-
Καποιανού Ρικούδη απ το ίντερνετ, σχετικά με τους ψεκασμένους συμπολίτες μας που έχουν πλημμυρίσει τα γραφεία για να προλάβουν ταυτότητες χωρίς το Σφράγισμα...
Πάμε τώρα παιδιά μου να δούμε τι παίζει με τις καινούριες ταυτότητες. Η ολη ιστορία ξεκινάει απο αρκετά παλιά, όταν κάποιος είχε εκείνη τη φαεινή ιδέα "ταξιδεύουμε χωρίς διαβατήριο εντός της ζώνης Σένγκεν, μόνο με το εθνικό πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα)".
Ελα όμως που το διαβατήριο είναι πολύ πιο ισχυρό έντυπο απο την ταυτότητα, γιατί υπόκειται σε διεθνείς προδιαγραφές, ενώ ουσιαστικά η ταυτότητα δεν είναι παρά ενα κωλόχαρτο που τύπωσε κάποιος μπάτσος στα Τρίκαλα που τον βάλανε να γράφει ταυτότητες γιατί είχε καταφέρει να τελειώσει το Δημοτικό. Οπότε άρχισαν διάφορα παρατράγουδα του είδους "What do you mean it looks like Greek to you, IT IS GREEK", και δε συμμαζεύεται, τα οποία διορθώθηκαν σταδιακά και με τον κλασσικό ελληνικό τρόπο, δηλαδή τσάτρα πάτρα - αρχίζοντας απο την αναγραφή των δεδομένων και με λατινικούς χαρακτήρες.
Να μην τα πολυλογούμε, τέτοια προβλήματα δεν είχαν φυσικά μόνο οι Έλληνες, αλλά οποιαδήποτε αρχή εντός ζώνης Σένγκεν που είχε την ατυχία να της έρθει κάποιος με κάποιο άσχετο έντυπο ταυτοπροσωπίας και να απαιτήσει εξυπηρέτηση.
Fast forward στο 2019, οπότε και δημοσιεύεται ο κανονισμός 2019/1157 του Εβροπαϊκου Κυνοβουλίου και του Συμβουλίου της Εβροπαϊκης Ένωσης, που εν μέσω διαφόρων φανταχτερών περί ενοποίησης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και πρασινάλογα, απαιτεί απο τις εθνικές αρχές τη θέσπιση ενιαίου δελτίου ταυτοπροσωπίας, που να πληρεί της προδιαγραφες του ICAO 9303 - το ίδιο ακριβώς πρότυπο που διέπει τα διαβατήρια - ωστε να διευκολύνεται το διασυνοριακό μπαλαμούτι μεταξύ των χωρών μελών. Κάποιος π.χ. Πολωνός που θα ψάχνει μετεγκατάσταση στο Βέλγιο θα μπορεί να χρησιμοποιεί την εθνική του ταυτότητα η οποία θα είναι αναγνώσιμη και δεκτή απο τις αρχές του Βέλγιου. Λογικότατο.
Περνάνε ακόμα μερικά χρόνια με κλασσικό ελληνικό χάωμα με ακυρώσεις διαγωνισμώνε και δε συμμαζεύεται, και τελικά κατοχυρώνεται το έργο για τα έντυπα ασφαλείας σε κάποιον απο τους συνήθεις υπόπτους της πληροφορικής στην Ελλάδα.
Η κανούρια ταυτότητα βασίζεται στο ICAO 9303, έβδομη έκδοση (ενω η τρέχουσα είναι η όγδοη. Ούτε αυτό δεν κατάφεραν). Τουλάχιστον πάλι καλά που είναι βασισμένο στον ICAO 9303, γιατί αλλιώς τους είχα ικανούς να σχεδιάσουν κανένα format βασισμένο σε προδιαγραφές γραμμένες στην τέταρτη υπόγα της Singular απο πληροφορικάριο παλιάς κοπής, απο κείνους που είχαν τελειώσει Φυσικό, με εθισμό στην COBOL που δεν ανταποκρίνεται στα σκληρά ψυχοφάρμακα.
Αναγράφει αριθμό ταυτότητας, επώνυμο, όνομα, φύλο (άρρεν/θηλύ, στην Ελλάδα ζούμε), ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης, αρχή έκδοσης, και αριθμό πρόσβασης κάρτας (κρατήστε το αυτό). Υπογραφή κατόχου, φωτογραφία (ίδιων χαρακτηριστικών με διαβατηρίου), όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, τόπο γέννησης, ομάδα αίματος (προαιρετικά), ύψος. Για χρώμα ματιώνε και μαλλιώνε δε βλέπω κάτι.
Ναι, σωστά διαβάσατε, ημερομηνία λήξης. Γιατί τίποτε δεν προωθεί την αγάπη πολίτη - κράτους καλύτερα απο την υποχρέωση να τρέχεις για καινούρια ταυτότητα κάθε 10 χρόνια.
Τα ίδια δεδομένα ακριβώς βρίσκονται και στη μηχανική ζώνη ανάγνωσης της ταυτότητας, που είναι απλά μια κωδικοποίηση που επιτρέπει την εύκολη οπτική ανάγνωση του εντύπου. Είναι εκείνη η γραμμούλα με τα πολλά >>>>> στο διαβατήριο σας.
Το τσιπάκι τώρα του σατανά με το 666 και δε συμμαζεύεται, ειναι ενα NFC ίδιο με αυτό που υπάρχει στο διαβατήριο σας, και περιέχει τη φωτογραφία σας σε ψηφιακή μορφή, καθώς και μερικές ακόμα απολύτως άχρηστες πληροφορίες, όπως επώνυμο μητέρας, επώνυμο πατέρα, αριθμό δημοτολογίου, κτλ.
Ενας θεός ξέρει γιατί στο δγιάολο αποφάσισαν να βάλουν στα δεδομένα τη σάρα και τη μάρα, τη στιγμή που το μόνο που πραγματικά χρειάζεται είναι ο αριθμός ταυτότητας και τα στοιχεία βιομετρικής πιστοποίησης - ποιός δγιάολο ενδιαφέρεται για το επώνυμο της μάνας σας στην ταυτότητα σας η τον αριθμό δημοτολογίου, τη στιγμή που κάποιος εαν το χρειαστεί, μπορεί στην καλύτερη απλά να το τραβήξει απο μια database, και στη χειρότερη να σας ζητήσει να το δηλώσετε υπεύθυνα μπλά μπλά (....).
Στο NFC ("το τσιπάκι") επίσης αποθηκεύονται "επιπλέον πληροφορίες των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτό αποφασιστεί".
Μη χαίρεστε πολύ, πιθανότατα εννοούνε τον ΑΜΚΑ. Υποθέτω οτι ο ΑΜΚΑ δεν αναφέρεται συμπεριληπτικά στα αναγραφόμενα δεδομένα επειδή μάλλον βρίσκεται χαμένος κάπου μέσα στο τριμπούρδελο ταυτότητας, κάρτας του πολίτη, αριθμού του πολίτη, αριθμού ταυτότητας, και δε συμμαζεύεται.
Ουτε ενα ID δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε. Ούτε μισό primary key.
Μάλιστα στις πρώτες εκδόσεις της υπουργικής απόφασης έκαναν κλασσική ελληνική χοντρομαλακία - ανέφεραν οτι οι "επιπλέον πληροφορίες" αναγράφονται στην ζώνη μηχανικής ανάγνωσης MRZ (τα γραμματάκια). Πράγμα που θα δημιουργούσε ενδιαφέρον τριμπούρδελο, γιατί η αλλαγή του MRZ απαιτεί επανεκτύπωση της κάρτας, ενώ η αλλαγή των περιεχομένων του NFC, οχι. Οπότε θα είχαμε τραγελαφικές καταστάσεις με ταυτότητες που θα περιείχαν κάποιο επιπλέον δεδομένο στο MRZ "οταν αυτό αποφασιστεί", και άλλες που οχι. Φαίνεται οτι κάποιος το πρόσεξε, και στο τελευταίο σχετικό προεδρικό διάταγμα το διόρθωσαν.
Το ενδιαφέρον εδω πέρα είναι οτι η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές της καινούριας ταυτότητας είναι ολόκληρη απόρρητη. Γιατί; Ενας θεός ξέρει, αλλά μπορώ να μαντέψω οτι οι προδιαγραφές είναι τόσο κακογραμμένες που δεν μπορούσαν εύκολα να ξεχωρίσουν τα τμήματα που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της ταυτότητας που ναι, καλό είναι να κρατηθούν απόρρητα.
Εαν διαβάσετε το ICAO 9303 (είναι πραγματικά ενδιαφέρον) θα δείτε οτι περιέχει ενα τόνο πληροφοριών σχετικά με τις δυνατές μεθόδους εξασφάλισης του διαβατηρίου απο πλστογράφηση η μεταβολή, και μάλιστα με τεχνικές αυτόματης ανίχνευσης τους κατα την μηχανική ανάγνωση του διαβατηρίου - το κόλπο είναι οτι οι προδιαγραφές στο ICAO 9303 είναι τόσο γενικές που δε δίνουν κάποια ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία.
Οι πραγματικές λεπτομέρειες εφαρμογής αυτών των μεθόδων βρίσκονται στα ανάλογα εθνικά πρότυπα, τα οποία σχεδόν πάντα είναι απόρρητα η in a need to know basis.
Δεδομένου μάλιστα οτι πολλές απο αυτές τις μεθόδους φυσικής εξασφάλισης ακεραιότητας του εντύπου μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε έντυπο σε μορφή βιβλιάριου με χάρτινες σελίδες (το διαβατήριο δηλαδή, στο οποίο μέχρι και το δέσιμο των σελίδων αποτελεί χαρακτηριστικό ασφαλείας), και όχι σε πλαστική κάρτα όπως η καινούρια ταυτότητα.
Το ICAO 9303 είναι εξαιρετικό ανάγνωσμα - ειδικά αν ξέρετε κρυπτογραφία και διαβάσετε τα security protocols. Θα δείτε άπειρες ομορφιές εκει μέσα, όπως opaque initialization vectors, 3DES με και χωρίς padding, padding με CBC modes, κτλ κτλ κτλ.
Παρότι οι τεχνικές προδιαγραφές είναι απόρρητες, μπορούμε να βγάλουμε διάφορα συμπεράσματα διαβάζοντας σχετικά ευρωπαϊκα πρότυπα, όπως π.χ. το C(2018) 7767 για την κάρτα διαμονής αλλοδαπώνε, το οποίο μάλιστα φέρει την υπογραφή του διάσημου έξπερ στα πεδία της επεξεργασίας πληροφοριών και εντύπων ασφαλείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Αγνωστό εαν στην καινούρια ταυτότητα αποθηκεύονται και δαχτυλικά αποτυπώματα, που είναι η δεύτερη βιομετρική μέθοδος αναγνώρισης που σπεκάρει ο ICAO. Δυστυχώς η καινοτομος πρόταση μου για βιομετρική αναγνώριση κωλοτρυπιδας απορρίφθηκε από τον ICAO. Ποτέ δε θα μάθουν να αξιοποιούν τις καλές ιδέες αυτοί οι γραφειοκρατες.
Επειδή τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά είναι απόρρητα, δεν ξέρουμε τι επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η οχι, μπορούμε ωστόσο να υποθέσουμε τι θα ήταν χρήσιμο να συμπεριλαμβάνεται.
Δυστυχώς το απόρρητο των προδιαγραφών θέτει όντως ερωτήματα διαφάνειας, παρότι ως τακτική δεν είναι κακή - ναι, το security through obscurity δεν λειτουργεί πάντα, ωστόσο είναι ακόμα ενα λειτουργικό μέτρο προστασίας ανάμεσα σε πολλά άλλα. Ωστόσο θα έπρεπε το πρότυπο να έιναι δημοσιεύσιμο, και απόρρητα να ήταν απλώς τα παραρτήματα που αφορούν την ασφάλεια της κάρτας. Οι πάντες θα ήταν λιγότερο καχύποπτοι.
Εαν θέλετε να πάθουν κοκομπλόκο τα ψέκια με το 666 και τα τσιπάκια και δε συμμαζέύεται, μπορείτε να τους πείτε οτι οι τεχνικές προδιαγραφές είναι απόρρητες επειδή στα επιπλέον δεδομένα της κάρτας αποθηκεύεται το θρήσκευμα.
Το NFC του διαβατηρίου σας μπορείτε να το διαβάσετε πανεύκολα χρησιμοποιώντας το κινητό σας και κάποια απο τις πολλές εφαρμογές ανάγνωσης εντύπων ICAO. Υποθέτω το ίδιο θα συμβεί και με την ταυτότητα - χωρίς να είμαι 100% βέβαιος, γιατί οι πιθανές προδιαγραφές περιλαμβάνουν και την προστασία απο μη-εγκεκριμένα σημεία ανάγνωσης.
Εαν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή ανάγνωσης με το διαβατήριο σας (εαν έχετε διαβατήριο, γιατί τέτοιοι που είστε σιγά μην έχετε πάει ποτέ οπουδήποτε μακρύτερα απο το Μπάνσκο για π0υτάνες), θα δείτε οτι για την ανάγνωση του NFC (το τσιπάκι) απαιτείται πρώτα σκαννάρισμα του NRZ (τα γραμματάκια).
Επειδή τα δεδομένα που περιέχει το NRZ (και συγκεκριμένα το πεδίο "αριθμος πρόσβασης κάρτας") που αναφέραμε πρίν, χρησιμοποιούνται ως κλειδί για την ανάγνωση του NFC.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι είναι αδύνατον να διαβαστεί το έντυπο ηλεκτρονικα απο απόσταση, χωρις τη συγκαταθεση του κατόχου - πρέπει να δώσεις την κάρτα ωστε είτε να σκανναριστεί είτε να πληκτρολογηθεί χειροκίνητα ο αριθμός πρόσβασης πρίν διαβαστεί "το τσιπάκι". Σε κάθε περίπτωση, ανάγνωση του NFC είναι δυνατή σε απόσταση μερικών μέτρων το πολύ, σε εργαστηριακό περιβάλλον - σε πραγματικές καθημερινές συνθήκες υποθέτω πολύ λιγότερο, ακόμα και με καλό εξοπλισμό.
Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί οι πληροφορίες αναγράφονται δυο και τρείς φορές - στο τσιπάκι, στο NRZ, και στο ανθρωπίνως αναγνώσιμο τμήμα της κάρτας. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι ο σκοπός ύπαρξης του NFC: Επειδή είναι αδύνατον να μεταβάλλεις τα δεδομένα που περιέχει χωρίς να γίνει αντιληπτό με μια απλή αντιπαραβολή, αποφεύγεται η πλαστογραφία και διευκολύνεται η πιστοποίηση της ταυτότητας του κατόχου.
Οπότε ξεχάστε την παρακολούθηση "απο την ταυτότητα σας" "μέσω δορυφόρου" και λοιπές ψιλομπούρδες. Που έφτασαν στο σημείο κάποιος τύπος στο υπουργείο να νιώσει αναγκασμένος να δηλώσει οτι "οι ταυτότητες δεν περιέχουν σύστημα γεωεντοπισμού". Το οποίο προσωπικά πολύ θα μου άρεζε να γίνοταν. Κι οχι επειδη θα παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης με τον Πιερακκάκη σε ποιό κωλόμπαρο πίνω μπύρες, αλλά αντιθέτως - γιατί θα μπορούσα ενδεχομένως εγω ο ίδιος να γεωεντοπίσω την διαολεμένη την ταυτότητα, κάθε φορά που τη χάνω.
Δεδομένου λοιπόν οτι και η τεχνολογία και - πάνω κάτω - οι περιεχόμενες πληροφορίες της ταυτότητας και του διαβατηρίου είναι οι ίδιες, γιατί δεν έχει γίνει ο κακός χαμούλης με τα διαβατήρια με τσιπάκι και 666 και σατανάς και δε συμμαζεύεται; Αγνωστο, αλλα υποθέτω για δυο κυρίως λόγους - αφενός η ταυτότητα είναι υποχρεωτικό έντυπο ενω το διαβατήριο όχι, και αφετέρου όλος αυτός ο εσμός των τραγικών προτεστάντων θεουσών με τα 666 σιγά να μην έχει δεί ποτέ του διαβατήριο.
Και κατα πάσα πιθανότητα ούτε 666 έχει δεί ποτέ του. Γιατί αν ηταν λίγο περισσότερο ενημερωμένοι, θα ήξεραν οτι τα παλαιότερα χρονολογημένα χειρόγραφα των κειμένων του Ιωάννη, αναγράφουν ως αριθμό του θηρίου το 616. Ύστερα προφανώς κάποιος άλλαξε άποψη - είτε ο Ιωάννης, είτε το θηρίο, είτε ο Anonymous Reviewer 2 της Αποκάλυψης.
Και ο Σατανάς, κύριε;
Ο Σατανάς παιδιά μου, δείτε το Angel Heart και το Devil's Advocate, και θα καταλάβετε οτι στην πραγματικότητα ασχολείται με σοβαρότερα πράγματα απο αγράμματους μπουρτζόβλαχους με το 666 κολλημένο στον εγκέφαλο. Τι να σας κάνει κοτζάμ Σατανάς εσάς;
-
@antonmone said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@gtsartsal said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Δεν ταξιδεύεις εξωτερικό με ταυτότητα 15αετιας.
Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα.
Αλλά τον Απρίλιο ταξίδεψα Γερμανία με την ταυτότητα μου να έχει κλείσει 15ετια από Σεπτέμβριο του 2022.Ήσουν τυχερός μάλλον η έπεσες στην περίπτωση,5 λεπτά κάνει η έκδοση καινούριες για να είσαι σίγουρος.Στο λένε και στο ΑΤ ότι κανονικά το όριο ειναι η 15αετια.
Τώρα το καλοκαίρι σε ένα check-in κοίταζε η άλλη με την ώρα την ταυτότητα μου και στο τέλος με ρώτησε γιατί δεν έχει expiry date. Της είπα that's how we roll baby.
Πάντως έχω ακούσει ακόμα και στο Ελ Βενιζέλος να τους κάνουν μανουρα αν έχει περάσει τη 10ετια.
Τύπου, εμείς να σας αφήσουμε να φύγετε, αλλά δεν ξέρουμε αν θα μπορείτε να γυρίσετε. -
Αλλά τον Απρίλιο ταξίδεψα Γερμανία με την ταυτότητα μου να έχει κλείσει 15ετια από Σεπτέμβριο του 2022.Ήσουν τυχερός μάλλον η έπεσες στην περίπτωση,5 λεπτά κάνει η έκδοση καινούριες για να είσαι σίγουρος.Στο λένε και στο ΑΤ ότι κανονικά το όριο ειναι η 15αετια.
Το πρόβλημα δεν είναι η έκδοση καινούργιας ταυτότητας.
Η ενημέρωση όλων των υπηρεσιών με τη νέα ταυτότητα. -
Στο taxis το παίρνει πολύ γρήγορα εδώ και χρόνια που είχα ανανεώσει εγώ. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να ενημερωθούν με επίσκεψη στο κατάστημα τους. Πρόβλημα δεν υπήρξε μέχρι που κλειδωθηκα από το ιντερνετικό Banking , εκεί μου είπαν ότι πρέπει να επισκεφθώ το κατάστημα, αρκετά χρόνια αφού είχα αλλάξει ταυτότητα.
Το πρόβλημα είναι μέχρι να απομνημονευσεις τον νέο αριθμό, καθώς προσωπικά ακόμα τον παλιό θυμάμαι νεράκι, τον νέο πρέπει να ψάχνω την ταυτότητα.
-
@civil357 said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να ενημερωθούν με επίσκεψη στο κατάστημα τους
Τελείως χαζές μερικές τράπεζες κιόλας. Πάει καιρός βέβαια, αλλά η Εθνική πχ απαιτούσε να πάω στο κατάστημα που είχα ανοίξει το λογαριασμό για ενημέρωση ταυτότητας.
-
Και η συνήθης δικαιολογία είναι ότι το απαιτεί η τράπεζα της Ελλάδος…στην Alpha φάγαμε σχεδόν 4 ώρες για επικαιροποίηση, δυστυχώς αναγκαστική καθώς είχαν δεσμεύσει το λογαριασμό!
-
Εν τω μεταξύ σίγουρα στην Εθνική δεν θυμάμαι αν το κάνουν και οι υπόλοιπες, στην περίπτωση επικαιροποίσης στοιχείων κυρίως σε λογαριασμούς που έχουν πολλά χρόνια παγώσει, ζητάει και κάποιο έγγραφο της παλιάς ταυτότητας!!!!!
Σε προχθεσινή περίπτωση (αναβίωση λογαριασμού που ήταν συνδικαιούχος με την μητέρα του ) ζήτησαν από τον πατέρα μου αντίγραφο Ε1 του...2000 που αναγραφόταν η παλιά ταυτότητα του!!!
Ποιος να κρατάει τέτοια αρχεια με ΦΔ πριν 20 χρόνια που ήταν χειρόγραφες!
-
Μαρτυράει ο Πιτζιπιτζίδης και την πλήρωσε το νήμα του Καπιταλισμού (άσχετα αν στο τέλος, τα Κάστρα δεν πέφτουν, και θα την πληρώσω κι εγώ αντί για τυχόν όποιον παραβιάζει τους κανόνες) και με κλειστό νήμα δεν μπορώ να ποσταρω εκεί για το τι καραγαμ@το είναι το σύστημα του παγκόσμιου Καπιταλισμού...
https://unctad.org/news/un-warns-soaring-global-public-debt-record-92-trillion-2022
UN warns of soaring global public debt: a record $92 trillion in 2022
12 July 2023
About 3.3 billion people now live in countries where debt interest payments are greater than expenditure on health or education.
-
@kkostask said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Αλλά τον Απρίλιο ταξίδεψα Γερμανία με την ταυτότητα μου να έχει κλείσει 15ετια από Σεπτέμβριο του 2022.Έτυχε στη σύζυγο πριν λίγες μέρες, αν δεν είχε και το διαβατήριο μαζί δεν θα της επέτρεπαν να ταξιδέψει. Ίσως πέσαμε απλά σε τυπολάτρη, τι να πω.
Είχα ταξιδέψει πριν χρόνια στην Αγγλία με Στρατιωτική Ταυτότητα, αν και είχα και διαβατήριο πάνω μου. Απλά έκανα ένα προσωπικό πείραμα. Από Θεσσαλονίκη κανένα πρόβλημα. Στην ανταπόκριση όμως στην Ζυρίχη, έπαθαν πανικό. Φώναξαν τον Αερολιμενάρχη, ο οποίος αποφάσισε πως είναι νόμιμο ταυτοποιητικό έγγραφο της Ελληνικής Δημοκρατίας και άρα ισχυρό. Απλά με ρώτησε αν έχω υπηρεσιακή άδεια, ή με ψάχνει η Ελληνική Στρατονομία.
-
@realzeus said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Αλλά τον Απρίλιο ταξίδεψα Γερμανία με την ταυτότητα μου να έχει κλείσει 15ετια από Σεπτέμβριο του 2022.Έτυχε στη σύζυγο πριν λίγες μέρες, αν δεν είχε και το διαβατήριο μαζί δεν θα της επέτρεπαν να ταξιδέψει. Ίσως πέσαμε απλά σε τυπολάτρη, τι να πω.
Είχα ταξιδέψει πριν χρόνια στην Αγγλία με Στρατιωτική Ταυτότητα, αν και είχα και διαβατήριο πάνω μου. Απλά έκανα ένα προσωπικό πείραμα. Από Θεσσαλονίκη κανένα πρόβλημα. Στην ανταπόκριση όμως στην Ζυρίχη, έπαθαν πανικό. Φώναξαν τον Αερολιμενάρχη, ο οποίος αποφάσισε πως είναι νόμιμο ταυτοποιητικό έγγραφο της Ελληνικής Δημοκρατίας και άρα ισχυρό. Απλά με ρώτησε αν έχω υπηρεσιακή άδεια, ή με ψάχνει η Ελληνική Στρατονομία.
Δεν έτυχες μάλλον τις καλές εποχές που για να πάμε εξωτερικό έπρεπε να πάρουμε άδειες από το ΓΕΣ μήνες πριν ταξιδέψουμε και να βγάλουμε διαβατήριο ΜΟΝΟ για ένα ταξίδι και μόνο για έναν προορισμό….
Έλληνες πολίτες κατά τα άλλα… -
@realzeus said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Δεν έτυχες μάλλον τις καλές εποχές που για να πάμε εξωτερικό έπρεπε να πάρουμε άδειες από το ΓΕΣ μήνες πριν ταξιδέψουμε και να βγάλουμε διαβατήριο ΜΟΝΟ για ένα ταξίδι και μόνο για έναν προορισμό….
Έλληνες πολίτες κατά τα άλλα…Μια χαρά τις έτυχα κι αυτές τις εποχές. Όπου πήγαιναν οι ΕΜΘ-ΟΠΥ-ΕΠΥ στην Βουλγαρία και στην Β. Μακεδονία με διαβατήριο (γιατί τότε με Υπηρεσιακή Ταυτότητα δεν έβγαινες από την χώρα και υπήρχε και Στρατονόμος στα σύνορα).
Προσωπικά δεν με ενδιέφεραν αυτά, αλλά μια μέρα έρχεται Δτγη από την Ταξχια για έλεγχο διαβατηρίων (τότε έβαζαν σφραγίδες ακόμα για εκτός Ε.Ε.), κι εγώ ως Δκτης Ίλης, το άκουσα άμεσα από τον Δκτη της Μονάδος, στην πρωινή ενημέρωση. Οι ΕΜΘ μου μόνο που δεν αυτοκτόνησαν όταν τους το είπα... Τα μπαλώσαμε στο τέλος. Η δε συγκεκριμένη Μονάδα και Ταξχια ήταν 16 χλμ από τα σύνορα (για την 33 μιλάω, ήταν και ο monman Υπδκτής εκεί τότε, πάνω στην 114 του ΠΒ), για αυτό υπήρχε τέτοια κωλοπιλάλα για την διέλευση.... -
Νοτιοαφρικανός βάζει στην θέση του εξυπνάκια δημοσιογράφο, σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν
-
Έβλεπα σε ένα ρεπορτάζ πριν λίγο έναν «πολέμιο» των νέων ταυτοτήτων…ήταν τόσο εξοργιστικός που αν τον είχα μπροστά μου θα του έχωνα μπουκέτο…έφτασε στο σημείο να πει ότι όσοι πάρουν ταυτότητες μέσα σε λίγες μέρες θα πάθουν μεγάλο κακό και θα τρέχουν να ξαναπάρουν τις παλιές….αν είναι έτσι, να γυρίσουμε στα όστρακα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
-
-
Ωστέ έτσι εξηγείται η ...πανδημία σπασμένων παραθύρων και παραβιάσεων πορτών σε αυτοκίνητα τις τελευταίες ημέρες!
Όλο και κάπου παίρνει το αυτί μου τελευταία πως τους άνοιξαν το αυτοκίνητο και του πήραν ταυτότητες και κάρτες , κλπ.
Είχα θορυβηθεί αρκετά αλλά τώρα καταλαβαίνω , ντρέπονται να το πούν και σκαρφίζονται ιστορίες...
-
Δηλαδή τι θα έχει η νέα ταυτότητα και έχουν μουρλαθει όλοι;
-
Θα σε διακτινίζει ο Κούλης με αυτήν σε άλλο πλανήτη μέχρι να τον ψηφίσεις…
-
Star trek δηλαδή;
Δεν είν κακό! Εγώ θέλω να πάω σε έναν πλανήτη γεμάτο diesel. Να έχει ωκεανούς diesel και οι κάτοικοι του να αναπνέουν διοξείδιο του αζώτου. Δεν έχουν ανακαλύψει όμως τα αυτοκίνητα!!!!!
Και να τους λέω πως εμείς αναπνέουμε οξυγόνο και να μας κοροϊδεύουν. Θα τους πουλήσω τα δικά μας παλαιά diesel αυτοκίνητα χωρίς adblue και καλά σε τιμή ευκαιρίας. Θα τα δίνω για χρυσό, θα γίνω πλούσιος, θα γίνω το κεφάλαιο πίσω εδώ στη Γη και θα επενδύσω στην ηλεκτροκίνηση και μετά θα αλλάξω πλευρό και θα πάω σε άλλον πλανήτη.
-
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, στο σενάριο ΕΦ θα θα ψηφίζεις Μητσοτάκη...
Κι όμως, στο τρέχον χωροχρονικό timeline, αναπνέουμε κι οξυγόνο, ένα δηλητήριο που δεν υπήρχε εξ αρχής στον πλανήτη αλλά το δημιούργησαν ως απόβλητο οι μικροοργανισμοί στα εκατομμύρια χρόνια.
Και με αυτό το οξυγόνο καίμε πετρέλαιο, τα απομεινάρια όλων αυτών των μικροοργανισμων και μετέπειτα ζώων, όταν έγιναν ίζημα των ωκεανών που σήμερα είναι μεσανατολίτικες έρημοι... -
Και έτσι θα γυρίσουμε στην αρχή του κύκλου και πάλι από την αρχή. Εκεί στην αρχή όμως εμείς τι θα αναπνέουμε; Άσε τα φυτά και τους μικροοργανισμούς. Εμείς;
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]