-
@criuser said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Χοντρικά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Στην περίπτωση των 5 δίκλινων, που ουσιαστικά είναι ΕΝΑ ακίνητο με 5 δωμάτια, το νοικιάζεις ως βραχυχρόνια και φορολογείσαι με τα ενοίκια της μακροχρόνιας που έγραψες.
Αυτά δεν είναι ξενοδοχείο. Ούτε τουριστικό κατάλυμα.
Υπάρχει η λογική του ΕΕΔΔ, που σημαίνει Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα Δωμάτια, τα οποία μπαίνουν σε κατηγορίες και υπάγονται στον ΕΟΤ. Οι κατηγορίες τους είναι κλειδιά και όχι αστέρια, όπως των ξενοδοχείων.
Υπάρχουν και οι Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες, αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ.
Στην περίπτωση που αναφέρεις, φτιάχνεις ένα μεγάλο σπίτι, μέρος του οποίου είναι το σπίτι σου και το υπόλοιπο τα 5 δωμάτια που λέγαμε. Σε αυτήν την περίπτωση αν αναλάβεις εσύ τα τσεκ ιν/τσεκ αουτ και τον καθαρισμό και το περάσεις σε μια πλατφόρμα θα έχεις κάποια έσοδα.
Στην περίπτωση των ΕΕΔΔ, μπορείς να μπεις και σε ΕΣΠΑ και υποχρεούσαι να το κρατήσεις ως τέτοιο για 5 χρόνια, είσαι επιχείρηση και πρέπει να έχεις κάποιο προσωπικό ανάλογα με τα δωμάτια.
Ο αριθμός των δωματίων που μπορεί να έχει μια επιχείρηση ΕΕΔΔ είναι μέχρι 30 και μπορεί να υπάρχει μέσα σε αυτή και το δωμάτιο/κατοικία του ιδιοκτήτη.
To 5 δωματια ειναι το οριο για αυτη την περιπτωση; Οταν λεμε δωματια μπορει να εχουν και μικρη κουζινα οποτε ουσιαστικα ειναι στουντιο;
Γενικα θα πω ολες αυτες οι περιπτωσεις ειναι μονο αν εχεις οικοπεδο σε πολυ τουριστικη περιοχη πχ Χανια, διαφορα νησια οπως Μηλος κλπ Ροδος κοκ Τρεχα γυρευε που θα βρεις τουριστικο οικοπεδο τωρα αν δεν ειχες παρει απο παλια. Σε αλλες περιοχες δεν θα το σκεφτομουν καν.
-
@sette said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
https://www.spitogatos.gr/aggelia/1215444522
Να, κάτι τέτοιο πχ. Μένεις στο ίδιο κτήριο και νοικιάζεις τα υπόλοιπα δωμάτια(κάνοντας check in και καθαριότητες ο ίδιος).
Ή αυτό: https://www.spitogatos.gr/aggelia/129847465
που μπορεί να ειδωθεί και στα πλαίσια του αγροτουρισμού (έχει και ελαιώνα).Προηγούμενο Σάββατο κάναμε μια βόλτα Μιτζέλα, σε ένα φίλο που έχει καταμαράν και το δεσε εκεί, να το παίξουμε σκαφατοι με ξένα κόλυβα.
Ωραιότατο μέρος, ακραία γραφικό λιμανάκι κοντά στη πόλη και το αεροδρόμιο με εύκολη πρόσβαση κι απ την εθνική οδό, θυμήθηκα και τα έρμα μου-νιά-τα που τσα-λακωθηκανε εκεί πολλές φορές στο ευρύχωρο Φιατ Μπράβο μετά τα μπάνια και τα ούζα τα καλοκαίρια που πηγαίναμε να γλιτώνουμε το μποτιλιάρισμα στο Πήλιο, πολύ το συμπαθώ.
Τα περισσότερα μικρα ξενοδοχειακα εκεί προς πώληση.
Κάναμε περίπατο στο χωριό, απίστευτη θέα από παντού και εκτός απ τα πανέμορφα παλιά πέτρινα σπίτια πάνω απ το νερο, εντυπωσιακο ενα συγκροτηματάκι προς πώληση, σχετικά νεόκτιστο κι όμορφο ακριβώς φάτσα στο κύμα, το χωρίζει απ το νερό μόνο ο μικρός παραλιακός δρόμος, λίγα μέτρα στα δεξιά του η μικρή "πλαζ" αμμουδιά με ομπρέλες. 50μ παραπέρα, άλλο παλιότερο ξενοδοχείο πολυκαιρισμενο πάνω στον παραλιακό. Δίπλα σπίτι διπατο πέτρινο. Συνοψίζοντας, μοιάζει ιδανικό για όποιον ψάχνει στο που συζητάμε.
Αλλά γιατί τα πουλάνε όλα;
Γιατί ο φίλος δεν νοικιάζει πια το καταμαράν και δοκιμάζει φουλ ταημ boat life?
Γιατί με χάη σήζον 2 μηνών + λίγα 3ημερα , με τα κόστη λειτουργίας (όλα τιμολογουντα ανάλογα με το κόστος ενέργειας) στα ύψη, ό,τι τουριστικό δεν είναι στα νησιά που φτάνουν οργανωμένα τσάρτερ να υπάρχει συνεχή ροή όγκου τουριστών, απλά φυτοζωουν κι όσοι είχαν δάνεια, σταματάνε τη λειτουργία.
Πλέον στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε παραθερισμός, ούτε πανσιόν συνταξιούχων, ουτε "να κάνουν τα παιδιά τα μπάνια τους" ούτε διαμονές χίπιδων και ρόαντ τριπς, τίποτα.
Μόνο όσοι είχαν πλήρως αποσβέσει και δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν ασχολούνται. Στα δεύτερα και τρίτα μέρη, πολύ δύσκολα τα πράγματα κι ότι 20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου θα "γίνεται πανικός παντού" δεν λέει πολλά για τη βιωσιμότητα ως "επιχείρηση".
Θέλει μελέτη και ...πίστη. -
Συμφωνώ με τα παραπάνω, γωνστός έχει σχετικά ακριβά αυτόνομα σπιτάκια σε παραθαλάσια περιοχή με μικρή όμως σεζόν. Εννοείται δεν είναι πάντα φουλ κλεισμένος , εννοείται ότι το δουλεύει μαζί με την οικογένεια για βγάζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα (αν αφαιρέσεις έξοδα , φορολογίες και λοιπά). Έχει κρατήσει πάντως και την προηγούμενη εργασία του.
Τώρα για τον ξενώνα στο Λεοντίτο. Δε ξέρω αν είσαι από εκεί ,αλλά η περιοχή είναι δύσκολη. Το χειμώνα σχεδόν εγκαταλείπεται (ελαχιστότατοι μόνιμοι). Δύσκολος χειμώνας, δύσκολη πρόσβαση μακριά από τον κεντρικό τουριστικό προορισμό τη λίμνη Πλαστήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ελάχιστοι ξενώνες και νομίζω όλο το χρόνο ανοιχτή ταβέρνα έχει μόνο στο Πετρίλο . Πως να βγουν τα έξοδα μόνο από τις γιορτές και τις αργίες (αν βγουν).
Συζητούσα με ιδιοκτήτη μικρού ξενώνα σε πολύ ορεινό μέρος (άγονο , όχι αράχωβες και τέτοια) και κατέληξε ότι (θεωρητικά) προτιμά τα άσχετα σκ να το έχει κλειστό παρά να έχει μία -δύο το πολύ κρατήσεις. Αν βάλεις μου λέει τα έξοδα θέρμανσης και ζεστού νερού και πρωϊνού, οριακά αφήνει χαρτζηλίκι. Μπορεί να έχει και δίκιο
Κοινώς οκ , αν κάποιος αλλάξει τελείως το τρόπο ζωής του , το καταλαβαίνω, αλλά ο τουρισμός είναι όπως και να έχει ένα πλήρες επάγγελμα όπως όλα τα άλλα και οι ευκαιρίες (για τους μικρούς) μάλλον έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια.
-
@civil357 said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Συμφωνώ με τα παραπάνω, γωνστός έχει σχετικά ακριβά αυτόνομα σπιτάκια σε παραθαλάσια περιοχή με μικρή όμως σεζόν. Εννοείται δεν είναι πάντα φουλ κλεισμένος , εννοείται ότι το δουλεύει μαζί με την οικογένεια για βγάζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα (αν αφαιρέσεις έξοδα , φορολογίες και λοιπά). Έχει κρατήσει πάντως και την προηγούμενη εργασία του.
Τώρα για τον ξενώνα στο Λεοντίτο. Δε ξέρω αν είσαι από εκεί ,αλλά η περιοχή είναι δύσκολη. Το χειμώνα σχεδόν εγκαταλείπεται (ελαχιστότατοι μόνιμοι). Δύσκολος χειμώνας, δύσκολη πρόσβαση μακριά από τον κεντρικό τουριστικό προορισμό τη λίμνη Πλαστήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ελάχιστοι ξενώνες και νομίζω όλο το χρόνο ανοιχτή ταβέρνα έχει μόνο στο Πετρίλο . Πως να βγουν τα έξοδα μόνο από τις γιορτές και τις αργίες (αν βγουν).
Συζητούσα με ιδιοκτήτη μικρού ξενώνα σε πολύ ορεινό μέρος (άγονο , όχι αράχωβες και τέτοια) και κατέληξε ότι (θεωρητικά) προτιμά τα άσχετα σκ να το έχει κλειστό παρά να έχει μία -δύο το πολύ κρατήσεις. Αν βάλεις μου λέει τα έξοδα θέρμανσης και ζεστού νερού και πρωϊνού, οριακά αφήνει χαρτζηλίκι. Μπορεί να έχει και δίκιο
Κοινώς οκ , αν κάποιος αλλάξει τελείως το τρόπο ζωής του , το καταλαβαίνω, αλλά ο τουρισμός είναι όπως και να έχει ένα πλήρες επάγγελμα όπως όλα τα άλλα και οι ευκαιρίες (για τους μικρούς) μάλλον έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια.
Το μέρος δεν το γνωρίζω. Τυχαία το βρήκα. Είδα ότι έχει δύο ταβέρνες σε κοντινή απόσταση, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι ανοικτές χειμώνα... Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι περιοχή μαζικού τουρισμού, οπότε έχεις δίκιο... Όμορφο βέβαια... Τώρα, για το άλλο στην Ιστιαία, ούτε και αυτό το χειμώνα έχει τίποτα. Τουλάχιστον, έχει πολύ πιο δυνατό καλοκαίρι (για άνοιξη νομίζω λίγα πράγματα, το μέρος το γνωρίζω).
-
Εγώ δίνω παραδείγματα από μέρη που πολλοί από σας θα γνωρίζουν.
Εύκολη ωραία βόλτα από Βόλο, η κάτω Γατζεα. Εκεί χωρίς να γνωρίζω τους ανθρώπους, δεν τους έχω μιλήσει ποτέ, πρέπει να υπάρχει ένα "επιτυχημένο" παράδειγμα αυτού που συζητάμε.
Ένα, ζευγάρι μάλλον Γερμανών, που πλέον έχουν μεγαλώσει, φαίνεται πως διατηρούν όλο το χρόνο ανοιχτό ένα παλιοτερο διώροφο φάτσα στο κύμα, όπου φαίνεται να ζουν με τα σκυλιά και τα γατιά τους και να κάνουν αυτό που λέμε, αρκετά χρόνια. -
Καλαμπάκα- Μετέωρα μόνιμα τουρισμό, Τζουμέρκα ανερχόμενα έντονα τα τελευταία χρόνια με λίγα καταλύμματα+υψηλή ζήτηση= φευγατες τιμές.
Μακριά από την πρωτεύουσα,δύσκολο για τους περισσότερους να αποχωριστούν την Αθήνα. -
Η επένδυση αυτή πρέπει να μπεί σε κριτήρια και αυτά να είναι απόλυτα και αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς.
Παράδειγμα δεν έχω πουθενά οικόπεδο/σπίτι έχω 300000 τι κάνω. Απάντηση προφανής. Βρίσκεις οικόπεδο που έχει τουρισμό καλοκαίρι και ΣΚ, Πάσχα - Χριστούγεννα, ώστε να πλησιάσεις ή και να περάσεις τις 100 μέρες τον χρόνο πληρότητα.
Αλλο παράδειγμα. Εχω οικόπεδο σπίτι σε περιοχή με χαμηλό τουρισμό και έχω 300000.
Εκεί κοιτάς πως μπορείς να εκμεταλλευτείς το σπίτι που έχεις και να ξοδέψεις μόνο τα 100-150000.
Φίλοι κληρονόμοι έχουν από κοινού ένα παλιό σπίτι που έχει ανακαινιστεί πριν 40 χρόνια και δίπλα ένα οικόπεδο άχτιστο, σε χωριό στην ορεινή Πελοπόννησο μικρού τουρισμού.
Θέλουν να ρίξουν λεφτά να το χωρίσουν σε 3 μερίδια το παλιό σπίτι, που δεν χωρίζεται σωστά.
Τους είπα αντί να ρίξουν 30-40000 στο παλιό σπίτι, να κάνουν μία ανακαίνιση των 10000 στον όροφο, να κρατήσουν το ισόγειο ως αποθήκη και βοηθητικό χώρο και να κάνουν στο διπλανό οικόπεδο ένα καινούργιο σπίτι για τα 2 μερίδια και να το βάλουν όλο στον ΕΣΠΑ και να το νοικιάζουν κάποιες μέρες, ενώ να μπορούν να χρησιμοποιούν και για διακοπές ο καθένας το δικό του.
Το παλαιό ισόγειο θα εξυπηρετεί και τα 3 σπίτια, ως βοηθητικός χώρος, γραφείο, ή ότι άλλο τους βγάλει η μελέτη.
Τα 40000 που θα έδιναν μαζί με το ΕΣΠΑ και ίσως ένα μικρό δανεισμό θα έφτιαχνε 200 τμ νέο σπίτι και μια ανακαίνιση στο παλιό, χωρίς όμως μετατροπές που θα κόστιζαν λεφτά.
Δεν ξέρω αν θα μπουν στην διαδικασία, απλά το λέω σαν παράδειγμα, πως με τα ίδια λεφτά μπορείς να καταστρέψεις ένα παλιό σπίτι κάνοντας 3 χάλια διαμερισματάκια, ή να αποκτήσεις εξοχικό σπίτι και ταυτόχρονα περιουσία και εισόδημα.
-
Η επένδυση αυτή πρέπει να μπεί σε κριτήρια και αυτά να είναι απόλυτα και αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς.
Παράδειγμα δεν έχω πουθενά οικόπεδο/σπίτι έχω 300000 τι κάνω. Απάντηση προφανής. Βρίσκεις οικόπεδο που έχει τουρισμό καλοκαίρι και ΣΚ, Πάσχα - Χριστούγεννα, ώστε να πλησιάσεις ή και να περάσεις τις 100 μέρες τον χρόνο πληρότητα.
Αλλο παράδειγμα. Εχω οικόπεδο σπίτι σε περιοχή με χαμηλό τουρισμό και έχω 300000.
Εκεί κοιτάς πως μπορείς να εκμεταλλευτείς το σπίτι που έχεις και να ξοδέψεις μόνο τα 100-150000.
Φίλοι κληρονόμοι έχουν από κοινού ένα παλιό σπίτι που έχει ανακαινιστεί πριν 40 χρόνια και δίπλα ένα οικόπεδο άχτιστο, σε χωριό στην ορεινή Πελοπόννησο μικρού τουρισμού.
Θέλουν να ρίξουν λεφτά να το χωρίσουν σε 3 μερίδια το παλιό σπίτι, που δεν χωρίζεται σωστά.
Τους είπα αντί να ρίξουν 30-40000 στο παλιό σπίτι, να κάνουν μία ανακαίνιση των 10000 στον όροφο, να κρατήσουν το ισόγειο ως αποθήκη και βοηθητικό χώρο και να κάνουν στο διπλανό οικόπεδο ένα καινούργιο σπίτι για τα 2 μερίδια και να το βάλουν όλο στον ΕΣΠΑ και να το νοικιάζουν κάποιες μέρες, ενώ να μπορούν να χρησιμοποιούν και για διακοπές ο καθένας το δικό του.
Το παλαιό ισόγειο θα εξυπηρετεί και τα 3 σπίτια, ως βοηθητικός χώρος, γραφείο, ή ότι άλλο τους βγάλει η μελέτη.
Τα 40000 που θα έδιναν μαζί με το ΕΣΠΑ και ίσως ένα μικρό δανεισμό θα έφτιαχνε 200 τμ νέο σπίτι και μια ανακαίνιση στο παλιό, χωρίς όμως μετατροπές που θα κόστιζαν λεφτά.
Δεν ξέρω αν θα μπουν στην διαδικασία, απλά το λέω σαν παράδειγμα, πως με τα ίδια λεφτά μπορείς να καταστρέψεις ένα παλιό σπίτι κάνοντας 3 χάλια διαμερισματάκια, ή να αποκτήσεις εξοχικό σπίτι και ταυτόχρονα περιουσία και εισόδημα.
cruiser 100 ΔΝ είναι πολύ λίγες....θες 150-180
-
Για ποιο ακριβώς είναι λίγα τα 100000 αν έχεις ήδη το σπίτι σε κάποιο χωριό και θέλει απλά ανακαίνιση και εξοπλισμό ?
-
Για ποιο ακριβώς είναι λίγα τα 100000 αν έχεις ήδη το σπίτι σε κάποιο χωριό και θέλει απλά ανακαίνιση και εξοπλισμό ?
Μερες μαλλον εννοει οχι ευρω
-
100 διανυκτερεύσεις ήθελα να γράψω.Σαν έξτρα χωρίς να ρίξεις χρήματα ναι συμφέρει. Επαγγελματικά θες 150-180
-
εχει φτασει η κουβεντα στο ανοιγμα ναυτιλιακης και αγορα τανκερ ή ακομα με ακινητα ασχολουμαστε;
-
Μίλησα για τουριστικό μέρος.
Οι διανυκτερεύσεις θα έχουν μέση τιμή 80-100 ευρώ τουλάχιστον.
Αν έχεις 10 δωμάτια δίκλινα, έχεις ένα τζίρο να βάλω 80 καθαρά μετά από προμήθειες μπούκινγκ κλπ 80000 τον χρόνο. Θα θέλεις 2-3 άτομα προσωπικό, υποτίθεται θα ασχολείσαι και εσύ, μπορείς να έχεις 20-30000 καθαρά, ανάλογα με την απασχόληση.
Γενικά θέλει ψάξιμο, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις έχω ακούσει για άτομα που τα δουλεύουν και βγάζουν λεφτά, ενώ άλλοι απλά κοιτάνε να τα έχουν για τις δικές τους διακοπές και μόνο να βγάζουν τα έξοδα του σπιτιού και την πιθανή δόση του δανείου και τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο. Και στην καλύτερη ένα χαρτζηλίκι.
-
@dettol said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
εχει φτασει η κουβεντα στο ανοιγμα ναυτιλιακης και αγορα τανκερ ή ακομα με ακινητα ασχολουμαστε;
Οχι ακόμα.
Πρώτα θα πάμε σε δικό μας καράβι γραμμής για το νησί μας και μετά σε ποντοπόρο...
-
Τι είμαστε, συγγενείς Υπουργών, να κάνουμε και οφσορ;
-
Aυτο με το ΕΣΠΑ τρεχει κανενα προγραμμα για χωρια αυτη την στιγμη; Γιατι επηδη ετρεχε κατι πριν χρονια δεν ειναι αυτονοητο οτι θα ειναι διαθεσιμο τωρα.
Σε αλλο ποστ παντως ειχες γραψει οτι δεν αξιζει να χτισεις σε χωριο αφου το κοστος κατασκευης το ιδιο ειναι με την πολη.
Στο δικο μου το ορεινο χωριο πριν το 2005 ειχαν φτιαξει μερικα πανσιον με επιδοτησεις ωραια σπιτια, οχι μονο τουριστες δεν ηρθαν ποτε αλλα εφυγαν και οι ιδιοι οι κατοικοι του τοτε και το χωριο σχεδον δεν εχει κατοικους, τα ωραια σπιτια εμειναν ομως.
-
This post is deleted! -
Εχει κάτι μικρά για μικρά δρομολόγια! Ενδιαφέρεσαι ;;;
-
@lap said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Εχει κάτι μικρά για μικρά δρομολόγια! Ενδιαφέρεσαι ;;;
Σαν το γιωτ του Δόγκανου;
-
Πιο μικρό!
Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?