-
Μιας και θίγουμε εργονομικά φάουλ, νομίζω ότι έχει να κάνει με το τι διευκολύνει τον καθένα, με ποιο σύστημα είναι εξοικειωμένος κτλ. Άλλοι είναι εξοικειωμένοι με το Γερμανικό σύστημα, άλλοι με το Ασιατικό, άλλοι με το Γαλλικό κτλ οπότε, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο αντικειμενικά καλύτερο σύστημα, όσο το καλύτερο σύστημα για τον καθένα.
Μιας και λέτε για διακόπτες παραθύρων, το γιατί βρίσκονται εκατέρωθεν του λεβιέ, εξηγείται από το σχεδιασμό της καμπίνας. Όταν έχεις ένα χερούλι τρανό που ήδη σου περιορίζει το χώρο για τα πόδια, το να μπουν εκεί όλοι οι διακόπτες των παραθύρων, είναι φάουλ, θα πέφτουν τρελές γονατιές. Επίσης, το ότι ο διακόπτης των φώτων σε κάποια αυτοκίνητα είναι αριστερά του τιμονιού, σε ξεχωριστό διακόπτη, δεν θα το έλεγα παράπτωμα. Γιατί, αν τυχόν προκύψει κάποιο θέμα με το κύκλωμα των φώτων, θαρρώ ότι είναι πιο εύκολη η πρόσβαση/επισκευή, συγκριτικά με το να βρισκόταν στο μοχλό των φλας, ίσως έχει αυτή την πρακτικότητα....
Ένα απίστευτο εργονομικό φάουλ το οποίο και πραγματικά απορώ πως το έκαναν, είναι ο χειρισμός του κλιματισμού μέσω του infotainment συστήματος του αυτοκινήτου. Όποιοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα γκατζετάκια, smartphones & tablet, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα φάει σκάλωμα, για τον οποιοδήποτε λόγο, είναι κάτι πιθανό. Για σκεφτείτε λοιπόν να θέλετε να ρυθμίσετε κλιματισμό και εκείνη τη στιγμή να φάει σκάλωμα το ταμπλετοειδές του αυτοκινήτου, νομίζω καταλάβατε που το πάω. Αφότου το κυκλοφόρησαν, κατάλαβαν ότι ήταν λάθος και το έσωσαν, βάζοντας ξεχωριστά χειριστήρια για τον χειρισμό του κλιματισμού.
Μεγαλύτερο εργονομικό φάουλ από το συγκεκριμένο, δεν ξέρω αν έχει υπάρξει στην πρόσφατη ιστορία της αυτοκίνησης....
-
@dettol said in Εργονομία αυτοκινήτων:
@kostis20 said in Ferrari Forum (aka REALZEUS' topic):
Και εκει ειναι καλά .Τη καλυτερη θέση την εχει το cx30 ακριβως στο κέντρο κατω απο τους αεραγωγούς .Αν εχεις το χερι σου στο λεβιέ ταχυτήτων δε χρειαζεται καν να το μετακινήσεις!Το πατάς με τα δακτυλα.
Τι είναι «λεβιές ταχυτήτων»;

Αυτό που εξέχει στο κέντρο.

-
Η εργονομία είναι επιστήμη δεν έχει να κάνει με προσωπικές συνήθειες. Προσωπικά, καθημερινά οδηγάω σχεδόν κάθε πιθανό συνδυασμό
-
Σε κανενα αυτοκινητο που εχω οδηγησει δεν συναντησα κατι που να με προβληματιζει ως προς τη θεση του. Το χειριστο που μπορω να σκεφτω ειναι ενα μεγαλο μερος σημαντικων λειτουργιων να γινονται απο μια οθονη και μονο. Στον ενα μηνα που ειχα το 2008 εσβησε η οθονη του δυο φορες . Αποτελεσμα? Δεν μπορουσα να το οδηγησω μεχρι να επανελθει. Αν και γκατζετιστικη, φαντεζί , στην πραγματικοτητα ειναι τσιπιά καθως μειωνει το κοστος του κατασκευαστή μα μπορει να δημιουργησει θεματα απο το πουθενα στον οδηγο. Σε αρκετα πλεον αυτοκινητα το κοστος της αντικαταστασης της ισοδυναμει με ατυχημα - βαρύ τρακαρισμα.
-
Να συμπληρωσω εδω πως ευτυχως με την καθοδηγηση-βοηθεια του Γατου δε με μαζεψε η οδικη.
-
@spi_duster said in Εργονομία αυτοκινήτων:
Σε κανενα αυτοκινητο που εχω οδηγησει δεν συναντησα κατι που να με προβληματιζει ως προς τη θεση του. Το χειριστο που μπορω να σκεφτω ειναι ενα μεγαλο μερος σημαντικων λειτουργιων να γινονται απο μια οθονη και μονο. Στον ενα μηνα που ειχα το 2008 εσβησε η οθονη του δυο φορες . Αποτελεσμα? Δεν μπορουσα να το οδηγησω μεχρι να επανελθει. Αν και γκατζετιστικη, φαντεζί , στην πραγματικοτητα ειναι τσιπιά καθως μειωνει το κοστος του κατασκευαστή μα μπορει να δημιουργησει θεματα απο το πουθενα στον οδηγο. Σε αρκετα πλεον αυτοκινητα το κοστος της αντικαταστασης της ισοδυναμει με ατυχημα - βαρύ τρακαρισμα.
Εμενα αυτο που με προβληματισε περισσότερο ΄ήταν το ποσο στραβα ήταν τοποθετημένα τα πενταλ σε κατι παλιότερα Ιταλικά όπως fiat127 ,Fiat 131 Mirafi;ori αλλά και στην Αλφα 33.Ειδικά η τελευταια ειχε και πολύ κακο επιλογέα ταχυτήτων.
-
Εχεις δικιο σεαυτο Κωστη. Το seicento sporting μονο με χαμηλα πανινα παπουτσια μπορουσα να το οδηγησω. Συχνα πατουσα συμπλεκτη και φρενο μαζι αν φορουσα αρβυλα.
-
@red_monster said in Εργονομία αυτοκινήτων:
Η εργονομία είναι επιστήμη δεν έχει να κάνει με προσωπικές συνήθειες. Προσωπικά, καθημερινά οδηγάω σχεδόν κάθε πιθανό συνδυασμό
Aμα ηταν επιστημη καπου θα ειχαν καταληξει οι επιστημονες
Επισης απο το λυκαυγες της αυτοκινησης δεν εχουμε δει καμμια εξελιξη
Μην πω οτι εχουμε και πισωγυρισμα . -
@otso said in Εργονομία αυτοκινήτων:
Μην πω οτι εχουμε και πισωγυρισμα .Τα αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα, οικονομικότερα, πολυ πιο αποδοτικά και πλέον έχουν άπειρες ευκολίες ! Αφήστε τα χαζά ! Δεν σας αξίζει ο δυτικός πολιτισμός !
-
Μην πω οτι εχουμε και πισωγυρισμα .Τα αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα, οικονομικότερα, πολυ πιο αποδοτικά και πλέον έχουν άπειρες ευκολίες ! Αφήστε τα χαζά ! Δεν σας αξίζει ο δυτικός πολιτισμός !
στην εργονομια αναφερομαι
οσο για τον δυτικο πολιτισμο , δεν θα με χαλαγε να ημουν καλλιεργητης λουλουδιων στην Ιαπωνια

-
Οτσο και τα λουλουδια της βαμβακιας καλα ειναι.
-
Οτσο και τα λουλουδια της βαμβακιας καλα ειναι.
Εχω παει σε κυρια .
Ιαπωνια το τελευταιο καταφυγιο του αντρα
ουτε γουωκ
ουτε φεμινισμος
ουτε δικαστικο σωμα αποτελουμενο απο γυναικες
συν γκεισες
συν nuru massage
συν suzuki vitara -
Απείθαρχοι έλληνες ούτε εβδομάδα δεν άντεχαν στην Ιαπωνία !
-
Δεν εχεις λογο να εισαι απειθαρχος , απλως βλεπεις τα χρυσανθεμα να μεγαλωνουν και αφηνεις τον χρονο να κυλαει
-
Δεν εχεις λογο να εισαι απειθαρχος , απλως βλεπεις τα χρυσανθεμα να μεγαλωνουν και αφηνεις τον χρονο να κυλαει
Για χαζούς τους πέρασες τους να σε πληρώνουν για να αράζεις ; Ετσι νομίζεις έγινα αυτοκρατορία ;
-
Ετσι νομίζεις έγινα αυτοκρατορία ;
Εγω δεν θελω να φτιαξω αυτοκρατορια
-
@kostis20 said in Εργονομία αυτοκινήτων:
Εμενα αυτο που με προβληματισε περισσότερο ΄ήταν το ποσο στραβα ήταν τοποθετημένα τα πενταλ σε κατι παλιότερα Ιταλικά όπως fiat127 ,Fiat 131 Mirafi;ori αλλά και στην Αλφα 33.Ειδικά η τελευταια ειχε και πολύ κακο επιλογέα ταχυτήτων.
Για το γκαζοφρενο τα είχαν έτσι οι Ιταλαρες, για να κάνεις heel and toe πιο εύκολα.
-
Alfa romeo 33, στο τοπικο εργονομια, ο ορισμος της αντιφασης. Ακομα και στο διαβοητο alfasud η εργονομια ηταν καλυτερη. Οπως ειπε και ο kostis, τα πολυ λεπτα πενταλ ηταν στριμωγμενα δεξια δεξια, ειδικα το γκαζι ηταν και λιγο πισω απο την κονσολα. Με νουμερο παπουτσιου 44/45 τον χειμωνα οδηγουσα μονο με λεπτοσολα αθλητικα, αλλιως τα πατουσα ολα μαζι. Ο διακοπτης αλαρμ ηταν πισω απο το τιμονι κι επρεπε να βαλεις το χερι απο κατω, το οποιο τιμονι ηταν τεραστιο, αρκετα οριζοντιο και με κλιση προς τα αριστερα. Ο καββαθας που μιλουσε για ιταλοπιθηκο ειχε δικιο, γιατι επρεπε να εχεις σωμα χιμπατζη με χρρουκλες και ποδαρακια για να βολευτεις. Εγω που καθομαι κοντα στο τιμονι δεν μπορεδα ποτε να βολευτω. Για τον λεβιε, παντα εκει γυρω στο περιπου κουμπωνε λαστιχενια η ταχυτητα οπισθεν μονο σε ακινησια επαιρνε, αλλα στις διπλογκαζιες για κατεβασμα λειτουργουσε αψογα, αν και χτυπουσες λιγο ταμπλω στην 3η.
Στα υπολοιπα, αντιθετα με τον αληθινο δια, ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τα κουμπια ηλκετρικων παραθυρων πισω απο το χειροφρενο και την κορνα στον αριστερο μοχλοδιακοπτη (peugeot 106). Τωρα για οθονες και λογισμικα, οταν αποκτησω νεο αυτοκινητο θα εχω γνωμη -
@elvet said in Εργονομία αυτοκινήτων:
και την κορνα στον αριστερο μοχλοδιακοπτη (peugeot 106)
Τωρα που το σκεφτομαι προσπαθω να θυμηθω που στο διαολο ειναι η κορνα στο δικο μου , δεν πρεπει να εχω βαρεσει ποτε
-
@elvet said in Εργονομία αυτοκινήτων:
και την κορνα στον αριστερο μοχλοδιακοπτη (peugeot 106)
Τωρα που το σκεφτομαι προσπαθω να θυμηθω που στο διαολο ειναι η κορνα στο δικο μου , δεν πρεπει να εχω βαρεσει ποτε
Λογικα θα εχει μικρα κουμπακια στο τιμονι, αλλα η αστικη ευγενεια και η ευρωπαικη ανατροφη σου, δεν επιτρεπουν τετοιες συμπεριφορες
Εργονομία αυτοκινήτων