-
@elteo said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Και στο δάνειο έτσι είναι.
Σωστά.
Απλά στην περίπτωση του δανείου συμπληρώνεις ολόκληρη την αξία αγοράς, καθώς πρακτικά το αυτοκίνητο αποπληρωθηκε στο σύνολο της αξίας του. Επίσης, συμπληρώνεις στο αντίστοιχο πεδίο το ποσό του δανείου.
Ετησια καταχωρεις το ποσό των δόσεων, στον κωδικό αποπληρωμής δανείου. -
• Συνολικό τίμημα δηλώνεται στον κωδικό 719.
• Το ποσό του δανείου στο κωδικό 781/δάνεια
• Το ποσό της πώλησης προηγούμενου αυτοκινήτου στο κωδικό 781/Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων• Οι 12 δόσεις κάθε έτος στο κωδικό 727.
-
Ορθώς μεν για τη περίπτωση του δανείου, αλλά για τη περίπτωση της προκαταβολής όπου έγινε σε διαφορετικό έτος από αυτό της έκδοσης του τελικού τιμολογίου, τι φορολογικό στοιχείο έχεις στα χέρια σου; Μόνο το χαρτί της μεταφοράς;
-
@famas said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Ορθώς μεν για τη περίπτωση του δανείου, αλλά για τη περίπτωση της προκαταβολής όπου έγινε σε διαφορετικό έτος από αυτό της έκδοσης του τελικού τιμολογίου, τι φορολογικό στοιχείο έχεις στα χέρια σου; Μόνο το χαρτί της μεταφοράς;
Σωστά.
Και οι δύο λογιστές που ρώτησα μου απάντησαν πως στον συγκεκριμένο κωδικό δεν εξετάζεται πότε απέκτησες την κυριότητα ή κατοχή του αντικειμενου, αλλά το πότε κατέβαλες το χρηματικό αντίτιμο για αυτό. -
Ερώτηση προς όποιον γνωρίζει...
Ακίνητο πωλήθηκε 30-06-2022...
Γνωρίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2023 βεβαιώνεται σύμφωνα με την κατάσταση του ακινήτου την 01-01-2023 και χρεώθηκε εξ ολοκλήρου στον ΑΦΜ του νέου ιδιοκτήτη...
Όμως ο νέος ιδιοκτήτης ζητάει από τον παλιό τα μισά χρήματα, δεδομένου ότι, για το προηγούμενο έτος, 6 μήνες ήταν στην κατοχή του παλιού ιδιοκτήτη και 6 μήνες στην κυριότητα του νέου ιδιοκτήτη...
Ουσιαστικά ακούγεται λογικό αλλά είναι και νόμιμο?
-
Συνήθως οι συμβολαιογράφοι βάζουν όρο στο συμβόλαιο πως ο ΕΝΦΙΑ του έτους της μεταβίβασης βαρύνει τον πωλητή. Και το κάνουν για αυτόν ακριβώς το λόγο ώστε να μην υπάρχουν προστριβές μετά.
-
και αν πουλησεις το αυτοκινητο τον ιούνιο θα ζητησεις τα μισα τέλη κυκλοφορίας ?
ο φορος λογικά ειναι για την κατοχή την "1/1/2023" με τις τρέχουσες αντικειμενικές (αν πχ άλλαξαν στο ενδιάμεσο)
αν χτήσεις σπίτι (όλο με την μια ενα πραγμα) τον Νοεμβριο και μπεις μεσα, 1/1/2023 θα πεις στην εφορία ότι δεν το ειχα όλο το έτος ?
δεν ειμαι λογιστης, τις απορίες μου λεω και εγω
-
@kkostask said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Συνήθως οι συμβολαιογράφοι βάζουν όρο στο συμβόλαιο πως ο ΕΝΦΙΑ του έτους της μεταβίβασης βαρύνει τον πωλητή. Και το κάνουν για αυτόν ακριβώς το λόγο ώστε να μην υπάρχουν προστριβές μετά.
Το ακίνητο πουλήθηκε Ιούνιο του 2022 και πληρώθηκε ότι είχε βεβαιωθεί μέχρι τότε...
Πεποίθηση μου είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ που βγήκε πριν κανα μήνα αφορά στο έτος 2023 και ο πωλητής δεν έχει καμία σχέση με αυτόν...
Εκτός αν ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, όπως είπα, πριν ένα μήνα, αφορά στο προηγούμενο έτος 2022...
-
Aντώνη,ο ΕΝΦΙΑ -όπως και το εκκαθαριστικό φόρου-, αφορά το προηγούμενο έτος δηλ. 2022. Δεν μπορεί να αφορά το 2023,γιατί αν κάποιος πουλήσει ή αγοράσει κάτι τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο δεν μπορεί να φανεί στον τωρινό.
-
@panormus772 said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Aντώνη,ο ΕΝΦΙΑ -όπως και το εκκαθαριστικό φόρου-, αφορά το προηγούμενο έτος δηλ. 2022. Δεν μπορεί να αφορά το 2023,γιατί αν κάποιος πουλήσει ή αγοράσει κάτι τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο δεν μπορεί να φανεί στον τωρινό.
Άρα έχει δίκιο ο αγοραστής που ζητάει τον μισό από τον ΕΝΦΙΑ, που του χρεώθηκε φέτος?
-
εγω παντως δεν βλέπω να αφορα καποιο ετος. άλλα το ετος που εκδοθηκε για να μπορουν να σου πουν ποιο χρωστας
"επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επί των ακινήτων και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κάθε είδους νομικές οντότητες, την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους."
είναι η ακίνητη περιουσία σου την1/1 του καθε ετους, και βάσει αυτης το χαρατσι αυτο.
-
-
εγω λεω παντως ο πωλητης να του ζητησει το μισο που πλήρωσε 1/1/2022 γιατί το μισο 2022 το είχε ο αγοραστής
-
@k-m said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
εγω λεω παντως ο πωλητης να του ζητησει το μισο που πλήρωσε 1/1/2022 γιατί το μισο 2022 το είχε ο αγοραστής
Χαχα... σωστό κι αυτό...
-
@antoniokon said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
@panormus772 said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Άρα έχει δίκιο ο αγοραστής που ζητάει τον μισό από τον ΕΝΦΙΑ, που του χρεώθηκε φέτος?
Ηθικά ναι, νομικά δεν ξέρω πως πάει. Ο φόρος που πληρώνεις -ή γλιτώνεις- φέτος σε 10 δόσεις είναι για όποια μεταβολή έγινε έως 1-1-2023,όπως αναγράφει στην αρχή η δήλωση ΕΝΦΙΑ του 2023.
Ο αγοραστής το δήλωνει για ότι έπραξε το 2022,αλλά δεν το δηλώνει ο πωλητής για ότι έπραξε το 2022.Το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ είναι πως δεν φαίνονται οι μήνες που κατέχεις κάτι -όπως γίνεται με τα τεμκήρια στο Ε1 ή με τις ιδιοκτησίες και τα νοίκια στο Ε2-,άρα ο αγοραστής το φορτώνεται εξ'ολοκλήρου ακόμη και για αγορά μια μέρα πριν την 1-1-23,ενώ ο πωλητής το γλιτώνει και για μια μέρα πριν την 1-1-23.
-
Δηλαδη εδωσε 100,200,300 χιλιαρικα για να αγορασει το σπιτι,πληρωσε την εφορια,τον συμβολαιογραφο,το υποθηκοφυλακειο,και τον χαλανε τα 200-300 ευρω του μισου ΕΝΦΙΑ???(εκτος και αν μιλαμε για επαυλη στο Καβουρι)
-
@accentwizard said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Δηλαδη εδωσε 100,200,300 χιλιαρικα για να αγορασει το σπιτι,πληρωσε την εφορια,τον συμβολαιογραφο,το υποθηκοφυλακειο,και τον χαλανε τα 200-300 ευρω του μισου ΕΝΦΙΑ???(εκτος και αν μιλαμε για επαυλη στο Καβουρι)
Σκέφτηκα και εγώ να το γράψω, αλλά συγκρατήθηκα…
-
Έτσι ακριβώς...
Πήρε τηλέφωνο ο δικηγόρος του αγοραστή, για νε ενημερώσει τον πωλητή...
Το σύνολο του ΕΝΦΙΑ είναι 450 € και ο αγοραστής, μέσω του δικηγόρου, ζητάει τα μισά...
Η αγοραπωλησία με όλα τα έξοδα στοίχισε περίπου 270.000 €...
-
Και έβαλε δικηγόρο για 225 ευρώ?
Συγνώμη κιόλας, αλλά τόσο ξεφτίλα?
Μόνο και μόνο για το ευτελές του ποσού,όχι μόνο δεν θα του τα έδινα αλλά θα τον καλούσα να προσφύγει και στη δικαιοσύνη.
Και αυτός ο δικηγόρος που το ανέλαβε, δεν είπε στον πελάτη του ότι αν δεν σκάσουν στα γέλια θα τους πάρουν με τις ντομάτες?
Δεν ξέρω αν γίνεται βέβαια αλλά σκεφτείτε να γινόταν να ζητήσει ο πωλητής αναστροφή πώλησης με έντοκη επιστροφή χρημάτων…. -
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος φόρος και βεβαιώνεται την πρώτη Ιανουαρίου κάθε έτους σύμφωνα με τα ακίνητα που έχει κάποιος την ημέρα αυτή.
Ο φόρος του 23 αφορά το 23.
Δεν έχει σχέση με το εισόδημα.
Και είναι και μέρα αργίας, για να μην γίνονται μεταβολές.
Οι μεταβολές που θα γίνουν το 23, θα διαμορφώσουν την περιουσία που θα έχει κάποιος την 1-1-24 και θα βγάλει τον φόρο του 24.
Αμα ανοίξετε την εφαρμογή του Ε9, μπορείτε να κάνετε αλλαγές για το 2024 και όχι για το 2023.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος