-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Το κόστος μεταφοράς με τα λιμάνια και τα φορτηγά πλοία είναι πολύ φθηνότερος από τις χερσαίες οδούς. Δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα. Έχουμε καλά λιμάνια και η Ευρώπη έχει καλά λιμάνια οπότε δεν έχουμε θέμα κόστους μεταφοράς. Έχουμε και τεράστιο διαθέσιμο στόλο σε ελληνικά κεφάλαια και εάν υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός χρήσης όλου αυτού του ελληνικού τονάζ από τις κυβέρνησεις σε ένα πρότζεκτ προώθησης ελληνικών βιομηχανιών κτλ θα είχαμε τις φθηνότερες μεταφορές και συνεχή ροή όπου και όποτε θέλουμε.
Δεν γνωρίζω κατά πόσο μια τέτοια πολιτική θα επηρέαζε και θα έφερνε ενστασεις από την επιτροπή ανταγωνισμού στην ΕΕ.
Απλά δε υπάρχει η πρόθεση από όσο βλέπω. Πάμε όπου φυσάει ο άνεμος.
Οι βιομηχανίες δεν κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικές και όπως έχουμε πει ξαφνικά όλος ο κλάδος τους σταμάτησε να επενδύει για την ανάπτυξη τους. Έμειναν πίσω και έκλεισαν.
Τι σχέση έχουν τα πλοία, με το γεγονός ότι από τα Οινόφυτα στο Μόναχο θέλεις 2 μέρες με το τρένο, που ΕΥΤΥΧΩΣ ο ΚΚ ΙΙ που τον βρίζετε, έφερε την Κόσκο στο λιμάνι, που η αριστερά , ΟΛΗ η αριστερά και το πασοκ, ήθελαν να μην έλθουν και έτσι έχουμε πλέον εμπορικά τρένα για την Ευρώπη.
Αλλιώς ήθελες 10 μέρες για να πας Μόναχο τα προϊόντα σου, ενώ ο Τσέχος θέλει 5 ώρες.Στην Ευρώπη θα κάναμε εξαγωγές, αλλά το κόστος είναι μεγάλο.
Και μέσω Ιταλίας με νταλίκες ακόμα μεγαλύτερο.
Για αυτό έχουμε λίγες εξαγωγές και πολλές εισαγωγές, όπου βέβαια κοστίζουν ακριβά, για όλους αυτούς τους λόγους. -
Γιατί για μια μικρή εταιρία που εξάγει όντως ένα τρένο ή μια νταλίκα βολεύει. Για μια χώρα με μαζική εξαγωγή βιομηχανικων προϊόντων ένα φορτηγό πλοίο είναι όσο εκατοντάδες τρένα ταυτόχρονα με μικρότερο κόστος/μονάδα προϊόντος.
Δεν παίζει τοσο ρόλο ο χρόνος όσο το κόστος μεταφοράς ανά μονάδα.
Δηλαδή βολεύει περισσότερο να μεταφέρεις τεράστιες ποσότητες σε κεντρικα λιμάνια στην Ευρώπη και από εκεί να διοχετεύουν σε κάθε χώρα παρά να χρησιμοποιείς το τρένο.
Σήμερα βέβαια μετα την πανδημία όλα έχουν γίνει σκατα , εμείς μιλάμε για ένα σταθερό περιβάλλον.
Έχω γράψει άπειρες φορές πως είναι χαζό να ψάχνουμε κάποια λίγα εκατομμύρια φόρων από τους πλοιοκτήτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλη τη γη και απλά αλλάζουν έδρες και σημαίες, από το να τους φέρεις ως μετόχους σε ένα εθνικό σχεδιασμό ανασυγκρότησης της βιομηχανίας. Με σταθερές γραμμές προμηθειών και προσφοράς των προϊόντων κτλ. Να δούμε τι οφέλη θα είχαμε και τι κόστη ως οικονομία. Ετσι παράγεις πολλά περισσότερα ως πλούτο για την οικονομία από τα λίγα εκατομμύρια που κερδίζεις κάθε έτος.
Είχαν βγει οι ζαιοι και πανηγυρίζαν θυμάμαι κάτι ψίχουλα που πήραν ως φόρο από τους πλοιοκτήτες. Δεν ξέρω αν το θυμάστε νομίζω το είχα γράψει και εδώ. Σιγά τα αυγά, τόσους φόρους παράγει μια επαρχιακή πόλη σε ένα Σαββατοκύριακο.
Είναι άλλη αγορά αυτή της ναυτιλίας. Δεν έχει σύνορα, δεν μπορείς να τους πιάσεις. Οπότε τι μπορείς να κάνεις; Να τους εκμεταλλεύτεις για έμμεση είσπραξη φόρων από άλλες δραστηριότητες που αυτοί θα συνεισφέρουν.Τι κόλλημα αυτό με τα τρένα;
-
Σωστά, τα δικαιώματα και γενικότερα η όλη προστασία ευάλωτων πολιτών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Συζητούσα με φίλο τις προάλλες για παροχές που είχε συγγενής του και είχα πάθει σοκ. Στην Ελλάδα ούτε τα μισά δε έχουμε.
Αλλά κάτσε αυτό είναι επιχείρημα των αριστερών....
Τι είχε ο καφές σου το πρωί;
Τι επιχείρημα των αριστερών είναι ?
Η λαϊκή Δεξιά , έχει και τον τρόπο και ξέρει πως θα βρει και το χρήμα για να μπορέσει να τα δώσει αυτά. Ανοίγοντας δουλειές , φτιάχνοντας το σωστό πλαίσιο.
Αντίθετα η αριστερά περιμένει να είναι ΜΛΚΣ, να έρθεις να επενδύσεις στην χώρα των λαμόγιων πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων και μετά αν τα καταφέρεις , να έρθει να σου τα αρπάξει.
Αποτέλεσμα όπου κυβέρνησε, ήταν ότι οι ΜΛΚΣ τελείωσαν γρήγορα και έτσι έμειναν ΜΛΚΣ αυτοί που τους ψήφισαν και περίμεναν θαύματα.
Το έκανε ο άλλος με τον άρτο και τον οίνο, αλλά και ο ίδιος δήλωσε ότι επρόκειτο για θαύματα. Οχι για αριστερή πολιτική...
Ακόμα και οι εκπρόσωποι του τώρα, λένε για κοινωνική πολιτική, αλλά οι επιχειρήσεις μια χαρά ανθούν.
Και βέβαια και αυτές και του κκε, αρνούνται κάθε δημόσιο έλεγχο...
Καθότι ΜΛΚΣ περίμεναν, δεν είναι οι ίδιοι...
-
Γιατί για μια μικρή εταιρία που εξάγει όντως ένα τρένο ή μια νταλίκα βολεύει. Για μια χώρα με μαζική εξαγωγή βιομηχανικων προϊόντων ένα φορτηγό πλοίο είναι όσο εκατοντάδες τρένα ταυτόχρονα με μικρότερο κόστος.
Δηλαδή βολεύει περισσότερο να μεταφέρεις τεράστιες ποσότητες σε κεντρικα λιμάνια στην Ευρώπη και από εκεί να διοχετεύουν σε κάθε χώρα παρά να χρησιμοποιείς το τρένο.
Τι κόλλημα αυτό με τα τρένα;
Είμαι και τρενόφιλος, εκτός από καραβολάτρης.
Γίνε στο ΦΒ μέλος σε κανένα σύλλογο τρενόφιλων...Ξέρεις γιατί ήρθε η κόσκο εδώ ?
Γιατί για να πάει Ρόττερνταμ ή Αμβέρσα το πλοίο, ήθελε 20 ακόμα μέρες, ενώ τώρα σε 4 μέρες είναι στις αποθήκες της στην Τσεχία.
Αρα ξέρεις καλύτερα από την Κόσκο ?
Ενα εμπορικό τρένο, για τις δικές μας γραμμές που δεν είναι και οι καλύτερες κουβαλάει χαλαρά 40-50 κοντέινερ.
Δηλαδή 40-50 φορτηγά σε ένα τρένο.
Στέλνουμε τώρα 2-3 την ημέρα. Δυστυχώς η νατοϊκή επίθεση στην Γιουγκοσλαβία διέλυσε τις γραμμές και τώρα οι Κινέζοι φτιάχνουν από Βουδαπέστη μέχρι Βελιγράδι, ενώ άλλοι φτιάχνουν νοτιότερα. Πιστεύω μέχρι το τέλος της 10ετίας να μπορούμε να έχουμε περισσότερα εμπορικά, αλλά και επιβατικά τρένα, όπως παλιά που είχαμε 3 την ημέρα για δυτική Ευρώπη και 1 για ανατολική.
-
Για τους πλοιοκτήτες δεν θέλω να γράψω κάτι...
Αλλωστε αυτοί έχουν χεσμένο τον κούλη, όπως και τον προηγούμενο, δεν θα έχουν τον Αυτοί είσαστε και το πάμε ?
Η πλάκα είναι ότι ετοιμάζεται ένα πρότζεκτ για ηλεκτροκίνητα φέρρυ.
Ελεγαν λοιπόν , μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι άλλοι καραβολάτρες, ναυτικοί οι περισσότεροι στο επάγγελμα, ότι θα βγάλει ανακοίνωση η πεμεν, γιατί το πλοίο δεν θα έχει μηχανοστάσιο, άρα δεν θα θέλει 3 μηχανικούς για βάρδια.Οι ναυτικοί όμως που δεν είναι στην ξηρά, δηλαδή στα κομματικά γραφεία, θυμούνται ότι και οι ασυρματιστές χάθηκαν σαν θέσεις εργασίας από τα πλοία, αλλά οι αξιωματικοί ασυρμάτου, απορροφήθηκαν σε άλλες ειδικότητες, πλοιάρχων, ηλεκτρολόγων, μηχανικών.
-
Γιατί άλλα πλοία σε μέγεθος και κόστος μεταφορας έρχονται από την Ασία και άλλα μεταφορτωνουν και πηγαίνουν προϊόντα στην Ευρώπη. Αυτά που έρχονται από τους ωκεανούς είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος από αυτά που κυκλοφορούν στο εσωτερικό της Μεσογείου. Δεν πάει το ίδιο πλοίο από την Ασία στην Ευρώπη. Έχουν συγκεκριμένες γραμμές με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλο το έτος.
Βολεύει το λιμάνι της Ελλάδας ακόμα μια για επιμερισμό των εμπορευμάτων σε μεταφορτώσεις σε μικρότερα πλοία. Πάλι έχει μικρότερο κόστος.Το κόστος ανά μονάδα ενός πλοίου ακόμα και με τις μεταφορτώσεις για τις βιομηχανίες με σταθερή παραγωγή δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο μεταφορικό μέσο. Αυτό είναι νόμος του εμποριου. Απαράβατος εδώ και αιώνες. Πολύ απλα το πλήθος των προϊόντων σε ένα ταξίδι είναι τεράστιος οπότε πέφτει το κόστος
Για μικρές βιοτεχνίες με εποχιακές παραγωγές ναι τα τρένα ή τα φορτηγά βολεύουν και φέρουν μια παρόμοια τιμή κόστους/μονάδα.
Σε εμάς εάν θέλαμε να ξανά έχουμε βιομηχανίες, βολεύει να φέρουν τις πρώτες ύλες φθηνά σε τεράστια ποσότητα από την Ασία και να μεταποιουμε ή να παράγουμε με μια βάση για αγορά αυτην της ανατολικής Ευρώπης για αρχή και βλέπουμε. Μικρά βήματα κάθε φορά. Η κεντρική Ευρώπη έχει τα δικά της εργοστάσια.
Ναι αυτό λέω, ο κλαδος αυτός είναι διεθνής δεν μπορεί να περιοριστεί από μια μικρή χώρα, διότι δεν ορίζει την αγορά αυτή η χώρα όπως συμβαίνει στους άλλους κλάδους στο εσωτερικό της οικονομίας της. Κάθε μέρα εξυπηρετούν παγκόσμιες οικονομίες του πλανήτη με απίστευτο ανταγωνισμό μεταξύ τους
Τεσπά, ιστορίες για αγρίους...ο καθένας λέει τα δικά του.
-
Τα πλοία είναι πάντα μεγάλου μεγέθους, γιατί πως θα περάσεις τον Μπει ?
Τώρα για μικρές μεταφορές στην Μεσόγειο , να πάει κάποιο μικρό πλοίο.
Αλλά από Κίνα τα πλοία έρχονται Πειραιά και στα λιμάνια της Μεσογείου στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία και από εκεί με τρένο.
Σκέψου ότι στον χρόνο 2 διαδρομών Σαγκάη - Ρότερνταμ και επιστροφή, βγαίνουν 3 Σαγκάη - Πειραιάς.
Εμείς θέλουμε τα προϊόντα να πάνε Κεντρική Ευρώπη. Δεν συμφέρει το πλοίο γιατί μετά θέλεις πάλι τρένο, ενώ από εδώ πας με τρένο απ΄ ευθείας.
-
@johanndelta said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:

...και αυτό βέβαια "γυρνάει", απλα θέλει έξτρα πέτσα το γιαούρτι
στα μούτρα των απανταχού Βουλτεψωειδωνοπότε γίνεται άνετα μετα..."επιτυχια του ΤζεϊσονΑντιγονηΠιπινη"!#U_Mad(uro)_bro?
To πετρελαιάκι του μαδούρο "θέλουμε" για εισαγωγή, όχι το καθεστώς του. Το αυτόν π.χ. και για τους σαουδάραβες... Μην τα μπλέκεις...
-
Κανείς ένα λάθος άντυα. Δεν εξετάσεις τον ύψος των εισοδημάτων και των φόρων. Και τι αγοραστική δύναμη έχουν οι πολίτες σε αυτές τις χώρες.
Μπορεί ο φόρος στην ενέργεια να είναι το 62% αλλά η απόλυτη τιμή του να είναι το 5% του μηνιαίου μισθού και εδώ να είναι το 35-40% του μηνιαίου μισθού με σκοπό να παρέχονται κοινωνικές πολιτικές.Οπότε έχουμε δυο δεδομένα.
Ειτε κάποιοι δεν πληρώνουν φόρους ή πληρώνουν λίγους.
Είτε οι φόροι στους μη έχοντες αναλογικά με το εισόδημα τους είναι υψηλοι.Άρα καλά κάνουν οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται. Δεν ζητούν ξένα λεφτά, ζητούν ίδια ποσόστωση βαρών με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης
Όπως βλέπεις η ζωή δεν είναι τόσο απλη όσο καποιες απλουστευμένες υποθέσεις
Σας είχα βάλει παράδειγμα, dacia sandero με όλα τα έξτρα θέλει 10 κατώτατους μισθούς. Εδώ θελει 25.
Απλά τα πράγματα. Θα ήταν κρατική η ΔΕΗ και θα έτρωγε όλο το κόστος των αυξήσεων μην αφήνοντας τους υπόλοιπους παραγωγούς να αυξήσουν τις τιμές αφού θα είχε χαμηλή τιμή. Στο μεταξύ κάποιοι πάροχοι πιθανόν θα έκλειναν αφού δεν θα "έβγαιναν" με αποτέλεσμα ολίγες διακοπές ρεύματος.
Το έλλειμα αυτό της ΔΕΗ θα πλήρωνε κατόπιν ο φορολογούμενος δια του προυπολογισμού. Δεν ξέρω αν στέκει ή δεν στέκει αυτό και πόσο λιγότερο ή περισσότερο θα κόστιζε σε σχέση με την σημερινή επιδότηση. Ξέρω ομως όπως κι εσύ ότι πλησιάζει ο καιρός των φορολογικών δηλώσεων. Και όλοι οι κοινωνικά ευαίσθητοι/αναξιοπαθούντες/μη έχοντες κλπ. παραδόξως αυτό τον καιρό εξαφανίζονται. Και μένει το γνωστό 10% ανάλγητων κορόιδων να πρέπει να πληρώσει το 90% των φόρων κατά τα συνήθη. -
Πληρώστε τώρα μ@λ@κες τα μαλλιά της κεφαλής σας για να βγαίνουν οι πάροχοι που η ύπαρξή τους επιβλήθηκε με το ζόρι, σε «ένα νόμο με ένα άρθρο»...
Υπεράνω όλων, οι Πάροχοι, μετά οι μικρομεσαίες επιχειρίσεις, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα παιδιά σας. Άλλωστε ο Φάηβερ δεν ζορίζεται αυτόν τον καιρό, κονομάει...Θα είμαι εδώ και θα υπάρχω όπως μπορώ και για το πείσμα σας κουφάλες θα σώζω παρόχους, τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, διαχειριστές διοδίων και όλους αυτούς τους μάγκες που βάζουν φρένο στις αριστερές εμμονές...
-
@fiverg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@johanndelta said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:

...και αυτό βέβαια "γυρνάει", απλα θέλει έξτρα πέτσα το γιαούρτι
στα μούτρα των απανταχού Βουλτεψωειδωνοπότε γίνεται άνετα μετα..."επιτυχια του ΤζεϊσονΑντιγονηΠιπινη"!#U_Mad(uro)_bro?
To πετρελαιάκι του μαδούρο "θέλουμε" για εισαγωγή, όχι το καθεστώς του. Το αυτόν π.χ. και για τους σαουδάραβες... Μην τα μπλέκεις...
Άσχετα με τα όποια αρνητικά στο καθεστώς του Μαδούρο τώρα τον έχει ξεχάσει ακόμα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης.
-
@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Πληρώστε τώρα μ@λ@κες τα μαλλιά της κεφαλής σας για να βγαίνουν οι πάροχοι που η ύπαρξή τους επιβλήθηκε με το ζόρι, σε «ένα νόμο με ένα άρθρο»...
Υπεράνω όλων, οι Πάροχοι, μετά οι μικρομεσαίες επιχειρίσεις, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα παιδιά σας. Άλλωστε ο Φάηβερ δεν ζορίζεται αυτόν τον καιρό, κονομάει...Θα είμαι εδώ και θα υπάρχω όπως μπορώ και για το πείσμα σας κουφάλες θα σώζω παρόχους, τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, διαχειριστές διοδίων και όλους αυτούς τους μάγκες που βάζουν φρένο στις αριστερές εμμονές...
Όπως έγραψα και παλαιότερα, ο εκκαθαριστικος μου ήρθε 47 ολόκληρα ευρώ. Οπότε όχι, δεν θα πεινάσουν τα παιδιά μου από αυτό και υπό αυτή την έννοια "κονομαω" και δεν ζοριζομαι. Σπίτι πάντως των 450k που λέμε παραδίπλα που τα αγοράζουν όλοι αυτοί που ζοριζονται (οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ντε) δεν μπορώ να πάρω. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά μια αύξηση στο ρεύμα 100% μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακή, αλλά πάντα πρέπει να βλέπεις σε τι ποσοστό των συνολικών εξόδων αντιστοιχεί.
Επειδή βέβαια είμαι μάλλον περισσότερα έτη φορολογούμενος κάτσε να θυμηθώ κι εγώ πόσες φορές έσωσα παρόχους (ΔΕΗ και ΟΤΕ), τράπεζες (Αγροτική), αεροπορικές εταιρίες (Ολυμπιακή), διαχειριστές διοδίων ("εθνικές οδούς") υπό το πρόσχημα ότι ήταν "περιουσία μου". Και το μόνο που "απολάμβανα" ήταν ο λογαριασμός από τις τρύπες που δημιουργούσαν οι κομματικοί "διοικητές" και οι κολλητοί τους μαζί με τους εθνικούς εργολάβους και το πανταχού παρόν συνδικαλιστικό κίνημα ... Βέβαια, την πρώτη φορά που πήγα να ταξιδέψω με την "περιουσία" μου Αθήνα Χανιά το 2000 πλερωκα τότε πήγαινε έλα 55 χιλιάρικα. Οπότε έβγαινα στην "εθνική" για Πάτρα έκανα το σταυρό μου. Και τηλέφωνο είχα κάνει αίτηση ως πρωτοετής φοιτητής και το πήρα (δώρο;) στην αποφοίτηση. Εγώ όμως εκεί, έσωζα, έσωσα, έσωζα ... Από αριστερές εμμονές χορτάσαμε και χρυσοπληρωσαμε. Και θα συνεχίζαμε (υποθετικά μιλώντας, αν είχαμε κρατική Ολυμπιακή μέσω καραντίνας θα την κλείναμε, η μήπως την επιδοτουσαμε κι αυτήν; Αλλά ξέχασα, θα ήταν περιουσία του λαού βρε, ασημικο και τεφαρικι πραμα...). Πόσα σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεια κλπ μας στοίχισαν η Ολυμπιακή, η αγροτική, οι κρατικοί δρόμοι (έτσι για να θέσω κι εγώ το διαχρονικό αριστερό ερώτημα). -
-
χα! καλό! ήδη βλέπω μπροστά μου, σαν εικόνα από το μέλλον, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς αριστερούς να ξεσηκώνονται ενάντια σε αυτό το μέτρο...
Στάνταρ έτσι θα γίνει και εννοείται ότι θα καταψηφιστεί.
-
@storm said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
χα! καλό! ήδη βλέπω μπροστά μου, σαν εικόνα από το μέλλον, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς αριστερούς να ξεσηκώνονται ενάντια σε αυτό το μέτρο...
Στάνταρ έτσι θα γίνει και εννοείται ότι θα καταψηφιστεί.
Αχαχαχα!!
Εμείς θα το κάνουμε ανάποδα, 100% εργασία με 80% μισθό!
-
@fiverg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Κανείς ένα λάθος άντυα. Δεν εξετάσεις τον ύψος των εισοδημάτων και των φόρων. Και τι αγοραστική δύναμη έχουν οι πολίτες σε αυτές τις χώρες.
Μπορεί ο φόρος στην ενέργεια να είναι το 62% αλλά η απόλυτη τιμή του να είναι το 5% του μηνιαίου μισθού και εδώ να είναι το 35-40% του μηνιαίου μισθού με σκοπό να παρέχονται κοινωνικές πολιτικές.Οπότε έχουμε δυο δεδομένα.
Ειτε κάποιοι δεν πληρώνουν φόρους ή πληρώνουν λίγους.
Είτε οι φόροι στους μη έχοντες αναλογικά με το εισόδημα τους είναι υψηλοι.Άρα καλά κάνουν οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται. Δεν ζητούν ξένα λεφτά, ζητούν ίδια ποσόστωση βαρών με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης
Όπως βλέπεις η ζωή δεν είναι τόσο απλη όσο καποιες απλουστευμένες υποθέσεις
Σας είχα βάλει παράδειγμα, dacia sandero με όλα τα έξτρα θέλει 10 κατώτατους μισθούς. Εδώ θελει 25.
Απλά τα πράγματα. Θα ήταν κρατική η ΔΕΗ και θα έτρωγε όλο το κόστος των αυξήσεων μην αφήνοντας τους υπόλοιπους παραγωγούς να αυξήσουν τις τιμές αφού θα είχε χαμηλή τιμή. Στο μεταξύ κάποιοι πάροχοι πιθανόν θα έκλειναν αφού δεν θα "έβγαιναν" με αποτέλεσμα ολίγες διακοπές ρεύματος.
Το έλλειμα αυτό της ΔΕΗ θα πλήρωνε κατόπιν ο φορολογούμενος δια του προυπολογισμού. Δεν ξέρω αν στέκει ή δεν στέκει αυτό και πόσο λιγότερο ή περισσότερο θα κόστιζε σε σχέση με την σημερινή επιδότηση. Ξέρω ομως όπως κι εσύ ότι πλησιάζει ο καιρός των φορολογικών δηλώσεων. Και όλοι οι κοινωνικά ευαίσθητοι/αναξιοπαθούντες/μη έχοντες κλπ. παραδόξως αυτό τον καιρό εξαφανίζονται. Και μένει το γνωστό 10% ανάλγητων κορόιδων να πρέπει να πληρώσει το 90% των φόρων κατά τα συνήθη.Δεν καταλαβα τι εννοείς; Άλλο πράγμα το κόστος από τα co2 άλλο πράγμα η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή επηρεάζει τον παραγωγό αναλόγως του μίγματος πόρων που έχει για να παράξει ενέργεια.
Η ραε αναφέρει πως η ρήτρα είναι προς τους παραγωγούς με σκοπό τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Δηλαδή είναι μεταβλητά κόστη του παραγωγού. -
Lap, το έχω ξαναγράψει, το 2018 είχαμε το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής kwh στην Ευρώπη. Η ΔΕΗ πούλαγε με ζημιά και συσσώρευσε κάπου 900 εκ ζημιές (με κόστη σε φα και τέλη που δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά). Οι συνφορουμιτες απ' ότι έχω καταλάβει προκρίνουν μια παρόμοια λύση που θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερες ζημιές. Είναι ρεαλιστικό αυτό; Δεν το γνωρίζω, αλλά κάπου οσμιζομαι ότι (επειδή η ΔΕΗ λειτουργεί μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, EBITDA και αλλά που δεν κατεω), ότι δεν θα μπορούσε να παράγει ζημιές επ άπειρον χωρίς να χρεωκοπησει.
-
Τι λες ρε ανθρωπάκι, όλο χαζομάρες γράφεις....
Κάτσε να σου πω.Δεν ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει με τη ΔΕΗ αλλά έχω την αίσθηση πως είχε μπει μέσα λόγω των ρύπων αλλά και του μεγάλου προγράμματος μετάβασης στις ΑΠΕ. Δηλαδή η χασουρα δεν θα ήταν συνεχόμενη. Μάλιστα θυμάμαι πως ο τελευταίος ισολογισμός τους αν δεν κάνω λάθος είχε μείωση των χρεών και λειτουργικά κέρδη επί ζαιων. Έτσι τουλάχιστον έλεγαν σε κάτι συνέντευξεις που άκουσα.
Το θέμα με τη ρήτρα είναι κάτι διαφορετικό. Έχει να κάνει από όσο κατάλαβα με την ύπαρξη ενός μηχανισμού που οδηγεί τους παρόχους να εξελιχθούν σε ΑΠΕ, να κάνουν ανταγωνιστικές συμφωνίες για πρώτη ύλη, τεχνολογία κτλ με συνέπεια τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και όφελος στον τελικό καταναλωτή. Πως αυτό τώρα μεταφέρθηκε και έγινε ο φόβος του καταναλωτή είναι κάτι το εντυπωσιακό.
Κάποια άρθρα λένε πως το 21 πέρασε στα τιμολόγια της ΔΕΗ η ρήτρα. Ως τότε ήταν θέμα της εταιρίας στα δικά της βιβλία. -
Ε ναι, και λόγω των ρύπων ήταν οι ζημιές (500 εκ σύνολο, 140 από αυξημένος ρύπους). Αναγράφονται στον επίσημο ισολογισμό της εταιρίας του 18.
Οπότε μουμπλε, μουμπλε, με ρύπους σήμερα που έχουν τετραπλάσια (μόνο;) τιμή από τότε (άντε, χαρίζω την αύξηση στο φα) τι ζημιές θα είχε σήμερα αν κρατούσε την τιμή σταθερή κοντα σε αυτή π.χ του 20?ΥΓ: το ύφος αυτό δεν το έχω συνηθίσει, μπας και απαντάς σε άλλον;
-
Το θέμα είναι αν έχω καταλάβει σωστά, πως το ίδιο το πλαίσιο είναι λάθος σε εμάς.
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, το φ.α έχει τάδε κόστος και αν ο πάροχος παράγει ενέργεια όπου στο μίγμα αυτής έχει τιμες από φ.α και ΑΠΕ κρατάμε ως τιμή όλου του συνόλου την τιμή του ακριβότερου. Και δεν κάνουμε επιμερισμό κόστους ανάλογα το ποσοστό του μίγματος.
Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε όταν θεσπίστηκε η ρήτρα το 2013 τότε αποφασίστηκε αυτός ο τρόπος κοστολόγησης;
Υ.γ Ναι βρε fiverg με έχεις για τέτοιο συνομιλητή; Απλά έτυχε σε εσένα να δοκιμάσω να δω αν είναι αποδεκτός αυτός ο τρόπος εδώ στο forum... Τέσπα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2