-
Πριν φτάσουμε στο σημερινό χάλι, ας κάνουμε μία ιστορική αναδρομή.
Οχι πολύ παλιά, μόλις 21 ετών.
Μέχρι λοιπόν το 2002, οι τράπεζες, που στην πλειοψηφία τους ακόμα είχαν τους τραπεζίτες από τις οικογένειες που τις ίδρυσαν, οι οποίοι είχαν και κάποια επιχειρηματική λογική, για το αναμενόμενο ρίσκο, μέχρι τότε λοιπόν υπήρχε μια καλή κατάσταση χωρίς ακρότητες.
Από το 2002 και μετά που μπήκαμε στο Ευρώ και ο διοικητής της ΤτΕ Λουκάς Παπαδήμος αν θυμάμαι καλά και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να ξεχαστεί το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και να μην βλέπει ο κόσμος τις σπατάλες και τα υπόλοιπα στα ολυμπιακά έργα, αποφάσισαν ότι οι Ελληνες που μέχρι τότε είχαν αστείο ιδιωτικό χρέος, ιδιαίτερα σε σχέση με τους άλλους πολίτες της ΕΕ, θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην σπατάλη και να εκμαυλιστούν καταλλήλως.
Ετσι οι τράπεζες άρχισαν τις χρυσές κάρτες σε όλους, με όρια 10 και 15000 ευρώ, τα διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, τα δάνεια κατοικίας που καλύπταν ακόμα και τα έπιπλα και τα συμβολαιογραφικά έξοδα, με όλα αυτά υπερθέρμαναν την οικονομία με μεγάλη ρευστότητα και εύκολο χρήμα, ενώ και οι ίδιες άρχισαν να παίζουν σε καζινόχαρτα που είχαν την εύηχη ονομασία σύνθετα τραπεζικά προϊόντα, κάτι το οποίο γινόταν σε παγκόσμια κλίμακα.
Η υπερθέρμανση της αγοράς οδήγησε και τις επιχειρήσεις είτε να αποκτήσουν, είτε να αυξήσουν τον δανεισμό τους, οι πιο σοβαρές μάλιστα με εγγύηση ακινήτων τους, ενώ είχαμε και περιπτώσεις που έπαιρναν λεφτά με κατάθεση επιταγών και γραμματίων πελατείας, όπου σε αυτό παίζονταν και περίεργα πράγματα.
Οι επιχειρήσεις λοιπόν και μάλιστα οι πιο σοβαρές που είχαν προσημειώσει ακίνητα, έχοντας τον δανεισμό στα χέρια τους, είτε επένδυσαν, είτε ήταν σε στάδιο επένδυσης, βασιζόμενοι στην συμφωνία που είχαν κάνει με την τράπεζα και στο κεφάλαιο που είχαν συμφωνήσει.
Για το χάος αυτό λοιπόν, οι φίλοι μου συνταξιούχοι τραπεζικοί που έπαιρναν μεγάλους μισθούς και μπόνους τότε, μου λένε ότι οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν και φτιασιδώνονται, εσύ πρέπει να είσαι προσεκτικός. Δεν διαφωνώ σε αυτό, αλλά η σχέση πρέπει να είναι ισοβαρείς και όχι λεόντεια υπέρ των τραπεζών.
Ετσι λοιπόν το 2008 που τα καζινόχαρτα που επένδυαν οι τράπεζες κατέρρευσε διεθνώς, ήρθαν οι τράπεζες στους επιχειρηματίες και τους είπαν, ότι ξεχάστε ότι ποσό δεν έχετε ακόμα εκταμιεύσει. Αυτά που έχετε σιγά σιγά μας τα γυρίζετε πίσω.
Αν οι επιχειρηματίες τους έλεγαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί βρίσκονται στο μέσον μίας επένδυσης και ότι αν ήξεραν ότι αυτό επιτρεπόταν να γίνει, τότε απλά θα πούλαγαν τα ακίνητα που προσημείωσαν και θα έκαναν τις δουλειές τους χωρίς τις τράπεζες. Εδώ οι τραπεζικοί σήκωναν αδιάφορα τους ώμους.
Μάλιστα ταυτόχρονα που άρχισαν να πέφτουν οι αξίες των ακινήτων, οι τράπεζες έκαναν προσφυγές στα δικαστήρια για να μειώσουν τα ενοίκια των καταστημάτων τους, στηριζόμενοι στο άρθρο του ΑΚ περί αλλαγής των συνθηκών στην αγορά, αλλά αρνούνταν προφανώς την χρήση του ίδιου άρθρου από τους δανειολήπτες τους.
Εδώ υπήρξε και άλλο πρόβλημα. Επειδή οι επιχειρήσεις είχαν ανάγκη να βρούνε ρευστότητα και οι τράπεζες δεν είχαν, αρκετές πήγαν στις κυπριακές τράπεζες που ήταν εδώ στην χώρα και τότε είχαν ρευστότητα και δάνειζαν με 10 % βέβαια τις επιχειρήσεις, μέχρι να γκρεμιστούν και εκεί και να τις απορροφήσουν οι εδώ τράπεζες και αυτές και να ολοκληρωθεί το πάζλ.
Η κρίση λοιπόν σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των τραπεζών, οδήγησε σε κοκκίνισμα πολλών δανείων, αρκετών βέβαια από άφρονες που είχαν δανειστεί ενώ δεν είχαν την δυνατότητα, αλλά και αρκετών που απλά εγκλωβίστηκαν στις λαμογιές των τραπεζών.
Οι τράπεζες βέβαια διεθνώς φρόντισαν να εκβιάσουν τους πολιτικούς και να σωθούν με τα λεφτά μας.
Αλλά το θράσος τους δεν σταμάτησε εδώ.
Επρεπε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, στους ισολογισμούς τους βέβαια όχι στην πραγματικότητα.
Ετσι ίδρυσαν θυγατρικές και άλλες που κρύβουν ότι είναι θυγατρικές, οι οποίες συχνά με δανεισμό από τις ίδιες τις τράπεζες αγόραζαν τα δάνεια τους σε εξευτελιστικές τιμές.
Και μάλιστα όχι μόνο τα κόκκινα δάνεια, αλλά και δάνεια ρυθμισμένα που εξυπηρετούντο και που είχαν μεγάλες εξασφαλίσεις, ώστε να βελτιώσουν το μίγμα και να πάρουν περισσότερα, ενώ ο συνετός και συνεπής δανειολήπτης έπεφτε στα νύχια των φάντς.
Οπότε λοιπόν ναι οι τράπεζες είναι μέρος της οικονομίας, αλλά η ασυδοσία που περιβάλλονται και τα εγκλήματα της ΤτΕ, θα πρέπει κάποια στιγμή να στιγματιστούν.
-
Εξήγησε μου γιατί ένας εργολάβος έχει φίλους τραπεζίτες;;;;;
Τι λέγατε μεταξύ σας πέρα από τη μισή αλήθεια;;;;
Οι τράπεζες πουλούσαν δάνεια διότι η Ελλάδα από 15%-18-20% μέσο επιτόκιο έπεσε στο 2,5-5%
Έτσι όπως σε όλα, έγινε πάρτυ στην χώρα αυτή.
Το ίδιο έγινε με την κατάργηση δασμών, όπου οι Έλληνες ξέσκισαν τις εισαγωγές ειδών από το εξωτερικό.
Γενικά κάθε αλλαγή οι Έλληνες την θεωρούν κοινωνικό status.
Έτσι τότε ήταν το "είναι πολύ καλό προϊόν, εισαγωγής!!!" Το ίδιο και στα δάνεια " Γίναμε Ευρώπη και δανειζόμαστε σαν αυτήν"
-
Είμαστε συμμαθητές στο σχολείο, πριν γίνει τραπεζίτης.
Να τον μαλώσω ?Ο άλλος μπήκε γαμπρός στο ευρύτερο σόι....
Εχουν και φίλους συναδέλφους τους...
Να μην είμαι κοινωνικός ?
-
Κανείς δεν είναι τέλειος.
-
@criuser said in Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα:
Είμαστε συμμαθητές στο σχολείο, πριν γίνει τραπεζίτης.
Να τον μαλώσω ?Καημένε εργολάβε με φίλους τραπεζίτες....τι περνάς και εσύ....
-
Δεν περνάω τίποτα.
Αντίθετα έχω σφαιρική πληροφόρηση...
Α και ήταν σκληρό πασοκ και οι δύο...
Στην κρίση έγιναν σαμαρικοί...
-
Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργεντηθεντος.
-
@criuser said in Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα:
Μέχρι λοιπόν το 2002, οι τράπεζες, που στην πλειοψηφία τους ακόμα είχαν τους τραπεζίτες από τις οικογένειες που τις ίδρυσαν, οι οποίοι είχαν και κάποια επιχειρηματική λογική, για το αναμενόμενο ρίσκο, μέχρι τότε λοιπόν υπήρχε μια καλή κατάσταση χωρίς ακρότητες.
Δεν ισχύει αυτό. Ελάχιστα ποσοστά είχαν οι οικογένειες, απλά ασκούσαν την διοίκηση. Δεν περίμεναν να βγάλουν χρήματα από το μέρισμα των μετοχών, από αλλού έβγαζαν.
-
@realzeus said in Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα:
@giorgosd-0 said in Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα:
α)πιθανώς να είχαν άλλο πρόβλημα (τεχνικό ίσως), άσχετο με εσάς μεν ικανό να εμποδίσει την συγκεκριμένη συναλλαγή σας.Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι αλλά όπως λένε ..bad luck.
Όχι, κολλούσαν σε γραφειοκρατικές χαζομάρες του στυλ: "Α ναι μεν είστε μέτοχος της ΑΕ στην οποία θέλετε να βγει η επιταγή, αλλά δεν είστε ο νόμιμος εκπρόσωπός της". Στην ερώτηση μου γιατί να θέλει ένας μέτοχος να καταθέσει 20+ χιλιάδες Ευρώ σε μετρητά και να βγάλει επιταγή υπέρ του Κράτους, δεν είχαν απάντηση. Θαρρείς και θα πήγαινα με δίγραμμη επιταγή που θα έλεγε "υπέρ ΔΟΥ ΦΑΕΘ¨ για να αγοράσω αυτοκίνητο για μένα...
Στην ΕΤΕ με εξυπηρέτησαν μέσα σε 10 λεπτά.Αν έπρεπε να κατατεθούν τα χρήματα σε λογαριασμό και μετά να γίνει ανάληψη και να εκδοθεί τραπεζική επιταγή τότε θα πρέπει να υπογράψει ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.Μπορούσαν όμως να την εκδώσουν απευθείας με μετρητά χωρίς να παρεμβληθεί ο εταιρικός λογαριασμός , ο αποδέκτης της επιταγής δεν βλέπει ποίος την εξέδωσε εκτός και αν το ζητήσει (ΔΟΥ γαρ). Μπορούσαν επίσης να ζητήσουν εξουσιοδότηση μέσω gov από τον νόμιμο εκπρόσωπο (με μέιλ) που να σας εξουσιοδοτεί για αυτό τον λόγο εφόσον το επιτρέπει το καταστατικό της εταιρείας.¨Οταν κάνετε ερωτήσεις λογικής μεν που απαιτούν "υψηλή" πρωτοβουλία δε μην περιμένετε απάντηση.Για να μην εκνευρίζουν τους πελάτες δεν λένε την αλήθεια ότι το απαγορεύουν οι κανονισμοί των συναλλαγών και συνήθως δεν διερευνούν πιθανές εναλλακτικές λύσεις (πολιτική καταστήματος πιθανόν). Προτιμούν όλοι τη σιωπή παρά να διαπληκτιστούν .
Στην ΕΤΕ δεν βρήκαν κανένα τέτοιο κόλλημα πάντως! Εύχομαι να φαλιρίσει η Πειραιώς!
Ε
-
α)πιθανώς να είχαν άλλο πρόβλημα (τεχνικό ίσως), άσχετο με εσάς μεν ικανό να εμποδίσει την συγκεκριμένη συναλλαγή σας.Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι αλλά όπως λένε ..bad luck.
Όχι, κολλούσαν σε γραφειοκρατικές χαζομάρες του στυλ: "Α ναι μεν είστε μέτοχος της ΑΕ στην οποία θέλετε να βγει η επιταγή, αλλά δεν είστε ο νόμιμος εκπρόσωπός της". Στην ερώτηση μου γιατί να θέλει ένας μέτοχος να καταθέσει 20+ χιλιάδες Ευρώ σε μετρητά και να βγάλει επιταγή υπέρ του Κράτους, δεν είχαν απάντηση. Θαρρείς και θα πήγαινα με δίγραμμη επιταγή που θα έλεγε "υπέρ ΔΟΥ ΦΑΕΘ¨ για να αγοράσω αυτοκίνητο για μένα...
Στην ΕΤΕ με εξυπηρέτησαν μέσα σε 10 λεπτά.Αν έπρεπε να κατατεθούν τα χρήματα σε λογαριασμό και μετά να γίνει ανάληψη και να εκδοθεί τραπεζική επιταγή τότε θα πρέπει να υπογράψει ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.Μπορούσαν όμως να την εκδώσουν απευθείας με μετρητά χωρίς να παρεμβληθεί ο εταιρικός λογαριασμός , ο αποδέκτης της επιταγής δεν βλέπει ποίος την εξέδωσε εκτός και αν το ζητήσει (ΔΟΥ γαρ). Μπορούσαν επίσης να ζητήσουν εξουσιοδότηση μέσω gov από τον νόμιμο εκπρόσωπο (με μέιλ) που να σας εξουσιοδοτεί για αυτό τον λόγο εφόσον το επιτρέπει το καταστατικό της εταιρείας.¨Οταν κάνετε ερωτήσεις λογικής μεν που απαιτούν "υψηλή" πρωτοβουλία δε μην περιμένετε απάντηση.Για να μην εκνευρίζουν τους πελάτες δεν λένε την αλήθεια ότι το απαγορεύουν οι κανονισμοί των συναλλαγών και συνήθως δεν διερευνούν πιθανές εναλλακτικές λύσεις (πολιτική καταστήματος πιθανόν). Προτιμούν όλοι τη σιωπή παρά να διαπληκτιστούν .
Στην ΕΤΕ δεν βρήκαν κανένα τέτοιο κόλλημα πάντως! Εύχομαι να φαλιρίσει η Πειραιώς!
Επειδή δουλεύω στη ΕΤΕ δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει ο ανταγωνισμός.Όταν κλείνει μια τράπεζα το κόστος και η χασούρα μοιράζεται στις άλλες + το γεγονός ότι μειώνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών άρα και οι όποιες προσφορές προς τους πελάτες.Για τον καταναλωτή , πελάτη ή απλό χρήστη τραπεζικών υπηρεσιών , όσο και αν δεν είναι προφανές ο υγιής ανταγωνισμός και η ποικιλία προτάσεων είναι η σωτηρία του.Το πραγματικό πρόβλημα είναι αν στην Ελλάδα όλοι χρειαζόμαστε τα πάντα , όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι διαφημιστές.
-
@kkostask said in Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα:
Εγώ δεν θα το έλεγα bad luck αλλά απλά bad ignorant people.
Μπορεί και arogant αλλά ας μην κατηγορούμε ανθρώπους που δεν μπορούν να απαντήσουν.Μπορεί να υπάρχουν και άλλα δεδομένα τα οποία αγνοούμε ,αλλά αλήθεια τώρα τηλεδίκη κάνουμε;;
Ναι μωρέ, τα προσβάλλαμε κιόλας τα λαμόγια....
Τα "λαμόγια " είναι πάντα πολύ ψηλά στις Τράπεζες , ποτέ το κοινό δεν έρχεται σε επαφή μαζί τους, αυτοί που συναντάτε στα καταστήματα είναι όλοι εργαζόμενοι-ακόμα και οι διευθυντές- με πιεστική λίστα στοχοθεσίας , βροχή κανονιστικών και νομικών υποχρεώσεων, έντονες
"εσωτερικές" αμφισβητήσεις -τοξικότητες-συντροφικά μαχαιρώματα κλπ και είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την κατεύθυνση των πραγμάτων.Τα πραγματικά λαμόγια μόνο στις εκλογές τα βλέπουμε.. -
Αν προσέξατε οι ΜΕΤΟΧΟΙ εισέπραξαν τα κέρδη.
-
Επειδή δουλεύω στη ΕΤΕ
Που αν επιτρέπεται? ήμουν 2015-2019 στην ΕΤΕ, στις ΕΠΕΔ.
-
Καταπληκτική και η ΕΤΕ, τι να λέμε τώρα…ευτυχώς τα έκλεισα όλα και ησύχασα εδώ και χρόνια.
Πάω ένα πρωί στο υποκατάστημα Περαίας γιατί ήθελα να προσθέσω τη σύζυγο στον μισθοδοτικό μου λογαριασμό. Η υπάλληλος -που έπαιζε πασιέντζα- μου λέει «θα πάτε εκεί που ανοίξατε τον λογαριασμό». Όταν της είπα ότι τον λογαριασμό τον άνοιξα στη Ρόδο μου είπε απόλυτα φυσικά «να πας στη Ρόδο τότε» και συνέχισε την πασιέντζα. Τους έκοψα εντελώς μόλις με ενόχλησε εισπρακτική γιατί δεν πλήρωσα δυο συνεχόμενες ελάχιστες καταβολές στην πιστωτική….συνολικά 30 ευρώ….δεν κοίταξε βέβαια κανείς ότι η τελευταία πληρωμή ήταν το 85% της συνολικής οφειλής.
Για πες μας εσείς στην ΕΤΕ, πόσο καιρό κάνετε να βγάλετε μια απλή προέγκριση στεγαστικού 40.000? -
@fanis75 said in Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα:
Επειδή δουλεύω στη ΕΤΕ
Που αν επιτρέπεται? ήμουν 2015-2019 στην ΕΤΕ, στις ΕΠΕΔ.
Σε κατάστημα, Ηράκλειο Κρήτης.
-
Καταπληκτική και η ΕΤΕ, τι να λέμε τώρα…ευτυχώς τα έκλεισα όλα και ησύχασα εδώ και χρόνια.
Πάω ένα πρωί στο υποκατάστημα Περαίας γιατί ήθελα να προσθέσω τη σύζυγο στον μισθοδοτικό μου λογαριασμό. Η υπάλληλος -που έπαιζε πασιέντζα- μου λέει «θα πάτε εκεί που ανοίξατε τον λογαριασμό». Όταν της είπα ότι τον λογαριασμό τον άνοιξα στη Ρόδο μου είπε απόλυτα φυσικά «να πας στη Ρόδο τότε» και συνέχισε την πασιέντζα. Τους έκοψα εντελώς μόλις με ενόχλησε εισπρακτική γιατί δεν πλήρωσα δυο συνεχόμενες ελάχιστες καταβολές στην πιστωτική….συνολικά 30 ευρώ….δεν κοίταξε βέβαια κανείς ότι η τελευταία πληρωμή ήταν το 85% της συνολικής οφειλής.
Για πες μας εσείς στην ΕΤΕ, πόσο καιρό κάνετε να βγάλετε μια απλή προέγκριση στεγαστικού 40.000?Δεν είναι η δουλειά μου τα δάνεια, αλλά σίγουρα θέλει χρόνο διότι α)κάποια δάνεια έχουν πρόβλημα τα ακίνητα τα οποία θέλουν τακτοποίηση β) σε κάποια άλλα προκύπτουν απροσδόκητα προβλήματα στα οικονομικά στοιχεία η΄ το παρελθόν του δανειολήπτη γ) οι νόμοι του Μέρφυ- όλα στραβά θα πάνε . Αυτά με βάση συζητήσεις με το σχετικό συνάδελφο.Πάντα επιδιώκοντας να είναι κανείς σωστός έναντι του πελάτη, της νομοθεσίας, της τράπεζας.Χαρακτηριστικά λένε ότι "κανένα στεγαστικό δεν μοιάζει με ένα άλλο"
-
Για πες μας εσείς στην ΕΤΕ, πόσο καιρό κάνετε να βγάλετε μια απλή προέγκριση στεγαστικού 40.000?Αυτό με την Ρόδο ..ασχολίαστο.Δεν μπορεί να έγινε έτσι.Δεν το πιστεύω.Ακόμα και αν πράγματι δε το επέτρεπε η τράπεζα μπορούσε να δείξει λίγη κατανόηση και ίσως να βοήθαγε αλλιώς, κάνοντας κάποια αλληλογραφία.
-
Τίποτα από όλα αυτά δεν υφίστατο στην περίπτωση μου. Μηδενικά δάνεια, όλα ξοφλημένα εδώ και χρόνια, credit score 99%, ακίνητο πλήρως τακτοποιημένο και με personal banker λόγω ύψους καταθέσεων. Οι γελοίοι που ανέλαβαν την αίτηση κοιτούσαν περισσότερο να μου πουλήσουν συνταξιοδοτικά και αμοιβαία παρά την αίτηση. Μετά από 44 μέρες αναμονής τους έστειλα στο διάολο. Όπως και να χει, το σπίτι το πήρα χρησιμοποιώντας μέρος των καταθέσεων και είχαν την απαίτηση να τους προσκομίσω το συμβόλαιο επειδή χρησιμοποίησα μέρος των καταθέσεων. Φυσικά τους έγραψα στα @@ μου.
-
Εμένα μου έχουν πει, πως αν θελήσεις να αποκτήσεις σπίτι, εφόσον έχεις τα λεφτά καρμίρη, (το τελευταίο το λέει η γλώσσα του σώματος τους και το βλέμμα στα μάτια τους) εάν δεχτεί ο πωλητής να γίνει μεσω δανείου για να εισπράξει τότε αυτό είναι καλό σημάδι διότι οι τράπεζες ελέγχουν καλα κάθε ακίνητο πριν χρηματοδοτήσουν ένα δάνειο σπιτιού
-
Για πες μας εσείς στην ΕΤΕ, πόσο καιρό κάνετε να βγάλετε μια απλή προέγκριση στεγαστικού 40.000?Αυτό με την Ρόδο ..ασχολίαστο.Δεν μπορεί να έγινε έτσι.Δεν το πιστεύω.Ακόμα και αν πράγματι δε το επέτρεπε η τράπεζα μπορούσε να δείξει λίγη κατανόηση και ίσως να βοήθαγε αλλιώς, κάνοντας κάποια αλληλογραφία.
Έτσι ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε και την πασιέντζα την είδα με τα μάτια μου….δεν κάνω πλάκα.
Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα