-
@accentwizard said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
,θα κραταω και τον Ριζοσπαστη στο αριστερο χερι με το χερι να κρεμεται εξω απο το παραθυρο,για να με καταλαβεις με τη μια
Χαχαχα, το καλύτερο αναγνωριστικό!!!!
Κοκκινα τριαντάφυλλα, άσπρο x-trail και βλακείες!!!
Ρίζος power!!!
Αν δεν είσαι και μεσα στο x-trail, η θέση για τον ριζοσπάστη είναι η κωλοτσεπη -
@racefun1971 said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Λοιπόν βλέπω τουλάχιστον ότι υπήρξε ενδιαφέρον οπότε να εξηγήσω κάποια θέματα.
Με ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο από 1600 κυβικά γίνεται.
@racefun1971
Συγχαρητήρια για τα ταξίδια και την περιεκτική παρουσίασή τους. Τέτοια ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής. Σχετικά με τα κυβικά, προφανώς τα περισσότερα κάνουν το ταξίδι πιο άνετο, αλλά γίνεται και με λιγότερα, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες ή από συνειδητοποιημένος ταξιδιώτες.
Το πρώτο μεγάλο road trip το έκανα με Polo 16V, 14 μέρες Ιταλία-Αυστρία σε εποχές χωρίς κινητά, gps, και ιντερνετ πρωτόλειο. Τρεις συμφοιτητές με χάρτη, συνάλλαγμα και μία πιστωτική για ώρα ανάγκης.
Το μεγαλύτερο, αλλά και αρκετά μικρότερα (Βόρεια Ιταλία, Γερμανία), το έκανα με ένα Peugeot 106 rallye, σαν το δικό σου. 17 ημέρες όλο τον ποταμό Ροδανό (από τις πηγές στο furka pass Ελβετία ως τις εκβολές στη μεσόγειο (Camargue), όλη την Προβηγκία έως Ιταλία, + 4 ημέρες Κορσική + 4 μέρες Τοσκάνη. 2 άτομα με πολλές αποσκευές, παντού άνετα και εύκολα και πουθενά δεν έκαψε πάνω από 6 λιτ/100 χλμ (μόνο με τα όρια). -
@nickthetrib said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Αν δεν είσαι και μεσα στο x-trail, η θέση για τον ριζοσπάστη είναι η κωλοτσεπη
Θα μπορούσε να θεωρηθεί και στυγνός αντικομμουνισμός...
-
Και αυτές τις μέρες βλέπω πανικό στα σύνορα....Κάτι 6ωρα διάβαζα αναμονή στη Κροατία...
-
Λογικό αργίες είναι.
-
Εμεις στα συνορα δεν βρηκαμε καθολου κινηση.Στα Ελληνο-σκοπιανα κανα τεταρτο καναμε,στα σκοπιανο-σερβικα αερα πατερα,με εξαιρεση μια Σερβα τελωνειακο που μας αναγκασε να ανοιξουμε πορτμπαγκαζ.Ο δρομος κυριολεκτικα μια ευθεια,με συνολικο κοστος διοδιων κανα 50αρικο.Φουλαραμε 100 αρα στα Σκοπια με 1.30,και θα ξαναφουλαρω μεθαυριο εδω στο Βελιγραδι με 1.57,100αρα παντα.Η καταναλωση μου στο 6.7,φορτωμενος μεν,αλλα σεβομενος τα ορια ταχυτητας δε.
Μπλοκα στα Σκοπια δεν ειχε πουθενα,στην Σερβια ειχε κανα-δυο,με τυπικη παρουσια ομως.Στα Σκοπια δεν κοβει αποδειξη κανεις,πουθενα,και για κανεναν λογο,ενω εχουν και μια συνηθεια να σε σκιζουν στην στρογγυλοποιηση,πχ 6.5 ευρω λογαριασμός
,"φερε 10",οπως και στα διοδια,που ειναι καλυτερο να πληρωνονται με καρτα,παρα με το δηθεν αντιστοιχο σε ευρω.Ο καφες πονεμενη ιστορια,τοσο εδω οσο και στα Σκοπια,καλυτερα να φτιαχνετε μονοι σας κανα φραπεδακι,παρα τα νεροπλυματα που πουλανε εδω...
Ο καιρος κατα τα αλλα σουπερ,τσαμπα τα εβαλα τα 4 εποχων τελικα,αλλα ο φοβος φυλαει τα ερμα λενε,γιατι σε περιπτωση ατυχηματος βρισκεις τον μπελα σου.... -
Εμεις στα συνορα δεν βρηκαμε καθολου κινηση.Στα Ελληνο-σκοπιανα κανα τεταρτο καναμε,στα σκοπιανο-σερβικα αερα πατερα,με εξαιρεση μια Σερβα τελωνειακο που μας αναγκασε να ανοιξουμε πορτμπαγκαζ.Ο δρομος κυριολεκτικα μια ευθεια,με συνολικο κοστος διοδιων κανα 50αρικο.Φουλαραμε 100 αρα στα Σκοπια με 1.30,και θα ξαναφουλαρω μεθαυριο εδω στο Βελιγραδι με 1.57,100αρα παντα.Η καταναλωση μου στο 6.7,φορτωμενος μεν,αλλα σεβομενος τα ορια ταχυτητας δε.
Μπλοκα στα Σκοπια δεν ειχε πουθενα,στην Σερβια ειχε κανα-δυο,με τυπικη παρουσια ομως.Στα Σκοπια δεν κοβει αποδειξη κανεις,πουθενα,και για κανεναν λογο,ενω εχουν και μια συνηθεια να σε σκιζουν στην στρογγυλοποιηση,πχ 6.5 ευρω λογαριασμός
,"φερε 10",οπως και στα διοδια,που ειναι καλυτερο να πληρωνονται με καρτα,παρα με το δηθεν αντιστοιχο σε ευρω.Ο καφες πονεμενη ιστορια,τοσο εδω οσο και στα Σκοπια,καλυτερα να φτιαχνετε μονοι σας κανα φραπεδακι,παρα τα νεροπλυματα που πουλανε εδω...
Ο καιρος κατα τα αλλα σουπερ,τσαμπα τα εβαλα τα 4 εποχων τελικα,αλλα ο φοβος φυλαει τα ερμα λενε,γιατι σε περιπτωση ατυχηματος βρισκεις τον μπελα σου....Στο βελιγράδι μέσα έχει ωραίες καφετέριες με ικανοποιητικότατο καφέ και ωραιότατα γλυκά. Έχει και ωραία μπαράκια για κοκτέιλ. Αν θές οποιαδήποτε πληροφορία , ευχαρίστως ήταν η τρίτη μου φορά ( με αρκετές διανυκτερεύσεις , έχω περάσει και κάποιες μόνο ως σταθμό διανυκτέρευσης ....)
Στα ΣΕΑ του δρόμου το πιο αξιοπρεπή καφέ τον έχουν τα OMV ( έχουν και τα καλύτερα σάντουιτς , αλλά ακριβά!!) , έχει και wifi ανοιχτό για τυχών τηλεφωνήματα με viber, όλα τα άλλα χάλια με χειρότερα όλων τα ΕΚΟ ( περιέργως....)
ΜΗΝ πάρεις πουθενά και ιδίως στα ΣΕΑ φρέντο , δεν πίνεται!
Οι σκοπιανοί ποτέ δεν επέστρεφαν ρέστα στα διόδια , οπότε ή το ακριβές ποσό ή κάρτα ,παλαιότερα μου έχει τύχει να μην δέχονται ούτε κάρτα! , οπότε ούτε για ούρηση δε σταματάω πια εκεί....
Παρόμοια και εγώ στο ανέβα, μόνο στην επιστροφή κόλλησα ( αναίτια καθώς δεν είχε κίνηση ) στα σύνορα.
-
Αυτο που λεω για τα Σκοπια,ειναι οτι τα ποσα σε ευρω που ζητανε στα διοδια,ειναι 40-50% πανω σε σχέση με το αν πληρωνες με τα δηναρια τους,οποτε πληρωνοντας με καρτα δινεις μονο το 2% παραπανω που ειναι συνηθως η προμηθεια σε συναλλαγη σε ξενο νομισμα.
Σε βενζιναδικο στην Σερβια,ζητησα ζεστη σοκολατα για τα παιδια,και ο τυπος μου εβαλε σιροπι σοκολατα,σαν αυτο που ριχνεις πανω στα παγωτα,και με λιγο ζεστο νερακι μας τις βαφτισε ζεστες σοκολατες!Χαχαχ
Τα αγγλικα επισης των περισσοτερων ειναι επιπεδου μι ταρζαν,γιου τζειν,ενω διακρινω και μια καπως "επιθετικη" συμπεριφορα προς τους ξενους,σαν να τους ξεβολευει απο την ρουτινα τους ενα πραμα.... -
Αυτο που λεω για τα Σκοπια,ειναι οτι τα ποσα σε ευρω που ζητανε στα διοδια,ειναι 40-50% πανω σε σχέση με το αν πληρωνες με τα δηναρια τους,οποτε πληρωνοντας με καρτα δινεις μονο το 2% παραπανω που ειναι συνηθως η προμηθεια σε συναλλαγη σε ξενο νομισμα.
Σε βενζιναδικο στην Σερβια,ζητησα ζεστη σοκολατα για τα παιδια,και ο τυπος μου εβαλε σιροπι σοκολατα,σαν αυτο που ριχνεις πανω στα παγωτα,και με λιγο ζεστο νερακι μας τις βαφτισε ζεστες σοκολατες!Χαχαχ
Τα αγγλικα επισης των περισσοτερων ειναι επιπεδου μι ταρζαν,γιου τζειν,ενω διακρινω και μια καπως "επιθετικη" συμπεριφορα προς τους ξενους,σαν να τους ξεβολευει απο την ρουτινα τους ενα πραμα....Τι είπες τώρα...... Τόσα χρόνια δεν έκατσα να κάνω ποτέ την μετατροπή !
Ειλικρινά μου άνοιξες τα μάτια, μη αρχίσω να τους βρίζω ( πάλι) ........Η γυναίκα μου ζήτησε λεμονάδα ( homemade έγραφε....) και της έστυψε ( μπροστά μας) ένα λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό!!! Γέλασα....
Τι να σου πώ , οι Σέρβοι είναι εγκάρδιοι ή έτσι μου φαίνονται! Ιδίως όταν καταλάβουν ότι είσαι Έλληνας και αρκετά χαλαροί και ευδιάθετοι τύποι. Ή ίσως εγώ είμαι θετικά προκατειλημμένος ....
-
Τα αγγλικα επισης των περισσοτερων ειναι επιπεδου μι ταρζαν,γιου τζειν,ενω διακρινω και μια καπως "επιθετικη" συμπεριφορα προς τους ξενους,σαν να τους ξεβολευει απο την ρουτινα τους ενα πραμα....Θα συμφωνήσω. Ειδικά με τους Σέρβους εχω τσακωθεί άσχημα στο αεροδρόμιο τους σε transfer με air serbia Εβαζαν να πλήρώσουν χειραποσκευη μόνο τους αλλοδαπούς επιβάτες και οχι τους Σέρβους!!Και δεν είχαν καν τη δυνατοτητα να πληρώσεις με κάρτα επρεπε να αλλάξεις στο κωλονομισμα τους!Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις .Από τότε τους αποφεύγω συστηματικά. Γενικά οι βαλκανικές χωρες είναι κατι δεκαετίες πίσω. Οπότε καράβι ή αεροπλάνο, προσωπικα ,για Ευρώπη.
Ουτε που θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει σε περίπτωση βλάβης ή τρακαρίσματος... -
Μόλις επέστρεψα από Μπίτολα-Οχρίδα και Πόγραδετς. Μερικά μόνο σημεία προσοχής…τα όρια τηρούνται ευλαβικά, πρέπει να είδα τουλάχιστον 10 μπλόκα με ραντάρ σε 3 μέρες. Οι δρόμοι σε αυτό το κομμάτι από ικανοποιητικοί έως άθλιοι. Μπαίνοντας Αλβανία μέχρι το Πόγραδετς ο δρόμος κάτι μεταξύ λασπόδρομου και χωματόδρομου. Πέντε χιλιόμετρα μόνο αλλά ήταν σαν να κάναμε 30. Η δε πόλη τίποτα το ιδιαίτερο παρότι μπροστά στη λίμνη….ένα χάος στους δρόμους, κάποια σπίτια λες και είσαι σε εμπόλεμη ζώνη. Στην Οχρίδα όλα διαφορετικά. Ωραία στολισμένη,καλούτσικα μαγαζιά και καλό φαγητό. Το πάρκινγκ παντού επί πληρωμή. Ανάλογα με τη διάθεση του παρκαδόρου πλήρωνε 30 ή 60 Δενάρια την ώρα. Όλοι σταματούσαν στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί. Εκεί ήταν όμως το πρόβλημα….τα περισσότερα φώτα το βράδυ ήταν σβηστά και άντε να δεις τον πεζό με τα μαύρα ρούχα…δυο φορές παραλίγο να τους πάρω μαζί μου. Σε επίπεδο σούπερ μάρκετ μικρές οι διάφορες με Ελλάδα στην πλειοψηφία των προϊόντων.
-
@kkostask said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Μόλις επέστρεψα από Μπίτολα-Οχρίδα και Πόγραδετς. Μερικά μόνο σημεία προσοχής…τα όρια τηρούνται ευλαβικά, πρέπει να είδα τουλάχιστον 10 μπλόκα με ραντάρ σε 3 μέρες. Οι δρόμοι σε αυτό το κομμάτι από ικανοποιητικοί έως άθλιοι. Μπαίνοντας Αλβανία μέχρι το Πόγραδετς ο δρόμος κάτι μεταξύ λασπόδρομου και χωματόδρομου. Πέντε χιλιόμετρα μόνο αλλά ήταν σαν να κάναμε 30. Η δε πόλη τίποτα το ιδιαίτερο παρότι μπροστά στη λίμνη….ένα χάος στους δρόμους, κάποια σπίτια λες και είσαι σε εμπόλεμη ζώνη. Στην Οχρίδα όλα διαφορετικά. Ωραία στολισμένη,καλούτσικα μαγαζιά και καλό φαγητό. Το πάρκινγκ παντού επί πληρωμή. Ανάλογα με τη διάθεση του παρκαδόρου πλήρωνε 30 ή 60 Δενάρια την ώρα. Όλοι σταματούσαν στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί. Εκεί ήταν όμως το πρόβλημα….τα περισσότερα φώτα το βράδυ ήταν σβηστά και άντε να δεις τον πεζό με τα μαύρα ρούχα…δυο φορές παραλίγο να τους πάρω μαζί μου. Σε επίπεδο σούπερ μάρκετ μικρές οι διάφορες με Ελλάδα στην πλειοψηφία των προϊόντων.
Ωραιο ταξιδακι και αυτο,ειδικα αν το συνδυαζες με καμμια διανυκτερευση Καστορια.Καλως η κακως,εξωτερικο δεν ειναι μονο το Παρισι η το Λονδινο,υπαρχουν και αλλοι ομορφοι προορισμοι,που αν ξεπερασουμε καποιες προκαταληψεις,μπορουμε να περασουμε και ομορφα,και οικονομικα.
-
Ωραιο ταξιδακι και αυτο,ειδικα αν το συνδυαζες με καμμια διανυκτερευση Καστορια.Καλως η κακως,εξωτερικο δεν ειναι μονο το Παρισι η το Λονδινο,υπαρχουν και αλλοι ομορφοι προορισμοι,που αν ξεπερασουμε καποιες προκαταληψεις,μπορουμε να περασουμε και ομορφα,και οικονομικα.
Καστοριά έχω πάει δυο φορές σχετικά πρόσφατα όποτε δεν ετέθη καν σαν επιλογή. Μαζί με το γεγονός βέβαια ότι λόγω της περιόδου τα διαθέσιμα δωμάτια ήταν εξαιρετικά λίγα και πανάκριβα!
-
Το ξερω,και εγω για Καστορια κοιταγα,αλλα βλεποντας τις τιμες,πηγαμε Βελιγραδι,το οποιο εχει καταλυμματα για ολα τα βαλαντια,οπως και εστιατορια.Η διαφορα ειναι οτι εδωσα κατι παραπανω σε καυσιμα και διοδια,250 και 100 ευρω αντιστοιχα,οταν για την Καστορια θα εδινα 200 και 90.
-
Το ξερω,και εγω για Καστορια κοιταγα,αλλα βλεποντας τις τιμες,πηγαμε Βελιγραδι,το οποιο εχει καταλυμματα για ολα τα βαλαντια,οπως και εστιατορια.Η διαφορα ειναι οτι εδωσα κατι παραπανω σε καυσιμα και διοδια,250 και 100 ευρω αντιστοιχα,οταν για την Καστορια θα εδινα 200 και 90.
Έχω από το 18 να πάω Βελιγράδι, τα διόδια θυμάμαι ήταν σχετικά λίγα….9 στα Σκόπια και γύρω στα 25 στη Σερβία. Έχουν ανεβεί τόσο? Η διαμονή είναι πάντα φθηνή, με 40-50 ευρώ βρίσκεις στο κέντρο καλό διαμέρισμα. Το φαγητό, ειδικά αν πας στη Skadarlija είναι φθηνό…3 άτομα ποτέ δεν δώσαμε πάνω από 25 ευρώ.
-
Έχω από το 18 να πάω Βελιγράδι, τα διόδια θυμάμαι ήταν σχετικά λίγα….9 στα Σκόπια και γύρω στα 25 στη Σερβία. Έχουν ανεβεί τόσο? Η διαμονή είναι πάντα φθηνή, με 40-50 ευρώ βρίσκεις στο κέντρο καλό διαμέρισμα. Το φαγητό, ειδικά αν πας στη Skadarlija είναι φθηνό…3 άτομα ποτέ δεν δώσαμε πάνω από 25 ευρώ.
Εγω συμπεριελαβα και τα ελληνικα,60 περιπου απο Αθηνα,συν κανα 40αρι τα σκοπιανα και τα σερβικα.
-
Ο δρόμος από τα Σερβοσκοπιανά σύνορα μέχρι το Λεσκοβατς τελείωσε?
-
Δεν ειδα κατι εκει περα,απο την Νις και πανω ειχε καποια εργα,με ομαλη ροη ομως,χωρις καθυστερησεις.
Δεν ειδα κατι,απο την Νις και πανω ειχε καποια εργα,αλλα με ομαλη ροη..
-
Ο δρόμος από τα Σερβοσκοπιανά σύνορα μέχρι το Λεσκοβατς τελείωσε?
Ναι έχει κάπου στα 2-3 χρόνια που δόθηκε και το τμήμα αυτό. Η οποία διαδρομή αν δεν υπήρχε κίνηση ήταν πολύ όμορφη σε εκείνα το κομμάτι ( από τα λίγα όμορφα τμήματα της διαδρομής ) , δίπλα στο ποτάμι , μέσα στην κοιλάδα.
Πλέον όλος ο δρόμος είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος , εκτός του Ελληνικού τμήματος μέχρι τα σύνορα.
-
Επέστρεψα από 4ημερο στην Ρώμη αεροπορικώς και αρχίζει τώρα που είμαι ζεστός και σκέφτομαι το επόμενο οδικώς προς Ισπανία.
Κοίταξα τα ακτοπλοϊκά και ξεκινούν από 400 στο Μπρίντεζι με προσφορά ως 650 για αγκονα για 3 άτομα σε κάθισμα καμπίνα 750-800! Τιμές αεροπορικών εισιτηρίων! Για την ακρίβεια Ρώμη πήγα αισθητά φθηνότερα!
Μέσω Βαλκανίων που βέβαια μαζεύεις χιλιόμετρα, βλέπεις βέβαια και μέρη ,θες όμως και έξτρα μέρες έχει νόημα ή καύσιμα και βινιετες θα είναι περίπου τα ίδια συν την κούραση;
Edit: μάλλον δεν έκανα καθόλου υπολογισμούς πριν γράψω! Θεσσαλονίκη Βενετία είναι 1400 χλμ δλδ θέλω καμιά 150 ευρώ χωρίς βινιετες και διόδια. Άντε 400 πήγαινε έλα. Και είσαι Βενετία και όχι στην αγκονα που θες αλλά 400 χλμ για να φτάσεις Βενετία....άρα μάλλον απαντήθηκε η ερώτηση μου....
Βρήκα μια εφαρμογή, προφανώς υπάρχουν πολλές που σου υπολογίζει κόστος ταξιδιού με διόδια και διάφορες επιλογές για συντομότερη, οικονομικότερη κοκ διαδρομη , με εμφάνιση ξενοδοχείων, πρατηρίων κοκ viamichelin λέγεται. 188 ευρώ κόστος σύνολο Θεσσαλονίκη Βενετία. Από 400 Μπρίντεζι ή +600 αγκονα δεν συμφέρει δλδ το πλοίο με τπτ...
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες