-
@georgemit said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Το εξοικονομώ δεν είμαι σίγουρος ότι επιδοτεί το net metering.
επιδοτεί φ/β κανονικά
copy paste απο σελίδα επαγγελματία εγκαταστάτη :
Αν υποθέσουμε κατοικία με κατανάλωση 12.000kwh ετησίως και οικογενεικά εισόδημα 30-40.000€, που απαιτεί φωτοβολταϊκό περίπου 8kwp κόστους χοντρικά 10.000€ θα πάρει επιδότηση 65% δηλαδή το κόστος του φωτοβολταϊκού θα γίνει 3.500€. Η μείωση των λογαριασμών από το φωτοβολταϊκό συμψηφισμού net metering αναμένεται περίπου 1200-1400€ και η απόσβεση της επένδυσης κάτω από 3 χρόνια!
Βέβαια δεν επιδοτεί μεμονωμένα Φ/Β αλλά πρέπει να κάνεις και άλλες εργασίες !
-
@yem said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ευχαριστώ @nascar1 αλλά όταν λες "έξυπνο" μετρητή τι εννοείς ? @georgemit με το εξοικονομώ έχεις 0 επιτόκιο και κάποιο ποσοστό έκπτωσης . Αλλιώς όπως έγραψα και πιο πάνω , προπληρώνεις μερικά χρόνια το ρεύμα - πετρέλαιο - αέριο ( κοντά στα 10) και για άλλα 10 -15 βγάζεις κέρδος . Δ
Έχει κάρτα sim και υποτίθεται πως καταγραφει τα πάντα. Παραγωγή, κατανάλωση εκχυση στο δίκτυο. Αν έχει ενεργοποιησει όλες τις λειτουργίες αυτές άγνωστο. Πίστεψε με δεν κάνει ο ταυτοχρονισμος την διαφορά...
-
@georgemit said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Το εξοικονομώ δεν είμαι σίγουρος ότι επιδοτεί το net metering.
επιδοτεί φ/β κανονικά
copy paste απο σελίδα επαγγελματία εγκαταστάτη :
Αν υποθέσουμε κατοικία με κατανάλωση 12.000kwh ετησίως και οικογενεικά εισόδημα 30-40.000€, που απαιτεί φωτοβολταϊκό περίπου 8kwp κόστους χοντρικά 10.000€ θα πάρει επιδότηση 65% δηλαδή το κόστος του φωτοβολταϊκού θα γίνει 3.500€. Η μείωση των λογαριασμών από το φωτοβολταϊκό συμψηφισμού net metering αναμένεται περίπου 1200-1400€ και η απόσβεση της επένδυσης κάτω από 3 χρόνια!
Βέβαια δεν επιδοτεί μεμονωμένα Φ/Β αλλά πρέπει να κάνεις και άλλες εργασίες !
Βασικό το τελευταίο, είναι για πιο παλιές κατοικίες.
Το σπίτι μου είναι 5ετιας με μονωσεις, δίπλα τζάμια κλπ δε χρειάζομαι κάτι άλλο. -
Eχω σε οροφοδιαμέρισμα 108 τ.μ. στο Χαλάνδρι ετήσια κατανάλωση 2.700 kwh,βέβαια έχω και φυσικό αέριο για τη θέρμανση και νερό από ηλιακό. Φανταστείτε αυτός που έχει 12.000 κατανάλωση τι σπίτι θα έχει. Είναι αυτό που είπα από την αρχή, συμφέρει πιο πολύ σε μεγάλα σπίτια και μεγάλες καταναλώσεις.
Σε ανύποπτο χρόνο, σε άλλο νήμα είχα γράψει πριν από μερικές μέρες ότι αν στο μέλλον βάλω αντλία θερμότητας και έχω και ηλεκτρικά ιχ , τότε η κατανάλωσή μου θα εκτοξευθεί.
Κάποιο πρόβλημα έχει το κόπυ πάστε από τον επαγγελματία εγκαταστάτη. Σύμφωνα με τους όρους του παρόντος προγράμματος Εξοικονομώ 2021, για να πάρεις 65% επιδότηση πρέπει να έχεις ατομικό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, και οικογενειακό έως 10.000 και να σου έχει γίνει δωρεάν παραχώρηση για το σπίτι που κατοικείς. -
Έχει πίνακα αναλυτικό, έχεις δίκιο για το ποσοστό αλλά στον πίνακα έβαζε άλλο ένα 10% λόγο covid. Ίσως θέλουν να ενισχύσουν λίγο ακόμα για να πάρει μπρος η οικοδομή . Η έκπτωση είναι τεράστια πάντως. Κρίμα που πήρα μπρος τελευταία στιγμή και δεν προλαβαίνω (μάλλον) να καταθέσω φάκελο, ίσως πάρει παράταση.
Καθυστερησα πολύ ψάχνοντας να βρω την αρχιτέκτων που είχα κάνει πριν 2 χρόνια κάτι τακτοποιήσεις αλλά είναι άφαντη, δεν σηκώνει τηλέφωνο, ας είναι καλά μην έχει πάθει τίποτα Κια θα βρω την άκρη. -
Έχουμε καλούς αρχιτέκτονες στο φόρουμ και σοβαρούς. Μη ψάχνεις πιο πέρα.
Τα κριτήρια δεν είναι απίστευτα χαμηλά;; Ή διαβάζω κάτι λάθος;
Δηλαδή ποιος έχει 5000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και αποφασίζει να βάλει φωτοβολταϊκα.
Ξέρω ξέρω οι μισοί ε.εΕρώτηση...υπάρχει και για τα σπίτια αυτός ο μηχανισμός που γυρίζει τα πάνελ σύμφωνα με την τροχιά του ήλιου;
-
@dstou said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Eχω σε οροφοδιαμέρισμα 108 τ.μ. στο Χαλάνδρι ετήσια κατανάλωση 2.700 kwh,βέβαια έχω και φυσικό αέριο για τη θέρμανση και νερό από ηλιακό. Φανταστείτε αυτός που έχει 12.000 κατανάλωση τι σπίτι θα έχει. Είναι αυτό που είπα από την αρχή, συμφέρει πιο πολύ σε μεγάλα σπίτια και μεγάλες καταναλώσεις.
Σε ανύποπτο χρόνο, σε άλλο νήμα είχα γράψει πριν από μερικές μέρες ότι αν στο μέλλον βάλω αντλία θερμότητας και έχω και ηλεκτρικά ιχ , τότε η κατανάλωσή μου θα εκτοξευθεί.
Κάποιο πρόβλημα έχει το κόπυ πάστε από τον επαγγελματία εγκαταστάτη. Σύμφωνα με τους όρους του παρόντος προγράμματος Εξοικονομώ 2021, για να πάρεις 65% επιδότηση πρέπει να έχεις ατομικό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, και οικογενειακό έως 10.000 και να σου έχει γίνει δωρεάν παραχώρηση για το σπίτι που κατοικείς.πως γινεται τοσο χαμηλη? σε μικροτερο διαμερισμα εχω 10000+ το χρονο και μαλιστα χωρις θερμανση οπου εχω ενα εξοδο 200+ καθε χειμερινο μηνα μονο για αεριο με τις παλιες τιμες και 300+ με τις νεες.... και ενω ολες οι συσκευες ειναι νεες και θεωρητικα οικονομικες.....
-
Καθυστερησα πολύ ψάχνοντας να βρω την αρχιτέκτων που είχα κάνει πριν 2 χρόνια κάτι τακτοποιήσεις αλλά είναι άφαντη, δεν σηκώνει τηλέφωνο, ας είναι καλά μην έχει πάθει τίποτα Κια θα βρω την άκρη.
Προσπάθησε λίγο να τη βρεις γιατί το εξοικονομώ πλέον θέλει ταύτιση των σχεδίων της τακτοποίησης με την υφιστάμενη κατάσταση που θα "ανέβει" στο σύστημα. Υπάρχουν αρκετές παγίδες που μας έχουν "τρομάξει" τους μηχανικούς και μπορεί να σε πετάξουν έξω.
Εκτός αν σου παρέδωσε και σχέδια της τακτοποίησης ( το οποίο είναι και το πιο λογικό) , οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα.Στα φβ, ξέρω από μελέτες δημοσίων έργων , στα οποία τα "τοποθετούμε" ως λύση ενεργειακής αναβάθμισης , ότι υπάρχουν όπως σε όλα τα προϊόντα ποιότητες και ποιότητες. Τα σχετικά καλά ξεκινούν από 1.000 (+) / Kw (με πάσα επιφύλαξη , γιατί σε διαγωνισμούς υπάρχει και η έκπτωση και χάνεται ο υπολογισμός) , και ανεβαίνουν οι τιμές. Το κόστος μπορεί να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες , καλωδιώσεις - σκαψίματα για να βρει το δίκτυο ( ρολόϊ), στηρίγματα και βάσεις , σκιάσεις γειτονικών, προσβασιμότητα, και προσανατολισμός σε σκεπές. Επίσης όλες οι αιτήσεις Δήμων της περιοχής μου για ένταξη στο συμψηφισμό είναι στον πάγο λόγω κορεσμού δικτύου. Τι άλλαξε ξαφνικά και το προωθούν πάλι , δεν έχω ιδέα, μπορεί να "άνοιξε" πάλι το δίκτυο, μπορεί μεγάλους καταναλωτές σαν τους Δήμους να μην τους προωθούν και να προωθούν τους ιδιώτες, δε ξέρω..... Μέχρι εκεί γνωρίζω, μετά είναι ¨ξένα¨ χωράφια.
Μέχρι 10 Kw , μπορούσες να βάλεις με άδεια μικρής κλίμακας πάντως σε ταράτσα. Τα περιστρεφόμενα , υποθέτω δε τα χρησιμοποιούν σε ταράτσες , γιατί το κόστος τους μάλλον είναι μεγαλύτερο από το όφελος που δίνουν για τέτοια τάξη μεγέθους φβ. Άσε που θα πακτωθεί όλο αυτό το σύστημα στην πλάκα της ταράτσας.... -
πως γινεται τοσο χαμηλη? σε μικροτερο διαμερισμα εχω 10000+ το χρονο και μαλιστα χωρις θερμανση οπου εχω ενα εξοδο 200+ καθε χειμερινο μηνα μονο για αεριο με τις παλιες τιμες και 300+ με τις νεες.... και ενω ολες οι συσκευες ειναι νεες και θεωρητικα οικονομικες.....
Καις πάρα πολλά σε σχέση με τον μέσο όρο.
Από την άλλη εγώ παίζει και να καίω λίγα, αλλά μάλλον είμαι πιο κοντά στο μ.ο. Έχω ένα ψυγείο, πες 300kwh το χρόνο, ένα πλυντήριο άλλα τόσα, ένα πλυντήριο πιάτων μπορεί και τα μισά.
Κουζίνα συνήθως δουλεύουμε τα μάτια και όχι το φούρνο που είναι περισσότερο ενεργοβόρος και ο οποίος μπαίνει πες 1 φορά στις 10 μέρες.
Κλιματιστικά έχω παντού, αλλά δουλεύουν το πολύ 40 ώρες σύνολο το χρόνο όλα μαζί, καθότι βρήκαμε προίκα εξοχικό εις Ωρωπόν, οπότε τη βγάζουμε εκεί Ιούλιο Αύγουστο.
Έχω συστοιχία δύο ηλιακών, με αποτέλεσμα να βάζω ηλεκτρική αντίσταση για ζεστό νερό περί τις 10 φορές το χρόνο, και αν.
Φώτα παντού λεντ, συσκευές σύγχρονες, λείπουμε μέχρι τις 2-3μ.μ. (εγώ μέχρι το βράδυ...), οπότε το άδειο σπίτι έχει σχεδόν μηδέν κατανάλωση.
Θέρμανση από φυσικό αέριο. Α, ξέχασα : 4 νοματαίοι στο σπίτι, λαπτόπια όλοι. Αυτά.
Πες τώρα ότι πρέπει να προσθέσω και τα δύο μηνάκια του Ωρωπού, κατανάλωση είναι και αυτή άλλωστε. Πιθανό να ανέβαινα στις π.χ. 3.500 kwh.
Όταν εσύ είσαι 3x, κάτι δεν κάνεις καλά στη χρήση, ή εγώ στους υπολογισμούς μου, αν και δε νομίζω για το τελευταίο. -
Κλιματιστικά έχω παντού, αλλά δουλεύουν το πολύ 40 ώρες σύνολο το χρόνο όλα μαζί, καθότι βρήκαμε προίκα εξοχικό εις Ωρωπόν, οπότε τη βγάζουμε εκεί Ιούλιο Αύγουστο.
40 ώρες γράφω στην προθέρμανση / βδομάδα . Για την συνολική κατανάλωση θα σου πω το βράδυ. @civil357 το ξέρω ότι χρειάζεται , η τακτοποίηση έγινε αρχές κοβιντ και το αμέλησα να πάω να πάρω τους φακέλους μόλις άνοιξαν οι μετακινήσεις , λαλακία μου. Λες να πάρει παράταση ?
-
Προς επίρρωσιν, σύμφωνα με στατιστικές, ένα σπίτι στη χώρα μας κατά μ.ο. καταναλώνει 3.750 kwh ετησίως, άρα εγώ είμαι αρκετά κοντά στον μ.ο. σύμφωνα με την στατιστική υπΕρεσία.
Γάτε, ή ζεις αμέρικαν στάιλ, όλα τσίτα αναμμένα όλη τη μέρα δηλαδής, ή κάποιος σου κλέβει ρεύμα, ή κάπου υπάρχει λάθος στους υπολογισμούς. -
Και εμένα μου κάνει εντύπωση η κατανάλωση που αναφέρεις.
Εγώ κυμαίνονται γύρω στις 15000kwh.
Υπ όψη έχω αντλία θερμότητας και ηλιακά. -
@teo-mak said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Και εμένα μου κάνει εντύπωση η κατανάλωση που αναφέρεις.
Εγώ κυμαίνονται γύρω στις 15000kwh.
Υπ όψη έχω αντλία θερμότητας και ηλιακά.και σε εμενα μιλαμε για 4 νοματαιοι, με κουζινα ηλεκτρικη, πλυντηριο που λειτουργει 1-2 φορες το χρονο και σαν στεγνωτηριο, 4 κλιματιστικα inverter που λειτουργουν λογικα ελαχιστα το καλοκαιρι καθως μισω τη ψυχρα και αντεχω ανετα μεχρι τους 35 χωρις, ηλιακος τριπλης = δεν αναβω ποτες αντισταση, και ζωη νορμαλ, αντε να μενει ανοιχτο το βραδυ καποιο φωτιστικο μικρο που βεβαια ειναι οπως και ολα τα αλλα λεντ. και να σου πω την αληθεια πριν γραψω κοιταξα στο ε-μπιλ τους λογαρισμους. και μετα ειδα και του εξοχικου, απεναντι απο εσενα, με 4 κλιματιστικα επισης και για θερμανση με λιγα σ/κ χειμωνιατικα και επισης νεας τεχνολογιας συσκευες και ειναι λιγο κατω απο 3000.
-
Απο το myHeron : απο 25/11/2020 εως 28/11/2021 Ημέρας - 6,642
Νύχτας - 1.873
το σύνολο - 8.515 , Με ηλιακό 15ετίας όχι τριπλής ενέργειας και θέρμανση/ΖΝΧ κατά καιρούς από Φ.Α. Και όλα αυτά με συγκρατημένη χρήση 2 μεγάλοι 2 παιδάκια. -
40 ώρες γράφω στην προθέρμανση / βδομάδα . Για την συνολική κατανάλωση θα σου πω το βράδυ. @civil357 το ξέρω ότι χρειάζεται , η τακτοποίηση έγινε αρχές κοβιντ και το αμέλησα να πάω να πάρω τους φακέλους μόλις άνοιξαν οι μετακινήσεις , λαλακία μου. Λες να πάρει παράταση ?
Ακούγεται , ότι θα δώσουν μια εβδομάδα , μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και μετά βλέποντας και κάνοντας. Ακούγεται , όμως , μην πάρω κανένα στο λαιμό μου.....
-
Το ειχα ψαξει και εγω,και με ενδιαφερε πολυ,αλλα το ποσοστο επιδοτησης που επαιρνα βασει εισοδηματος,ηταν πραγματικα αστειο,και δεν ξανασχοληθηκα.
-
@accentwizard said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Το ειχα ψαξει και εγω,και με ενδιαφερε πολυ,αλλα το ποσοστο επιδοτησης που επαιρνα βασει εισοδηματος,ηταν πραγματικα αστειο,και δεν ξανασχοληθηκα.
Όντως από κάποιο εισόδημα και πάνω αν κόψεις λίγο φπα ή κάνεις σωστά παζάρια δεν έχεις διαφορά μεγάλη. Στα χαμηλά που βρίσκομαι εγώ αν ισχύει ακόμα το -10% λόγο covid είναι καλή κίνηση γιατί τα βάζεις και άτοκα σε όσες δόσεις γουστάρεις ... πιο φτηνό και απο Puma με το 1% επιτόκιο
https://www.mp-energy.gr/css/images/xeksoikonomw_fwtovoltaika-min.jpg.pagespeed.ic.4xyLcXAns_.webp
-
Οι περισσότεροι που θα βάλουν είναι στην κατηγορία 2 και 3
-
Αν ισχύει ο πίνακας με τα έξτρα 2 * 10% η έκπτωση είναι απίστευτη !
-
Κοιτάτε λάθος πρόγραμμα, εδώ είναι το φετεινό :
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα