-
@storm said in Κοινόχρηστα πολυκατοικίας:
Αυτά περνούν από κοινόχρηστους χώρους π.χ. σκαλιά. Δεν απαιτείται να γίνει πρώτα κάποια μελέτη ή/και εργασίες που να μην είναι του ποδαριού;
Το κάθε διαμέρισμα δηλαδή θα γεμίζει την πολυκατοικία με πλαστικά κανάλια και συσκευές στους κοινόχρηστους τοίχους;Αυτό είναι στάνταρ διαδικασία των παρόχων.
Περνάει ίνα από κοινόχρηστο χώρο και μπαίνει σε κάθε διαμέρισμα αναμονή (ασχέτως αν τη χρησιμοποιήσει). Είσαι στο έλεος του εργολάβου που θα σου κάτσει, ειδικά για τα πρώτα επιδοτούμενα.
Τα επόμενα χρόνια που θα χρεώνεται στον ιδιοκτήτη η εγκατάσταση, δεν ξέρω αν έχεις παραπάνω έλεγχο. -
Εγώ τις τελευταίες μέρες παρατήρησα και ένα καινούριο φρούτο.
Οπτικές ίνες και εξοπλισμός παρόχου μέχρι το διαμέρισμα.Αυτά περνούν από κοινόχρηστους χώρους π.χ. σκαλιά. Δεν απαιτείται να γίνει πρώτα κάποια μελέτη ή/και εργασίες που να μην είναι του ποδαριού;
Το κάθε διαμέρισμα δηλαδή θα γεμίζει την πολυκατοικία με πλαστικά κανάλια και συσκευές στους κοινόχρηστους τοίχους;
Δεν ξέρω, αλλά εμένα όλα αυτά μου φαίνονται παράλογα.
Θα σου πω γιατί βάλαμε και το έψαξα.
Αν ένας (ένας μόνο) ιδιοκτήτης (όχι εοικιαστής) θέλει, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Για να μην μπει, πρέπει ΌΛΟΙ ο ιιδιοκτήτες να καταψηφίσουν σε συνέλευση μέσα σε 30 μέρες αν θυμάμαι καλά.
Τώρα για την εγκατάσταση τους πατάς λίγο χέρι, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμάς τα έβαλαν πολύ καλά. Η εγκατάσταση γίνεται από συνεργείο, παίρνεις γραπτώς τι θα γίνει κλπ (επειδή λες για μελέτη). -
@antonakis said in Κοινόχρηστα πολυκατοικίας:
Αυτά περνούν από κοινόχρηστους χώρους π.χ. σκαλιά. Δεν απαιτείται να γίνει πρώτα κάποια μελέτη ή/και εργασίες που να μην είναι του ποδαριού;
Το κάθε διαμέρισμα δηλαδή θα γεμίζει την πολυκατοικία με πλαστικά κανάλια και συσκευές στους κοινόχρηστους τοίχους;Αυτό είναι στάνταρ διαδικασία των παρόχων.
Περνάει ίνα από κοινόχρηστο χώρο και μπαίνει σε κάθε διαμέρισμα αναμονή (ασχέτως αν τη χρησιμοποιήσει). Είσαι στο έλεος του εργολάβου που θα σου κάτσει, ειδικά για τα πρώτα επιδοτούμενα.
Τα επόμενα χρόνια που θα χρεώνεται στον ιδιοκτήτη η εγκατάσταση, δεν ξέρω αν έχεις παραπάνω έλεγχο.Δεν μπαίνει σε κάθε διαμέρισμα τίποτα. Βγάζουν ένα "κουτάκι" κεντρικά σε κάθε όροφο που μπορεί οποισδήποτε να πάει να συνδεθεί πάνω. Αλλά και πάλι με ένα καναλάκι μικρό θα γίνει οκ πιστεύω.
-
@xenos said in Κοινόχρηστα πολυκατοικίας:
Δεν μπαίνει σε κάθε διαμέρισμα τίποτα. Βγάζουν ένα "κουτάκι" κεντρικά σε κάθε όροφο που μπορεί οποισδήποτε να πάει να συνδεθεί πάνω. Αλλά και πάλι με ένα καναλάκι μικρό θα γίνει οκ πιστεύω.
Το αλλάξανε? Παλιότερα νομίζω έβαζαν σε όλους αναμονές ίνας. Φαντάζομαι, ήταν αποτρεπτικός παράγοντας.
-
Μάλιστα. Τώρα εξηγούνται πολλά. Εγώ γύρισα ένα βράδυ σπίτι και είδα κανάλια στα σκαλιά και έψαχνα να βρω τι εργασίες έγιναν.
-
Μάλιστα. Τώρα εξηγούνται πολλά. Εγώ γύρισα ένα βράδυ σπίτι και είδα κανάλια στα σκαλιά και έψαχνα να βρω τι εργασίες έγιναν.
Πάντως είναι πολύ καλό. Ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι τώρα υπήρχε επιδότηση στην εγκατάσταση και ήταν δωρεάν.
Στο μέλλον όλο αυτό θα χρεώνεται. Κάποια στιγμή στο πολύ μέλλον ο χαλκός θα καταργηθεί έτσι κι αλλιώς. -
Ναι, δεν οφείλουν να σε ρωτήσουν. Να σε ενημερώσουν, ναι.
Εμείς να φανταστείς κάναμε συνέλευση επ αυτού. Κάποιοι τσίνισαν, αλλά δε μπορούσε να γίνει κάτι. -
Ενημερώθηκα στο φόρουμ...χα!χα!...
-
@lapin said in Κοινόχρηστα πολυκατοικίας:
@criuser said in Κοινόχρηστα πολυκατοικίας:
Οντως με βοηθάει και η δουλειά μου, αλλά ξερόλες υπάρχουν παντού.
Απλά σε αυτούς γίνομαι επιθετικός και απόλυτος.
Να σου πω ένα παράδειγμα. Πάντα βάζω στις εισόδους ένα σώμα καλοριφέρ.
Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς.
Ο ένας είναι να υπάρχει μία θαλπωρή στην είσοδο και να αισθάνεσαι ότι μπαίνεις στο σπίτι σου, ο δεύτερος είναι ότι αυτό λειτουργεί όποτε λειτουργεί η θέρμανση.
Στην θέρμανση έχουμε κάποια θέματα όπως μου έχουν πει έμπειροι μηχανολόγοι.
Εχουμε ένα μεγάλο λέβητα, που μπορεί να σηκώσει όλα μαζί τα διαμερίσματα αν ζητήσουν ταυτόχρονα θέρμανση, αλλά ο ίδιος λέβητας ζεσταίνεται, όταν ζητήσει μόνο ένας.
Οταν αυτός ο ένας κλείσει την θέρμανση του και δεν ζητάει άλλος, ο κυκλοφορητής συνεχίζει να κυκλοφορεί το νερό, μέχρι αυτό να κρυώσει. Προφανώς αυτό κυκλοφορεί μόνο στις κεντρικές στήλες.
Βάζοντας αυτό το σώμα στην είσοδο, έχω μία κατανάλωση ακόμα, οπότε έστω και λίγο βοηθάει να κρυώσει πιο γρήγορα το νερό και να σταματήσει να δουλεύει και ο κυκλοφορητής.
Είχα λοιπόν τον περίεργο, ο οποίος θεωρούσε ότι έκαιγε λεφτά το σώμα της εισόδου, ήθελε να το ξηλώσει, πήγαινε και έκλεινε τον διακόπτη, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ότι είναι αυτός, απλά το υποψιαζόμαστε, γιατί σε συνέλευση είχε ζητήσει να το βγάλουμε, γιατί λέει είχε ρωτήσει και του είχαν πει.
Ε τον έκραξα άσχημα, του είπα εγώ που το έβαλα και κόστισε κάποια κατοστάρικα, η όλη εγκατάσταση, λες να ήθελα να τα πετάξω ?
Τελικά έπαψαν να ασχολούνται, αλλά και σε άλλες πολυκατοικίες τους φαίνεται παράξενο.
Τι να κάνουμε ξερόλες υπάρχουν παντού και πάντα.
Δηλαδή αυτό το σώμα στην είσοδο δεν επιβαρύνει καθόλου την κατανάλωση;
Επιβαρύνει όσο ένα μικρό σώμα, 22/900/400, αλλά δεν ζητάει να ανάψει, αντίθετα βοηθάει να κλείσει γρηγορότερα ο κυκλοφορητής, ενώ έχεις και μια ζέστη στο κλιμακοστάσιο, που βοηθάει στις απώλειες των διαμερισμάτων.
Γενικά είναι πολύ περισσότερο το όφελος, από το ελάχιστο κόστος.
-
Και γιατί αγαπητέ ταξιδευτή είναι καλό να κρυώσει το νερό γρηγορότερα και να κλείσει νωρίτερα ο κυκλοφορητής; Αφού η θερμοκρασία λειτουργίας του κυκλοφορητή είναι ρυθμιζόμενη, εστί ώστε να κυκλοφορεί το νερό μόνο όταν είναι αρκούντως ζεστό (40-45 βαθμοί) ώστε να βοηθάει να διατηρηθούν ζεστά τα σώματα.
-
Γιατί όταν ένας κλείσει την θέρμανση στο σπίτι του και ο λέβητας έχει 70 βαθμούς και δεν ζητάει κανείς θέρμανση, δεν πρέπει να κρυώσει ο λέβητας ?
Πως κρυώνει ?
-
Αφού ο κυκλοφορητής κυκλοφορεί το νερό μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του στους 40-45 βαθμούς. Τί προσφέρει το να κρυώσει λίγο νωρίτερα;
-
Λιγότερο χρόνο λειτουργίας. Είναι και ακριβό εξάρτημα
-
Αν θυμάμαι καλά το τελευταίο διαμέρισμα που θα σβήσει τον θερμοστάτη η ηλεκτροβανα του μένει ανοιχτή χωρίς να χρεώνεται στο θερμιδομετρητής μέχρι να σταματήσει ο κυκλοφορητής όταν πέσει η θερμοκρασία νερού. Οπότε το έξτρα σώμα επιβαρύνει το σύνολο τον διαμερισμάτων και μειώνει τον χρόνο ψύξης. (Άσκοπη πολυτέλεια)
-
Καμία σχέση. Οι μετρητές μετράνε ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΟΧΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ.
Επίσης η ηλεκτροβάνα από την στιγμή της εντολής στον θερμοστάτη, θέλει περίπου 1 λεπτό να ανοίξει και να κλείσει, από ότι μου έχουν πει.
Ο κυκλοφορητής κλείνει και ανοίγει από τους υδροστάτες που είναι πάνω στον λέβητα.
Επίσης βγήκε και η τελευταία μελέτη του ΕΜΠ για το κόστος θέρμανσης σε κάθε τρόπο.
-
Επίσης βγήκε και η τελευταία μελέτη του ΕΜΠ για το κόστος θέρμανσης σε κάθε τρόπο.
https://www.michanikos.gr/index/articles/ενέργεια-απε/εμπ-σύγκριση-κόστους-διαφορετικών-συστημάτων-θέρμανσης-για-τη-χειμερινή-σεζόν-2022-2023-r13095/Και σιγά σιγά αχνοφαίνεται γιατί πάμε σε αντλίες θερμότητας...
Δόξα το θεό που δε συμφωνήσανε πέρσυ οι ιδιοκτήτες για μετατροπή σε Φ.Α. -
Σε 1-2 χρόνια μπορεί να ξανασυμφέρει το φ.α. έναντι του πετρελαίου.
-
@lapin said in Κοινόχρηστα πολυκατοικίας:
Σε 1-2 χρόνια μπορεί να ξανασυμφέρει το φ.α. έναντι του πετρελαίου.
Μπορεί... αλλά ακόμα συμφέρει η αντλία θερμότητας σε σχέση και με τα δύο.
-
Καμία σχέση. Οι μετρητές μετράνε ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΟΧΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ.
Επίσης η ηλεκτροβάνα από την στιγμή της εντολής στον θερμοστάτη, θέλει περίπου 1 λεπτό να ανοίξει και να κλείσει, από ότι μου έχουν πει.
Ο κυκλοφορητής κλείνει και ανοίγει από τους υδροστάτες που είναι πάνω στον λέβητα.
1)Υπάρχουν και μετρητές θερμίδων και ωρών
2)τα τελευταία αρκετά χρόνια η εντολή κλεισίματος της ηλεκτροβανας του τελευταίου χρήστη μένει ανοιχτή για να εκμεταλλευτεί την ψύξη και να μην γυρνάει άσκοπα ο κυκλοφορητής αντίστοιχα και ο πρώτος που θα ανοίξει το θερμοστάτη που βλέπει τη θερμοκρασία του νερού στη κεντρική στήλη η ηλεκτροβανα θα ανοίξει μόλις ξεκινήσει ο κυκλοφορητής αφού μπει στη θερμοκρασία λειτουργίας ρωτά τον μηχανολόγο σου σχετικά
3) ο κυκλοφορητής ανοίγει και κλείνει από τον θερμοστάτη ο υδροστατης τον κόβει αν μείνει χωρίς νερό το κύκλωμα για να μην καεί -
- Οι μετρητές θερμίδων μπαίνουν σε ατομικές δουλειές. Οχι σε πολυκατοικίες, γιατί εκεί πρέπει να τηρείται ο τύπος που έχει βγεί από το κράτος για την αυτονομία θέρμανσης και προβλέπει ωρομετρητές.
Αρα για τους ωρομετρητές που έχουν οι πολυκατοικίες μια χαρά τα είπα.
-
Για το άνοιγμα της ηλεκτροβάνας το ξέρω αυτό που λες. Δεν είπα όμως κάτι σχετικό, οπότε άκυρη η απάντηση σου.
-
Σωστά, είπα πρακτικά τα ξέρω, δεν είναι ειδικότητα μου.
Μην το πάμε στο επιστημονικό, δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά οι μηχανολόγοι που δουλεύουμε είναι γνωστοί και πολύ έμπειροι και σε μεγάλα έργα που φτιάχνουμε όπως ξενοδοχεία.
Κοινόχρηστα πολυκατοικίας