-
@storm said in Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?:
Χθες έβλεπα διασώστη να λυγίζει με το χέρι σίδερα που ήταν μέσα στο τσιμέντο πολυκατοικίας για να πλησιάσει σημείο με άνθρωπο. Με το χέρι τα λύγιζε.
Είναι φυσιολογικό αυτό;
Νομίζω ότι κατά περίπτωση αποφεύγουν χρήση εργαλείων από φόβο μην τραυματίσουν τον εγκλωβισμένο
-
Σοκ...
Με τέτοιο σεισμό δεν ξέρω πόσο μπορεί να σε σώσει κι ένα αντισεισμικό κτήριο.
-
Με τετοιο σεισμο και στη σεντρα γηπεδου δεν εισαι ασφαλης.
-
@fiverg said in Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?:
Χθες έβλεπα διασώστη να λυγίζει με το χέρι σίδερα που ήταν μέσα στο τσιμέντο πολυκατοικίας για να πλησιάσει σημείο με άνθρωπο. Με το χέρι τα λύγιζε.
Είναι φυσιολογικό αυτό;
Νομίζω ότι κατά περίπτωση αποφεύγουν χρήση εργαλείων από φόβο μην τραυματίσουν τον εγκλωβισμένο
Ο καταιγίδας αναφέρετε στην ποιότητα των υλικών όπως η σκληρότητα του χάλυβα , η ανθεκτικότητα του μπετόν και την αντοχή των τούβλων .
Έβλεπα και εγώ βίντεο διασώστη με ένα βαρύ σφυρί και θρυμμάτιζε την πλάκα του τσιμέντου άνετα ... -
Ναι σε αυτά αναφέρομαι.
Πολλά βίντεο κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες. Δεν ξέρω αν αληθινά. Θέλω να πιστεύω ότι fake.π.χ. το παρακάτω το είδα και στην τηλεόραση.
-
Αυτά τα τούβλα τους παραβγηκαν "φτηνά"
-
Ένα κτήριο της σχολής πολιτικών μηχανικών σε μια από αυτές τις πόλεις δεν έπαθε απολύτως τίποτα, όπως έδειχναν στην τηλεόραση. Όλα δίπλα έχουν καταρευσει και αυτό στέκεται και μάλιστα όπως φαίνεται, όσο μπορεί να φανεί από φωτογραφίες δεν έχει ούτε ρωγμή.
Έχω την αίσθηση πως είναι συμμικτο, δηλαδή ο φέροντας μηχανισμός είναι μεταλλικός βαρέως τυπου και όχι από σκυρόδεμα. Συνήθως αυτά αντέχουν τέτοιους σεισμούς.
Κάποιοι σεισμολόγοι στην τηλεόραση έλεγαν επίσης πως ο σεισμός έφτασε επιταγχυνεις ίσες με 2g. Αν σκεφτούμε ότι της Αθήνας ο μεγάλος σεισμός ήταν της τάξης του 0,6g καταλαβαίνετε! Δηλαδή κινήθηκαν τα κτήρια μπροστά πίσω κάποια μέτρα με επιταγχυνση 2g.
Μόνο εξαιρετικές κατασκευές αντέχουν τέτοια φορτία στις γωνιές του φέροντα οργανισμού τους.
Εντωμεταξυ, μιας και το φέρνει η κουβέντα. Τι έγινε με τους δικούς μας εργολάβους που πωλούσαν κτήρια στην Αθήνα με αντισεισμικό σχεδιασμό και σε σεισμό 0,6g, έσπασαν οι κολώνες στις πυλωτες και έπεσαν; Γιατί να πέσουν;
-
Στην περιπτωση της Ricomex τουλαχιστον, ειχαν κοπει κολωνες για να ανοιξουν χωρο εσωτερικα.
-
Για τις πολυκατοικίες λέω, θυμάστε κάποιες με πυλωτες που έπεσαν; Γιατί έπεσαν;
-
@fiverg said in Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?:
Στην περιπτωση της Ricomex τουλαχιστον, ειχαν κοπει κολωνες για να ανοιξουν χωρο εσωτερικα.
Σωστά . Όπως και σε άλλη μια πολυκατοικία που είχε σούπερ μάρκετ στο ισόγειο.
Νομίζω ότι στην Αθήνα έχουν μαζευτεί αυτά ή έχουν περιοριστεί. Υπάρχουν άλλες πόλεις που η πολεοδομία κοιμάται και ο Εγκέλαδος παραμονεύει... Πχ Ηράκλειο Κρήτης.Γενικά πάντως νομίζω ότι ένα κτίριο σχεδιάζεται όχι να μην πάθει ζημιές από ένα μεγάλο σεισμό, αλλά να μην καταρρεύσει.
-
@lap said in Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?:
Για τις πολυκατοικίες λέω, θυμάστε κάποιες με πυλωτες που έπεσαν; Γιατί έπεσαν;
Αν θυμάμαι είχαν αρκετές πρόβλημα περιοχή Ηρακλείου και γύρω. Ενώ πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν οκ. Πρέπει να οφειλόταν στο ότι κανείς δεν είχε υπολογίσει ότι ήταν χτισμένες σε μαλακά χώματα (ιζήματα, επιχωματώσεις). Δηλαδή σε ποιο σκληρά εδάφη θα άντεχαν. Κάποιος εργολάβος στο φόρουμ ίσως θυμάται καλύτερα.
Ήταν αστείο τότε, εντάξει όχι αστείο έχασε κόσμος σπίτια, ότι βγάζαν κόκκινα ή κίτρινα τα ισόγεια και πράσινα τα από πάνω.
-
Σεισμολόγος δεν είμαι, ούτε γεωλόγος ή γεωφυσικός. Άσχετος ναι ειμαι.
Έβλεπα χθες στην τηλεόραση που πήγαν Έλληνες επιστήμονες και εντόπισαν το ρήγμα. Έδειχναν στην κάμερα το ρήγμα και τα γύρω σπίτια ήταν όρθια! Σαν να μην έγινε τίποτα!
Συνεπώς, όντας άσχετος αλλά παρατηρητικός, υποθέτω πως τα κύματα του σεισμού όταν βρίσκονται σε μια απόσταση από το επίκεντρο του και αποκτούν μια περιοδικότητα ως συχνότητα με ταλάντωση τότε κάνουν ζημιά στις κατασκευές, οι οποίες και αυτές έχουν έναν συγκεκριμένο βαθμό ιδιοσυχνότητας που μπορούν να ανταποκριθούν. (Όπως συμβαίνει και με τα αμαξώματα και τις ακαμψίες των αυτοκινήτων όταν δέχονται δυνάμεις σε κύματα από τις αναρτήσεις)
Τεσπα, μάθαμε ποτέ γιατί έπεσαν αυτές οι πολυκατοικίες; Κάποιοι είχαν δώσει τον κόπο μιας ζωής για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα. Αποζημιώθηκαν;
-
Aν και υπάρχουν εν ενεργεία πολ. μηχανικοί κι αρχιτέκτονες για να απαντήσουν,θυμάμαι από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου πως το σημαντικό σε σεισμό είναι ένα κτίριο να μην καταρρεύσει δηλ. να αντέξει ο σκελετός του, οι κολώνες,οι πλάκες των ορόφων και τα "πέδιλα" η βάση του στα θεμέλια. Τα τούβλα είναι για την τοιχοποιία,ο.κ. καλό είναι να είναι κι αυτά αξιόλογης ποιότητας για να μην φύγει ο τοίχος από ένα δωμάτιο,αλλά θα σωθείς αν κρατήσει το υπόλοιπο οικοδόμημα.
Επίσης οποιαδήποτε εκ των υστέρων εργασία σε κολώνες (σκάψιμο για να περάσουν καλώδια,το έδειξε σε μια πολυκατοικία στην Τουρκία),πλάκα (τύπου τρυπήμα για να περάσει καπνοδόχος -ναι,το 'χε δει κι αυτό-..),είναι πλήγμα στην στατικότητα του κτιρίου.
Αυτά τα ολίγα θυμάμαι από καμιά φορά που μιλάγαμε για τη δουλειά του.. -
Αυτά διαβάζω και σκέφτομαι. Να μαζέψω λεφτά να δώσω για σπίτι, θα το χρωστάω για δεκαετίες και δεν θα ξέρω τι σίδερα έχει, τι τσιμέντο και τι έχουν κάνει οι συγκάτοικοι στα διαμερίσματα τους πάνω στον φέροντα οργανισμό;
Πως μπορείς να τα ελέγξεις αυτά πριν την αγορά;
-
@panormus772 said in Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?:
Aν και υπάρχουν εν ενεργεία πολ. μηχανικοί κι αρχιτέκτονες για να απαντήσουν,θυμάμαι από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου πως το σημαντικό σε σεισμό είναι ένα κτίριο να μην καταρρεύσει δηλ. να αντέξει ο σκελετός του, οι κολώνες,οι πλάκες των ορόφων και τα "πέδιλα" η βάση του στα θεμέλια. Τα τούβλα είναι για την τοιχοποιία,ο.κ. καλό είναι να είναι κι αυτά αξιόλογης ποιότητας για να μην φύγει ο τοίχος από ένα δωμάτιο,αλλά θα σωθείς αν κρατήσει το υπόλοιπο οικοδόμημα.
Επίσης οποιαδήποτε εκ των υστέρων εργασία σε κολώνες (σκάψιμο για να περάσουν καλώδια,το έδειξε σε μια πολυκατοικία στην Τουρκία),πλάκα (τύπου τρυπήμα για να περάσει καπνοδόχος -ναι,το 'χε δει κι αυτό-..),είναι πλήγμα στην στατικότητα του κτιρίου.
Αυτά τα ολίγα θυμάμαι από καμιά φορά που μιλάγαμε για τη δουλειά του..Το σημαντικότερο είναι να μην καταρρεύσει το κτίριο γιατί αν καταρρεύσει μάλλον δεν θα βγεις ζωντανός. Άπαξ και δεν καταρρεύσει, το δεύτερο σημαντικότερο είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές του δεδομένου ότι το σπίτι είναι μια σημαντική κεφαλαιακή επένδυση.
Μου έχει τύχει μηχανικός να μου λέει «τί τον θες τον υψηλότερο συντελεστή σεισμικής συμπεριφοράς, το σημαντικό είναι να μην πέσει και να βγεις ζωντανός σε καλύπτει για αυτό»…παλικάρι με τα λεφτά των άλλων...
-
Σε περίπτωση σεισμού το σημαντικότερο είναι να αποφευχθεί η ολική κατάρρευση του κτιρίου.
Όταν λοιπόν τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, οι κολώνες και τα δοκάρια, δέχονται σεισμική καταπόνηση και πλησιάσουν τα όρια αντοχής τους , αυτά που πρέπει να υποχωρήσουν πρώτα είναι τα δοκάρια και όχι οι κολώνες.Αυτή τη γενική βασική αρχή θα πρέπει να τηρεί αυστηρά ο μηχανικός κατά την κατασκευή.
Άσχετο - σχετικό.
Όταν ένας άντρας και μια γυναίκα παντρεύονται, λέμε κάνουν - ανοίγουν σπιτικό.
Το ζευγάρι είναι το σπίτι, η γυναίκα είναι η κολώνα και ο άντρας το δοκάρι.
Ο σεισμός είναι ο δυνατός καυγάς.
Όταν φτάσουν στα όρια τους, πρώτος πρέπει να υποχωρεί ο άντρας, ειδάλλως όλα καταρρέουν. -
Συνοπτικά : γενικά οι ζημιές συγκεντρώνονται στη βάση του κτιρίου σε κάθε περίπτωση. Η πυλωτή είναι μαλακός όροφος αφού δεν έχει τοίχους (αντίθετα με τους άλλους ορόφους που έχουν), με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκεί οι βλάβες. Γι΄αυτό σε αρκετές πολυκατοικίες είτε έχτισαν τοίχους σε κάποια σημεία είτε έβαλαν μεταλλικά χιαστί δοκάρια στις πυλωτές.
2g δεν έχω δει στις καταγραφές που κοίταξα (που οι Τούρκοι τις έχουν διαθέσιμες). Έχω δει έως 0,9g που και πάλι είναι πολύ.. Σε κάθε περίπτωση δεν ενδιαφέρει τόσο η μέγιστη εδαφική επιτάχυνση, που μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά το αντίστοιχο φάσμα του σεισμού, που από τα στοιχεία που έχουν ήδη δώσει οι Τούρκοι στη δημοσιότητα ήταν πολύ πάνω από τον κανονισμό τους όχι μόνο ως επιτάχυνση, αλλά και ως περίοδο που η επιτάχυνση παραμένει σταθερά μέγιστη.
Το έδαφος παίζει μεγάλο ρόλο. Εγκληματούν όσοι χτίζουν σε μπάζα και σαθρά εδάφη. Ποιος κάνει όμως γεωτεχνική μελέτη στην οικοδομή του;
Δυστυχώς δεν μπορείς να ξέρεις τι οικοδομή χτίστηκε. Μόνη λύση να αγοράσεις στην οικοδομή που μένει ο κατασκευαστής ή γενικά να προτιμάς γνωστού και αξιόπιστου κατασκευαστή. Οι περισσότεροι θέλουν πολυτέλεια και δεν ενδιαφέρονται για τα αόρατα, δηλαδή σίδερα, μπετά, θεμέλια.
Λύσεις υπάρχουν. Υπάρχουν οικοδομές 15-25 ορόφων που αντέχουν και 7,5 και 8,5R σεισμούς. Στη Χιλή, που το 7,5 είναι το καθημερινό τους και φτάνουν και 8,5-9. Αλλά εκεί χτίζουν με πολλά τοιχώματα από μπετό. -
-
Μιλάς για έλεγχο του εδάφους. Σωστά!
Αν ως κατασκευαστής αγοράσεις ένα οικόπεδο πως μπορείς να ξέρεις πριν την οικοδόμηση ότι το έδαφος είναι το σωστό; Αν τελικά μετά την γεωτεχνική μελέτη δεν είναι κατάλληλο, τι το κάνεις το οικόπεδο;
.
-
Κάνεις έρευνα και με επι τόπου αυτοψία αλλά και με έρευνα σε γεωλογικούς χάρτες.
Δυστυχώς στο παρελθόν η πολιτεία (κράτος, δήμοι κ.λ.π.) μπάζωναν ρέματα, τα έκαναν δρόμους και έχτιζε ο κόσμος, αλλά πρακτικά έχτισε δίπλα σε ρέματα με ο,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο σεισμό.
Ακατάλληλα είναι πολύ λίγα οικόπεδα. Συνήθως μπορείς να κάνεις βελτίωση του εδάφους, και αν υπάρχει πρόβλημα κατα κανόνα το βλέπεις και με τα μάτια σου.
Για τα 2g επιφυλάσσομαι αφού δω περισσότερες καταγραφές.
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?