-
Θα σου έγραφα "εισοδηματίας" αλλά με αρνητικά επιτόκια και 10% πληθωρισμό δεν γίνεται... αν κάποια στιγμή καθαρίσω απ όλα τα κρατικά γραφειοκρατικά, γιατί οι υπάλληλοι 10 μήνες μετά το λοκντάουν δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασίας, ίσως βρεθεί ξανά καμιά δουλίτσα και για μένα...
-
@storm said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@realzeus said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβες, αλλά εδώ ο Μητσάρας τρόλλαρε τις γελοιότητες που άκουγε εκεί μέσα τόσες ώρες. Εγώ θα έλεγα χειρότερα...
Εννοείται. Ο Κουτσούμπας αυτή τη στιγμή είναι ο ποιο σοβαρός πολιτικός αρχηγός στη βουλή. Μπορεί ιδεολογικά να είμαι στο άλλο άκρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ως πολιτικός στέκεται καλύτερα από όλους τους υπολοίπους.
Το συγκεκριμένο αριστερό έχει αυτό το προφίλ για τον απλούστατο λόγο: ασκεί μόνο κριτική,εύκολο πράγμα και δεν προτείνει ποτέ,τίποτα για κανένα θέμα,που είναι το δύσκολο πράγμα!!!
Αν θα έλεγε την αντιπρόταση του,το ξεβρακωμα θα ήταν επικό. -
Αν και δεν είμαι ο κατάλληλος για να γράψει για τo KKE θεωρώ ότι έχει σαν αφετηρία του πολιτικού λόγου του, την έξοδο από ΝΑΤΟ και την (συγκεκριμένη μορφής) ΕΕ. Και μάλλον θέλει να εγκαθιδρύσει ένα κομουνιστικό καθεστώς με ότι αυτό συνεπάγεται.
Προσωπικά θα ήθελα να διαβάσω για το ΚΚΕ πως θα προχωρούσε η χώρα σε ένα τέτοιο καθεστώς. Δηλ. με ποιες χώρες θα είχε συμμαχίες, σε ποιους οργανισμούς θα ήταν μέλος, αν θα ήθελε να φτιάξει χώρες μαξιλάρια (π.χ. με πολέμους ή εισβολές σε άλλες χώρες) ώστε να μην κινδυνεύει από την Δύση, το ΝΑΤΟ ...κλπ...κλπ...
Ας απαντήσει κάποιος ποιο αρμόδιος που τα ξέρει καλύτερα. Εγώ δηλώνω αναρμόδιος.
-
Δε ξέρω αν είμαι στο σωστό τόπικ.. μια ερώτηση.. ποιό ειναι το πιο ΓΤΠ κόμμα που υπάρχει ?
Και γιατί το ΚΚΕ μ-λ-κ ?
-
@mastoras78 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Δε ξέρω αν είμαι στο σωστό τόπικ.. μια ερώτηση.. ποιό ειναι το πιο ΓΤΠ κόμμα που υπάρχει ?
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ...
-
Όχι Για Την Πηγάδα...
-
@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Όταν έχεις υπαλληλική σχέση με μια εταιρεία, δύο δρόμοι υπάρχουν να την διακόψεις εν ζωή.
Απόλυση
Παραίτηση
το πως θες εσύ να ονομάζεις αυτό που σου συνέβη, είναι άλλο ζήτημα.Τι εννοείς "πως ζω τώρα;" με τόσο χρήμα που μοιράζει ο Mizotakis?
Εσύ, πως τα βγάζεις πέρα, δεν μας είπες;Είδες που δεν τα ξέρεις και πολύ καλά;
Και επειδή εγώ δεν θέλω να το παίζω δάσκαλος εδώ μέσα:
https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=119Εγώ ήμουν στην περίπτωση (ε) όπου ο εργαζόμενος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.
Από εκεί και πέρα εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα 25+ χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε θέσεις της ειδικότητάς μου.
Και τέλος από ότι κατάλαβα (αφού δεν απάντησες, αλλά ξανά το πήγες στον αγαπημένο σου Κούλη) από τότε που επέστρεψες Ελλάδα δεν εργάζεσαι.
Πολύ σπάνιο αυτό Storm,
Αν επιτρέπεται , δηλαδή ήρθατε σε συμφωνία να πάρετε κάποιο ποσό της αποζημίωσης απόλυσης σας ως μισθό-παροχη στο τέλος και υπογράψατε οικιοθελεις αποχωρήσεις;
Από το να μην παίρνατε τίποτα και να τρέχατε για χρόνια στα δικαστήρια ίσως να ήταν καλύτερο , αλλά τέτοιος όρος περί αμοιβαίας συμφωνίας χωρίς να περιγραφεί περισσότερο λόγους και συνθήκες δεν ήξερα πως υπάρχει τόσα χρόνια και μου φαίνεται απαράδεκτος , μεγάλο παραθυράκι που πολλοί επιχειρηματίες ίσως δεν ξέρουν καν πως υπάρχει! -
Σχολίασα ένα δημόσιο υπάλληλο (πρώην ή νυν αδιάφορο) που το παίζει αριστερός εκ του ασφαλούς με τις πλάτες του καλυμένες και τις βασικές βιοποριστικές του ανάγκες καλυμένες. Το αν αυτός λέγεται real-Ζeus ή fake-Αfrodite αδιάφορο.
Αυτό που ενδιαφέρει, είναι οτι δεν έχει τραβήξει το αγγούρι της Ελληνικής αγοράς εργασίας με το άγχος της καθημερινής επιβίωσης. Και πιθανότατα δεν έχει ταξιδέψει και λίγο στο εξωτερικό, να δει πως ζουν οι άλλοι άνθρωποι στις κακές καπιταλιστικές δυτικές χώρες και να συγκρίνει.
Αν είχε ρεαλιστικά το δίλλημα της επιβίωσης της οικογένειάς του στην "αριστερή" Ελλάδα ή στη "δεξιά" καπιταλιστική Ευρώπη, είμαι σίγουρος ότι θα του έφευγαν οι αριστερές κάψες. Εξαιρούνται οι ήδη ιδεολογικά καμμένοι...
Και σε τελική ανάλυση, για ποια εργατικά δικαιώματα και εκμετάλευση μιλάνε οι αριστεροί στην Ελλάδα? Για να τα διεκδικήσεις αυτά πρέπει να έχεις δουλειά πρώτα. Αλλιώς τι διεκδικείς και από ποιόν?
Γεμίσαμε δουλειές σ' αυτή τη χώρα με τον 40ετή σοσιαλισμό και τις αριστερές ιδεοληψίες. Είμαστε σε καλό δρόμο, ας συνεχίσουμε. Δεν ξέρω που είναι ο πάτος όμως. Να πηγαίνουμε μετανάστες εμείς στην Αλβανία? Να το συμφωνήσουμε ρε παιδιά, ποιο είναι το ξυπνητήρι ότι η χώρα πάει στραβά και πρέπει ν' αλλάξει πολιτική? Μη διαφωνήσουμε και όταν θα είμαστε στα τελευταία μας... Μπας και προλάβουμε να σώσουμε τίποτα... -
@vagkirk said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Όταν έχεις υπαλληλική σχέση με μια εταιρεία, δύο δρόμοι υπάρχουν να την διακόψεις εν ζωή.
Απόλυση
Παραίτηση
το πως θες εσύ να ονομάζεις αυτό που σου συνέβη, είναι άλλο ζήτημα.Τι εννοείς "πως ζω τώρα;" με τόσο χρήμα που μοιράζει ο Mizotakis?
Εσύ, πως τα βγάζεις πέρα, δεν μας είπες;Είδες που δεν τα ξέρεις και πολύ καλά;
Και επειδή εγώ δεν θέλω να το παίζω δάσκαλος εδώ μέσα:
https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=119Εγώ ήμουν στην περίπτωση (ε) όπου ο εργαζόμενος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.
Από εκεί και πέρα εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα 25+ χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε θέσεις της ειδικότητάς μου.
Και τέλος από ότι κατάλαβα (αφού δεν απάντησες, αλλά ξανά το πήγες στον αγαπημένο σου Κούλη) από τότε που επέστρεψες Ελλάδα δεν εργάζεσαι.
Πολύ σπάνιο αυτό Storm,
Αν επιτρέπεται , δηλαδή ήρθατε σε συμφωνία να πάρετε κάποιο ποσό της αποζημίωσης απόλυσης σας ως μισθό-παροχη στο τέλος και υπογράψατε οικιοθελεις αποχωρήσεις;
Από το να μην παίρνατε τίποτα και να τρέχατε για χρόνια στα δικαστήρια ίσως να ήταν καλύτερο , αλλά τέτοιος όρος περί αμοιβαίας συμφωνίας χωρίς να περιγραφεί περισσότερο λόγους και συνθήκες δεν ήξερα πως υπάρχει τόσα χρόνια και μου φαίνεται απαράδεκτος , μεγάλο παραθυράκι που πολλοί επιχειρηματίες ίσως δεν ξέρουν καν πως υπάρχει!Φίλε vagkirk να το ξαναγράψω. Δεν υπέγραψα οικειοθελή αποχώρηση. Υπέγραψα κάτι χαρτιά "λήξης της σύμβασης εργασίας" από κοινού με τον εργοδότη. Ούτε παραιτήθηκα, ούτε απολύθηκα. Απλά ένα "συναινετικό διαζύγιο" ώστε να μην υπάρξουν διεκδικήσεις από κανένα από τα δύο μέρη.
Τα χαρτιά που υπέγραψα πέρασαν στην ΕΡΓΑΝΗ και στάλθηκαν και στο Υπουργείο Εργασίας. Φυσικά αντίγραφα πήρα και εγώ.Αυτού του τύπου τα "εργασιακά διαζύγια" χρησιμοποιήθηκαν πολύ την περίοδο των μνημονίων για επιχειρήσεις που είτε αποχωρούσαν από Ελλάδα, είτε ήθελαν να μειώσουν άμεσα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.
Στην δική μου περίπτωση ο όμιλος δεν έμεινε μόνο στην επίσημη αποζημίωση.
Την επίσημη αποζημίωση την διπλασίασε και έδωσε άλλο ένα 15% σαν μπόνους δώρο του μητρικού ομίλου.Επίσης σημείωσε ότι στην περίπτωση αυτή λήξης της σύμβασης τα ποσά αποζημίωσης είναι αφορολόγητα μέχρι τα 60 χιλιάρικα.
-
Αυτό που περιγράφει ο Στορμ είναι η κλασσική εθελούσια αποχώρηση, το κάνανε κατά κόρον οι τράπεζες. Δεν παραιτήσε, δεν σε απολύουν....λύεις απο κοινού την σύμβαση εργασίας με το αζημίωτο φυσικά. Μια χαρά είναι, win-win κατάσταση για όλους.
-
Νομίζω όμως ότι στις τράπεζες υπήρχε φορολόγηση στα ποσά αποζημίωσης ή κάνω λάθος; Δεν ξέρω.
-
Α ναι εθελουσία, σωστά το είχα ξεχάσει αυτό το σύστημα.
Οκ τώρα κατάλαβα. -
Νομίζω όμως ότι στις τράπεζες υπήρχε φορολόγηση στα ποσά αποζημίωσης ή κάνω λάθος; Δεν ξέρω.
Υπήρχε για ποσά πάνω από €60.000. Μέχρι τις €60.000, όπως είπες και εσύ, είναι αφορολόγητο. Απλά στις τράπεζες οι περισότεροι πήραν πάνω από €60.000, οπότε φορολογήθηκε (αρκετά χαμηλά) το επιπλέον ποσό. Γενικά η εθελουσία ήταν εξαιρετική μπίζνα στις τράπεζες, έπαιρνες πολλά λεφτά μαζεμένα και διατηρούσες και προνόμια, όπως π.χ. το επιτόκιο του στεγαστικού. Δυστυχώς εγώ δεν κατάφερα να πάρω από καμία τράπεζα, αλλά κέρδισα σε μια το δικαστήριο και πήρα μια αποζημίωση σχετικά καλή.
-
Ναι το θυμάμαι που το είχες αναφέρει ξανά. Οι εθελούσιες των τραπεζών είχαν πολύ καλύτερους όρους και παροχές οπότε και τα οικονομικά πακέτα ήταν πολύ μεγαλύτερα.
-
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Σχολίασα ένα δημόσιο υπάλληλο (πρώην ή νυν αδιάφορο) που το παίζει αριστερός εκ του ασφαλούς με τις πλάτες του καλυμένες και τις βασικές βιοποριστικές του ανάγκες καλυμένες. Το αν αυτός λέγεται real-Ζeus ή fake-Αfrodite αδιάφορο.
Αυτό που ενδιαφέρει, είναι οτι δεν έχει τραβήξει το αγγούρι της Ελληνικής αγοράς εργασίας με το άγχος της καθημερινής επιβίωσης. Και πιθανότατα δεν έχει ταξιδέψει και λίγο στο εξωτερικό, να δει πως ζουν οι άλλοι άνθρωποι στις κακές καπιταλιστικές δυτικές χώρες και να συγκρίνει.
Αν είχε ρεαλιστικά το δίλλημα της επιβίωσης της οικογένειάς του στην "αριστερή" Ελλάδα ή στη "δεξιά" καπιταλιστική Ευρώπη, είμαι σίγουρος ότι θα του έφευγαν οι αριστερές κάψες. Εξαιρούνται οι ήδη ιδεολογικά καμμένοι...
Και σε τελική ανάλυση, για ποια εργατικά δικαιώματα και εκμετάλευση μιλάνε οι αριστεροί στην Ελλάδα? Για να τα διεκδικήσεις αυτά πρέπει να έχεις δουλειά πρώτα. Αλλιώς τι διεκδικείς και από ποιόν?
Γεμίσαμε δουλειές σ' αυτή τη χώρα με τον 40ετή σοσιαλισμό και τις αριστερές ιδεοληψίες. Είμαστε σε καλό δρόμο, ας συνεχίσουμε. Δεν ξέρω που είναι ο πάτος όμως. Να πηγαίνουμε μετανάστες εμείς στην Αλβανία? Να το συμφωνήσουμε ρε παιδιά, ποιο είναι το ξυπνητήρι ότι η χώρα πάει στραβά και πρέπει ν' αλλάξει πολιτική? Μη διαφωνήσουμε και όταν θα είμαστε στα τελευταία μας... Μπας και προλάβουμε να σώσουμε τίποτα...Αυτό που φαντάζεσαι εσύ πως συμβαίνει, είναι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Και δείχνει πόσο επιφανειακά γνωρίζεις τα πράγματα που επικαλείσαι.
Εντάξει, οι περισσότεροι δεξιοί έτσι είναι και σκέφτονται, δεν αποτελεις εξαίρεση...
Τα Συνδικάτα στην Ευρώπη (και την Αμερική παλαιότερα) έχουν τεράστια δύναμη, είναι θεσμοθετημένα για γενιές, υπάρχουν απ τον 18ο αιώνα που εδώ είχαμε Τουρκοκρατία (για να ακολουθήσουν οι Τσιφλικάδες, το Κιλελέρ κλπ) και απόδειξη όλων αυτών είναι οι εργατικές νομοθεσίες και πολιτικές που ακολουθούν για δεκαετίες οι κεντροευρωπαϊκες χώρες.
Ακόμη και στην Αγγλία, μία τόσο συντηρητική και σκληροπυρηνικη χώρα που το Θατσερικο Κράτος κυρηξε πόλεμο στο λαό του και τα Συνδικάτα, έγραψε κάτι πριν ο Δίας για παραδοσιακή Pub, για ψάξε λίγο τι ήταν...
Τα εργασιακά στην Ελλάδα, όπως και οι νοοτροπίες, πάντα ήταν πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους και πολύ πολύ Δεξιότερα απ οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα. Ακόμη και σήμερα που ο μοντέρνος Νεοφιλελευθερισμός καλπάζει χωρίς αντίπαλο δέος, η προστασία και εργασιακές συνθήκες (πέρα απ τις απολαβές) των εργαζομένων στην Ευρώπη είναι πολλές φορές καλύτερα και 10 φορές πιο regulated απ την Ελλάδα. Αν βάλουμε και την πράξη στην Ελλάδα, της Μαύρης εργασίας, του να αφήνεται στο έλεος του Θεού ο άνεργος, να εκταμιευονται και ζητούνται πίσω τα "δώρα" κλπ τέτοια, είναι αστείο να γράφουμε για "αριστερή" Ελλάδα και "δεξιούς Καπιταλιστές" στην Ευρώπη.
Μεταξύ σας στους δεξιούς καφενεδες μπορείτε να λέτε ό,τι παραμύθι σας αρέσει να ακούτε, αλλά μην το συγχέετε με την πραγματικοτητα. -
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Γεμίσαμε δουλειές σ' αυτή τη χώρα με τον 40ετή σοσιαλισμό και τις αριστερές ιδεοληψίες. Είμαστε σε καλό δρόμο, ας συνεχίσουμε. Δεν ξέρω που είναι ο πάτος όμως. Να πηγαίνουμε μετανάστες εμείς στην Αλβανία? Να το συμφωνήσουμε ρε παιδιά, ποιο είναι το ξυπνητήρι ότι η χώρα πάει στραβά και πρέπει ν' αλλάξει πολιτική? Μη διαφωνήσουμε και όταν θα είμαστε στα τελευταία μας... Μπας και προλάβουμε να σώσουμε τίποτα...Αυτό που φαντάζεσαι εσύ πως συμβαίνει, είναι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Και δείχνει πόσο επιφανειακά γνωρίζεις τα πράγματα που επικαλείσαι.
Εντάξει, οι περισσότεροι δεξιοί έτσι είναι και σκέφτονται, δεν αποτελεις εξαίρεση...
Τα Συνδικάτα στην Ευρώπη (και την Αμερική παλαιότερα) έχουν τεράστια δύναμη, είναι θεσμοθετημένα για γενιές, υπάρχουν απ τον 18ο αιώνα που εδώ είχαμε Τουρκοκρατία (για να ακολουθήσουν οι Τσιφλικάδες, το Κιλελέρ κλπ) και απόδειξη όλων αυτών είναι οι εργατικές νομοθεσίες και πολιτικές που ακολουθούν για δεκαετίες οι κεντροευρωπαϊκες χώρες.
Ακόμη και στην Αγγλία, μία τόσο συντηρητική και σκληροπυρηνικη χώρα που το Θατσερικο Κράτος κυρηξε πόλεμο στο λαό του και τα Συνδικάτα, έγραψε κάτι πριν ο Δίας για παραδοσιακή Pub, για ψάξε λίγο τι ήταν...
Τα εργασιακά στην Ελλάδα, όπως και οι νοοτροπίες, πάντα ήταν πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους και πολύ πολύ Δεξιότερα απ οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα. Ακόμη και σήμερα που ο μοντέρνος Νεοφιλελευθερισμός καλπάζει χωρίς αντίπαλο δέος, η προστασία και εργασιακές συνθήκες (πέρα απ τις απολαβές) των εργαζομένων στην Ευρώπη είναι πολλές φορές καλύτερα και 10 φορές πιο regulated απ την Ελλάδα. Αν βάλουμε και την πράξη στην Ελλάδα, της Μαύρης εργασίας, του να αφήνεται στο έλεος του Θεού ο άνεργος, να εκταμιευονται και ζητούνται πίσω τα "δώρα" κλπ τέτοια, είναι αστείο να γράφουμε για "αριστερή" Ελλάδα και "δεξιούς Καπιταλιστές" στην Ευρώπη.
Μεταξύ σας στους δεξιούς καφενεδες μπορείτε να λέτε ό,τι παραμύθι σας αρέσει να ακούτε, αλλά μην το συγχέετε με την πραγματικοτητα.Ουδεμία διαφωνία. Να γίνουμε Ευρώπη ζητάω κι εγώ. Τη χώρα παράδειγμα, διαλέξτε τη εσείς οι αριστεροί, δε με πειράζει. Ε, ας αποφύγουμε τις νότιες και τις ανατολικές σε πρώτη φάση... Άντε συμβιβάζομαι με βόρεια Ιταλία.
Όπου φτωχός κι η μοίρα του Πήλιε. Όταν αντιστοιχεί μία θέση εργασίας ανά κάποιες εκατοντάδες εργαζόμενους, ο εργοδότης έχει το πάνω χέρι. Είτε είναι το κράτος είτε ιδιώτης.
Νομίζεις ότι αν "σφίξει τον κλοιό" η αριστερά αλλάζει αυτό? Η πράξη έχει δείξει ότι γίνεται χειρότερη η κατάσταση. Η μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση της χώρας έγινε όταν έσφιξε τον κλοιό ο ΚΚ ο πρεσβύτερος αρχικά και μετά έδωσε τη χαριστική βολή ο Ανδρέας. Διαλύθηκαν τα πάντα. Ολυμπιακή, Ναυπηγεία, βιομηχανίες. Βαριέμαι να τις γράφω τώρα, γεμίζουν σελίδες ολόκληρες. Και τι έφτιαξαν που τις "κοινωνικοποίησαν"? Τέρατα που τα πληρώνουμε ακόμα και θα τα πληρώνουν και τα παιδιά μας.Μόνο αν αυξηθούν οι δουλειές και άρα οι επιλογές των εργαζομένων σπάει ο κλοιός. Δεν μπορεί να το κάνει η αριστερά. Πουθενά στον κόσμο. Μη ζείτε με οράματα. Τι σκατά μπήκαμε στην ΕΕ, για να συζητάμε το 2022 τα όνειρα του Βελουχιώτη? Προς θεού δηλαδή...
-
Σε πολύ απλά Ελληνικά. Ας ανοίξουν πρώτα δουλειές οι κακοί κεφαλαιοκράτες, γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μπορεί να το κάνει και μετά βλέπεις πως θα ζητήσεις και αύξηση ή πως θα βρεις καλύτερη δουλειά.
Άμα δεν έχεις δουλειά, η κατανομή του πλούτου και τα εργατικά δικαιώματα σε μάραναν? Από ποιον να τα διεκδικήσεις? Απ΄τον κανένα? Απ' το τίποτα?
Ή έχουν ο Κούλης και ο Αλέξης τίποτα επιχειρήσεις να προσλάβουν τον κόσμο? -
Δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε κάτι διαφορετικό. Ο φανατικός βλέπει μόνο αυτό που θέλει. Τόμους ολόκληρους με στοιχεία έχει γράψει γράψει ο Λαπ, δεκάδες σελίδων συζήτησης περί του μύθου της αποβιομηχάνισης λόγω των πολλών κεκτημενων, σε ένα κλείσιμο των βλεφάρων τα διαγράφει όλα ο δεξιός νους και επανέρχεται δριμύτερος, κι ας πρόσεχε η πραγματικότητα και η Ιστορία...
Είναι σαν τα φαου βε, εφάμιλλης αξιοπιστίας και ανώτερα των ιαπωνικών. -
Απόδειξέ μου εσύ το αντίθετο... -
Δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε κάτι διαφορετικό. Ο φανατικός βλέπει μόνο αυτό που θέλει. Τόμους ολόκληρους με στοιχεία έχει γράψει γράψει ο Λαπ, δεκάδες σελίδων συζήτησης περί του μύθου της αποβιομηχάνισης λόγω των πολλών κεκτημενων, σε ένα κλείσιμο των βλεφάρων τα διαγράφει όλα ο δεξιός νους και επανέρχεται δριμύτερος, κι ας πρόσεχε η πραγματικότητα και η Ιστορία...
Είναι σαν τα φαου βε, εφάμιλλης αξιοπιστίας και ανώτερα των ιαπωνικών. -
Απόδειξέ μου εσύ το αντίθετο...Όπου φτωχός κι η μοίρα του φίλε. Η φτώχεια προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με τα λεφτά. Αφορά τους πνευματικούς ορίζοντες, τις παραστάσεις του καθενός, τις εμπειρίες του. Τα βιβλία δεν φτάνουν. Οι άνθρωποι πρέπει να δουν, να βιώσουν για να καταλάβουν.
Υποχρεωτική παραμονή κάθε Έλληνα σε Δυτικο-ευρωπαική χώρα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Για ν' ανοίξει τα στραβά του και να ξυπνήσει. Να δει πως ζει ο άλλος κόσμος. Και να το απαιτήσει και για τη χώρα του. Δε βλέπω άλλη σωτηρία.
-
Καλά δεν είμαι και γκουρού στο θέμα. Απλά με απασχόλησε το θέμα στο παρελθόν και τα έψαχνα. Είναι εντυπωσιακό πως έχει χάσει η Ελλάδα τη βιομηχανία της. Είναι θέμα που θέλει πολύ ψάξιμο διότι υπάρχουν πολλές απόψεις και ο καθένας βάζει το πολιτικό του χρώμα στις μελέτες του.
Το πρόβλημα είναι από όσο έχω διαβάσει απο διάφορες μελέτες πως δεν μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Για κάποιον λόγο είχαμε αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικων συναλλαγών με το που καταργήθηκαν οι δασμοί. Φταιει και ο Έλληνας με την λατρεία του στα ειααγωμενα. Αυτό το γυφτομπαροκ μιας πλασματικής πολυτέλειας το έχουμε στο αίμα μας. Όπου εισαγόμενο προϊόν για εμάς ήταν είδος πολυτελείας.
Μετά το ευρώ λόγω του γεγονότος πως είχαμε ειααγωμενα προϊόντα σε ευρώ, όπως μηχανήματα, αυτοκίνητα, αλλα ακομα και τρόφιμα μέσω πολιτικων ενίσχυσης της εσωτερικής αγορας κτλ και η μετάβαση με μια αυξημένη ισότιμια από την δραχμή οδήγησε σε αυξημένο κόστος διαβίωσης και επενδύσεων. Κυρίως η μετάβαση στο νέο νόμισμα ( θυμάστε τα 50δρχ ένα μπουκαλάκι νερό που έγινε 170 δρχ σε μια μέρα!!!!) οδήγησε τις κυβερνήσεις να δίνουν απλόχερα αυξήσεις σε μισθούς στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει τα βασικα αγαθα μια τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Άλλωστε ο φθηνός δανεισμός έδωσε ευκαιρίες για αύξηση και του ιδιωτικού χρέους στις βιομηχανίες που είχαν παθητικούς ισολογισμούς με προοπτική κάποια πιθανή καλυτέρευση της κατάστασης στο μέλλον.
Αυτή η αύξηση των μισθών επιβάρυνε την τιμή των προϊόντων μας καθότι δεν μπορούσε πάντοτε να μεταφραστεί σε αυξημένη παραγωγικότητα ή νεοτερισμους όπου θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα μας. Παράλληλα τα προϊόντα μας δεν είχαν το κάτι το διαφορετικό που δεν το είχαν οι Ευρωπαίοι ενώ για τις τρίτες χώρες ήταν ακριβά λόγω σκληρού νομίσματος και ως συνέπεια του υψηλού κόστους παραγωγής και την τελική τιμή τους.
Φτάσαμε σε σημείο η απόδοση να είναι πολύ χαμηλή στον βιομηχανικό κλάδο. Οπότε στραφηκαμε σε υπηρεσίες. Εντωμεταξυ κάπου είχα βρει στοιχεία για τον βαθμό απόδοσης κεφαλαίων ανά κλάδο σε κάθε δεκαετία αλλά που σκατα είναι, δεν ξέρω. Τα έχω χάσει γιατί κάηκε ο σκληρός από το παλιό pc που τα είχα όλα κατεβασμένα. Ευτυχώς κάποια έχω σώσει και σε άλλες μνήμες.
Συνεπώς, η αλήθεια είναι στη μέση... Ναι υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις και δικαιώματα και από την άλλη ναι οι βιομηχανίες μας με το που άνοιξαν τα σύνορα δεν φάνηκε να μπορούν να κλείσουν καλές δουλειές και να μείνουν ανταγωνιστικοί.
Εγώ δεν υπήρχαν καν τότε, δεν τα έχω ζήσει, δεν έχω καν μνήμες. Αυτό που κοιτάζω ειναι πίνακες με τα δεδομένα από κάθε μελέτη που πέφτει στα υπόψιν μου και ασχολείται με το θέμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τα λάθη του παρελθόντος και να βρούμε πρακτικές λύσεις για το μέλλον.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2