-
-
@harisma23 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Σε κάποιες χώρες η δουλεία καταργήθηκε πριν 50 χρόνια, σε κάποιες ακόμη ισχύει ουσιαστικά..μην λέμε ότι θέλουμε..η Αρχαία Αθήνα ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει ο πλανήτης και χρειάστηκαν περίπου 2000 χρόνο για να βελτιωθεί το μοντέλο, και σε κάποια πράγματα δεν το φτάσαμε ποτέ πάλι.
Μεγάλη κουβέντα είπες και δεν κράτησες και μια πισινή...
Ναι, ήταν πολύ καλά στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, αρκεί να ανήκες στο 10% των ανδρών που ήταν πολίτες και όχι στο υπόλοιπο 90%, που ήταν γυναίκες, μέτοικοι και δούλοι.Ρε παιδιά, όλα αυτά τα ανιστόρητα, γιατί τα πετάτε έτσι ανερυθρίαστα;
Για πες μου εσύ ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα τον 5ο π.Χ αιώνα που είσαι ευρυστοριτος (δικιά μου λέξη, γιατί μπορώ) ή ας πούμε, χίλια χρόνια αργότερα το 500μ.Χ ! Ή και άλλα 500 αργότερα στο 1.000μ.Χ...
-
Σε κάποιες χώρες η δουλεία καταργήθηκε πριν 50 χρόνια, σε κάποιες ακόμη ισχύει ουσιαστικά..μην λέμε ότι θέλουμε..η Αρχαία Αθήνα ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει ο πλανήτης και χρειάστηκαν περίπου 2000 χρόνο για να βελτιωθεί το μοντέλο, και σε κάποια πράγματα δεν το φτάσαμε ποτέ πάλι.
Ναι, ήταν πολύ καλά στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, αρκεί να ανήκες στο 10% των ανδρών που ήταν πολίτες και όχι στο υπόλοιπο 90%, που ήταν γυναίκες, μέτοικοι και δούλοι.Ρε παιδιά, όλα αυτά τα ανιστόρητα, γιατί τα πετάτε έτσι ανερυθρίαστα;
Για πες μου εσύ ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα τον 5ο π.Χ αιώνα που είσαι ευρυστοριτος (δικιά μου λέξη, γιατί μπορώ) ή ας πούμε, χίλια χρόνια αργότερα το 500μ.Χ ! Ή και άλλα 500 αργότερα στο 1.000μ.Χ...
Ευρυστορητος θα ήταν το σωστό, με "η",
Εκτός αν το αλλάξεις με "ι", επειδή.....μπορεις
Αλλά μπορείς ίσως να πεις "ιστορικά ευρυμαθης." Ή ιστορικά ξερολας...πιο ακαδημαϊκό ακούγεται. Έδρα ξερολλογειας με 2 "λ" και "ει" επειδή μπορείς.
Δεν σου είπε ότι δεν ήταν καλό, καλό ήταν για την εποχή του και όχι μόνο. Έλληνες είμαστε, παινεύουμε τους αρχαίους προγόνους μας. Αλλά στο σήμερα θεωρείται κάπως ελιτίστικο. Να στο πω απλά, εσύ δεν θα είχες καμία δυνατότητα να αποφασίζεις δια της ψήφου σου για τίποτα, εφόσον ίσχυε σήμερα αυτή η δημοκρατία
-
@fanis75 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ όπως πάντα!!!
Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πολιτικούς, ειδικά τους παπατζο-αριστερούς, ο άνθρωπος ασκεί τα καθήκοντά του υποδειγματικά.
Μακάρι να 'χαμε κι άλλους τέτοιους που να κοιτάνε τη δουλειά τους και να προσπαθούν.Άμα δεν τάξεις όμως κι αν δε διορίσεις στο δημόσιο πως να σε ψηφίσει ο Έλληνας? Σιγά μην ασχοληθεί με τη δουλειά που κάνει κάθε υπουργός, άλλα τον ενδιαφέρουν.
-
Τι έγινε; Μισή ώρα δεν βρήκες απάντηση;
Ρώτησες κάναν φίλο στο διπλωματικό; Αυτοί τα ξέρουν αυτά τα ιστορικά..
-
Στο αρχικό σου ποστ, ανέφερες ότι "χρειάστηκαν περίπου 2000 χρόνια για να βελτιωθεί το μοντέλο, και σε κάποια πράγματα δεν το φτάσαμε ποτέ πάλι." Κι εγώ σου λέω ότι η "τελειότητα" αυτή δεν κάλυπτε παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των κατοίκων, ότι από πίσω υπήρχε μια "αυτοκρατορία" την οποία άρμεγε η Αθήνα και ότι οι πολιτικές διεργασίες ουκ ολίγες φορές ήταν "σκοτεινές" και όχι πάντα προς όφελος του λαού.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορώ να σκεφτώ και άλλες περιπτώσεις στην ιστορία όπου ένα 10% του λαού ζούσε καλά και απολάμβανε πολιτικά δικαιώματα. Εντέλει η Αθηναϊκή δημοκρατία έγινε υπόδειγμα, μόνο και μόνο επειδή στη σύγχρονη εποχή τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών μπορούν να τα έχουν οι πάντες.
-
Τι κομπλεξικός... Έχουμε και δουλειές, ξέρεις...
-
@johanndelta said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ο μεγάλος
ερωτικοςξερατικος, μπαναγια μου!Ο μεγάλος ξερατικός είναι ο Σκουρλέτης που ήταν στο πάνελ....όλο βλακείες έλεγε. Ο μόνος σοβαρός στην συζήτηση και με επιχειρήματα ήταν ο Άδωνης. Αλλά ενοχλεί γιατί λεει αλήθειες και δεν είναι με το λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ.
Ο Σκουρλέτης. Που επί θητείας του σταμάτησε λόγω ιδεοληψίας ή ανικανότητας οποιαδήποτε επένδυση στη χώρα.
Και έχει απέναντί του το Γεωργιάδη που κατάφερε μετά από δεκαετίες απαξίωσης να επαναλειτουργήσει τα 3 ναυπηγεία της χώρας.
Και βάζουν στο ίδιο πάνελ το Δαβίδ και το Γολιάθ και βγάζουν και γλώσσα οι αριστεροί.
Αυτή είναι Ελλάδα, δυστυχώς. -
Υπήρξε και η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το Βυζάντιο....μια χαρά πολιτεύματα.
-
Στο αρχικό σου ποστ, ανέφερες ότι "χρειάστηκαν περίπου 2000 χρόνια για να βελτιωθεί το μοντέλο, και σε κάποια πράγματα δεν το φτάσαμε ποτέ πάλι." Κι εγώ σου λέω ότι η "τελειότητα" αυτή δεν κάλυπτε παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των κατοίκων, ότι από πίσω υπήρχε μια "αυτοκρατορία" την οποία άρμεγε η Αθήνα και ότι οι πολιτικές διεργασίες ουκ ολίγες φορές ήταν "σκοτεινές" και όχι πάντα προς όφελος του λαού.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορώ να σκεφτώ και άλλες περιπτώσεις στην ιστορία όπου ένα 10% του λαού ζούσε καλά και απολάμβανε πολιτικά δικαιώματα. Εντέλει η Αθηναϊκή δημοκρατία έγινε υπόδειγμα, μόνο και μόνο επειδή στη σύγχρονη εποχή τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών μπορούν να τα έχουν οι πάντες.
Το καλύτερο μοντέλο τελικά ποιο ήτανε?
Μάλλον φωτοβολίδα τελικά... -
Τι κομπλεξικός... Έχουμε και δουλειές, ξέρεις...
Κομπλεξικος εγώ, ή εσύ που εκτός από ανιστορητος νομίζεις ότι είσαι κανας σοφός κιόλας! Καμία απάντηση δεν μου έχεις δώσει..
Άμεση δημοκρατία σε τέτοιο επίπεδο και μέγεθος δεν θα βρεις.. έβαλα πολύ σοφά σκεπτόμενος 2000 χρόνια γιατί πιάνει τον 5αι π.χ. σχεδόν μέχρι την ανακάλυψη της τυπογραφίας, και πάλι για να είμαι μέσα 1000 τα εκατό.. γιατί δημοκρατία πάλι δεν είχαν, σε κάποιους πολιτισμού είχαν ακόμη ανθρωποθυσίες, μάγισσες έκαιγαν μέχρι τον 17-18ο αιώνα, η δουλεία υπάρχει ακόμη και καταργήθηκε στην Αγγλία το 1834, γυναίκες ψήφισαν το 1971 στην Ελβετία και ολοκληρωτικά σε ΟΛΑ τα καντόνια το 1990(!)..
Αυτά..
-
γιατί δημοκρατία πάλι δεν είχαν,
Καλά Δημοκρατία ούτε η Αρχαία Αθήνα είχε. Το "κολπο" ήταν ότι έπρεπε να είσαι πολίτης και πολίτες ήταν μόνο άνδρες Αθηναίοι ελεύθεροι. Οπότε τελικά ολιγαρχία ήταν, αλλά με το τρικ του ορισμού του πολίτη το λέγαμε Δημοκρατία. Γενικά, Δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ και δεν γίνεται να υπάρξει, εκτός εαν μιλάμε για πόλη 200-300 ατόμων.
ΥΓ: ας δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε σήμερα την αρχαία Αθηναίκή Δημοκρατία να δούμε τι θα γίνει....χαχαχα!!
ΥΓ2: είμαστε πολύ εκτός θέματος. Μόλις βρω χρόνο τα μεταφέρω.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Υπήρξε και η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το Βυζάντιο....μια χαρά πολιτεύματα.
Το ένα δεν είχε καθόλου Δημοκρατία, μάλιστα η λέξη "δουλειά" από το δουλεία στο Βυζάντιο πήρε τη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Εκείνη την εποχή αν ήθελες να πας κάπου πεφωτισμένα έπρεπε να πας προς Αραβία μεριά για να είμαστε ακριβολογοι..
Και η Ρώμη κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ήταν αυτοκρατορία με ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, καθόλου Δημοκρατία, και σε κάποια μικρά μέρη ολιγαρχία. Η θέση της γυναίκας ήταν π.χ η εταίρα των Αθηνών που επηρέαζαν μέχρι και πολιτικές αποφάσεις ήταν απλά πόρνες στη Ρώμη, και οι Έλληνες έκαναν Ολυμπιακούς αγώνες και οι Ρωμαίοι Χριστιανούς με λιοντάρια.. μετά βέβαια, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος αποφάσισε ότι τον βόλευε καλύτερα το Έλληνες με λιοντάρια, οτιδήποτε θύμιζε την Αρχαία Ελλάδα πήρε το ρόλο των Χριστιανών.. γενικά πάντως αυτά τα λιοντάρια πεινασμένα δεν έμειναν για πολύ..και πήγαμε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που φυσικά δεν ήταν ποτέ Βυζάντιο (αρχαία αποικία των Μεγαρέων, όχι των σημερινών που έχουν έρθει από αλλού, των παλιών!) Και ουσιαστικά συνεχιστής της Ρώμης που έγινε βορά για τους βαρβάρους (Βάνδαλοι, Βησιγότθοι, Ούννοι, κ.λ.π) μέχρι και αυτή να γίνει βορά, πρώτα των Σταυροφόρων, και έπειτα των Τούρκων.. πάντως δημοκρατία δεν είδαν!
Σήμερα εφαρμόζεται η άμεση δημοκρατία για πλάκα.. έχω και παραδείγματα και τρόπο.
Σορυ, αλλά τα πολιτεύματα ήταν η πτυχιακή μου εργασία, και δεν μπορώ να ακούω χαζομάρες..3 χρόνια σχεδόν διάβαζα για τη "δημοκρατία" και τις εφαρμογές της καθώς και σύγκριση με άλλα πολιτεύματα ανά τους αιώνες, σε παγκόσμιο επίπεδο..
Η λαμπρότερη περίοδος πρίν τα μοντέρνα χρόνο ήταν η Αθήνα (το λέμε γενικά) του Χρυσού αιώνα του Περικλέους (γειτονακι από Χολαργό!) Και την ίδια περίοδο στην Κίνα.. φοβερό αν το σκεφτεί κανείς ότι έφτασαν σε αυτό το σημείο σχεδόν ταυτόχρονα..
-
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@johanndelta said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ο μεγάλος
ερωτικοςξερατικος, μπαναγια μου!Ο μεγάλος ξερατικός είναι ο Σκουρλέτης που ήταν στο πάνελ....όλο βλακείες έλεγε. Ο μόνος σοβαρός στην συζήτηση και με επιχειρήματα ήταν ο Άδωνης. Αλλά ενοχλεί γιατί λεει αλήθειες και δεν είναι με το λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ.
Ο Σκουρλέτης. Που επί θητείας του σταμάτησε λόγω ιδεοληψίας ή ανικανότητας οποιαδήποτε επένδυση στη χώρα.
Και έχει απέναντί του το Γεωργιάδη που κατάφερε μετά από δεκαετίες απαξίωσης να επαναλειτουργήσει τα 3 ναυπηγεία της χώρας.
Και βάζουν στο ίδιο πάνελ το Δαβίδ και το Γολιάθ και βγάζουν και γλώσσα οι αριστεροί.
Αυτή είναι Ελλάδα, δυστυχώς.Εχμ, της Σύρου επί Ζαιων ανοιξε, ήμουν εκεί την πρωτομαγιά του '17 που γίνονταν οι συζητήσεις και το Πάσχα του '19 που ξαναπήγα ήδη δούλευε με καλό ρυθμο...
-
Όντως ζαιοι το έκαναν. Αυτό ξέρω και εγώ.
-
@dublin said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Σήμερα εφαρμόζεται η άμεση δημοκρατία για πλάκα.. έχω και παραδείγματα και τρόπο.
Που?? Έμμεση ναι (ο θεός να την κάνει Δημοκρατία), αλλά άμεση πουθενά και ποτέ...απλά δεν γίνεται. Πάντα υπάρχει ένας (πεστον ΠΘ, Βασιλιά, Πρόεδρο, Τσάρο όπως γουστάρεις) που αποφασίζει και διατάζει.
-
-
Αυτοί δεν ήταν που ψήφισαν κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού για να μην πιεστεί η οικονομία της χώρας; Οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει άλλη αίσθηση και τρόπο σκέψης για το δημόσιο συμφέρον.
Κατέβασε η κυβέρνηση νομοσχέδιο για αύξηση του μισθού το έβαλε σε δημοψήφισμα και αυτοί είπαν όχι.
Χαχαχα.
Edit όντως το γράφει στην πηγή που έβαλα.
-
...αλλά το αναπτυξιοπανο έχει επιχειρήματα! (κόλλησα μετριοπάθεια ️)
-
Ένταξη η διασπορά ανάμεσα σε καμια δεκαριά χώρες είναι μικρή αλλά οκ, καταραμένη φτώχια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2