-
~> 408 (με td) εκθεσιακό phev, td mhev 136ps:
Το εκθεσιακό γκρί του γραφίτη (αντίστοιχο του dolphin grey του Tig) πολύ όμορφο παρά τις ανθρακί 17΄΄της Allure, οι οποίες είναι η αλήθεια αφήνουν μεγάλο κενό στους θόλους (κάτι το οποίο όπως φάνηκε στη συνέχεια είναι γενικότερο «ζήτημα» σε αυτά τα σκάφη). Κατά τα άλλα πολύ όμορφο από άκρη σε άκρη. Οι ακμές του, ειδικά από μέση και πίσω, μου δίνουν την εντύπωση ότι ο σχεδιαστής είχε ονείρωξη με το batmobil ^^.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό απολαμβάνεις μια πολύ καλή ποιότητα υλικών/συναρμογής για την κατηγορία τιμής. Κλείνοντας την πόρτα έρχεται μια γενναία απομόνωση από το περιβάλλον δείχνοντας ότι έχει γίνει καλή δουλειά στην ηχομόνωση της καμπίνας. Οι χώροι είναι άνετοι παρά τις εν μέρει «παρεμβατικές» για τον οδηγό, ένεκα design, κονσόλα και πόρτα. Βρίσκεις εύκολα θέση οδήγησης που δεν σου κόβει τον πίνακα οργάνων το icockpit ενώ κάθεσαι χαμηλά και «μέσα» στο όχημα δίνοντάς σου την αίσθηση ότι πρόκειται να οδηγήσεις κάτι δυναμικό. Spoiler alert, στα λόγια της γειτόνισσας Dua Lipa «illusion»…
Τα μεγάλα shorts cuts του infotainment αν και αφής στερούμενα feed bacκ θεωρώ θα βοηθήσουν στην χρήση αυτού σε συνδυασμό με τον φυσικό διακόπτη ήχου. Πίσω, ενώ η ψαλίδα της ποιότητας υλικών και συναρμογής δεν ανοίγει πολύ (χωρίς φυσικά να είναι αντίστοιχη), έχουμε άπλετους χώρους για τα πόδια, αρκετούς για το κεφάλι αλλά αφού καταφέρεις να μπεις. Μπήκα βγήκα περί τις δέκα φορές. Σε όλες κοπάνησα στο κατώφλι το κεφάλι μου στο ύψος όπου κάθονται τα γυαλιά όταν τα φοράς! Ευτυχώς ακόμα δεν φοράω γυαλιά. Για να μπεις πίσω και να μην χτυπήσεις κεφάλι πρέπει να είσαι το πολύ 1,75cm. Κρίμα γιατί όταν μπεις οι πίσω χώροι έχουν αρκετό πλάτος, αντιστοιχούν σε «D» στα πόδια και καλοί «C» για κεφάλι. Πάντα ένεκα σχεδιασμού οροφής. Ο χώρος των αποσκευών έχει καλό βάθος και μεγάλο μήκος. Φυσικά κάτω από το κάλυμμα υπάρχουν μπαταρίες και κιτ επισκευής (phev, στο mhev td δεν άνοιξα αποσκευών). Όλα τα καθίσματα υποστηρίζουν μεγάλο μέρος του μηρού με αποτέλεσμα να κάθεσαι πολύ άνετα. Στην πλάτη προσωπικά έχω πάντα θέμα με την οσφυϊκή υποστήριξη στα Peugeot αλλά δεν είχα τον χρόνο να μπω σε διαδικασία ρυθμίσεων οπότε μπορεί και να τα αδικώ.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ότι πλέον η Allure στα ετοιμοπαράδοτα (έχει αρκετά κομμάτια σε διάφορα χρώματα) κοστίζει 33.500€ με το promo χρώμα. Το λες και vfm. Μάλιστα επειδή έτυχα τον πωλητή που γνωρίζω μου είπε ότι υπάρχει mhev (δεν ξέρω χρώμα) με 1900km το οποίο μπορώ να πάρω «κανά διχίλιαρο κάτω», για όποιον ενδιαφέρεται. Το κακό είναι ότι πλέον έρχεται και η Allure με 19΄΄…
Στο td τα πράγματα ήταν τόσο προβλέψιμα που θα μπορούσα να εκφέρω άποψη χωρίς να το οδηγήσω. Το σκάφος είναι πολύ μεγάλο για ημιάκαμπτο και αυτό το μοτέρ. Είναι επιεικώς επαρκής για καθημερινές μετακινήσεις ο κινητήρας των 136ps. Το αυτοκίνητο στερείται δύναμης και λαχανιάζει πολύ γρήγορα. Σε αυτό δεν βοηθάνε καθόλου οι μόνο 6 σχέσεις του dct. Ίσως να ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα με 7 εκ των οποίων οι 6 πρώτες να είναι αρκετά κοντές. Το αυτοκίνητο είναι σαν να μην ξεκολλάει εύκολα από την αδράνεια. Οι ρεπρίζ του κατά την προσωπική μου άποψη σε ένα ταξίδι με οικογένεια θα ήταν στερούμενες παντελώς ενεργητικής ασφάλειας σαν όχημα μιας άλλης εποχής, για να μην πω επικίνδυνες. Όποιος το θέλει mhev να κάνει την χάρη στον εαυτό του να το έχει μόνιμα στο sport όπως το dct όμως δεν φαίνεται να θέλει να βρίσκεται καθώς σαν να κλοτσάει λίγο παραπάνω από όσο θα ήθελα. Ή να το πάρει phev αν θέλει οπωσδήποτε αυτό. Κατά τα άλλα τυπικό Peugeot της εποχής. Καλή ηχομόνωση, αθόρυβη κύλιση, ξερές και απότομες αντιδράσεις του πίσω μέρους ένεκα ημιάκαμπτου και ένα τιμόνι πανάλαφρο χωρίς ιδιαίτερο feedback. Στις εγκάρσιες ανωμαλίες αντιδρά το πλαίσιο σαν αγροτικό (…) και το ακούς να «υποφέρει». Κρίμα πραγματικά, είναι χειρότερο οδηγικά από το 308 mkii των 17k της γυναίκας μου. Το προτείνω μόνο για όσους θέλουν να το βλέπουν , ύστερα από detailing, παρκαρισμένο στο ημίφως του σούρουπου σε κάποιο έντονο χρώμα όπως του promo ή το κόκκινο.~> Νέο 3008 (έκθεση χωρίς td):
Τι να σας πω. Δεν μου άρεσε καθόλου από κοντά. Νομίζω ότι με χάλασαν υπερβολικά τα σχήματα των φωτιστικών του σωμάτων. Ενώ υπήρχε διαθέσιμο td δεν μπήκα στη διαδικασία. Εντός βελτιωμένοι χώροι, πολύ καλή ποιότητα υλικών συναρμογής αλλά και η αίσθηση των υφασμάτων στις υφές. Εντυπωσιακό στο μάτι το icockpit. Μεγάλος και πολύ χρηστικός ο χώρος αποσκευών. Με χάλασε τόσο η εμφάνισή του σε συνδυασμό με την οδηγική εμπειρία του 408 η οποία μόλις είχε προηγηθεί που σκεπτόμενος οτ μοιράζονται μηχανικά μέρη αρνήθηκα να πάρω td. Αυτό, αντίθετα με το 408, δεν θα το πρότεινα ούτε για φωτογραφία. Sorry, not sorry Peugeot…
-
Ωχ αμάν !!!
Ξεκίνησε
-
~> Kodiaq 5seater 1.5 Tsi 150 DSG μαύρο έκδοση selection με το πακέτο «premium» (ledmatrix προβολείς και κάτι στιλιστικά πλαστικά βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος, δεν θυμάμαι κάτι άλλο) τιμή 43k (χωρίς td, έκθεση):
Πολύ χοντροκομμένο όχημα. Χάνει πολύ με το μαύρο χρώμα και τις 17΄΄ ζάντες. Θέλει τουλάχιστον 18΄΄ ζάντες και ένα έντονο χρώμα τύπου μπλέ/χρυσαφί για να βλέπεται. Εξαιρετκοί εσωτερικοί χώροι , αχανής ο αποσκευών. Μέτρια ποιότητα υλικών εσωτερικού, μέτρια ποιότητα συναρμογής. Στο σημείο που υπάρχει η διακοσμητική «γεφυρα» που περνάει πάνω από τις ποτηροθήκες αν πιάσεις και κουνήσεις ήπια είναι να σαν να μην κούμπωσε ποτέ ενώ η κίνηση φτάνει και στην κονσόλα ευτυχώς όχι τόσο έντονα. Όταν έπιασα να ανοίξω την πόρτα ήταν πολύ ελαφριά και είχε αυτή την αίσθηση της κούφιας. Θέση οδήγησης υψηλή με τέλεια περιφερειακή όραση και αλαφρά αίσθηση ότι κάθεσαι «επάνω» και όχι μέσα στο αμάξι σαν να μην «συνδέεσαι» με αυτό. Τα μαλακά στην αφή υλικά στο επάνω μέρος του ταμπλό, οι φυσικού διακόπτες clima και οι τεράστιοι χώροι δεν θα με έπειθαν ούτε να το προτείνω σε κάποιον να πάει να το δει. Μόνο αν έχεις 3 μικρά παιδιά και χρειάζεσαι έναν ανθρωπομεταφορέα με 3 isofix πίσω. Όχι ούτε τότε. 1000 φορές X-Trail από όσα έχω δει. Πολλά λεφτά για ένα όχημα χωρίς κανένα χαρακτήρα, χωρίς κάτι να τραβάει στο ελάχιστο. Έφυγα τρέχοντας.
~> Terramar εκθεσιακό Vz 2.0l (χωρίς td):
Πήγα «τρελαμένος» για αυτό ως ένα πανέμορφο υποκατάστατο της «απώλειας» του Tiguan. Αρχικά να πω ότι είναι και από κοντά το ίδιο επιθετικά όμορφο με τις φωτογραφίες, αν και είχε εκθεσιακό το Vz. Βέβαια λίγα glossy black πλαστικά και οι copper 19΄΄ δεν σημαίνουν ότι η βασική έκδοση με τις πανέμορφες diamond cut 18΄΄ χάνει σε κάτι. Είναι ένα όχημα με χαρακτήρα στην εμφάνιση που σου προκαλεί συναισθήματα αναγέννησης. Νιώθεις αυτή την αγαλλίαση που σου προσφέρει η πιθανότητα νεαρής σπιστόζας γκόμενας κατά το midlife crisis. Αυτός είναι ο ρόλος του Terramar στην κατηγορία των c-suv, να έρθει «για να κλείσει σπίτια». Οι ακμές του καταφέρνουν να το δείχνουν ακόμα και στατικό σαν σε κίνηση.
Ανοίγεις την «γεμάτη» πόρτα και νιώθεις αμέσως την ποιότητα συναρμογής στο εσωτερικό αυτής. Κάπου εδώ αρχίζουν τα περίεργα του οχήματος. Δεδομένης της πολύ καλής ποιότητας των περισσότερων υλικών αλλά και της συναρμογής έκατσα λίγο να αφουγκραστώ τα συναισθήματα που ένιωθα βάζοντάς τα στη ζυγαριά με αυτό που περίμενα να νιώσω. Έτσι άρχισε να με μπερδεύει. Παίζει το εσωτερικό του να έχει δέκα διαφορετικά υλικά (άντε 9 το απλό γιατί το vz έχει και ένα φιλέτο με εσωτερικό ambient σαν το Tiguan Rline) αντίστοιχες υφές ενώ έχει διαφορετικά επίπεδα αν 3-4 δάκτυλα το πολύ παράλληλα προς το έδαφος τα οποία ξεχωρίζουν με καμπύλες και ακμές. Ζαλίστηκα ειλικρινά. Για πρώτη φορά σε όχημα της σειράς εστίασα στο infotainment και στο cockpit για να ηρεμήσουν τα μάτια μου. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
Έρχομαι λοιπόν και προβληματίζομαι γιατί όλα αυτά τα διαφορετικά υλικά θεωρώ πως απαιτούν πολύ καλή δουλειά στην συναρμογή ώστε να αντέξουν στον χρόνο όπως πρέπει. Διακρίνω μια υπερπροσπάθεια για διαφορετικότητα με ξεκάθαρο στόχο το κοινό του νέου οικογενειάρχη, όμως την κρίνω too much στα όρια του ανούσιου και του ενοχλητικού. Στα μισά θα ήμασταν καλά. Λέω όμως ότι αυτό συνηθίζεται. Και πήγα στο επόμενο λογικό βήμα, ελλείψει οχήματος για td.
Ρύθμισα το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μου, το οποίο tep μπάκετ σκληρό και ποτέ δεν βολεύτηκα. Το αναφέρω γιατί σύμφωνα με τον πωλητή στην ΄πεκδοση του 1.5Tsi είναι ακριβώς το ίδιο κάθισμα αλλά σε ύφασμα. Πήγα να κάτσω πίσω μου. Εδώ να σημειωθεί ότι πίσω λίγα οχήματα συνεχίζουν ομαλά σε ποιότητα συναρμογής και υλικών πίσω. Ένα από αυτά είναι το Terramar. Δεν είναι ίδια αλλά είναι πολύ κοντά. Η πίσω πόρτα συνήθως δείχνει από την χρήση της εξωτερικής χειρολαβής την διαφορά της, ήτοι όταν την ανοίγεις ακούγεται σαν κούφια. Εδώ είμαστε καλά.
Οι πίσω χώροι με το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μου απαιτούσαν να κάθομαι με τεντωμένο τον κορμό, χωρίς να μπορώ να χαλαρώσω όπως πχ σε ένα ταξίδι, με τα γόνατά μου να ανοίγουν άμφο της πλάτης του καθίσματος παρά την «σκαμμένη» πλάτη αυτού. Ευτυχώς είχε επαρκή χώρο για τα πόδια κάτω από το κάθισμα. Εδώ να σημειώσω ότι το κάθισμα του οδηγού ήταν μεν μπάκετ αλλά όχι τόσο χοντρό ώστε να δικαιολογεί το πρόβλημα των χώρων. Επίσης η πλάτη του πίσω καθίσματος είναι ανακλινόμενη και ο πάγκος συρόμενος. Αμφότερα ήταν τέρμα πίσω. Για να βολευτώ σχετικά άνετα πίσω αφού δοκίμασα τα πάντα διαπίστωσα ότι έπρεπε να κάτσω άβολα εμπρός. Τα χέρια μου και τα γόνατά μου ήταν περισσότερα κεκαμμένα από όσο θα ήθελα. Η θέση οδήγησης είναι ιδανικά ρυθμισμένη ως αίσθηση καθώς κάθεσαι τόσο «μέσα» στο αμάξι ώστε να νιώθεις συνδεδεμένος με αυτός και ταυτόχρονα τόσο/όσο «επάνω» ώστε να έχεις την τέλεια περιφερειακή όραση ενός c-suv.
Όμως υπάρχει το εξής μικρό εργονομικό πρόβλημα στη θέση για τους ψηλούς καθώς δεξιά δεν υπάρχει χώρος για rest γόνατου καθώς ακουμπάς στην διακοσμητική «γεφυρα» (ναι με άλλο ένα υλικό με μία ακόμα ξεχωριστή υφή με ένα ακόμα ξεχωριστό υλικό) που περιβάλει την αρχή από τις ποτηροθήκες και φέρει κομβία, σαν άλλο 3008. Αριστερά συμβαίνει το εξής τραγελαφικό. Η πόρτα του οδηγού δεν έχει μοχλό για να πίασεις αλλά ένα σχεδιαστικό εξόγκωμα το οποίο έχει σχεδιαστική συνέχεια επί του ταμπλό όταν κλείνεις την πόρτα. Αυτό το εξόγκωμα, το οποίο είναι σαν να έσπασε ένα χερούλι που ανεβαίνει προς το άνω μέρος της πόρτας, είναι ντυμένο μεν με μαλακό ποιοτικό tep αλλά δεν πάυει να παίζει τον ρόλο του αριστερού rest για το γόνατο ενός ψηλού. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν τόσο άβολα στη τελική γιατί καταφέρνει να σε περιβάλουν όλα με τρόπο που νιώθεις σαν να είσαι σε ένα hot hatch. Αν δηλαδή δεν είχα το θέμα με τους χώρους πίσω και ρύθμιζα όπως ήθελα τη θέση του οδηγού θα ήταν κομπλέ.
Μετά πέρασα στον χώρο των αποσκευών όπου δεν μου γέμισε το μάτι για τα αναφερόμενα λίτρα. Πολύ απλό κάλυμμα στον πάτο, όχι το αναμενόμενο βάθος, repair kit και μέτριο μήκος. Θεωρώ ότι είναι οριακά επάνω από τα 500l πραγματικά. Επίσης το όχημα είχε pano roof αλλά επειδή έχω μπει και σε άλλα τέτοια έχω την εντύπωση ότι και χωρίς αυτήν η επιθετική εξωτερική σχεδίαση δεν επιτρέπει την ύπαρξη του αέρα που θα ήθελα πέριξ του κεφαλιού μου. Γενικά άβολο το εσωτερικό του για c-suv και με υπερπροσπάθεια να φαίνεται ξεχωριστό. Απογοήτευση. Όχι λάθος, εκνευρισμός ήταν γιατί θεωρούσα ότι εδώ θα ξεμπέρδευα και θα έβρισκα τον αντικαταστάτη του Tig. Δίπλα του ακριβώς στην έκθεση ένα επίσης Vz Formentor μου χαμογελούσε πονηρά. «Εδώ είμαστε» είπα, «θα κάνεις μια θυσία στον χώρο των αποσκευών αλλά θα πάρεις όχημα που σε κ@υλώνει» και έκανα 5-10 πλάγια βήματα σαν τον καβουρα…
Ετοιμοπαράδοτα οχήματα δεν υπάρχουν. Έρχονται (θεωρητικά) τέλος του χρόνου λευκό και fiord blue μη μεταλλικά στα 38k και μαύρα μεταλλικό στα 39.120€, ναι κοστίζει με ΤΤ 1120€ το μεταλλικό. Επιφυλάσσομαι για το αν θα το πρότεινα καθώς σε αυτά τα λεφτά έχω υψηλές απαιτήσεις μεν τις οποίες δεν καλύπτει επαρκώς. Ήθελα καλύτερους χώρους πίσω και blind spot από τη βασική. Τέλη Γενάρη θα φέρει td 1.5Tsi όποιος θέλει να το οδηγήσει. -
~> Formentor (f/l) VZ έκθεση και 1.5Tsi fiord blue td:
Εξωτερικά ισχύουν τα ανωτέρω του Terramar. Είναι η ίδια σπιρτόζα γκόμενα που κλείνει σπίτια απλά είναι λίγο πιο μικρόσωμη! Εκείνη με τους θολωμένους κάτω κοιλιακούς, το στράς στη μύση, την λεπτή ασημί αλυσίδα στον αστράγαλο του δεξιού ποδιού και τα σοβαρά daddy issues. Μαζεμένο και δυναμικά πανέμορφο σε προδιαθέτει άγρια για καταστάσεις που αντιστοιχούν σε hatch. Μπαίνοντας στο όχημα απευθείας από το Terramar καταλαβαίνεις αμέσως ότι πλέον είσαι σε crossover και όχι σε c-suv. Αυτή την αίσθηση την είχα μόνο το 2019 όταν είχα οδηγήσει το Xceed. Καθαρά crossovers αμφότερα. Κάθεσαι χαμηλά «μέσα» στο όχημα. Εδώ τώρα δεν ξέρω πώς να το καταγράψω. Ενώ στο For κάθεσαι πιο χαμηλά στο Terra ένιωθα πιο «cocooned». Παρά τα εργονομικά της θέματα προτιμούσα τη θέση οδήγησης του Ter.
Η ποιότητα υλικών συναρμογής είναι παντού πίσω σε σχέση με το Terramar ενώ επίσης είναι μεγαλύτερη η ψαλίδα διαφοράς ποιότητας καμπίνας μπρός πίσω. Η κεντρική κονσόλα θα ήθελα να είναι πιο σταθερή. Οι θήκες στις πόρτες είναι επίσης γυμνές, μικρές με περίεργο σχήμα και από σκληρό πλαστικό. Πολύ πιο λιτό σχεδιαστικά το For. Κάπου ανάμεσα θα ήταν το ιδανικό. Αν διάλεγα όμως θα διάλεγα σαφώς το Ter.
Και κάπου εδώ αρχίζει η τρέλα. Οι πίσω χώροι του For ήταν νορμαλ, ήτοι καλύτεροι του Terramar! Να σημειωθεί ότι και το For είναι μπλακετ καθίσματα εμπρός ίδιου πάχους με το Ter. Να τρελαίνεσαι!!! Ο χώρος δε αποσκευών άντε να χάνει 4/5 δάκτυλα μήκους με το βάθος να είναι ο ίδιος. Έχω ανοίγει όλες τις πόρτες και του χώρου αποσκευών και μπαινοβγαίνω σε αμφότερα τα οχήματα για περίπου 15΄ σαν τον ηλίθιο! Μέχρι που έβαλα και τον πωλητή που ήταν σχεδόν ισοϋψής μου αλλά κανονικού σωματικού βάρους να δοκιμάσει. Διαπίστωσε τα ίδια με εμένα μένοντας έκπληκτος (εδώ να πω ότι οι πωλητές γενικά ξέρουν πολύ λιγότερα από όσα συζητάμε εμείς εδώ μέσα, σκέτη απογοήτευση). Το τελικό συμπέρασμα είναι πως αν ήταν μόνο οι χώροι δεν θα άξιζε ευρώ παραπάνω για το Ter. Υπάρχει όμως ξεκάθαρη διαφορά ποιότητας.
Πάμε στο td. Σύμφωνα με τον πωλητή τα οχήματα διαφέρουν μόνο κατά 80 κιλά. Αναφέρομαι σε αυτό για τα των επιδόσεων. Το αυτοκίνητο είναι σφιχτό ενώ το τιμόνι του έχει μια καλή πληροφόρηση και είναι κοφτερό. Σε πληροφόρηση είναι εφάμιλλο του Tig αλλά είναι λίγο πιο γρήγορο. Εδώ να σημειώσω ότι το Tig δεν είχε progressive steering (extra) ενώ για το For όταν σχολίασα ότι έχει καλή πληροφόρηση ο πωλητής αναφέρθηκε σε «σερβοτρόνικ», χωρίς να ξέρω τι εννοεί και εάν εννοεί το progressive steering.
Το αμάξωμα μου φάνηκε ελαφρύ σαν οδηγάω ένα hatch ενώ καταλάβαινα ελάχιστη απόσταση από το έδαφος. Δεν έχει σε καμία περίπτωση αίσθηση suv. Είναι σταθερό ευθύβολο και δεν έχει body roll ενώ απουσιάζουν οι πλεύσεις. Με λίγα χιλιόμετρα στο κοντέρ είχα ελάχιστους τριγμούς κάπου βαθιά στο πίσω μέρος. Ελάχιστους όμως. Ίσως αγκράφα ζώνης ή κάτι στον χώρο των αποσκευών πάντως όχι τίποτα ενοχλητικό.
Ο κινητήρας γνωστός και μη εξαιρετέος επαρκής να κινήσει άνετα το όχημα και «διαμαρτυρόμενος» όταν επιχειρείς να οδηγήσεις συνεχόμενα σε υψηλές στροφές. Ίδια ακριβώς αίσθηση με το Tig, ίσως ένα κλικ μεγαλύτερη διαθέσιμη ανάσα αντίστοιχη με την διαφορά βάρους των δύο οχημάτων. Εκεί που διαπίστωσα μεγάλες διαφορές ήταν αρχικά η έλλειψη ηχομόνωσης. Αν το Tig ήταν το καλύτερα ηχομονωμένο όχημα που οδήγησα, μεταξύ όλων, το For ήταν το χειρότερο μετά το X-Trail του τεράστιου αμαξώματος και των τεράστιων καθρεπτών. Άρα για την δική μου λογική το For αναλογικά έχει την χειρότερη προσπάθεια ηχομόνωσης όλων. Περνάει αρκετός θόρυβος κύλισης από τους τροχούς στην καμπίνα ενώ θεωρώ ότι δεν έχει ηχομονωτικό εμπρόσθιο υαλοπίνακα. Δεν ξέρω αν τα δύο τελευταία με επηρεάζουν αρνητικά ώστε να θεωρώ ότι έχει και πιο αδύναμο καθρέπτη ώστε περνάει και περισσότερος θόρυβος κινητήρα στη καμπίνα. Οπότε επιφυλασσόμενος για το τελευταίο είμαι αναγκασμένος να προσμετρήσω τα υπόλοιπα στο τελικό συμπέρασμα για την ποιότητα κύλισης του οχήματος.
Στην ρύθμιση του DSG ήταν που είχε το μεγαλύτερο συγκριτικά ενδιαφέρον. Αρχικά υπέρ του For να πω ότι, αντίθετα με το Tig, στο performance δεν κρατούσε υψηλά συνεχώς τις στροφές κατεβαίνοντας μια σχέση. Αυτό λίγο με είχε ενοχλήσει στο sport του Tig. Στο For το performance από όσο κατάλαβα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στην απόκριση του γκαζιού ενώ στο Tig λογικά είναι ρυθμισμένο να προχωράει και πιο εύκολα σε downshift. Επίσης μεγάλη διαφορά η στιγμιαία υστέρηση απόκρισης κατά τις αλλαγές ταχυτήτων. Στο Tig έχει μια μικρή υστέρηση σχεδόν μισού δευτερολέπτου ενώ στο For είναι καθαρό δευτερόλεπτο, κάτι το οποίο με ενόχλησε. Στην εκκίνηση από αδράνεια αλλά και στην όπισθεν αμφότερα πολύ ομαλά.
Συμπερασματικά η ποιότητα κύλισής του χάνει πόντους από την μέτρια συνολική ηχομόνωση έχοντας όμως πιο «σπόρ» αίσθηση από κάθε άλλο. Αν το πρότεινα; Ναι για όλους μέχρι και στον ανήσυχο οικογενειάρχη με ανάγκες ενός καροτσιού καθώς εκεί που υστερεί είναι πράγματα για τα οποία εγώ έχω σκάλωμα και ίσως τους περισσότερους δεν απασχολούν τόσο. Η τιμή του είναι χοντρικά περί τα 2κ κάτω από το Terra ενώ υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα οχήματα. Μεταξύ των δύο Cupra θα επέλεγα το Terra, παρά τα προαναφερόμενα, ως ένα συνολικά πιο ποιοτικό όχημα.~> Tuscon f/l 160ps 7dct vs Sportage my2025 160ps 7dct (td):
Τα αυτοκίνητα μοιράζονται το ίδιο ράφι υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τα περιεργάστηκα την ίδια ημέρα ενώ τα οδήγησα με 48 ώρες διαφορά οπότε θεώρησα ορθό να γράψω απευθείας την συγκριτική μου άποψη.
Καταρχάς στο Tuscon θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινάει ο αγοραστής με βάση την limited. Σε ποιότητα υλικών και σε πολλά σημεία σε ποιότητα συναρμογής υστερεί σε σχέση με το ξαδερφάκι του. Το gap στα υλικά είναι μικρότερο στην limited καθώς έχει πιο προσεγμένα στις πόρτες ενώ είναι πολύ μικρότερη (ή ανύπαρκτη) η ψαλίδα σε αυτά μπρος-πίσω. Αντίστοιχα το sportage έχει κλασικά μαλακά υλικά εμπρός σκληρά πίσω με νορμάλ απόκλιση συνολικής ποιότητας. Παραμένει βέβαια μια πιο «ελαφριά» κατασκευή το tuscon με πολύ τίμιο όμως ταμπλό και κεντρική κονσόλα. Υπερέχει εργονομικά το tuscon με τα φυσικά χειριστήρια clima αλλά και την τιμή του καθώς η Limited είναι καλύτερα εξοπλισμένη από την Titanium του sportage. Έχει θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα/τιμόνι αλλά και Acc. Στο sportage επειδή ο μοχλός του κιβωτίου είναι επί της κονσόλας με ενοχλεί περισσότερο το glossy black πλαστικό. Όμως το sportage έχει συνολική πιο ποιοτική καμπίνα κάτι που γίνεται αισθητό από το πρώτο άνοιγμα της πόρτας.
Το κάθισμα του Tuscon υποστηρίζει κατά μήκος λιγότερο μηρό και είναι ελαφρώς πιο φλάτ ή πιο σκληρό, με αποτέλεσμα στην τελική να έχει λιγότερη πλευρική στήριξη από όση θα ήθελα. Οι χώροι σε αμφότερα είναι πάρα πολύ καλοί παντού. Η υπεροχή στην ποιότητα της καμπίνας του sportage μεταφέρεται και στην οδήγηση καθώς είναι και σαφώς καλύτερα ηχομονωμένο, ενώ περνάει εντός λιγότερος θόρυβος κύλισης.
Η ρύθμιση της ανάρτησης του tuscon κατά ένα περίεργο τρόπο ενώ είναι λίγο πιο σφιχτή βγάζει αίσθηση πλεύσης στις υψηλές ταχύτητες με το sportage να είναι εκτός από πιο άνετο και πιο ευθύβολο εκ του αποτελέσματος. Αμφότερα τα τιμόνια τους με νορμάλ πληροφόρηση και αρκούντως κοφτερά, όχι κάτι το ιδιαίτερο. Ευχάριστη για εμένα έκπληξη αποτέλεσε η ρύθμιση στο dct του sportage. Πολύ ομαλά από αδράνεια σε εκκίνηση και όπισθεν αμφότερα. Αλλά κανένα κλότσημα για το sportage στις αλλαγές ακόμα και στο kickdown. Ελαφρώς λιγότερο ομαλό αλλά αρκούντως καλό του tuscon. Επίσης έχω την εντύπωση ότι το kd στο sportage ήταν ένα κλικ πιο γρήγορο.
Τα td έλαβαν χώρα στις ίδιες ακριβώς διαδρομές. Μου άρεσε πολύ και στα δύο το πόσο γρήγορα έκαναν upshift στο normal. Το sportage και εδώ μου φάνηκε ένα κλικ πιο ομαλό. Ο κινητήρας δεν δείχνει να του λείπει πουθενά δύναμη. Πολύ ευχάριστο το συνολικό αποτέλεσμα, ειδικά στο sportage.
Γύρω στα 36,5k βγαίνουν αμφότερα 160ps 2wd με μεταλλικό (limited tuscon, titanium sportge με το 1ο να έχει καλύτερο εξοπλισμό). Στο Sportage δίνουν και 6μηνη ασφάλιση δώρο εκτός από τις γνωστές εγγυήσεις και «δωρεάν» σέρβις. Αυτοκίνητα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ετοιμοπαράδοτα και από τα δύο σε διάφορες εκδόσεις και χρώματα. Στο sportage αν πας σε 4wd ή Gt-line είσαι οριακά κάτω από 40κ. Στο tuscon δεν ρώτησα.
Το γενικό συμπέρασμα για αυτά το αφήνω γιατί αποτελεί μέρος του τελικού συμπεράσματος στην έρευνα αγοράς. Μόνο να σημειώσω ότι τα οχήματα td είχαν περί τα 1500km και, σαν την περίπτωση του X-Trail για όσους θυμούνται το αρχικό μου post έρευνας «X-Trail - Tiguan», ενώ τα εκθεσιακά είχαν καλή απτή ποιότητα στο δέρμα του τιμονιού τα td είχαν γίνει σχεδόν κόκαλο. Θυμάμαι αυτό το σχόλιο το είχε κάνει και ένας Βρετανός γνωστός reviewer για την ποιότητα στο τιμόνι του sportage. Ισχύει, το τιμόνι ήταν σε πολύ μέτρια κατάσταση και είχε γίνει σαν γουρνόπετσα από τα 1500km. Εντάξει δεν ήταν το χάλι του X-Trail που είχε γίνει σαν το Octavia μου 20 ετίας αλλά και πάλι… -
~> Arkana vs Captur και στο βάθος QQ (έκθεση χωρίς td):
Στην Renault/Nissan είχα διαθέσιμο χρόνο περί τα 20΄ οπότε μόνο περιεργάστηκα οχήματα. Αρχικά το Arkana έχει η έκθεση την βασική έκδοση του f/l και td την Techno preF/L 140ps. Είναι το αυτοκίνητο με το μεγαλύτερο ποιοτικό gap μπροστά-πίσω. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι υπάρχει σαφής διαφορά ποιότητας υλικών μεταξύ βασικής και επόμενης εξοπλιστικής έκδοσης ζήτησα να περιεργαστώ το techno του td. Μπροστά είναι ένα τίμιο ποιοτικά όχημα με καλούς χώρους και πολύ καλή, για γαλλικό, εργονομία. Όλα τα χειριστήρια είναι εκεί που πρέπει, ενώ οι φυσικοί διακόπτες clima (έλεος βρε γύφτοι κάντε το διζωνικό…) πάντα θα χαίρουν της εκτίμησής μου. Μόλις ανοίγεις το χερούλι της πίσω πόρτας τενεκές….
Κακή ποιότητα πίσω και πολύ μικροί χώροι. Με το κάθισμα οδηγού στα μέτρα μου πίσω δεν έμπαινα ενώ είναι και στενός σε πλάτος ο πάγκος. Πολύ καλός χώρος αποσκευών με ρεζέρβα.
Στο νέο Captur μια από τα ίδια χάλια πίσω. Κακή ποιότητα μικροί χώροι ενώ μπροστά σχεδόν το ίδιο με το arkana. Αν διαφέρει λίγο είναι στην αίσθηση των υλικών μπροστά. Χώρος αποσκευών το Captur κατηγορίας «B» οπότε ουδέν σχόλιον.
Το QQ εδώ κολλάει. Επειδή δίπλα στη Nissan είχε την βασική του έκδοση με τα 140ps manual θα πω ότι ο υποψήφιος αγοραστής αν θέλει vfm θα πρέπει να αγνοήσει τα arkana/captur και να πάει σε QQ βασικής έκδοσης. Πολύ τίμιοι εσωτερικοί χώροι και ποιότητα αυτών μπροστά πίσω. Μέτριος χώρος αποσκευών που μπορεί στη θεωρία να λέει 500l αλλά μετράνε και τον χώρο μπροστά από το σκαλοπάτι της μπαταρίας του mh που είναι ουσιαστικά αντιεργονομικός δεδομένου ότι το σκαλοπάτι του mh βγαίνει 4-5 δάκτυλα εντός του ωφέλιμου χώρου αποσκευών. Άρα συμπερασματικά μακριά από Arkana/QQ και αντ΄αυτών από τον ίδιο όμιλο στα ίδια περίπου λεφτά QQ basic. Τέλος να πω ότι το preF/L Captur το θεωρούσα ένα κουκλάκι. Αυτό είναι…είναι…δεν είναι άσχημο…στερείται χαρακτήρα, αυτό.~> Toyota CC 2.0 lounge (μόνο έκθεση):
Κυριολεκτικά 3΄ πέρασμα μόνο για να το περιεργαστώ από κοντά. Δεν είναι άσχημο εξωτερικά από κοντά, είναι απλά…αδιάφορο! Ποιοτικά σε υλικά μέτριο (παντού σκληρά εκτός από κάποια φιλέτα στην εμπρός πόρτα) και σε συναρμογή τίμιο. Πιστεύω ότι χάνει στο απτό κομμάτι αλλά δεν θα τρίξει ποτέ. Κάποια σημεία σαν κολωνάκια μεταξύ ταμπλό και κονσόλας τα έπιανες και χόρευαν παρά ταύτα. Μπροστά χώροι νορμάλ. Οι πίσω χώροι του είναι πιο κοντά στην corolla hatch παρά στις sedan/Ts, άρα χάλια για την κατηγορία. Ο χώρος αποσκευών είναι καθαρά b-suv, άρα χάλια για την κατηγορία επίσης. Θα το έπαιρνα; Ποτέ. Θα το πρότεινα; Ποτέ. Ή corolla ή CHR αν θες με το ζόρι Toyota suv. Συνεχίζω να θεωρώ μακράν την πιο τίμια/vfm επιλογή mainstream Toyota το corolla sedan. Είχε ένα f/l active sedan έξω από την έκθεση παρκαρισμένο στο νέο πράσινο χρώμα με λευκό σαλόνι. Κούκλα και τέρμα πρακτικό μπροστά στο αδιάφορο CC. Είμαι λάτρης των οχημάτων 3ων όγκων ή γερνάω πρόωρα ή και τα δύο…
~> Kia Niro hev (έκθεση μόνο):
Κάθε φορά που πάω σε έκθεση της ΚΙΑ με περιμένει και μια ευχάριστη έκπληξη. Την πρώτη φορά με είχε στείλει ο @lap να δω το Xceed το οποίο το είχα λατρέψει απλά δεν είχα τα λεφτά να το πάρω και πήρα με πολύ λιγότερα το 308 mk ii για τη σύζυγο. Τώρα πήγα να δω το sportage, το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά μου άρεσε αντίστοιχα και το Niro! Εξαιρετικό. Αντίστοιχοι χώροι μπρός-πίσω με το sportage (και όμως), τιμιότατος χώρος αποσκευών περί τα 450l. Πολύ καλή ποιότητα υλικών συναρμογής μπροστά πίσω. Πολύ καλή εργονομία, ότι χρειαζόσουν ήταν εκεί όπου το ήθελες. Πολύ όμορφο εξωτερικό (μαύρο mid-spec). Οκ προφανώς είναι τουλάχιστον μια γενιά πίσω οι άνθρωποι από την Toyota στα hev αλλά ειλικρινά το έπαιρνα αντί CHR εύκολα. Καμία παραχώρηση στους χώρους και στην ποιότητα, συγκριτικά. Πραγματικά μπράβο στη ΚΙΑ. Δυστυχώς δεν υπήρχε td. Χωρίς να ψωνίζω στην κατηγορία του θα το έπαιρνα td και στα καπάκια θα πήγαινα να πάρω συγκριτικό td το CHR, τρέχοντας. Ήταν τόσο καλό στατικό που, χωρίς να το έχω οδηγήσει, εκλιπαρώ κάποιον υποψήφιο αγοραστή να πάει να το οδηγήσει και να το συγκρίνει με τον βασιλιά της κατηγορίας CHR να μας γράψει τις απόψεις του….
-
~> Ford Kuga (έκθεση phev, td 1.5Τ titanium):
Στην έκθεση δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Ξεκινώντας από το πρώτο άνοιγμα της πόρτας καρυδότσουφλο κατάλαβα ότι η γκρίνια που παίζει στο YtB για την ποιότητα συναρμογής του (κυρίως) έχει βάση. Ο χειρότερος συνδυασμός ποιότητας υλικών συναρμογής μπροστά-πίσω. Καλά πίσω η συναρμογή και η ποιότητα είναι για γέλια και «συναγωνίζεται» το Arkana. Μπροστά το σώζει η τίμια ποιότητα υλικών στο πάνω μέρος του ταμπλό. Από τη μέση του ταμπλό και κάτω πολύ μέτρια όλα ενώ οι πόρτες κουδούνια. Είναι σαν τα επίπεδα κατασκευής τους να μην έχουν κουμπώσει μεταξύ τους. Το αυτοκίνητο το είχα οδηγήσει το 2019 με το ίδιο μοτέρ ως st-line, δεν το θυμάμαι τόσο χάλια. Οι χώροι μπρος πίσω καλοί, ο χώρος των αποσκευών αναντίστοιχος με αυτό που περίμενα. Γενικά δεν τα πάει καλά με την εκμετάλλευση των εσωτερικών του χώρων σε σχέση με τις πραγματικές του διαστάσεις. Η θέση οδήγησης υψηλή τόσο όσο χωρίς να σε κάνει να νιώθεις αποκομμένος από το όχημα.
Παρά την παγωμάρα επεδίωξα td καθώς αν για κάτι φημίζονται τα ford είναι τα οδηγικά τους χαρακτηριστικά. Td είχε αυτό που θα ήθελα. 1.5T titanium ασημί 186ps eat8. Το αμάξι είναι νορμάλ σε εμφάνιση. Βλέπεται μπροστά, παρωχημένο και αντιεργονομικό πίσω. Εξέχει 5-6 δάκτυλα από το αμάξωμα, άνευ λόγου, ο προφυλακτήρας. Εξού και ο χαρακτηρισμός μου ως αντιεργονομικό. Δηλαδή σαν να μην έφτανε που δεν νιώθουν να εκμεταλλευτούν το τεράστιο αμάξωμα ώστε να αντιστοιχούν οι χώροι των αποσκευών σε αυτό μου βάζεις και εμπόδιο την κουμούτσα να πρέπει να κάνω υπερέκταση για να φορτώσω ένα βαρύ αντικείμενο. Ότι νάναι όμως, δεν ξεκινήσαμε καλά…
Συνεχίζουμε τα στραβά όταν πριν προλάβουμε να βγούμε από τον περιβάλλοντα χώρο της αντιπροσωπείας ξεπαρκάρω και ακούγεται μικρός τριγμός κατά την απεμπλοκή των φρένων. Λίγα μέτρα παρακάτω φρενάρω να παρκάρει ένα τέρας Raptor (πανέμορφο μπλέ ηλεκτρίκ με ένα τύπου black pack) όταν ακούω τα φρένα του να πιάνουν τρίζοντας απίστευτα! Κοιταχτήκαμε με τον πωλητή αλλά δεν μίλησα.
Εδώ να πω ότι 2019 όταν είχα οδηγήσει το st-line είχε ηχομονωτικά κρύσταλλά. Τώρα το Titanium μάλλον δεν έχει καθώς η ηχομόνωση ήταν μέτρια. Περνούσε και λίγος θόρυβος κύλισης από τους τροχούς, λίγο παραπάνω από ότι θα ήθελα δεδομένου ότι φοράει 17΄΄ ζάντες. Στα του κιβωτίου τώρα. Περίμενα πιο ομαλές αλλαγές από το eat8 του μετατροπέα ροπής. Η προηγούμενες εμπειρίες μου από αντίστοιχα ήταν του psa και ήταν απίστευτα ομαλά, παρότι αργά σε σχέση με τα dct (το kuga st-line το 2019 ήταν manual). Εδώ εκτός του ότι οι αλλαγές γινόταν αργά (τα προγράμματα οδήγησης sport γενικότερα κρατάνε υψηλότερα στροφές, κάνουν downshift και επεμβαίνουν στην πιο άμεση απόκριση του γκαζιού ήτοι οι «χρόνοι αλλαγών» δεν επηρεάζονται πράγμα το οποίο ξεκαθάρισα μέσα μου σε αυτόν τον κύκλο tds) το κιβώτιο «κλοτσούσε» σαν τα αυτόματα προ 20ετίας και βάλε. Το συνηθίζεις είμαι σίγουρος αλλά συγκριτικά είναι πολύ ενοχλητικό ως πρώτη αίσθηση.
Τα αποθέματα δύναμης του κινητήρα είναι εκεί και κινούν άνετα το βαρύ αμάξωμα. Προσωπικά το προφίλ θα το είχα μόνιμα στο sport στα ταξίδια ώστε η αίσθηση απόκρισης του γκαζιού να μου μετριάζει τους αργούς χρόνους του κιβωτίου. Το αμάξι είναι ευθύβολο με πολύ καλό και ακριβές τιμόνι. Το set-up της ανάρτησης είναι τόσο όσο μαλακό ώστε να συνάδει με τον χαρακτήρα του οικογενειακού προφίλ του οχήματος χωρίς να υπάρχει υποψία έντονου body roll. Εδώ πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου τι οδηγάμε. Δεν είναι ούτε Puma ούτε φυσικά focus. Για αυτό που είναι κρατάει καλά. Γενικά σε αυτό τον κύκλο tds πλεύσεις ένιωσα λίγες από το Tuscon και δυστυχώς αρκετές από το X-Trail. Κανένα άλλο δεν με προβλημάτισε. Ο ημιάκαμπτος πίσω γίνεται αντιληπτός σε κάποιες εγκάρσιες ανωμαλίες αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν ένιωσα αναπηδήσεις ή να «διαμαρτύρεται» το πλαίσιο όπως στο 408 πχ. Πολλαπλοί δεν είναι αλλά για ημιάκαμπτος είναι πολύ καλός.
Συνολικά λοιπόν η ποιότητα κύλισης του οχήματος ήταν καλή χωρίς ύπαρξη τριγμών, όπως περίμενα επηρεασμένος από την αρχικώς διαπιστούμενη μέτρια συνολική ποιότητα της καμπίνας. Βέβαια το όχημα είχε ελάχιστα χιλιόμετρα αλλά πχ αντίστοιχα το X-Trail έτριζε με 6k km. Ούτε στα φρένα θυμάμαι να είχα κατά το td άλλο τρίξιμο φρένων μετά τα αρχικά στον περιβάλλοντα χώρο της αντιπροσωπείας. Για τους τριγμούς στα φρένα και τους πιθανούς τριγμούς συναρμογής όμως δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι αποκλείεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους.
Το αυτοκίνητο της δομικής έφερε το πακέτο drive assist pack το οποίο εμπεριέχει μεταξύ άλλων τα απαραίτητα για εμένα (σε αυτόματα οχήματα) acc/bs. Το bs λειτουργούσε άψογα, ακριβώς όπως το θέλω. Έχω αναφερθεί και άλλες φορές στο θέμα. Τα bs έχουν δύο σχολές. Η μια σε προειδοποιεί ελάχιστα πριν μπει το όχημα στο τυφλό σημείο ενώ η άλλη είναι περισσότερο κατασταλτική και «περιμένει» να μπει το όχημα στο τυφλό σου σημείο ώστε να ενεργοποιηθεί. Προσωπικά προτιμώ την πρώτη και τέτοια είναι του Kuga.
Η συνολική εμπειρία του αυτοκινήτου δεν ήταν ούτε κακή ούτε από τις καλύτερες. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα περισσότερα, ή απλά είχα μνήμες καλύτερες από την προηγούμενη δοκιμή του αντίστοιχου st-line του 2019. Εκείνο το όχημα είχε το εκπληκτικό μηχανικό κιβώτιο, πολλαπλούς συνδέσμους ανάρτηση, φυσικούς διακόπτες clima, σπορ ανάρτηση και ηχομονωτικά κρύσταλλα. Είναι λογικό να είχα τότε καλύτερη εμπειρία. Σήμερα δεν θα ήμουν αποτρεπτικός προς κάποιον αλλά σίγουρα δεν θα του έλεγα να τρέξει να το δοκιμάσει όπως την εκδοχή του 2019.
Ετοιμοπαράδοτα οχήματα υπάρχουν και με μηχανικό 150 ίππων και με αυτόματο 186 ίππων και phev σε διάφορα χρώματα. Θεωρώ ότι το αυτόματο επιβάλλεται να το πάρει κάποιος με το πακέτο driver assist. Τυχαίνει λοιπόν να έχει κομμάτια στην Ελλάδα αυτόματα με το πακέτο driver assist 1.5t titanium ασημί (όπως θα το ήθελα). Η προσφορά είναι κλειδί 36.6κ με 2 χρόνια οδική, σκαφάκια μπρος πίσω και αντιηλιακές μεμβράνες μπρός-πίσω. Pas mal. Αν θα το πρότεινα; Πολύ οριακά ναι γιατί είναι vfm αλλά με επιφύλαξη ως προς την ποιότητα της καμπίνας του, για όποιον έχει την λόξα μου…~> Χ1 x-line advanced premium (μονο έκθεση):
Αφού ουσιαστικά τελείωσα από όλα τα άλλα πήγα να δω και το μωρό μόνο και μόνο για να πω ότι το έκανα. Δεν θα την αγόραζα ποτέ καθώς δεν συνάδει με το life style μου ενώ δεν θα ήθελα να φορτωθώ το κόστος συντήρησης ενός Bmw. Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι η συγκεκριμένη έκδοση στην έκθεση σε ένα υπέροχο μπλε ήταν φανταστική. Σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ συντηρητικού και δυναμικού σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Ασύγκριτα ποιοτικότερο εσωτερικό από τα υπόλοιπα. Μόνο «θέμα» που βρήκα ήταν ότι θα ήθελα λίγο περισσότερο διαθέσιμο χώρο για τα πόδια των πίσω. Μια κατηγορία μόνη της και τα συγχαρητήριά μου για όποιον την αγόρασε. Έχει βέβαια γεμίσει ο τόπος από αυτές, κοντεύουν να γίνουν περισσότερες και από τα QQ αλλά χαλάλι. Τιμή 43κ ετοιμοπαράδοτη ούτε για δείγμα. 4+ μήνες αναμονή (non-custom)…
-
Και κάπου εδώ τελείωσα με το σύνολο των συλλεχθέντων πληροφοριών. Ελπίζω να μην κούρασα όσους έφτασαν στο τέλος, να βοήθησα κάθε υποψήφιο αγοραστή με την επιλογή του και να μετέφερα όσο καλύτερα μπορούσα αυτά που ένιωσα στην πράξη.
Τελικά προέβηκα στην παραγγελία μου πριν βγω για τον δεύτερο γύρο td της Παρασκευής. Αυτό έγινε γιατί ήξερα μέσα μου τι θα συναντήσω και φοβόμουν ότι επειδή πάω για ετοιμοπαράδοτο ενδεχομένως και μέσα σε μια ημέρα να «χάσω» ένα χρώμα ή ένα διαθέσιμο επίπεδο εξοπλισμού. Επίσης ήμουν σχεδόν βέβαιος πως μετά την «απογοήτευση» που έφαγα από τους πίσω χώρους του Terramar δύσκολα κάποιο από τα εναπομείναντα θα με κέρδιζε τόσο ώστε να το παραγγείλω.
Ήμουν βέβαιος ότι πιο κοντά από όλα θα έφτανε το sportage το οποίο όμως πάντα ήταν πρόβλημα τα επίπεδα εξοπλισμού του. Ήθελα σε αυτά τα λεφτά ACC/BS και αυτόματη θύρα αποσκευών. Αν διαμόρφωνα έτσι το sportage θα έπρεπε να πάω σε gt-line όπου θα φορτωνόμουν 19΄΄ για να έχω από τα θέλω μου μόνο το ACC (νομίζω ούτε αυτό έχει αυτόματη θύρα αποσκευών). Άρα θα έπρεπε να δώσω 40κ για κάτι σχεδόν όπως μου αρέσει με ένα βαρίδιο, τις 19΄΄. Φυσικά θεώρησα και πολλά τα 40κ για ΚΙΑ.
Έτσι Πέμπτη πρωί πρωί πήρα τηλέφωνο στη Karenta να μάθω διαθεσιμότητα ετοιμοπαράδοτων Tig More που είχαν όλα όσα θέλω και ήταν εντός μπάτζετ. Βρέθηκα προ ευχάριστης θέσης όταν έμαθα ότι ναι μεν δεν έχει dolphin grey όπως το είχα παραγγείλει αρχικά αλλά είχαν night shade blue που είναι το χρώμα το οποίο πραγματικά μου άρεσε εξαρχής. Το μόνο «αρνητικό» ήταν ότι τα δύο σε αυτό το χρώμα τα είχαν φέρει με τις 18΄΄ Bolognia. Οκ λέω δε γ@μεις θα είναι και λίγο όμορφο καθώς καλές χρυσές και χρηστικές οι 17΄΄ αλλά δείχνουν άδειοι οι θόλοι και ασχημένει ένα αυτοκίνητο που το δυνατό του χαρτί δεν είναι εμφάνιση. 39.200€ λοιπόν κλειδί και η διαφορά με τα 41,7κ της αρχικής παραγγελίας θα πάνε σε περιποίηση αμαξώματος ένεκα ιδιαίτερου χρώματος και (ίσως) μεικτή ασφάλεια. Τέλος καλό, όλα καλά. Μία η άλλη ήρθα. Καλές γιορτές σε όλες και όλους.- -
Μπραβο φιλαρακι μου να το χαρεις με την οικογενεια σου .
Υ.Γ το πρωι με αφησες χωρις παρεα στον καφε,τωρα με αφησες αϋπνο αλλα για παρτυ σου χαλαλι
-
Πολύ ωραία τα έγραψες, μπράβο.
Σαν να ήμουν μαζί σου στις δοκιμές!
Με το καλό να το παραλαβεις! -
Μπράβο φίλε!!!
Ομολογώ οτι είσαι η αιτία που έχω προσθέσει το tiguan στην λίστα!!!
-
Με το καλό να παραλάβεις
-
@george1977 said in Οδήγησα....:
Μπράβο φίλε!!!
Χαίρομαι που βοηθάω όπως μπορώ, με το καλό οτι και αν αποφασίσεις.
-
R Line με 16αρα και τασι; ίσως να είναι και 17.
Youtube Video -
@sabas_thess said in Οδήγησα....:
@george1977 said in Οδήγησα....:
Μπράβο φίλε!!!
Χαίρομαι που βοηθάω όπως μπορώ, με το καλό οτι και αν αποφασίσεις.
Εγγυηση ποσα χρονια; Ρωτησες για προγραμμα σερβισ και κοστος;
ο 1.5 ειναι αξιοπιστος; εχει και απενεργοποιηση κυλινδρων που ειναι λιγο ανησυχητικο περα απο το υβριδικο συστημα κλπ παντως οτι ειναι σε αποδοση πολυ καλος κινητηρας ειναι δεδομενο.
κιβωτιο ποιο κωδικος ειναι? υγρου ειπαμε? απο αξιοπιστια;
-
@wantone said in Οδήγησα....:
ο 1.5 ειναι αξιοπιστος; εχει και απενεργοποιηση κυλινδρων που ειναι λιγο ανησυχητικο περα απο το υβριδικο συστημα κλπ παντως οτι ειναι σε αποδοση πολυ καλος κινητηρας ειναι δεδομενο.
4 έτη εγγύησης. Για τα κόστη των σέρβις όχι ακόμα δεν έχω ρωτήσει.
Σε αξιοπιστία ο 1.5Tsi έχω διαβάσει από διάφορες πηγές ότι το βασικό του θέμα είναι πως σε κάθε έναν που παράγεται ρίχνει τα ζάρια για το αν θα καίει λάδια. Κατά τα άλλα υποτίθεται ότι όλα τα προυφιστάμενα ζητήματα έχουν επιλυθεί.
Ο κινητήρας για αυτό το σκάφος είναι αρκούντως αποδοτικός και οικονομικός, φτάνει να κατανοείς τι αγοράζεις και για ποιόν σκοπό, όπως με κάθε άλλο κινητήρα φυσικά. Ο 186ps του Kuga πχ ακόμα και ο πωλητής παραδέχθηκε ότι καταναλώνει πολύ καύσιμο εκτός ταξιδιών. Μαθηματικά είναι. Ότι τεχνολογία μπορούσε να μπει μπήκε.
Το κιβώτιο είναι υγρού και υποτίθεται το καλύτερα ρυθμισμένο αντίστοιχο mainstream. Θεωρητικά και αυτό έχει επιλύσει τα γνωστά προβλήματα των προκατόχων του.
-
@sabas_thess said in Οδήγησα....:
4 έτη εγγύησης. Για τα κόστη των σέρβις όχι ακόμα δεν έχω ρωτήσει.
Σε αξιοπιστία ο 1.5Tsi έχω διαβάσει από διάφορες πηγές ότι το βασικό του θέμα είναι πως σε κάθε έναν που παράγεται ρίχνει τα ζάρια για το αν θα καίει λάδια. Κατά τα άλλα υποτίθεται ότι όλα τα προυφιστάμενα ζητήματα έχουν επιλυθεί.
Ο κινητήρας για αυτό το σκάφος είναι αρκούντως αποδοτικός και οικονομικός, φτάνει να κατανοείς τι αγοράζεις και για ποιόν σκοπό, όπως με κάθε άλλο κινητήρα φυσικά. Ο 186ps του Kuga πχ ακόμα και ο πωλητής παραδέχθηκε ότι καταναλώνει πολύ καύσιμο εκτός ταξιδιών. Μαθηματικά είναι. Ότι τεχνολογία μπορούσε να μπει μπήκε.
Το κιβώτιο είναι υγρού και υποτίθεται το καλύτερα ρυθμισμένο αντίστοιχο mainstream. Θεωρητικά και αυτό έχει επιλύσει τα γνωστά προβλήματα των προκατόχων του.
4 χρονια εγγυηση ειναι μια ανακουφιση. Το Φορμεντορ νομιζω εχει ιδιο κινητηρα και κιβωτιο? Ποσα χρονια εγγυηση εχει?
-
4 χρονια εγγυηση ειναι μια ανακουφιση. Το Φορμεντορ νομιζω εχει ιδιο κινητηρα και κιβωτιο? Ποσα χρονια εγγυηση εχει?
Τα ίδια ακριβώς
-
Καλοταξιδο
-
γουέλνταν
οσο ειχα τιγκουαν παλια,ηταν μια χαρα έως και πολυ καλο και βασικα καλυτερο απο τα φιδια που περιγραφουν ολοι, τελικα τα φιδια ητανε παρλεβουφρανσεζ. μαζι με το τουραν ειναι/ηταν τα πλεον ψαγμενα φαγκ. παντα το εβλεπα σαν επιλογη και σαν τετρακινητο μαζουτ. -
@sabas_thess Χρήστο (τώρα που έμαθα το όνομά σου σε λέω σωστά ) με το καλό να παραλάβεις και να το χαρείς το αυτοκίνητο.
Συνήθως χρειάζονται 15 μέρες στην Karenta για εκτελωνισμό, πινακίδες και άλλες γραφειοκρατίες, αλλά αν τους πιέσεις λίγο μπορείς να το επιταχύνεις. Εγώ τους έσπασα λίγο τα ούμπαλα και το πήρα σε 10 μέρες το T-Roc, μην τους αφήσεις ήσυχους, έχουν πολύ δουλειά και είναι παραλίες, κυνήγα τους!
Τώρα είσαι ώριμος αγοραστής του Tiguan! Έκανες την έρευνά σου στην αγορά και με βάση το budget σου έκανες την καλύτερη επιλογή αυτοκινήτου για τα δεδομένα σου και τα γούστα σου.
Και για τα δικά μου γούστα την καλύτερη επιλογή έκανες . Έχει 2-3 μοντέλα η vw, Golf, T-Roc, Tiguan στις εκδόσεις More, που μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει ένας αγοραστής που τα αγοράζει συνειδητά και με γνώση του τι πληρώνει και τι παίρνει.
-
Καλοτάξιδο saba. Να το χαρείτε!
Περιμένουμε αναλυτικές αναφορές για λεπτομέρειες του!
Οδήγησα....