-
Τα ζώα δεν σκοτώνονται για κατανάλωση αλλά σφάζονται.
Όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Τα ζώα καταλαβαίνουν ότι έρχεται το τέλος τους όταν μπαίνουν στο σφαγείο και αφηνιάζουν. Είναι τραγικό, αλλά δεν μπορώ να απαρνηθώ την φύση μου, είμαι παμφάγο ζώο. Αν δε φάω κρέας για 10 μέρες νιώθω άρρωστος.
-
Δια καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο καθένας, όσο και την ελαφρώς χιουμοριστικη πλευρά του σχολίου, θέλω να πιστεύω. Και για τη μοσχαρίσια, δίκιο έχεις.
Αν τρώμε όσο κρέας περιέχει η Μεσογειακή δίαιτα, συμβατή με την κληρονομικοτητα μας, δεν υπάρχει θέμα για την υγεία μας. Η ύπαρξη κυνοδόντων όμως δεν μας κάνει σαρκοφάγα. Η 'κατανάλωση κρέατος' που εξελικτικά αφορά στους κυνόδοντες, μιλάμε για τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πρίν, που τα ζώα αυτά απ τα οποία εξελικτικά προερχομαστε όλα τα πρωτεύοντα, δεν λογίζονται καν ως πρωτόγονα ανθρώπινα είδη. Απ αυτά τα αρχαία ζώα είναι άχρηστο εξελικτικό απομεινάρι σε μας οι κυνόδοντες, χρήσιμοι μόνο για να θανατωθει απ το λαιμό π.χ. ένα θηλαστικό. Τα ζώα τα οποία χρειάζονται κυνόδοντες, έχουν πεπτικό κι ανοσοποιητικο σύστημα ικανό να καταναλώσει ώμο κρέας, κι αυτά λογίζονται ως σαρκοφάγα. Αυτό που έδωσε εξελικτικό πλεονέκτημα σε πρωτογονους ανθρώπους, πριν το homo sapiens, ήταν η επεξεργασία της τροφής, το μαγείρεμα. Κι έχει επικρατήσει μια πολύ ρομαντική ιδέα για τους πρωτογονους ανθρώπους και το κυνήγι. Οι ποσότητες κόκκινου κρέατος που κατανάλωναν, ειδικά από μεγάλα ζώα, ήταν ακόμη μικρότερες και σπανιότερες απ ότι στη Μεσογειακή διατροφή. Η ζωική πρωτεΐνη που έτρωγαν, προερχόταν περισσότερο από έντομα και προνύμφες και μικρά τρωκτικά, σαύρες, πουλιά, ψάρια που μπορούσαν να παγιδευσουν, ακριβώς όπως κάνουν ακόμη και τα παμφάγα πρωτεύοντα, κι ακριβώς όπως κάνουν ακόμη όσες πρωτόγονες φυλές έχουν απομείνει και πρόλαβαν να μελετηθούν. Ο συσχετισμός λοιπόν κρεατοφαγίας με τους κυνόδοντες είναι στο φαντασιακό μας. Όπως κι η αλόγιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είναι φαινόμενο που μετράει ελάχιστες δεκαετίες ιστορικά.
Δεν ξέρω για ποια κληρονομικότητα μιλάς, ειδικά με την μετακίνηση των πληθυσμών. Η μια γιαγιά μου ήταν Βελγίδα, την γνώρισε ο παππούς μου όταν σπούδαζε στο Βέλγιο, και παντρεύτηκαν (μαζί της μιλούσα στα γαλλικά, ελληνικά δεν έμαθε ποτέ σωστά, μέχρι να πεθάνει τα μιλούσε σπαστά κι ας ζούσε εδώ 60 χρόνια). Ο ίδιος ο παππούς δε ήταν από την Μικρά Ασία, αλλά όχι τα παράλια, δεν είχαν μεσογειακή διατροφή. Ο άλλος παππούς μου ειχε καταγωγή από την Ήπειρο (Αρβανίτες), με το ζόρι μιλούσαν Ελληνικά (από ότι μου έχουν πει η προγιαγιά μου δεν μιλούσε ελληνικά, ο παππούς και ο αδερφός του μιλούσαν τέλεια ελληνικά - καλύτερα από εμάς - αλλά είχαν και κάποιες περίεργες λέξεις) σε εκείνα τα βουνά, και είχαν ζώα, όχι κηπευτικά. Η άλλη γιαγιά ήρθε από την Σμύρνη στην Καταστροφή του '22, εκεί έτρωγαν κρέατα, βούτυρα και κρέμες. Μετά βέβαια ως πρόσφυγες έβραζαν χόρτα για να χορτάσουν την πείνα τους, πονεμένες ιστορίες. Οπότε για ποια μεσογειακή δίαιτα και κληρονομικότητα μιλάμε όταν η μισή Ελλάδα είναι πρόσφυγες;
Πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια δεν υπήρχαν ανθρωποειδή, δεινόσαυροι και ερπετά υπήρχαν μόνο. Πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν τα θηλαστικά. Τα ανθρωποειδή πριν 4-5 εκατομμύρια χρόνια. Φυσικά η μεγαλύτερη εξέλιξη ήταν το κρέας στην διατροφή μας, Η φωτιά βοήθησε την γεωργία περισσότερο.
https://time.com/4252373/meat-eating-veganism-evolution/
Φυτοφάγα που δεν τρώγανε ποτέ κρέας, όπως τα βοειδή, δεν έχουν κυνόδοντες. Εμείς έχουμε. Γιατί άραγε;
-
Να το ξαναπώ; έχουμε κυνόδοντες γιατί τα πρωτεύοντα, εμείς και οι πιθηκοι, τα κληρονομησαμε απ τους κοινούς μας προγόνους, την εποχή πριν υπάρξουν ανθρωποειδή. Σε κείνα τα όντα έπαιξε ρόλο η κατανάλωση κρέατος στη διαφοροποίηση τους απ τα χορτοφάγα και κείνα τα όντα χρησιμοποιούσαν τους κυνόδοντες.
Οι άνθρωποι και τα αμέσως προγόνικα τους είδη ήταν απλά παμφαγα και φυσικά ήταν η φωτιά που τους ξεχώρισε απ τα άλλα όντα, χιλιετίεςπριν τη γεωργια. Δεν υπήρξε ανθρωποειδές που να σκοτώνει τη λεία του με τα δόντια (αυτόν τον ρόλο έχουν οι κυνόδοντες, όχι τη μάσηση κρέατος), και τα σαρκοφάγα ζώα, όπως ο γάτες, έχουν πολύ πιο όξινο πεπτικό σύστημα κι αλλιώτικο ανοσοποιητικο για να καταναλώνουν ωμή σάρκα, που τα homo sapiens δεν έχουν, μόνο το ελάχιστο απομεινάρι κυνοδόντων στο σαγόνι τους έχουν. Δεν είναι σαρκοφάγα τα είδη homo.
Χαίρομαι για την καταγωγή Ελλήνων από διαφορετικά φύλλα της Μεσογείου. Κι ακόμη πιο πλούσια η συγγένεια και με βορειοευεωπαίους. Αυτό δεν έχει όμως σχέση με τη διατροφή. Μεσογειακή λέμε την παρόμοια διατροφή επί αιώνες όλων των λαών της Λεκάνης της Μεσογείου, που ζουν σε ίδιο κλίμα, τις ίδιες εποχές του έτους με ίδια χλωρίδα και πανίδα. Ένας Μαροκινος, Αλβανός, Ιταλός, Λιβανέζος, Έλληνας κλπ. τις ίδιες τροφές τρώνε, αλλάζει ελαφρώς η συνταγή και τα μπαχαρικά.
Η εκτεταμένη σχεδόν καθημερινή κρεατοφαγία, υπήρξε μόνο στο τέλος του 20ου αιώνα. Παγκοσμίως.
-
Τα ζώα όταν τα πάνε για σφάξιμο δεν πρέπει να φοβηθούν γιατί εκρίνουν τοξίνες και χαλάει το κρέας τους .
Αυτό βέβαια στα εγκεκριμένα σφαγεία και όχι στα πανηγύρια ...
-
Να το ξαναπώ; έχουμε κυνόδοντες γιατί τα πρωτεύοντα, εμείς και οι πιθηκοι, τα κληρονομησαμε απ τους κοινούς μας προγόνους, την εποχή πριν υπάρξουν ανθρωποειδή. Σε κείνα τα όντα έπαιξε ρόλο η κατανάλωση κρέατος στη διαφοροποίηση τους απ τα χορτοφάγα και κείνα τα όντα χρησιμοποιούσαν τους κυνόδοντες.
Οι άνθρωποι και τα αμέσως προγόνικα τους είδη ήταν απλά παμφαγα και φυσικά ήταν η φωτιά που τους ξεχώρισε απ τα άλλα όντα, χιλιετίεςπριν τη γεωργια. Δεν υπήρξε ανθρωποειδές που να σκοτώνει τη λεία του με τα δόντια (αυτόν τον ρόλο έχουν οι κυνόδοντες, όχι τη μάσηση κρέατος), και τα σαρκοφάγα ζώα, όπως ο γάτες, έχουν πολύ πιο όξινο πεπτικό σύστημα κι αλλιώτικο ανοσοποιητικο για να καταναλώνουν ωμή σάρκα, που τα homo sapiens δεν έχουν, μόνο το ελάχιστο απομεινάρι κυνοδόντων στο σαγόνι τους έχουν. Δεν είναι σαρκοφάγα τα είδη homo.
Χαίρομαι για την καταγωγή Ελλήνων από διαφορετικά φύλλα της Μεσογείου. Κι ακόμη πιο πλούσια η συγγένεια και με βορειοευεωπαίους. Αυτό δεν έχει όμως σχέση με τη διατροφή. Μεσογειακή λέμε την παρόμοια διατροφή επί αιώνες όλων των λαών της Λεκάνης της Μεσογείου, που ζουν σε ίδιο κλίμα, τις ίδιες εποχές του έτους με ίδια χλωρίδα και πανίδα. Ένας Μαροκινος, Αλβανός, Ιταλός, Λιβανέζος, Έλληνας κλπ. τις ίδιες τροφές τρώνε, αλλάζει ελαφρώς η συνταγή και τα μπαχαρικά.
Η εκτεταμένη σχεδόν καθημερινή κρεατοφαγία, υπήρξε μόνο στο τέλος του 20ου αιώνα. Παγκοσμίως.
Αν παρατήρισες, κι εγώ έγραψα ότι είμαστε πάμφαγο είδος. Μέσα την παμφαγία λοιπόν συμπεριλαμβάνεται και το κρέας (κόκκινο, άσπρο, πουλερικό, ψάρι - πες το όπως θες). Ένας από τους λόγους που το είδος μας κυριάρχησε στον πλανήτη είναι ότι μπορεί να φάει και φρούτα, και λαχανικά, και κρέας, και ψάρια, αν χρειαστεί. Μπορεί να ζήσει παντού δηλαδή. Το να αποκηρύσσουμε την πιο θρεπτική τροφή (το κρέας) είναι τουλάχιστον κακό από την άποψη της επιβίωσης μας.
Η κρεατοφαγία υπήρξε ίδιον των ανώτερων τάξεων. Οι Βασιλείς των Βίκινγκς για παράδειγμα έτρωγαν ελάφι, ενώ οι απλοί άνθρωποι ψάρια. Απλά τον 20ο αιώνα μπόρεσαν να φάνε κρέας και οιι φτωχοί σε καθημερινή βάση.
-
Τα ζώα όταν τα πάνε για σφάξιμο δεν πρέπει να φοβηθούν γιατί εκρίνουν τοξίνες και χαλάει το κρέας τους .
Αυτό βέβαια στα εγκεκριμένα σφαγεία και όχι στα πανηγύρια ...
Έτσι είναι, αλλά υπάρχουν πολλά βίντεο που τα δείχνουν πανικόβλητα μέσα στα σφαγεία. Είχε κάνει το BBC ένα ντοκιμαντέρ όπου μιλούσαν άνθρωποι που δούλευαν σε σφαγεία στην Αγγλία και έφυγαν γιατί δεν άντεχαν αυτό το θέαμα.
-
Οι αγελάδες αν μυριστούν αίμα... πάει το έχασες το κορμί πατριώτη, εκκρίνει τοξίνες, ανεβάζει καρδιακους παλμούς και αγχώνεται πάει το αίμα στα άκρα και σφίγγει το κρέας σφαζεται και μένουν αρτηρίες γεμάτες με αίμα γιατί από το σφίξιμο δεν φεύγει όλο... Έγινε 3-4ης διαλογής.
Πρώτα αναισθησία με διάφορους τρόπους και σε άλλη αίθουσα σφάξιμο.
Παρόμοια διαδικασία με τους χοίρους αλλά όχι τόσο προσεχτικά γιατί δεν αγχώνονται τόσο.
Λιγότερο τα αρνιά και μετά οι κότες.
Θα βρεις βίντεο και από Ελλάδα που έχει ανέβει ένας μλκς σε καρότσα με γουρούνια και τα χτύπαγε με μπουλονοκλειδο στο δόξα πατρί...
Η ανθρώπινη υπόσταση λέει ότι πρέπει να σέβεσαι το ζώο μέχρι το τέλος του.... Αλλά τι λέω τώρα
-
Καλημέρα,
το Σαββατοκύριακο θα είμαι Αθήνα με την σύζυγο και ψάχνω που θα μπορέσουμε να πάμε για φαγητό.
Επειδή θα νοικιάσω αυτοκίνητο δεν θα έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με αποστάσεις.
Οπότε η αναζήτηση αφορά φαγητό για το Σάββατο βράδυ, πρωινό την Κυριακή πρωί (έχω ενα plan b για πρωινό να σταματήσουμε σε Βενέτη) και μεσημεριανό την Κυριακή, ιδανικά κάπου σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο. Για μεσημεριανό θα ήθελα να πάω σε ένα ταβερνάκι κοντά στο Γραμματικό αλλά δεν ξέρω αν θα έχω αρκετό χρόνο. -
Σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο και αν θες να φας κρεατικά χύμα μέχρι θανάτου, δες στα Καλύβια Αττικής τις ταβέρνες. Τρίγωνο, Χριστόφορος, Μουρούζης είναι οι πιο γνωστές.
Αν θες κάτι πιο γκουρμέ δεν σου κάνουν όμως
-
@mastoras78 said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο και αν θες να φας κρεατικά χύμα μέχρι θανάτου, δες στα Καλύβια Αττικής τις ταβέρνες. Τρίγωνο, Χριστόφορος, Μουρούζης είναι οι πιο γνωστές.
Αν θες κάτι πιο γκουρμέ δεν σου κάνουν όμως
Tα κρεατα ειναι καλης ποιοτητας; Φθηνο και ποιοτικο δεν βγαινει η εξισωση οσο και να το στρεσσαρεις.
-
Ναι βρε limited δώσε λεπτομέρειες για του τί θες να φας!
Αυτά που έγραψε ο μαστορας είναι VFmoney&flavour αλλά είναι ...χασαποταβέρνες , σε πιο νορμάλ ( και πάλι ταβέρνα) είναι το αρχοντικό του Λέκκα και η Argentina στον Μαραθώνα που είναι μια ευθεία δρόμος απο το αεροδρόμιο , τώρα για πρωινό - Branch κτλ πας Αναφιώτικα που είναι κέντρο , όλοι εκεί πάνε εκτός απο εμένα που την βρίσκω και στον φούρνο της γειτονιάς μου... -
Για εστιατόριο πάρα πολλές επιλογές, το θέμα είναι τι θές? Τι είδους φαγητό και ατμόσφαιρα?
Για πρωινό, ΚΟΡΥΦΑΙΟ είναι αυτό: https://goo.gl/maps/ZYv2VChdX9dz4UDV9
-
Το branch πες ότι το καταλαβαίνω το πρωινό έξω -εκτός και αν είσαι διακοπές - δεν το καταλαβαίνω , τι ώρα να ξυπνήσω να πλυθώ-στολιστώ να οδηγήσω μέχρι εκεί για να φάω πρωινό? Μέχρι να πάω πρέπει να σταματήσω στο δρόμο να φάω καμιά τυρόπιτα και να πιω κάνα καφέ για να ξυπνήσω αχαχχααχαχαχ
-
@limited_one said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Καλημέρα,
το Σαββατοκύριακο θα είμαι Αθήνα με την σύζυγο και ψάχνω που θα μπορέσουμε να πάμε για φαγητό.
Επειδή θα νοικιάσω αυτοκίνητο δεν θα έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με αποστάσεις.
Οπότε η αναζήτηση αφορά φαγητό για το Σάββατο βράδυ, πρωινό την Κυριακή πρωί (έχω ενα plan b για πρωινό να σταματήσουμε σε Βενέτη) και μεσημεριανό την Κυριακή, ιδανικά κάπου σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο. Για μεσημεριανό θα ήθελα να πάω σε ένα ταβερνάκι κοντά στο Γραμματικό αλλά δεν ξέρω αν θα έχω αρκετό χρόνο.για σαββατοβραδυ, πηγαινε κουκουβαγια αλλα πρωτα παρε τηλεφωνο να κλεισεις. θα γουσταρει τοσο που μετα θα σου δωσει αυτη το γλυκο,
τωρα branch και τετοια, εγω λαικο παιδι ειμαι δεν τα ξερω.... αλλα εγω παιρνω στο χερι πραμα απο τον τακη-αρτοποιοτης, ειναι κατακεντρο-κουκακι, μισαραλιωτου 14 νομιζω, χρονια τωρα και στανιαρω με το ψωμακι με πικαντικο λουκανικο, ετσι κατι μου ζεσταινει το απο μεσα μου. ε, μετα ματαμπρε για λιγη πρωτεινη. -
@gatoz said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
για σαββατοβραδυ, πηγαινε κουκουβαγια αλλα πρωτα παρε τηλεφωνο να κλεισεις.
Εξαιρετικό (αν και για εμένα το CTC είναι καλύτερο) αλλά να ελέγξει και τιμές...δεν ξέρουμε εαν θέλει να δώσει το ένα νεφρό του...αχαχα!!
ΥΓ: Ναι λαϊκό παιδί με Κουκουβάγια και Μπεηζ Γκριλ...αχαχαχα!!
ΥΓ2: Τάκης πολύ καλός για τέτοια. -
@mastoras78 said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο και αν θες να φας κρεατικά χύμα μέχρι θανάτου, δες στα Καλύβια Αττικής τις ταβέρνες. Τρίγωνο, Χριστόφορος, Μουρούζης είναι οι πιο γνωστές.
Αν θες κάτι πιο γκουρμέ δεν σου κάνουν όμως
Μια χαρά είναι οι ταβέρνες για Κυριακή μεσημέρι! Με γκουρμέ κινδυνεύουμε να μείνει νηστική η σύζυγος!
-
@yem said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Ναι βρε limited δώσε λεπτομέρειες για του τί θες να φας!
Αυτά που έγραψε ο μαστορας είναι VFmoney&flavour αλλά είναι ...χασαποταβέρνες , σε πιο νορμάλ ( και πάλι ταβέρνα) είναι το αρχοντικό του Λέκκα και η Argentina στον Μαραθώνα που είναι μια ευθεία δρόμος απο το αεροδρόμιο , τώρα για πρωινό - Branch κτλ πας Αναφιώτικα που είναι κέντρο , όλοι εκεί πάνε εκτός απο εμένα που την βρίσκω και στον φούρνο της γειτονιάς μου...Ευχαριστώ! Θα τα κοιτάξω!
-
@fanis75 said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Για εστιατόριο πάρα πολλές επιλογές, το θέμα είναι τι θές? Τι είδους φαγητό και ατμόσφαιρα?
Για πρωινό, ΚΟΡΥΦΑΙΟ είναι αυτό: https://goo.gl/maps/ZYv2VChdX9dz4UDV9
Εγώ πάω σχεδόν παντού! Το θέμα είναι το έτερον ήμισυ που δεν τρώει σχεδόν καθόλου ντρεσινγς και σως
-
@limited_one said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
@yem said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Ναι βρε limited δώσε λεπτομέρειες για του τί θες να φας!
Αυτά που έγραψε ο μαστορας είναι VFmoney&flavour αλλά είναι ...χασαποταβέρνες , σε πιο νορμάλ ( και πάλι ταβέρνα) είναι το αρχοντικό του Λέκκα και η Argentina στον Μαραθώνα που είναι μια ευθεία δρόμος απο το αεροδρόμιο , τώρα για πρωινό - Branch κτλ πας Αναφιώτικα που είναι κέντρο , όλοι εκεί πάνε εκτός απο εμένα που την βρίσκω και στον φούρνο της γειτονιάς μου...
Ευχαριστώ! Θα τα κοιτάξω!Mοντ λίμιτεντ ένα (που θα έγραφε και ο αίλουρος), όταν απαντάμε σε συγκεκριμένη ανάρτηση, αφήνουμε μία κενή σειρά γιατί αλλιώς δεν ξεχωρίζει και δεν καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ποιο ήταν το αρχικό κείμενο και ποια η απάντηση
Φιλικά πάντα
Edit.....μόλις το διόρθωσες! χαχαχα.....
-
@wantone said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
@mastoras78 said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο και αν θες να φας κρεατικά χύμα μέχρι θανάτου, δες στα Καλύβια Αττικής τις ταβέρνες. Τρίγωνο, Χριστόφορος, Μουρούζης είναι οι πιο γνωστές.
Αν θες κάτι πιο γκουρμέ δεν σου κάνουν όμως
Tα κρεατα ειναι καλης ποιοτητας; Φθηνο και ποιοτικο δεν βγαινει η εξισωση οσο και να το στρεσσαρεις.
Δυνατές χασαποταβερνες με τεράστια κατανάλωση, τεράστιες μερίδες και αλάτι. Εννοείται θα σκάσετε από το φαγητό..
Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»)