-
Πρόσφατα οδήγησα το mondeo 2005 του θείου μου που έχει 95.000χμ. Έχοντας οδηγήσει τα νέα polo, kamiq, scala, leon μπορώ να πω με σιγουριά ότι το mondeo 15ετιας έχει καλύτερο κράτημα από όλα, εξίσου καλή άνεση με το scala, το καλύτερο σε αίσθηση τιμονι, τους μεγαλύτερους χώρους, την καλύτερη ποιότητα κατασκευής. Στα 100χμ μου έδειχνε το trip computer 6.8 λιτρα και μέσα στην πόλη 10 λίτρα.
Η μόνη βελτίωση που έχει ένα scala είναι τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος και λίγο χαμηλότερη κατανάλωση.
-
Πρόσφατα οδήγησα το mondeo 2005 του θείου μου που έχει 95.000χμ. Έχοντας οδηγήσει τα νέα polo, kamiq, scala, leon μπορώ να πω με σιγουριά ότι το mondeo 15ετιας έχει καλύτερο κράτημα από όλα, εξίσου καλή άνεση με το scala, το καλύτερο σε αίσθηση τιμονι, τους μεγαλύτερους χώρους, την καλύτερη ποιότητα κατασκευής. Στα 100χμ μου έδειχνε το trip computer 6.8 λιτρα και μέσα στην πόλη 10 λίτρα.
Η μόνη βελτίωση που έχει ένα scala είναι τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος και λίγο χαμηλότερη κατανάλωση.
-
Συγκρίνεις διαφορετικές κατηγορίες αυτοκινήτων και μόνο σε 1-2 τομείς. Προφανώς εαν οδηγήσεις και μια MB Ε Class ή μια BMW e39, αμφότερα 20+ ετών δεν θα βρείς κανένα μεσαίο αυτοκίνητο να είναι καλύτερό τους (ή άντε να βρεις 1), πόσο μάλλον κανένα supermini ή B SUV. Για να είναι σωστή η σύγκριση θα συγκρίνεις το Mondeo του 2005 με το Mondeo του 2020 ή το Polo του 2020 με το Polo του 2005.
Επίσης πέρα από την οδική συμπεριφορά (που όντως η εξέλιξη είναι πλέον αργή, αφού και πριν 10-15 χρόνια είχαμε εξαιρετικά αυτοκίνητα), έχουμε διαφορές σε ποιότητα κύλισης, τρόπο κατασκευής (πιο οικολογικός), εξοπλισμό, ασφάλεια, άνεση κλπ.
-
Θα συμφωνήσω με το Φάνη. Πόσο να βελτιώσουμε την οδική συμπεριφορά πλέον? Πρέπει να απλώσεις την βεντάλια σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να καταλάβεις τη διαφορά. Ένα παράδειγμα. Ο περίφημος ΒΟΑΚ ο οποίος κατασκευάστηκε πριν 40-50 χρόνια έχει ακόμα σε πολλά σημεία όρια ταχύτητας (από τότε) απίστευτα χαμηλά 50-60 επειδή έχει μια στροφή, τη στιγμή στη σύγχρονη εποχή την ίδια στροφή ένα αυτοκίνητο μπορεί να την πάρει με τουλάχιστον 20, μην πω παραπάνω, χιλιόμετρα περισσότερα.
Τα ίδια ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό και στα θέματα ασφαλείας, ποιότητας κύλησης κλπ.
-
Μόνο που κανόνισε η 'σοφή' Ford στην ουσία να μην υπάρχει Mondeo το 2021 , είναι μόνο 2000 κυβικά πετρέλαιο και το φθηνότερο κάνει ...31500!!!
Αυτό του 2000-2007 ήταν το καλλίτερο Mondeo και από τα προηγούμενα και από τα επόμενα με κορυφαία αυτά του 03-07 , τα facelift δηλ. είχαν λύσει κάποια θεματάκια της πρώτης φουρνιάς είχαν και ένα ωραία ρυθμισμένο Esp .
Από τιμή δε πολύ φθηνά , ως καινούργια πάντα , σήμερα με τα 20000€ που αγόραζες Mondeo 1800 το 2005 μόνο τις χαμηλές εκδόσεις του fiesta ecosport μπορείς να πάρεις , άντε και το βασικό focus , πάλι καλά που υπάρχει ο χιλιάρης turbo που είναι ψυχωμένος όπως ο παλιός 1800.
-
Συγκρίνεις διαφορετικές κατηγορίες αυτοκινήτων και μόνο σε 1-2 τομείς. Προφανώς εαν οδηγήσεις και μια MB Ε Class ή μια BMW e39, αμφότερα 20+ ετών δεν θα βρείς κανένα μεσαίο αυτοκίνητο να είναι καλύτερό τους (ή άντε να βρεις 1), πόσο μάλλον κανένα supermini ή B SUV. Για να είναι σωστή η σύγκριση θα συγκρίνεις το Mondeo του 2005 με το Mondeo του 2020 ή το Polo του 2020 με το Polo του 2005.
Επίσης πέρα από την οδική συμπεριφορά (που όντως η εξέλιξη είναι πλέον αργή, αφού και πριν 10-15 χρόνια είχαμε εξαιρετικά αυτοκίνητα), έχουμε διαφορές σε ποιότητα κύλισης, τρόπο κατασκευής (πιο οικολογικός), εξοπλισμό, ασφάλεια, άνεση κλπ.
Εγώ απλά δεν καταλαβαίνω γιατί να δώσεις 20-2200€ για ένα Λεόν, scala όταν με 3000€ παίρνεις ένα mondeo, vectra με λίγα χμ. Οι παλιές λιμουζίνες υπερτερούν σε κράτημα, άνεση, χώρους, οδική συμπεριφορά και αίσθηση. Και από εξοπλισμό έχουν τα πάντα. Κλιματισμό, esp, ηλεκτρικά παράθυρα, κλειδαριές, καθρέφτες κ.α. Το mondeo 16 ετών και δεν ετριζε τίποτα μέσα. Εγώ θα του έβαζα και ένα υγρού ψεκασμού lpg να έχω οικονομία
-
Επειδή εκείνα τα χρόνια ήμουν δοκιμαστής σε περιοδικό αυτοκινήτων και τα έχω ζήσει καλά όλα αυτά τα μοντέλα, να ξέρεις ότι το Mondeo δεν είναι η νόρμα αλλά η εξαίρεση. Τρομερά οδηγοκεντρικό αυτοκίνητο, με κορυφαίο τιμόνι και πολύ καλό κιβώτιο. Όλα τα Ford εκείνης της εποχής ήταν φανταστικά στον δρόμο. Από εκεί και πέρα, τα σύγχρονα μοντέλα δεν είναι καλύτερα στην οδική συμπεριφορά. Αλλού είναι η μεγάλη βελτίωση: κυρίως στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας. Για αυτό κι απορώ όταν κάποιοι δίνουν ένα κάρο λεφτά αλλά τσιγκουνεύονται μερικά ακόμα για να πάρουν ACC, την αλλαγή λωρίδας, ειδοποίηση τυφλού σημείου.
Βελτίωση υπάρχει (αλλά όχι τόσο μεγάλη) στην παθητική ασφάλεια. Ακόμα, φαίνεται ότι τα αυτόματα κιβώτια έχουν εξελιχθεί κι έχουν γίνει πιο ομαλά και πιο αξιόπιστα. Επίσης, βελτίωση υπάρχει και στην οικονομία. Εδώ βέβαια θέλει προσοχή, γιατί μερικές φορές επιτυγχάνεται εις βάρος τής οδηγησιμότητας. Το διαπίστωσα από πρώτο χέρι όταν οδήγησα χιλιάρι τούρμπο. Η σύγκριση με το ατμοσφαιρικό 1800άρι που οδηγώ κάθε μέρα ήταν χαοτική. Αναφέρομαι στις χαμηλές σαλ, πριν τουρμπίσει. Διαφορά υπάρχει και στους ρύπους, για όποιον ασχολείται με τέτοια ζητήματα.
Και βέβαια, η μεγάλη αλλαγή είναι η ηλεκτροκίνηση, ένας τρομερός νέος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας. Όπου τα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ασφαλή, πιο αγχολυτικά και ξεκούραστα, η οδήγηση πολύ πιο απαλή κι ομαλή, τα καυσαέρια μηδενικά.
Εν κατακλείδι, αν ΔΕΝ έχεις σκοπό να πάρεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο κι αν τα φράγκα δε σε φτάνουν για να εξοπλίσεις το καινούριο με τη φαρέτρα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, τότε κράτα το παλιό. Αν δεις το θέμα μου στους Κατασκευαστές, θα διαπιστώσεις ότι κάτι αντίστοιχο βιώνω κι εγώ. Σκέφτομαι να αλλάξω το Corolla Verso τού 2005 (με υγραέριο) και συνεχώς τρώω τα μούτρα μου. Με φαγουρίζουν τα χρήματα στην τσέπη αλλά δε βλέπω να υπάρχει κάτι της προκοπής που να μην απαιτεί χοντρούς (ως πάρα πολύ χοντρούς) συμβιβασμούς.
-
Εγώ απλά δεν καταλαβαίνω γιατί να δώσεις 20-2200€ για ένα Λεόν, scala όταν με 3000€ παίρνεις ένα mondeo, vectra με λίγα χμ.
Για πολλούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν πάντα με την λογική. Μερικοί λόγοι (και σίγουρα υπάρχουν και άλλοι):
- Καλύτερος εξοπλισμός, ειδικά σε θέματα ενεργητικής ασφάλειας, φωτισμού και πολυμέσων.
- Κατανάλωση και επιδόσεις.
- Για να έχεις κάτι νέο, φρέσκο, καινούργιο.
- Γιατί ορισμένοι θέλουν να οδηγούν ότι πιο τελευταίο κυκλοφορεί.
- Γιατί ένα νέο αυτοκίνητο ρυπαίνει λιγότερο.
- Για την εγγύηση και τις λιγότερο συχνές επισκέψεις στο συνεργείο.
- Για τα τέλη κυκλοφορίας (ορισμένοι το μετράνε αυτό)
- Για το προσδόκιμο ζωής, κάποιο θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο με προοπτική 10-15 ετών.
-
Να πούμε ότι και η παθητική ασφάλεια είναι διαφορετική. Δηλαδη τα 5 αστέρια πριν 20 ετη ισούται με 3 αστέρια σήμερα.
-
βελτίωση στα καινούργια αμάξια σε σχέση με τα παλιά υπάρχει σε όλους τους τομείς!!!
Σε άλλους περισσότερο (ασφάλεια) σε άλλους λιγότερο (οδική συμπεριφορά σε μηχανικό επίπεδο, έχουν βελτιώσει το ηλεκτρονικό, οπότε υπάρχει συνολικά βελτιώσει στον τομέα οδική συμπεριφορά)
επίσης οι τεχνολογίες κατεβαίνουν κατηγορίες με το πέρασμα του χρόνου πχ υποχρεωτικό το esp από το 2009, ενώ το 2007 δεν υπήρχε καν σαν διαθέσιμος εξοπλισμός.
-
Το οποίο (esp) ήταν το σημαντικότερο σκαλοπάτι των τελευταίων ετών. Θυμαμαι οι πωλητές ελεγαν τότε πως 'οκ είναι αυτόκινητο με λίγα αλογα δεν χρειάζεται' ...... Τόσο άσχετοι δηλαδή, ή τόσο ψεύτες. Μπερδευαν το antispin με το esp και τα αυτοκινητα με τα scooter στο άνοιγμα του γκαζιού και τα cvt τους.
-
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τα ίδια και χειρότερα που έλεγαν οι 'συμβουλοι' πωλήσεων για το ABS! Ότι 1300 κυβικά είναι τι να το κάνεις, ότι δε φρενάρουν καλά (!!!), ή ακόμα ότι είναι επικίνδυνα γιατί αν χαλάσει το ABS δεν πιάνουν τα φρένα!!
-
apolonios wrote:
Εγώ απλά δεν καταλαβαίνω γιατί να δώσεις 20-2200€ για ένα Λεόν, scala όταν με 3000€ παίρνεις ένα mondeo, vectra με λίγα χμ.
Για πολλούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν πάντα με την λογική. Μερικοί λόγοι (και σίγουρα υπάρχουν και άλλοι):
- Καλύτερος εξοπλισμός, ειδικά σε θέματα ενεργητικής ασφάλειας, φωτισμού και πολυμέσων.
- Κατανάλωση και επιδόσεις.
- Για να έχεις κάτι νέο, φρέσκο, καινούργιο.
- Γιατί ορισμένοι θέλουν να οδηγούν ότι πιο τελευταίο κυκλοφορεί.
- Γιατί ένα νέο αυτοκίνητο ρυπαίνει λιγότερο.
- Για την εγγύηση και τις λιγότερο συχνές επισκέψεις στο συνεργείο.
- Για τα τέλη κυκλοφορίας (ορισμένοι το μετράνε αυτό)
- Για το προσδόκιμο ζωής, κάποιο θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο με προοπτική 10-15 ετών.
Επισης για τον ίδιο λόγο που παίρνει κάποιος καινούργια τηλεόραση ενώ η παλιά crt 32 ιντσών 'παίζει' μια χαρά, Έχεις δοκιμάσει την επιστροφή στη crt?
-
Μία μεγάλη διαφορά είναι ότι τα παλαιότερα χρόνια ιδίως προ του 2000 , υπήρχαν αυτοκίνητα με κακή οδική συμπεριφορά, με άσχημα φρένα κ.λπ.,σήμερα δε μπορώ να σκεφτώ αυτοκίνητο που μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο ας πούμε σε συνδυασμό πάντα με το πλήθος ηλεκτρονικών που διαθέτουν. Επίσης παλαιότερα υπήρχε μεγάλο χάσμα από τον κορυφαίο στην οδική συμπεριφορά σε σχέση με τον τελευταίο.
Θυμάμαι μια αναφορά του Πολίτη , 'βάλτε σύγχρονα αμορτισέρ και λάστιχα σε ένα καλό οικογενειακό της δεκαετία του 80 και όταν το συγκρίνετε σε πίστα σε δοκιμές ενεργητικής ασφάλειας με ένα σύγχρονο μικρομεσσαίο ( τότε κάπου αρχές 2000) θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα'. Βέβαια εκείνα τα χρόνια ήταν η περίοδος που πλήθος κατασκευαστών 'έκοβαν' κονδύλια από την εξέλιξη αναρτήσεων για να επενδύσουν στην παθητική ανάρτηση και σε συνδυασμό με ότι τα γραπτά του ξεχείλιζαν πάντα αγάπη για αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών καταλαβαίνεις πως κατέληξε στο παραπάνω.
Υπερβολές συμφωνώ, αλλά τα πραγματικά καλά αυτοκίνητα όπως μια 5αρα του 90, μια 156 , ένα μοντέο , εκτός των προφανων που αναφέρθηκαν παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν τα χωρίζει χάσμα στην ενεργητική ασφάλεια με ένα μέσο αντίστοιχης κλάσης αυτοκίνητο .
Τώρα όσον αναφορά στην εξέλιξη των αναρτήσεων και πόσο πια να προοδεύσουν , εδώ διαφωνώ λίγο γιατί λύσεις υπάρχουν χρόνια στην αγορά ( μεταβαλλόμενης σκληρότητας αμορτισερ, οι μπροστινές λύσεις της ρενό και της φορντ, η υδροπνευματική της σιτροέν ακόμα και αεροναρτήσεις) αλλά οι κατασκευαστές τις κοστολογούν ακόμα ακριβά. Κοινώς τα συστήματα βοηθείας και ασφάλειας που τα βλέπαμε σε ακριβές λιμουζίνες πλέον προσφέρονται και σε μικρομεσσαία , γιατί οχι και τα συστήματα αναρτήσεών τους; ίσως από την άλλη δεν πολυνοιάζεται ο μέσος καταναλωτής.
-
Ξεχνάτε να αναφέρετε στο θέμα των αναρτήσεων και τις βάσεις των αμορτισερ καθώς και τις συγκολλησεις γύρω από αυτήν. Πλεον με λέιζερ και ειδικές κόλλες ανάμεσα από τους χαλυβες (όχι από πανω) Το μεγαλύτερο μέρος δηλαδη μιας 'καλής αναρτησης' είναι η βάση που στηρίζεται πάνω στην πλατφόρμα του αυτοκινήτου.
Ετσι λοιπόν οι πλατφορμες από τότε έως τώρα έχουν κάνει άλματα εξέλιξης. Για αυτο λετε πως σήμερα δεν υπάρχουν κακά αυτοκινητα. Ακόμα και αν φορούν μέτρια ανάρτηση το όλο πακέτο οντως έχει βελτιωθεί σε απίστευτο βαθμό από τότε και για αυτο ακόμα και ένα απλό dacia, αυτοκινητο του λαού, με 9000 ευρώ αρχική τιμή, είναι άνω του μετρίου συγρκτικα με τα παλαιότερα αυτοκινητα σε μια απλή μετακίνηση από το αλφα στο βήτα σημείο.
-
Ωραία μπούρδα είχε γράψει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος για τα αμάξια του 80' αλλά, δεν εκπλήσσομαι μιας και είχε έφεση σε αυτές. Τέλος πάντων.. Συγχυστηκα
-
Εγω εχω ένα αυτοκίνητο που θεωρώ ξεσκίζει όλα τα σύγχρονα στα ίδια χρήματα αγοράς και κατηγορίας, αλλά είναι ένα και μοναδικό.
Xantia Activa. Θεά απλά!
Πραγματικά το t9 με δουλεύει. Αλλάζεις τις λέξεις μόλις πατάω 'δημοσιευση*
-
O ανταγωνισμός των εργοστασίων, ο αέναος πόλεμος της ιπποδύναμης που κρατά εδώ και δεκαετίες, η αναπόφευκτη τεχνολογική εξέλιξη σε όλους τους τομείς, αλλά και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά οι οποίοι για να πιάσουν μερίδια είναι πιο γαλαντόμοι σε ορισμένα πράγματα (σειρά Ν της Χιουντάι, ηλεκτρικά από τους παγκοσμίους άσχετους/ανύπαρκτους κινέζους , υπεράμαξα ασσύληπτων επιδόσεων από κάτι χθεσινές you & me companies, Lexus by Toyota στα νάιντις αλλά και LFA πρόσφατα, κ.α.), καλυτερεύουν διαρκώς τα αυτοκίνητα και την ποικιλία επιλογών. Όπως άλλωστε και όλα τα μαζικά παραγώμενα προιόντα.
Ολόσωστα τα λέει ο Πολίτης, απλά αντίθετα από ότι νομίζετε (και ελπίζει αυτός ότι καταλάβατε). Βάλτε σύγχρονα αμορτισέρια και λάστιχα σε ένα καλό αμάξι του παρελθόντος και, πράγματι, θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα όταν θα ανακαλύψετε, έντρομοι, ότι ένα καινούργιο Σουζούκι των 10.000 ευρώ κρατάει καλύτερα από την παλιά δόξα. Αυτό εννοούσε, απλά επειδή δεν τον βόλευε το έγραψε ολίγον κρυπτογραφικά και εσείς τσιμπήσατε συλλήβδην.
Μάθετε μπαλλίτσα!
-
Εγω εχω ένα αυτοκίνητο που θεωρώ ξεσκίζει όλα τα σύγχρονα στα ίδια χρήματα αγοράς και κατηγορίας, αλλά είναι ένα και μοναδικό.
Xantia Activa. Θεά απλά!
Πραγματικά το t9 με δουλεύει. Αλλάζεις τις λέξεις μόλις πατάω 'δημοσιευση*
+1000000000!
Καμμία σχέση με τον ανταγωνισμο(ποιον? Χαχα) -
Αυτός ο τύπος ήταν μια χαρά για παρέα και τσίπουρα στην Αγριά. Τον θυμάμαι γιατί αγόραζα και διάβαζα το περιοδικό χρόνια. Στην τελευταία σελίδα που έγραφε έβγαζε γέλιο με τις (δικές του?) ιστορίες αλλά ως εκεί. Στα 'σοβαρά' είχε γράψει πολλά και διάφορα ριζοσπαστικά που δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα, τώρα αν άλλα έγραφε και άλλα εννοούσε δεν ξέρω τι να πώ, αναγνώστες είμαστε όχι αποκρυπτογράφοι.
Μην απορείτε που πηγαίνετε κουβά..
Καινούργια vs παλιά αυτοκίνητα. Που είναι η βελτίωση;