Aug 27, 2016, 3:06 PM

Ο χρήστης vasil έγραψε:

Είναι λάθος να δουλεύει ο κινητήρας με υψηλή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και πολύ χαμηλές στροφές; Πχ 5η ταχύτητα και 50-60 km/h. Δηλαδή κάπου στις 1500-1800 στροφές (σε βενζινοκίνητο) ;
Μπορεί αυτό να επιφέρει μείωση του κύκλου ζωής του κινητήρα;

Μονον αυξημενη καταναλωση επιφερει και φυσικα εισαι μονιμα 'κρεμασμενος' σε περιπτωση που πρεπει να επιταγχυνεις!

Στο δικό μου αμάξι δεν 'κρεμάει' ιδιαίτερα ο κινητήρας, ειδικά στα 60-70 κινείται ομαλά, γι' αυτό και βάζω 5η. Νομίζω από πλευράς κατανάλωσης μου καίει και λιγότερο (απ' ότι να μείνω με 3η ή 4η)! Γι' αυτό και επιλέγω να ανεβάζω γρήγορα τις ταχύτητες και να κινούμαι με όσο το δυνατόν χαμηλότερες στροφές. Απλά σκέφτομαι μην κάνω μακροχρόνια ζημιά στον κινητήρα (από άποψη ότι ίσως δε δουλεύει σωστα). Παίζει κάτι τέτοιο;

Το αυτοματο w202 βαζει 4η(4ταχυτο ειναι) με 42χαω.Βεβαια ειναι με μετατροπεα ροπης ωστοσο ειναι δειγμα πως ο κινητηρας δν εχει θεματα λιπανσης με λιγες στροφες.
Παντα να αποφευγεις σε ανηφορες να πας με λιγες στροφες και μεγαλη σχεση γτ δν ειναι ντιζελ και η αντλια λαδιου δν σηκωνει μεγαλη πιεση ωστε να προστατευσει τον στροφαλο.