-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Είναι μέτοχος στην psa, για αυτό δεν του χαλάνε τα δικά του και καταναλώνουν λιγότερο από των άλλων.
Εχει ενας φιλος ενα 307 διλιτρο ντηζελ κουπε του 2006 νομιζω, το αμαξι εχει βγει καλο οποτε τον καταλαβαινω. Επισης δεν καιει τιποτα στην Αθηνα.
-
Έχει πολλές μετοχές η εταιρία
-
Αν και εκτός θέματος. Πολλές φορές ακουω από κατόχους Toyota δεν σπάει δεν χαλάει leader κλπ.
Αφου το πιστεύεις τόσο, βάλε στο χαρτοφυλάκιο σου λίγες μετοχές Toyota. Αντι να πάρεις τα extra με 1,000ευρω. Αγορασε μετοχες 1,000 και βαλτες στην αποθήκη. Ποιος έχει δει απόδοση τελευταία 20ετια μετοχή Toyota? -
@kapelis said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Αν και εκτός θέματος. Πολλές φορές ακουω από κατόχους Toyota δεν σπάει δεν χαλάει leader κλπ.
Αφου το πιστεύεις τόσο, βάλε στο χαρτοφυλάκιο σου λίγες μετοχές Toyota. Αντι να πάρεις τα extra με 1,000ευρω. Αγορασε μετοχες 1,000 και βαλτες στην αποθήκη. Ποιος έχει δει απόδοση τελευταία 20ετια μετοχή Toyota?Δεν εχω κοιταξει αλλα ειναι η μεγαλυτερη εταιρεια στον Κοσμο. Επισης VAG, BMW που κοιταω οι μετοχες τους πανε πολυ καλα. Καλυτερη επενδυση απο ακινητο ειναι αν προσεξεις σε τι τιμη τις αγοραζεις.
-
Θα σου πω εγώ.
100% στη δεκαετία!!!!
Και καταναλώνει λιγότερο καύσιμο από τα diesel!!!
-
Θα σου πω εγώ.
100% στη δεκαετία!!!!
Αν δεν γράψεις για τη ροπή και τα A pilar του Swift και στο τοπικ των ακινήτων ,εγώ like δεν σου κάνω!!(sorry λίγο τρολαρισμα να πάει καλά η μέρα)!
-
Ακίνητο για επένδυση, ειναι μόνο το εμπορικό ακίνητο (κατάστημα) σε καλό σημείο.
ΠΑΝΤΑ θα ειναι γεμάτο, και δε σε νοιάζει τι θα κάνει ο ενοικιαστής γιατί στην ουσια νοικιαζεις ενα περιμετρικό τοίχο. Ολα τα άλλα γινονται μπάζα με το που θα μπει ο επόμενος.Τα διαμερίσματα, δε θεωρώ οτι ειναι για "επένδυση" γιατί πρέπει να ασχολείσαι πολύ συχνά με αυτά και με αυτον/αυτην που ειναι μέσα, άρα ειναι "επάγγελμα" - "μεσίτης". Εκτός αν έχεις ειδική εταιρεία να ασχολείται με όλα και εσυ απλά να εισπράτεις σε φάση ειμαι πλούσιος και πληρώνω άλλους να ασχολούνται με τα διαδικαστικά (από δικηγόρο, συμβολαιογράφο μέχρι υδραυλικό για ότι συμβέι).
Ολα ειναι επενδύσεις, ανάλογα με τα χρήματα που έχεις, τις γνώσεις. Ακόμα και οι κάρτες ποκεμον, επένδυση είναι.
Από προσωπικό παράδειγμα, ακόμα και έπιπλα που αγοράστηκαν πριν 60 χρόνια, πουλήθηκαν για καλό 4ψήφιο νούμερο στο εξωτερικό (Ελλάδα δεν υπάρχει η ανάλογη αγορά - άλλος σημαντικός παράγοντας η τοπική αγορά να εκτιμά την επένδυση).
Αρα το ΤΙ ειναι επέδυση και για ΠΟΙΟΝ, ειναι πολύ σχετικό.
Οπότε μη μαλώνετε. -
@antonmone said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Θα σου πω εγώ.
100% στη δεκαετία!!!!
Αν δεν γράψεις για τη ροπή και τα A pilar του Swift και στο τοπικ των ακινήτων ,εγώ like δεν σου κάνω!!(sorry λίγο τρολαρισμα να πάει καλά η μέρα)!
Με τις τιμές των καινούργιων, θα δείς οτι τα μεταχειρισμένα ΕΙΝΑΙ επένδυση χεχεχε. Κάποιος ποσταρε για εναν που πουλαει Τζιμνυ για 30.000! Σωστός!
-
@alejandro said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Ακίνητο για επένδυση, ειναι μόνο το εμπορικό ακίνητο (κατάστημα) σε καλό σημείο.
ΠΑΝΤΑ θα ειναι γεμάτο, και δε σε νοιάζει τι θα κάνει ο ενοικιαστής γιατί στην ουσια νοικιαζεις ενα περιμετρικό τοίχο. Ολα τα άλλα γινονται μπάζα με το που θα μπει ο επόμενος.Τα διαμερίσματα, θεωρώ οτι ειναι για επένδυση γιατί πρέπει να ασχολείσαι πολύ συχνά με αυτά και με αυτον/αυτην που ειναι μέσα. Εκτός αν έχεις ειδική εταιρεία να ασχολείται με όλα και εσυ απλά να εισπράτεις.
Ολα ειναι επενδύσεις, ανάλογα με τα χρήματα που έχεις, τις γνώσεις. Ακόμα και οι κάρτες ποκεμον, επένδυση είναι.
Από προσωπικό παράδειγμα, ακόμα και έπιπλα που αγοράστηκαν πριν 60 χρόνια, πουλήθηκαν για καλό 4ψήφιο νούμερο στο εξωτερικό (Ελλάδα δεν υπάρχει η ανάλογη αγορά - άλλος σημαντικός παράγοντας η τοπική αγορά να εκτιμά την επένδυση).
Αρα το ΤΙ ειναι επέδυση και για ΠΟΙΟΝ ειναι πολύ σχετικό.
Οπότε μη μαλώνετε.Πλάκα πλάκα, μερικοί τενεκέδες λάδι περσινό σήμερα θα απέδιδαν πολλαπλάσια του πληθωρισμού!
Να τιμούμε και την ιστορία μας και την τεχνογνωσία του Έθνους μας...
(έχεις απόλυτο δίκιο για τα καταστήματα κλπ. απλά, όταν μετράω 7-8 διαδοχικά ξενοίκιαστα σε κεντρικότατους δρόμους της πόλης μου, βλέπεω ότι κι αυτή είναι επένδυση που τη μετράς με τις δεκαετίες και πρέπει να υπάρχει καβάντζα καλή από πίσω) -
@piliourits said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
(έχεις απόλυτο δίκιο για τα καταστήματα κλπ. απλά, όταν μετράω 7-8 διαδοχικά ξενοίκιαστα σε κεντρικότατους δρόμους της πόλης μου, βλέπεω ότι κι αυτή είναι επένδυση που τη μετράς με τις δεκαετίες και πρέπει να υπάρχει καβάντζα καλή από πίσω)
Επειδή νοικιάζουμε κατάστημα στο κεντρικό πεζόδρομο επαρχιακής πόλης, ανάλογης του Βόλου, σε αυτό το πεζόδρομο, δεν έμεινε ποτέ άδειο κατάστημα. Στα κάθετα στενα και σε 1η παράλληλο, ναι, υπάρχουν. Γι'αυτό λέω "επένδυση" και σε καλό σημείο.
Είπαμε:
Ακίνητο = Λοκεϊσιον (γιατί δε κουνιέται)
Κάρτες Ποκεμον, ρολογια, αυτοκίνητα, έπιπλα κλπ = Κοντισιον.Επειδή ΔΕΝ ξέρω και δε θέλω να ξέρω για ριαλ-εστεϊτ και οικονομικοχρηματικοοικονομιοτραπεζο-αλεπουδιαρο-προϊοντα, δε πρόκειται να δω ποτέ το ενα ή το άλλο σαν "επένδυση".
Οπως είχα γράψει και σε άλλο ποστ, ίσως κάποιο ρολοϊ .Αυτό που βρίσκω πολύ περίεργο πάντως ειναι οτι ο χρυσός πια δε θεωρείται από πολλούς σαν "επένδυση" και παρά τα γεγονότα τα τελευταια 10-15 χρόνια που θα έπρεπε να ειναι στα πολύ πάνω, τον βλέπεις να πέφτει κιολας.
Βεβαια, όπως λες, λάδι, αλλά και χρυσός θα σώσουν κάποιους όταν σκάσει το μεγάλο κανόνι. Οι λοιποί θα φάμε τα μπρασελέ και τα γρανάζια, σοβάδες, μετοχές, αμοιβαία και.... κάρτες πόκεμον φυσικά.... -
Εγώ θα σας πω ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα (τέλη 2021) επένδυσης σε διαμέρισμα. Φίλος διαπραγματευόταν την αγορά ενός διαμερίσματος 72τ.μ., πρώτου ορόφου, κατασκευής 1989, το οποίο δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ (δεν ήταν όμως και ερείπιο), κοντά στα όρια Αγίας Παρασκευής-Χαλανδρίου. Τελικά το "έκλεισε", προφορικά, ή έτσι νόμιζε, στα 150.000€. Δυστυχώς όμως ο πωλητής τελικά το έδωσε σε άλλον στα 155.000€...
Το διαμέρισμα μετά μάθαμε ότι νοικιάστηκε στις αρχές του 2022 στα 700€ χωρίς μάλιστα ο ιδιοκτήτης να κάνει καμία εργασία ανακαίνισης.
Τώρα ο ιδιοκτήτης έχει εισπράξει ένα χρόνο ενοίκια και μπορεί να το πουλήσει εύκολα 5.000 και ίσως και 10.000€ ακριβότερα... -
Νομίζω ότι την συζήτηση την μπερδεύουν οι λέξεις επένδυση, απόδοση, υπεραξία, εσωτερική αξία κλπ. Αυτά αφορούν τους λίγους ενώ η εξασφάλιση χρημάτων εργασίας αφορά τους πολλούς και εξηγούμε :
Ζευγάρι πριν 22 χρόνια με κεφάλαιο 35000€ (12.000.000 δραχμές τότε) αποφασίζει να αγοράσει ένα σπίτι 100 τετραγωνικά σε λαϊκή συνοικία νεόδμητο στα 140.000€, ναι τότε μπορούσες να το κάνεις αυτό, και βάζει Δάνειο σε τράπεζα 105.000 για 20 χρόνια για να μην πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα σε πληρωμή ενοικίου.
Ευτυχώς τους πήγε καλά εργασιακά τα 20 χρόνια, ξεπέρασαν και την κρίση όχι αναίμακτα αλλά τελικά εξόφλησαν χωρίς πολλά προβλήματα το δάνειο και τώρα έχουν ένα ακίνητο που κοστίζει σε γρήγορη πώληση περί τα 180.000 €.
Κέρδισαν; έχασαν; Δεν παίζει κανέναν ρόλο (εγώ νομίζω ότι κέρδισαν) αλλά το σημαντικό για αυτούς είναι ότι έχουν ένα γρήγορα εκποιήσιμο κεφάλαιο και κρατήστε το αυτό για την συνέχεια.
Στα 22 χρόνια που πέρασαν λοιπόν τα ζευγάρι της ιστορίας κατάφερε να κάνει και οικονομίες και ψάχνει για να τις εξασφαλίσει. Έχει μπροστά του δουλεμένη λύση.
Κάνει το ίδιο με την μόνη διαφορά ότι τώρα δεν έχει την ανάγκη της τράπεζας.
Ψάχνει στο μέρος που πάει διακοπές, ένα μέρος με πολλές προοπτικές και εμπορικό για ακίνητα. Δεν βιάζεται και περιμένει την ευκαιρία. Από τα χαρτιά αγοράζει μελλοντικό διαμέρισμα 75τμ αξίας 200.000 €. Στα δύο χρόνια της κατασκευής του έρχεται από το εργολάβο πρόταση να πουλήσει το σχεδόν τελειωμένο διαμέρισμα στις 235.000€.
Το ζευγάρι δεν δέχεται, δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την εξασφάλιση και αυτή πάει καλά. Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν περνά από το μυαλό τους η σκέψη ότι κέρδισαν μέσα σε δύο χρόνια 35κ.
ΥΓ. Συμφωνία του ζευγαριού μεταξύ τους: Τα χαιρόμαστε και τα δύο και επειδή έχει ξεκινήσει η ζωή την κατηφόρα των ετών της, όποιος φύγει πρώτος για άλλα μέρη ο άλλος πουλάει το ένα ακίνητο να έχει να περνά με αξιοπρέπεια και ικανή φροντίδα και περίθαλψη όταν χρειαστεί.
Βλέπετε πουθενά την λέξη κέρδος; απόδοση; εσωτερική και υπολειμματική αξία;
Μία πρόταση μόνο: Εξασφάλιση χρημάτων προερχομένων από εργασία.Μπορεί βέβαια εάν έβαζε τα χρήματα αυτά σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, τώρα να είχε σταματήσει να δουλεύει και να έκανε διακοπές στις Σεϊχέλες αλλά και μπορεί να τα είχε χάσει όλα.
Για αυτό θεωρώ ότι η τοποθέτηση των χρημάτων σε ακίνητα είναι μια πολύ καλή μακροπρόθεσμη κίνηση εξασφάλισης.End of fiction story.
-
Λίγο αδόκιμη η σύγκριση.
Στη μία πλευρά έχεις το δεδομένο πως ξεπληρωσαν το δάνειο τους και στην άλλη μια αβέβαιη υπόθεση.
Η σύγκριση του λόγου ρίσκο/όφελος μεταξύ των δύο επιλογών θα ήταν μονάχα στην αρχή.
Όπως λες ένας άλλος θα σου πει πως στο ίδιο διάστημα σήμερα αγοράζεις τρία διαμερίσματα και όχι μονάχα δύο.
Δεν πάει έτσι.
Συμφωνώ πως το σπίτι είναι η βάση κάθε ανθρώπου, αλλά γενικά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε επενδύσεις με το τι έκανε κάποιος άλλος σε άλλες εποχές εφόσον τα κατάφερε.
Άλλοι πόσοι δεν τα κατάφεραν και εχουν κόκκινα δάνεια.
-
Λίγο αδόκιμη η σύγκριση.
Στη μία πλευρά έχεις το δεδομένο πως ξεπληρωσαν το δάνειο τους και στην άλλη μια αβέβαιη υπόθεση.
Η σύγκριση του λόγου ρίσκο/όφελος μεταξύ των δύο επιλογών θα ήταν μονάχα στην αρχή.
Όπως λες ένας άλλος θα σου πει πως στο ίδιο διάστημα σήμερα αγοράζεις τρία διαμερίσματα και όχι μονάχα δύο.
Δεν πάει έτσι.
Συμφωνώ πως το σπίτι είναι η βάση κάθε ανθρώπου, αλλά γενικά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε επενδύσεις με το τι έκανε κάποιος άλλος σε άλλες εποχές εφόσον τα κατάφερε.
Άλλοι πόσοι δεν τα κατάφεραν και εχουν κόκκινα δάνεια.
Μην τα ξεχωρίζεις, δες τις κινησεις ενιαίες, σωστή η τοποθετησή σου αλλά δεν συγκρίνω τις δύο λύσεις.
Δεν μπορώ να μπω στην λογική των κόκκινων δανείων. Συγνώμη. Δεν είναι ο σκοπός μου αυτός. -
Εάν μέσα στην κρίση πτώχευαν τότε θα έμπαινες.
Πως λοιπόν το ξεπερνάνε αυτό τόσο χαλαρά;
Σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά αλλάζουν σε μια οικονομία όπως είδαμε και στην περίπτωση μας. Πως λοιπόν αυτό το προσπερνάνε έτσι επιπόλαια.
Απλά ήταν τυχεροί που δεν πτώχευσαν όπως τόσοι άλλοι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που τελικά πτώχευσαν. Και να ήταν και άλλη η επένδυση τους....
Το γεγονός πως μάζεψαν και έξτρα 200Κ με το 50% του χρόνου του δανείου σε οικονομική κρίση σημαίνει πως για τα εισοδήματα τους έκαναν μια πάρα πολύ μικρή επένδυση πολύ μικρού ρίσκου και απόδοσης με βάση την οικονομική τους δυαντοτητα.
Εκ του αποτελέσματος τους βγήκε και καλά έκαναν. Αλλά στην αρχή της επένδυσης ήταν μια πολύ χαμηλού ρίσκου επένδυση και όχι ισάξια με άλλες υψηλότερου ρίσκου ώστε να συγκρίνουμε έστω αδοκιμα τις αποδόσεις τους. -
Εάν μέσα στην κρίση πτώχευαν τότε θα έμπαινες.
Πως λοιπόν το ξεπερνάνε αυτό τόσο χαλαρά;
Σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά αλλάζουν σε μια οικονομία όπως είδαμε και στην περίπτωση μας. Πως λοιπόν αυτό το προσπερνάνε έτσι επιπόλαια.
Απλά ήταν τυχεροί που δεν πτώχευσαν όπως τόσοι άλλοι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που τελικά πτώχευσαν. Και να ήταν και άλλη η επένδυση τους....
Όντως μπορεί να ανοίξει η κουβέντα για τα κόκκινα δάνεια και μπορεί να ειπωθούν πολλά αλλά δεν θα συμμετάσχω όμως.
Η ιστορία που λέω αφορά τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις χρημάτων, χαμηλού ρίσκου, για την εξασφάλιση αυτών.
Δεν αφορά σύγκριση. -
Εαν για παράδειγμα υπήρχε οικονομική δυσκολία ίσως να πωλούσαν το σπίτι στην καρδιά της κρίσης. Τότε θα έχαναν διότι τότε υπήρχε ύφεση και κανείς δεν αγόραζε σπίτια. Οι τιμές έπεφταν κατακόρυφα. Άσε που λόγω κρίσης δεν θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν εύκολα και άμεσα όπως σε αλλες επενδύσεις εκτός αν το έδιναν πολύ φθηνά σε κοράκια. Και ο χρόνος ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων ή υπερμεγέθυνσης είναι χρήμα
Τότε ξαφνικά θα έχαναν ένα τεράστιο μέρος της επένδυσης τους. Τότε θα λέγαμε πως δεν είναι καλή επένδυση τα σπίτια διότι σε περιόδους κρίσεων δεν μπορείς να ρευστοποιήσεις άμεσα και να προστατέψεις την περιουσία σου παρά μόνο αν χάσεις πολλά.
Τα λέω αυτά ως αντίλογο για να δούμε πως όλα είναι ρευστά.
Οπως είπα συμφωνώ πως το να αγοράσει ένα σπίτι είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας που λένε για τις δύσκολες ώρες. Μετά από εκεί και πέρα όταν μιλαμε για διαχείριση περιουσίας υπάρχουν και άλλα πραγματα
-
Εαν για παράδειγμα υπήρχε οικονομική δυσκολία ίσως να πωλούσαν το σπίτι στην καρδιά της κρίσης. Τότε θα έχαναν διότι τότε υπήρχε ύφεση και κανείς δεν αγόραζε σπίτια. Οι τιμές έπεφταν κατακόρυφα. Άσε που λόγω κρίσης δεν θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν εύκολα και άμεσα όπως σε αλλες επενδύσεις εκτός αν το έδιναν πολύ φθηνά σε κοράκια. Και ο χρόνος ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων ή υπερμεγέθυνσης είναι χρήμα
Τότε ξαφνικά θα έχαναν ένα τεράστιο μέρος της επένδυσης τους. Τότε θα λέγαμε πως δεν είναι καλή επένδυση τα σπίτια διότι σε περιόδους κρίσεων δεν μπορείς να ρευστοποιήσεις άμεσα και να προστατέψεις την περιουσία σου παρά μόνο αν χάσεις πολλά.
Τα λέω αυτά ως αντίλογο για να δούμε πως όλα είναι ρευστά.
Οπως είπα συμφωνώ πως το να αγοράσει ένα σπίτι είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας που λένε για τις δύσκολες ώρες. Μετά από εκεί και πέρα όταν μιλαμε για διαχείριση περιουσίας υπάρχουν και άλλα πραγματα
Μα και τώρα μπορεί να γίνει ένας σεισμός, μια φωτιά, μια πλημμύρα τέλος πάντων και να τα χάσουν όλα. Αυτό πάει να πει ότι ήταν λάθος; Όταν ξεκινάς κάτι είναι σαν να ξεκινάς ένα λογικό διάγραμμα με πολλά IF και ΤΗΕΝ και ανάλογα πράττεις.
Μικρό ρίσκο είπαμε, για εξασφάλιση και γιατί όχι, και κάποιο δυνητικό κέρδος. Όχι, όμως συγκρίσιμο με άλλου τύπου επενδύσεις, δεν είναι αυτός ο σκοπός, και πόσο μάλλον εάν εμπεριέχουν ισχυρό λόγο το υψηλό ρίσκο/τα παίρω πολλά-χάνω πολλά.
Με τον τρόπο που μιλάς εσύ για τις τοποθετήσεις η Γη γυρίζει και θα συνεχίσει να γυρίζει, με τον τρόπο που μιλάω εγώ μπορεί και να σταματήσει να γυρίζει. -
Να δούμε όμως και κάτι βασικό το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο.
Με 35000 κεφάλαιο πήραν σπίτι 4 φορές επάνω, δηλαδή είχαν το 25 %.
Ηταν στο κάτω όριο εξασφάλισης, γιατί ο κανόνας έλεγε να έχεις το 30 με 35 % της αξίας του ακινήτου.
Πήγαν όμως όπου μπορούσαν και έτσι με μία δόση στα 500 τον μήνα, ήταν το ενοίκιο που θα έδιναν πάντα, είτε τα πράγματα τους πήγαιναν καλά είτε άσχημα, γιατί κάπου θα έπρεπε να μείνουν.
Δυστυχώς από το 2002 έως το 2008, με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤτΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ, κατάργησαν τον κανόνα του 25-35 % ως ίδια συμμετοχή και είχαμε φαινόμενα που και χωρίς κρίση θα οδηγούσαν σε κόκκινα δάνεια.
Παράδειγμα, πελάτης μου αγόρασε διαμέρισμα 145 τμ το 1994 στο ισόποσο των 100000 ευρώ. Το πούλησε το 2007 στα 380000 ευρώ. Το άτομο που το πήρε είχε κεφάλαιο μόλις 20000 ευρώ, βασικά για τα έξοδα του και πήρε δάνειο 380000.
Δεν ξέρω αν κοκκίνησε, αλλά προφανώς θα ήταν εύκολο να κοκκινίσει.
Αρα το θέμα ήταν ο σωστός δανεισμός.
Κάποιοι άλλοι τότε είχαν χρέη σε κάρτες και διακοποδάνεια από 4-5 τράπεζες 100 και 150000 ευρώ.
Δεν θα κάνουμε συζήτηση για τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα συμπαιγνίας τραπεζικών και πελατών.
-
Ξεχάσατε που οι -ατιμώρητοι- εγκληματίες τραπεζίτες έβγαζαν προ εγκεκριμένα στεγαστικά χωρίς καν να τα ζητήσεις? Εκείνα τα χρόνια 2003-2008 με είχαν πάρει 3-4 φορές γιατί μου είχαν εγκρίνει μόνοι τους 180-200κ δάνειο. Άσε τις πιστωτικές που έστελναν σπίτι χωρίς καν αίτηση….τις κράτησα όλες για να ξύνω τον πάγο από το παρμπρίζ τον χειμώνα….
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!