-
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τις ιδέες! Μετά από αυτές αποφασίσαμε να πάμε κατευθείαν Βελιγράδι και να γυρίσουμε μέσω Σόφιας. Εϊναι όντως και το θέμα με τον corona και των συνεχών αλλαγών. Άρα μάλλον θα προσπαθήσουμε να το παρακολουθήσουμε για Σκόπια, Σερβία, Βουλγαρία, αλλά θέλει ψάξιμο να δούμε από που θα πάρουμε τις πληροφορίες.
-
Αυτό το καιρό πάντως η κίνηση στην Ευρώπη στα σύνορα και οχι μόνο είναι πολυ μεγάλη.Διάφοροι γνωστοί μου έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία...
-
τελευταίες μέρες να μας πει τι ζητανε στα σύνορα;
-
Για τις χώρες της Ε.Ε. υπάρχει η παρακάτω σελλιδα :
Βάζεις χώρα προορισμού , και χώρα διέλευσης και αναφέρει τι χρειάζεσαι. Βασικά οι εμβολιασμένοι ελεύθερη διακίνηση. Τώρα τι μας ξημερώνει άγνωστο , οπότε κάπως έτσι απομακρύνεται και το δικό μου όνειρο για road trip.
Σερβία πάντως αν κοιτάξεις στη σελίδα της πρεσβείας τους (είναι αρκετά αναλυτική) , δεν αναγνωρίζει τα εμβόλια των άλλων χωρών εκτώς λίγων εξαιρέσεων . Θέλει τεστ από αναγνωρισμένο φορέα κ.λπ.
Αλβανία έψαξα και εγώ , άκρη δεν έβγαλα.
-
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, αν και μάλλον οδηγούν προς αναβολή και τα δικά μας σχέδια, Ανάλογα με τα νεότερα, ίσως αποφασίσουμε κάτι τελευταία στιγμή. Ξέρει κανένας τι γίνεται με τα Σκόπια;
-
Έχεις δίπλωμα οδήγησης με τα στοιχεία σου στα λατινικά; Αν όχι μπορεί να έχεις πρόβλημα.
Πες στον ασφαλιστή να σου στείλει την 'πράσινη κάρτα'. Και τα στοιχεία των ασφαλιστών στις χώρες που θα περάσεις για καλό και για κακό.
Το Βελιγράδι από Βόλο βγαίνει χωρίς διανυκτέρευση.
Στην Βορειομακεδονία-Νοτιοσλαβία κουβάλα πολλά δίευρα να αφήνεις στα διόδια για να μην μπλέκεις με αλλαγές και συνάλλαγμα. Μόλις περάσεις τα σύνορα θα δεις ότι όλοι στρίβουν προς Γευγελή να γεμίσουν με φθηνότερα καύσιμα (είναι φθηνότερα και από τα Σκόπια, ή τουλάχιστον ήταν πριν 4 χρόνια). Πληρώνεις με ευρώ και παίρνεις τα ρέστα σε τοπικό νόμισμα για να έχεις ψιλά. Αν σου αρέσουν τα αρχαία, μπορείς να σταματήσεις στου Στόβους (έχει πάρκινγκ πάνω στον αυτοκινητόδρομο) και να περιπλανηθείς στην αρχαία πόλη. Είναι στην σωστή απόσταση από τον Βόλο για στάση. Στο διπλανό χωριό έχει και καλό οινοποιείο (Stobi winery), αλλά δεν το επισκέφτηκα γιατί το είχαν κλείσει για γάμο... Τα Σκόπια έχουν ενδιαφέρον για το κιτς σκηνικό που έστησαν στο ποτάμι για την 'Μακεδονική' προπαγάνδα.
-
Και γω θέλω να κάνω Βαλκανιζατερ ταξίδι, αλλά σκέφτομαι μήπως είναι σαν να πηγαίνει γυρεύοντας κάποιος φέτος με την πανδημία... τι παίζει με ασφάλιση και περίθαλψη, αν συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; το ψάξετε όσοι θα ταξιδέψετε;
-
Όταν θα κανείς την βόλτα στο κέντρο των Σκοπίων δύσκολα θα συγκρατήσεις τα γέλια σου από το καρακιτσαριό. Έχει όμως καλό φαγητό δίπλα στο ποτάμι και πολύ φτηνό. Προσοχή,μπορείς να πληρώσεις με την κάρτα σου αλλά κάθε συναλλαγή έχει χρέωση 1 ευρώ. Επίσης προσοχή σε κάτι μαυριδερούς τύπους που σε περικυκλώνουν για να ζητιανέψουν και καλά. Η παλιά πόλη τίποτα το ιδιαίτερο, σαν Τουρκομαχαλάς είναι. Τα καύσιμα τους συνεχίζουν να είναι 40% φθηνότερα.
Χωρις πράσινη κάρτα και δίπλωμα νέου τύπου απλούστατα δεν σε αφήνουν να μπεις.
-
Αν δεν προλαβαίνεις να βγάλεις καινούργιο, η ΕΛΠΑ μπορεί να σου εκδόσει διεθνές δίπλωμα οδήγησης, αλλά κοστίζει ένα 70άρι... Βασικά είναι ένα βιβλιαράκι με τη φωτογραφία σου και τα στοιχεία του διπλώματος σε καμιά 10αριά γλώσσες.
Έχω ένα συνέδριο στη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο, εξ' αναβολής από πέρυσι, αλλά τσιγκουνεύομαι τα λεφτά, ειδικά που θα πρέπει να κάνω μόνος μου το ταξίδι. Του χρόνου είναι στη Ρουμανία, είναι καλές ευκαιρίες να δω άλλες δυο χώρες.
-
Πεταχτηκαμε 3 μέρες οδικώς ως το Μπάνσκο. Το είχαμε κλείσει το 3ημερο της 28ης αλλά λόγω κοβιντ αναβλήθηκε.
Είχα βγάλει βινιετα για μια βδομάδα, αντί διοδίων, δεν την έδειξα πουθενά. Αναμονή στον Προμαχώνα 45 λεπτά για να βγούμε 35 στην επιστροφή.
Ο δρόμος από τον Προμαχώνα μέχρι να γίνει διπλής κατεύθυνσης στην Βουλγαρία δύο ρεύματα ανά κατεύθυνση με μεγάλη κανονική λεα και ενιαία άσφαλτο χωρίς μπαλώματα σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από το Προμαχώνα Θεσσαλονίκη. Όριο ταχύτητας στον φαρδύ δρόμο 140 χλμ μια χαρά.
Από εκεί ως το Μπάνσκο που γινόταν διπλής κατεύθυνσης σαν τον παλιό δρόμο των Τεμπών για πολλά χλμ αλλά με τέλεια άσφαλτο πάχους κανονικού όχι το κλέψιμο που πέφτει εδώ.
Σε όλον τον δρόμο είτε φαρδύ είτε στενό όταν παταγες λευκή γραμμή άκουγες το χαρακτηριστικό σφύριγμα που σε επαναφέρει , καμιά σχέση με Ελλάδα.
Ντίζελ 3.36 λέβα το απλό στην σελ στην εθνική το έβρισκες μέχρι και 3.20, δλδ κάπου στο 1.60-1.70.
Μπανσκο δεν είχα ξαναπάει , μόνο σοφια πριν 18 χρόνια. Πόλη 12Κ απλομενη κάτω από την οροσειρά του Πιρίν σε έκταση ελληνικής πόλης 30-40Κ. Εννοείται δεν έβρισκες σκουπίδι ούτε για δείγμα κάτω ενώ μάζευαν ακόμα και τα φύλλα!
Από υποδομες για σκι τα βλέπουν στην Ελλάδα και κλαίνε...
Ανεβήκαμε με το αμάξι μέχρι το χιονοδρομικό φανταστική διαδρομή από τα 900μ στα 1700 μέσα σε 5-6χλμ σε απίστευτο δάσος το πιο πυκνό που έχω δει στην ζωή μου, αξίζει να το οδηγήσει κάποιος , ωραία εμπειρία οδήγησης το scross τρομερά άνετο στην ανάβαση.
Κλασικά σε όλο το ταξίδι με ταχύτητα ως 140 χλμ στο κλασικό 5.2 που έχω πάντα. Θερμοκρασία από 5 ως 14 βαθμούς πάνω.
Τιμές στις ταβέρνες σαν Ελλάδα ο καφές αρκετά φθηνότερος.
Οι Βούλγαροι με τον τουρισμό σαν προσωπικό δεν το έχουν γρι αγγλικό , αγέλαστοι διεκπαιρεωτικοι.
Αλλά οι υποδομές πάνω από Ελλάδα...το Μπάνσκο έχει και καλοκαιρινό τουρισμό... -
@tkin73 said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Πεταχτηκαμε 3 μέρες οδικώς ως το Μπάνσκο. Το είχαμε κλείσει το 3ημερο της 28ης αλλά λόγω κοβιντ αναβλήθηκε.
Είχα βγάλει βινιετα για μια βδομάδα, αντί διοδίων, δεν την έδειξα πουθενά. Αναμονή στον Προμαχώνα 45 λεπτά για να βγούμε 35 στην επιστροφή.
Ο δρόμος από τον Προμαχώνα μέχρι να γίνει διπλής κατεύθυνσης στην Βουλγαρία δύο ρεύματα ανά κατεύθυνση με μεγάλη κανονική λεα και ενιαία άσφαλτο χωρίς μπαλώματα σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από το Προμαχώνα Θεσσαλονίκη. Όριο ταχύτητας στον φαρδύ δρόμο 140 χλμ μια χαρά.
Από εκεί ως το Μπάνσκο που γινόταν διπλής κατεύθυνσης σαν τον παλιό δρόμο των Τεμπών για πολλά χλμ αλλά με τέλεια άσφαλτο πάχους κανονικού όχι το κλέψιμο που πέφτει εδώ.
Ντίζελ 3.36 λέβα το απλό στην σελ στην εθνική το έβρισκες μέχρι και 3.20Εύκολο ταξιδάκι ειδικά για τους βόρειους είναι δίπλα , το Μπάνσκο έχει τίποτα να δεις εκτός απο το χιονοδρομικό ? Έχει τίποτα να κάνει μια οικογένεια με παιδιά?
-
@yem said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Ντίζελ 3.36 λέβα το απλό στην σελ στην εθνική το έβρισκες μέχρι και 3.20Εύκολο ταξιδάκι ειδικά για τους βόρειους είναι δίπλα , το Μπάνσκο έχει τίποτα να δεις εκτός απο το χιονοδρομικό ? Έχει τίποτα να κάνει μια οικογένεια με παιδιά?
Είναι όντως εύκολο 2 1/2 ώρες από Θεσσαλονίκη. Έχει εκκλησίες κάποια μουσεία , έχει λουτρά , έχει πεζοπορία, βόλτες με άλογα κλπ...δεν είναι για πολλά πολλά αυτή την εποχή είχε μόνο Βούλγαρους οι οποίοι δεν κουνιούνται από το ξενοδοχείο με την καμία. Το βράδυ ούτε γάτα , κατάλοιπα ανατολικού μπλοκ.
Εμείς δεν κάνουμε σκι αλλά οι υποδομές και η ποιότητα του χιονιού σε συνδυασμό με κόστος που πρακτικά δεν μπορεί να συγκριθεί με Ελλάδα γιατί δεν προσφέρει ανάλογα πράγματα ,πχ τελεφερίκ, τεχνητο χιόνι κάνουν το Μπάνσκο τρομερή επιλογή για βόρειο Ελλάδα για σκιέρ.
Ενδιαφέρον είχε και η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, φοβερή τεχνητες ξύλου είναι. -
Τα 45 λεπτά αναμονή στα σύνορα χωρίς να έχει κίνηση όπως κατάλαβα, γιατί υπήρξαν;
Ποιο scross έχεις; Πολύ καλή η κατανάλωση! -
@gtsartsal said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Τα 45 λεπτά αναμονή στα σύνορα χωρίς να έχει κίνηση όπως κατάλαβα, γιατί υπήρξαν;
Ποιο scross έχεις; Πολύ καλή η κατανάλωση!Υπήρχαν δύο ουρές ιχ από 15-20 αμάξια αλλά κάποια αμάξια κολλούσαν υπερβολικά.
Γενικά γινόταν έλεγχος πχ σε εμάς βγήκε η αστυνομικός από το κοντέινερ άνοιξε την πίσω πόρτα του παιδιού και το ρώτησε με ποιους ταξιδεύεις τι τους έχεις κλπ! Καλά κάνουν με τόσα που γίνονται...
Το ντίζελ έχω , η ανάβαση στο χιονοδρομικό ήταν απολαυστική το καλύτερο κομμάτι της εκδρομής. Το Σουζούκι έδωσε ρέστα η διαδρομή αυτή δεν την έχω βρει πουθενά Ελλάδα, ούτε δράμα ,ούτε δαδιά , ούτε Καρπενήσι...
Άσχετο με την διαδρομή ούτε στην βαλκανική δεν μπορείς να πας και να μην νιώσεις ντροπή για την χώρα σου....
Έβλεπες στην Βουλγαρία μια οργανωμένη χώρα, ανακύκλωση, τρομερή καθαριότητα, πεντακάθαρες αδέσποτες γάτες λες και την χτενίζουν κάθε μέρα, καμιά οικοδομική αναρχία, παρκάρισμα όχι όπου σου καπνίσει...είδα ένα χωριό που έχει γίνει προορισμός τουριστικός εδώ και 20 χρόνια και έχει προσπεράσει την Ελλάδα εύκολα....
Από την μια βλέπεις το Μπάνσκο και από την άλλη βλέπεις την ξεφτυλα της Χαλκιδικής και τσαντιζεσαι...αν οι Βούλγαροι είχαν αυτό το διαμάντι της φύσης θα είχαν κάνει θαύματα και εμείς άρπα κόλλα αναρχία αρπαχτη... -
Έχει στην διαδρομή προς Σόφια το μοναστήρι Ρίλα, Rilski manastir, πολύ ωραίο μέρος.
-
πεντακάθαρες αδέσποτες γάτες λες και την χτενίζουν κάθε μέρα
Χαχαχα!! Γέλασα πολύ με αυτό!
Δείγμα πολιτισμού , δεν το είχα σκεφτεί!
Μετανιώνω για την έκφραση γυφτοβαλκάνιοι ή βλαχοβαλκάνιοι που χρησιμοποιώ αρκετές φορες στον λόγο μου όταν θέλω να επισημάνω τα κακώς κείμενα στην χώρα μας.
Μάλλον έχουμε μείνει πολύ πίσω σε τέτοια θέματα απο τους βαλκάνιους κατοίκους του πρώην ανατολικού μπλόκ.
Και για Ρουμανία έχω ακούσει πολύ καλά λόγια σχετικά.Με ποιούς τελικά να συγκριθούμε εμείς σε τέτοια ζητήματα πολιτισμού;
Με τους ...Αιγύπτιους ; Δεν ξέρω μήπως ειμάστε και απο αυτούς χειρότεροι πλέον σε τέτοια ζητήματα. -
Οι μόνες χώρες που είναι παρόμοια βρώμικες στους δρόμους τους , τουλάχιστον όπου πέρασα, ήταν τα Σκόπια και η Αλβανία. Τα Σκόπια τολμώ να πω ότι ήταν χειρότερα και από εμάς.....
Όλοι οι υπόλοιποι είναι μακράν πιο καθαροί, τουλάχιστον σε όσα βλέπει η πεθερά..
-
@civil357 said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Οι μόνες χώρες που είναι παρόμοια βρώμικες στους δρόμους τους , τουλάχιστον όπου πέρασα, ήταν τα Σκόπια και η Αλβανία. Τα Σκόπια τολμώ να πω ότι ήταν χειρότερα και από εμάς.....
Όλοι οι υπόλοιποι είναι μακράν πιο καθαροί, τουλάχιστον σε όσα βλέπει η πεθερά..
Στην πόλη των Σκοπίων που είχα πάει πριν από 10 χρόνια δεν θυμάμαι να μου είχε κάνει εντύπωση η βρώμα χωρίς να θυμάμαι βέβαια να είχα εκθειάσει και την καθαριότητα. Πιο βρώμικη χώρα από την Ελλάδα δεν νομίζω να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.
Ναι από το Κάιρο είναι πιο καθαρή η Ελλάδα αλλά μέχρι εκεί...
Η εξαθλίωση που βλέπεις να κυκλοφορεί στα αδέσποτα στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό δείγμα πολιτισμού...στο Μπάνσκο άπειρες γάτες και όλες φροντισμένες στον υπερθετικό βαθμό!
Σταματουσαν όλοι στις διαβάσεις, φανάρια με χρονόμετρο, κανένας ζητιάνος , ομοιομορφία στην αρχιτεκτονική, σεβασμός και ενσωμάτωση του νέου οικισμού στον παλιό. Και μιλάμε για πόλη που αναπτύχθηκε τουριστικά τα τελευταία 20-25 χρόνια και πριν 30-35 χρόνια ήταν αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο! -
This post is deleted! -
Πες κι άλλα! Τι αυτοκίνητο;
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες