-
Δηλαδή να αγοράσουμε δυναμόκλειδο? οεο
-
Είναι βλήματα το 90% των μαστόρων εκεί έξω! Ακόμα και οι λαστιχάδες, έτσι για το φαίνεσθαι, στα @@ τους!
Μία φορά στη ζωή μου, μου έχουν σφίξει μπουλόνια τροχών με δυναμόκλειδο, μία! Βασικά δεν έχω δει ποτέ μέσα σε συνεργείο δυναμόκλειδο! Μόνο σε βιντεάκια! -
@mastoras78 said in βίδωμα μπουλονιών:
Δηλαδή να αγοράσουμε δυναμόκλειδο? οεο
Αν και έχω πολλά χρόνια να αλλάξω λάστιχο, με έβαλε και εμένα σε σκέψεις.
Που ναι και ένα post εδώ μέσα που άλλαζε ο άλλος δισκόπλακες κάθε 3-4.000 χλμ επειδή στράβωναν. -
Κανείς δε δουλεύει δυναμόκλειδο στα συνεργεία. Πρώτα-πρώτα θέλουν τα service manual των κατασκευαστών για να δουν τις ροπές σύσφιξης, που όχι μόνο δεν τα έχει κανείς αλλά ούτε και κάθονται να διαβάσουν.
Μετά αν αρχίσουν να μπλέκουν σε τέτοιες λεπτομέρειες θα θέλουν 3πλάσιο χρόνο για να κάνουν τη δουλειά σ' ένα αυτοκίνητο, οπότε και τριπλάσια εργατικά.Ακόμα και για τις αντιπροσωπείες που χρεώνουν ακριβά, πολύ αμφιβάλλω αν δουλεύουν δυναμόκλειδα. Έχω πετύχει σε εξουσιοδοτημένο vw το μάστορα να παίρνει τηλέφωνο την κοπελίτσα που εξυπηρετεί στα ανταλλακτικά. Για να τoυ μεταφράσει και να του διαβάσει από το manual τι πρέπει να κάνει σε μια περίπτωση που είχε κολλήσει. Τραγελαφικές καταστάσεις.
-
Σίγουρα δεν γίνεται σε συνεργείο που γίνεται πόλεμος να κάνουν σε αυτές τις εργασίες χρήση δυναμοκλειδου. Όμως ένας μάστορας που του αρέσει η δουλειά του και δεν κάνει καταναγκαστικό έργο θα καταφέρνει να φτάνει κατά προσέγγιση πολύ κοντά στα σωστά Nm ακόμη και με το χέρι η το αεροκλειδο. Μιλάω για απλές δουλειές όπως μπουλόνια μπουζί φίλτρα λαδιού κτλ . Δεν είναι και κάτι να πάει η δύναμη από 100 στα 140 Nm , όμως τα 250+ είναι πρόβλημα σοβαρό.
Πολλοί μαστόροι έχουν κόψει πολλά μπουλόνια , έχουν σπάσει πολλά μπουζί , έχουν κλωτσήσει πολλές βίδες κάρτερ, έχουν ραγίσει πολλά πλαστικά καπάκια φίλτρων λαδιού .. Επομενως ένας κάτοχος αυτοκινήτου που κάνει εργασίες μόνος του και προφανώς θέλει να κάνει σωστή δουλειά χωρίς ζημιές η χρήση δυναμοκλειδου είναι απαραίτητη. Προσωπικά βίδες για το πλαστικό ψευτοκαπακο ,μπουζί , μπουλόνια τα κάνω με δυναμόκλειδο. Στη τάπα του κάρτερ που θέλει 45nm πέφτω μέσα και με το χερι καθώς όπως είμαι από κάτω ξάπλα είναι η μέγιστη δύναμη που μπορώ να βάλω με τη συγκεκριμένη καστανια που έχω.
Πάντως έχω λαδά στη γειτονιά μου που κάνει μινι σέρβις λάδια φίλτρα μπουζί σε ράμπα, τα σφιγγει όλα με το χέρι σφίγγοντας αρκετά σωστά . -
ΑΧΡΗΣΤΟΙ είναι όλοι, σφίγγουν όσο νάναι, κανείς δεν ασχολείται να τσεκάρει πόσο έσφιξε και ακόμα περισσότερο πόση ροπή σφιξίματος ορίζει ο κατασκευαστής. Στην ΜιΤο σε αλλαγή ελαστικών (καλογρίτσας και καλά γνώστες) μου είχε σφίξει τόσο τα μπουλόνια που το ηελκτρικό κλειδί (ροπόκλειδο ειδικό για μπουλόνια) δεν μπορούσε να τα ξεσφίξει, μόνο αερόκλειδο. Εαν έμενα από λάστιχο δεν υπήρχε περίπτωση να τα ξεσφίξω με το χέρι.
Επικύνδυνοι άσχετοι είναι και δυστυχώς είναι το 99% έτσι.
-
@fanis75 said in βίδωμα μπουλονιών:
ΑΧΡΗΣΤΟΙ είναι όλοι, σφίγγουν όσο νάναι, κανείς δεν ασχολείται να τσεκάρει πόσο έσφιξε και ακόμα περισσότερο πόση ροπή σφιξίματος ορίζει ο κατασκευαστής. Στην ΜιΤο σε αλλαγή ελαστικών (καλογρίτσας και καλά γνώστες) μου είχε σφίξει τόσο τα μπουλόνια που το ηελκτρικό κλειδί (ροπόκλειδο ειδικό για μπουλόνια) δεν μπορούσε να τα ξεσφίξει, μόνο αερόκλειδο. Εαν έμενα από λάστιχο δεν υπήρχε περίπτωση να τα ξεσφίξω με το χέρι.
Επικύνδυνοι άσχετοι είναι και δυστυχώς είναι το 99% έτσι.
Συμφωνω γιατι την έχω πατήσει.
Αλλαξα λάστιχα στο KA οταν το πρωτοπήρα.
Και σαν υπερβολικός μου έκατσε η ιδέα να βγάλω μία μία τις ζάντες να τις πλύνω καλά
Πηρα σταυρο και προσπάθησα. Αδυναμο δεν με λες με τίποτα, δεν είμαι και HULK αλλά όσο να ναι τα καταφέρνω.
Ε μια καταφερα να βγαλω και εγ@μήθην. Πιο πολύ τα καταφερα από πεισμα. Την ξαναέσφιξα βεβαια μετά αφού τα καταφερα και πήγα στο Βουλκανιζατερ.
Ρε Μ@λ@κ3ς είστε με τα καλά σας ??????? Ποσο τα σφίξατε ρε τα μπουλώνια???? Αν μείνω από λάστιχο πως θα το αλλάξω?? Μέτρησε κανένας ροπή σφιξίματος ή έτσι τα καργάρουμε και ότι γίνει. Μην τα πολυλογώ , ακρη δεν εβγαλα απλά τα έσφιξαν λιγότερο..........
-
cirus αφού δεν σου απάντησαν "ξεκίνα γυμναστήριο να δυναμώσεις" πάλι καλά. Μου έχουν σπάσει δύο φορές μπουλόνια τροχού από το μουαγιέ χωρίς φυσικά καμία αποζημίωση ή ανάληψη ευθύνης. Πιο επικίνδυνη στιγμή αν έχει προηγηθεί αλλαγή/επισκευή ελαστικών σε χωματουργικά μηχανήματα. Φταίμε και εμείς αφού αφήσαμε αυτοκίνητα + σπίτια σε ανεπαρκώς εκπαιδευμένους/πιστοποιημένους επαγγελματίες.
-
Έχω δεί ένα λαστιχαδικο να σφίγγει με δυναμοκλειδο, τώρα κατά πόσο ήταν σωστό στη ροπή δεν ξέρω.
Είχα σκεφτεί να πάρω αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει. Δεν κάνουν 30-40€ αλλά πολύ παραπάνω αν μιλάμε για σοβαρό εργαλείο. -
@panos2171 said in βίδωμα μπουλονιών:
Έχω δεί ένα λαστιχαδικο να σφίγγει με δυναμοκλειδο, τώρα κατά πόσο ήταν σωστό στη ροπή δεν ξέρω.
Είχα σκεφτεί να πάρω αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει. Δεν κάνουν 30-40€ αλλά πολύ παραπάνω αν μιλάμε για σοβαρό εργαλείο.ειναι ακριβα πολύ, σωστη σκέψη αλλά...
-
Παιδιά για ερασιτεχνική χρήση του lidl της κλίμακας 80-210nm είναι μια χαρά . Κάνει 28 ευρω. Το έχω συγκρίνει αν οι μετρήσεις του είναι σωστές με ένα προσφάτως καλυμπραρισμενο στη δουλειά μου της norbar και ήταν μια χαρά σωστό.
Απλά κάποιος που κάνει αρκετές εργασίες στο αμάξι θέλει και ένα της κλίμακας 10-110Nm .
-
@cson said in βίδωμα μπουλονιών:
Παιδιά για ερασιτεχνική χρήση του lidl της κλίμακας 80-210nm είναι μια χαρά . Κάνει 28 ευρω. Το έχω συγκρίνει αν οι μετρήσεις του είναι σωστές με ένα προσφάτως καλυμπραρισμενο στη δουλειά μου της norbar και ήταν μια χαρά σωστό.
Απλά κάποιος που κάνει αρκετές εργασίες στο αμάξι θέλει και ένα της κλίμακας 10-110Nm .
Πάντως φίλος μου με συνεργείο αφού αλλάζαμε τεντωτηρα και ήταν επιβεβλημένο να χρησιμοποιηθεί δυναμοκλειδο,μου λέγε ότι δεν αξίζει το καλιμπραρισμα τόσο που το χρεώνουν,κάθε χρόνο το πετάει και παίρνει καινούργιο
-
@w202-amg said in βίδωμα μπουλονιών:
Πάντως φίλος μου με συνεργείο αφού αλλάζαμε τεντωτηρα και ήταν επιβεβλημένο να χρησιμοποιηθεί δυναμοκλειδο,μου λέγε ότι δεν αξίζει το καλιμπραρισμα τόσο που το χρεώνουν,κάθε χρόνο το πετάει και παίρνει καινούργιο
Ο επαγγελματίας κανονικά έχει ακριβό δυναμόκλειδο . Πόσο χρεώνουν δηλαδή το καλιμπραρισμα που το καθιστά ασύμφορο ?
-
@w202-amg said in βίδωμα μπουλονιών:
Ο επαγγελματίας κανονικά έχει ακριβό δυναμόκλειδο . Πόσο χρεώνουν δηλαδή το καλιμπραρισμα που το καθιστά ασύμφορο ?
Αν θυμάμαι ( γιατί είχα το άγχος με το χρονισμό που χάθηκε) 4-5 κατοσταρικα καινούργιο και αρκετά κοντά το καλιμπραρισμα τουλάχιστον σε συγκεκριμένο κατάστημα που επίσης δεν θυμάμαι όνομα.
-
Δεν ξέρω αν μπήκε σε άλλο τοπικό να δείξει πχ τις δυνατότητες αποφυγής φευγάτου τροχού απο το autopilot
Αλλα ταιριάζει εδώ περισσότερο
ΣΦΙΞΤΕ τα μπουλόνια σωστά
ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ αποστάτες
ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ζάντες με λάθος τεχνικά χαρακτηριστικά -
Σημερινό post από ένα από τα σοβαρότερα (και ακριβότερα προφανώς) φανοποιία στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα και με παραπομπές για ροπές σύσφιξης για διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων. https://www.facebook.com/cartime.gr/posts/pfbid0RbjfKAUeycoduGfYR2S4AWJ4yqQii5noY3crNUHqANhr5rYYB9A21vppy9RA8wZZl και https://infoservice.com.gr/technical/vrembo-ropes-sysfiksis-trochon/?fbclid=IwAR0I-ypyazZEm-1-MBrqI-bu5kI5Q2_I1-Gg93k5HfHRdLBWtQiWmXeMoZk
βίδωμα μπουλονιών