-
Η αστακομακαρονάδα είναι μια παρακμή που έγινε επί πασοκ του 80 που την έφεραν από την Ιταλία.
Ο αστακός στην Εύβοια τρωγόταν πάντα μόνος του με μία σάλσα λαδολέμονου με λίγη μουστάρδα μέσα και ντοματοσαλάτα.
Τώρα δεν έχουμε να φάμε αστακούς και όσοι έχουν μείνει πάνε κατ΄ ευθείαν Αθήνα.
Επίσης να σας πω ότι την μεγαλύτερη περίοδο του καλοκαιριού απαγορεύεται το ψάρεμα του αστακού γιατί γεννάει και οι περισσότεροι αν είναι ελληνικοί και όχι Σενεγάλης, έχουν ψαρευτεί τον Μάιο και μπαίνουν στην κατάψυξη...
Παλιά που ήταν ερασιτεχνικά τα πράγματα και δεν υπήρχαν τέτοια θέματα, οι αστακοί ήταν ζωντανοί, με έστελναν ως παιδί να πάρω θαλασσινό νερό σε ένα κουβά και τον έβραζαν τον αστακό μέσα σε αυτό, αφού τον είχαν δέσει πρώτα.
-
Δυστυχώς, ο αστακός ήταν φρέσκος και χαβιαρομένος. Προσωπικά, προτιμώ κολοχτύπα.
-
Μια διόρθωση. Η αστακομακαρονάδα είναι εφεύρημα των νάιντις, συνδέθηκε δε άρρηκτα με τη χρηματιστηριακή φούσκα. Τώρα θεωρείται πασέ, αν και δοατηρεί ακόμη κάποιο κοινό.
-
Αυτό ακριβώς έγραψα και εγώ...
Είναι φερμένη από το ΠΑΚ Ιταλίας..

-
Μιας και έχετε πιάσει την Βόρεια Εύβοια, καμία πρόταση για ψαροταβέρνα με τιμές επαρχιας;
-
@criuser said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):

Πατρίδα είσαι λάθος.
Αστακομακαρονάδα ήταν το κλασικο Σκυριανό φαγητό του καλοκαιριου δεκαετία του 80 στο μώλο , πολύ πριν ο νεοπλουτισμό των 90s το κάνουν μόδα σε Αθήνα και Κυκλάδες.
-
@n-k-9 said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Μιας και έχετε πιάσει την Βόρεια Εύβοια, καμία πρόταση για ψαροταβέρνα με τιμές επαρχιας;
Η φθηνότερη που έχω συναντήσει, είναι αυτή που έγραψα με τις ποικιλίες θαλασσινών στα 25/35 ευρώ αντίστοιχα. Ο αστακός πηγαίνει περίπου στα 95-100 ευρώ το κιλό και κάποια άλλα ψαρικά, τα έχει ο κατάλογος που ανέβασα. Για φρέσκο φαγκρί που ρώτησα, η φθηνότερη τιμή ήταν 50 ευρώ το κιλό (Ήλια, αν θες γράφω όνομα ταβέρνας). Έξτρα πληροφορία ότι τουλάχιστον προς Αιδηψό-Ήλια, δεν βρίσκουν μεγάλα χταπόδια, οπότε αυτά που δουλεύονται στα κάρβουνα, είναι κατεψυγμένα.
-
Παιδιά, γιατί έχετε κάνει κοινωνικοοικονομική ανάλυση της αστακομακαρονάδας; Όποιος θέλει τρώει... Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει κάποια μεταφυσική σύνδεση με Ιταλία, ΠΑΣΟΚ και Ανδρομέδα...
-
@sette said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Η φθηνότερη που έχω συναντήσει, είναι αυτή που έγραψα με τις ποικιλίες θαλασσινών στα 25/35 ευρώ αντίστοιχα. Ο αστακός πηγαίνει περίπου στα 95-100 ευρώ το κιλό και κάποια άλλα ψαρικά, τα έχει ο κατάλογος που ανέβασα. Για φρέσκο φαγκρί που ρώτησα, η φθηνότερη τιμή ήταν 50 ευρώ το κιλό (Ήλια, αν θες γράφω όνομα ταβέρνας). Έξτρα πληροφορία ότι τουλάχιστον προς Αιδηψό-Ήλια, δεν βρίσκουν μεγάλα χταπόδια, οπότε αυτά που δουλεύονται στα κάρβουνα, είναι κατεψυγμένα.
Δώσε και κάνα όνομα για να το έχουμε στα υπόψιν.
-
Χρήστος και Μαρία (Μπαλάσκα Μαρία).
-
@george1977 said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):

Πατρίδα είσαι λάθος.
Αστακομακαρονάδα ήταν το κλασικο Σκυριανό φαγητό του καλοκαιριου δεκαετία του 80 στο μώλο , πολύ πριν ο νεοπλουτισμό των 90s το κάνουν μόδα σε Αθήνα και Κυκλάδες.
Δεν ξέρω για την Σκύρο, αλλά στην Κύμη δεν ήταν ποτέ. Και το 80 ήταν ήδη εδώ το ΠΑΚ. Εγώ μιλάω για το 60 και το 70 που ήταν πιο προσιτός ο αστακός.
Μετά το 80 έγινε μάστ η αστακομακαρονάδα στα μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και τα καίκια τους έστελναν Αθήνα και έγιναν αρκετά ακριβοί.
-
@sette said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Παιδιά, γιατί έχετε κάνει κοινωνικοοικονομική ανάλυση της αστακομακαρονάδας; Όποιος θέλει τρώει... Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει κάποια μεταφυσική σύνδεση με Ιταλία, ΠΑΣΟΚ και Ανδρομέδα...
Αφού είναι ιστορικό γεγονός.
Τα φρούτι ντι μάρε δεν τα ξέραμε εμείς εδώ το 60 και το 70...
Μετά ήρθε ο Κωστόπουλος και μας ξεβλάχεψε όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος.
-
Τέτοιες τιμές στα ψάρια, δηλαδή 50-60 τα πρώτα ψάρια και 90-100 ο αστακός έχουν και στις ταβέρνες της υπόλοιπης Εύβοιας.
-
Tο φαγκρί πάντως σε ιχθυοπωλείο του Ωρωπού, ήταν 39€/kg (τιμή στις 13/8).
-
Οποτε γυρω στα 80 στο τραπεζι.
-
Τέτοιες τιμές στα ψάρια, δηλαδή 50-60 τα πρώτα ψάρια και 90-100 ο αστακός έχουν και στις ταβέρνες της υπόλοιπης Εύβοιας.
Αυτές είναι οι χαμηλότερες που βρήκα. Προφανώς και δεν έμπαινα σε κάθε ταβέρνα και έβλεπα το μενού/ρωτούσα. Τα 50 για φαγκρί νομίζω ότι είναι καλά. Δύσκολα βρίσκεις χαμηλότερα. Για τις ποικιλίες που έφαγα, επίσης πολύ καλές τιμές. Τώρα για την αστακομακαρονάδα, πλήρωσα περίπου 71 ευρώ για 1+ πακέτο μακαρόνια + 750 gr αστακού, όπου πάλι καλά τα βρίσκω. Να υπάρχει φθηνότερα; Πόσιμπολ...
-
@george1977 said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):

Πατρίδα είσαι λάθος.
Δεν ξέρω για την Σκύρο, αλλά στην Κύμη δεν ήταν ποτέ. Και το 80 ήταν ήδη εδώ το ΠΑΚ. Εγώ μιλάω για το 60 και το 70 που ήταν πιο προσιτός ο αστακός.
Μετά το 80 έγινε μάστ η αστακομακαρονάδα στα μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και τα καίκια τους έστελναν Αθήνα και έγιναν αρκετά ακριβοί.
Η Σκύρος είχε πλεονάσμα σε αστακούς και είχε πειραματιστεί με τα μακαρόνια , πολύ πριν έρθει η μόδα στην Αθήνα
Εμείς απέναντι το τρώγαμε βραστό.
και υπήρχε συγκεκριμένες εβδομάδες γιατί προς το Αυγουστο λόγω αναπαραγωγής τελείωνε η διαθεσιμότητα.Σε πολλά σπιτια έπαιζε ομως η μακαρονάδα. Ειδικά το Ιούλιο όπου υπήρχε σχετική αφθονία (όχι όπως τα καλαμάρια ).
-
Off topic:
Από Πάτρα για Βόρεια Εύβοια ποια διαδρομή να πάρω;
Μέσω Μπράλου (ή Λιβαδειάς) για Αρκίτσα;
Ή για Γλύφα;
Ή από ΠΑΘΕ μέσω Χαλκίδας; -
Off topic:
Ή για Γλύφα;
Ή από ΠΑΘΕ μέσω Χαλκίδας;Σήμερα;;;
Μέσω Μπράλου γιατί θα έχει κίνηση λόγω επιστροφής το κομμάτι Πάτρα - Αθήνα. -
@nickthetrib said in Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»):
Off topic:
Ή για Γλύφα;
Ή από ΠΑΘΕ μέσω Χαλκίδας;Σήμερα;;;
Μέσω Μπράλου γιατί θα έχει κίνηση λόγω επιστροφής το κομμάτι Πάτρα - Αθήνα.Όχι για σήμερα
Προσεχώς
Γενικά ποια διαδρομή είναι συντομότερη;
Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»)