-
@fanis75 said in Alfa Romeo Stelvio:
@cirus said in Alfa Romeo Stelvio:
διαφωνω αλλα ειναι υποκειμενικο στα μη υποκειμενικα τα εχω γραψει
H GT ηταν η τελευταία όμορφη Αλφα - δεν θυμάμαι πότε βγήκε, κάπου το 2004.
Η εμφάνιση είναι καθαρά υποκειμενική.
-
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
Η εμφάνιση είναι καθαρά υποκειμενική.
Προφανώς! αλλά αντικειμενικά όμορφες Άλφα έχουν να βγουν πολλά χρόνια. Υποκειμενικά, ναι κάποιος βρίκσει όμορφη και την τζούνιορ επειδή έχει το σήμα, εαν είχε σήμα σανγκιονγκ θα την έθαβαν - η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο.
-
@fanis75 said in Alfa Romeo Stelvio:
αντικειμενικά όμορφες
Αυτό λέω, δεν υπάρχει αντικειμενική ομορφιά. Αυτό που αρέσει σε σένα, εμένα μπορεί να μην μου αρέσει. Ποιος έχει δίκαιο; Κανείς. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα.
-
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
@fanis75 said in Alfa Romeo Stelvio:
αντικειμενικά όμορφες
Αυτό λέω, δεν υπάρχει αντικειμενική ομορφιά. Αυτό που αρέσει σε σένα, εμένα μπορεί να μην μου αρέσει. Ποιος έχει δίκαιο; Κανείς. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα.
Συμφωνούμε. Αλλά κάποια πράγματα ειναι αντικειμενικά, π.χ. οι νέες μάσκες των BMW αισθητικά ειναι άθλιες. Ναι μπορεί να αρέσει σε κάποιους αλλά αντικειμενικά ειναι χάλια. Όπως χάλια ειναι και το Fiat Multipla, αντικειμενικά - τώρα σε κάποιους αρέσει, τι να κάνουμε? Αλλά αντικειμενικά όμορφη Άλφα έχει χρόνια να φτιαχτεί.
-
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
@fanis75 said in Alfa Romeo Stelvio:
αντικειμενικά όμορφες
Αυτό λέω, δεν υπάρχει αντικειμενική ομορφιά. Αυτό που αρέσει σε σένα, εμένα μπορεί να μην μου αρέσει. Ποιος έχει δίκαιο; Κανείς. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα.
Δεν είναι ακριβώς έτσι!
οι αρμονικές γραμμές, καμπύλες, κλπ προκαλούν αίσθηση ομορφιάς, οπότε καθένα όχημα που έχει τέτοιες γραμμές προκαλεί αίσθηση ομορφιάς σε όλους! -
Η ομορφιά καθώς και η ασχήμια έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη αισθητική και κατά πόσο εξιτάρει τις αισθήσεις είτε θετικά είτε αρνητικά αυτό που περνάει από το μάτι και επεξεργάζεται από τον εγκέφαλο.
Υπάρχει σε όλα τα πράγματα συγκεκριμένη αρμονία, όπου κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να θεωρεί και να αντιλαμβάνεται κάτι ως όμορφο ή άσχημο και αυτό είναι γενικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.Φυσικά λοιπόν υπάρχει αντικειμενική ομορφιά όπως την αντιλαμβάνεται πάντα ο άνθρωπος, όπως υπάρχει και αντικειμενική ασχήμια.
Το υποκειμενικό σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται σε δεύτερο χρόνο.
Δηλαδή κάτι που είναι αντικειμενικά όμορφο, είναι υποκειμενικό σε πόσο μεγαλύτερο ή λιγότερο βαθμό θα το θεωρήσει ο καθένας όμορφο.
Το ίδιο και για κάτι αντικειμενικά άσχημο.Επειδή δεν είναι όμως όλα τέρμα άσπρα ή τέρμα μαύρα, υπάρχουν και αυτά πόυ δεν χαρακτηρίζονται από την μεγάλη ομορφιά ή την μεγάλη ασχήμια.
Εκεί έχει έρθει και έχει κουμπώσει ο μύθος ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική, μιας και το ενδιάμεσο επιτρέπει μεγαλύτερες διαβαθμίσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.Σε όλα τα παραπάνω βέβαια υπάρχουν και οι εξεραίσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Και για να το αναλύσω και λαϊκά. Ή έχει γούστο κανείς ή δεν έχει.
-
-
Είχα στην κατοχή μου για σχεδόν μία εβδομάδα , μία stelvio 2.2 sprint με τα 190 άλογα. Οδήγησα πολύ , αναφέρω επιγραμματικά τα κάτωθι:
Εσωτερικό , παλαιομοδίτικο. Προσωπικά αν και δεν με απασχολούν ιδιαίτερα οι οθόνες ( μου αρκεί απλά η παρουσία τους), όμως η προσκόλληση της μάρκας σε νόρμες του παρελθόντος δε μου αρέσει. Θέλει επειγόντως ανανέωση και αλλαγή κατεύθυνσης ο εσωτερικός σχεδιασμός , μιλάω για τα καινούργια άλφα. Κατά τα άλλα κάθεσαι καλά ( σε ένα σχετικά καλό κάθισμα , σίγουρα προτιμότερα τα έξτρα καθίσματα) , σε ένα ποιοτικό εσωτερικό. Παρά τα 63Κ χλμ δεν έκανε τσικ , κανένα εμφανές σημάδι “κούρασης” στα υλικά. Ναι οι Γερμανοί είναι καλύτεροι , αλλά η κατάσταση είναι καλή. Χώροι καλοί αλλά όχι ανάλογοι του μεγέθους της. Άσχετο , παρά το ¨κράξιμο” των ειδικών ως αναχρονισμός , με βόλεψε πολύ το περιστροφικό χειριστήριο. Καλή συνδεσιμότητα , λείπουν οι κρυφοί φωτισμοί και τα ιδιαίτερα γραφικά. Είχε ένα σημείο που έμοιαζε με σήμα την ασύρματη φόρτιση , δε φόρτισα , δε ξέρω αν φταίει το κινητό μου ή απλά συμβόλιζε ότι εδώ ακουμπάς το κινητό σου( οι ιδιοκτήτες ας διαφωτίσουν). "Μαγεία" ιταλικής εμπνεύσεως το παρατεταμένο πάτημα να κλείσει το πορτ μπαγκάζ. Πάμε παρακάτω , ανούσιες λεπτομέρειες.
Πατάς κουμπί , και ακούγεται το κροτάλισμα. Σιγά σιγά ηρεμεί και ησυχάζει. Μέσα στην πόλη δε βολεύεται και δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους. Λείπουν οι υπερκάμερες του ανταγωνισμού, ο υβριδισμός στο σταμάτα ξεκίνα και έχει και μεγάλο κύκλο στροφής. Λείπει η αγχολυτικότητα του Σουηδικού (σίγουρα) ανταγωνισμού . Ορατότητα καλή παρόλα αυτά (όχι πίσω) και μεγάλοι καθρέφτες. Η άνεση καλή αλλά, όχι δε σιδερώνει ανωμαλίες., δεν είναι "οδοστρωτήρας".
Βγαίνεις επιτέλους από τον πηγμένο Κηφισό και πιάνεις εθνική. Σε ταχύτητες όρια + 20% είναι στο στοιχείο της. Έχει ήδη βάλει εδώ και ώρα την 8η , κινείται σε πολύ χαμηλές στροφές , ήσυχα με απόθεμα δύναμης. Αλλά , έχουν δίκιο οι επικριτές της , το όλο θέμα NVH , μάλλον έπρεπε να προσεχθεί λίγο περισσότερο. Δεν είναι στα ίδια επίπεδα ούτε με το Γερμανικό ούτε με το Σουηδικό ανταγωνισμό. Επιμένω εκεί στα 140, είναι το ίδιο καλή (μάλλον) , στα παραπάνω , αρχίζει λίγο το θέμα. Δεν είναι μέτρια ή κακή , απλά οι άλλοι το κάνουν καλύτερα, απομονώνουν σίγουρα περισσότερο το χρήστη. Παράπονα για το γρήγορο τιμόνι και τη “νευρικότητα” του πλαισίου , τα “ακούω” , αλλά είμαι στην εντελώς αντίθετη όχθη. Πληροφορεί όπως σωστά πρέπει να κάνει, δεν απομονώνει , δεν το παίζει πάντσερ, το αντίθετο, σε απόλυτες ταχύτητες καμπών εθνικής ίσως και να χάνει ή να "τρομάζει" , αλλά ειλικρινά το αποφεύγω (πλέον) αυτό το σπορ.
Μέχρι εδώ θα μου πείς μόνο μέτρια; , όχι απλά μάλλον αυστηρός , το αυτοκίνητο είναι καλό, αλλά οι ανταγωνιστές καλύτεροι. Κακά τα ψέματα.
(ακολουθεί και παρτ του!)
-
Πάρτ του.
Κάποια στιγμή θα βρεθείς και σε επαρχιακό. Εκεί είναι το απόλυτο στοιχείο της. Εκεί είναι που η άλφα εξέλαβε το sport στο Suv ως τέτοιο. Το τιμόνι της πραγματικά δε το συναντάς ( μακαν δεν έχω οδηγήσει) , σε άλλο Suv. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Σκέψου λίγο το βάρος της και τον όγκο της και δώσε της λίγο χώρο , μην τη στραμπουλίξεις , να πατήσει καλά το πέλμα του ελαστικού της και θα σε ανταμείψει και με πληροφόρηση και ουσία (ταχύτητα). Η τεχνική “φυλάξου λίγο στην αρχή και δώσε ότι έχεις εκεί κοντά στην κορυφή” , δουλεύει πάρα πολύ καλά εδώ. Νιώθεις ακόμα και την πισωκίνητη κατανομή της τετρακίνησης. Στο στραμπούληγμα δε θα δυσανασχετήσει πολύ, αλλά προτιμά καθαρότερες γραμμές. Ακόμα και σε Sακι , θα διαχειριστεί το βάρος της πολύ καλά και η προθυμία της στην αλλαγή κατεύθυνσης εντυπωσιάζει (πάντα αναλογιζόμενος τι οδηγάς ). Κάτι τελευταίο , εξαφανισμένο στην κατηγορία της , έχει πολύ άμεση επικοινωνία στις μικροδιορθώσεις τιμονιού αλλά και γκαζιού( αυτό και αν “χάθηκε”), πόσο μάλλον φρένου (ξυπνά το Esp , εδώ κάποια στιγμή). Νευρικότητα πλαισίου; εμένα μου έμοιαζε για άμεση επικοινωνία και δεν εντόπισα πρόβλημα σε ανωμαλίες που συναντάς.Επαγγελματίας δεν είμαι και ίσως τα παραπάνω γραφόμενα να είναι αποτέλεσμα ενθουσιασμού γνωριμίας. Δεν είναι πάντως σε καμία περίπτωση και μία ψηλή τζούλια μην παρεξηγηθώ . Δεν είναι ούτε hot hatch ούτε φονέας σπορ κατασκευών, είναι όμως ένα πραγματικά συμμετοχικό και οδηγοκεντρικό Suv. Θα ήθελα λίγο πιο γραμμικό φρενάρισμα και λίγο καλύτερη αντοχή , αλλά μιλάμε πλέον για καταστάσεις αδιανόητες για ένα μέσο χρήστη Suv. Εγώ κουράστηκα – φοβήθηκα (ωριμάζουμε το λέμε) πρώτα και δεν έφταιγαν τα φρένα πάντως.
Κιβώτιο πολύ καλό , το γνωστό 8αρι.
Κατανάλωση , όπως θα οδηγούσα προσωπικό μου όχημα , μάλλον 8,3 λ/100 (δε μηδένιζα , δεν πολύ ασχολήθηκα). Σε αντίστοιχες καταστάσεις το Q3 (150 βενζίνη) , θα έγραφε παραπάνω . Σε επαρχιακό , ήρεμα ή Εθνική με φυσιολογικές ταχύτητες, βλέπεις εντυπωσιακά χαμηλά νούμερα.
Καταλαβαίνω γιατί δεν έπιασε εμπορικά (εκτός όλων των άλλων). Διάλεξε άλλο δρόμο σε μία κατηγορία με άλλες προτεραιότητες. Ήταν “ξεπερασμένη” για την αγορά, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε, άργησε καμία 5ετία.
Αν παρόλα αυτά, βάζεις ως πρώτη σου προτεραιότητα ( καθώς και τους ανταγωνιστές της δεν τους λές σε καμία περίπτωση βάρκες, το αντίθετο) , τη σπορτίφ ,πες το όπως θες., αίσθηση οδήγησης , εδώ είσαι ή μάλλον ήσουν. Αν η “ανάγκη¨ και μόνο σε ανάγκασε να στραφείς σε Suv , και πάλι εδώ είσαι. Δε θα βγείς χαμένος , και τα άλλα καλά τα κάνει απλά όχι τέλεια, δείχνει και είναι ξεπερασμένη αλλά αν αποφεύγεις το κλεινόν άστυ μπορεί (δεν είμαι σίγουρος) και να μην πολυασχοληθείς , σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές.
Σε ένα αυτοκινητιστικό κόσμο που προχωρά μπροστά και εξυβριδίζεται ολοταχώς (και καλά κάνει), έπεσα θύμα δαπανηρής ( εντελώς ανισόρροπη επιλογή μπροστά σε οποιοδήποτε μπριζάτο) αρχαιολατρίας. Η διαφυγή μου θα είναι μόνο η λογιστική – αποφυγή φορομπηξίματος προσέγγιση , σε κάθε άλλη περίπτωση , εκεί στα 38-40 που βρίσκεται άριστο δείγμα του πρώτου φλ , ερωτεύτηκα. Δεν την προτείνω σε κανέναν , μην παρεξηγηθώ, προσωπικά “πάθη” και εμπειρίες μεταφέρω.
-
Πολύ καλό review!
Συμφωνώ σχεδόν σε όλα αλλά έχω αντίρρηση για τον υβριδισμό. Δεν το θεωρώ must για το σήμερα απλά trend σαν την Tesla ενα πράγμα. Κυρίως όμως για να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα επειδή η βενζίνη είναι στα πάνω της. Η Stelvio και η Giulia είναι οι μοναδικές Alfa που αξίζουν όχι σαν πακέτο και ποιότητα εκεί οι Γερμανοί είναι ξεκάθαρα ανώτεροι αλλά για την οδηγική τους συμπεριφορά.
Όπως μου είχε πει ο Thomas του Autogefuhl και μου χε κάνει εντύπωση, είναι καλύτερη επιλογή μια Giulia ακόμα και μεταχειρισμένη σε σχέση με μια αντίστοιχη καινούργια BMW Mercedes αν αποκλειστικό κριτήριο είναι ο δρόμος.
-
@green-power said in Alfa Romeo Stelvio:
Όπως μου είχε πει ο Thomas του Autogefuhl και μου χε κάνει εντύπωση, είναι καλύτερη επιλογή μια Giulia ακόμα και μεταχειρισμένη σε σχέση με μια αντίστοιχη καινούργια BMW Mercedes αν αποκλειστικό κριτήριο είναι ο δρόμος.
Πόσοι όμως έχουν αποκλειστικό κριτήριο αυτό? Προφανώς ελάχιστοι και αυτό φαίνεται στις πωλήσεις. Σε αυτές τις κατηγορίες και χρήματα οι περισσότεροι ψάχνουν κάτι ολοκληρωμένο που ειναι πολύ καλό έως και εξαιρετικό σε όλα.
-
@fanis75 said in Alfa Romeo Stelvio:
Πόσοι όμως έχουν αποκλειστικό κριτήριο αυτό? Προφανώς ελάχιστοι και αυτό φαίνεται στις πωλήσεις. Σε αυτές τις κατηγορίες και χρήματα οι περισσότεροι ψάχνουν κάτι ολοκληρωμένο που ειναι πολύ καλό έως και εξαιρετικό σε όλα.
Ακριβώς αυτό!
-
@green-power said in Alfa Romeo Stelvio:
Συμφωνώ σχεδόν σε όλα αλλά έχω αντίρρηση για τον υβριδισμό.
Δε διαφωνούμε , άλλωστε το έγραψα σε καταστάσεις μποτιλιαρίσματος, απουσιάζει. Η 160αρα τονάλε , διαχειρίζεται το μποτιλιάρισμα (δεν αναφέρομαι προφανώς στον όγκο) , καλύτερα , λόγω του υβριδισμού της , παρά το ότι το διπλοσύμπλεκτό της είναι πιο απότομο από το αυτόματο της στέλβιο.
Στην πράξη κάπου είχα διαβάσει ότι η έλλειψη μορφής υβριδισμού στοίχισε στο δίδυμο και κάπου αλλού. Στην Ευρωπαϊκή αγορά του leasing , όπου οι ρύποι "σκοτώνουν" και οι αυξημένοι συγκριτικά ρύποι του διδύμου το καταδίκασαν σε μία αγορά όπου πιθανόν να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό στις πωλήσεις του είδους της. Βάσιμο μου φάνηκε ....
-
Οι 56 έμειναν πολλά χρόνια στην αγορά, οι 59 και Μπρερα ηταν βαριές και μέτριο κακές οδηγικά και οι Τζούλιες βγήκαν καλές σε όλα πλην της υβριδικοτητας. Μια ζωή καθυστερημένη αυτή η AR
Και κρίμα της ! -
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
οι 59 και Μπρερα ηταν βαριές και μέτριο κακές οδηγικά
Ο μόνος λόγος που πήρα Ε92 τότε ήταν η μπροστινή κίνηση της Brera. Μέτρια σε καμία περίπτωση δεν την έλεγες όμως, ειδικά με τον 3.2
-
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
οι 59 και Μπρερα ηταν βαριές και μέτριο κακές οδηγικά
Ο μόνος λόγος που πήρα Ε92 τότε ήταν η μπροστινή κίνηση της Brera. Μέτρια σε καμία περίπτωση δεν την έλεγες όμως, ειδικά με τον 3.2
Ο μόνος λόγος που δεν πήρα Μπρερα ήταν γιατί ήταν απογοητευτική οδηγικά. Από τις μεγαλύτερες οδηγικές ξενερες με όρους εμφάνισης/ιστοριας και απόδοσης.
Και δεν μιλάω για καθαρές επιδόσεις που ήταν επίσης απογοητευτικές
-
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
οι 59 και Μπρερα ηταν βαριές και μέτριο κακές οδηγικά
Ο μόνος λόγος που πήρα Ε92 τότε ήταν η μπροστινή κίνηση της Brera. Μέτρια σε καμία περίπτωση δεν την έλεγες όμως, ειδικά με τον 3.2
Ο μόνος λόγος που δεν πήρα Μπρερα ήταν γιατί ήταν απογοητευτική οδηγικά. Από τις μεγαλύτερες οδηγικές ξενερες με όρους εμφάνισης/ιστοριας και απόδοσης.
Και δεν μιλάω για καθαρές επιδόσεις που ήταν επίσης απογοητευτικές
Και προτίμησες το ΤΤ? ΟΚ...
-
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
οι 59 και Μπρερα ηταν βαριές και μέτριο κακές οδηγικά
Ο μόνος λόγος που πήρα Ε92 τότε ήταν η μπροστινή κίνηση της Brera. Μέτρια σε καμία περίπτωση δεν την έλεγες όμως, ειδικά με τον 3.2
Ο μόνος λόγος που δεν πήρα Μπρερα ήταν γιατί ήταν απογοητευτική οδηγικά. Από τις μεγαλύτερες οδηγικές ξενερες με όρους εμφάνισης/ιστοριας και απόδοσης.
Και δεν μιλάω για καθαρές επιδόσεις που ήταν επίσης απογοητευτικές
Και προτίμησες το ΤΤ? ΟΚ...
Τι να προτιμούσα ;
Τη Στρουμπούλη κυρία που δεν έκανε τίποτα καλά ;Ασε Αλεξ, δεν χρειάζεται να χρυσώνουμε σε όλα το χάπι, οδηγικά ήταν πολύ μέτρια! Σε εμφάνιση πάλι κούκλα !
-
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
@red_monster said in Alfa Romeo Stelvio:
οι 59 και Μπρερα ηταν βαριές και μέτριο κακές οδηγικά
Ο μόνος λόγος που πήρα Ε92 τότε ήταν η μπροστινή κίνηση της Brera. Μέτρια σε καμία περίπτωση δεν την έλεγες όμως, ειδικά με τον 3.2
Ο μόνος λόγος που δεν πήρα Μπρερα ήταν γιατί ήταν απογοητευτική οδηγικά. Από τις μεγαλύτερες οδηγικές ξενερες με όρους εμφάνισης/ιστοριας και απόδοσης.
Και δεν μιλάω για καθαρές επιδόσεις που ήταν επίσης απογοητευτικές
Με δικά σου φράγκα;;;; Παλικαράκι ήσουν! Που βρήκες τα φράγκα νέο παιδί να πληρώνει ενοίκια και να αγοράζει τέτοια αυτοκίνητα, που αγόραζαν πετυχημένοι επιχειρηματίες;
-
@realzeus said in Alfa Romeo Stelvio:
Ο μόνος λόγος που πήρα Ε92 τότε ήταν η μπροστινή κίνηση της Brera. Μέτρια σε καμία περίπτωση δεν την έλεγες όμως, ειδικά με τον 3.2
Εκτός του ότι είναι πανάσχημη η Μπρέρα, με τον 3.2 είχε πολύ βάρος μπροστά και έβγαζε πολλές μούρες, μέτριο αμάξι σε όλα της, nothing to write home about. Οι bmw τις εποχής κατούραγνα πατόκορφα της Άλφα της εποχής. Άσε που straight six παντού και παντα καλύτερος από v6.
Alfa Romeo Stelvio