-
ESP υπήρχε σε αυτοκίνητα του 2004 κατασκευή ,στάνταρ εξοπλισμός ,δυο από αυτά είχα στην κατοχή μου ( Ford Mondeo ST-220 , Volvo S60 2.0T ) o Realzeus έχει ένα SAAB δεν ξέρω ακριβώς ποια χρονιάς αλλά κάπου εκεί που έχει σίγουρα ESP.
Τώρα για τα σύγχρονα αυτοκίνητα την μόνη εξέλιξη που βλέπω είναι σε κάτι συστήματα που βοηθάνε νέους οδηγούς και ηλικιωμένους , θα τα έχω υπόψη για το μέλλον .
Η μόνη εξέλιξη που μου αρέσει είναι η παθητική ασφάλεια που έχουν αυτά που εξάγονται/εξάγονταν ΗΠΑ και πρέπει να περνάνε εκείνο το βάναυσο small overlap crash test , πρέπει να έχει πέσει πολύ μελέτη όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και στο λογισμικό για τους αερόσακους γιατί πολλά αποτυγχάνουν από κακό συντονισμό των 'εκρήξεων ' που σου πετάει μέλη του σώματος έξω από την ασφαλή καμπίνα Σίγουρα κάποιο μεταχειρισμένο που έχει περάσει από αυτό το τεστ έχει σοβαρή κατασκευή ας είναι και 10ετίας πχ το Toyota/Scion iQ
https://www.iihs.org/ratings/vehicle/scion/iq-2-door-hatchback/2015
-
Ωραία μπούρδα είχε γράψει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος για τα αμάξια του 80' αλλά, δεν εκπλήσσομαι μιας και είχε έφεση σε αυτές. Τέλος πάντων.. Συγχυστηκα
Αγαπώ Πολίτη....τρομερή γραφή και ιστορίες. Ο άνθρωπος Διδάκτωρ φιλοσοφίας είναι...αλλά με αγάπη στα αυτοκίνητα. Φίλος φίλου μου...γαμώ τα παιδιά!!
-
Αυτός ο τύπος ήταν μια χαρά για παρέα και τσίπουρα στην Αγριά.
Ας πούμε Φάνημ ότι κατα κάποιο τρόπο συμφωνούμε....
-
αυτοκίνητο του τώρα με ένα της δεκαετίας του 80.
Το αντίθετο θα ελεγα.
-
Δε βλέπω να υπερτερεί κάπου ενα αυτοκίνητο του τώρα με ένα της δεκαετίας του 80.
Το αντίθετο θα ελεγα.
Υπερτερεί σαφώς στα παρακάτω:
- Οικονομία
- Οδική συμπεριφορά
- Ασφάλεια (ενεργητική και παθητική)
- Άνεση
- Εξοπλισμός
- Οικολογία και σεβασμός στο περιβάλλον
- Ευκολία οδήγησης
- Τεχνολογία
-
Το C4 μου του 2005 έχει επίσης ESP....
-
Αυτοκίνητο 80 με σήμερα τα μόνα κοινά που έχουν είναι οι 4 ροδες και το τιμόνι.
Επειδή ακόμη έχω Saxo(φαντάσου 20 χρόνια μετά το 1980), και C3 του 12, και 2008 (B κατηγορία είναι) του 2020, δηλαδή 3 εξελικτικά βήματα ανά δεκαετία, το Saxo είναι σαν μόλις να ανακάλυψες τον τροχό και σαφέστατα το λιγότερο ασφαλές από όλα τα υπόλοιπα, και έκανε ακριβώς όσο και το C3 σε τιμή.
-
Αυτοκίνητα του '80 , χωρίς καταλύτες ,injection, βενζίνη με μόλυβδο δηλ δεν βλέπω να κυκλοφορούν πρακτικά δεν υπάρχουν οπότε μην ασχολείστε .
Αυτοκίνητα του ΄90 κυκλοφορούν κυρίως ιαπωνικά με μεγάλη πίσω πόρτα ,liftback, από διάφορους τεχνίτες που ασχολούνται με ανακαινίσεις , επίσης μην ασχολείστε και μην αγοράζεται γιατί ούτε Abs έχουν και από παθητική ασφάλεια αστα να πάνε ... μην μου αναφέρετε τώρα τίποτα NSX , RX-7 , Supra , MB 190 2.3 και Lancia Deltone γιατί όταν έπρεπε τα σνομπάρατε (θέλατε 190Ε 1.8 και Audi 80 1,6 ) τώρα το πουλάκι πέταξε ... τιμές συνομήλικων Ferrari έχουν.
Τώρα πάμε στην σωστή δεκαετία 1999 -2010 εκεί που αγοράστηκαν καινούργια στην Ελλάδα καλά αυτοκίνητα , με τα σωστά κυβικά και τον σωστό εξοπλισμό ,αυτοκίνητα δηλ 10-20 ετών αυτή την στιγμή εδώ θέλει ειδική αναφορά για κατηγορίες -μοντέλα ...οι καλλίτερες εποχές!
-
Αυτοκίνητα του '80 , χωρίς καταλύτες ,injection, βενζίνη με μόλυβδο δηλ δεν βλέπω να κυκλοφορούν πρακτικά δεν υπάρχουν οπότε μην ασχολείστε .
Αυτοκίνητα του ΄90 κυκλοφορούν κυρίως ιαπωνικά με μεγάλη πίσω πόρτα ,liftback, από διάφορους τεχνίτες που ασχολούνται με ανακαινίσεις , επίσης μην ασχολείστε και μην αγοράζεται γιατί ούτε Abs έχουν και από παθητική ασφάλεια αστα να πάνε ... μην μου αναφέρετε τώρα τίποτα NSX , RX-7 , Supra , MB 190 2.3 και Lancia Deltone γιατί όταν έπρεπε τα σνομπάρατε (θέλατε 190Ε 1.8 και Audi 80 1,6 ) τώρα το πουλάκι πέταξε ... τιμές συνομήλικων Ferrari έχουν.
Τώρα πάμε στην σωστή δεκαετία 1999 -2010 εκεί που αγοράστηκαν καινούργια στην Ελλάδα καλά αυτοκίνητα , με τα σωστά κυβικά και τον σωστό εξοπλισμό ,αυτοκίνητα δηλ 10-20 ετών αυτή την στιγμή εδώ θέλει ειδική αναφορά για κατηγορίες -μοντέλα ...οι καλλίτερες εποχές!
Όντως πριν το 2000 τα περισσοτερα αμάξια δεν είχαν abs, esp και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες. Αυτη την στιγμή στο car.gr υπάρχουν δεκάδες λιμουζίνες του 2004 και μετα που εχουν esp, abs και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες. Οι μαντράδες εχουν όλα τα σάπια μικρά. Το 2005 οι περισσότεροι συνταξιούχοι με το εφάπαξ πήραν vectra, mondeo, passat, mercedes, avensis, mazda 6. Τωρα στο 2021 είναι 75-85 ετών και καταθετουν δίπλωμα και πουλάνε τα αμάξια. Βρίσκω δεκάδες λιμουζίνες μέχρι 150.000χμ σε εξαιρετική κατάσταση απο 3.000 εως 6.000ε. Πρόσφατα είχαν σε αγγελία ενα mazda 6 του 2008 με 45.000 πραγματικά χμ και το αμάξι ήταν απλά καινούργιο. Το πουλαγε 6000ε απο 7000ε αρχική τιμή. Πριν λίγο καιρό πουλήθηκε mondeo 1.6 titanium 2008 με 160.000χμ με 4500ε. Καλά τα vectra ειδικά πουλιούνται τσαμπα με 3-4000ε με 100.000χμ
Δεν εχει καμια λογική να δώσεις 25000ε για να πάρεις ενα leon ή focus ,όταν με 5-6000ε αγοράζεις αμάξια αδούλευτα σχεδον καινούργια. Ναι είναι διαφορετική κατηγορία, αλλά ενα mazda 6 του 2008 δεν υστερεί πουθενά απο το καινούργιο leon, είτε σε κράτημα, ειτε σε χωρους, ειτε σε εμφάνιση, ειστε σε άνεση, ειτε σε ποιοτητα κύλισης. Εχει 1-2 λίτρα υψηλοτερη κατανάλωση μόνο
-
Οδήγησα πρόσφατα ένα Μερσεντέ C180 του 1996. Είχα ένα τέτοιο από το 1999 και μέχρι το 2002 και μετά πήρα τον αντικαταστάτη του. Έκτοτε, ήγουν για 15-16 χρόνια, δεν είχα ούτε οδηγήσει, ούτε καν μπεί σε τέτοια. Μπήκα λοιπόν πριν ένα μήνα σε ενός συγγενή και το οδήγησα εντελώς τουριστικά για μισή ώρα περίπου κάνοντας μια αγγαρεία, και ...υπομειδιούσα διαρκώς. Του βρήκα ένα σκασμό μειονεκτήματα, παρά τα κάποια καλά του στοιχεία. Όταν τα είχα βέβαια καμάρωνα σα γύφτικο σκερπάνι και τα θεωρούσα σχεδόν άψογα.
Φανταστείτε λοιπόν να έμπαινα σε ένα αμάξι της δεκαετίας του 1980. Καινούργιους κοιλιακούς θα έκανε από τον γέλωτα.
Τα αυτοκίνητα με τα χρόνια βελτιώνονται σε όλους τους τομείς. Αν υπάρχει ένας σημαντικός τομέας που οπισθοχώρησαν σε σχέση με τη δεκαετία του 1980 είναι οι εσωτερικοί χώροι, για δεδομένο μήκος και πλάτος φυσικά. Π.χ.: το Άλφα Ρομέο Μίτο είναι λίγο (όσο πατάει η γάτα) πιο μακρύ από το Άλφασουντ του 1970. Και όμως έχει αισθητά χειρότερους εσωτερικούς χώρους και πορτμπαγκάζ. Για κάποιους συγκεκριμένους λόγους βέβαια, αλλά έχει χειρότερους, είναι αλήθεια σε αρκετές περιπτώσεις.
Θα προσέθετα ίσως και την ευκολία μικροεπισκευών και μετατροπών (του ποδαριού) που είχαν τα παλιά. Όσο πιο παλιό, τόσο περισσότερο 'χέρι' μπορούσε να του βάλει ο μέσος κάτοχος.
Από εκεί και πέρα γενικά ισχύει το : όσο πιο καινούργιο, τόσο βαθύτερη η άβυσσος με το παρελθόν.
-
Δεν εχει καμια λογική να δώσεις 25000ε για να πάρεις ενα leon ή focus ,όταν με 5-6000ε αγοράζεις αμάξια αδούλευτα σχεδον καινούργια. Ναι είναι διαφορετική κατηγορία, αλλά ενα mazda 6 του 2008 δεν υστερεί πουθενά απο το καινούργιο leon, είτε σε κράτημα, ειτε σε χωρους, ειτε σε εμφάνιση, ειστε σε άνεση, ειτε σε ποιοτητα κύλισης. Εχει 1-2 λίτρα υψηλοτερη κατανάλωση μόνο
Δεν αγοράζουμε πάντα αυτοκίνητο με την λογική όμως. Κάποιες φορές μετράει το συναίσθημα, κάποες φορές απλά θέλουμε καινούργιο αυτοκίνητο και όχι 15ετίας. Σαφώς και κάνεις την δουλειά σου και με ένα 10-20 ετών. Και του πατέρα μου η 330xi του 2004 με 250.000χλμ είναι ακόμα και σήμερα εξαιρετικό αυτοκίνητο, πολύ καλύτερο από πολλά καινούργια και απλά δεν έχει τιμή, δεν πουλιέται (μόνο χαρίζεται), όμως κάποιος θα προτιμήσει το καινούργιο για πολλούς λόγους.
-
Και σε κάτι ακόμα υστερούν τα καινούρια: σε σπορ αίσθηση. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μοντέλα συγκεκριμένων εταιριών (Ford και Peugeot έχω στο μυαλό μου), μπορούσες να περάσεις πολύ όμορφα, ακόμα και με το πιο ταπεινό μοντέλο (Ka και 106 1.1). Στην επόμενη γενιά τους, το 2007-2008, τα σπορ στοιχεία αμβλύνθηκαν. Δηλαδή το C2 ήταν λιγότερο σπορ από το Saxo VTS, το αυτό συνέβηκε και σε Focus Mk2, Mondeo Mk3 με τους προκατόχους τους. Τα επόμενα ήταν ακόμα πιο αποστειρωμένα.
Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι τα καινούρια είναι απλώς καλύτερα αυτοκίνητα. Αν όμως δε σε φτάνουν τα φράγκα, ένα προσεγμένο μοντέλο 12-15 ετών, θα σου κάνει τη δουλειά σου αξιοπρεπώς.
-
Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι τα καινούρια είναι απλώς καλύτερα αυτοκίνητα. Αν όμως δε σε φτάνουν τα φράγκα, ένα προσεγμένο μοντέλο 12-15 ετών, θα σου κάνει τη δουλειά σου αξιοπρεπώς.
Συμφωνώ, δεν είπα ότι είναι κακά αυτοκίνητα, ισα ίσα! Έχω αυτοκίνητο 10ετίας και δεν έχει να ζηλέψει σε πολλά θέματα από τα πιο καινούργια. Μάλιστα στην κατηγορία του έχει καλύτερη οδική συμπεριφορά από πολλά καινούργια που έχω οδηγήσει και γενικά στέκεται άνετα ακόμα και σήμερα σε νέα ανταγωνιστικά μοντέλα. Αλλά σίγουρα ένα νέο είναι πιο οικονομικό, με πιο πολλά γκάτζετσ και συστήματα ασφαλείας και λίγο πιο άνετο/ραφιναρισμένο. Από καθαρά οικονομοτεχνική άποψη, δεν συμφέρει η αγορά καινούργιου όταν με το 1/3 των χρημάτων παίρνεις ένα αυτοκίνητο που είναι πολύ κοντά (και όχι 1/3 καλό), για αυτό εξάλλου τα περισότερα αυτοκίνητα που έχω πάρει τα έχω πάρει μεταχειρισμένα. Το καινούργιο το παίρνουμε για άλλους λόγους.
-
Υπάρχει μια κατηγορία που πρακτικά έχει εξαφανιστεί τα κουπέ σπορ αυτοκίνητα .
Παλιά υπήρχαν πολλά αλλά είναι από τις 'κακές' δεκαετίες και το 99% που επιβιώνει είναι μετατροπή, δυστυχώς από το 1999 είχε αρχίσει η πτώση της κατηγορίας αλλά βγήκαν τουλάχιστον τα BMW Ε46 αλλά και η compact , η Toyota celica και Hyundai coupe αυτό που φεράριζε , MB sportscoupe /clc μέχρι και Chrysler Crossfire βλέπω ένα στην περιοχή μου πυκνά συχνά.
Αν εξαιρέσουμε το crossfire , όλα τα άλλα έχουν λογικά κυβικά ,1600-1800 , οπότε τα λειτουργικά τους έξοδα είναι λίγα . Δεν καίνε πολύ για την celica πχ το sprint monitor δίνει κάτω από 9 λίτρα (για την καλή με τα 190 άλογα)
Όλα είναι από όμορφα μέχρι πολύ εντυπωσιακά αυτοκίνητα ιδανικά για να κυκλοφορεί ένας εργένης όπως πρέπει και να το κρατήσει μέχρι τα πρώτα χρόνια του γάμου . Για μικρά παιδιά τα πιο ασφαλή ούτε πίσω πόρτες παράθυρα να παίζουν και να ανοιγοκλείνουν και χώροι αποσκευών άπλετοι με μεγάλο άνοιγμα να φορτώνεις καρότσια πάρκοκρέβατα , η πεθερά δεν μπορεί να μπει πίσω ούτε μπροστά άρα
Δυστυχώς τα celica και τα Ε46 έχουν καγκουρευτεί οπότε θέλει ψάξιμο για το σωστό για τα Hyundai coupe δεν το συζητάμε ! Οι ΜΒ sportscoupe από τις αγγελίες που βλέπω την γλυτώνουν αλλά να ξέρετε είναι πιο άνετες και η πεθερά μάλλον θα χωράει να μπει πίσω
-
Έζησα χρόνια με την E46 compact, την φχαριστήθηκα, αλλά δεν κάνει για παιδιά. Πρώτον, δίπορτο με παιδιά είναι μαζοχισμός (σκύψε και τεντώσου να βάζεις και να βγάζεις το κάθισμα) και η Ε46 έχει πολύγωνο πορτ-μπαγκάζ που δεν βολεύει για καρότσια κλπ. Έφυγε για να χωρέσει η οικογένεια, αλλά δεδομένου ότι υπήρχε και το Clio της γυναίκας μου δεν είχε νόημα να την κρατήσω. Στεναχωριέμαι που έφυγε, ελπίζω ο επόμενος να την ευχαριστήθηκε όσο κι εγώ.
-
Ωραία η e46 Compact, είχα μια 325ti για 18 μήνες...την είχα ευχαριστηθεί!!
-
Έτσι και μου δώριζαν σήμερα ένα καινούργιο αυτοκίνητο της δεκαετίας του 80 (κατά προτίμηση ασιατικό,εμπροσθοκινητο και με καρπυρατερ) θα το προτιμούσα με κλειστά μάτια από το αντίστοιχο σημερινό (που μόνο στα γκαζια και στα καυσαέρια που εκπέμπει όταν είναι κρύο υπερτερεί).
Όποιο σημείο και να δεις (θα έγραφα δύο μέρες)τα αυτοκίνητα έχουν χειροτερέψει,το ότι πουλιούνται δε λέει κάτι,εδώ πουλιούνται (ξε)σκισμένα παντελόνια και γαλοτσες με σχέδια.
-
Ή τρολλαρεις ή δεν έχεις ιδέα από αυτοκινητα
Αν κοιτας τους πλαστικούς προφυλακτήρες και χανεις την ουσία της πλατφόρμας, κινητήρων, κιβωτίων, ηλεκτρονικών, αναρτήσεων, φωτισμό, ηχομονωση, δυναμική και στρεπτικη ακαμψια, αεροδυναμική, οικολογία, ενεργητική ασφάλεια, παθητική ασφάλεια, επιδόσεις, καταναλωση κτλ τότε δεν μπορεί παρά να τρολλαρεις
https://m.youtube.com/watch?v=xidhx_f-ouU
Δες τον θάλαμο επιβατών πως καταρρέει σε ένα αυτοκίνητο του 1998 ( που υπολόγιζαν έστω σε μικρό βαθμό την ασφάλεια). Σκέψου σε 20 ετη παλαιότερο του ήδη παλαιού corolla...
-
Trying to convince my wife to sell my 1998 Corolla, I showed her this video. The next day she called my insurance agent and increased my life policy.
-
Αυτη η corolla βγηκε στην παραγωγη το 1991 . Ηδη, ακομα και στην Ελλαδα, απο το 1997 πωλουνταν η επομενη γενια
Καινούργια vs παλιά αυτοκίνητα. Που είναι η βελτίωση;