-
@antonmone said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@cirus said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
εγκω πάντως πολυκλαδικό κορυδαλλού έκανα γιατι διαβάζω για πλατεία Ελευθερίας 1981 γεννηθής
και γω με 490 ξεκίνησα, θυμαμαι είχε βγει το 500ρικο το ευρώ και με ενα χαρτονόμισμα έπρεπε να δώσω και ρέστα όταν πληρωνόμουν
Είμαστε πολλοί τελικά!!!Κορυδαλιωτες εννοώ .
ΑΜΦΙΑΛΙΩΤΗΣ είμαι εγώ απλά εκεί πήγαινα λύκειο με το Γ18 λεωφορείο
ελευθερίας, μεμου, αγιου γεωργιου πλατείες για καφε κτλ
-
@lap said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%. Όλες οι τιμές είχαν πέσει αναλόγως.
Μη με σκας με τον ΑΕΠ...
Τα σπίτια έπεσαν γιατί οι τράπεζες έκοψαν τα δάνεια.
Ολα τα άλλα στον Θεό μέχρι να κόψουν και τους μισθούς μας, μετά απλά δεν έφταναν.
Οκ το ενοίκιο ήταν σε λίγο πιο φυσιολογικά επίπεδα αλλά όλα τα άλλα ετσουζαν.Στους υπόλοιπους συγχωριανους aurora και αίγλη μέχρι να σβήσει ο ήλιος... Και νασου που έσβησε
-
Άρα προτιμάς την ανεργία σε μια αγορά με ανέργους κατά 65%; Παρά τις τιμές που ετσουζαν...
Θα σε σκάσω να το ξες. Στο λέω από τώρα.
-
Με τρελαίνει αυτός ο διαγωνισμός μιζέριας μεταξύ των γενεών!
Και βεβαίως το ισοπεδωτικό τσουβάλιασμα όλων των γεννημένων στην ίδια γενιά.Η αλήθεια είναι ότι μόνο γενικές παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε ανά εποχή (π.χ. ότι στη δεκαετία του 90 και τα 2/3 της δεκαετίας του 00 υπήρχαν καλές αμοιβές και μια συνεχής βελτίωση), αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας είχε (και έχει) τη δική του τύχη πάντα! Είτε λόγω προσωπικών ικανοτήτων είτε λόγω συγκυριών, εύνοιας της τύχης ή ατυχιών.
-
@gtsartsal said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Το έχω ξαναπεί.
Γεννημένος το 1981 μάλλον έζησα τα καλύτερα παιδικά χρονιά σε όλα.
από αλάνες - ξενοιασιά - βελτίωση οικονομικών και βιοτικού επιπέδου των γονιών μου.
αλλάΔυστυχώς η κρίση με πέτυχε στη χειρότερη ηλικία επαγγελματικά. Σε μια ηλικία που ελπίζεις ότι τώρα που απέκτησες εμπειρία θα ανέβεις και μισθολογικά.
Όταν δούλευα σε τεχνική εταιρεία, το 2006, έπαιρνα 900 ευρώ.
Ο πιο έμπειρος από εμένα, 45 χρονών, έπαιρνε 3.000. Είχε αυτό μισθό με μικρές αυξήσεις από το 2002 που ήρθε το ευρώ. Είχε καλό μισθό και πιο πριν.Όπως καταλαβαίνετε ποτέ δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω κι εγώ αυτά τα χρήματα λόγω κρίσης.
@gatoz φαντάζεσαι τον εαυτό σου στην ίδια θέση που ήσουν αλλά το 2009?
Θα ήταν το ίδιο?θα ηταν πολυ καλυτερα!
ξερω, περιεργο
το περιβαλλον ηταν εξαιρετικα εχθρικο σε οσους εντιμα προσπαθουσαν να επιχειρησουν, ο ανταγωνισμος απο λαμογιεν ειδικα επι χοντρου και σημιτοαπατεωνα ηταν τρομακτικος, δεν εχετε ιδεα πως παιζοντουσαν τα παιχνιδια, τοσο στις υπηρεσιες πληροφορικης οσο και στη λιανικη
βασικα η ιδια η κριση γεννησε τις ευκαιριες σε οσους ειχαν βασεις και οχι χαρτινα ποδια
η αληθεια ειναι οτι δουλευα απο το 1993 την εταιρεια, χωρις να παιρνω ουτε ενα ευρουλακι και ζωντας σε απολυτη εξαθλιωση μεχρι το 2001, συνεφερα ελαφρα, βγαζοντας ενα βασικο μισθο και λιγο παραπανω, παντα εργαζομενος 16ωρες την ημερα το λιγοτερο, 365 μερες το χρονο. οτι δουλεια προσπαθουσα να παρω, ερχοταν ενα λαμογιο, οπως πχ η εταιρεια του 'δροσερου' του βαγκερκ, τα εβρισκε με τον πελατη να μοιραστουν επιδοτησεις και εγω παπαρια. ή αλλο ομορφο παραδειγμα που γαμησε εντελως την αγορα μας, η ακροπολις χρηματιστηριακη (ψαξτε την εταιρεια που την ειχε σαν αρμα λαπη, με νεκρο μαλιστα δολοφονημενο οταν πηγε να βγαλει βρωμα) που για οσους ξερουν την ιστορια, ξερουν και πως καραμανλοστηθηκε. οποτε εγινε βαρια επενδυση σε εξωστρεφεια. που οταν ηρθε η κριση και εγινε απαραιτητο να πουλας πραγματικα προϊόντα και οχι παπαριες προστεθηκε στην εσωτερικη ζητηση και εγιναν πολυ καλα τα πραγματα....
θεωρειστε οτι στη ζωη σας ΔΕΝ εχετε δουλεψει αρκετα.... -
@antonmone said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
εγκω πάντως πολυκλαδικό κορυδαλλού έκανα γιατι διαβάζω για πλατεία Ελευθερίας 1981 γεννηθής
και γω με 490 ξεκίνησα, θυμαμαι είχε βγει το 500ρικο το ευρώ και με ενα χαρτονόμισμα έπρεπε να δώσω και ρέστα όταν πληρωνόμουν
Είμαστε πολλοί τελικά!!!Κορυδαλιωτες εννοώ .
ΑΜΦΙΑΛΙΩΤΗΣ είμαι εγώ απλά εκεί πήγαινα λύκειο με το Γ18 λεωφορείο
ελευθερίας, μεμου, αγιου γεωργιου πλατείες για καφε κτλ
....και πλατεια χαλκηδωνας ο γατος....
-
Δεν είναι έτσι. Όποιος έχει ασχοληθεί με τους οριακουςλόγους, οι μαθηματικοί τα ξέρουν καλύτερα, βασικά όλοι ξέρετε μαθηματικά οπότε καταλαβαίνετε, οι συσχετισμοί αλλάζουν.
Δηλαδή εάν σε μια αγορά έχεις 65% ανεργία διότι ως νέος αυτή είναι η μια και μοναδική πραγματικότητα για εσένα και όχι αυτή ενός στελέχους με πολυετή εμπειρία, τότε όσο ικανός και να είσαι το μέγεθος της ανεργίας είναι τόσο μεγάλο που σε καταδικάζει.Η μόνη λύση που βρέθηκε για να ισορροπήσει το σύστημα δεν ήταν μέσω της προσωπικής ικανότητας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αλλά μέσω της μετανάστευσης 600Κ νέων. Άλλαξε η ζήτηση. Δηλαδή άλλαξαν οι μεταβλητές του προβλήματος.
Αυτό είναι μια τεράστια εθνική ζημιά.
-
Δεν είναι έτσι. Όποιος έχει ασχοληθεί με τους οριακουςλόγους, οι μαθηματικοί τα ξέρουν καλύτερα, βασικά όλοι ξέρετε μαθηματικά οπότε καταλαβαίνετε, οι συσχετισμοί αλλάζουν.
Δηλαδή εάν σε μια αγορά έχεις 65% ανεργία διότι ως νέος αυτή είναι μια και μοναδική πραγματικότητα για εσένα και όχι αυτή ενός στελέχους με πολυετή εμπειρία, τότε όσο ικανός και να είσαι το μέγεθος της ανεργίας είναι τόσο μεγάλο που σε καταδικάζει.Η μόνη λύση που βρέθηκα για να ισορροπήσει το σύστημα δεν ήταν μέσω της προσωπικής ικανότητας αλλά μέσω της μετανάστευσης 600Κ νέων.
Εντάξει, όντως υπάρχει πρόβλημα με την ανεργία των νέων, αλλά ένα κομμάτι του προβλήματος είναι και οι ίδιοι οι νέοι, που πολλές δουλειές δεν τις καταδέχονται...
Πρώτο παράδειγμα: 'Ελληνας να δουλέψει σε χωράφια ΔΕΝ υπάρχει.
Δεύτερο παράδειγμα: Λόγω της μακρόχρονης συνεργασίας μου με τη μεγαλύτερη εταιρία ταχυμεταφορών της χώρας, ξέρω ότι όλοι οι πράκτορες έχουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν νέους κούριερ. Και μιλάμε για μισθό πάνω από το βασικό. -
Άρα προτιμάς την ανεργία σε μια αγορά με ανέργους κατά 65%; Παρά τις τιμές που ετσουζαν...
Θα σε σκάσω να το ξες. Στο λέω από τώρα.
Δεν μπαίνω σε δίλημματα τύπου ανεργία ή χαμηλότερο μισθό, θα μπορούσαμε απλά να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε με αξιόλογο μισθό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Πριν 11 χρόνια πήγα εξωτερικό βρήκα δουλειά με καλές αποδοχές για εμένα και την σύζυγο αλλά έκανε πίσω - φοβήθηκε και γύρισα πίσω σαν το μλκα... Δεν την παραταγα να ησύχαζα? -
Εγώ από την άλλη γνωρίζω πολλά παιδιά που είναι και κούριερ και free lancers για φαγαδικα
Βασικά όλοι συμπληρώνουν εισόδημα έτσι.
Στα χωράφια δεν πήγαιναν πολλοί αν και ξέρω κάποιους που πήγαν αλλά ήταν λίγοι, λόγω του ότι θεωρούσαν ότι θα βγουν από το κυνήγι της εύρεσης θέσης στην αγορά εργασίας.
Για να σου δώσω να καταλάβεις εκείνη την εποχή από στόμα σε στόμα έλεγαν πως θέλουν υπάλληλο. Σε μια ώρα άντε ημερα η θέση έκλεινε με υποκατάστατο φυσικά.
Αν ήσουν στα χωράφια έχανες κάθε επαφή με το κυνήγι της εργασίας
Άσχετο πάντα να δίνεται πουρμπουάρ στα παιδιά αυτά.
-
@harisma23 said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Δηλαδή εάν σε μια αγορά έχεις 65% ανεργία διότι ως νέος αυτή είναι μια και μοναδική πραγματικότητα για εσένα και όχι αυτή ενός στελέχους με πολυετή εμπειρία, τότε όσο ικανός και να είσαι το μέγεθος της ανεργίας είναι τόσο μεγάλο που σε καταδικάζει.Η μόνη λύση που βρέθηκα για να ισορροπήσει το σύστημα δεν ήταν μέσω της προσωπικής ικανότητας αλλά μέσω της μετανάστευσης 600Κ νέων.
Εντάξει, όντως υπάρχει πρόβλημα με την ανεργία των νέων, αλλά ένα κομμάτι του προβλήματος είναι και οι ίδιοι οι νέοι, που πολλές δουλειές δεν τις καταδέχονται...
ποσο ισχυει αυτο.
γνωστός κλαιγόταν γιατι ήταν ανεργος (μικρός σε ηλικία προφανώς)
του λέω ελα σε μενα θελω ενα junior , μη σε νοιαζει θα στα μαθω εγώ αφού είσαι της ειδικότητας απλά θα φεύγεις και κανα ταξιδάκι εξωτερικό
τι μου λέει θα με στελνετε έξω? ααα δεν θέλω
καλά λεω οκ
και δεν είναι η μόνη φορά.......
-
Εγώ ξέρω παιδιά που είναι δίπλα σε μάστορες. Και αυτό γενίκευση είναι.
Προχθές ήρθε ηλεκτρολόγος με το παλικάρι δίπλα του. 18 ετών το παιδι για 3,60 δουλεύει
-
Εγώ από την άλλη γνωρίζω πολλά παιδιά που είναι και κούριερ και free lancers για φαγαδικα
Στα χωράφια δεν πήγαιναν πολλοί αν και ξέρω κάποιους που πήγαν αλλά ήταν λίγοι, λόγω του ότι θεωρούσαν ότι θα βγουν από το κυνήγι της εύρεσης θέσης στην αγορά εργασίας.
Για να σου δώσω να καταλάβεις εκείνη την εποχή από στόμα σε στόμα έλεγαν πως θέλουν υπάλληλο. Σε μια ώρα άντε ημερα η θέση έκλεινε με υποκατάστατο φυσικά.
ξερεις μηπως ποσα βγαζει - κατα διορθωση λαπη - ενας ντελιβερας?
4 την ωρα καθαρα + φιλοδωρηματα
σε οποιοδηποτε μαγαζι
καπου ενα χιλιαρικο το μηνα το λιγοτερο
σε γουολτ, efood κλπ ακομη καλυτερα! -
@yem said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Δεν μπαίνω σε δίλημματα τύπου ανεργία ή χαμηλότερο μισθό, θα μπορούσαμε απλά να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε με αξιόλογο μισθό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Μαζί σου αλλά η πραγματικότητα εκείνες τις στιγμές ήταν αυτή. Τα δεδομένα για τους νέους ήταν αυτά.
Είτε μείωση μισθών είτε ανεργία με το 65% της γενιάς σου να θέλει να σου φάει τη θέση.
Πόσο μάλλον για όσους προσπαθούσαν και παρακαλούσαν, μα τω θεώ, παρακαλούσαν για ένσημα. Όχι μεταφορικά, πραγματικά κάθε εβδομάδα παρακαλούσαν τον εργοδότη για ένσημα προϋπηρεσίαςΈφτασαν να δουλεύουν 10 έτη χωρίς επίσημη προϋπηρεσία!!! 10 έτη χωρίς κάπου να πατήσουν για να αλλάξουν εργασία με ένσημα.
Πάνε τώρα για δουλειά και δεν έχουν επίσημη προϋπηρεσία και το σύστημα των hr τους πετάει απ' έξω.Για αυτό λέω πως τα σημερινά παιδιά δεν ξέρουν τι ήταν ο νόμος με τα 10.000 ευρώ πρόστιμο σε εργοδότες για ανασφαλιστη εργασία.
-
@gatoz said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
ξερεις μηπως ποσα κανει ενας ντελιβερας?
4 την ωρα καθαρα + φιλοδωρηματα
σε οποιοδηποτε μαγαζι
καπου ενα χιλιαρικο το μηνα το λιγοτερο
σε γουολτ, efood κλπ ακομη καλυτερα!Πόσα βγάζει εννοείς;
-
Βασικά όλοι συμπληρώνουν εισόδημα έτσι.Νομίζω ότι δεν κατάλαβες (ή παρερμήνευσες), οπότε θα σου εξηγήσω αυτά που έγραψα: Προφανώς και υπάρχουν κούριερ, αλλά οι πράκτορες δεν βρίσκουν νέους κούριερ. Σε κάποιο βαθμό γιατί σαν delivery στα φαγάδικα βγάζουν παραπάνω λεφτά, γιατί έχουν και πουρμπουάρ και σε λιγότερες ώρες από το 8ωρο. Κατανοητό αυτό.
ΟΜΩΣ (δώσε βάση) αφού έχουν καλυφθεί οι "καλές' οι θέσεις στα φαγάδικα, οι υπόλοιποι που δεν τις πρόλαβαν γιατί δεν πάνε να δουλέψουν σαν κούριερ, για καναδυό κατοστάρικα λιγότερο; Γιατί μένουν στην ανεργία; Μήπως γιατί προτιμάνε το 350άρι του επιδόματος ανεργίας, μαζί με το χαρτζιλίκι του μπαμπά ή της γιαγιάς, αντί για τα 8-9 κατοστάρικα της δουλειάς; -
Πιστεύω τις προσωπικές σας εμπειρίες , αλλά αυτό με τον αγροτικό τομέα περιέχει τεράστιες ανακρίβειες. Επίσης οι δουλειές της συγκομιδής είναι εποχικές με μικρά διαστήματα εργασίας , κοινώς χαρτζιλίκι και μόνο.
Όσο και να φαίνεται δουλειά που δεν απαιτεί κάποια δεξιότητα ( η αγροτική - κτηνοτροφική) , χρειάζεται τουλάχιστον μια επαφή και γνώση με τη φύση. Να ξέρεις πως να δουλέψεις για να είσαι και αποδοτικός και για να προσέξεις τη γή , το φυτό ή το ζωντανό. Κοινώς ακόμα και αν είσαι παιδί της πόλης και τα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σωματικά τις πρώτες μέρες , πρέπει να έχεις και κάποια γνώσεις για να σε πάρουν έστω και μεροκάματο. Δηλαδή να είσαι κάτοικος χωριού.
Αν βρεθεί τέτοιος νέος , ο οποίος ακόμα είναι ακτήμονας ( οπότε δε θα έχει σε προτεραιότητα τα δικά του κτήματα) ή ζει σε ορεινό οικισμό που δε προσφέρεται για καλλιέργεια ( και δεν έχει ζώα) , τότε μια χαρά πάει για δουλειά. Είναι ελάχιστοι πλέον , αλλά ακόμα επιβιώνουν τα μπουλούκια ατόμων που κατεβαίνουν από τα ορεινά για μεροκάματο.
Το χωράφι δεν αποτελεί δείγμα ανεργίας αλλά ξεπεσμού της αγροτικής οικονομίας του τόπου. Μεγαλύτερη έλλειψη ακόμα σε πραγματικά εξειδικευμένους, όπως τρακτερατζήδες π.χ.
-
Εγώ ξέρω παιδιά που είναι δίπλα σε μάστορες. Και αυτό γενίκευση είναι.
Προχθές ήρθε ηλεκτρολόγος με το παλικάρι δίπλα του. 18 ετών το παιδι για 3,60 δουλεύει
Δουλεύει για "3 και 60" γιατί στα 18 του δεν ξέρει τίποτα και μαθαίνει δωρεάν. Αν ήταν σε μια σχολή, όχι μόνο δεν θα έβγαζε τίποτα, αλλά θα πλήρωνε και από την τσέπη του.
-
Το επίδομα ανεργίας δίνεται για ένα έτος. Εγώ όταν ήμουν άνεργος μέσα στο χάος της κρίσης τόσο μου το έδιναν. Μετά αν έχεις πολλά ένσημα μπαίνεις ως μακροχρόνια άνεργος με άλλο ένα έτος στα 200 ευρώ. Και μετά τίποτα. Ναδα.
Για να ξαναπάρεις επίδομα πρεπει να προσφέρεις και πάλι ένσημα για περισσότερο διάστημα από αυτό του επιδόματος.Κοίτα δεν έχουν όλοι μηχανάκια ή δεν θέλουν να δουλεύουν σε μηχανάκια πάνω
Μη το βγάζεις αυτό απ' έξω. Εσύ θα άφηνες το παιδί σου να καβαλάει παπάκι καθημερινά για λίγα ευρώ; -
@civil357 said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Πιστεύω τις προσωπικές σας εμπειρίες , αλλά αυτό με τον αγροτικό τομέα περιέχει τεράστιες ανακρίβειες. Επίσης οι δουλειές της συγκομιδής είναι εποχικές με μικρά διαστήματα εργασίας , κοινώς χαρτζιλίκι και μόνο.
Όσο και να φαίνεται δουλειά που δεν απαιτεί κάποια δεξιότητα ( η αγροτική - κτηνοτροφική) , χρειάζεται τουλάχιστον μια επαφή και γνώση με τη φύση. Να ξέρεις πως να δουλέψεις για να είσαι και αποδοτικός και για να προσέξεις τη γή , το φυτό ή το ζωντανό. Κοινώς ακόμα και αν είσαι παιδί της πόλης και τα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σωματικά τις πρώτες μέρες , πρέπει να έχεις και κάποια γνώσεις για να σε πάρουν έστω και μεροκάματο. Δηλαδή να είσαι κάτοικος χωριού.
Αν βρεθεί τέτοιος νέος , ο οποίος ακόμα είναι ακτήμονας ( οπότε δε θα έχει σε προτεραιότητα τα δικά του κτήματα) ή ζει σε ορεινό οικισμό που δε προσφέρεται για καλλιέργεια ( και δεν έχει ζώα) , τότε μια χαρά πάει για δουλειά. Είναι ελάχιστοι πλέον , αλλά ακόμα επιβιώνουν τα μπουλούκια ατόμων που κατεβαίνουν από τα ορεινά για μεροκάματο.
Το χωράφι δεν αποτελεί δείγμα ανεργίας αλλά ξεπεσμού της αγροτικής οικονομίας του τόπου. Μεγαλύτερη έλλειψη ακόμα σε πραγματικά εξειδικευμένους, όπως τρακτερατζήδες π.χ.
Είναι γνωστή η εποχικότητα της αγροτικής εργασίας, αλλά δεν είναι ανακρίβεια ότι τα περισσότερα νέα παιδιά της επαρχίας (άρα με εξοικείωση με τη φύση και τη γη) προτιμάνε τις καφετέριες από τα χωράφια. Γι' αυτό εξάλλου υπάρχουν και τα μπουλούκια που μετακομίζουν για τη συγκομιδή...
Και σε τελική ανάλυση, αν δεν έχεις δουλειά, δεν θα πας να δουλέψεις στο χωράφι επειδή είναι εποχική απασχόληση;
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....