-
@civil357 said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Πάντως σήμερα δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για "κατάληψη" , δημόσιου δρόμου και τοποθέτηση ιδιωτικού φορτιστή.
Σωστά, γιατί είναι κάτι καινούργιο. Εξωτερικό π.χ. αρχίζει η ιδέα της παροχής ρεύματος από το στύλο φωτισμού ή το παρκόμετρο.
Εγώ σκεφτόμουν να δοθεί και η δυνατότητα σε ιδιώτη να βάζει φορτιστή στην πρόσοψη του σπιτιού του (δημόσιο φορτιστή πάντα, όχι για την πάρτη του μόνο), ώστε π.χ. να δίνει ρεύμα από το κοινόχρηστο της πολυκατοικίας και να καρπώνεται τα κέρδη από τη χρήση. Μια σκέψη λέω, δεν ξέρω πόσο υλοποιήσιμη είναι. Βέβαια ο έλληνας θα βάζει καρέκλα στη θέση φόρτιστης και κάπου εκεί θα πάει η ιδέα στο βρόντο.
-
@antonakis said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Πάντως σήμερα δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για "κατάληψη" , δημόσιου δρόμου και τοποθέτηση ιδιωτικού φορτιστή.
Σωστά, γιατί είναι κάτι καινούργιο. Εξωτερικό π.χ. αρχίζει η ιδέα της παροχής ρεύματος από το στύλο φωτισμού ή το παρκόμετρο.
Εγώ σκεφτόμουν να δοθεί και η δυνατότητα σε ιδιώτη να βάζει φορτιστή στην πρόσοψη του σπιτιού του (δημόσιο φορτιστή πάντα, όχι για την πάρτη του μόνο), ώστε π.χ. να δίνει ρεύμα από το κοινόχρηστο της πολυκατοικίας και να καρπώνεται τα κέρδη από τη χρήση. Μια σκέψη λέω, δεν ξέρω πόσο υλοποιήσιμη είναι. Βέβαια ο έλληνας θα βάζει καρέκλα στη θέση φόρτιστης και κάπου εκεί θα πάει η ιδέα στο βρόντο.
Ειλικρινά , δε μπορώ να φανταστώ σενάριο , το οποίο θα το δέχονταν κιόλας οι εταιρίες ρεύματος , στο οποίο , θα μεταπουλούσαμε ρεύμα. Δε ξέρω , ίσως κάνω λάθος.
Εντωμεταξύ αυτό με τις καρέκλες και τα δοκάρια, ήμουν έτοιμος να το γράψω , αλλά με "πρόλαβες" . Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο , θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές.
-
Επίσης, παίζει η ωραία πατέντα για δωρεάν πάρκινγκ σε θέσεις ηλεκτρικών...
-
Αν το δούμε σοβαρά, πολλά βενζινάδικα και πάρκινγκ, θα μπορούν να προσφέρουν φόρτιση. Τα πιθανά θέματα ασφαλείας θα πρέπει να λυθούν και όλα καλά.
-
Επειδή τυγχάνει να πουλάω κολώνες φωτισμού για δρόμους με φόρτιση, θα σας πω το εξής:
Αυτήν την ιστορία την ξεκινήσαμε με την εταιρεία που δουλεύω περίπου 3 χρόνια.
Σε όσους δημόσιους φορείς και αν πήγα, κανένας μα κανένας δεν ασχολήθηκε.Φυσικά θα μου πείτε θέλουν τις μίζες τους, αλλά προς το παρόν κανέναν δεν τον ενδιαφέρει να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί ο "λαός" μας είναι πρώτος και στις δολιοφθορές.
-
Στη Γαλλία άκουσα ότι ψηφίστηκε νόμος ώστε να μπορούν να πάρκινγκ να έχουν φωτοβολταϊκά αντί για πάνινα σκίαστρα πάνω από τις θέσεις.
-
Ειλικρινά , ### δε μπορώ να φανταστώ σενάριο , το οποίο θα το δέχονταν κιόλας οι εταιρίες ρεύματος , στο οποίο , θα μεταπουλούσαμε ρεύμα. Δε ξέρω , ίσως κάνω λάθος.
Εντωμεταξύ αυτό με τις καρέκλες και τα δοκάρια, ήμουν έτοιμος να το γράψω , αλλά με "πρόλαβες" . Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο , θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές.
Δε χρειάζεται να το δεχτούν, πχ ιδιοκτήτης νοικιάζει σε τουρίστες Airbnb διαμέρισμα, ανάμεσα στις παροχες ειναι και το ηλ ρεύμα που καταναλώνεται
Σενάριο : ο ίδιος νοικιάζει Airbnb το γκαράζ του με το φορτιστή σε κάποιον που μένει σε διαμέρισμα χωρίς θέση σταθμευσης, μέσω της εφαρμογής ανά ώρα και όχι ανά kwh ρεύματος
-
@taxidiwtis said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Ειλικρινά , ### δε μπορώ να φανταστώ σενάριο , το οποίο θα το δέχονταν κιόλας οι εταιρίες ρεύματος , στο οποίο , θα μεταπουλούσαμε ρεύμα. Δε ξέρω , ίσως κάνω λάθος.
Δε χρειάζεται να το δεχτούν, πχ ιδιοκτήτης νοικιάζει σε τουρίστες Airbnb διαμέρισμα, ανάμεσα στις παροχες ειναι και το ηλ ρεύμα που καταναλώνεται
Σενάριο : ο ίδιος νοικιάζει Airbnb το γκαράζ του με το φορτιστή σε κάποιον που μένει σε διαμέρισμα χωρίς θέση σταθμευσης, μέσω της εφαρμογής ανά ώρα και όχι ανά kwh ρεύματος
Υπάρχουν εφαρμογές για διαμοιρασμό οικιακών σημείων φόρτισης.
Για παράδειγμα:
https://www.evmatch.com/
https://co-charger.com/ -
19MW η ηλεκτρική ισχύς ενός μέσου σταθμού φόρτισης το 2035 ο οποίος θα πρέπει να εξυπηρετεί και βαρέα ηλεκτρικά οχήματα, ήτοι φορτηγά, λεωφορεία. Το δίκτυο είναι επείγον να αναβαθμιστεί για να ανταπεξέλθει.
https://www.autoblog.gr/2022/11/28/2035-stathmoi-fortisis-ilektrikon-apaitoun-revma-mikri-poli/
-
H φόρτιση πάει σε άλλα επίπεδα. Μαζί με την παρουσίαση του φορτηγού της Τέζλα, με μικτό βάρος 37 τόνους και 800 χλμ. ακτίνα δράσης, παρουσιάστηκαν και οι νέοι φορτιστές megawatt chargers.
1 MW DC ισχύς φόρτισης! και νέα υγρόψυκτα καλώδια, 'γιατί αλλιώς θα έπρεπε να βάλουμε καλώδια με διατομή μια προβοσκίδα ελέφαντα για να αντέξουν τέτοια ένταση ρεύματος' όπως ειπώθηκε.https://www.teslarati.com/tesla-cybertruck-semi-megacharger-compatibility/
-
@inimic said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Χαιρετισμούς, έχω φορτιστή μονοφασικό 7,5Kwh 32A. Δεν δημιουργείτε θέμα στην ηλεκτροδότηση του σπιτιού και μπορώ και λειτουργώ όλες τις συσκευές παράλληλα (πχ κουζίνα, πλυντήρια, στεγνωτήριο). Ως επί το πλείστον το χρησιμοποιώ την νύχτα (νυχτερινό ρεύμα) κια βρίσκω πως τα 7,5 επαρκούν δίνοντας σε ένα 6ωρο 47kw. Δεν το πάω το αυτοκίνητο στο 0% και το βάζω να φορτίσει όταν πάει 40% μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Τι λογαριασμό ρεύματος πληρώνεις τώρα;
-
Αλλάζουν όλα.
Νέες μπαταρίες που φορτίζουν 70 φορές γρηγορότερα από ότι σήμερα και έχουν 4 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή χωρητικότητα!
Δηλαδή χοντρικά, ένα μικρό ev πόλης με 1600 χλμ αυτονομίας στο 100% και 1300 χλμ στο 80% και φόρτιση σχεδόν στον ίδιο χρόνο σαν να γεμίζεις ένα lpg αυτοκινητο.
Α, είναι και φθηνότερες στην κατασκευή.
Αξιοπιστία λένε για 3000 κύκλους φόρτισης μέχρι το 80% της μπαταρίας. Δηλαδή η μπαταρία αντέχει για 3.840.000 χλμ!
Με αυτά τα δεδομένα ακόμα και αν η μπαταρία έχει την ίδια συμπεριφορά με αυτές των ιόντων λιθίου, στους 0 βαθμούς έχεις 650 χλμ αυτονομίας, ή περίπου 800 χλμ σε υψηλές ταχύτητες αυτοκινητόδρομου σε νορμάλ θερμοκρασίες. Και μη ξεχνάμε γεμίζουν 70 φορές γρηγορότερα. Δηλαδή μπορείς να γυρίσεις την Ελλάδα σε υψηλές ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους
-
Σκεφτόμουν πως εάν έχει χρόνο ζωής η μπαταρία για σχεδόν 4εκ χιλιόμετρα. Πόσα χέρια ως μεταχειρισμένο μπορεί να αλλάξει ένα τέτοιο όχημα; Θα λέμε είναι από 8 χέρι, και θα λένε.....α καινούργιο το πήρες!!!
Το μόνο που θέλει είναι αλλαγές στα υγρά του. Βαλβολινες διαφορικού, υγρά ψυγείου μπαταρίας, υγρά ψυγείου ηλ μοτερ, φρεον κλιματισμού. Τίποτα άλλο.
Φυσικά και τα ημιαξονια, τακάκια, αμορτισέρ. Αλλά αυτά είναι στο πρόγραμμα για όλα τα οχήματα.
-
Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που έχουν όλες αυτές οι τεχνολογικές ανακοινώσεις για μπαταρίες που ακόυμε και βλέπουμε τα τελευταία 15-20 χρόνια, είναι πως ίσως να είναι διαθέσιμες για το ηλεκτροκίνητο Chaos μόλις αυτό μπει σε ευρεία παραγωγή κι όχι νωρίτερα.
Μια κοινότητα από ανερχόμενους εντρεπενέρς, συντονίζεται με μια κοινότητα από ερευνητές ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων και ψάχνονται όλοι μαζί για χρηματοδότηση, υπό την αιγίδα μιας κοινότητας παραγωγών περιεχομένου που βγάζουν το μπριός τους κυριολεκτικά προσελκύοντας την προσοχή θεατών... τί θα μπορούσε να πάει στραβα;!
Κι αν κάποια στιγμή βρεθεί η φτηνή πατέντα και υλοποιηθούν εμπορικά αυτές οι διάφορες μπαταρίες, θα μένει μόνο να χτιστεί από ένας υποσταθμός μέσης τάσης (με υδρόψυκτες προβοσκίδες και ηλεκτρολογικά παλαμάρια) σε κάθε γειτονιά, αντί σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα...
-
Πολλές από τις ανακαλύψεις είναι πολύ πρόσφατες, δεν είναι 20 ετίας. Ενημερωσου πρώτα.
Έπειτα ο ανταγωνισμός των εταιριών και των r&d τους οδηγεί σε ακριβές έρευνες όπου και κάποιες από αυτές έχουν αποτέλεσματα.
Όσοι είναι απατεώνες αργά ή γρήγορα βγαίνουν εκτός αγοράς είτε αντιμετωπίζουν μηνύσεις επενδυτών και τρέχουν στα δικαστήρια -
λαπ εγώ σε αυτά «είμαι μαζί σου» και μ' ενδιαφέρουν και μου αρέσουν, αλλά μπαταρίες ακούμε και μπαταρίες δεν βλέπουμε.
οι λιθίου που έχουμε σήμερα είναι τεχνολογία 50ετίας (και βάλε) και πήρε 20 χρόνια τουλάχιστον να περάσουν από το ερευνητικό επίπεδο στις πρώτες εμπορικές υλοποιήσεις, ενώ η ΤΟΥΟΤΑ τις υιοθέτησε πέρυσι-πρόπερσι; και το CHR έχει ακόμη νικελίου;σε κάποια αόριστη στιγμή του κοντινού μέλλοντος προφανώς θα λυθούν τα τεχνολογικά προβλήματα, μπορεί εσύ που είσαι τζόβενο να τα προλάβεις, εγώ που σου ρίχνω (μάλλον?) λίγα χρόνια να τα παρακολουθώ κι οι μισοί του φόρουμ να μην έχουν πλέον άδεια οδήγησης τότε...
είναι «άλλο σύμπαν» το τί είναι ερευνητικά δυνατόν ή τι υπάρχει σήμερα μέσα στα εργαστήρια, μέχρι το ΑΝ και ΠΟΤΕ θα εφαρμοστεί ευρέως σε εμπορικό επίπεδο.
https://www.thermofisher.com/blog/materials/the-history-of-the-lithium-ion-battery/
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery -
Όσο διαβάζω για αυτές τόσο αρχίζω και καταλαβαίνω την όλη υπόθεση και τι παίζει με τις μπαταρίες.
Το βασικό υλικό όπως για παράδειγμα το λίθιο είναι μόνο ένα κομμάτι της εξίσωσης. Το γεγονός πως φτάνει στα όρια της η τεχνολογία αυτή και για αυτό δεν βλέπεις μεγαλες εξελίξεις είναι διότι το λίθιο έχει ως χημικό στοιχείο ατομικό αριθμό 3. Δηλαδή έχει δύο ηλεκτρόνια σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα του και ένα ακόμα σε εξωτερική τροχιά, όπου όταν συντελείται η χημική επεξεργασία κατά την λειτουργία της μπαταρίας και το ένα ηλεκτρόνιο της εξωτερικής τροχιάς του ατόμου του λιθίου μεταφέρεται για να πάρει την θέση του ένα άλλο ηλεκτρόνιο κάποιου άλλου υλικού και έτσι εμείς να εξάγουμε ενέργεια κατα την διαδικασία αυτή.
Το λίθιο ως υλικό προτιμήθηκε λόγω κόστους αλλά και λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων και της ενέργειας που παράγει κατά την χημική διεργασια της μπαταρίας. Επίσης, τα λίγα ηλεκτρόνια του ατόμου του βολεύουν στις υπάρχουσες μεθοδολογίες των μπαταριών για την ανταλλαγή τους κατά την λειτουργία της μπαταρίας. Όμως καθώς οι τεχνολογίες και οι μέθοδοι ανταλλαγής ιόντων εξελίσσονται τότε λύνονται τα χέρια και για πολλά άλλα υλικά ως στοιχεία που πλέον με την κατάλληλη επεξεργασία, και τον συνδιασμό τους με άλλα υλικα μπορούν να μας δώσουν περισσότερη ενέργεια και ταυχτερη φόρτιση διότι έχουν πολλαπλάσια ηλεκτρόνια γύρω από τον πυρήνα τους και διαφορετικές ιδιότητες κατά την διαδικασία αυτή. Αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν αν κατάλαβα σωστά, είναι να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη μεταφορά ιόντων. Δηλαδη να αντέχει στον χρόνο και να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά χωρίς να υπάρχει πτώση της απόδοσης.
Πλέον συνδυάζουν όπως μας ανακοινώνουν και νέα υλικά τα οποία δεν υπάρχουν στη φύση ή και κάποια που τα βρίσκουμε παντού γύρω μας σε αφθονία και αναπαράγονται συνεχώς, αυτά τα υλικά έχουν εξαιρετικές ικανότητες όπως μας λενε οι τελευτες ανακοινώσεις τους. Τόσο εξαιρετικές που θα αλλάξουν τα πάντα στις μπαταρίες. Οι λιθίου θα φαίνονται όχι μόνο αρχαίες αλλά αστείες.
Το λίθιο έχει ένα όριο όπως είπαμε λόγω ατομικού αριθμού -
Δείτε το....
Η συγκεκριμένη λύση δεν δίνει μεγάλη διαφορά από τις υπάρχουσες μπαταρίες λιθίου της αγοράς, αλλά η πρώτη ύλη της μπαταρίας είναι 100 φορές φθηνότερη από τις λιθίου και άκρως οικολογική!!!!
Συνεπώς με βάση και τα ελάχιστα μηχανικά μέρη των ηλεκτρικών μπορούν να μας δώσουν φθηνά ev για τις πόλεις σε ίσως φθηνότερη τιμή από τα θερμικά!!!!
Σίγουρα μια τέτοια λύση θα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστών για να προσφέρουν ανταγωνιστικά ev ενώ και η αντικατάσταση μιας μπαταρίας θα είναι 100 φορές (χοντρικά) φθηνότερη!
Υπάρχουν πάρα πολλές αλλες ανακαλύψεις που παρουσιάζουν εταιρίες και πανεπιστήμια με διαφορετικά και σε κάποιες περιπτώσεις πέρα από κάθε φαντασία αποτέλεσμα, αυτή είναι μονάχα μια.
Πολλες από αυτές πλέον υιοθετούνται από κατασκευαστές, όπως η Μερσεντές όπου σύναψε συμφωνία με μια από αυτές για μπαταρίες με βάση το πυρίτιο
-
Ωραίες πληροφορίες, αλλά μάλλον δεν αφορούν στην αυτοκίνηση, οι βαρύτερες μεγαλύτερες φθηνότερες αυτές μπαταρίες, εκτός κι αν κάνουμε ηλεκτροκινητα καράβια... καλό κι ενδιαφέρον πάντως που υπάρχει κινητικότητα.
-
Silicon είναι το πυρίτιο.
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων