-
Την ηχομόνωση από κτυπογενείς θορύβους θα την καταλάβεις όταν μείνεις στο σπίτι και αφού από πάνω σου έχεις άτομο που δεν σκέφτεται τον από κάτω.
Σίγουρα υπάρχει τρόπος για ηχομειωση αλλά αφενός κοστίζει και αφετέρου πρέπει να γνωρίζει ο κατασκευαστής.
Το θέμα είναι ότι ένας κακός γείτονας μπορεί να σου κάνει τη ζωή άνω κάτω στο ακριβοπληρωμένο σπίτι σου. Δεν χρειάζεται καν πρόθεση, λίγο αναίσθητος να είναι και να είναι ξύπνιος όταν εσύ κοιμάσαι ή να έχει σκυλάκι είναι αρκετό. Το μεγάλο σπίτι βοηθάει σε αυτό γιατί μπορείς να διαλέξεις ένα δωμάτιο που θα έχει λιγότερο θόρυβο. Τα διπλά τζάμια είναι για τους εξωτερικούς ήχους και όχι για τους χτυπογενεις του από πάνω.
-
Δύο ερωτήσεις αν κάποιος ξέρει. Εκεινο το πρόγραμμα που κάνεις επισκευές και αφαιρείται το ποσό από τους φόρους των επόμενων ετών ισχύει τελικά για το 2025?
Καλύπτει αλλαγές σε τέντες με αντικατάσταση πανιού από άλλο που απωθεί το φως και την ζέστη (black out)? -
@fiverg said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Δύο ερωτήσεις αν κάποιος ξέρει. Εκεινο το πρόγραμμα που κάνεις επισκευές και αφαιρείται το ποσό από τους φόρους των επόμενων ετών ισχύει τελικά για το 2025?
Καλύπτει αλλαγές σε τέντες με αντικατάσταση πανιού από άλλο που απωθεί το φως και την ζέστη (black out)?προσοχή στις λεπτομέρειες, πχ αφορά έκπτωση στο φόρο εισοδήματος και μόνο, άρα αν έχεις μηδενικό ή πολύ μικρό φόρο αν είσαι μισθωτός και παρακρατείται ο φόρος σου κάθε μήνα, δεν αξίζει. Ούτε συμψηφίζεται με ΕΝΦΙΑ ή φόρο από ενοίκια (που είναι αυτοτελής) κτλ.
Ειδικά όμως για τις τέντες, ούτε το άρθρο τις αναφέρει στις ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, αλλά και από προσωπική εμπειρία, δε θεωρούνται ενεργειακή αναβάθμιση (είχα ρωτήσει σχετικά ενεργειακό επιθεωρητή).
-
@dg79 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@fiverg said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Καλύπτει αλλαγές σε τέντες με αντικατάσταση πανιού από άλλο που απωθεί το φως και την ζέστη (black out)?προσοχή στις λεπτομέρειες, πχ αφορά έκπτωση στο φόρο εισοδήματος και μόνο, άρα αν έχεις μηδενικό ή πολύ μικρό φόρο αν είσαι μισθωτός και παρακρατείται ο φόρος σου κάθε μήνα, δεν αξίζει. Ούτε συμψηφίζεται με ΕΝΦΙΑ ή φόρο από ενοίκια (που είναι αυτοτελής) κτλ.
Ειδικά όμως για τις τέντες, ούτε το άρθρο τις αναφέρει στις ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, αλλά και από προσωπική εμπειρία, δε θεωρούνται ενεργειακή αναβάθμιση (είχα ρωτήσει σχετικά ενεργειακό επιθεωρητή).
Εγώ που ρώτησα μου είπαν ότι θες ενεργειακές μελέτες, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ως επί το πλείστον όπως και για τις μελέτες και στο τέλος όλα αυτά να εξεταστούν από την ΔΟΥ αν θα εγκριθούν. Δεν καταχωρεί απλά ο λογιστής.
-
Αλλου οι τέντες αναφέρονται.
https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1955533/anastilonetai-i-ekptosi-foroy-gia-anakainiseis-akiniton-ti-prepei-na-prosexoyn-oi-dikaioychoi/Είναι λογικό γιατί το συγκεκριμένο δεν αφορά μόνο ενεργειακή αναβάθμιση, ακόμη και βάψιμο είναι μέσα.
Αλλά ρωτάω όχι για δημοσιεύματα, αν υπάρχει κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει η λογιστής που το έχει δει σε πελάτη του. Εννοείται ότι για μισθωτο που του κρατάνε φόρο έτσι κι αλλιώς είναι πολύ δελεαστικό αν ισχύει. Πχ ψάχνω την φετεινη δήλωση και δεν βρίσκω αντίστοιχο κωδικό για να δηλωθεί κάτι τέτοιο (αφού υποτίθεται ίσχυε περισυ), ποια είναι η διαδικασία?
ΥΓ: Τώρα το βρήκα, κωδικοί 627-628
-
Εδώ διαφωνούμε , ίσως και ο ενεργειακός επιθεωρητής κατάλαβε λάθος την ερώτηση.
Ανέκαθεν η τοποθέτηση τεντών περιλαμβάνονταν στις ενεργειακές αναβαθμίσεις, σε όλα τα προγράμματα εξοικονομώ που έχουν τρέξει διαχρονικά. Είναι τα λεγόμενα συστήματα σκίασης , κινητά ( τέντες ) ή σταθερά ( πέργκολες κλπ). Άλλωστε η σκίαση είναι βασικός παράγοντας ενεργειακής αναβάθμισης.@fiverg said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1955533/anastilonetai-i-ekptosi-foroy-gia-anakainiseis-akiniton-ti-prepei-na-prosexoyn-oi-dikaioychoi/Αν το πρόγραμμα είναι αυτή , https://www.taxheaven.gr/circulars/49171/a-1197-2024 , τότε το γράφει ξεκάθαρα ότι τα περιλαμβάνει " Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης. " .
Βέβαια , εσύ έχεις ήδη , οπότε εκεί δε ξέρω πως το δικαιολογείς , αν μπορείς να πεις ότι είναι κατεστραμμένες πχ. -
Δεν νομίζω να φτάνουν σε τέτοια λεπτομέρεια στο πρόγραμμα αυτο (να βγάλεις φώτο πριν και μετά, να υποβαλεις μελετη...). Αλλά απ ότι βλέπω τα υλικά (που στην περίπτωση "τεντα" είναι και τα πιο πολλα) δεν μπορούν να είναι άνω του 1/3 της εργασίας, οπότε θέλει δύο χωριστά τιμολόγια και συνεννόηση με τον μάστορα για το τι ποσο θα γράφει το κάθε ένα.
Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, δίνω έναν ρούμπο σε αυτόν που τελικά τόλμησε να βαλει κίνητρα για να μειωθούν τα μαυρα στη μαστορατζα. -
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ανέκαθεν η τοποθέτηση τεντών περιλαμβάνονταν στις ενεργειακές αναβαθμίσεις, σε όλα τα προγράμματα εξοικονομώ που έχουν τρέξει διαχρονικά. Είναι τα λεγόμενα συστήματα σκίασης , κινητά ( τέντες ) ή σταθερά ( πέργκολες κλπ). Άλλωστε η σκίαση είναι βασικός παράγοντας ενεργειακής αναβάθμισης.@fiverg said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1955533/anastilonetai-i-ekptosi-foroy-gia-anakainiseis-akiniton-ti-prepei-na-prosexoyn-oi-dikaioychoi/Αν το πρόγραμμα είναι αυτή , https://www.taxheaven.gr/circulars/49171/a-1197-2024 , τότε το γράφει ξεκάθαρα ότι τα περιλαμβάνει " Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης. " .
Βέβαια , εσύ έχεις ήδη , οπότε εκεί δε ξέρω πως το δικαιολογείς , αν μπορείς να πεις ότι είναι κατεστραμμένες πχ.Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, από το 2015 που είχα μπει στο εξοικονομώ και ήθελα να βάλω και τέντες. Θυμάμαι ο ενεργειακός επιθεωρητής με είχε αποθαρρύνει από να τις βάλω στο πρόγραμμα, δεν είμαι σίγουρος για το λόγο, νομίζω ότι μου είχε μπει ότι δε μπαίνουν. Τελικά τις έβαλα από την τσέπη μου. Ίσως να ίσχυε τότε κάτι διαφορετικό, ίσως και ο επιθεωρητής να μην ήταν καλά ενημερωμένος.
-
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Βέβαια , εσύ έχεις ήδη , οπότε εκεί δε ξέρω πως το δικαιολογείς , αν μπορείς να πεις ότι είναι κατεστραμμένες πχ.Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, από το 2015 που είχα μπει στο εξοικονομώ και ήθελα να βάλω και τέντες. Θυμάμαι ο ενεργειακός επιθεωρητής με είχε αποθαρρύνει από να τις βάλω στο πρόγραμμα, δεν είμαι σίγουρος για το λόγο, νομίζω ότι μου είχε μπει ότι δε μπαίνουν. Τελικά τις έβαλα από την τσέπη μου. Ίσως να ίσχυε τότε κάτι διαφορετικό, ίσως και ο επιθεωρητής να μην ήταν καλά ενημερωμένος.
Δε θυμάμαι πότε ξεκίνησαν , το 11 νομίζω το εξοικονομώ κατ'οίκον Ι, http://www.antagonistikotita.gr/greek/prokResultsFull.asp?id=165#:~:text=Τι είναι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»;.,κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την και εδώ ακόμα αναφέρεται κανονικά ότι επιδοτείται η τέντα. Πολύ παλιά για να θυμάμαι.
Σίγουρα από το εξοικονομώ κατ'οίκον ΙΙ , το οποίο ήρθε κάπου εκεί στο 15-16 , αναφέρεται πλέον ρητά η παρέμβαση ως κατηγορία 1.Ε.2. Λοιπά σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης. Νομίζω ότι ίδιο κωδικό έχει ακόμα ως παρέμβαση.
Ίσως να σε αποθάρρυνε επειδή είχες κλείσει τον προϋπολογισμό με άλλες πιο δαπανηρές παρεμβάσεις.
-
Το πρόγραμμα που αναφέρω ΔΕΝ εμπίπτει στα εξοικονομώ.
-
Προς μηχανικούς του φόρουμ
Αυτή η συναρμολογουμενη πισίνα θέλει άδεια;
Ίσως μόνο κάποια γνωστοποίηση στην άδεια της κατοικίας;
https://www.pools123.gr/26396-xylini-synthetiki-pisinaΝομίζω πως μέχρι 50τμ δεν θέλει.
Άρα λογικά δεν θα έχει και τεκμήριο διαβίωσης/πολυτελείας.
Μήπως σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο με πελάτη σας και το γνωρίζετε;
-
vagkirk δες στο site τους πάνω δεξιά και πατώντας το μπάνερ Ερωτήσεις κάτω από την Επικοινωνία τα pdf Νομοθεσία και Νομοθεσία 2, έχουν κιτρινίσει τα επιμέρους που ψάχνεις.
Εδώ μέσα δουλευούμε από 20μετρές και πάνω -
Μην περιμένεις εμείς να ξέρουμε τι ισχύει για κάθε κατασκευή του εμπορίου.
Είναι υποχρεωμένοι να σου δώσουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις και να σε ενημερώσουν πως παρουσιάζεται νομικά το προϊόν τους .
-
Να ρωτήσω σχετικά με ενα ακίνητο που ανακαινίσαμε και που είχα κάνει πολλές ερωτήσεις εδω.
Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μη επεμβατικός έλεγχος για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει τρύπα σε τοίχο που μπροστά του έχει τοποθετηθεί τοιχοποιία από γυψοσανίδα και ξυλοκατασκευή; Ισως με συσκευές τύπου RF (Radio Frequency) Imaging Devices / Wall Scanners;
Αν ναι, γνωρίζετε και σε ποιά εταιρεία ή ιδιώτη θα μπορούσα να απευθυνθώ;
Ευχαριστώ. -
Κάνεις μια μικρή οπή και βάζεις ενδοσκόπιο
-
@red_monster said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Κάνεις μια μικρή οπή και βάζεις ενδοσκόπιο
Καλή λύση.. άλλωστε έχει πορτάκι η ξυλοκατασκευή μπροστά οπότε δε θα φανεί κάτι (κλέινω και την οπή με αυτοκόλλητο). Τωρα βεβαια σκέφτομαι οτι η απόσταση μπορεί να ειναι και 30-40εκ ενώ κάπου εκεί υπάρχει και αγωγος απορροφητήρα που δε θα ήθελα να τρυπήσει. Οχι οτι η λύση που δίνεις δεν ειναι εφικτή μιας και RF συσκευή και συνεργείο δύσκολο να βρω.
Ευχαριστώ.edit : Επειδή το προβλημα έχει πάρει τη νομική οδό και οπως συζήτησα και με το δικηγόρο, επειδή η διαπίστωση της ύπαρξης της τρύπας ή όχι θα ειναι και η αιτία να κινηθούν και ποινικές διαδικασίες, καλό θα ειναι να μην ανοιχτεί έστω και μικρή τρύπα για ενδοσκόπιο για να μην υπάρξει ο αντίλογος του αντίδικου οτι το πρόβλημα επιτείνεται από τη τρύπα που ανοίξαμε για τον έλεγχο. Το πρόβλημα υπάρχει και αν δεν υπάρχει η τρύπα που ψάχνουμε αλλά αν γίνεται θα θέλαμε να αποφύγουμε την περαιτέρω επέμβαση.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ