-
Όχι, γενικά.
-
-
@yem said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Το 80% σπούδασε για να το λέει η μάνα του στο χωριό και πατέρας στο καφενείο,
τους βλέπεις σε μια δουλειά που βασανιζονται γιατί δεν την γουστάρουν και γιατί δεν μπορούν να ανταπεξελθουν αλλά δεν μπορούν και αλλιώς!
Υπάρχει και το 20% που χρησιμοποιεί αυτά τα "όπλα" που πήρε από τις σπουδές του και τα εξελίσσει συνεχώς.
Περισσότερο χαίρομαι με παιδιά που σπούδασαν και δεν βρήκαν δουλειά στην ειδικότητα τους και πήγαν σε χειρονακτικες ειδικότητες (στον κλάδο τους) μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο και τα κατάφεραν να εξελιχθούν να φανεί η δουλειά τους και να προαχθουν, συνέβη πρόσφατα σε συνάδελφο που δουλεύαμε μαζί και πήρε πολύ καλή προαγωγή με καλή θέση στην εταιρεία.θα διαφωνήσω στον λόγο που κάποιος/α σπούδασε. και εξηγώ.
καποιος/α σπουδάζει επειδή το θέλει! διάβασε, πειθάρχησε, μόχθησε και πέτυχε. αρα θα σπουδάσει γιατί αυτός ήταν ο σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας!
ΟΜΩΣ όταν φτάνει αυτή η δόλια ώρα της σύνταξης των μηχανογραφικών δελτίων τότε δυστυχώς αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι, αν όχι συμπληρωμένο από τους ίδιους τους γονεις, τουλάχιστον επηρεασμένο απο τους γονείς τους με αποτελέσμα να μπαίνουν σε σχολες και γνωστικά πεδία χωρις να τους ενδιαφέρουν....
αυτό το φαινόμενο δυστυχώς υπάρχει έντονα στην χώρα μας αφού ενώ υπάρχει ανεπτυγμένο μορφωτικό επίπεδο (τουλάχιστον τα παλαιότερα χρόνια) δεν υπάρχει βιομηχανία να το εκμεταλλευτεί. έτσι εξάγουμε ειδικότητες και γνώσεις. πλέον οι νεότερες γενίες το έχουν καταλάβει αυτό και το επίπεδο όλο και κατεβαίνει αφού "έλα μωρε, όλοι άνεργοι είμαστε...." -
Φαντάσου εμείς των δεσμών που κάναμε μηχανογραφικό πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, οι μισοί απλά έβαζαν την κατάταξη των σχολών με φθίνουσα σειρά μορίων. Τώρα τουλάχιστον έχουν μία ιδέα , στο πού μπορεί να περάσουν τα παιδιά.
Οι περιβόητες πανελλήνιες , δυστυχώς αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μας. Όχι , γιατί είναι αναγκαίες οι σπουδές για τη ζωή σου, αλλά γιατί τα παιδιά χωρίς καμία αίσθηση επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να κάνουν επιλογές ζωής πάνω σε ένα χαρτί. Αν βάλεις και την "ανεμελιά" των χρόνων, έδεσε το γλυκό.....
-
@civil357 said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Οι περιβόητες πανελλήνιες , δυστυχώς αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μας. Όχι , γιατί είναι αναγκαίες οι σπουδές για τη ζωή σου, αλλά γιατί τα παιδιά χωρίς καμία αίσθηση επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να κάνουν επιλογές ζωής πάνω σε ένα χαρτί. Αν βάλεις και την "ανεμελιά" των χρόνων, έδεσε το γλυκό.....
Η μεγαλύτερη μπούρδα σε σύστημα εισαγωγής σε πανεπιστήμια! Άθλιο σύστημα, τελείως άχρηστο και παρωχημένο. Ακόμα και σε αυτό τελευταίοι είμαστε. Και φυσικά κανένας επαγγλεματικός προσανατολισμός πουθενά και καμία σχεδίαση του τι θα χρειαστεί στο μέλλον. Έτσι έχουμε άπειρους γιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους, λογιστές κλπ. και δεν έχουμε νοσηλευτές, τεχνίτες κλπ.
-
@fanis75 said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
@civil357 said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Η μεγαλύτερη μπούρδα σε σύστημα εισαγωγής σε πανεπιστήμια! Άθλιο σύστημα, τελείως άχρηστο και παρωχημένο. Ακόμα και σε αυτό τελευταίοι είμαστε. Και φυσικά κανένας επαγγλεματικός προσανατολισμός πουθενά και καμία σχεδίαση του τι θα χρειαστεί στο μέλλον. Έτσι έχουμε άπειρους γιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους, λογιστές κλπ. και δεν έχουμε νοσηλευτές, τεχνίτες κλπ.
Κοίτα Φανή θα διαφωνήσω μόνο στο τελευταίο, νοσηλευτές και κομμώτριες είναι το 40% της Ελλάδος αν πάρω παράδειγμα εδώ στην Άρτα, στο να έχουν μπει όμως για δουλειά τα παιδιά αυτά πάσχουμε οντως
-
@alex-mix said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Κοίτα Φανή θα διαφωνήσω μόνο στο τελευταίο, νοσηλευτές και κομμώτριες είναι το 40% της Ελλάδος αν πάρω παράδειγμα εδώ στην Άρτα, στο να έχουν μπει όμως για δουλειά τα παιδιά αυτά πάσχουμε οντως
Για τους νοπσηλευτές, δεν το ξέρω Αλέξανδρε. 2 φίλους που έχω στην Αθήνα μου λένε συνέχεια ότι υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών γιατί αποφεύγουν την σχολή οι νέοι. Για κομμωτές είναι άλλη συζήτηση γιατι δεν είναι από Πανελλήνιες και φυσικά όλοι οι κομμωτές έχουν φουλ δουλειά (όπως και τα μανικιούρ).
-
Νομίζω πρέπει να καταργήσουμε μερικά πανεπιστήμια, μήπως και βγάλουμε πιο πολλούς τεχνίτες. Στην ανάγκη να βάλουμε και δίδακτρα, δεν είναι ανάγκη να έχει δυνατότητα να σπουδάσει η πλέμπα.
-
Για τους νοπσηλευτές, δεν το ξέρω Αλέξανδρε. 2 φίλους που έχω στην Αθήνα μου λένε συνέχεια ότι υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών γιατί αποφεύγουν την σχολή οι νέοι. Για κομμωτές είναι άλλη συζήτηση γιατι δεν είναι από Πανελλήνιες και φυσικά όλοι οι κομμωτές έχουν φουλ δουλειά (όπως και τα μανικιούρ).
Χαχα λες να πάμε για μπαρμπέρηδες?Εγώ αναλαμβάνω ξύρισμα, πάρε εσύ κούρεμα και μας λείπει για τα νύχια, ποιον να πάρουμε ποιον να παρουμε
Εδώ πάντως αν σταματήσεις στο πεζόδρομο 100 ατομα και ρωτήσεις τι έχουν τελειώσει 40 θα σου πούνε νοσηλευτική 40 κομμωτική και 20 κάτι άλλο. Παλιότερα έπαιζε και πενταετία στο στρατό πολύ. -
Εκει στην Αρτα, Αλεξ ειχατε μια σχολη νοσηλευτων που ειναι χωρις πανελληνιες. Γι αυτο πηγαινανε πολλοι για νοσηλευτες εκει . Υπαρχει ακομα αυτη η σχολη?
-
@alexandros-k said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Εκει στην Αρτα, Αλεξ ειχατε μια σχολη νοσηλευτων που ειναι χωρις πανελληνιες. Γι αυτο πηγαινανε πολλοι για νοσηλευτες εκει . Υπαρχει ακομα αυτη η σχολη?
Ναι υπήρχε που είχε ακουστεί για τα πλαστά τα πτυχία, υπάρχει τώρα μια σχολή αλλα δεν είναι αυτή, κάτι μου είχαν πει πως είναι κρατική.
-
Η παιδεία είναι ένα θέμα και η σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας είναι ένα άλλο. Το να κανεις μονόπλευρα μόνο το ενα μόνο ζημιά κανεις στον εαυτό σου και στην κοινωνία.
Δυστυχώς στην Ελλάδα θεωρούμε οτι το να μαθαίνουν τεχνικές για την λύση επαγγελματικών θεμάτων ειναι παιδεία.
Για αυτό βλέπουμε αποφοίτους συνήθως τεχνικών σπουδών να μην έχουν καλή κατανόηση βασικών θεμάτων της ζωής. Και αποφοίτους θεωρητικών σπουδών να έχουν μια διαύγεια πνεύματος και αντίληψης αλλά να μην είναι χρήσιμοι στην κοινωνία σε καθημερινές εργασίες.
Μια λύση είναι οι σπουδές για όλους τους κλάδους σε μαθήματα που αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα, έστω 3 εξάμηνα και μετέπειτα ξεκάθαρη ειδίκευση μόνο στα θέματα της μελλοντικής εργασίας τους.
Αυτό απαιτεί εξαιρετικό επαγγελματικό προσανατολισμό από ειδικούς στα πρώτα 3 εξάμηνα όπου θα εντοπίζονται τα ταλέντα και οι κλίσεις του καθενός και γενικα ενα τελείως διαφορετικό σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη παιδεία.
Έτσι θα έχουμε ως κοινωνία και ανθρώπους με υψηλή ικανότητα κατανόησης και κριτικής σκέψης αλλα και ταλαντούχους επαγγελματίες.
Οι πανελλήνιες είναι ότι πιο ψυχοφθόρο για πολλά έξυπνα μυαλά που απλά δεν μπαίνουν στο τριπάκι του διαβάσματος συγκεκριμένης ύλης, πολλές φορές άσχετης με το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθησουν
-
@lap said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Μια λύση είναι οι σπουδές για όλους τους κλάδους σε μαθήματα που αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα, έστω 3 εξάμηνα και μετέπειτα ξεκάθαρη ειδίκευση μόνο στα θέματα της μελλοντικής εργασίας τους.
Ακριβώς ό,τι γίνεται στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια (30 χρόνια λέω ότι η καλύτερη μορφή σπουδών)...τα 2 πρώτα 6μηνα είναι γενικές σπουδές (κοινωνιολογία, ψυχολογία, ιστορία, τέχνη, μαθηματικά, οικονομικά (μάκρο-μίκρο) κλπ.), τα 2 επόμενα είναι πιο ειδικές στην κατεύθυνση και τα 4 τελυταία είναι στην εξειδίκευση. Απίστευτα σωστό σύστημα και αποκτάς σφαιρικές γνώσεις.
-
Ναι, οι Αμερικάνοι ο ορισμός της σφαιρικής γνώσης.
-
@super-t said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Εκτός από μόνιμη ειρωνεία, κάτι επικοδομητικό έχεις να προσφέρεις??
-
Και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πάντως στην αρχή έχουν επιλογή τα 2 πρώτα χρόνια αρκετά γενικών γνώσεων. Δε ξέρω για άλλες σχολές , αλλά οι Πολυτεχνικές πάνω κάτω τα 2 πρώτα χρόνια τα ίδια μαθήματα έχουμε ως βασικό κορμό.
Τα πρόβληματα για εμένα στην πράξη είναι πολλά, π.χ. ο κατακερματισμός πολλών γνωστικών πεδίων π.χ υπάρχουν αμέτρητες σχολές οικονομικής επιστήμης, ή πληροφορικής ή διοίκησης επιχειρήσεων, χρειάζονται όλη αυτή η πολυδιάσπαση στην πράξη ; Επίσης είναι η απαξίωση , μέσω και της δήθεν αναβάθμισής τους των ΤΕΙ (στην πράξη δεν κατάλαβα καν τι έγινε) και ακόμα οι αλληλοκαλυπτόμενες επαγγελματικές αρμοδιότητες των αποφοίτων. Αποφοιτούμε και δε ξέρουμε καν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Στην δευτεροβάθμια , πρέπει να φτιαχτεί ένα σοβαρό Τεχνικό Λύκειο και οι απόφοιτοι να μπορούν να φοιτούν σε σοβαρές Τεχνικές Σχολές. Τώρα πως το Λύκειο δε θα είναι απλά προπαρασκευαστήριο Πανελληνίων , αυτό είναι πολύ δύσκολο , θέλει ριζική αναδιάταξη του συστήματος.
-
Όχι ιδιαίτερα, μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό απόλυτης γνώσης γενικά νιώθω λίγος.
Άλλα έχω να προσφέρω ειρωνεία όπως αρκετοί. -
Επειδή είχαμε συζήτηση με παλικαρι μου είπε ότι στην ανώτερη εκπαίδευση προστέθηκαν αρκετά μαθήματα που αντιστοιχούσαν στη αντίστοιχη ανώτατη εκπαίδευση με αλλαγή σχεδόν του μισού προγράμματος σπουδών. Δεν έγινε απλά έτσι μια αναβάθμιση στα χαρτιά. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζω αλλά μου είπε πως έχει αισθητή διαφορα στην σχολή του το πριν και το μετά από άποψη υλης
-
Άλλα έχω να προσφέρω ειρωνεία όπως αρκετοί.Mην νοιώθεις λίγος, έλα στην παρέα μας και πες την άποψή σου.
-
Άλλα έχω να προσφέρω ειρωνεία όπως αρκετοί.Mην νοιώθεις λίγος, έλα στην παρέα μας και πες την άποψή σου.
Σε ποιο θέμα θες;
Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]