-
Δεν θέλω να φανώ επιθετικός απέναντι σου διότι μου είσαι υπέρ συμπαθής όχι απλα συμπαθής. Άσε που θέλω να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις για ένα θέμα που μάλλον είναι στο αντικειμενο σου.
Ειναι αυτό που γράφω πιο πάνω. Ο δανεισμός για τη μεγενθυνση και μετέπειτα την μετατροπή της μεγενθυνσης σε ανατπυξη διοχετεύντας μέρος της στην κοινωνία είναι μια θεωρία που έχει βάσεις στις δεξιές πολιτικές που κυριαρχούσαν μετά το 80. Έχει παραδοχές, αποδείξεις και θεωρία. Δεν είναι τυχαία πολιτική. Έχει συγκεκριμενα βηματα και δείκτες αξιολόγησης.
Δεν γίνεται με λίγα λόγια στην σημερινή εποχή μια σημαντική ανάπτυξη σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς προστατευτισμό και χωρίς την λεγόμενη μόχλευση του δανεισμού. Το πασοκ και γενικότερα όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ενστερνίστηκε ένα μέρος των πολιτικών αυτών...πέραν του γεγονότος ότι χρησιμοποίησε και ένα υπομερος του δανεισμό για ψηφοθηρικους σκοπούς.
Οι μεγαλες κατασκευές βοήθησαν στο μπουσταρισμα του ΑΕΠ. Ήταν απαραίτητο ο κατασκευαστικός κλάδος με τους συντελεστές ανάπτυξης του να μπει στο παιχνίδι της μεγενθυνσης.
Το θέμα είναι όπως έγραψα πως μια τέτοια πολιτική απαιτεί εξαιρετικό χειρισμό των δημοσιονομικών για να διατηρηθεί η ανάπτυξη.
Όχι απο κάτω είμαι...
Είναι αλήθεια πως οι περιφέρειες της Ελλάδας έχουν διαφορετική αγοραστική δύναμη. Για παράδειγμα η Αθήνα έχει παρόμοια με την Βαρκελώνη ενώ η ήπειρος είναι απο τις φτωχότερες της Ευρώπης.
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Δεν θέλω να φανώ επιθετικός απέναντι σου διότι μου είσαι υπέρ συμπαθής όχι απλα συμπαθής.
Αμοιβαία τα αισθήματα
Άσε που θέλω να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις για ένα θέμα που μάλλον είναι στο αντικειμενο σου.
Ότι θέλεις, αν μπορώ να βοηθήσω.
Ειναι αυτό που γράφω πιο πάνω. Ο δανεισμός για τη μεγενθυνση και μετέπειτα την μετατροπή της μεγενθυνσης σε ανατπυξη διοχετεύντας μέρος της στην κοινωνία είναι μια θεωρία που έχει βάσεις στις δεξιές πολιτικές που κυριαρχούσαν μετά το 80. Έχει παραδοχές, αποδείξεις και θεωρία. Δεν είναι τυχαία πολιτική. Έχει συγκεκριμενα βηματα και δείκτες αξιολόγησης.
Νομίζω όμως ότι έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε ένα περιβάλλον που παράγει, που υπάρχει βιομηχανία.
Η έστω που γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, όλα έγιναν προς τη λάθος κατεύθυνση.Λεφτά τρελά σε συνεταιρισμούς, πάρτι και στο τέλος κλείσιμο.
Κλείσιμο βιομηχανία και βιοτεχνιών.Το θέμα είναι όπως έγραψα πως μια τέτοια πολιτική απαιτεί εξαιρετικό χειρισμό των δημοσιονομικών για να διατηρηθεί η ανάπτυξη.
Η μαγείρεμα για κάποια χρόνια για φαίνονται όλα καλά.
Όχι απο κάτω είμαι...
Νόμιζα ότι είσαι από Θεσσαλονίκη. Γράψε λάθος
-
Λαπ η μακροοικονομία, έχει στοιχεία φιλοσοφικής θεώρησης, γιατί παίρνει αυθαίρετες παραδοχές. Για αυτό και λέμε ότι οι προβλέψεις πέτυχαν ή απέτυχαν.
Από την άλλη μεριά όμως η γνώση των οικονομικών, ως μέρος της διοίκησης είναι πολύ σημαντικό θέμα.
Και ναι, έχοντας γνωρίσει μεγάλους επιχειρηματίες, προφανώς σέβομαι περισσότερο τις απόψεις τους, ιδιαίτερα αν δραστηριοποιούνται σε διεθνές περιβάλλον, εκτός Ελλάδος, από τον τάδε καθηγητή που διορίστηκε στο πανεπιστήμιο , από τα γνωστά για τις αλληλοεξυπηρετήσεις τους κονκλάβια.
-
Ε δεν είναι έτσι σου λέμε. Έχεις κάποιες παραδοχές αλλά έχει και παρατήρηση. Και με βάση αυτήν εξάγονται οι παραδοχές που χρησιμοποιούνται μετά στα μοντέλα των θεωριών
Οι θεωρίες όπως λες ήταν το 1800 όπου και τότε ο Σμιθ έκανε κάποιες παρατηρήσεις. Δεν του ήρθε θεία φώτιση. Πλέον οι παρατηρήσεις με μοντέλα πολλών μεταβλητων είναι κοντά στην πραγματικότητα. Θα μας πουν οι πληροφορικαριοι για τα μοντέλα προβλέψεων και τις μεταβλητές τους! Δεν γίνονται με το χέρι τέτοιες μεελτες.Ένα επιχειρηματίας ξέρει τον κλάδο του και την αγορά του καλύτερα απο τον καθένα. Σωστό!
Ένας ερευνητής καθηγητής βλέπει όλη την εικόνα παγκοσμίως. Οι απόψεις του έχουν βαρύτητα. -
Την βλέπει καλύτερα από τον επιχειρηματία που έχει 4000 άτομα προσωπικό και τζίρους δις ?
-
Είδαμε τι ωραία έχουν διαχειριστεί όλοι αυτοί τις οικονομικές κρίσεις...
Απλά τυχαίνει να μιλάνε ακόμα γιατί δεν έχουν προσωπικό κόστος για τις εκτιμήσεις τους και για τις πράξεις τους.
Για κάνε τον Γιάνη με ένα ν , να φάει μηνύσεις από τις επιχειρήσεις που τους έκλεισαν τις τράπεζες...
Στην Αμερική πάντως έπεσαν κεφάλια, φυλακίσεις και ισόβια σε αρκετούς που ζημίωσαν ταμεία και κεφαλαιούχους στην κρίση του 2008, επειδή είχαν υπερβολικό ρίσκο οι τοποθετήσεις τους, χωρίς την έγκριση των κατόχων των χρημάτων, γιατί σκέφτονταν μόνο τα μπόνους και τις προμήθειες.
-
Τις κρίσεις τις διαχειρίζεται το πολιτικό κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων που έχουν την εξουσία. Οι καθηγητές ειναι εκεί με το επιτελείο τους και συντάσσουν μελέτες όταν τους τις ζητήσουν. Το αν θα τις πάρουν υπόψιν τους οι κυβερνώντες αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Ο επιστήμονας θα συντάξει μια μελέτη, θα αναλύσει τη μεθοδολογία του, την βιβλιογραφία του και θα προτείνει κάποιες πολιτικές. Αυτή είναι η δουλειά του. Δεν κυβερνά τη χώρα ένας επιστήμονας. Δεν τον εξέλεξε κανείς.
Απο οσο εχω διαβάσει σχετικά άρθρα και έχω δει ντοκυμαντέρς κατά 95% για να μην πούμε πάντοτε, οι πολιτικοί παίρνουν αποφάσεις με βάση το πολιτικό κόστος ή όφελος. Όταν αποτυγχάνουν, οι αντίπαλοι τους το χρεώνουν στην θεωρία που ακολουθούν που αυτή με την σειρά της την πρότεινε ένας οικονομολόγος και το επιτελείο του. Συνεπώς, όλοι μεταφέρουν την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων στον επιστήμονα.
-
Αγαπητέ @lap μου είσαι συμπαθής αλλά μάλλον στην περίπτωση των οικονομικών και στη συσχέτισή τους με την πολιτική ή τις επιχειρήσεις είσαι αδαής. Παρασύρεσαι από τα προσωπικά σου αισθήματα επειδή προφανώς είναι η επιστήμη σου και την υπερεκτιμάς.
Κανείς δεν υποτιμά οποιαδήποτε επιστήμη και την αξία της, αλλά δεν πρέπει και να την υπερτιμάς. Αν συζητήσεις με ανθρώπους σοβαρούς που εφαρμόζουν την οικονομική επιστήμη σε μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού με τα μαθηματικά μοντέλα που αναφέρεις, θα σου πουν ξεκάθαρα ότι κάνουν risk analysis και τα χρησιμοποιούν ως βοηθήματα λήψης αποφάσεων.
Όλως τυχαίως δε (?) σε ενημερώνω ότι ακόμα και στην οικονομική επιστήμη άτομα με τεχνικό υπόβαθρο και κυρίως μηχανικοί προτιμούνται. Στη Γερμανία οι μηχανικοί τρέχουν να κάνουν μεταπτυχιακό στα οικονομικά και πάνε μετά με τεράστιους μισθούς σε Ελβετικές τράπεζες για να ασχολούνται με οικονομικά-μαθηματικά μοντέλα.
Είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι μπορεί με γνώσεις οικονομικών, δείκτες και νούμερα να εξηγήσει γιατί πτώχευσε η Ελλάδα. Μια χώρα, ένα τεράστιο πολύπλοκο σύστημα, να προσπαθεί κάποιος να το βάλει σε κουτάκια οικονομικών.
Οι καθηγητές καλά κάνουν και αναλύουν την κατάσταση από τη δική τους οπτική γωνία, των οικονομικών. Αυτή είναι η δουλειά τους. Υπάρχουν όμως εκατομμύρια ακόμα οπτικές γωνίες που δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους και δεν είναι η δουλειά τους άλλωστε, δεν αφορά την οικονομική επιστήμη. Πολιτικές επιλογές, κοινωνικά θέματα, διεθνές περιβάλλον, δυνατότητες, δεσμεύσεις, συμβιβασμοί.Άρα σεβαστή μεν η οικονομική επιστήμη. Να ακούς όμως και γενικότερα, πέρα από τα βιβλία των οικονομικών και τις μελέτες των καθηγητών και των οικονομικών αναλυτών. Και να προβληματίζεσαι. Κάπου μπορεί να σε βοηθήσει.
Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα και οι καλές γνώσεις οικονομικών έφερναν πλούτο ή έλυναν προβλήματα, η Ελλάδα τώρα μετά το πολυετές μνημονιακό πήδημα από τους καλύτερους οικονομολόγους του ΔΝΤ και της Ευρώπης έπρεπε να έχει γίνει υπερδύναμη...Κοντά στο νου κι η γνώση lap,.. Προσγειώσου...
-
Πόσο μεγάλο θέμα ανοίγεις τώρα να ήξερες....Ακριβώς λόγω του ότι προτιμούνται μηχανικοί σε θέσεις κλειδιά όπως σε επιχειρήσεις και κυρίως τράπεζες με κάποιες τυπικές γνώσεις οικονομικών, χωρίς τον οικονομικό τρόπο σκέψης και αντίληψης που δημιουργείται μέσα από έτη σπουδών και τριβής με το αντικείμενο και όχι από κάποια μεταπτυχιακά και σεμινάρια, είναι ένας απο τους λόγους που κάποιες δεξαμενές σκέψεις αναφέρουν ως βασικό παράγοντα για την καταστροφή του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος. Για την ίδια την κρίση του καπιταλισμού. Τα λεγόμενα Γκόλντεν Μπόις δεν είχαν ιδέα από οικονομία πάρα μόνο από δάνεια και δείκτες. Δηλαδή έλλειπε η ανθρωπιστική παιδεία και η κουλτούρα ανωτάτων οικονομικών. Μεγάλη συζήτηση.
Ο λόγος που επιλέγονται τέτοια στελέχη είναι για το θάρρος της υπογραφής τους. Είναι χαρακτηριστικό των μηχανικών. Δεν αμφιταλαντεύονται και παίρνουν την ευθύνη. Απο την άλλη αυτό το χαρακτηριστικό τους αφαιρεί τις πιο πολύπλοκες σκέψεις και αναλύσεις που κάποιες φορές χρειάζονται. Γνωστό αυτό σε όσους ασχολήθηκαν και με HRΤεσπα, όπως και να έχει τα κράτη αξιολογούνται με βάση κάποιους δείκτες και σύμφωνα με αυτούς αξιολογείται και ορίζεται το κόστος δανεισμού τους απο την αγορά. Συνεπώς ακόμα και με αυτούς τους δείκτες να προσπαθήσεις να βγάλεις ένα συμεπρασμα, πλησιάζεις κοντά σε μια πραγματικότητα που τουλάχιστον είναι η βάση για τους κανόνες που παίζεται το παιχνίδι του καπιταλιστικού συστήματος. Φυσικά εκτός από τα νούμερα υπάρχουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους, αλλά από κάπου πρέπει να βρούμε ένα κοινό έδαφος για την αξιολόγηση μας.
Εγώ μια ιδέα έχω πάρει από οικονομικά. Από την στιγμή που δεν μπορώ να εξάγω τέτοιες μελέτες έχω καταλήξει ότι απλά μια ιδέα έχω πάρει. Για αυτό ακούω με σεβασμό αυτούς που παράγουν μελέτες. Απλά ξέρω κάποια πράγματακια από φιλομάθεια για τέτοια θέματα που τελικά στην ζωή μου δεν τα εφάρμοσα στην πράξη διότι δεν βρήκα την κατάλληλη θέση εργασίας.
Υ.γ Άντυ άλφα τρία. Άλλη φορά να μη μας πετάς προπαγανδιστικα ποστ και καθόμαστε και μαλώνουμε οι υπόλοιποι. Έχει χάρη που σήμερα δεν είχα πολλή δουλειά.
-
Λαπ το θάρρος της υπογραφής, δεν είναι χαρακτηριστικό των μηχανικών.
Εκπαιδεύονται 5+ χρόνια πάνω σε αυτό.
Να αναλύουν, να κρίνουν, να συνθέτουν και να αποφασίζουν.
Επίσης δεν έχουν ευθύνες σε αυτά που λες για τις κρίσεις, γιατί δεν ασχολούνται τόσο σε μάκρο θέματα, αλλά σε θέματα ρίσκου.
Να σου λένε οι γενικοί διευθυντές των τραπεζών, οικονομολόγοι και οι ίδιοι στον μεγαλύτερο βαθμό, ο χαβαλές που γίνεται όταν πρέπει να κάνουν μεγάλο δάνειο. Εκεί οι της οικονομικής "επιστήμης" κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων, αλλά απόφαση δεν τολμούν να πάρουν και συνήθως βασίζονται σε ανθρώπους της αγοράς, που επίσης έχουν οι τράπεζες που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα για τους δανειολήπτες.
Να σου πει ένας μηχανικός που κάνει δημόσια έργα, σε ατομικό επίπεδο, να δεις πως πρέπει να ξέρει οικονομικά και νομικά, πέρα βέβαια από τα τεχνικά.
Εχουμε περάσει εκπαίδευση με βασικά μαθήματα για το κόστος, τους προϋπολογισμούς, τις αποσβέσεις, τις προδιαγραφές και όλα τα υπόλοιπα.
Τουλάχιστον στο παρελθόν. Μπορεί να κοιτάξω και σήμερα τι γίνεται.
-
Το να συζητάς με τον Lap για οικονομικά είναι σαν να μιλάς με κομμουνιστή για πολιτική...
-
Χαχαχα
Ταξιδευτή, το ιδιο λέμε. Το μοντέλο όμως χρησιμοποίησης μηχανικών σε τέτοιες θέσεις έγινε για τον λόγο ότι οι μέτοχοι ήθελαν γρήγορα κέρδη χωρίς πολύ σκέψη και τελικα κατέρρευσε όλη η παγκόσμια οικονομια.
Οι μηχανικοί εκπαιδεύτηκαν να χτίζουν σπίτια και γέφυρες όχι να κάνουν πολύπλοκες οικονομικές αναλύσεις
-
Επειδή τα μπερδέψατε, άλλο τα οικονομικά (μάκρο-μίκρο) και άλλο τα χρηματοοικονομικά που χρειάζονται για δουλειά σε τράπεζα. Για αυτό στα Αγγλικά τα διαχωρίζουν πολύ σωστά: Economics & Finance....αλλο το ένα και άλλο το άλλο, καμία σχέση μεταξύ τους. Ένας οικονομολόγος είναι άχρηστος σε μια τράπεζα, finance θελουν.
-
Και εδώ υπάρχει τέτοιος διαχωρίσμος. Υπάρχουν διαφορετικά τμήματα όπως χρηματοοικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικων. Οι οικονομολόγοι συνήθως σε μεγάλους οργανισμούς καταλαμβάνουν θέσεις στρατηγικού σχεδιασμού. Συντάσσουν αναλύσεις και παρουσιάζουν αποτέλεσματα για τις στρατηγικές κινήσεις.
Στην παγκόσμια οικονομική κρίση όλο το σύστημα αφέθηκε στα χρηματοοικονομικά και στα Γκόλντεν Μπόις. Η παγκόσμια οικονομία δεν είχε στρατηγική, αντικείμενικο σκοπό και θεωρία πίσω από αυτήν.
Ήταν απλά λύκοι που έψαχναν τρόπο να πλουτίσουν χωρίς αύριο. Έχουν γίνει δικαστήρια για το θέμα αυτό. Το συμπέρασμα χοντρικά είναι αυτό δηλαδή το λάθος που στις τραπεζες δεν υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός για τις επιλογές τους και οι νομοθέτες εξυπηρετούσαν τις τράπεζες.
-
Για τις τράπεζες γενικά έχω μια άποψη, αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Για τις τράπεζες στην Ελλάδα ξέρω ακριβώς τι και ποιοι έφταιξαν...και κανείς τους δεν είναι φυλακή!
-
Τιμές διαμερισμάτων: Μέση ετήσια αύξηση 9,4% το β΄ τρίμηνο 2022 - Στο +10,9% η Αθήνα
-
Δε ξέρω αν έχετε ακούσει τη κατάσταση στο Λίβανο με το τραπεζικό σύστημα, πάντως φίλος μου Λιβανέζος με πήρε τηλέφωνο να ρωτήσει για αυτόν και ένα φίλο του για τη Χρυσή Βίζα κλπ. Και βασικά, δε ξέρω αν το ακούσατε (δε το ήξερα, τώρα που κοίταζα πληροφορίες), το πλαφον θα πάει από 250.000 σε 500.000.
-
Ναι έτσι είναι . Πάει στα 500000 και καλό είναι που το κάνει, για να μειωθούν οι λαμογιές...
-
Παρακολουθώ το έργο εδώ και αρκετούς μήνες.
Ten Brike κτίρια, στο Χαλάνδρι. Περίμενα με απορία να δω τι θα φτιαχτεί τελικά.Σήμερα λύθηκε η απορία. Κοντοστάθηκα και κοίταξα την νέα ταμπέλα.
Διαμερίσματα, Mac Donalds και AB Βασιλόπουλος. Μένω σε διπλανό στενό προς τον Σκλαβενίτη.
Αν ψάχνει κανείς διαμέρισμα και έχει φράγκα...https://selfservice.gr/av-vasilopoulos-kai-mcdonalds-sto-akinito-tis-ten-brinke-sto-chalandri/
https://tenbrinkeresidence.gr/projects/xalandri-zinonos-stratarxou-papagou/
-
@storm said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Παρακολουθώ το έργο εδώ και αρκετούς μήνες.
Ten Brike κτίρια, στο Χαλάνδρι. Περίμενα με απορία να δω τι θα φτιαχτεί τελικά.Σήμερα λύθηκε η απορία. Κοντοστάθηκα και κοίταξα την νέα ταμπέλα.
Διαμερίσματα, Mac Donalds και AB Βασιλόπουλος. Μένω σε διπλανό στενό προς τον Σκλαβενίτη.
Αν ψάχνει κανείς διαμέρισμα και έχει φράγκα...Δεν το είχα προσέξει, το είδα προχτές που ξαναπέρασα και είδα και τις ταμπέλες...έριξαν το παλιό κτήριο και φτιάχνουν νέο...ανάπτυξη και στο Χαλάνδρι!! Διαμέρισμα με τίποτα δεν θα αγόραζα εκεί, πολλή φασαρία.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!