-
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
αυτα πως λυνουν το θεμα της επιστροφης ρευματος στο δικτυο;
επειδη ειναι μικρα σε ενα οργανωμένο κράτος με ψηφιακους μετρητες δεν δημιουργουν προβλημα με την επιστροφη. Γιαυτο και ειναι μικρα και υπάρχει οριο
Στην Ελλαδα και προβλημα θα δημιουργουσαν και δεν εχουμε εξυπνους μετρητες και καλό δικτυο παντού
περισσοτερο απο αποψη ασφαλειας το ρωταω
και εκει που επιτρεπονται , τα δηλώνεις υποχρεωτικά. Ειναι παρανομο να τα βάλεις αλλιως
Οποτε ο παροχος αντιστοιχα περιμενει επιστροφη στο σπίτι σου και υπολογίζει. Αν ειναι μικρη η ισχύς δεν υπαρχει προβλημα στην επιστροφη ρευματος με το υπαρχον καλώδιο και ψηφιακο μετρητη. Αρκει να τα εχει υπολογισμενα ο παροχος για κάθε γειτονια που εχει τέτοια. Ασε που με εγκατασταση μπαταρίας το περισσοτερο ρεύμα δεν επιστεφεται αλλα ξοδευεται το βράδυ
Τωρα κάπου εδώ καταλαβαίνεις οτι μιλάμε για την Ελλαδα και οχι την Γαλλια κτλ.....
θα επιτραπούν αλλα δεν το βλέπω σύντομα. Πρέπει πρώτα από όλα να αλλαχθούν ΟΛΟΙ οι μετρητες με ψηφιακούς σε όλα τα σπίτια
προς το παρον ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Να το έχετε υποψιν οσοι μπαίνετε σε σκέψεις.
-
Ο πάροχος μετράει το ρολόι σου, αν είναι νέου τύπου η παραγόμενη αφαιρείται από την καταναλισκομενη. Αν είναι παλιό, απλά γυρίζει πίσω οπότε απλά μετράει την καταναλισκομενη. Το ότι εδώ θέλουν να χρεώνουν και στην παραγόμενη ρυθμιζόμενες χρεώσεις, είναι ελληνική κλεφτοπατεντα του δεδδηε (που από πίσω είναι πάροχος και fund) και των παρόχων.
-
@johnny-0 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ο πάροχος μετράει το ρολόι σου, αν είναι νέου τύπου η παραγόμενη αφαιρείται από την καταναλισκομενη. Αν είναι παλιό, απλά γυρίζει πίσω οπότε απλά μετράει την καταναλισκομενη. Το ότι εδώ θέλουν να χρεώνουν και στην παραγόμενη ρυθμιζόμενες χρεώσεις, είναι ελληνική κλεφτοπατεντα.
Αυτο με το γυρναει πίσω το απαρχαιομένο ρολοι ειναι λάθος ετσι και αλλιως κατα την γνώμη μου
Συμφωνω να μην αφησουν να γινει κάτι τετοιο με παλια ρολογια . Το βρισκω πολύ σωστοτερο πρωτα να αναβαθμιστούν σε ψηφιακά πριν αφησουν να γίνει κάτι τέτοιο
Τωρα το αλλο για τις ρυθμιζομενες χρεωσεις ειναι μεγαλη συζητηση και υπάρχουν και από την άλλη μερια επηχειρηματα. δεν θα μπω σε αυτό. Χεστηκα να υπερασπιστω την ΔΕΗ .
ΥΓ Ξερουμε ΟΛΟΙ πολυ καλά ποσα μπορουν να γίνουν με τα παλια ρολόγια. Ειναι κουτο να λες σε εναν ιδιωτη να αναλάβει τετοιο ρίσκο. Ουτε εσυ αν ησουν επειχηρηση θα το δεχόσουν
-
αυτα πως λυνουν το θεμα της επιστροφης ρευματος στο δικτυο;
Είναι πολύ μικρά για να επηρεάσουν το δίκτυο, τα 1200watt είναι αστείο ρεύμα, αν δεν το έχεις καταναλώσει εσύ πριν φύγει από το σπίτι, στον υποσταθμό μια κατανάλωση π.χ. ένας ανοιχτός φούρνος 3kw ή θερμοσιφωνας 4kw θα το εξαφανισει. Αυτό μάλιστα μειώνει και το φόρτο του δικτυου συνολικά.
Επίσης δουλεύουν κανονικά με το ρελέ διαρροής του σπιτιού, και έχουν αντι-νησιδοποιηση (όταν κοπεί το ρεύμα του δικτύου διακόπτουν), οπότε είναι απόλυτα ασφαλή για αυτό και επιτρέπονται. -
και έχουν αντι-νησιδοποιηση (όταν κοπεί το ρεύμα του δικτύου διακόπτουν),
οκ, αυτο ακριβως ρωτουσα!
-
Υποστηριζουν το προτυπο VDE 0126. Στις συνδεσεις που εγκρινει ο δεδδηε για φωτοβολταικα, οι συσκευες ινβερτερ grid-tie πρεπει να υποστηριζουν αυτο το προτυπο. Αλλιως μπορει να νομιζει καποιος οτι εχει κοψει το ρευμα και να χτυπηθει.
-
Υποστηριζουν το προτυπο VDE 0126. Στις συνδεσεις που εγκρινει ο δεδδηε για φωτοβολταικα, οι συσκευες ινβερτερ grid-tie πρεπει να υποστηριζουν αυτο το προτυπο. Αλλιως μπορει να νομιζει καποιος οτι εχει κοψει το ρευμα και να χτυπηθει.
Ακριβως. Αυτο ειναι κατι που μου ειχε τονισει ο εγκαταστατης και ο λογος που δεν δινει ρευμα στο σπιτι το φβ οταν εχει κοπει το ρευμα. Θεωρητικα νομιζω λυνεται με μεταγωγικους διακοπτες αυτο το ζητημα, αν θες να το κανεις σωστα να δουλευει και σε καταστασεις διακοπης ως backup
-
γνωρίζει κάποιος αν αγοράσει powerwall 3 +gateway από το εξωτερικό, αν επιτρέπεται να εγκατασταθεί πλέον στην Ελλάδα? πριν λίγο καιρό δεν επιτρέπονταν (λογο ΔΕΔΔΗΕ), αλλά η νομοθεσία αλλάζει συνέχεια ειδικά τώρα με το net billing.
-
@bekiaris said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
γνωρίζει κάποιος αν αγοράσει powerwall 3 +gateway από το εξωτερικό, αν επιτρέπεται να εγκατασταθεί πλέον στην Ελλάδα? πριν λίγο καιρό δεν επιτρέπονταν (λογο ΔΕΔΔΗΕ), αλλά η νομοθεσία αλλάζει συνέχεια ειδικά τώρα με το net billing.
Από όσο γνωρίζω, έγχυση από μπαταρίες δεν επιτρέπεται ακόμα. Το έχουμε ξανά συζητήσει αυτό. Αν το θες για να το στήσεις αυτόνομο, ανεξάρτητο από το δίκτυο, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να απαγορεύεται. Οπως και να έχει ένας εγκατάστασης θα σου απαντήσει με μεγαλύτερη σιγουριά.
-
Από όσο γνωρίζω, έγχυση από μπαταρίες δεν επιτρέπεται ακόμα. Το έχουμε ξανά συζητήσει αυτό. Αν το θες για να το στήσεις αυτόνομο, ανεξάρτητο από το δίκτυο, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να απαγορεύεται. Οπως και να έχει ένας εγκατάστασης θα σου απαντήσει με μεγαλύτερη σιγουριά.
πολύ σωστά, είχε γινει αυτή η συζήτηση, απλα το πράγμα ειανι πιο σύνθετο. την Δευτέρα βγήκε το Happy Hour από τον Ηρων (αν και δεν εχω σε μεγάλη εκτίμηση την συγκεκριμένη εταιρία, είχα μια παροχή για 2-3 μήνες στο παρελθόν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την προυπόθεση να έχεις τηλεμετρούμενη παροχή (οπως εχω εγώ μια στην οποία φορτίζω και το ηλεκτρικό μου αμάξι) έχει μηδενική χρέωση για 3 ώρες κάθε ημέρα. Αν και έκανα αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα (με μηδενικό πάγιο) και προς το παρόν μου επικαλέστηκαν θέμα απο τον ΔΕΔΔΗΕ (δεν ειναι δηλωμένη στον θαλή η παροχή ως τηλεμετρούμενη , απο τον ΔΕΔΔΗΕ βέβαια το απορρίπτουν, οποτε ακύρωσα προσωρινά την αίτηση μέχρι να βρω ακρη με τον ΔΕΔΔΗΕ που ήταν και παρα πολύ συνεργάσιμος κατά περίεργο τρόπο), έκανα την εξής πονηρή σκέψη. Αν αγοράσω μια μπαταρία μπορώ να την ρυθμίζω να τραβάει ρεύμα τις συγκεκριμένες 3ωρο που θα έχει μηδενική χρέωση και να φορτίζω επίσης το όχημα την συγκεκριμένη περίοδο. δεν με ενδιαφέρει να πουλάω (αυτη την στιγμή) το ρεύμα πίσω στο δίκτυο, και δεν επιτρέπεται αλλά και δεν ξέρω αν θα σύμφερε οικονομικα. Το Inverter του Powerwall 3 ή της Sigenergy ειναι ταυτόχρονα Inverter και για τα φ/β, έχει 3-4 επαφές για String, οπότε μελλοντικά να το επεκτείνω και εκεί. με αυτό τον ρεύμα θα πληρώνω μόνο τα τέλη δικτύου, μηδέν πάγιο, και φυσικά ερτ/κοινόχρηστα και θα έχω και την ασφάλεια του δικτύου αμα γινει τίποτα.
-
πολύ σωστά, είχε γινει αυτή η συζήτηση, απλα το πράγμα ειανι πιο σύνθετο. την Δευτέρα βγήκε το Happy Hour από τον Ηρων (αν και δεν εχω σε μεγάλη εκτίμηση την συγκεκριμένη εταιρία, είχα μια παροχή για 2-3 μήνες στο παρελθόν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την προυπόθεση να έχεις τηλεμετρούμενη παροχή (οπως εχω εγώ μια στην οποία φορτίζω και το ηλεκτρικό μου αμάξι) έχει μηδενική χρέωση για 3 ώρες κάθε ημέρα. Αν και έκανα αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα (με μηδενικό πάγιο) και προς το παρόν μου επικαλέστηκαν θέμα απο τον ΔΕΔΔΗΕ (δεν ειναι δηλωμένη στον θαλή η παροχή ως τηλεμετρούμενη , απο τον ΔΕΔΔΗΕ βέβαια το απορρίπτουν, οποτε ακύρωσα προσωρινά την αίτηση μέχρι να βρω ακρη με τον ΔΕΔΔΗΕ που ήταν και παρα πολύ συνεργάσιμος κατά περίεργο τρόπο), έκανα την εξής πονηρή σκέψη. Αν αγοράσω μια μπαταρία μπορώ να την ρυθμίζω να τραβάει ρεύμα τις συγκεκριμένες 3ωρο που θα έχει μηδενική χρέωση και να φορτίζω επίσης το όχημα την συγκεκριμένη περίοδο. δεν με ενδιαφέρει να πουλάω (αυτη την στιγμή) το ρεύμα πίσω στο δίκτυο, και δεν επιτρέπεται αλλά και δεν ξέρω αν θα σύμφερε οικονομικα. Το Inverter του Powerwall 3 ή της Sigenergy ειναι ταυτόχρονα Inverter και για τα φ/β, έχει 3-4 επαφές για String, οπότε μελλοντικά να το επεκτείνω και εκεί. με αυτό τον ρεύμα θα πληρώνω μόνο τα τέλη δικτύου, μηδέν πάγιο, και φυσικά ερτ/κοινόχρηστα και θα έχω και την ασφάλεια του δικτύου αμα γινει τίποτα.
Το θέμα είναι αν κάνεις αυτή την επένδυση αυτές τις 3 ώρες πόσες kwh υπολογίζεις ότι μπορείς να τραβήξεις; Έχεις 3φασικη παροχή;Για πόσο δεσμεύεται να το διατηρήσει; Επίσης έχεις δει τις χρεώσεις για τις υπόλοιπες ώρες που νομίζω είναι στον Θεό;;;;
-
@nascar1 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Το θέμα είναι αν κάνεις αυτή την επένδυση αυτές τις 3 ώρες πόσες kwh υπολογίζεις ότι μπορείς να τραβήξεις; Έχεις 3φασικη παροχή;Για πόσο δεσμεύεται να το διατηρήσει; Επίσης έχεις δει τις χρεώσεις για τις υπόλοιπες ώρες που νομίζω είναι στον Θεό;;;;
είναι 25αρα η παροχή μου, άρα θεωρητικά, χωρίς τις απώλειες θα μπορούσα να τραβήξω 75kwh. στην πράξη, μια μπαταρία sigenergy (10kwh) με τριφασικό inverter θα μπορούσε να γεμίσει σε μισή -μία ώρα. Τωρα αν ο Ηρωνας τα αλάξει στο μέλλον αυτό ειανι ένα στοίχημα (και ειναι και το πιο πιθανό μεταξύ μας, δεν τον εμπιστεύομαι ως εταιρία), θα πω οτι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσανατολίζεεται σε πολύ λίγες παροχές και πρακτικά δεν συμφέρει, πολύ σωστά αναφέρεις ότι τις υπόλοιπες ώρες είναι στο θεό. Ωστόσο, το βλέπω ως επένδυση σε συνδυασμό με φ/β, ας βάλω τώρα μια δύο μπαταρίες με το inverter και το gateway, και μετά κουτσού κουτσού πετάω και κανένα πανελάκι, απλά κατεβάζω τα string στο υπόγειο που θα μπει η μπαταρία και όλα καλά.
-
είναι 25αρα η παροχή μου, άρα θεωρητικά, χωρίς τις απώλειες θα μπορούσα να τραβήξω 75kwh. στην πράξη, μια μπαταρία sigenergy (10kwh) με τριφασικό inverter θα μπορούσε να γεμίσει σε μισή -μία ώρα. Τωρα αν ο Ηρωνας τα αλάξει στο μέλλον αυτό ειανι ένα στοίχημα (και ειναι και το πιο πιθανό μεταξύ μας, δεν τον εμπιστεύομαι ως εταιρία), θα πω οτι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσανατολίζεεται σε πολύ λίγες παροχές και πρακτικά δεν συμφέρει, πολύ σωστά αναφέρεις ότι τις υπόλοιπες ώρες είναι στο θεό. Ωστόσο, το βλέπω ως επένδυση σε συνδυασμό με φ/β, ας βάλω τώρα μια δύο μπαταρίες με το inverter και το gateway, και μετά κουτσού κουτσού πετάω και κανένα πανελάκι, απλά κατεβάζω τα string στο υπόγειο που θα μπει η μπαταρία και όλα καλά.
Το όλο project μου μοιάζει αρκετά περίπλοκο αλλά ενδιαφέρον. Εγώ νομίζω αν μπορείς να ξεκινήσεις με ένα net billing σαν πρώτο βήμα θα είσαι στην σωστή κατεύθυνση. Μετά βλέπεις. Απλά δεν ξέρω πλέον αν δέχονται άλλες αιτήσεις ή αν υπάρχει μπαταρία εξ αρχής θα πάρει όρους σύνδεσης... Φοβαμαι ότι ο κορεσμός τα έχει μπλοκάρει
-
Το όλο project μου μοιάζει αρκετά περίπλοκο αλλά ενδιαφέρον. Εγώ νομίζω αν μπορείς να ξεκινήσεις με ένα net billing σαν πρώτο βήμα θα είσαι στην σωστή κατεύθυνση. Μετά βλέπεις. Απλά δεν ξέρω πλέον αν δέχονται άλλες αιτήσεις ή αν υπάρχει μπαταρία εξ αρχής θα πάρει όρους σύνδεσης... Φοβαμαι ότι ο κορεσμός τα έχει μπλοκάρει
βασικά δεν ξέρω καν αν είναι και νόμιμο, και επειδή αυτά τα προσέχω, μάλλον απλά θα μείνει στο μυαλό μου ως μια Σαββατιάτικη σκέψη... για οικιακά στην Αθήνα δεν έχω ακούσει πρόβλημα κορεσμού , ή τουλάχιστον αυτό μου είπε ένας κύριος που συνεργάστηκα για το Εξοικονομώ τον Απριλίο, γιατί του ανέφερα ότι θέλω να κάνω αίτηση και για net billing και αν μπορεί να την αναλάβει αυτός ως μηχανικός και μου είπε ότι σε 10 ημέρες εντός Αττικής εγκρίνονται (μέγιστη ισχύς του οικιακού, 10.8kwh). Τώρα αν με δούλευε για να με πιάσει για πελάτη, δεν το γνωρίζω. Πάντως αίτηση χωρίς μπαταρία δεν θα έκανα, σκέφτομαι αποκλειστικά sigenergy τριφασικό με τουλάχιστον 20kwh μπαταρία.
-
βασικά δεν ξέρω καν αν είναι και νόμιμο, και επειδή αυτά τα προσέχω, μάλλον απλά θα μείνει στο μυαλό μου ως μια Σαββατιάτικη σκέψη... για οικιακά στην Αθήνα δεν έχω ακούσει πρόβλημα κορεσμού , ή τουλάχιστον αυτό μου είπε ένας κύριος που συνεργάστηκα για το Εξοικονομώ τον Απριλίο, γιατί του ανέφερα ότι θέλω να κάνω αίτηση και για net billing και αν μπορεί να την αναλάβει αυτός ως μηχανικός και μου είπε ότι σε 10 ημέρες εντός Αττικής εγκρίνονται (μέγιστη ισχύς του οικιακού, 10.8kwh). Τώρα αν με δούλευε για να με πιάσει για πελάτη, δεν το γνωρίζω. Πάντως αίτηση χωρίς μπαταρία δεν θα έκανα, σκέφτομαι αποκλειστικά sigenergy τριφασικό με τουλάχιστον 20kwh μπαταρία.
Ναι, μπορεις να κανεις αυτο που σκεφτεσαι. Νομιμο ειναι σιγουρα, δεν ξερω ομως αν εχει τιποτα ψιλα γραμματα στους ορους τους συμβολαιου, πχ ποσες kwh μπορεις να τραβηξεις μεσα σε αυτες τις ωρες.
Παντως ο υπολογισμος σου δεν ειναι σωστος, διοτι
α. η συνδεση σου ειναι 25kva και οχι 25kw. Αν και kva και kw ειναι το ιδιο πραγμα σε μοναδες φυσικης, εν τουτοις ειναι διαφορετικο πραγμα οπως οριζονται στα ηλεκτρικα δικτυα. Το kva ειναι supply side ενω το kw ειναι demand side. Χοντρικα (και αυτο εξαρταται απο τις συσκευες που εχεις σπιτι σου) τα 25kva αντιστοιχουν στο 80% σε kw, δηλαδη σε kw. Και παλι ομως δεν τελειωνει εδω αυτοβ. ο ρυθμος φορτισης της μπαταριας δεν εξαρταται αποκλειστικα απο την ονομαστικη ισχυ της παροχης σου (τα 20kw που λεγαμε στο α), αλλα απο τα τεχνικα χαρακτηριστικα της μπαταριας. Καθε μπαταρια εχει οριο ισχυος φορτισης και αποφορτισης. Η δικια μου byd hvs εχει οριο τα 10kw. Πρακτικα παντως, δεν νομιζω οτι θα εχεις προβλημα να φορτισεις πληρως μια μπαταρια 10-15kwh μεσα σε 3 ωρες.
Τελος, ξερω οτι οι sigenergy ειναι πολυ hot αυτην τη στιγμη αλλα δες 1-2 βιντεακια που εχει κανει ο αυστραλος mc electrical για αυτες και τα μειονεκτηματα/πλεονεκτηματα τους.
Οι λυσεις δυο σε ενα (οπως η sigenergy και το tesla powerwall 3) εχουν μεν το πλεονεκτημα της ευκολης εγκαταστασης και ελαχιστοποιησης του χωρου που καταλαμβανουν, αλλα τι θα συμβει αν χαλασει το κομματι του inverter; Επισκευαζεται on-site; μπορεις να το βγαλεις απο το housing και να το στειλεις για επισκευη ή πρεπει να φυγει ολη η μπαταρια προς το σερβις; Ενας inverter ειναι 5-10-15 κιλα, μια μπαταρια των 10-20kwh ζυγιζει ΠΟΛΥ περισσοτερο. -
Άσχετος εδώ, συγνώμη αν πω βλακεια. Μεζονέτα 150 τμ, ενεργειακή κλάση Β, τριφασικη παροχή 25 kva, περί τις 450 KWh μηνιαία κατανάλωση ρεύματος.
Τι πρέπει να βάλω από φωτοβολταϊκά - μπαταρίες- κλπ, για να έχω μηδενικό λογαριασμό ρεύματος; Ποσο περίπου θα στοιχίσει; Υπάρχει κρατική επιδότηση στο κόστος; Ευχαριστώ.
-
Ναι, μπορεις να κανεις αυτο που σκεφτεσαι. Νομιμο ειναι σιγουρα, δεν ξερω ομως αν εχει τιποτα ψιλα γραμματα στους ορους τους συμβολαιου, πχ ποσες kwh μπορεις να τραβηξεις μεσα σε αυτες τις ωρες.
η λογική που βγήκε αυτό το πρόγραμμα ειναι οι αρνητικές τιμές της αγοράς για τους παραγωγούς, που αναγκάζονται και "πληρώνουν" για να παράγουν, ή πιο απλά σταματάνε την παργωγή. Αν αυξήσουν την κατανάλωση, δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα, οποτε πιστεύω οτι δεν θα εχεi κάποια ψιλά γράμματα, το καροτάκι θα ειναι το τρίωρο που πάνε να γλιτώσουν την χασούρα απο τις αρνητικές τιμές, και το μαστίγιο θα ειναι οι ακριβές τιμές μετά (με την μπαταρία δεν εχεις αυτό το πρόβλημα)
Παντως ο υπολογισμος σου δεν ειναι σωστος, διοτι
Πρακτικα παντως, δεν νομιζω οτι θα εχεις προβλημα να φορτισεις πληρως μια μπαταρια 10-15kwh μεσα σε 3 ωρες.σωστά το αναφέρεις, αλλά μια τριφασική παροχή θα μπορεί να δώσει πιστευω 22-23kwh. κάνω σκέψεις να πάρω το νέο toyota chr+ που έχει ac φορτιστή στα 22, θέλω να ελπίζω οτι θα μπορώ να φορτίζω στο Peak Κ να μένει και λίγο για κατανάλωση στο χώρο. το καλό ειναι βέβαια οτι και φορτιστής μου έχει όριο στο amber, θα τον μειώσω λίγο αμα χρειαστεί
Οι λυσεις δυο σε ενα (οπως η sigenergy και το tesla powerwall 3) εχουν μεν το πλεονεκτημα της ευκολης εγκαταστασης και ελαχιστοποιησης του χωρου που καταλαμβανουν, αλλα τι θα συμβει αν χαλασει το κομματι του inverter; Επισκευαζεται on-site; μπορεις να το βγαλεις απο το housing και να το στειλεις για επισκευη ή πρεπει να φυγει ολη η μπαταρια προς το σερβις; Ενας inverter ειναι 5-10-15 κιλα, μια μπαταρια των 10-20kwh ζυγιζει ΠΟΛΥ περισσοτερο.
το sigenergy δεν εχει αυτό το θέμα καθώς ειναι σε στοίβα με Modules, το inverter ειναι πάνω πάνω. Η μπαταρία θα μπει στο υπόγειο παρκινγκ σε σημείο με εύκολη πρόσβαση, άμα χαλάσει απλά βγάζεις πάνω πάνω το Inverter και πας για επισκευή. καλά κάνεις και το αναφέρεις, απλά θεωρώ οτι τα πλεονεκτήματα ειναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, και σε χώρο και σε κόστος και σε efficiency, Και δεν βλέπω (τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση) τοσο μεγάλη μανούρα. κατεβάζεις και την ασφάλεια απο το gateway του Inverter και όλα περνάνε μέσα απο το αμαρτωλό και ακριβό δίκτυο της ΔΕΗ, μέχρι να επισκευαστεί. ποιο πολύ με αγχώνει αν υπάρχει επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, που απο όσο ξέρω δεν υπάρχει.
-
@azmo said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Άσχετος εδώ, συγνώμη αν πω βλακεια. Μεζονέτα 150 τμ, ενεργειακή κλάση Β, τριφασικη παροχή 25 kva, περί τις 450 KWh μηνιαία κατανάλωση ρεύματος.
Τι πρέπει να βάλω από φωτοβολταϊκά - μπαταρίες- κλπ, για να έχω μηδενικό λογαριασμό ρεύματος; Ποσο περίπου θα στοιχίσει; Υπάρχει κρατική επιδότηση στο κόστος; Ευχαριστώ.
Μόλις καταχωρήθηκαν στο τεφτέρι του γνωστού άγνωστου και θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά εις βάρος σου
-
Κανείς δεν το είχε σκεφτεί, παρά ο πολιτικός μηχανικός της καρδιάς μας
Είπαμε έπεσαν καμπανακια από πολλούς!!!
Προσπάθησε να συνεισφέρεις στην συζήτηση χωρίς την τοξικότητα που σε χαρακτηρίζει!
-
@azmo said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
εχεις σημεία που μπορείς να βάλεις τα φ/β χωρίς σκίαση και φυσικά, χωρίς αντιδράσεις απο γείτονες κτλ? νομιζω οτι θέλεις τουλάχιστον 7-8kwhP φ/β αλλά εγώ προσωπικά στη θέση του θα έβαζα το max, δηλαδή 10.8kwP που ειναι για τις οικιακές παροχές, με σκοπό να ειμαι πιο άνετος για το μέλλον αν έρθει κάποια αντλία/ηλεκτρικό όχημα. δεν ξέρω τιμές ακριβώς τις αγοράς, αλλά πάντως τα 15 χιλιάρικα με μπαταρίες δεν σου φτάνουν υπολόγισε κάτι μεταξύ 15-20 και φυσικά εξαρτάται απο το μέγεθος της μπαταρίας. Θα σου πρότεινα πάντως, από την μικρή εμπειρία που έχω, να βάλεις τουλάχιστον δυο φορές μπαταρία την ισχύ των φ/β και να μην τσιγκουνευτείς καθόλου τον εξοπλισμό, bifacial πανελ, και πολύ καλους inverter πχ deye ή solar edge, κοίτα και sigenergy αν υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης, ο inverter οπως και η μπατρία, καλό θα ήταν να μπουν σε ένα σημείο δροσερό, πχ υπογειο και να μην τα βλέπει ο ήλιος και ανεβάζουν έξτρα θερμοκρασία πέρα απο την θερμοκρασία που αναπτύσουν λόγω της λειτουργία τους. Επίσης, ο Inverter να ειναι λίγο παραπάνω από την ισχύ των φ/β ώστε να μην δουλεύει στα όρια, ειδικά ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια. Τέλος να προσέξεις γειώσεις , αντικεραυνικά κτλ, εινια πάρα πολύ σημαντικά για προστασία του εξοπλισμού σου. Γενικά, και μόνο η αίσθηση της ανεξαρτησίας για μένα ειναι μεγάλο κέρδος, ενώ πιστεύω μέσα στο 26 θα δοθεί και η δυνατόττηα πώλησης ρεύματος απο μπαταρία και θα μπορείς να έχεις και κάποιιο έσοδο και απο εκεί σε ώρες που θα συμφέρει πχ βράδυ (με τον κατάλληλο ΦΟΣΕ, συμβατό εξοπλισμό και software). σε κάθε περίπτωση τα χρήματα σου είτε απο την κατανάλωση, είτε και απο την πώληση (συνδυαστικά) θα τα βγάλεις, αλλά οχι σε 5 χρόνια που λένε κάποιοι, ποιο πιθανό σημείο ειναι η 10ετία με τις φθορές που θα έχεις κτλ.
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα