Peugeot 309, 1991 - 2014.
135000 χιλιόμετρα, το οδηγούσα από το 2001 έως το 2009 και μετά περιστασιακά μέχρι την απόσυρσή του. Του πατρός οπότε δεν ασχολιόμουν εγώ με τη συντήρησή του. 60.000 χιλιόμετρα περίπου του έκανα.
Έχω μείνει αρκετές φορές, τα προβλήματα όμως που έβγαλε αφορούσαν ελλειπή συντήρηση και παλαιότητα. Δεν είναι μόνο τα χιλιόμετρα αλλά και τα χρόνια.
- Καπάκι διανομέα. Με έχει αφήσει 2 φορές, μία επειδή έφταιγε το καπάκι και μία δεύτερη επειδή είχε τρυπήσει ένα κολάρο και έσταζε ψυκτικό πάνω στο καπάκι
- Αλτερνέητορ, όπου έκανε κόλπα για 5-6 μήνες και τελικά με άφησε 2-3 φορές.
- Φλάτζα κεφαλής, έχανε λάδια/νερά, κράταγε κάποια νερά στον κύλινδρο και δεν έπαινρε μπρος εύκολα ζεστό. Δεν επισκευάστηκε ποτέ, αποσύρθηκε έτσι. Το αυτοκίνητο πάντα έχανε κάποια νερά στο ζεστό καλοκαίρι, αλλά επειδή είχε ένδειξη χαμηλής στάθμης ψυκτικού δεν είχε μείνει ποτέ. Το πρόβλημα λογικά δημιουργήθηκε όταν μου είχε σηκώσει θερμοκρασία λόγω κολλημένου θερμοστάτη.
- Μετά τα 120κ ακουγόταν το διαφορικό κρύο.
- Στα 4-5 χρόνια του αυτοκινήτου είχαν στραβώσει βαλβίδες από αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής ιμάντα, οπότε και είχαν αλλαχθεί βαλβίδες/φλάτζα κεφαλής κλπ.
Από περιφερειακά προβλήματα κάμποσα δεν τα θυμάμαι καν.
Μία υποσημείωση, το αυτοκίνητο όσο το οδηγούσα εγώ το οδηγούσα αλύπητα. Καθημερινά κόφτες (7000 rpm), τρελό ζόρισμα μιας και σε αυτό έμαθα και στο δρόμο μου άρεσε πολύ (κλασσικός γάλλος!). Τα προβλήματα που θα έπρεπε να χει βγάλει με τη χρήση που είχε κάνει (πρακτικά πίστας) ήταν πολύ περισσότερα και ακόμη μου κάνει εντύπωση πώς τη γλίτωσαν βαλβίδες όταν κατέβασα 2α αντί να ανεβάσω 4η με 3η στον κόφτη (130) όπου το στροφόμετρο τερμάτισε (8000).
Fiat Punto 1.4 2003 mk2b sporting
Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιώ και σήμερα, το αγόρασα το 2009 με 61000 κμ και το έχω ακόμη, έχει διανύσει 150.000 κμ. Δεν το πιέζω όπως πίεζα το 309 μιας και μεγάλωσα ηλικιακά αλλά λόγω πολύ μεγάλης σταθερότητας το οδηγώ συχνά με >4000 rpm ακόμη και σε εθνική. Προβλήματα κινητήρα δεν έχω, έχει μια τυπική κατανάλωση λαδιού 1 λίτρο στα 5000 κμ από τότε που το πήρα και παραμένει η ίδια. Είναι πολύ ευαίσθητο στο λάδι, έχω δοκιμάσει σχεδόν ό,τι λάδι υπάρχει, και παρατηρώ ότι μέχρι τις 3000 κμ σχεδόν δεν καίει τπτ και μετά αρχίζει να καταναλώνει. Κατέληξα να βάζω τα πιο φτηνά που βρίσκω, Total Quartz 9000, ώστε να τα αλλάζω όσο πιο συχνά γίνεται. Το αυτοκίνητο είναι ευλαβικά συντηρημένο (όλα τα υγρά σωστά / γνήσια, αλλαγή βαλβολινών ανά 50κ, αλλαγή υγρών φρένων ανά 2 χρόνια, αλλαγή λαδιών 7000, αλλαγή μπουζί 20κ, φίλτρο αέρα ανά 20κ κλπ.). Έχω μείνει:
- Μια φορά από μπαταρία (στα τελευταία της όπου και την ξελίγωσα στο city).
- Δυο φορές από καλωδίωση πολλαπλασιαστών όπου μου έκαιγε μια συγκεκριμένη ασφάλεια συνέχεια μέχρι να βρω τι έφταιγε, ευτυχώς και τις δύο σπίτι.
Γενικά το αυτοκίνητο έχει πρόβλημα με την ποιότητα των καλωδίων του στην πλεξούδα της μηχανής και με τη σχεδίαση απ'όπου περνάνε τα καλώδια των πολλαπλασιαστών, περνάνε κοντά σχετικά από την πολλαπλή εξαγωγής και το μπλοκ του κινητήρα και ψήνονται. Τελικά τα επισκεύασα μόνος μου, αλλά η διαδικασία μου πήρε ~8 ώρες (γδύσιμο, μονωτική, θερμοσυστελλόμενα, προστατευτικά, κανάλια κλπ.). Επίσης πέρασα και heat tape στην πολλαπλή πριν τον καταλύτη να γλιτώσω λίγους βαθμούς θερμοκρασία.
Δεν έχω ξεπεράσει τα 200κ, αλλά ελπίζω να έχω τόσα σε 2 χρόνια ώστε να ξαναγράψω στο παρόν thread!
Fiat Stilo Abarth 2.4 20v
Αυτό το αγόρασα στην Αγγλία όσο δούλευα και το έφερα Ελλάδα για λίγο διάστημα (