-
@vagkirk said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@fiverg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
... τι ποσοστό πρέπει να πάρει ο Κυριάκος για να πειστείς ότι όντως η ζωή επαληθεύει τα νούμερα, γίνονται επενδύσεις και βρίσκει ο κόσμος δουλεια; 50%;
Σκίσε τα πτυχία σου @lap , βάλε στην άκρη όλες τις οικονομικές θεωρίες, τα δεδομένα, τους δείκτες και τα στατιστικά.
Το ποσοστό στον Κυριάκο είναι ο νέος καθοριστικός οικονομικός δείκτης.
Εκμητσοτακισμος και στις επιστήμες πλέον...
Δεν είναι θέμα πτυχίων, (σιγά τις σπουδές που κάναμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Ούτε απ έξω από τα καλα ξένα πανεπιστήμια δεν έχουμε περάσει με τα δίδακτρα των 40-50Κ/έτος. Αυτά τα μυαλά που πάνε σε αυτα και δη με υποτροφίες είναι αλλού επιπέδου μυαλά δεν ασχολούνται με το forum και δη με τις κόντρες μας.), ούτε θεωριών ούτε δεικτών, στατιστικών και δεδομένων.
Ο κόσμος ψηφίζει με το ένστικτο και την προοπτική στην καθημερινότητα του. Σου λέει παίρνω επιδομα για κάθε τι που υπάρχει, μου υπόσχονται ένα ξεκάθαρο μέλλον χωρίς προβλήματα, λένε πως ξέρουν από οικονομία διότι ασκούν κριτική στους άλλους. Οκ τους πιστεύω. Γιατί όχι;;;
Το ίδιο συνέβαινε και επί πασοκ τόσες δεκαετίες.
Ο κόσμος θέλει να περνά καλά και με ξενοιασιά. 13 έτη κρίσης ήταν αυτά. Βαρέθηκε. Δεν θέλει ιδιολογιες, θέλει απλά να περνά καλά. Λίγοι ψηφίζουν με βάση την ιδεολογία και κοσμοθεωρία τους.
Το ενδιαφέρον της παρέας εδώ στο forum είναι να καταριούνται τον Ανδρέα για τις πολιτικές του και να δοξάζουν τον Κυριάκο για τις παρόμοιες πολιτικές.
Ο μόνος τρόπος τελικά να κερδίσει ένα κόμμα στην Ελλάδα και να το αποδέχονται όλοι είναι να γίνει ΠΑΣΟΚ, να υιοθετήσει τις πολιτικές του σε περιόδους κρίσεων και ανάπτυξης. Ακόμα και οι δεξιοί είναι ΠΑΣΟΚ κατά βάθος που δεν το μαρτυρούν και απλά θέλουν να κερδίσει ενα δεξιό ΠΑΣΟΚ για να νιώθουν ότι κερδίζουν, αλλά ΠΑΣΟΚ.
-
@spi_duster said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@storm said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ε ρε σφαλιάρα που πρέπει να πέσει...
Λέω για Ράνιες και Πόπες, αλλά εδώ η μούργα της πολιτικής σκηνής έχει ξεφύγει εντελώς. Περιπλανώμενοι πολιτικοί παρατρεχάμενοι μαϊντανοί, σοβαρές επιλογές της ΝΔ "Σταθερά Τολμηρά Μπροστά". Ο Κούλης χθες έπρεπε να τον είχε πετάξει εκτός ψηφοδελτίου και του κόμματος (αν είναι στο κόμμα).Ο τύπος νομίζει ότι είναι ο αστυνόμος Θεοχάρης. Σκουλήκια, θα πεθάνετε!
Για δες κι αυτο
Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είχε θωρακιστεί το σύστημα του υπουργείου από την στιγμή που τα τελευταία δύο-τρία χρόνια τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων προς δημοσίους φορείς ή τραπεζικά συστήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Κάποια περιστατικά βγαίνουν στην δημοσιότητα, κάποια άλλα όχι, γιατί μπορεί να πλήξουν την εικόνα π.χ. ενός τραπεζικού συστήματος.
Στα υπόλοιπα, περί ΟΛΜΕ, συντεχνίες κλπ... ακολουθούν πιστά αυτά που κάνουν χρόνια. Έχουν συγκεκριμένες απόψεις, εκπροσωπούν συγκεκριμένα κόμματα, ιδεολογίες κλπ... Οπότε αναζητούν αφορμές για να ανέβουν στα κάγκελα. Γνωστή τακτική.
Ο άλλος ο αριστεροκεντρωοδεξιός Ψαριανός είχε κάποιο λόγο να κάνει αυτή την χυδαία ανάρτηση; Επειδή έμεινε ξανά εκτός Βουλής και έχασε το μεροκάματο; Για μένα απαράδεκτος. Και απορώ που ακόμη είναι στην ΝΔ αυτός ο τύπος.
Εκτός αν και η ΝΔ θέλει "Πολάκιδες", που έρχεται όμως σε άμεση αντίφαση με το αντιτοξικό αφήγημα του Μητσοτάκη. -
Καλημερα φιλε. Αδιαφορος ο Ψαριανος που απο οσο θυμαμαι αλλαζει τα κομματα σα τα πουκαμισα. Παει οπου εχει ψωμι για να μη πω κατι παραπανω. Απλα παρεθεσα αυτους για τους οποιους μιλησε. Οσο για το συστημα και για το πως αντεδρασε στην κυβερνοεπιθεση μοιαζει να ειναι πολυ καλα θωρακισμενο. Οι εξετασεις εγιναν με μια καθυστερηση 2 ωρων ως προς την εναρξη και μιας μερας για τα παιδια της Γ Λυκειου. Δεν εκλεισε για παντα, ουτε για εβδομαδες. Στη Γαλλια που ανεφεραμετα απο κυβερνοεπιθεσηεκλεισαν τα σχολεια για εβδομαδες. Παρομοια εχουν συμβει σε πολυ πιο προχωρημενες χωρες. Ειναι φρουτο της εποχης. Μη παιζουμε με την αγωνια παιδιων και γονεων. Υποψη πως και το δικο μου παιδι ξεκινησε με καθυστερηση μιας ωρας.
-
Παιδιά μην πάτε με τα ίδια ψηφοδέλτια μεθαύριο!
Θα σας δώσουν άλλα!
https://twitter.com/dafermoumaria/status/1663867775926902784?t=dAw_vHUhP9uaWuYVI5NE7w&s=19Αυτό το κάνουν όλοι ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Ζεις στην Ελλάδα ή μεγάλωσες στο εξωτερικό;
-
@spi_duster said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Καλημερα φιλε. Αδιαφορος ο Ψαριανος που απο οσο θυμαμαι αλλαζει τα κομματα σα τα πουκαμισα. Παει οπου εχει ψωμι για να μη πω κατι παραπανω. Απλα παρεθεσα αυτους για τους οποιους μιλησε. Οσο για το συστημα και για το πως αντεδρασε στην κυβερνοεπιθεση μοιαζει να ειναι πολυ καλα θωρακισμενο. Οι εξετασεις εγιναν με μια καθυστερηση 2 ωρων ως προς την εναρξη και μιας μερας για τα παιδια της Γ Λυκειου. Δεν εκλεισε για παντα, ουτε για εβδομαδες. Στη Γαλλια που ανεφεραμετα απο κυβερνοεπιθεσηεκλεισαν τα σχολεια για εβδομαδες. Παρομοια εχουν συμβει σε πολυ πιο προχωρημενες χωρες. Ειναι φρουτο της εποχης. Μη παιζουμε με την αγωνια παιδιων και γονεων. Υποψη πως και το δικο μου παιδι ξεκινησε με καθυστερηση μιας ωρας.
Καλή επιτυχία στα παιδιά, να νιώσουν τουλάχιστον πως δικαιώνονται οι κόποι τους και τα έξοδα των γονιών τους!
Γιατί η «επιτυχία» στη ζωή τους δεν θα κοθοριστεί απ τις Πανελλήνιες, πόσο μάλλον η ευτυχία τους.Για να μην είμαστε πάντα στη κόντρα και λέτε πως ειρωνεύομαι κλπ. ειδικά σε ένα τέτοιο θέμα, που σέβομαι πραγματικά την αγωνία των παιδιών και αποτελεί ένα πρώτο crash test.
Πως σας φαίνεται η δήλωση της ΠΡΩΗΝ Υπουργού Παιδείας, όπου 4 μέρες μετά που ορκίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποποιήθηκε των ευθυνών και δήλωσε άγνοια και αδυναμία;
Θα επηρεάσει αυτό την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο σας στην Αυτοδύναμη ΝΔ σε λίγες μέρες;
Όποιος θέλει απαντά, δεν απευθύνεται αποκλειστικά στον Ντάστερ, στον οποίο εύχομαι να πάρουν μια οικογενειακή χαρά απ τις εξετάσεις. -
@elteo said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Παιδιά μην πάτε με τα ίδια ψηφοδέλτια μεθαύριο!
Θα σας δώσουν άλλα!
https://twitter.com/dafermoumaria/status/1663867775926902784?t=dAw_vHUhP9uaWuYVI5NE7w&s=19Αυτό το κάνουν όλοι ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Ζεις στην Ελλάδα ή μεγάλωσες στο εξωτερικό;
Έτσι, είναι πατρογονική ελληνορθόδοξη παράδοσή μας!
Πως σας φαίνεται η παραπάνω δήλωση του Πρωθυπουργού ότι παραδίδει σταυρωμένα ψηφοδέλτια στους Νεοδημοκράτες που δεν τους θεωρεί ικανούς ούτε ένα σταυρό να βάλουν;
Θα επηρεάσει την ψήφο σας για Αυτοδύναμη ΝΔ σε λίγες μέρες; -
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Τέλη του 90 πόσο ήταν το κόστος κατασκευής;
Edit το βρήκα...
Οι εργατικές κατοικίες του ΠΑΣΟΚ που έχω βρει στοιχεία έδιναν το 1998 130.000 δρχ/τμ για ΝΕΌΔΜΗΤΟ σπίτι και όχι απλά μεταχειρισμένο σπίτι κάποιας ηλικίας. Δηλαδή φθηνότερα από τα φθηνότερα και μεταχειρισμένα της Αττικής.
Δηλαδή για ένα σπίτι ΝΕΟΔΜΗΤΟ στις τότε σύγχρονες εργατικές κατοικίες στα 110 τμ ήθελες €45Κ ενώ για ένα μεταχειρισμένο μιας μέσης ηλικίας σε μια μέση λαϊκή συνοικία.... €87Κ, Εάν μάλιστα έκανες και μια βασική ανακαίνιση μιας και δεν θα ήταν νέα σπίτια πάμε για 90-100Κ.
Δηλαδή πάνω από διπλάσιο κόστος!!! για έναν μέσο Έλληνα εργαζόμενο με τα εισοδήματα της εποχής.Δεύτερο edit,
Ο μέσος κατώτατος μισθός σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση για έγγαμο εργαζόμενο και δύο τριετίες ήταν €7.800/έτος δηλαδή σε περίπου 6 έτη αποπληρώνει μια εργατική κατοικία των 110τμ. Δηλαδή εάν δουλεύουν δύο εργαζόμενοι και ο μίσος μισθός του ενός πήγαινε στην αποπληρωμή τότε σε 12 έτη ξεπληρώνουν νεόδμητη κατοικία 110 τμ και χωρίς προκαταβολή ζώντας με 1,5 μισθό κάθε μήνα.
Αυτά βλέπει ο κόσμος και αναπολεί τα χρόνια και τις εποχες ΠΑΣΟΚ με τις εργατικές και κοινωνικές κατοικίες.
Αυτά! ......κύριε εργολάβε!.
Λαπ η εργατική κατοικία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ, γιατί είναι κρατικό, συνήθως εκτός σχεδίου, άρα η διαφορά τιμής που λες, είναι εικονική.
Αυτό είναι το όφελος με την εργατική κατοικία.
Ακόμα και αυτές που έγιναν για τους Ολυμπιακούς στο Μαρούσι στον Αγιο Θωμά, ήταν εκτός σχεδίου περιοχή με τεράστιες κρατικές εκτάσεις.
-
Τις εργατικές αυτοί που τις επαιρναν τις νοίκιαζαν και εμέναν αλλού (από το 1992 και μετά που μπήκαν αθρόα αλλοδαποί έβρισκες χαλαρά ενοικιαστές), γιατί ήταν χάλια σαν κατασκευή, περιοχή, γείτονες κλπ.
Οι μισθοί πρεπει να ανέβουν. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει σε πολλές χώρες, συνέβη και στην Ελλάδα, οι boomers (που στην Ελλάδα ήταν late bloomers ελαφρώς ετεροχρονισμενοι), αφού έφτιαξαν τα εργασιακά μισθούς κλπ για την πάρτη τους, και πήραν σπίτια και έχτισαν περιουσίες, όταν ήταν να παραδώσουν στα παιδιά τους αντί να τα βοηθήσουν έστησαν μια παγίδα με μεσαιωνικούς μισθούς και συνθήκες εργασίας, και μια πυραμίδα συντάξεων και παροχών πάλι για την πάρτη τους. Όταν αυτό είναι θεσμικά κατοχυρωμένο είναι απίστευτα δύσκολο να σπάσει, εξού και η αρνησιτεκνια και η φυγή στο εξωτερικό και η φθίνουσα πορεία της χώρας. -
... τι ποσοστό πρέπει να πάρει ο Κυριάκος για να πειστείς ότι όντως η ζωή επαληθεύει τα νούμερα, γίνονται επενδύσεις και βρίσκει ο κόσμος δουλεια; 50%;
Σκίσε τα πτυχία σου @lap , βάλε στην άκρη όλες τις οικονομικές θεωρίες, τα δεδομένα, τους δείκτες και τα στατιστικά.
Το ποσοστό στον Κυριάκο είναι ο νέος καθοριστικός οικονομικός δείκτης.
Εκμητσοτακισμος και στις επιστήμες πλέον...
Δεν είναι θέμα πτυχίων, (σιγά τις σπουδές που κάναμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Ούτε απ έξω από τα καλα ξένα πανεπιστήμια δεν έχουμε περάσει με τα δίδακτρα των 40-50Κ/έτος. Αυτά τα μυαλά που πάνε σε αυτα και δη με υποτροφίες είναι αλλού επιπέδου μυαλά δεν ασχολούνται με το forum και δη με τις κόντρες μας.), ούτε θεωριών ούτε δεικτών, στατιστικών και δεδομένων.
Ο κόσμος ψηφίζει με το ένστικτο και την προοπτική στην καθημερινότητα του. Σου λέει παίρνω επιδομα για κάθε τι που υπάρχει, μου υπόσχονται ένα ξεκάθαρο μέλλον χωρίς προβλήματα, λένε πως ξέρουν από οικονομία διότι ασκούν κριτική στους άλλους. Οκ τους πιστεύω. Γιατί όχι;;;
Το ίδιο συνέβαινε και επί πασοκ τόσες δεκαετίες.
Ο κόσμος θέλει να περνά καλά και με ξενοιασιά. 13 έτη κρίσης ήταν αυτά. Βαρέθηκε. Δεν θέλει ιδιολογιες, θέλει απλά να περνά καλά. Λίγοι ψηφίζουν με βάση την ιδεολογία και κοσμοθεωρία τους.
Για δες λοιπόν... Πριν τις εκλογές ο κόσμος δυστυχούσε. Το ψυγείο του ήταν άδειο από την "ακρίβεια Κούλη", το βράδυ δεν είχε λεφτά να ανάψει το φως στην παγωμένη του κάμαρη από την "ενεργειακή κρίση Κούλη". Τα "επιδόματα Κούλη" ήταν "ασπιρίνες", "πασατέμπος", "στάχτη στα μάτια", "κοροιδία" κλπ. Μετά τις εκλογές τα επιδόματα έγιναν XL παροχές επιπέδου εμιράτων που βοήθησαν να την περνάει ο κόσμος κοτσάνι και τον δωροδόκησαν να ξαναψηφίσει Κούλη.
Όταν μιλάμε για αύξηση ΑΕΠ και εξαγωγών αυτά οφείλονται μονομερώς στον πληθωρισμό, γνωστό τοις πάσοι άλλωστε ότι μια ενεργειακή κρίση είναι καλοδεχούμενη και βοηθάει την οικονομία... Όταν μιλάμε για ισοζύγιο ο πληθωρισμός πάει περίπατο, το ότι πληρώναμε διπλά και τρίδιπλα για αέριο και πετρέλαιο επιβαρύνοντας το ισοζύγιο ξεχνιέται...
(βελτίωση στο πρώτο τρίμηνο του 23, πέρασε στα μουγκά και αυτό https://www.kathimerini.gr/economy/562435405/kata-5-2-dis-meiothike-to-elleimma-isozygioy-trechoyson-synallagon/)Θα συμφωνήσω στο ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης ο κόσμος έδειξε να θέλει σταθερότητα και όχι "ρήξεις", "μάχες", "δήμητρες", κυβερνήσεις συνεργασίας που δεν έχουν προδιαγραφεί και είναι στο μιλητό κλπ. Μέσα σε όλα ο σύριζα κατάφερε να "κάψει" μέχρι και την απλή αναλογική. Θα δούμε βέβαια τι θα γίνει και στις επόμενες εκλογές, ουδείς γνωρίζει...
Ο μόνος τρόπος τελικά να κερδίσει ένα κόμμα στην Ελλάδα και να το αποδέχονται όλοι είναι να γίνει ΠΑΣΟΚ, να υιοθετήσει τις πολιτικές του σε περιόδους κρίσεων και ανάπτυξης. Ακόμα και οι δεξιοί είναι ΠΑΣΟΚ κατά βάθος που δεν το μαρτυρούν και απλά θέλουν να κερδίσει ενα δεξιό ΠΑΣΟΚ για να νιώθουν ότι κερδίζουν, αλλά ΠΑΣΟΚ.
Εσύ Lap αναπολείς την εποχή που ο κρατικός προυπολογισμός κάλυπτε την διαφορά κόστους κατοικίας και παροχής της στον "λαό". Εν ολίγης το κορόιδο που δεν έχει περιουσία και τυγχάνει απλά να έχει καλό μισθό, να επιδοτήσει δια των φόρων του τον "αναξιοπαθούντα" που δεν δηλώνει μία να αποκτήσει δική του περιουσία. Όχι, εγώ δεν την αναπολώ την εποχή αυτή.
Αν είδες, κάπως φάνηκε και στο πρόγραμμα του πασόκ ότι θέλει να μπήξει φόρους για να κάνει κοινωνική πολιτική. Πέραν των μεγαλόστομων αναγγελιών περί "φορολογίας του κεφαλαίου" εννοείται ότι όλα αυτά θα καταλήξουν και πάλι στην πλάτη όσων ήδη πληρώνουν αφού αυτοί έχουν μάθει να είναι υποζύγια και δεν θέλουμε να χάσουμε ψηφαλάκια από παραπέρα. Ο μόνος που δεν μιλάει για αύξηση φόρων είναι η ΝΔ -
Ρε σεις μη με προκαλείτε πάλι.
Πρώτα από όλα δεν αναπολώ μόνο εγώ ολη η νέα γενιά αναπολεί αυτές τις πολιτικές σε όλον τον πλανήτη. Χαμπάρι δεν έχετε πάρει. Όλα τα κοινωνικά δίκτυα νέων, και στο εξωτερικό αναφέρουν πως δεν μπορούν να ζήσουν. Και οτι η ζωή για τους γονείς τους ήταν πολύ ευκολότερη.
Το κόστος μιας κατοικίας που έχει φτιαχτεί σε τεράστιο πρότζεκτ με φθηνό ή δημόσιο οικόπεδο είναι πολύ μικρότερο. Υπαρχει οικονομία κλίμακας. Το κράτος τα πουλάει σε τιμές κόστους, χωρίς υπεραξία και κέρδος εργολάβου, δεν τα δίνει δωρεάν. Δεν μπαίνει μέσα όπως με το να πληρώνει άλλες παροχές. Το όφελος είναι πως ο λαός δεν πληρώνει την υπεραξία μιας αγοράς και του μένει διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί; Διότι το προϊόν είναι φουλ ανελαστικο είναι το βασικότερο προϊόν διαβίωσης. Ακόμα και ένα περιστέρι φτιάχνει μια φωλιά για τα αυγά του που θα γεννήσει. Όλα τα ζωα του πλανήτη φτιάχνουν μια φωλιά.
Άρα, είναι προς όφελος της οικονομίας να υπάρχουν εργατικές κατοικία. Να διαθέτει ο εργαζόμενος το εισόδημα του για αγορές και όχι για το βασικότερο αγαθό. Όπως επίσης πιέζουν και τις τιμές και το κόστος ενοικίων των ήδη υπαρχόντων σπιτιών προς τα κάτω, μοχλευοντας την αγορά. Εσύ σαν κλασικός δεξιός που δεν θέλει τέτοιου είδους παρεμβάσεις του κράτους στην αγορά στέγης έχασες όλα τα νιάτα σου να πληρωνεις δάνειο ενός απλου σπιτιού με μια υπεραξία που σε 30 έτη θα είναι ενα μέτριο σπίτι και τίποτα παραπανω. Ολη σου την εργασιακή σου ζωή για αυτό θα δούλευες.
Επίσης μη μου πετάτε το δημόσιο που θα το πληρώνει κάποιος άλλος για μου ανάβετε τα λαμπάκια....
ΟΛΟΙ ΣΑΣ είτε εσείς είτε οι συγγενείς σας, ζείτε από τα έσοδα του δημοσίου σε κάποια θέση του δημοσίου. Εγώ και οι άλλοι σας πληρώναμε και σας πληρώνουμε. Αλλά όταν είναι για τα δικά σας έσοδα δεν μιλάτε, τότε είναι καλό πράγμα ο φόρος στους άλλους, όταν όμως πρόκειται για την διευκόλυνση κάποιας άλλη κοινωνικής ομάδας, εκτός από εσάς και δη των νέων και χαμηλόμισθων, ξαφνικά εμφανίζεται ο φόρος και ο φόρος. Είπαμε όλοι πληρώνουμε φόρους βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Ακόμα και ο άσχετος και ξένος τουρίστας φόρους πληρώνει.
Όσο για τους νέους, επειδη δεν τα ξέρατε. Όλες οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατώτατου μισθού και πάρτ ταιμ. Ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας πάνω από τον βασικό μισθός. Αυτό σημαίνει πως με τον βασικό δεν νοικιάζεις σπίτι για να ζήσεις. Ενώ όπως έβαλα το παράδειγμα με στοιχεία στα τέλη του 90 ζούσες άνετα με δύο βασικούς μισθούς και αγόραζες έστω εργατικό σπίτι 110τμ !!!!!!
Έχει μειωθεί η ανεργία αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να είναι μη παραγωγικοί για την οικονομία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μικρότερη του μέσου πληθωρισμού οπότε δεν υπάρχει κάποια βελτίωση εξού και πως τα επιδόματα είχαν μεγάλο γκέλ στην κοινωνία. Ήταν πραγματικά βοηθητικά.
-
Πρώτα από όλα δεν αναπολώ μόνο εγώ ολη η νέα γενιά αναπολεί αυτές τις πολιτικές σε όλον τον πλανήτη. Χαμπάρι δεν έχετε πάρει.
Παραδόξως όταν ήμουν κι εγώ "νέα γενιά" επί πασόκ πουθενά δεν άγγιξαν εμένα ή τους δικούς μου οι πολιτικές αυτές. Οπότε τα παιδιά μου δεν έχουν κάτι να αναπολήσουν, σε διαβεβαιώ για αυτό.
Το κόστος μιας κατοικίας που έχει φτιαχτεί σε τεράστιο πρότζεκτ με φθηνό ή δημόσιο οικόπεδο είναι πολύ μικρότερο. Υπαρχει οικονομία κλίμακας. Το κράτος τα πουλάει σε τιμές κόστους δεν τα δίνει δωρεάν.
Αν είναι να τα δίνει σε "τιμές κόστους" καμία αντίρρηση, μαζί σου. Πρέπει βέβαια να μου πεις και από ποιον κωδικό του προυπολογισμού (που πλέον πρέπει να είναι και πλεονασματικός) θα βγει το ποσό αυτό.
Άρα, είναι προς όφελος της οικονομίας να υπάρχουν εργατικές κατοικία. Να διαθέτει ο εργαζόμενος το εισόδημα του για αγορές και όχι για το βασικότερο αγαθό. Εσύ σαν κλασικό δεξιός που δεν θέλει τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχασες όλα τα νιάτα σου να πληρωνεις δάνειο ενός απλου σπιτιού με μια υπεραξία που σε 30 έτη θα είναι ενα μέτριο σπίτι και τίποτα παραπανω. Ολη σου την εργασιακή σου ζωή για αυτό θα δούλευες.
Προφανώς και είναι προς όφελος της κοινωνίας να υπάρχουν φτηνές εργατικές κατοικίες. Το θέμα όμως είναι ποιοι τις παίρνουν και ποιοι τις πληρώνουν.
Επίσης μη μου πετάτε το δημόσιο που θα το πληρώνει κάποιος άλλος για μου ανάβετε τα λαμπάκια....
ΟΛΟΙ ΣΑΣ είτε εσείς είτε οι συγγενείς σας, ζείτε από τα έσοδα του δημοσίου σε κάποια θέση του δημοσίου. Εγώ και οι άλλοι σας πληρώναμε.
Ορίστε ???
Αλλά όταν είναι για τα δικά σας έσοδα δεν μιλάτε είναι καλό πράγμα ο φόρος στους άλλους, όταν είναι για την διευκόλυνση κάποιας άλλη κοινωνικής ομάδας, ξαφνικά εμφανίζεται ο φόρος και ο φόρος. Είπαμε όλοι πληρώνουμε φόρους βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Ακόμα και ο άσχετος και ξένος τουρίστας φόρους πληρώνει.
Το ελληνικό κράτος θεωρεί τον μη εχοντα περιουσία αλλά με "καλό μισθό" (οι συριζαίοι το έβαλαν στα 20Κ το όριο) πλούσιο και αρνί για σφάξιμο ενώ τον έχοντα περιουσία που δεν παρουσιάζει έσοδα αναξιοπαθούντα και πτωχό. Μέχρι να αλλάξει κάτι σε αυτό, εγώ γνώμη δεν αλλάζω. Το ότι όλοι πληρώνουν έμμεσους φόρους δεν μου λέει απολύτως τίποτα, ΟΛΟΙ πληρώνουν έμμεσους φόρους, ακόμη και αυτοί που πληρώνουν μεγάλους άμεσους.
Όσο για τους νέους, επειδη δεν τα ξέρατε. Όλες οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατώτατου μισθού και πάρτ ταιμ. Ελάχιστες νέες θέσεις εργασοαςείναι πάνω από τον βασικό μισθός. Αυτό σημαίνει πως με τον βασικό δεν νοικιάζεις σπίτι για να ζήσεις. Έχει μειωθεί η ανεργία αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να είναι μη παραγωγικοί για την οικονομία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μικρότερη του μέσου πληθωρισμού οπότε δεν υπάρχει κάποια βελτίωση εξού και πως τα επιδόματα είχαν μεγάλο γκέλ στην κοινωνία. Ήταν πραγματικά βοηθητικά.
Οι νέοι πάντως θεώρησαν ότι μια δουλειά με "κατώτατο μισθό" ή "part time" είναι μάλλον καλύτερη από την ανεργία και δινει καλύτερη προοπτική για ένα ξεκίνημα από το απόλυτο τίποτα. Είδες τι ψήφισαν κατά πλειοψηφία στις εκλογές, θα δούμε βέβαια τι θα ψηφίσουν και στις επόμενες...
-
Πρώτα από όλα δεν αναπολώ μόνο εγώ ολη η νέα γενιά αναπολεί αυτές τις πολιτικές σε όλον τον πλανήτη. Χαμπάρι δεν έχετε πάρει.
Παραδόξως όταν ήμουν κι εγώ "νέα γενιά" επί πασόκ πουθενά δεν άγγιξαν εμένα ή τους δικούς μου οι πολιτικές αυτές. Οπότε τα παιδιά μου δεν έχουν κάτι να αναπολήσουν, σε διαβεβαιώ για αυτό.
Και εγώ σε διαβεβαιώνω για το αντίθετο. Ρωτώντας τελικά γνωρίζω οικογένεια που πήραν σπίτι σε εργατική κατοικία της εποχής πασοκ, στις σύγχρονες. Εδώ μέσα στην συζήτηση υπάρχουν και μέλη που απέκτησαν εργατική κατοικία.
Το κόστος μιας κατοικίας που έχει φτιαχτεί σε τεράστιο πρότζεκτ με φθηνό ή δημόσιο οικόπεδο είναι πολύ μικρότερο. Υπαρχει οικονομία κλίμακας. Το κράτος τα πουλάει σε τιμές κόστους δεν τα δίνει δωρεάν.
Αν είναι να τα δίνει σε "τιμές κόστους" καμία αντίρρηση, μαζί σου. Πρέπει βέβαια να μου πεις και από ποιον κωδικό του προυπολογισμού (που πλέον πρέπει να είναι και πλεονασματικός) θα βγει το ποσό αυτό.
Πολύ απλά με δανεισμό μέσω μιας δημόσιας τράπεζας στέγης, τα οποία κεφάλαια μιας και δεν θα υπάρχουν ανάγκη για κέρδη ενώ θα υπάρχει και κρατική εγγύηση (σαν αυτή που το κράτος δίνει στις καταθέσεις στις ιδιωτικές τράπεζες) μέχρι την πώληση του διαμερίσματος θα είναι σε πολύ καλή λογιστική κατάσταση. Η εγγυήσεις μπορούν αν βρεθούν από τη μη διαγραφή χρεών προς το δημόσιο κάτι μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Κάτι εκατομμύρια είναι αυτά.
Άρα, είναι προς όφελος της οικονομίας να υπάρχουν εργατικές κατοικία. Να διαθέτει ο εργαζόμενος το εισόδημα του για αγορές και όχι για το βασικότερο αγαθό. Εσύ σαν κλασικό δεξιός που δεν θέλει τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχασες όλα τα νιάτα σου να πληρωνεις δάνειο ενός απλου σπιτιού με μια υπεραξία που σε 30 έτη θα είναι ενα μέτριο σπίτι και τίποτα παραπανω. Ολη σου την εργασιακή σου ζωή για αυτό θα δούλευες.
Προφανώς και είναι προς όφελος της κοινωνίας να υπάρχουν φτηνές εργατικές κατοικίες. Το θέμα όμως είναι ποιοι τις παίρνουν και ποιοι τις πληρώνουν.
Όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Θα καλπάζει η εσωτερική αγορά. Εξήγησα με το παράδειγμα πως ένα ζευγάρι εργαζομένων με βασικό μισθό μπορούν να εξελιχθούν στην ζωή τους.
Σου εξηγησα. Οι αγοραστές τους τις πληρώνουν. Εσύ πως το πλήρωσες το σπίτι σου;Επίσης μη μου πετάτε το δημόσιο που θα το πληρώνει κάποιος άλλος για μου ανάβετε τα λαμπάκια....
ΟΛΟΙ ΣΑΣ είτε εσείς είτε οι συγγενείς σας, ζείτε από τα έσοδα του δημοσίου σε κάποια θέση του δημοσίου. Εγώ και οι άλλοι σας πληρώναμε.
Ορίστε ???
Δεν έχεις εργαστεί στο δημόσιο και εσύ και οι άλλοι πετυχημένοι; Οι γυναίκες σας δεν εργάζονται στο δημόσιο; Και αν όχι εσυ οι περισσότεροι δεξιοί εδώ μέσα δεν έχουν συγγενείς τους στο δημόσιο.
Αλλά όταν είναι για τα δικά σας έσοδα δεν μιλάτε είναι καλό πράγμα ο φόρος στους άλλους, όταν είναι για την διευκόλυνση κάποιας άλλη κοινωνικής ομάδας, ξαφνικά εμφανίζεται ο φόρος και ο φόρος. Είπαμε όλοι πληρώνουμε φόρους βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Ακόμα και ο άσχετος και ξένος τουρίστας φόρους πληρώνει.
Το ελληνικό κράτος θεωρεί τον μη εχοντα περιουσία αλλά με "καλό μισθό" (οι συριζαίοι το έβαλαν στα 20Κ το όριο) πλούσιο και αρνί για σφάξιμο ενώ τον έχοντα περιουσία που δεν παρουσιάζει έσοδα αναξιοπαθούντα και πτωχό. Μέχρι να αλλάξει κάτι σε αυτό, εγώ γνώμη δεν αλλάζω. Το ότι όλοι πληρώνουν έμμεσους φόρους δεν μου λέει απολύτως τίποτα, ΟΛΟΙ πληρώνουν έμμεσους φόρους, ακόμη και αυτοί που πληρώνουν μεγάλους άμεσους.
Να σου λέει διότι οι έμμεσοι φόροι είναι μεγαλύτεροι. Επίσης ακόμη και ένας στα όρια φτώχιας πληρώνει που είναι άδικο αλλά τελικά πληρώνει. Οπότε μην αισθάνεσαι μόνο εσύ κορόιδο, το ίδιο αισθάνεται και ο πτωχός.
Όσο για τους νέους, επειδη δεν τα ξέρατε. Όλες οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατώτατου μισθού και πάρτ ταιμ. Ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας είναι πάνω από τον βασικό μισθός. Αυτό σημαίνει πως με τον βασικό δεν νοικιάζεις σπίτι για να ζήσεις. Έχει μειωθεί η ανεργία αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να είναι μη παραγωγικοί για την οικονομία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μικρότερη του μέσου πληθωρισμού οπότε δεν υπάρχει κάποια βελτίωση εξού και πως τα επιδόματα είχαν μεγάλο γκέλ στην κοινωνία. Ήταν πραγματικά βοηθητικά.
Οι νέοι πάντως θεώρησαν ότι μια δουλειά με "κατώτατο μισθό" ή "part time" είναι μάλλον καλύτερη από την ανεργία και δινει καλύτερη προοπτική για ένα ξεκίνημα από το απόλυτο τίποτα. Είδες τι ψήφισαν κατά πλειοψηφία στις εκλογές, θα δούμε βέβαια τι θα ψηφίσουν και στις επόμενες...
Η ανεργία έπεφτε σταδιακά και σταθερά και επί Αλέξη και επί Κυριάκου.
Οι νεοι που πήγαν να ψηφίσουν ναι έτσι ψήφισαν.
-
Όσο για τους νέους, επειδη δεν τα ξέρατε. Όλες οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατώτατου μισθού και πάρτ ταιμ. Ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας πάνω από τον βασικό μισθός. Αυτό σημαίνει πως με τον βασικό δεν νοικιάζεις σπίτι για να ζήσεις. Ενώ όπως έβαλα το παράδειγμα με στοιχεία στα τέλη του 90 ζούσες άνετα με δύο βασικούς μισθούς και αγόραζες έστω εργατικό σπίτι 110τμ !!!!!!
Έχει μειωθεί η ανεργία αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να είναι μη παραγωγικοί για την οικονομία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μικρότερη του μέσου πληθωρισμού οπότε δεν υπάρχει κάποια βελτίωση εξού και πως τα επιδόματα είχαν μεγάλο γκέλ στην κοινωνία. Ήταν πραγματικά βοηθητικά.Είναι η ανάπτυξη τύπου Μητσοτάκη.
Άσε γιατί με το ζόρι κρατιέμαι μην αρχίσω τα βρισίδια για τις αναπτύξεις τους.
Ανάπτυξη τύπου Manpower, Adecco, Randstad, Icap, Accenture, Mellon, και όλων αυτών των κρεατομηχανών που έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα σαν καρκινώματα και κανιβαλίζουν την αγορά εργασίας.
Για αυτό φίλε μου @lap δεν πάω σε καμιά συνάντηση του φόρουμ. Κατάλαβες γιατί; Γιατί ανήκω σε άλλη κατηγορία ανθρώπων. Στους δούλους. Και εγώ πάρε/δώσε με λουδοβίκους και λόρδους δεν θέλω. Είμαι σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν θέλω και πολύ για να πλακωθώ στα χαστούκια.
-
Δεν έχεις εργαστεί στο δημόσιο και εσύ και οι άλλοι πετυχημένοι; Οι γυναίκες σας δεν εργάζονται στο δημόσιο; Και αν όχι εσυ οι περισσότεροι δεξιοί εδώ μέσα δεν έχουν συγγενείς τους στο δημόσιο.
Απ όσο θυμάμαι όχι... Απέχω επίσης πολύ από το να είμαι "πετυχημένος". Ο ενφια μου είναι διψήφιος αν αυτό σου λέει κάτι. Γενικά δεν ξέρω γιατί πιστεύεις ότι οι πάντες εδώ μέσα είχαν γονείς σε δεκο που πήραν "από το πασόκ" θηριώδη εφάρπαξ και συνταξάρες και τα έκαναν τούβλα ή εργαστικές κατοικίες τα οποία υμείς απολαμβάνουμε...
Να σου λέει διότι οι έμμεσοι φόροι είναι μεγαλύτεροι. Επίσης ακόμη και ένας στα όρια φτώχιας πληρώνει που είναι άδικο αλλά τελικά πληρώνει. Οπότε μην αισθάνεσαι μόνο εσύ κορόιδο, το ίδιο αισθάνεται και ο πτωχός.
Σε διαβεβαιώ όμως ότι αυτός που δηλώνει πτωχός αλλά ζει "κανονικά" μόνο κορόιδο δεν αισθάνεται. Μια χαρά περνάει πληρώνοντας μόνο έμμεσους φόρους. Τους οποίους αν θέλει τους περιορίζει κιόλας αν ζοριστεί μειώοντας μέρος της κατανάλωσής του.
-
@storm Δεν χρειάζεται να θυμώνεις. Σε καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ακόμα και για ανθρώπους με γνώσεις και τόνους εμπειρίας σαν και εσένα. Σκέψου για ένα παιδάκι που μόλις βγαίνει στην εργασία.
Εγώ δεν πάω για τον αντίθετο λόγο, διότι δεν θα μπορώ να μαλώνω εδώ μέσα.
Οκ, μπερδεύτηκα. Νόμιζα πως εργάστηκες στο δημόσιο. Το θυμόμουν που το λέγαμε. Μάλλον με άλλον συζητούσα και δεν θυμάμαι σωστά!
Οι περισσότεροι δεξιοί που ξέρω δουλεύουν στο δημόσιο ή οι συγγενείς τους και φωνάζουν για τους φόρους.
Στις κατοικίες λοιπόν εάν χτίσουν 150Κ κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές εάν οι 80Κ πάνε στην Αττική εκτός του ότι κάποιοι θα αποκτήσουν ωραιότατα σπίτια σε τιμές κόστους θα παρασύρουν και τις τιμές της αγοράς προς τα κάτω. Διπλό το όφελος εκτός από όσους έχουν σπίτια και τα νοικιάζουν και όσους πωλούν οικόπεδα και χτίζουν σπίτια με υπεραξία.
Το πρόβλημα που εντοπίζω είναι πως η εργατική κατοικία γίνεται αφορμή για πελατιακες σχέσεις μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων. Ίσως μια διαδικασία σαν το ΑΣΕΠ με άλλους τρόπους θα πρέπει να εδραιωθεί για να δίνεται η δυνατότητα να προταθεί η κατοικία σε κάποιους που το έχουν ανάγκη και ζητούν κατοικία σε μια περιοχή. Ακόμα μια αν δεν απευθύνονται σε πρώτη φάση στη μεσαία τάξη ρίχνουν το κόστος ενοικίασης η αγοράς των υπολοίπων ιδιωτικών κατοικιών και έτσι όλοι έχουν όφελος
-
Το πρόβλημα που εντοπίζω είναι πως η εργατική κατοικία γίνεται αφορμή για πελατιακες σχέσεις μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων.
Μα ακριβώς αυτό είναι το θέμα! Γι αυτό γράφω ποιος πληρώνει τις κατοικές και ποιος τις παίρνει...
Για πες μου άραγε αν "συνδικαλιστούν" οι δικαιούχοι και αρχίσουν με κάποια αφορμή (κρίση, "δεν πληρώνω", "πάρτε τα από τους πλούσιους" κλπ) να μην τις αποπληρώνουν τι κάνεις; Έχεις δημιουργήσει από το πουθενά ένα πολιτικό πλέον πρόβλημα που θα καταμετράται σε 600 χιλιάδες ψηφαλάκια. Εν ολίγης κανείς δεν θα ακουμπάει τους "κακοπληρωτές" και τις εγγυήσεις θα τις φορτωθεί ι προυπολογισμός εις βάρος των υπολοίπων... -
Μα και τώρα στις ιδιωτικές τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων που πήγαν ως χρήμα σε τσέπες εργολάβων, το κράτος τις αναχρηματοδότησε με κάτι δεκάδες δις και εδώ και σε πολλές δυτικές χώρες. Οπως επίσης το κράτος εγγυάται στους καταθέτες των ιδιωτικών τραπεζών μέχρι 100Κ τις καταθέσεις τους.
Δηλαδή τώρα που μιλάμε αυτό που φοβάσαι έχει συμβεί ούτως ή άλλως εδώ και ετη με την διαφορά ότι όλη η αγορά έχει φουσκώσει λόγω της υπεραξίας των ακινήτων που φέρνει έσοδα σε εργολάβους, και μπόνους σε στελέχη τραπεζών.
Από την άλλη το δημοσιονομικό όφελος από την πτώση των τιμών της στέγασης σε όλη την αγορά λόγω της μόχλευσης των εργατικών κατοικιών που χαλάει τη σούπα στα παρασιτικά επαγγέλματα της οικονομίας, θα ήταν σημαντικό καθώς θα αύξανε το διαθέσιμο εισόδημα και την ενεργή ζήτηση των πολιτών. Διότι πολύ απλά η στέγαση είναι το πιο ανελαστικο προϊόν που υπάρχει μαζί με το νερό. Οπότε μια πολιτική που εστιάζει στο όσο δυνατόν μικρότερο κόστος αυτού, αυτομάτως απελευθερώνει εισόδημα για όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της οικονομίας τα οποία λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για το δημόσιο ταμείο και τα οικονομικά. Δηλαδή είναι άλλο πράγμα να ζητάς τιμές κόστους σε ένα πλήρως ανελαστικο προϊόν και άλλο το να επικαλείσαι ως αντίλογο τη φράση "να μην κάνει το κράτος τον επιχειρηματία."
Δηλαδή, θα υπάρχει κάπου ένα όριο στο πλήθος των εργατικών κατοικιών που πέρα αυτό το όποιο δημοσιονομικό κόστος, λόγω των εγγυήσεων, θα επιφέρει όφελος στην οικονομία και θα το αποσβένει.
-
Άσχετο, ο Κυριάκος λένε θα κάνει υπουργείο στέγασης;;;; Κάπου το άκουσα. Αληθεύει;
Αν ναι πολύ σωστό!!!Λογικά θα απασχολείται με οτι συζητούμε πιο πάνω. Αν όντως κάνει τέτοιες πολιτικές ναι θα γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ
-
Μα και τώρα στις ιδιωτικές τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων που πήγαν ως χρήμα σε τσέπες εργολάβων, το κράτος τις αναχρηματοδότησε με κάτι δεκάδες δις και εδώ και σε πολλές δυτικές χώρες. Οπως επίσης το κράτος εγγυάται στους καταθέτες των ιδιωτικών τραπεζών μέχρι 100Κ τις καταθέσεις τους.
Δηλαδή τώρα που μιλάμε αυτό που φοβάσαι έχει συμβεί ούτως ή άλλως εδώ και ετη με την διαφορά ότι όλη η αγορά έχει φουσκώσει λόγω της υπεραξίας των ακινήτων που φέρνει έσοδα σε εργολάβους, και μπόνους σε στελέχη τραπεζών.
Από την άλλη το δημοσιονομικό όφελος από την πτώση των τιμών της στέγασης σε όλη την αγορά λόγω της μόχλευσης των εργατικών κατοικιών που χαλάει τη σούπα στα παρασιτικά επαγγέλματα της οικονομίας, θα ήταν σημαντικό καθώς θα αύξανε το διαθέσιμο εισόδημα και την ενεργή ζήτηση των πολιτών.
Δηλαδή, θα υπάρχει κάπου ένα όριο στο πλήθος των εργατικών κατοικιών που πέρα αυτό το όποιο κόστος στα δημόσια οικονομικά λόγω των εγγυήσεων θα επιφέρει όφελος στην οικονομία και θα το αποσβένει.
Βέβαια η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε επειδή μπιστόλιασε το κράτος τα ομόλογά του με το PSI αλλά ποιος τα θυμάται αυτά τώρα...
Και αφού έγινε μια φορά η χρεωκοπία γιατί να μην ξαναγίνει; Μαθημένοι είμαστε πια, τι έχω να φοβάμαι, καλά τα λες. Σκέψου ότι εδώ έχουμε πόλεμο με τα funds που διαχειρίζονται τραπεζικά δάνεια, ποιος θα τολμήσει να βγάλει από εργατική κατοικία τον "εργάτη" που την έχει αν αυτός δεν πληρώνει το αντίτιμο της αξίας της στο "κράτος"; Το ίδιο είναι Lap να χρωστάς σε μια τράπεζα με το fund πάνω από την κεφάλα σου, το ίδιο να χρωστάς στο "κράτος"; Τι θα μπιστολιάσεις άραγε πιο εύκολα, το τραπεζικό σου δάνειο ή μια οφειλή κατοικίας στο "κράτος" για να κάνεις διακοπούλες;
Όχι, δεν είμαι κατά της εργατικής κατοικίας. Αλλά στο παρελθόν το ελληνικό κράτος έχει επιδείξει χείριστες επιδόσεις σε ανάλογα έργα (σκέψου τι ρεμούλα θα πέσει όταν θα τις χτίζουν, δες τα σπίτια στο ολυμπιακό χωριό για να φανταστείς την τελική ποιότητα) και βέβαια στο αλισβερίσι με τους πιθανούς "κατόχους" θα κυριαρχίσει η ψηφοθηρία.
-
Το psi έγινε διότι πτωχεύσαμε δημοσιονομικά, μη ξεχνάμε την γενεσιουργό αιτία, και οι πιστωτές μας δεν δεχόταν μονομερές κούρεμα μονάχα των δικών τους ομολόγων για τη μεταφορά του χρέους μας σε άλλες μορφές.
Οπότε και η πρώτη ανακεφαλαίωση ήταν απότοκο κάποιων συνθηκών και κάποιων αποτελεσμάτων των δημοσίων οικονομικών. Όπως λέω πάντα την ξεχνάτε αυτήν την περίοδο. Είναι η περίοδος που πτωχεύσαμε υπό την ευθύνη κάποιων πολτικων και άντε να μην βάλω μέσα μονάχα ένα κομμα
Ας δούμε το παράδειγμα που έβαλα πιο πάνω. Μια οικογένεια με δύο βασικούς κατώτατους μισθούς το 1998 αποπληρωνε το ΝΕΌΔΜΗΤΟ σπίτι της και τι σπίτι, μιλάμε για 110τμ, μέσα σε 12 έτη με 1,5 μισθό διαθέσιμο προς κατανάλωση. Να το πάμε στα 25 έτη να τους μένει 1,8 μισθοι/μήνα;;;;
Αντιθέτως το δάνειο εκείνη την εποχής στα ιδιωτικά σπίτια και όχι νεόδμητα είναι το 50% των εισοδημάτων τους. Δηλαδή ζουν με 1 μισθό για 20-25 ετη. Η αγοραστική τους δύναμη ως οικογένεια είναι σχεδόν η μιση από τους άλλους στην εργατική κατοικία.
Ποιος είναι πιο επιφοβος σε μια κρίση να κοκκινισει το δάνειο του;
Για την ποιότητα είναι ευθύνη και του κράτους που αντί να βάλει δημόσιους επιστατες που να υπογράφουν για αποπληρωμή με ρήτρες μόνο αν γίνει σωστά η δουλειά από τους ιδιώτες εργολάβους, τα δίνει σε ιδιώτες εργολάβους ολόκληρο το έργο. Αυτοί βγάζουν από παντού κέρδος.
Το ίδιο συμβαίνει και στα ιδιωτικά σπίτια. Έχεις δει σπίτι με δωμάτια χωρίς πριζες; Μάρμαρα πάνω σε ποταμίσια άμμο που βγάζει υγρασία κτλ;;; Άθλια είναι και τα ιδιωτικά νεότερα κτήρια. Εργολάβοι της πλάκας γαρ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2