-
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@alejandro said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πολλοί λόγοι για λαμογιές από την απολύτως χειρότερη επαγγελματική κάστα...
Ο @kkostask δεν ειναι εδώ για να απολογηθεί για το κλάδο του, αλλά και ο κλάδος των Αρχιτεκτόνων, από τη μικρή μου εμπερία με 3 που αναθέσαμε - πληρώσαμε για τη 1η φάση - προκαταβολή - προσχέδια και τα παραδοτέα ήταν ελεηνή. Και δε μιλάω για το αισθητικό κομμάτι. Μιλάω για το ΤΙ, το ΠΩΣ παραδώσανε και φυσικά καμία ιδεά για τη κατασκευασιμότητα, επισκευασιμότητα-συντήρηση, χρηστικότητα.
Η αδερφή μου με τον Βέλγο Αρχιτέκτονα που έκανε ανακαίνιση, είχε άλλα δράματα. Ειχε και νομική κάλυψη, οπότε έπαιξε και αυτό το χαρτί, οπότε λύθηκαν κάποιοα από τα προβλήματα.
Το ίδια προβλήματα και με τους αντίστοιχους Μηχανικούς (2) που ξεκινήσαμε ή συνεργαστήκαμε.
Εμάς, ως ένα σημείο μας έσωσε η εμπειρία μας να εργαζόμαστε πάνω σε πολύπλοκα προτζεκτ και να τεκμηριώνουμε γραπτώς και με σχέδια κάθε απόφαση - εντολή, οπότε σε πολλά πράγματα που βρεθήκαν προβλήματα, ή λογικές αρπα-κόλα, με στοιχεία, δείξαμε τί είχε συμφωνηθεί - ζητηθεί. Φυσικά τη τεκμηρίωση τη κάναμε εμείς και όχι ο "εντολοδόχος" που πληρώνεται.
Γενικά, οι υπηρεσίες στην Ελλάδα αλλά και Ευρώπη ειναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
Προσπαθείς να κάνεις συμψηφισμό της ασχετοσύνης διαφορετικών επαγγελμάτων; Ε, δε γίνεται!
Γενικά πάντως, μιλώντας σε μέσους όρους και ποσοστιαία, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι άχρηστοι μεσίτες είναι πολύ περισσότεροι από τους άχρηστους μηχανικούς. Όπως και να το κάνουμε η υποχρέωση να βγάλεις μια σχολή και η ευθύνη της σφραγίδας και υπογραφής σου, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος από ότι η πλήρης ανυπαρξία εκπαίδευσης και ευθύνης.Υπάρχει μια διαφορά…ο άσχετος μεσίτης πόση ζημιά να κάνει? Ο άσχετος μηχανικός όμως? Ειδικά όταν βγάζει πχ παράτυπο πεντάφυλλο «ξεχνώντας» ένα δωμάτιο/κλεισμένο ημιυπαίθριοι 15τμ? Ή όταν ο άλλος μηχανικός βγάζει κατηγορία 4 ένα ακίνητο 221 τμ που στην πολεοδομία είναι 55?
-
Όπως και να το κάνουμε η υποχρέωση να βγάλεις μια σχολή και η ευθύνη της σφραγίδας και υπογραφής σου, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος από ότι η πλήρης ανυπαρξία εκπαίδευσης και ευθύνης.
Δε κατασκευάζαμε γέφυρα, μια ανακαίνιση κάναμε και μιας και ενεπλάκησαν οι ειδικότητες, ανέφερα την εμπειρία μου. (ά ξέχασα και τον ΗΛ. Μηχ που έβγαλε Πιστ. Ηλεκτρολόγου λάθος μιας στανταρ δεν ήρθε καν στο διαμέρισμα, αλλά έβαλε την βαριά υπογραφή του και 2 φορές το έβγαλε λάθος).
Για το Εργο, μας, θεωρητικά ΔΕΝ χρειαζόταν ούτε Αρχιτέκτονας, ΟΥΤΕ Μηχανικός. Αλλος δε θα πλήρωνε κανένας από αυτούς. Εμείς το κάναμε. Το πληρώσαμε και φτύσαμε αίμα για τη "βαριά" και "υπέυθυνη" υπογραφή.
Πέρα από το να μη πέσει μια κατασκευή, υπάρχουν και αλλες παράμετροι που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ που ο Μηχανικός / Αρχιτέκτονας, πρέπει να παραδίδει. ΔΕΝ το έκαναν.
Αυτά. -
@kkostask said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Ο @kkostask δεν ειναι εδώ για να απολογηθεί για το κλάδο του, αλλά και ο κλάδος των Αρχιτεκτόνων, από τη μικρή μου εμπερία με 3 που αναθέσαμε - πληρώσαμε για τη 1η φάση - προκαταβολή - προσχέδια και τα παραδοτέα ήταν ελεηνή. Και δε μιλάω για το αισθητικό κομμάτι. Μιλάω για το ΤΙ, το ΠΩΣ παραδώσανε και φυσικά καμία ιδεά για τη κατασκευασιμότητα, επισκευασιμότητα-συντήρηση, χρηστικότητα.
Η αδερφή μου με τον Βέλγο Αρχιτέκτονα που έκανε ανακαίνιση, είχε άλλα δράματα. Ειχε και νομική κάλυψη, οπότε έπαιξε και αυτό το χαρτί, οπότε λύθηκαν κάποιοα από τα προβλήματα.
Το ίδια προβλήματα και με τους αντίστοιχους Μηχανικούς (2) που ξεκινήσαμε ή συνεργαστήκαμε.
Εμάς, ως ένα σημείο μας έσωσε η εμπειρία μας να εργαζόμαστε πάνω σε πολύπλοκα προτζεκτ και να τεκμηριώνουμε γραπτώς και με σχέδια κάθε απόφαση - εντολή, οπότε σε πολλά πράγματα που βρεθήκαν προβλήματα, ή λογικές αρπα-κόλα, με στοιχεία, δείξαμε τί είχε συμφωνηθεί - ζητηθεί. Φυσικά τη τεκμηρίωση τη κάναμε εμείς και όχι ο "εντολοδόχος" που πληρώνεται.
Προσπαθείς να κάνεις συμψηφισμό της ασχετοσύνης διαφορετικών επαγγελμάτων; Ε, δε γίνεται!
Γενικά πάντως, μιλώντας σε μέσους όρους και ποσοστιαία, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι άχρηστοι μεσίτες είναι πολύ περισσότεροι από τους άχρηστους μηχανικούς. Όπως και να το κάνουμε η υποχρέωση να βγάλεις μια σχολή και η ευθύνη της σφραγίδας και υπογραφής σου, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος από ότι η πλήρης ανυπαρξία εκπαίδευσης και ευθύνης.Υπάρχει μια διαφορά…ο άσχετος μεσίτης πόση ζημιά να κάνει? Ο άσχετος μηχανικός όμως? Ειδικά όταν βγάζει πχ παράτυπο πεντάφυλλο «ξεχνώντας» ένα δωμάτιο/κλεισμένο ημιυπαίθριοι 15τμ? Ή όταν ο άλλος μηχανικός βγάζει κατηγορία 4 ένα ακίνητο 221 τμ που στην πολεοδομία είναι 55?
Κώστα, ελπίζω να μην προσπαθείς να κάνεις συμψηφισμό... Δε λειτουργεί έτσι!
Και βεβαίως ο μηχανικός μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, γι΄ αυτό και έχει την ευθύνη της υπογραφής του. Και γι΄ αυτό υπάρχουν αναλογικά (ποσοστιαία) πολύ λιγότεροι άσχετοι ή δόλιοι μηχανικοί από ότι μεσίτες.
Λέω λοιπόν ότι πλέον γίνεται πολύ κουβέντα για το τίποτα! Εγώ ένα πράγμα είπα, ότι οι μεσίτες ποσοστιαία είναι ο επαγγελματικός κλάδος με τη μεγαλύτερη έλλειψη επαγγελματισμού. Διαφωνείς επ' αυτού; Δεν το νομίζω... -
Όπως και να το κάνουμε η υποχρέωση να βγάλεις μια σχολή και η ευθύνη της σφραγίδας και υπογραφής σου, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος από ότι η πλήρης ανυπαρξία εκπαίδευσης και ευθύνης.
Δε κατασκευάζαμε γέφυρα, μια ανακαίνιση κάναμε και μιας και ενεπλάκησαν οι ειδικότητες, ανέφερα την εμπειρία μου. (ά ξέχασα και τον ΗΛ. Μηχ που έβγαλε Πιστ. Ηλεκτρολόγου λάθος μιας στανταρ δεν ήρθε καν στο διαμέρισμα, αλλά έβαλε την βαριά υπογραφή του και 2 φορές το έβγαλε λάθος).
Για το Εργο, μας, θεωρητικά ΔΕΝ χρειαζόταν ούτε Αρχιτέκτονας, ΟΥΤΕ Μηχανικός. Αλλος δε θα πλήρωνε κανένας από αυτούς. Εμείς το κάναμε. Το πληρώσαμε και φτύσαμε αίμα για τη "βαριά" και "υπέυθυνη" υπογραφή.
Πέρα από το να μη πέσει μια κατασκευή, υπάρχουν και αλλες παράμετροι που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ που ο Μηχανικός / Αρχιτέκτονας, πρέπει να παραδίδει. ΔΕΝ το έκαναν.
Αυτά.Δεν καταλαβαίνω που διαφωνείς στα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έγραψα.
Αν θες πάντως, πολύ ευχαρίστως να ανοίξουμε κουβέντα για το επάγγελμα του μηχανικού (στην Ελλάδα και ο αρχιτέκτονας είναι μηχανικός). Ξεκίνησε συγκρίνοντας τις αμοιβές των μηχανικών στην Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και το Δυτικό κόσμο. Και συνέχισε συγκρίνοντας τις αμοιβές τους ανά εργατοώρα και βάσει της ευθύνης που αναλαμβάνουν, με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα επαγγέλματα σε μια μεταβίβαση (δικηγόρο, συμβολαιογράφο, μεσίτη). -
Κώστα, ελπίζω να μην προσπαθείς να κάνεις συμψηφισμό... Δε λειτουργεί έτσι!
Και βεβαίως ο μηχανικός μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, γι΄ αυτό και έχει την ευθύνη της υπογραφής του. Και γι΄ αυτό υπάρχουν αναλογικά (ποσοστιαία) πολύ λιγότεροι άσχετοι ή δόλιοι μηχανικοί από ότι μεσίτες.
Λέω λοιπόν ότι πλέον γίνεται πολύ κουβέντα για το τίποτα! Εγώ ένα πράγμα είπα, ότι οι μεσίτες ποσοστιαία είναι ο επαγγελματικός κλάδος με τη μεγαλύτερη έλλειψη επαγγελματισμού. Διαφωνείς επ' αυτού; Δεν το νομίζω...Δεν κάνω κανέναν συμψηφισμό, αν είσαι λαμόγιο είσαι λαμόγιο. Στο είπα από την αρχή ότι ουσιαστικά δεν διαφωνώ. Να θυμάσαι όμως ότι και οι μεσίτες υπογράφουν κάποια έγγραφα -όχι ίδιας σπουδαιότητας προφανώς- και μπορεί να βρεθούν υπόλογοι από τη στιγμή που τα έγγραφα έχουν νομική ισχύ.
Και για να ευθυμήσουμε, μπορείς να μου στείλεις μια έρευνα που δείχνει τα ποσοστά αναξιοπιστίας των μεσιτών? -
Και για να ευθυμήσουμε, μπορείς να μου στείλεις μια έρευνα που δείχνει τα ποσοστά αναξιοπιστίας των μεσιτών?
Ευθυμήσαμε ήδη με την καταγεγραμμένη εμπειρία του γάτου από παντελώς άσχετη συνάδελφο σου...
-
Μου είχε ξεφύγει το ποστ του γάτου! Τραγικό!!
Πάντως ευθύμησα και εγώ με κάποιον που αυτοαποκαλούνταν μηχανικός όταν επέμενε πως σε τακτοποιημένο ισόγειο θα έρθει το κράτος σε 30 χρόνια και θα το γκρεμίσει. Δεν απάντησε βέβαια ποτέ πως θα στέκονται οι δυο όροφοι από πάνω, θα πετάνε?
-
Από τις κολώνες
-
Δεν καταλαβαίνω που διαφωνείς στα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έγραψα.
Αν θες πάντως, πολύ ευχαρίστως να ανοίξουμε κουβέντα για το επάγγελμα του μηχανικού (στην Ελλάδα και ο αρχιτέκτονας είναι μηχανικός). Ξεκίνησε συγκρίνοντας τις αμοιβές των μηχανικών στην Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και το Δυτικό κόσμο. Και συνέχισε συγκρίνοντας τις αμοιβές τους ανά εργατοώρα και βάσει της ευθύνης που αναλαμβάνουν, με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα επαγγέλματα σε μια μεταβίβαση (δικηγόρο, συμβολαιογράφο, μεσίτη).Διαφωνώ με τη λογική οτι η απάντησή σου δεν απαντά στα δικά μου προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπισα με Μηχανικούς πάνω σε ένα "εύκολο" Εργο. Γι'αυτό και οι διευκρινίσεις.
Δε διαφωνώ ότι σε ορισμένα Εργα και ορισμένες Καταστάσεις, η ευθύνη του Μηχανικού ειναι μεγάλη. Ωστόσο, το ίδιο μου λέει και ένας φίλος μου πιλότος όταν του κάνω πλάκα οτι παταει 2 κουμπια και μετά κοιμάται.
Να πώ όμως ότι πέρα από το θέμα ασφάλειας, πολλοί Μηχανικοί απασχολούνται σε "ασφαλή" και "βατά" Εργα, γι'αυτο και πολλοί ασχολούνται μόνο με απλά γραφειοκρατικά θέματα (σα το ξεφτέρι τον Ηλ. Μηχ για τα Πιστ. Ηλ.).
Τωρα, ο Μηχανικός, όπως είπα, η Ασφάλεια ειναι μόνο μία από τις πολλές υπήρεσίες-διασφαλίσες που πρέπει να προσφέρει.Την αναφορά σου στο τιμολογιακό σε σχέση με τη Δύση δε τη καταλαβαίνω για 2 λόγους. Πρώτα, εννοείς, οτι αν ο Ελληνας Μηχανικός κοστολογει 3 φορές κάτω την υπηρεσία του, θα προσφέρει και 3 φορές κάτω ποιότητα; Αρα οι Ελληνικές γέφυρες ειναι μάλλον επίφοβες σε σχέση με τις Γερμανικές. Δευτερον, όπως ανέφερα, εμπειρία με Βελγο Αρχιτέκτονα, ήταν τραγική. Αρα, δε θεωρώ οτι ο "Δυτικός" ειναι ανώτερος από τον Ελληνα και γι΄αυτό (από τη δική μου προσωπική εμπειρία και πάλι), αναφέρω αυτά τα παραδείγματα.
Ευθύνη έχουν αντίστοιχα μεγάλη Δικηγοροι, Συμβολαιογράφοι μιας και ενα διαμέρισμα μπορεί να έχει καλή Στατικότητα αλλά να υπάρχουν θέματα ιδιοκτησίας κλπ. Και κάποιος να χάσει κόπους μιας ζωής, να έδωσε προκαταβολές κλπ και να βρεθεί με τίποτα.Εν τέλη, πέρα από τη σωματική υγεία, η ψυχική υγεία ειναι τρομακτικής σημασίας στο χώρο των Υπηρεσιών, όπου προπληρώνεις κάτι που δε ξέρεις τι αποτέλεσμα θα έχει.
υγ1. - Αρχιτέκτονας - Πολ.Μηχ. δινουν τα σχέδια στο χτίστη να χτισει το ντουλάπι για το πλυντήριο ρούχων. Περνάω, το βλέπω με το μάτι μικρό το χώρο, βγάζω μετροταινία και φωτογραφίες 55εκ.... παω σπίτι και κοιταζω σχέδια Αρχιτέκτονα... 55 εκ....
Στέλνω τις φωτό, γκρεμίζουν ξαναχτίζουν σωστά.
Στο τέλος, πάει ο τσιφ Πολ.Μηχ να χρεωσει γκρεμίσματα ως αλλαγή σχεδίων. Ο alejandro στέλνει το μειλ που είχε στειλει 3 μήνες πρίν. Φυσικά τσιμουδιά.υγ2. - Οταν ξεκινήσαμε με τα σχέδια, όταν γιναν οι αποξηλώσεις, βαλαμε χαρτοταινιες στο πάτωμα, που θα ειναι οι τοίχοι κλπ, να δουμε τη κυκλοφορία μέσα στο χώρο. Δεν ειμαστε Αριχτέκτονες, έτσι, το θεωρήσαμε σωστό να γίνει, σα "πρωτότυπο" να δούμε τι πάμε να κάνουμε. Το βλέπει ο Πολ. Μηχ. γέλάει "βρε τι κάνετε... ". Λίγο καιρό μετά διαπιστώνουμε οτι στη Ταϊβαν ειναι πρακτική αρκετών Αρχιτεκτόνων στου πελάτες τους να κάνουν ΑΥΤΟ ακριβώς το πράγμα για να έχουν οι πελάτες μια πρακτική αίσθηση του χώρου... Α, ο ίδιος ο Πολ. Μηχ., είχε και ενα ύφος ειρωνίας για τα .pdf με παρατηρήσεις που έστελνα στο ότι έβλεπα και στις αποφάσεις που μας ζητούσαν "βρε Αλέξανδρε τι στέλνεις..." . Δεν τον χάλασε που βάση αυτών ξήλωνε και ξανάβαζε χωρίς εξτρα χρεώσεις που θέλανε.
υγ3. - Εχω 10δες ιστορίες που μάζεψα σε 1,5 χρόνο. Και πολλές ιστορίες - συγκρίσεις για το χώρο των "υπηρεσιών" (πέρα από τα ΟΙκοδομικά) στην Ελλάδα και την Ανατολή όπου ειναι σε άλλο επίπεδο και ειναι μεγάλο λάθος που κοιτάτε Δυτικές χώρες για "παραδείγματα" και όχι Ασιατικές.
υγ4. - Και εγώ "Μηχανικός" ειμαι (ir.) , μεταπτυχιακό σε Πολυτεχνείο, αλλά θεωρητικός Μηχανικός χωρίς "υπογραφή". Ωστόσο, το "βάρος" πέφτει όταν μια εταιρεία σου εμπιστεύεται (πολλά) χρήματα εξέλιξης προϊοντος που θα πρέπει να της φέρει χρήματα πίσω ωστε να ανάψει τα φώτα την επόμενη μέρα.
υγ5. - Δε θυμάμαι το βιβλίο, ενα μυθιστόρημα, Παπαδιαμαντης, Βενέζης, δε θυμάμαι, όπου ενας αγωγιάτης έκανε τη δουλειά του με αξιοπρέπεια, παρά τα ελάχιστα που έπαιρνε και έλεγε "εγω χαράμι δε παιρνω χρήματα". Δε μιλάμε για ιδεαλιστικά πράγματα, λίγο αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό σε αυτό που κάνει ο κάθε ένας.
-
Πάντως ευθύμησα και εγώ με κάποιον που αυτοαποκαλούνταν μηχανικός όταν επέμενε πως σε τακτοποιημένο ισόγειο θα έρθει το κράτος σε 30 χρόνια και θα το γκρεμίσει. Δεν απάντησε βέβαια ποτέ πως θα στέκονται οι δυο όροφοι από πάνω, θα πετάνε?
Κατ' αρχάς ο γύρος σου απάντησε σωστά. Το παράνομο ισόγειο μπορεί να ξαναγίνει νόμιμη pilotis. Την επαναφορά στη νόμιμη κατάσταση μπορεί να εννοούσε και ο μηχανικός (με ή χωρίς εισαγωγικά) όταν μιλούσε για 30 χρόνια. Θεωρητικά οι περισσότερες ρυθμίσεις αυθαιρέτων έχουν βάσει νόμου 30ετή ισχύ. Πρακτικά στην Ελλάδα ζούμε, οπότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ως τότε... Επίσης πρακτικά, ακόμη κι αν χρειαστεί νέα ρύθμιση μετά από 30 χρόνια, στη χειρότερη περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα βλέπουν τα ραπανάκια να φυτρώνουν ανάποδα και στην καλύτερη θα έχει αναλάβει η νέα γενιά.
-
Άσχετο μιας και μιλάτε για χρόνο ζωής κτηρίου, διαβάζω κάτι μηχανικές μελέτες, εγκυκλοπαιδικα. Αναφέρουν λοιπόν ωφέλιμο χρόνος ζωής κατά προσέγγιση στο κτήριο τα 60 έτη....
Ισχύει;
Δεύτερο άσχετο, της μόδας γίνεται πλέον οι συνθετικοί ράβδοι από υαλοβάμβακα. Οφέλη: δεν οξειδώνοντναι με τίποτα, μέσος χρόνος ζωής σκυροδέματος και γενικότερα κατασκευής έως και τα 160 έτη!!!!
Αρνητικά όχι μεγάλη πλαστική παραμόρφωση. Δηλαδή αν και πιο άκαμπτα σε διάφορα φορτία από τον χάλυβα, καταρρέουν λόγω χαμηλής πλαστικότητας πάνω από ένα όριο πίεσης. Δηλαδή το κτήριο χάνει την ικανότητα να δίνει διέξοδο διαφυγής. Τα προτείνουν με ενισχυμένο ινοσκυροδεμα για να ενισχύσουν την πλαστικότητα της κατασκευής.Κόστος παρόμοιο με τους ράβδους από χάλυβα διότι γλυτώνεις κόστη στεγανοποίησης. Έτσι λένε τουλάχιστον αυτοί που τα συγκρίνουν.
Ακόμα καλύτερη λύση οι ράβδοι από ανθρακονήματα. Μη ρωτάτε τιμη. Απίστευτα υψηλή
-
Κατ' αρχάς ο γύρος σου απάντησε σωστά. Το παράνομο ισόγειο μπορεί να ξαναγίνει νόμιμη pilotis. Την επαναφορά στη νόμιμη κατάσταση μπορεί να εννοούσε και ο μηχανικός (με ή χωρίς εισαγωγικά) όταν μιλούσε για 30 χρόνια. Θεωρητικά οι περισσότερες ρυθμίσεις αυθαιρέτων έχουν βάσει νόμου 30ετή ισχύ. Πρακτικά στην Ελλάδα ζούμε, οπότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ως τότε... Επίσης πρακτικά, ακόμη κι αν χρειαστεί νέα ρύθμιση μετά από 30 χρόνια, στη χειρότερη περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα βλέπουν τα ραπανάκια να φυτρώνουν ανάποδα και στην καλύτερη θα έχει αναλάβει η νέα γενιά.
Ο γύρος πέταξε μια εξυπνάδα απλά. Μιλάμε για μεζονέτα του 2008 όποτε πυλωτή δεν παίζει, απλά ήταν αποθηκευτικός χώρος που μετατράπηκε σε κατοικία. Ο συγκεκριμένος ας πούμε μηχανικός έμαθα μετά ότι δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα και ήταν ήδη 50+….απλά με τον αγοραστή έκαναν παρέα στο καφενείο….τέλος πάντων, το πήρε κάποιος άλλος με 100 χιλιάδες,το κράτησε κλειστό για ενάμιση χρόνο και το ξανά πούλησε 135 εκμεταλλευόμενος την θετική συγκυρία της εποχής.
-
Αυτό με τα 60 χρόνια ωφέλιμης ζωής, δεν ισχύει.
-
Δεν καταλαβαίνω που διαφωνείς στα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έγραψα.
Αν θες πάντως, πολύ ευχαρίστως να ανοίξουμε κουβέντα για το επάγγελμα του μηχανικού (στην Ελλάδα και ο αρχιτέκτονας είναι μηχανικός). Ξεκίνησε συγκρίνοντας τις αμοιβές των μηχανικών στην Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και το Δυτικό κόσμο. Και συνέχισε συγκρίνοντας τις αμοιβές τους ανά εργατοώρα και βάσει της ευθύνης που αναλαμβάνουν, με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα επαγγέλματα σε μια μεταβίβαση (δικηγόρο, συμβολαιογράφο, μεσίτη).Διαφωνώ με τη λογική οτι η απάντησή σου δεν απαντά στα δικά μου προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπισα με Μηχανικούς πάνω σε ένα "εύκολο" Εργο. Γι'αυτό και οι διευκρινίσεις.
Δε διαφωνώ ότι σε ορισμένα Εργα και ορισμένες Καταστάσεις, η ευθύνη του Μηχανικού ειναι μεγάλη. Ωστόσο, το ίδιο μου λέει και ένας φίλος μου πιλότος όταν του κάνω πλάκα οτι παταει 2 κουμπια και μετά κοιμάται.
Να πώ όμως ότι πέρα από το θέμα ασφάλειας, πολλοί Μηχανικοί απασχολούνται σε "ασφαλή" και "βατά" Εργα, γι'αυτο και πολλοί ασχολούνται μόνο με απλά γραφειοκρατικά θέματα (σα το ξεφτέρι τον Ηλ. Μηχ για τα Πιστ. Ηλ.).
Τωρα, ο Μηχανικός, όπως είπα, η Ασφάλεια ειναι μόνο μία από τις πολλές υπήρεσίες-διασφαλίσες που πρέπει να προσφέρει.Την αναφορά σου στο τιμολογιακό σε σχέση με τη Δύση δε τη καταλαβαίνω για 2 λόγους. Πρώτα, εννοείς, οτι αν ο Ελληνας Μηχανικός κοστολογει 3 φορές κάτω την υπηρεσία του, θα προσφέρει και 3 φορές κάτω ποιότητα; Αρα οι Ελληνικές γέφυρες ειναι μάλλον επίφοβες σε σχέση με τις Γερμανικές. Δευτερον, όπως ανέφερα, εμπειρία με Βελγο Αρχιτέκτονα, ήταν τραγική. Αρα, δε θεωρώ οτι ο "Δυτικός" ειναι ανώτερος από τον Ελληνα και γι΄αυτό (από τη δική μου προσωπική εμπειρία και πάλι), αναφέρω αυτά τα παραδείγματα.
Ευθύνη έχουν αντίστοιχα μεγάλη Δικηγοροι, Συμβολαιογράφοι μιας και ενα διαμέρισμα μπορεί να έχει καλή Στατικότητα αλλά να υπάρχουν θέματα ιδιοκτησίας κλπ. Και κάποιος να χάσει κόπους μιας ζωής, να έδωσε προκαταβολές κλπ και να βρεθεί με τίποτα.Εν τέλη, πέρα από τη σωματική υγεία, η ψυχική υγεία ειναι τρομακτικής σημασίας στο χώρο των Υπηρεσιών, όπου προπληρώνεις κάτι που δε ξέρεις τι αποτέλεσμα θα έχει.
υγ1. - Αρχιτέκτονας - Πολ.Μηχ. δινουν τα σχέδια στο χτίστη να χτισει το ντουλάπι για το πλυντήριο ρούχων. Περνάω, το βλέπω με το μάτι μικρό το χώρο, βγάζω μετροταινία και φωτογραφίες 55εκ.... παω σπίτι και κοιταζω σχέδια Αρχιτέκτονα... 55 εκ....
Στέλνω τις φωτό, γκρεμίζουν ξαναχτίζουν σωστά.
Στο τέλος, πάει ο τσιφ Πολ.Μηχ να χρεωσει γκρεμίσματα ως αλλαγή σχεδίων. Ο alejandro στέλνει το μειλ που είχε στειλει 3 μήνες πρίν. Φυσικά τσιμουδιά.υγ2. - Οταν ξεκινήσαμε με τα σχέδια, όταν γιναν οι αποξηλώσεις, βαλαμε χαρτοταινιες στο πάτωμα, που θα ειναι οι τοίχοι κλπ, να δουμε τη κυκλοφορία μέσα στο χώρο. Δεν ειμαστε Αριχτέκτονες, έτσι, το θεωρήσαμε σωστό να γίνει, σα "πρωτότυπο" να δούμε τι πάμε να κάνουμε. Το βλέπει ο Πολ. Μηχ. γέλάει "βρε τι κάνετε... ". Λίγο καιρό μετά διαπιστώνουμε οτι στη Ταϊβαν ειναι πρακτική αρκετών Αρχιτεκτόνων στου πελάτες τους να κάνουν ΑΥΤΟ ακριβώς το πράγμα για να έχουν οι πελάτες μια πρακτική αίσθηση του χώρου... Α, ο ίδιος ο Πολ. Μηχ., είχε και ενα ύφος ειρωνίας για τα .pdf με παρατηρήσεις που έστελνα στο ότι έβλεπα και στις αποφάσεις που μας ζητούσαν "βρε Αλέξανδρε τι στέλνεις..." . Δεν τον χάλασε που βάση αυτών ξήλωνε και ξανάβαζε χωρίς εξτρα χρεώσεις που θέλανε.
υγ3. - Εχω 10δες ιστορίες που μάζεψα σε 1,5 χρόνο. Και πολλές ιστορίες - συγκρίσεις για το χώρο των "υπηρεσιών" (πέρα από τα ΟΙκοδομικά) στην Ελλάδα και την Ανατολή όπου ειναι σε άλλο επίπεδο και ειναι μεγάλο λάθος που κοιτάτε Δυτικές χώρες για "παραδείγματα" και όχι Ασιατικές.
υγ4. - Και εγώ "Μηχανικός" ειμαι (ir.) , μεταπτυχιακό σε Πολυτεχνείο, αλλά θεωρητικός Μηχανικός χωρίς "υπογραφή". Ωστόσο, το "βάρος" πέφτει όταν μια εταιρεία σου εμπιστεύεται (πολλά) χρήματα εξέλιξης προϊοντος που θα πρέπει να της φέρει χρήματα πίσω ωστε να ανάψει τα φώτα την επόμενη μέρα.
υγ5. - Δε θυμάμαι το βιβλίο, ενα μυθιστόρημα, Παπαδιαμαντης, Βενέζης, δε θυμάμαι, όπου ενας αγωγιάτης έκανε τη δουλειά του με αξιοπρέπεια, παρά τα ελάχιστα που έπαιρνε και έλεγε "εγω χαράμι δε παιρνω χρήματα". Δε μιλάμε για ιδεαλιστικά πράγματα, λίγο αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό σε αυτό που κάνει ο κάθε ένας.
σε αυτο που γραφεις....
εκανα πριν 4 χρονια ανακαινιση στα γραφεια.
με μηχανικο. αλλα και διακοσμητρια-υπομηχανικο.
ολα εγιναν τυπικοτατα και φυσικα πριν την εναρξη εργασιων μου παραδωθηκε 3d απεικονιση του χωρου στη τελικη του μορφη κομπλε με τα επιπλα, σαν κινουμενη καμερα, ωστε να αντιληφθει ο καθενας εργαζομενος τον νεο χωρο του και να κανει παρατηρησεις.
ναι, ηταν ακριβοτεροι απο τους αλλους. αλλα και ναι, υπαρχουν και στην ελλαδα ολες οι δυνατοτητες, αρκει καποιος να πληρωσει αναλογα.
kkostask γενικα το θεμα 'μηχανικος' εχει να κανει κυριως με τις εκπτωσεις που κανει στο μυαλο του ο ιδιωτης που κατασκευαζει ενω το θεμα 'μεσιτης' με τις εκπτωσεις που κανουν δεκαδες 'γραφεια' μεσιτικα που δουλευουν και τον κοσμο αλλα και ψαρευουν φουκαραδες για ΄συνεργατες'
αμφοτερα ειναι καταντια του καθε επαγγελματος και προσβολη προς τους πραγματικους επαγγελματιες, αλλα στην ελλαδα βερζιον 2.43 τι αλλο λειτουργει διαφορετικα? -
Μεζονέτα με ισόγειο το οποίο ήταν αποθήκη και έγινε ισόγειο και δύο υπερκειμενους ορόφους, βρωμάει από χιλιόμετρα ότι είναι ξεμπαζωμενο υπόγειο που δε μετρούσε στη δόμηση, τότε και τώρα έγινε ισόγεια μέρος της κατοικίας. Η έννοια της κατηγορίας 5 αυθαίρετου, η οποία εξαιρείται για τριάντα χρόνια επιβολής κυρώσεων, δεν νομιμοποιούνται αν δε γίνει η τράπεζα γης και λοιπά, θα μου πεις Ελλάδα είμαστε..... Είναι λόγος να χαλάσει η πώληση; Προφανώς όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πιο διεξοδικά. Τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη, καθώς δε ξέρω την υπόθεση.
Οι μεσίτες τη δουλειά τους κάνουν, οι σοβαροί μάλιστα είναι και απαραίτητοι στη διαδικασία. Δυστυχώς το επίπεδο στην επαρχία του κλάδου όμως είναι υπό του μηδενός. Παράλογες απαιτήσεις, ασχετοσυνη, λάθος συμβουλές καί λοιπά,, όλα μαζί συνδυασμένα. θα μου πεις είναι ο κλάδος σου καθαρός; Όχι, αλλά μεταξύ μας, το λαμόγιο μεσίτης θα είναι πάντα σε επαφή με το λαμόγιο μηχανικό που θα σφραγίσει τα πάντα, μια όμορφη κολεγια που αν της κολλήσεις και ένα λαμόγιο συμβολαιογράφο απογειώνεται η δουλειά.
-
@gatoz said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
σε αυτο που γραφεις....
...
ναι, ηταν ακριβοτεροι απο τους αλλους. αλλα και ναι, υπαρχουν και στην ελλαδα ολες οι δυνατοτητες, αρκει καποιος να πληρωσει αναλογα.Γάτε, η τελική κατασκευή έγινε από αρκετά γνωστή κατασεκευαστική με έδρα το Κολωνάκι, που δεν ήταν και η πιο οικονομική από τις προσφορές που πήραμε. Γενικά, όσοι ενεπλάκησαν στη διάρκεια του Εργου, ΔΕΝ ήταν φτηνοί.
Το νόημα της παρέμβασής μου ήταν οτι δεν ειναι και ΟΛΟΙ οι Μηχανικοί/Αρχιτέκτονες αξιόλογοι επειδή υπογράφουν και όλοι οι Μεσίτες ειναι αλήτες. Από την όλη εμπειρία μου με το διαμέρισμα, ο μόνος σοβαρός ήταν ο τελευταίος Μεσίτης που ήταν και μετρημένος και αξιολόγησε σωστά το διαμέρισμα και έφερε ενδιαφερόμενους που πραγματικά ταίριαζαν στο διαμέρισμα.
Απλά, είδα οτι και πάλι σε αυτό το τοπικ, ο @ kkostask βρέθηκε να βομβαρδίζεται για άλλη μια φορά για όλα τα κακά του κλάδου του σαν οι λοιποί κλάδοι να δουλεύουν ρολοϊ. -
@civil357 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μεζονέτα με ισόγειο το οποίο ήταν αποθήκη και έγινε ισόγειο και δύο υπερκειμενους ορόφους, βρωμάει από χιλιόμετρα ότι είναι ξεμπαζωμενο υπόγειο που δε μετρούσε στη δόμηση, τότε και τώρα έγινε ισόγεια μέρος της κατοικίας. Η έννοια της κατηγορίας 5 αυθαίρετου, η οποία εξαιρείται για τριάντα χρόνια επιβολής κυρώσεων, δεν νομιμοποιούνται αν δε γίνει η τράπεζα γης και λοιπά, θα μου πεις Ελλάδα είμαστε..... Είναι λόγος να χαλάσει η πώληση; Προφανώς όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πιο διεξοδικά. Τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη, καθώς δε ξέρω την υπόθεση.
Οι μεσίτες τη δουλειά τους κάνουν, οι σοβαροί μάλιστα είναι και απαραίτητοι στη διαδικασία. Δυστυχώς το επίπεδο στην επαρχία του κλάδου όμως είναι υπό του μηδενός. Παράλογες απαιτήσεις, ασχετοσυνη, λάθος συμβουλές καί λοιπά,, όλα μαζί συνδυασμένα. θα μου πεις είναι ο κλάδος σου καθαρός; Όχι, αλλά μεταξύ μας, το λαμόγιο μεσίτης θα είναι πάντα σε επαφή με το λαμόγιο μηχανικό που θα σφραγίσει τα πάντα, μια όμορφη κολεγια που αν της κολλήσεις και ένα λαμόγιο συμβολαιογράφο απογειώνεται η δουλειά.
Συμφωνώ απόλυτα και είναι ακριβώς όπως τα λες. Απλά στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι όλες μα όλες οι μεζονέτες είναι έτσι. Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ένα ακίνητο καθαρό. Αλλά λόγω μεγέθους των κατοικιών,η παράβαση δεν ξεπερνάει το 50% ώστε να είναι κατηγορία 5….συνήθως είναι 4 και 3. Πάντως η πρώτη κολεγιά ήταν αυτή των εργολάβων/δικηγόρων/μηχανικών/συμβολαιογράφων τη δεκαετία του 2000 που χτίστηκαν όλα αυτά τα ακίνητα και κανένας δεν έλεγε στους αγοραστές για τα προβλήματα που θα είχαν στο μέλλον. Και για να επιβεβαιωθεί η αγαστή συνεργασία όλων αυτών, σε κάθε συμβόλαιο που έγινε υπήρχε σε μια γραμμουλα ο όρος «ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για κάθε πολεοδομική παράβαση».
-
Δεν μπήκα στην συζήτηση αυτή και δεν θα έμπαινα, αλλά η τελευταία φράση σου Κώστα, ότι οι αγοραστές τάχα δεν ήξεραν, με ενόχλησε.
Γιατί όχι μόνο ήξεραν, αλλά σε όσους δεν κάναμε τέτοιες οικοδομές, με ημιυπόγειο υπνοδωμάτια, σαν οικογενειακός τάφος, ισόγειο σαλόνι κουζίνα και πρώτος όροφος άλλο σπίτι σαλόνι κουζίνα και σοφίτες τα υπνοδωμάτια, όσοι λοιπόν δεν έφτιαχναν τέτοια σπίτια έτρωγαν τότε κράξιμο από τους ξύπνιους αγοραστές, που στα λεφτά που δίναμε ένα διαμέρισμα 110 τμ, αυτοί έπαιρναν 200 τμ.
Εχω δει σπίτι που έχει σοφίτα υπνοδωμάτια, πρώτο όροφο υπνοδωμάτια, ισόγειο σαλονι, ημιυπόγειο πλέι ρουμ, υπόγειο στο -4,20 γκαράζ και άλλο υπόγειο στο -6,00 αποθήκες και λεβητοστάσιο.
Εμβαδόν κάθε επιπέδου 60 τμ. Σύνολο 360 τμ, στον συντελεστή τα 100.Η αγορά λοιπόν τα δέχτηκε όλα αυτά...
Είχα κάποια που οι γονείς είχαν αγοράσει από μένα το 1988 με αυτή μαθήτρια τότε και όταν έκανε οικογένεια 15 χρόνια μετά, ήθελε πολλά τετραγωνικά και πήρε μία τέτοια βλακεία στα Γλυκά Νερά. Μετά από 5 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ζωής και πήγε κάπου προς το Λαγονήσι.
Αλλοπρόσαλλος κόσμος, αλλά αθώοι δεν υπήρξαν ποτέ.
Τα ζήτησαν και τα πήραν ακριβώς όπως τα ήθελαν.
Επίσης για τις παραβάσεις που λες και το τι γράφουν κάποιοι μηχανικοί, ο νόμος για την κατηγορία 4, αναφέρει ΚΑΙ τα παρακάτω που ίσως σε αφορούν.
δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 :
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του
σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο
97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης :
δα) αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) τα πολεοδομικά
μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά
το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας,
δβ) αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά
μεγέθη κάλυψης, δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους
που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής
άδειας και δεν υπερβαίνουν τα διακόσια πενήντα (250) τ.μ. για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και μέχρι τα χίλια (1000)
τ.μ. κτιρίου συνολικά και τα χίλια (1000) τ.μ. για τις λοιπές χρήσεις.
Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές
που έχουν υπαχθεί στους ν.3775/2009 (Α122), 3843/2010 (Α62), 4014/2011 (Α204) και 4178/2013 (Α174). Δεν
συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν
αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του
ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση, ότι έχουν ενταχθεί στους
νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013, -
Criu, ξέρεις ότι δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν…προφανώς αναφέρομαι στα ακίνητα της περιοχής μου και μόνο. Και όμως, κανένας από αυτούς που είχαν δικαίωμα υπογραφής δεν ενημέρωσαν ποτέ τους αγοραστές. Περιμένεις από έναν ηλικιωμένο να ξέρει τα πολεοδομικά πχ? Όταν όλοι σχεδόν οι δικηγόροι των αγοραστών ήταν στο στυλ «υπέγραψε να τελειώνουμε, έχω και άλλο συμβόλαιο». Ποιος δικηγόρος/συμβολαιογράφος προστάτευσε κάποιον αγοραστή? Αυτό φυσικά δεν τους απαλλάσσει από την οποία ευθύνη έχουν, κανένας όμως κατασκευαστής δεν έχτιζε σύμφωνα με τους κανόνες…όλες οι μεζονέτες ξεμπαζωμένες, ισόγεια με αλλαγή χρήσης,μπόλικοι ημιυπαίθριοι κλπ. Σου πουλούσαν ακίνητο 130τμ στα συμβόλαια, ήταν 210 στην πραγματικότητα και φυσικά πληρώνονταν για 210. Μιλάμε ότι τότε έχτιζαν όλοι, ακόμα και ο μανάβης του χωριού έχτισε 20 μεζονέτες. Εν κατακλείδι, και να ήθελες να αγοράσεις σωστό σπίτι απλά δεν μπορούσες.
Μην κοιτάς που εσύ σαν επαγγελματίας έκανες αυτό που έπρεπε, πόσοι άλλοι κάνουν ακριβώς το αντίθετο?
Επειδή και εγώ αγόρασα σπίτι το 2004, ο μαγκάκος εργολάβος ήθελε στο συμβόλαιο να γράψουμε 90τμ το οποίο θεώρησα εξόφθαλμο φάουλ. Δεν ζήτησα ποτέ κάτι διαφορετικό από αυτό που είδα στις κατόψεις και στη μελέτη, όλα τα έκανε μόνος του ο εργολάβος. Όταν ζήτησα να γραφτούν σχεδόν όλα τα μέτρα πήγε να μου γυρίσει την προκαταβολή…8 μήνες έψαχνα σπίτι σε μια περιοχή που μπορεί να χτίζονταν και 100 συγκροτήματα και όλοι μα όλοι έκαναν ακριβώς το ίδιο. -
...ασε ρε κριου....
το μπαχαλο οι πρωτοι που το εκαναν ειναι οι εργολαβοι
ολα μαυρα και αραχνα
δεν ηξερες τι επαιρνες
και εβαλαν ολο το σκυλολόι απο πισω, συμβολαιογραφους, δικηγορους, μηχανικους, μεσιτες να συναινει σε εγκληματα.
ακομη και οι τραπεζες ΓΝΩΡΙΖΑΝ και δανειοδοτουσαν συμβολαια με αλλα χρηματα απο οτι τα αναγραφομενα στα συμβολαια και τη διαφορα σε σακουλες με γιουραμονο ντροπη στον κατασκευαστικο κλαδο κατοικιων για την περιοδο αυτη, πλουτισαν οι εργολαβοι και εκαψαν κοσμο. και ολα μαυρα.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!