-
Χαιρετώ την παρέα!
Λοιποοοοοοόν, έφτασε ο καιρός να αλλάξουμε το αμάξι της συζύγου. Έχει ένα -τραγικό για τα γούστα μου- astra H του 2007 το οποίο απλά σιχαίνομαι να οδηγώ. Το αμάξι αυτό κρατιέται μια χαρά αλλά τώρα θα χρειαστεί λάστιχα, επιδιόρθωση του ουρανού που έχει αρχίσει να κρεμάει και διάφορα μαζέματα γύρω γύρω καθώς έχει μαζέψει πολλές γρατζουνιές (παραδόξως, η καλή μου δεν έχει κάνει καμία από αυτές καθώς είναι πολύ προσεκτική οδηγός-όλες έχουν γίνει ή από εμένα ή από άλλους όταν είναι παρκαρισμένο κάπου). Να προσθέσω ότι έκανα το λάθος να της αφήσω κάποια στιγμή μερικές ημέρες (που έγιναν μήνες…) το civic μου και έκτοτε σιχάθηκε και εκείνη το astra και άρχισε να γουργουρίζει ότι θέλει άλλο. Μέχρι τότε δεν ήξερε τι υπάρχει καθώς το astra ήταν βασικά σχεδόν το μόνο αμάξι που είχε οδηγήσει ποτέ. Μετά όμως δυστυχώς γλυκάθηκε και απέκτησε απαιτήσεις… (φεισπαλμ!)Δεδομένα επόμενου αμαξιού:
- Μεγάλο και SUV. SUV γιατί της αρέσουν και μεγάλο γιατί έχουμε 2 παιδάκια και ο στόχος είναι τα 3 (γρηγορότερα από ότι αργότερα). Ο σκοπός λοιπόν είναι να έχουμε 3 παιδικά καθισματάκια (οι ηλικίες τώρα είναι 6,5 και 4). Τους τελευταίους μήνες το ψάχνω το θέμα δειλά δειλά και συμπέρανα ότι προτιμώ αμάξι 5θέσιο που να παίρνει στο πίσω έδρανο 3 καθισματάκια παρά κάποιο 7θέσιο.
- Το μπατζετ το όρισα στα 30-35.000.
- Η σχετικά πρόχειρη αναζήτησή μου τους τελευταίους μήνες με έχει οδηγήσει να έχω λοκάρει στα Τiguan Allspace και C5 Aircross. Αμφότερα έχουν αρκετά μειονεκτήματα και κανένα δε μου αρέσει πολύ υποκειμενικά. Το Tiguan θα το έπαιρνα με 3τεκνία καθώς κατέβαινε περίπου στα 32-35.000 (εκδόσεις Life-R Line). Το C5 μπορώ να το πάρω και χωρίς τριτεκνία (και άρα να γλιτώσω το θέμα της αναμονής καθώς για να τη χρησιμοποιήσεις πρέπει πρώτα να την έχεις) αλλά βγαίνει περίπου στα ίδια λεφτά και είναι μόλις 1.2 130 άλογα και χειροκίνητο. Επίσης μου τη σπάει απεριόριστα ότι τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τόση αύξηση. Κάποια στιγμή νομίζω ότι έκανε 6-8.000 λιγότερο. Αντίστοιχα και τα VW πήραν αυξήσεις πρόσφατα και σπάστηκα πολύ (ένας λόγος που κοιτούσα καν τα VW ήταν ότι είχαν κρατήσει τιμές- το Tiguan συγκεκριμένα. Επίσης έχω πάει και έχω δει και το Dacia Jogger και έχω μελετήσει τα Seat Tarraco, VW Touran, Skoda Kodiaq και τη σειρά των Spacetourer (πρώην Picasso) τα οποία έχω απορρίψει για διάφορους λόγους (δεν είμαι απόλυτος όμως και δε με πειράζει να γίνει κουβέντα σχετικά).
- Διαβάζοντας όμως -και εδώ μέσα- διάφορα, έχω ένα σχετικό άγχος να πάρω αμάξι με τόσα λεφτά που να έχει απόλυτα θερμικό κινητήρα γιατί δεν ξέρω τι χαράτσωμα ή απαξίωση θα φάει τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διστάζω.
Σήμερα όμως, πήγαμε μια βόλτα από τη Hyundai για να δούμε το Tucson και….ερωτευτήκαμε το Ioniq!!
Μας άρεσε τόσο πολύ που αν είχαμε περισσότερο χρόνο μπορεί να το παράγγελνα εντός μισής ώρας από την πρώτη μας γνωριμία! Ευτυχώς η αντιπροσωπία έκλεισε για 1,5 μέρα οπότε έχω χρόνο να χαλαρώσω και να το σκεφτώ (αχαχαχαχα).
Το Ioniq τικάρει πολλά κουτάκια:- Κοστίζει 37.000 ευρώ η πρώτη έκδοση (που με καλύπτει σαν εξοπλισμός καθώς έχει πάνω πολύ πράγμα) με τα 170 άλογα, πίσω κίνηση και τη μικρή μπαταρία (50τόσες kwh). Επίσης με καλύπτει η μπαταρία καθώς μεγάλες αποστάσεις δεν κάνουμε ποτέ. Ζούμε και Κρήτη και δεν είμαστε και των εκδρομών. Η τιμή του δηλαδή είναι και κλεψιά σε σχέση με ας πούμε ένα C5 Aircross 1.2 130 των 32.000
- Έχω κλειστό δικό μου γκαράζ. Οκ, θα βγει έξω το civic (στην αυλή όμως, όχι στο δρόμο).
- Μας αρέσει πάρα πολύ εμφανισιακά (είναι και 80’s style και καθώς είμαι παιδί της δεκαετίας αυτής -και λάτρης της- μου αρέσει ένα παραπάνω).
- Δε χρειάζεται να περιμένω 3τεκνία καθώς έχει ήδη 8000 κρατική επιδότηση από το κράτος και 2000 έκπτωση από τη hyundai.
- Είναι αρκετά φαρδύ με τεράστιους χώρους μέσα οπότε τα 3 καθισματάκια πίσω, λογικά θα χωράνε άνετα. Θα κάνω και σχετικές μετρήσεις-δοκιμές βέβαια.
- Πολύ σημαντικό για εμένα ότι δε θα νιώθω ότι πλήρωσα υπεραξία σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο θερμικό μοντέλο αυτή τη στιγμή που έχουν πάει οι τιμές τους αδικαιολόγητα ψηλά.
Βιάζομαι σχετικά διότι τα πάντα παίρνουν πάνω συνεχώς. Νομίζω ότι και αυτό έχει τσιμπήσει 1 χιλιάρικο το τελευταίο δίμηνο. Από την άλλη, τα λεφτά είναι πολυυυυύ περισσότερα από όσα σκεφτόμουν ότι θα έδινα ποτέ για αυτοκίνητο. Και αυτό το τελευταίο μου δημιουργεί μια ανασφάλεια.
Ερωτήσεις:
-Τι λέει η ομήγυρις γενικά για το μοντέλο; υπάρχει θέμα εδώ μέσα για αυτό;
-Η επιδότηση της κυβέρνησης δίνεται πάντα; ή μπορεί και να μας πουλήσει; γιατί έχω ακούσει ότι καθυστερούν κάμποσο.
-Κάποιες άλλες σκέψεις/ενστάσεις σχετικά με τα ηλεκτρικά;Έχω και άλλα που ήθελα να γράψω αλλά δε μπορώ να τα σκεφτώ τώρα (βλέπω και Μουντιάλ). Ίσως προκύψουν στην πορεία με την κουβέντα.
Εκτιμώ προκαταβολικά την όποια βοήθεια σας. -
@sargus said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Χαιρετώ την παρέα!
Λοιποοοοοοόν, έφτασε ο καιρός να αλλάξουμε το αμάξι της συζύγου. Έχει ένα -τραγικόσαργε λιγο παραπανω σκεψις. σε φεβ θα πηγαινα. σε φουλ ηλεχτρικο οχι ακομη. νομιζω θα απαξιωθει σε σχεση με οτι καινουργιοτερο φτασει σε 2-3 χρονια. και τα γιουρα ειναι πολλα να ξαναμαζευτουν με 3 παιδια. το τουραν ποσο εχει? ειχα καποτες 2. και γαμω τους χωρους και ευχαριστο σε ταξιδι. φυσικα δεν μπορω παρα να πω να περιμενεις λιγοι μηνες.... θα ερθει και θα ειναι c κατηγορια. #mono_vitara
-
Φεβ πανάκριβα.
Τουραν τέλος. Και πανάκριβο. -
Φεβ πανάκριβα.
Τουραν τέλος. Και πανάκριβο.Σε βλέπω για Corolla Cross...
-
@groover1972 said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Σε βλέπω για Corolla Cross...
Νομίζω ότι με τίποτα δε χωράει στο πλάτος 3 καθισματάκια πίσω. Εδώ νομίζω ότι δεν τα χωράει το Rav. Κάνω λάθος; ξέρεις κάτι επ'αυτού;
-
Φεβ πανάκριβα.
Τουραν τέλος. Και πανάκριβο.Σε βλέπω για Corolla Cross...
μα ειναι μια χαρα παιδι... τι σουφταιξε?
-
Σουζούκι Σκρόσς, και με τα ρέστα πακοτίνια.
-
Σε βλέπω για Corolla Cross...
Νομίζω ότι με τίποτα δε χωράει στο πλάτος 3 καθισματάκια πίσω. Εδώ νομίζω ότι δεν τα χωράει το Rav. Κάνω λάθος; ξέρεις κάτι επ'αυτού;
Αυτό μόνος σου θα το δεις, πολύ απλά πας σε μια έκθεση με ένα μέτρο στη τσέπη και το υπολογίζεις.
Για να γράψω κάτι που ίσως σε βοηθήσει, θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς σε περασμένες δεκαετίες με εκείνες τις αναρτήσεις στο πίσω κάθισμα σαν παιδί δε γλίτωνες τον
Τώρα πάμε προς το 2023, άμα είχα μικρά παιδιά σίγουρα θα έβαζα στανταρ multi-link, double wishbone κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Για ηλεκτρικό vs υβριδικό vs θερμικό είναι πολύπλοκη εξίσωση με παράγοντες που δε ξέρουμε
Youtube Video*απέχω από το μουντιάλ γιατί αποκλείστηκε η Βραζιλία
-
Το Ioniq έχει multilink πίσω.
-
Το Ioniq έχει multilink πίσω.
Απλά το έγραψα για να βάλεις κάποια στανταρ στην αναζήτηση σου π.χ. χώρος για 3 παιδιά, καλή ανάρτηση κλπ.
Τώρα για χρηματο-οικονομικά θέματα όπως έγραψα η κατάσταση είναι περιπλοκή.
Κι εγώ μετά από τα αυτοκίνητα που περάσαν από τα χέρια μου κατέληξα ή θα κατέληγα σε ασιάτη (Korea-Japan) -
@a65 said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Απλά το έγραψα για να βάλεις κάποια στανταρ στην αναζήτηση σου π.χ. χώρος για 3 παιδιά, καλή ανάρτηση κλπ.
Τώρα για χρηματο-οικονομικά θέματα όπως έγραψα η κατάσταση είναι περιπλοκή.
Κι εγώ μετά από τα αυτοκίνητα που περάσαν από τα χέρια μου κατέληξα ή θα κατέληγα σε ασιάτη (Korea-Japan)Σωστά και σωστά.
Έχω σκεφτεί διάφορα. Με προβληματίζει κυρίως το γεγονός ότι είμαστε σε μεταβατική εποχή. Και δυστυχώς από ότι φαίνεται διαρκεί πολύ, μερικά χρόνια τουλάχιστον. Οπότε χρηματοοικονομικά δεν έχεις safe pathway.
Σκέφτηκα να πάρω μεταχειρισμένο. Ελάχιστα έως καθόλου αξιόλογα και μάλλον καθόλου στην Κρήτη που μένω και μπορώ να ψάξω/ελέγξω.
Σκέφτηκα και τη λύση του ληζινγκ για να με βγάλει 3-4 χρόνια μέχρι να δούμε που (και αν) θα κάτσει η μπίλια. Αλλά είναι πολύ ακριβά και μάλλον τότε θα είναι ακόμα ακριβότερο να αγοράσεις (ηλεκτρικό) αμάξι.
Δεν ξέρω. Νομίζω ότι το Ioniq στα 37 σήμερα είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή όσο οξύμωρο και αν ακούγεται. Ειδικά αν το συγκρίνεις με τα καινούργια σήμερα όπως κάτι astra 1.2 στα 30.000 κτλ.Ξέχασα να αναφέρω ότι το κόστος κατοχής και συντήρησης ενός ηλεκτρικού είναι πολύ χαμηλότερο από ενός θερμικού και αν και δεν είναι πολλά τα λεφτά, κάτι μαζεύεται και από εκεί σε βάθος χρόνου. Στο Ioniq συγκεκριμένα πας κάθε 2 χρόνια για τακάκια/υγρά φρένων και διάφορα υγρά κλιματισμού και ψύξης. Λεπτομέρειες για αυτά με νούμερα θα μάθω από βδομάδα που θα ψαχτώ πιο οργανωμένα.
Τώρα, για το μέγα θέμα των μπαταριών: η hyundai δίνει εγγύηση 8 χρόνων οπότε πιστεύω ότι μια 12ετία θα με βγάλουν με τη χρήση που θα του κάνουμε. Από εκεί και πέρα βλέπουμε. Όλα άγνωστα προς το παρόν. -
Όταν λές 3 καθισματάκια εννοείς να έχει για όλα isofix πίσω ? Για ψάχτο λίγο γιατί είναι απειροελάχιστα τα αυτοκίνητα με αυτή την επιλογή.
-
@mastoras78 said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Όταν λές 3 καθισματάκια εννοείς να έχει για όλα isofix πίσω ? Για ψάχτο λίγο γιατί είναι απειροελάχιστα τα αυτοκίνητα με αυτή την επιλογή.
Όντως είναι ελάχιστα. Σίγουρα κανένα από τα υποψήφια μου (σκέψου ότι ακόμη και το C5 aircross που έχει 3 ανεξάρτητα πίσω καθίσματα, διαθέτει isofox μόνο στα 2 ακριανά_#gyftoi_Galloi) Αναγκαστικά πάμε σε μη isofix πίσω. Αλλά δεν είναι πρόβλημα: το επίπεδο ασφάλειας παραμένει το ίδιο.
-
Περι ηλεκτρικου
Για καθε ανηλικο τεκνο δικαιουσαι 1,000€ επιπλεον επιδοτηση μεχρι 4,000€ . Δλδ αν εχεις 3 παιδακια το παιρνεις 3,000€ φθηνοτερο -
@alexandros-k said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Περι ηλεκτρικου
Για καθε ανηλικο τεκνο δικαιουσαι 1,000€ επιπλεον επιδοτηση μεχρι 4,000€ . Δλδ αν εχεις 3 παιδακια το παιρνεις 3,000€ φθηνοτεροΉξερα ότι δικαιούσαι το 30% της αγοράς μέχρι το ποσό των 8.000 ευρώ. Εάν έχεις 3 τέκνα, τότε το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1000 ευρώ στα 9000 ευρώ. Άλλαξε κάτι;
-
Όντως είναι ελάχιστα. Σίγουρα κανένα από τα υποψήφια μου (σκέψου ότι ακόμη και το C5 aircross που έχει 3 ανεξάρτητα πίσω καθίσματα, διαθέτει isofox μόνο στα 2 ακριανά_#gyftoi_Galloi) Αναγκαστικά πάμε σε μη isofix πίσω. Αλλά δεν είναι πρόβλημα: το επίπεδο ασφάλειας παραμένει το ίδιο.
Δεν παραμένει το επίπεδο ίδιο, άλλο στήριξη με Isofix και άλλο με ζώνη.
Εγώ θα ξανακοίταγα τα spacetourer /grand scenic και άλλα σε αυτή την κατηγορία που έχουν 3 Isofix πίσω -
Περι ηλεκτρικου
Για καθε ανηλικο τεκνο δικαιουσαι 1,000€ επιπλεον επιδοτηση μεχρι 4,000€ . Δλδ αν εχεις 3 παιδακια το παιρνεις 3,000€ φθηνοτεροΉξερα ότι δικαιούσαι το 30% της αγοράς μέχρι το ποσό των 8.000 ευρώ. Εάν έχεις 3 τέκνα, τότε το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1000 ευρώ στα 9000 ευρώ. Άλλαξε κάτι;
1000€ για καθε παιδι. Κατσε να βρω κανενα αρθρο που να τα λεει αναλυτικα
-
@yem said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Δεν παραμένει το επίπεδο ίδιο, άλλο στήριξη με Isofix και άλλο με ζώνη.
Εγώ θα ξανακοίταγα τα spacetourer /grand scenic και άλλα σε αυτή την κατηγορία που έχουν 3 Isofix πίσωΚάνεις λάθος. Είναι ακριβώς ίδια η ασφάλεια. Αυτό που αλλάζει είναι η πολυπλοκότητα του δεσίματος και συνεπώς σε επίπεδο γενικού πληθυσμού οι πιθανότητες να μη δεθεί σωστά το κάθισμα είναι μεγαλύτερες όταν αυτό δένεται με ζώνη από όταν πιάνει με isofix που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να το βάλεις λάθος. Δε με απασχολεί γιατί είμαι προσεκτικός με αυτά τα θέματα.
Τα αυτοκίνητα που προτείνεις, δεν υπάρχουν πια. -
Περι ηλεκτρικου
1000€ για καθε παιδι. Κατσε να βρω κανενα αρθρο που να τα λεει αναλυτικα
Εχεις δικιο . 1000€ για 3 τεκνα
https://www.ethnos.gr/auto/article/217928/kinoymaihlektrika2posthapareteepidothsheos9500eyrokinhtrakaidikaioyxoiΠως ειχα την εντυπωση οτι παιρνεις 1000/παιδι? Παλιοτερα ηταν ετσι ?
-
Για το Corolla που αναφέρθηκε ούτε για πλάκα, εδώ βάλαμε ένα κάθισμα πίσω και χωρούσε μόνο ένας ενήλικας δίπλα του, πόσο μάλλον 3 καθίσματα!!!
Αφού κοιτάς Huyndai το Τουσον το είδες;
Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!