-
Και εγώ ζω στις ίδιες περιοχές, αλλά τα τελευταία χρόνια δουλεύω στις νότιες .
Ομως έχω ζήσει και τις βόρειες πριν την κρίση, που δούλευα σε αυτές.
Οταν λέτε πολλές οικοδομές, για παράδειγμα πόσες εννοείτε ?
Στα Βριλήσσια πάνω από 20 δεν είναι .
Στο Χαλάνδρι αναλογικά ακόμα λιγότερες.
Στην Τούφα για παράδειγμα , μία έγινε , πουλήθηκε αμέσως , εκτός από τα 2 ψηλά που ήταν μεγάλα και ακριβά . Πριν τελειώσει είχε πουληθεί το ένα, τώρα δεν κοίταξα αν κατοικήθηκε και το άλλο.Στα βόρεια αγοράζουν κυρίως Ελληνες.
Εδώ οι τιμές είναι λίγο κάτω από αυτές του 2008, γύρω στο 5-10 % και , πολύ χαμηλότερα από τα νότια προάστια που οι τιμές είναι 20 % πάνω από αυτές του 2008, μιλώντας για την παραλία και μόνο, από Φάληρο μέχρι Βουλιαγμένη.Στα νότια είχα ένα παράδειγμα που μου έκανε τεράστια εντύπωση.
Πολυκατοικία προβληματικής σχεδίασης , σε στενό οικόπεδο, σε στενό δρόμο, με πρόβλημα πάρκινγκ, χωρίς θέα, από τυχαίο ιδιώτη που αποφάσισε να κάνει τον κατασκευαστή, πούλησε σε τιμές από 3300 το τμ , το χειρότερο διαμέρισμα που ήταν και εσωτερικό , δηλαδή δεν έβλεπε στην πρόσοψη. Τα άλλα πέρασαν τις 4000.
Πριν την κρίση, οι περιοχές αυτές δεν είχαν την αύξηση των βορείων , γιατί δεν είχαν μετρό, τώρα όλοι θέλουν να πάνε εκεί.
Ακόμα και στις αστείες ζητήσεις του σπιτόγατου, που ζητάνε σε αστεία λεφτά να τους χαρίσουν σπίτια , γράφουν ότι θέλουν στα νότια προάστια.
Είναι η μόδα τώρα.
Ακόμα να σας πω ότι πέραν των ξένων, υπάρχουν και οι ελληνοξένοι. Δηλαδή έλληνες του εξωτερικού που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
-
To Xαλανδρι εχει πολλες νεες πολυκατοικιες που ξεφυτρωσαν τον τελευταιο χρονο οι περισσοτερες. Πριν δεν ειχε τιποτα. Βασικα γινεται χαμος τωρα. Ολες οι πολυκατοικιες ειναι στα μπετα στον σκελετο για να καταλαβαιτε οτι ξεκινησαν τατυτοχρονα και προσφατα.
Σε Ελληνες πωλουντε αυτα με δανειο απο τις τραπεζες.
-
@criuser said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Λίγες είναι 20?? Υπάρχουν ελάχιστα οικόπεδα και 20 οικοδομές είναι πάνω από 100 διαμερίσματα σε μια μόνο περιοχή. Δεν τα λέω και λίγα!!
Και γενικά στην ευρύτερη περιοχή (Πευκάκια, Έθνος, Χαλάνδρι, όλα τα πατήματα, Βριλήσσια κλπ.) έχει πάνω από 50 οικοδομές, εγώ συνέχεια βλέπω. Σε εμένα από κάτω φτιάχνουν ένα μεγαθήριο (green properties), απίστευτο...αλλά δεν έχω λεφτά να πάρω, είναι φανταστικά διαμερίσματα.
Ένας φίλος μου βρήκε πίσω από την Ηρακλείτου, παραδοτέο αρχές 2023 (λένε), στην Μπακογιάννη. Χτίζουν 3-4 πολυκατοικίες εκεί γύρω. -
Φάνη πριν το 2000 , έφτιαχνα 34 διαμερίσματα εγώ και άλλα 40 ένας δίπλα μου και είμαστε σε ένα δρόμο ...
Οπότε ναι ελάχιστα φτιάχνονται, μετά από 10 χρόνια αποχής από το άθλημα.
-
Φάνη πριν το 2000 , έφτιαχνα 34 διαμερίσματα εγώ και άλλα 40 ένας δίπλα μου και είμαστε σε ένα δρόμο ...
Οπότε ναι ελάχιστα φτιάχνονται, μετά από 10 χρόνια αποχής από το άθλημα.
Δεν διαφωνώ! Μιλάμε όμως για άλλες εποχές, τα πάντα είναι σχετικά. Οπότε 100+ διαμερίσματα είναι πολλά για την εποχή, για τους εξής λόγους (χωρίς να είμαι ειδικός):
-
Λιγότεροι αγοραστές. Όλοι αυτοί που αγόρασαν το 2000 (πριν και μετά με το πλήθος διαμερισμάτων που λες) δεν θα ξαναγοράσουν. Δεν είναι αμάξια να αλλάζουμε κάθε 5 χρόνια. Οπότε έχει επέλθει κορεσμός. Δεν είναι λογικό η ζήτηση ακινήτων να είναι σταθερή ή ανοδική, ειδικά σε μια κορεσμένη πόλη.
-
Πολύ λιγότερα δάνεια και με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.
-
Λιγότερα διαθέσιμα οικόπεδα. Όταν χτίστηκε το 90% τις δεκαετίες που αναφέρεις, δεν υπάρχουν πλέον οικόπεδα, η γη είναι πεπερασμένη.
-
Πάρα πολλοί κατασκευαστές έχουν χρεωκοπήσει και αποχωρήσει.
-
Μικρότερη ρευστότητα κατασκευαστών (και λόγω λιγότερων δανείων).
-
-
Το 2,3,4,5 είναι ακριβώς όπως το λες.
Το 1 δεν είναι γιατί υπάρχουν οι ανάγκες της δεκαετίας που πέρασε και δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά και αυτές που δημιουργήθηκαν επειδή πολλά σπίτια αγοράστηκαν από ξένους ή βγήκαν στην βραχυχρόνια και τέλος ότι οι παλιές αντιπαροχές και αυτοί που είχαν αγοράσει για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους , τώρα αυτά μεγάλωσαν.Είδα προχτές ένα ζευγαράκι, που κατοίκησαν σε ένα διαμέρισμα που όταν το είχε αγοράσει η γιαγιά της κοπέλας , εκείνη ήταν 12 ετών. Τώρα είναι οικογένεια και το σπίτι βγήκε από την αγορά της ενοικίασης.
-
Το 1 δεν είναι γιατί υπάρχουν οι ανάγκες της δεκαετίας που πέρασε και δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά και αυτές που δημιουργήθηκαν επειδή πολλά σπίτια αγοράστηκαν από ξένους ή βγήκαν στην βραχυχρόνια και τέλος ότι οι παλιές αντιπαροχές και αυτοί που είχαν αγοράσει για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους , τώρα αυτά μεγάλωσαν.
ΟΚ το ακούω αυτό, γιατί είσαι της δουλειάς. Το θέμα είναι ότι η γενιά που σωστά λες δεν έχει λεφτά! Δλδ. ο σημερινός 55αρης που πήρε σπίτι πριν 10-15 χρόνια, δεν ψάχνει ξανά (συνήθως) και ο 30αρης δεν έχει χρήματα. Λίγο απλοϊκό, αλλά αυτό βλέπω και έβλεπα όντας και στις τράπεζες.
-
@fanis75 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
green properties
Πρέπει να είμαστε και οι δύο κάτοικοι Santa...
Αυτό που λες το έχω δει και εγώ στα Πευκάκια, αλλά είναι δίπλα στην Αττική Οδό (Επαμεινώνδα-Αριστοφάνους-Ανδραβίδας-Σόλωνος) και έχει φασαρία θεωρώ. Άσε που είναι όλα μεζονέτες... -
Και εγώ ζω στις ίδιες περιοχές, αλλά τα τελευταία χρόνια δουλεύω στις νότιες .
Ομως έχω ζήσει και τις βόρειες πριν την κρίση, που δούλευα σε αυτές.
Στο Χαλάνδρι αναλογικά ακόμα λιγότερες.
Στην Τούφα για παράδειγμα , μία έγινε , πουλήθηκε αμέσως , εκτός από τα 2 ψηλά που ήταν μεγάλα και ακριβά . Πριν τελειώσει είχε πουληθεί το ένα, τώρα δεν κοίταξα αν κατοικήθηκε και το άλλο.Στα βόρεια αγοράζουν κυρίως Ελληνες.
Εδώ οι τιμές είναι λίγο κάτω από αυτές του 2008, γύρω στο 5-10 % και , πολύ χαμηλότερα από τα νότια προάστια που οι τιμές είναι 20 % πάνω από αυτές του 2008, μιλώντας για την παραλία και μόνο, από Φάληρο μέχρι Βουλιαγμένη.Στα νότια είχα ένα παράδειγμα που μου έκανε τεράστια εντύπωση.
Πολυκατοικία προβληματικής σχεδίασης , σε στενό οικόπεδο, σε στενό δρόμο, με πρόβλημα πάρκινγκ, χωρίς θέα, από τυχαίο ιδιώτη που αποφάσισε να κάνει τον κατασκευαστή, πούλησε σε τιμές από 3300 το τμ , το χειρότερο διαμέρισμα που ήταν και εσωτερικό , δηλαδή δεν έβλεπε στην πρόσοψη. Τα άλλα πέρασαν τις 4000.
Πριν την κρίση, οι περιοχές αυτές δεν είχαν την αύξηση των βορείων , γιατί δεν είχαν μετρό, τώρα όλοι θέλουν να πάνε εκεί.
Ακόμα και στις αστείες ζητήσεις του σπιτόγατου, που ζητάνε σε αστεία λεφτά να τους χαρίσουν σπίτια , γράφουν ότι θέλουν στα νότια προάστια.
Είναι η μόδα τώρα.
Ακόμα να σας πω ότι πέραν των ξένων, υπάρχουν και οι ελληνοξένοι. Δηλαδή έλληνες του εξωτερικού που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Βασικά όπου υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο της προκοπής, είτε άδειο, είτε με παλιά μονοκατοικία μέσα, το πολιορκούν οι κατασκευαστές μέχρι τελικής πτώσης. Αν υπήρχαν περισσότερα οικόπεδα θα υπήρχαν και περισσότερες οικοδομές. Στο Κοντόπευκο, μόνο, έχω μετρήσει 4 υπό ανέγερση και ποιος ξέρει πόσες άλλες δεν έχω δει...
-
@lapin said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πρέπει να είμαστε και οι δύο κάτοικοι Santa...
Αυτό που λες το έχω δει και εγώ στα Πευκάκια, αλλά είναι δίπλα στην Αττική Οδό (Επαμεινώνδα-Αριστοφάνους-Ανδραβίδας-Σόλωνος) και έχει φασαρία θεωρώ. Άσε που είναι όλα μεζονέτες...Ναι είμαστε...!!
Δεν είναι τόσο κοντά στην Α.Ο για να έχει φασαρία, ειδικά η πλευρά στην Επαμεινώνδα. Επίσης δεν ξέρω εαν όλα είναι μεζονέτες, νομίζω το ισόγειο όχι. Αλλά είναι πολύ ωραία με πισίνες κάποια ισόγεια, τζακούζια, ενδοδαπέδια κλπ. Πολύ μου αρέσουν από αυτά που έχω δει!
-
Αντιγράφω από το site του κατασκευαστή:
"Όλες οι κατοικίες του Icon Residence αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, οδηγώντας τους κύριους χώρους στη θέα των κήπων και προς τους εξώστες με τις πισίνες."Άρα είναι όλα μεζονέτες.
-
Να σκέφτεστε πάντα πως θα είναι η περιοχή όταν κτιστούν και τα άκτιστα γειτονικά οικόπεδα...
-
Λοιπόν , βλέπω κάνα μήνα αυτό το χάλι , στην αρχή νόμιζα ότι επιτέλους ξεκίνησαν να γκρεμίζουν τα ερείπια που βρίσκουν καταφύγιο ναρκομανείς και που χρόνια τώρα καταρρέουν πάνω σε κεφάλια πεζών αλλά προχθές είδα να ανεβάζουν οικοδομικά υλικά , πραγματικά απόρησα με τι λογική να προσπαθήσεις να αναπαλαιώσεις κάτι τέτοιο . Η μόνη λογική απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ότι πάνω-κάτω έχει ας πούμε 4 "διαμερίσματα" να χωράει συνολικά 30 πάκια και να το νοικιάζει με το κεφάλι...
-
Με ενεργειακή αναβάθμιση!
Εξωτερική μόνωση + σοβάτισμα + βάψιμο + παράθυρα + μόνωση στέγης επιδοτούνται. -
Σαν μην έφτανε η ακρίβεια λόγω πληθωρισμού ήρθε και ο πόλεμος και η ενέργεια έχει ξεφύγει με ότι αυτό συναπάγεται. Όσον αφορά η αγορά κατοικίας τι πιστεύετε, θα επηρεαστεί αρνητικά ή θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Πολύ δύσκολη η πρόβλεψη πάντως.
-
Η αγορά είναι θέμα ψυχολογίας και έτσι όπως είναι τώρα δεν λες ότι ο κόσμος είναι στα πάνω του.
-
Η αγορά είναι δεδομένο ότι επηρεάζεται αρνητικά με τέτοιου είδους εξελίξεις. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο θα επηρεαστεί. Προσωπικά θεωρώ σίγουρο ότι ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών θα μειωθεί μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη από τον πόλεμο και την ακρίβεια και μετά βλέπουμε πως θα είναι τα πράγματα. Οι τιμές δεν πιστεύω ότι θα πέσουν προς το παρόν (εντός του 2022) αλλά είναι αδύνατον να γίνουν μεσο-μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Γενικά, διεθνώς, επικρατεί αυτήν τη στιγμή η άποψη ότι οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλές συγκριτικά με άλλες χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά.
-
@lapin said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Η αγορά είναι δεδομένο ότι επηρεάζεται αρνητικά με τέτοιου είδους εξελίξεις. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο θα επηρεαστεί. Προσωπικά θεωρώ σίγουρο ότι ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών θα μειωθεί μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη από τον πόλεμο και την ακρίβεια και μετά βλέπουμε πως θα είναι τα πράγματα. Οι τιμές δεν πιστεύω ότι θα πέσουν προς το παρόν (εντός του 2022) αλλά είναι αδύνατον να γίνουν μεσο-μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Γενικά, διεθνώς, επικρατεί αυτήν τη στιγμή η άποψη ότι οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλές συγκριτικά με άλλες χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Oι τιμες οντως πριν την πανδημια ηταν πολυ φθηνες σε σχεση με αυτο που προσφερει η χωρα αλλα ολα σχετικα ειναι γιατι η χωρα εχει και πολλα προβληματα που σε αλλες χωρες δεν υπαρχουν, πχ τωρα με το ΦΑ στα υψη και μερικα διαμερισματα να ανοιγουν θερμανση αλλα οχι αλλα το κοστος να μοιραζεται σε ολους με υπολογισμους εκτος πραγματικοτητας υποβαθμιζουν την αξια των διαμερισματων με το παλιο συστημα θερμανσης. Περα που υπαρχει χαλαρη προστασια της περιουσιας, πολλα προβληματα με την σταθμευση και αλλα θεματα.
-
Έφτασε 21ος αιώνας, ακόμη και σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο και δεν υπάρχει ούτε σαν ιδέα να γίνει ρυμοτομικός αναδασμός και οργανωμένη επέκταση των σχεδίων πόλης, σε καμία επικράτεια στη χώρα... ακόμη κόβουν στραβά ασύμμετρα οικοπεδάκια με στενά δρομάκια κι αδιέξοδα ανάμεσά τους... προφανώς για να μπερδεύονται οι μελλοντικοί πειρατές και να είναι αποτελεσματικη η παλαϊκή άμυνα με μολότοφ ανάμεσα στις μεζονέτες και τα 3οροφα του μέλλοντος, όπως έχτιζαν στο Τρίκερι και το υπόλοιπο Πήλιο οι πρόγονοί μας όταν στο Αιγαίο συριανούσαν τα καράβια τα Ζαγοριανά...
-
Τα υλικά ακριβαίνουν συνέχεια και όλοι μπαίνουν σε φάση αναμονής , ως προς τους κατασκευαστές.
Ισως όμως και οι πωλητές.
Εγώ πάντως ενώ είχα ησυχία τον τελευταίο καιρό , τις τελευταίες μέρες υπάρχει ενδιαφέρον , που σημαίνει ότι όλοι φοβούνται για τα λεφτά τους και ψάχνουν κάτι πιο σίγουρο.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!