-
Nissan Micra 3ης γενιάς, τον ιπποπόταμο. Πολύ ευχάριστο και εύκολο αυτοκίνητο. Οκ δεν ήταν για πολλά πολλά αλλά καθαρά ως ανθρωπομεταφορέας από το σημείο Α στο σημείο Β, τα έκανε όλα σωστά.
-
Δεν πιστεύω ότι κάποιος μαθαίνει μόνον σε ένα αυτοκίνητο, γιατί όσο ζούμε μαθαίνουμε, ακόμα και οι οδηγοί αγώνων μαθαίνουν!
Τα πρώτα βήματά μου (και ανάποδα τιμόνια) τα έκανα σε ένα Opel Rekord Caravan 1700, του 1979. Κατά τα άλλα ακόμα μαθαίνω, ενώ έχουν περάσει δεκάδες αυτοκίνητα από τα χέρια μου, πισωκίνητα, προσθιοκίνητα, τετρακίνητα, χειροκίνητα, ημιαυτόματα, αυτόματα, από 60 ως 600+ άλογα. -
@diego1960 said in Αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε:
Nissan Micra 3ης γενιάς, τον ιπποπόταμο. Πολύ ευχάριστο και εύκολο αυτοκίνητο. Οκ δεν ήταν για πολλά πολλά αλλά καθαρά ως ανθρωπομεταφορέας από το σημείο Α στο σημείο Β, τα έκανε όλα σωστά.
Κι εγω στο ιδιo εμαθα, ειχαν πολλη περαση στις σχολες οδηγων τοτε! Το 1200αρι με τα 80κατι αλογα στο κλασικο μπλε-μωβ χρωμα. Αρκετα συμπαθητικο.
Πρωτο αμαξι που οδηγησα μετα το διπλωμα και για λιγο καιρο ηταν το ξεχασμενο fiat tempra της οικογενειας. -
Υπερβολικά συμπαθητικό!!! Συμφωνώ.
Το έχω οδηγήσει και εγώ αλλά τότε απλά το θεωρούσα διεκπεραιωτικοΤωρα που θέλω πρακτικά, αξιόπιστα και ευρύχωρα αυτοκίνητα τελικά ήταν πολύ καλό. Είχε συρόμενο πίσω κάθισμα, πολύ νεύρο στον κίνητρα του, μέτριο τιμόνι αλλά πολύ καλό πάτημα.
-
Opel Kadett του 1976!
Σε χρώμα πράσινο ανοιχτό, βλέπεται ήταν πιο φθηνό σε αυτό το χρώμα! Άπειρες φορές κάναμε την διαδρομή Αθήνα-Μέτσοβο μέσω Κατάρας φυσικά! Μετά από 30 χρόνια ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! -
Εγώ έμαθα σε όπελ καντέτ του τέλους 60, αρχών του 70 του δάσκαλου.
Το τότε οικογενειακό αμάξι ήταν ένα καινούργιο, μόλις 1 χρόνο πριν το είχαμε αγοράσει, γκόλφ 1 με τον 1100 στην βασική έκδοση και τα 50 ατίθασα άτια του. 0-100 σε 16,5 δ. Τελική 140, άντε 144 στην κατηφόρα.
Δηλαδή είχε ένα ταχύμετρο μόνο και δεν είχε δεξιό καθρέπτη, γιατί αυτόν τον είχε η πλούσια έκδοση L.
Εκανα πολλές διαδρομές με αυτό, κυρίως από το σπίτι στα διάφορα σέρβις της φολκσβάγκεν, γιατί όλο βλάβες έβγαζε.
Επίσης δεν του άρεσε καθόλου η βροχή και αν είχε νερά στον δρόμο και πέρναγε κανένας και σε έβρεχε, έσβηνε εκεί όπως ήταν...
Κουβαλούσα μαζί μου σπρέι για τα καλώδια, νιτσεράδες κλπ...
Στην 4ετία είχα πάρει καινούργιο ένα επαγγελματικό πόνυ, που με 600 κ.εκ και 37 άλογα και αεροδυναμική περιπτέρου, ήταν λίγο πιο αργό από το γκόλφ. Αλλά δεν με άφησε ποτέ. Ηταν το πρώτο δικό μου αμάξι που το είχα αγοράσει σχεδόν όλο με δικά μου λεφτά.
Οπότε μπαίνοντας στον κόσμο της σιτροέν, όταν μπορέσαμε ξεφορτωθήκαμε το γκόλφ, που το οδηγούσα και πιο λίγο και πήραμε την ΒΧ ΑΤΟΥΤ πάλι με 1100, αλλά με 60 άλογα.
Τότε από το 1974 μέχρι την απόσυρση του 1991, ο υψηλός πληθωρισμό και οι μεγάλοι φόροι στα αυτοκίνητα, οδηγούσαν την αγορά σε τριψήφιους κυβισμούς, έως 1100-1200. Τα 1300 θεωρούνταν όνειρο.
Βέβαια στο τσάκ προλάβαμε και την απόσυρση, γιατί κάποιοι ανόητοι έλεγαν καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη...
-
Έχω την αίσθηση η απόσυρση ήταν υποχρεωτική από την ΕΕ λόγω μη καταλυτικών οχημάτων
Θυμάστε πως μύριζε ένα βενζινοκίνητο με το τσοκ ανοιχτό ; πέρα από τον μόλυβδο
Έκανες κεφάλι με το που περνούσες πίσω από εξατμίσεις
-
Αμα ήταν υποχρεωτική θα την είχαν κάνει όλοι, χωρίς να αποκτήσει πολιτική χροιά.
-
Δεν έμαθα ποτέ να οδηγώ.
-
Πολύς κόζμος.
-
@lap said in Αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε:
Έχω την αίσθηση η απόσυρση ήταν υποχρεωτική από την ΕΕ λόγω μη καταλυτικών οχημάτων
Θυμάστε πως μύριζε ένα βενζινοκίνητο με το τσοκ ανοιχτό ; πέρα από τον μόλυβδο
Δεν θυμάμαι να μας είχε υποχρεώσει κάποιος, να κάνουμε απόσυρση.
Και όσο για τις μυρωδιές, μην μου πεις πως δεν θυμάσαι το «κλούβιο αυγό» των Alfa Romeo/ιταλικών γενικά; -
Για την χώρα το λέω. Όχι εσένα προσωπικά.
-
Αυτό εννοώ.
-
Για εμένα υπάρχει το έμαθα να οδηγώ με την έννοια να ξεκινώ και να σταματάω σωστά, να στρίβω, να παρκάρω. Έχει το να οδηγώ καλά, πολύ καλά. Όπως το δει ο καθένας.
Ξεκίνησα για λίγο με ένα Ford Taunus. Όπως στο site, χωρίς όμως τα στρόγγυλα προβολάκια. Ήταν 1600cc, με πολύ καλά κρατήματα και με πίσω κίνηση που την απολάμβανα σε αλάνες.
https://www.efsyn.gr/aytokinito/237026_ford-taunus
Μετά πήγα σε Opel Ascona 1.2 cc (1976 χρόνος παραγωγής) που και αυτή την κράτησα για λίγο. Μου έβγαλε κιβώτιο ταχυτήτων και σασμάν. Δεν την πίεσα όπως το Ford που είχε και "βούτυρο" κιβώτιο ταχυτήτων και ενώ το έστιβα δεν έβγαλε καμία ζημιά.
Μετά πήγα σε μπροστά κίνηση και άλλαξε η φιλοσοφία οδήγησης. Ήταν το Golf II Gti 1.8 16v 1988 (αν θυμάμαι σωστά) με τον καθρέπτη μπροστά στην πόρτα και όχι στο φινιστρίνι και 3θυρο. Είχε υπολογιστή ταξιδιού, για χιλιόμετρα που κάνω, κατανάλωση και εξωτερική θερμοκρασία!
Εκεί βελτιώθηκα στην οδήγηση. Αυτό το αυτοκίνητο είναι μέχρι σήμερα στην καρδιά μου. Μετά από αυτό το αυτοκίνητο δε με συγκίνησε τίποτα λόγω ηλεκτρονικών βοηθημάτων.
Εκείνο το Gti δεν είχε τίποτα από βοηθήματα. -
@sarantism said in Αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε:
Ford Taunus
Συνταξιούχος είσαι;;;;;
Taunus????
-
To Ford Taunus είναι το 12M, ή λάθος θυμάμαι;
-
Δεν ήταν μόνο το 12Μ. Είχε και μεγαλύτερους κινητήρες.
-
Είχε ο πατέρας παιδικού φίλου το 20m.
Αργοτερα έβγαλε κι αυτό σαν taunus και Cortina.
Ποτέ δε κατάλαβα τη διαφορά.
-
@georgemit said in Αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε:
Είχε ο πατέρας παιδικού φίλου το 20m.
Αργοτερα έβγαλε κι αυτό σαν taunus και Cortina.
Ποτέ δε κατάλαβα τη διαφορά.
Αν δεν κάνω λάθος το Cortina κατασκευαζόταν στην Μ. Βρετανία και το Taunus στην Γερμανία.
-
@lap said in Αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε:
@sarantism said in Αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε:
Ford Taunus
Συνταξιούχος είσαι;;;;;
Taunus????
lol όχι lap. Απλώς ο πατέρας το αυτοκίνητο το θεωρούσε μέσο μετακίνησης και το είχε αγοράσει μεταχειρισμένο. Το ίδιο το είχε ένας γνωστός με δύο πόρτες (coupe να το πω?) και δίλιτρο. Το cortina όπως ακριβώς το παρακάτω στο ίδιο χρώμα αλλά με καθίσματα με προσκέφαλο (το taunus δεν είχε με προσκέφαλο) είχε ο θείος μου. Πολύ άνετο και όμορφο για τότε για τα δικά μου γούστα αυτοκίνητο.
Αλήθεια, θυμάστε τότε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν με καθίσματα χωρίς προσκέφαλο;
https://driventowrite.com/2023/05/27/the-ford-cortina-mark-iv-at-forty/
Το άρθρο το λέει Cortina. Ποιο πάνω λέγεται Taunus. Θα δω αν βρω ένα βίντεο που έλεγε για το Taunus. Και εμένα μου φαίνεται πως αυτές οι δύο χώρες ήταν παραγωγής του. Βρετανία και Γερμανία.
Βρήκα ένα άλλο βίντεο. Είναι δοκιμή μάλλον του 1,6 το 1974. Είναι στα Γερμανικά. Δεν κατάλαβα τίποτα.
Όμως 0-100 έχει: 20κάτι δευτερόλεπτα. Ήταν βαρύ αυτοκίνητο. Δείχνει και τον ανταγωνισμό. Δεν ξέρω αν λέει πως η τελική ήταν 140. Εγώ το πήγα 160...
[https://www.youtube.com/watch?v=DS1DO0KQ2_s](link url)Θυμάστε που τα περισσότερα είχαν καθρέπτη μόνο στην πλευρά του οδηγού; Τα Γιαπωνέζικα συνήθως είχαν δύο. Και θυμάμαι και κάτι πλαστικούς που βάζανε aftermarket.
Αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε