-
Διαβάζω ότι αρκετοί θεωρείτε λίγα τα 110 τ.μ για μια τετραμελή οικογένεια. Πού το στηρίζετε αυτό; Είχε ποτέ ιστορικά η Ελλάδα, της "καμαρούλας μια σταλιά, 2 επί 3", παράδοση μεγάλων σπιτιών; Μήπως είχε την αφθονία χώρου και πόρων της Αμερικής;
Μια χαρά χωράει μία τετραμελής οικογένεια σε ένα σπίτι 110 τετραγωνικών με 3 υπνοδωμάτια, αν υπάρχει σωστή διαρρύθμιση! Προφανώς καλύτερα θα ήταν τα 150 ή τα 200, αλλά δεν τα είχαμε μάθει και από τους παππούδες μας αυτά τα τετραγωνικά...
-
Βρε χάρη συζήτηση κάνουμε. Αλλωστε τα λεφτά μας θα δωσουμε σε μια τέτοια δύσκολη απόφαση για τη ζωή ενός ανθρώπου.
Όταν όμως ακούμε πως οι αγορά θα μείνει στις υψηλές τιμές του σήμερα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα ιστορικά δεδομένα σε παρόμοιες κρίσεις στο παρελθόν , χωρίς να έχουμε συζητήσει τις πολιτικές που συζητούν για εφαρμογή πολλές δυτικές οικονομίες που θα επηρεάσουν και την δίκη μας σχετικά με την πρώτη κατοικία (Μεγάλα δημοτικά προγράμματα επιδοτούμενων δανείων, πολιτικές ενίσχυσης βιομηχανοποιημενων κατασκευών κτλ) και να μας λέει ο ταξιδευτής πως τα 110τμ είναι τεράστια σπίτια, διότι μάλλον χτίζει μικρά.....ε εντάξει....
Χαβαλέ κανουμε..Ενα καλό νέο είναι η ενδεχόμενη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για φοιτητικές εστίες.
Εάν πραγματοποιηθεί αυτό και μόνο θα επηρεάσει κατά πολύ τις αξίες της αγοράς, έχοντας όλες τις άλλες μεταβλητές σταθερές....που δεν θα είναι.
Αυτό που ξεχνάτε με τα τμ είναι τα βιβλία, τις τσάντες, τα σύνθετα έπιπλα, τα χειμωνιάτικα ρούχα κτλ... Δεν φτάνουν. Ναι είχαμε και από τους παππούδες μας.
-
Γύρε, καλό είναι όταν κάνουμε συζήτηση, να στηριζόμαστε σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε ευχολόγια. Ακόμη και η ιστορία που επικαλείσαι, δεν λέει αυτές που θέλεις να πιστεύεις. Από το 1950 και μετά, ως το 2008 η πορεία της αγοράς ήταν σταθερά ανοδική ως προς τις τιμές, με τα διαστήματα των κρίσεων να εμφανίζουν στασιμότητα τιμών και μείωση πωλήσεων. Η μοναδική οπισθοχώρηση τιμών υπήρξε τη 10-12ετία της κρίσης. Και ήδη στα αστικά κέντρα οι τιμές έχουν φθάσει ή και ξεπεράσει το επίπεδο τιμών του 2007.
Για μένα, η μοναδική "φούσκα" είναι οι τιμές της αθηναϊκής Ριβιέρας. Και ακόμη κι αυτή, μπορεί να μην σκάσει, αν συνεχιστεί το ενδιαφέρον των ξένων, δηλαδή δεν εξελιχθεί η διεθνής κρίση.
-
Δεν προσεχείς τι γράφω. Ο λόγος εισοδήματα προς κόστος κατοικίας παίζει ανά περίοδο. Μη μένεις σε ονομαστικά νούμερα.
-
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Διαβάζω ότι αρκετοί θεωρείτε λίγα τα 110 τ.μ για μια τετραμελή οικογένεια. Πού το στηρίζετε αυτό; Είχε ποτέ ιστορικά η Ελλάδα, της "καμαρούλας μια σταλιά, 2 επί 3", παράδοση μεγάλων σπιτιών; Μήπως είχε την αφθονία χώρου και πόρων της Αμερικής;
Χάρη μου, δεν λέω τι είχαμε ιστορικά και εαν μπορείς να ζήσεις σε αυτά τα τμ. Λέω ότι εγώ τα θεωρώ λίγα, έχοντας δει πως ζουν οι άνθρωποι όταν δεν έχουν περιορισμούς στα τμ. Και στα 40τμ μια χαρά ζουσα, αλλά δεν τα προτιμώ έναντι των 90τμ που είχα μετά!! Δεν λέω ότι δεν ζεις, λέω ότι για εμένα δεν ζεις όπως θα ήθελα εγώ...να έχω άνεση χώρων, ντουλάπα-βεστιάριο να μπορώ να ντύνομαι σαν άνθρωπος, να έχω αρκετά μπάνια, να έχω ένα υπνοδωμάτιο 30-40τμ να έχω άνεση. Να έχω ξεχωριστή τραπεζαρία και σαλόνι, τις αποθήκες μου, το πλυσταριό κλπ. Ζω και χωρίς αυτά, αλλά προτιμώ να τα έχω, τώρα που τα έχω δει ότι υπάρχουν και έχω δει την διαφορά που προσφέρουν σε ποιότητα ζωής.
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Αυτό που ξεχνάτε με τα τμ είναι τα βιβλία, τις τσάντες, τα σύνθετα έπιπλα, τα χειμωνιάτικα ρούχα κτλ... Δεν φτάνουν. Ναι είχαμε και από τους παππούδες μας.
Άσε μας ρε γύρε! Έχεις και απόλυτη άποψη για αυτά που σπουδάσαμε...
Ο παππούς σου, τί ήταν και είχες μάθει σε τέτοια άπλα; Ο τσιφλικάς του χωριού; Γιατί όπως είπα, όλοι οι άλλοι ήταν στην "καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία".@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Δεν προσεχείς τι γράφω. Ο λόγος εισοδήματα προς κόστος κατοικίας παίζει ανά περίοδο. Μη μένεις σε ονομαστικά νούμερα.
Εσύ δεν προσέχεις τι γράφεται εδώ και επιμένεις σε θεωρητικά νοητικά κατασκευάσματα, για να υποστηρίξεις τις θεωρίες σου. Το ότι ο λόγος εισοδημάτων προς κόστος κατοικίας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 3 χρόνια, δεν σημαίνει ότι θα διορθωθεί. Το κόστος κατασκευής έχει ξεφύγει και η προσφορά νέων οικοδομών είναι ακόμη περιορισμένη (σε σχέση με προ 20ετίας). Όσο λοιπόν η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά, οι τιμές δεν θα πέφτουν αλλά θα ανεβαίνουν.
-
Υπνοδωμάτιο 40 τετραγωνικά. Μάλιστα.
-
@super-t said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μαζί με το μπάνιο και την ντουλάπα. Δοκίμασέ το, είναι άλλη εμπειρία διαβίωσης!
-
Ένα απλό παράδειγμα.
Εάν αύριο δυο πολιτικές ανακοινωθούν αλλάζουν κάποια πράγματαΓια παράδειγμα μια αυξηση των επιτοκιων από την εκτ για χ ψ λόγους περιοριζει τη ζήτηση των ακινήτων και μειώνει το ύψος του δανεισμού. Αυτό επηρεάζει άμεσα τις τελικές τιμές ζητησης.
Μια πολιτικη περιορισμού του πλήθους αγοράς κατοικιών από αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Έτσι, σε μια νύχτα αλλάζες τις τιμές και η αγορά πιέζεται προς χαμηλότερες τιμές.
Είπαμε τα 110 τμ είναι απλά νορμαλ για 2 παιδιά με ρούχα, βιβλία, ασχολίες, χειμωνιάτικα που αποθηκεύονται , μια τραπεζαρία και μια απλή κουζίνα.
Εσείς που τα φτιάχνετε έχετε στρεβλή άποψη όχι οι πελάτες που τα ζητούν βάση της ζωής τους και των αναγκών τους.
Σε όλα τα σχέδια σας που έχω δει βαζετέ στα δωμάτια ένα κρεβάτι μια μικρή ντουλάπα και ένα μικρό γραφείο. Ναι καλά.....εκτός πραγματικότητας για ένα παιδί και έφηβο.
Εδω τα περισσότερα σπίτια έχουν την πόρτα σε διάδρομο στενό είτε στο σαλόνι..... που θα αφήσεις τα παλτό σου, τα παπούτσια σου, θέλεις ένα τετραγωνικό ελεύθερο χώρο.....δεν το έχουν.
-
Τα επιτόκια τσίμπησαν ήδη....σιγά μην χάσουν οι εδώ μανατζαραίοι....
-
@fanis75 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@criuser said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Αρα απλά ο 15000 δεν μπορεί να αγοράσει καινούργιο διαμέρισμα και προφανώς τα 110 τμ είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ σπίτι.
Σε ΟΛΑ συμφωνώ εκτός από αυτό!! 110τμ σιγά το τεράστιο σπίτι....μια μπούρδα είναι. Ένα κουτί, απλα΄το έχουμε συνηθίσει. Τεράστιο σπίτι είναι τα 500τμ. Τα 200τμ είναι ένα λογικό/ανεκτό μέγεθος για μια οικογένεια 3-4 ατόμων. Ας δούμε πως το κάνουν στην Γιούσα να παίρνουμε μαθήματα.
ΥΓ: 90τμ είχα στην Σιγκαπούρη 1 άτομα, γιατί ήταν το μικρότερο διαμέρισμα της πολυκατοικίας (των 38 ορόφων). Πιο μικρό από 90τμ δεν υπήρχε, το θεωρούσαν ξεφτύλα!
Αυτό ήταν, νοικιαζα φυσικά....μη νομίζετε ότι είχα λεφτά να το αγοράσω!!
https://www.propertyguru.com.sg/project/queens-164έβλεπα ντοκιμαντέρ, στη Σιγκαπούρη υπήρχε τεράστια έλλειψη στέγης και ζούσαν σε κάτι κουτιά που έφτιαχνε η κυβέρνηση, μέχρι που το μυρίστηκαν πως δεν ήταν ζωή και άλλαξαν τα στάνταρς και τα καινούρια διαμερίσματα εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο χώρο.
-
@super-t said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μαζί με το μπάνιο και την ντουλάπα. Δοκίμασέ το, είναι άλλη εμπειρία διαβίωσης!
Σε έναν που το έφτιαξα, τώρα θέλει να το πουλήσει και το δωμάτιο με την ντουλάπα δωμάτιο, να γίνει σαλόνι και το μπάνιο με την πισίνα υδρομασάζ κουζίνα...
-
Ένα απλό παράδειγμα.
Εάν αύριο δυο πολιτικές ανακοινωθούν αλλάζουν κάποια πράγματαΓια παράδειγμα μια αυξηση των επιτοκιων από την εκτ για χ ψ λόγους περιοριζει τη ζήτηση των ακινήτων και μειώνει το ύψος του δανεισμού. Αυτό επηρεάζει άμεσα τις τελικές τιμές ζητησης.
Μια πολιτικη περιορισμού του πλήθους αγοράς κατοικιών από αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Έτσι, σε μια νύχτα αλλάζες τις τιμές και η αγορά πιέζεται προς χαμηλότερες τιμές.
Είπαμε τα 110 τμ είναι απλά νορμαλ για 2 παιδιά με ρούχα, βιβλία, ασχολίες, χειμωνιάτικα που αποθηκεύονται , μια τραπεζαρία και μια απλή κουζίνα.
Εσείς που τα φτιάχνετε έχετε στρεβλή άποψη όχι οι πελάτες που τα ζητούν βάση της ζωής τους και των αναγκών τους.
Σε όλα τα σχέδια σας που έχω δει βαζετέ στα δωμάτια ένα κρεβάτι μια μικρή ντουλάπα και ένα μικρό γραφείο. Ναι καλά.....εκτός πραγματικότητας για ένα παιδί και έφηβο.
Εδω τα περισσότερα σπίτια έχουν την πόρτα σε διάδρομο στενό είτε στο σαλόνι..... που θα αφήσεις τα παλτό σου, τα παπούτσια σου, θέλεις ένα τετραγωνικό ελεύθερο χώρο.....δεν το έχουν.
Δηλαδή Λαπ να αρχίσουμε τα κομμουνιστικά με τον περιορισμό των ξένων να αγοράζουν, για να έχουμε καπιταλιστικά σπίτια των 200 τμ...
Μήπως έπιασες το ρεύμα τελευταία εκεί που τρώγεσαι με τους φορτιστές των ηλεκτρικών ?
-
Cruiser και λοιποι μηχανικοι, ειχα μια συζητηση με εναν γνωστο μου και μου λεει οτι χτιζει στην Ν. Μακρη σπιτι προκατ, απο τις καλες κατασκευες, γιατι αν και σαν κοστος κατασκευης ειναι σχεδον τα ιδια χρηματα, γλιτωνεις πολλα σε ικα και κυριως ταχυτητα.
Ισχυει?
Τι κοστος κατασκευης παιζει τωρα για ποιοτικη(οχι προκατ) μονοκατοικια δυοροφη +υπογειο περιπου 100 μετρα ανα οροφο?
Στις τιμες που γραφετε εδω μεσα ανα μετρο, ειναι και το ικα? -
Άσε τα προβοκατόρικα γιατί θα το πάω σε άλλο επίπεδο ταξιδευτή.
Το να ασκείς πολιτικές προστασίας της εσωτερικής σου αγοράς είναι συνήθης πολιτική από την ΕΕ με σκοπό την εξομάλυνση της εσωτερικής της αγοράς. Γίνεται κατά κόρον στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες, δεν ξέρω αν το έχεις πάρει είδηση αλλά αυτό συμβαίνει.
Έτσι λοιπόν με το ίδιο πνεύμα μπορούν να υπάρξουν πολιτικές προστασίας της εσώτερικης αγοράς κατοικιών με σκοπό την εξομάλυνση του οποίου προβλήματος εμφανιστεί.Αλλωστε για εσένα που πονας αυτόν τον τόπο, όπως όλοι μας, θα σε ευχαριστούσε κάτι τέτοιο μιας και θα πωλούσες σε νέα ελληνόπουλα σε χαμηλότερες τιμές με σκοπό να κάνουν οικογένειες, παρά σε ξένα funds και ξένους επενδυτές σε υψηλότατες τιμές....
Ε ταξιδευτή; Δεν μπορεί....είσαι από τη γενιά της προσφοράς και της εργασίας. Και από το πιο κατάλληλο πόστο αυτης, αυτό του εργολάβου!
Ε ταξιδευτή;;;;
-
@insanedriver said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Cruiser και λοιποι μηχανικοι, ειχα μια συζητηση με εναν γνωστο μου και μου λεει οτι χτιζει στην Ν. Μακρη σπιτι προκατ, απο τις καλες κατασκευες, γιατι αν και σαν κοστος κατασκευης ειναι σχεδον τα ιδια χρηματα, γλιτωνεις πολλα σε ικα και κυριως ταχυτητα.
Ισχυει?
Τι κοστος κατασκευης παιζει τωρα για ποιοτικη μονοκατοικια δυοροφη με υπογειο περιπου 100 μετρα ανα οροφο?
Στις τιμες που γραφετε εδω μεσα ανα μετρο, ειναι και το ικα?Τα προκατ έχουν πολλά κρυφά κόστη.
Για ιδιώτη που δεν μπορεί να κάνει οικονομία κλίμακος και θα ρίξει και λεφτά, γιατί μια φορά το κάνει, θα υπολογίσεις για 2 Χ 100 ανωδομή και 100 υπόγειο περίπου 450000 κόστος μαζί με το ΙΚΑ, χωρίς βέβαια το οικόπεδο, άδειες κλπ.
Το ΙΚΑ πλέον δεν είναι τόσο μεγάλο κόστος. Ουδέποτε ήταν , για όποιον κατασκευαστή είχε μόρφωση.
Οι πολλοί όμως ήταν πρώην οικοδόμοι και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι δεν ήταν πεταμένα λεφτά, αλλά υποχρέωση τους. -
Άσε τα προβοκατόρικα γιατί θα το πάω σε άλλο επίπεδο ταξιδευτή.
Το να ασκείς πολιτικές προστασίας της εσωτερικής σου αγοράς είναι συνήθης πολιτική από την ΕΕ με σκοπό την εξομάλυνση της εσωτερικής της αγοράς. Γίνεται κατά κόρον στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες, δεν ξέρω αν το έχεις πάρει είδηση αλλά αυτό συμβαίνει.
Έτσι λοιπόν με το ίδιο πνεύμα μπορούν να υπάρξουν πολιτικές προστασίας της εσώτερικης αγοράς κατοικιών με σκοπό την εξομάλυνση του οποίου προβλήματος εμφανιστεί.Αλλωστε για εσένα που πονας αυτόν τον τόπο, όπως όλοι μας, θα σε ευχαριστούσε κάτι τέτοιο μιας και θα πωλούσες σε νέα ελληνόπουλα σε χαμηλότερες τιμές με σκοπό να κάνουν οικογένειες, παρά σε ξένα funds και ξένους επενδυτές σε υψηλότατες τιμές....
Ε ταξιδευτή; Δεν μπορεί....είσαι από τη γενιά της προσφοράς και της εργασίας. Και από το πιο κατάλληλο πόστο αυτης, αυτό του εργολάβου!
Ε ταξιδευτή;;;;
Δηλαδή επειδή θα εμπόδιζε τον ξένο να αγοράσει, εγώ θα μπορούσα να πάρω φτηνότερα τα διεθνώς εμπορευόμενα υλικά τα οποία είναι το μισό κόστος της οικοδομής.
Θα έλεγαν οι Κινέζοι. Ακου ταξιδευτή μου είπε ο Λαπ, ότι τώρα που δεν θα αγοράζουμε εμείς, σου δίνουμε το σίδερο στο 1/3 της διεθνούς τιμής, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε φτηνά σπίτια των 200 τμ για τους αναξιοπαθούντες Λάπηδες και Φάνηδες που θέλουν να έχουν την άνεση τους...
Το ίδιο και αυτοί που φτιάχνουν χαλκό, αλουμίνιο, τζάμια κλπ...
-
φτηνά σπίτια των 200 τμ για τους αναξιοπαθούντες Λάπηδες και Φάνηδες που θέλουν να έχουν την άνεση τους...
Εμένα γιατί με μπλέκεις!?!?! Είπα ότι θέλω άνεση, αλλά ποτέ δεν είπα για τιμές και κόστη και ότι τα θέλω φτηνά. Για αυτό και δεν έχω τέτοιο σπίτι, γιατί δεν έχω τα χρήματα που απαιτεί!! Και καλά κάνει και τα απαιτεί!
-
Όχι, αλλά θα ήταν ένα μετρο σε μια συνολική πολιτική εξομάλυνσης των τιμών.
Δηλαδή ένα τέτοιο μέτρο θα περιόριζε ως εάν ποσοστό την ζήτηση γεγονός που θα επέφερε μιαν αλλη ισορροπία μεταξύ τιμής ζήτησης και προσφοράς. Το κατώτατο όριο το θέτουν οι τιμες των πρώτων υλών, σύμφωνω, αλλά οι τιμες σήμερα δεν κινούνται γύρω από αυτό παρά πιέζονται σε υψηλότατα επίπεδα από την αθρόα ζήτηση και ξένων επενδυτών. -
φτηνά σπίτια των 200 τμ για τους αναξιοπαθούντες Λάπηδες και Φάνηδες που θέλουν να έχουν την άνεση τους...
Εμένα γιατί με μπλέκεις!?!?! Είπα ότι θέλω άνεση, αλλά ποτέ δεν είπα για τιμές και κόστη και ότι τα θέλω φτηνά. Για αυτό και δεν έχω τέτοιο σπίτι, γιατί δεν έχω τα χρήματα που απαιτεί!! Και καλά κάνει και τα απαιτεί!
Σε μόλυνε ο λαπ Φανη....μακρυά φύγε μακρυά..
Χαχαχα
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!