-
Ακόμη λιγότεροι σταθμοί από όσους υπολόγιζα βάζει η Τέσλα, θυμίζω είχα προβλέψει 12 χωρίς τα νησιά. Σύμφωνα με το λινκ που έβαλα στην προηγούμενη σελίδα, μόνο μοντέλα με 80/85άρα μπαταρία και πάνω μπορούν να βγάλουν 300 χλμ. άνετα.Ανετα εννοώ 4 άτομα με αποσκευές,ερκοντίσιο,130χαω στην εθνική συνεχώς.
-
Η απόσταση Λαμία-Θεσσαλονίκη δεν είναι άνετη για όλα τα μοντέλα της Tesla. Μιλάμε για 300 χιλιόμετρα και δεδομένου ότι κανείς δε θα ξεκινήσει από τη Λαμία στο 100% (γιατί αυτό θα απαιτούσε πολλή ώρα φόρτισης), η Θεσσαλονίκη θα έρχεται πολύ αργά και βασανιστικά. Με ταχύτητα κίνησης 90 χιλιόμετρα την ώρα και με την μπαταρία σε μονοψήφιο νούμερο. Δεν είναι όλα τα μοντέλα Long Range, ούτε όλα φρέσκα. Υπάρχουν μοντέλα 7-8 ετών με μειωμένη αυτονομία. Ήθελε έναν σταθμό ακόμα στο ενδιάμεσο ΚΑΙ για αυτούς.
Φαντάζομαι πως στο απώτερο μέλλον θα υπάρξουν επιπλέον σταθμοί, κι αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω: απ' ότι φαίνεται σε πρώτη φάση θα είναι φειδωλοί για να καλύψουν τα απολύτως απαραίτητα και δεν 'θα βρέξει σταθμούς φόρτισης' όπως ίσως περίμεναν πολλοί που ανυπομονούν να στραφούν στη ηλεκτροκίνηση. Πιθανόν όμως να σχετίζεται και με παράγοντες όπως τί ρευματοδότηση είναι εφικτή ανα τοποθεσία (ένα τυπικό πάρκινγκ προφανώς δεν θα έχει τις προδιαγραφές), αν και που βρίσκονται διαθέσιμα ΣΕΑ και ίσως τί σχεδιασμό έχουν κι άλλες εταιρείες, ώστε να μην μπλέκουν η μια στα χωράφια της άλλης για αρχή... (μη ξεχνάμε και τα συμφέροντα-ιδιοκτησία του τμήματος αυτοκινητοδρόμου απ' τη κάθε εταιρείας, που τους πήρε χρόνια και ζαμάνια να μπορούν να μοιράσουν έστω τα ηλεκτρονικά διόδια, κι αυτό ακόμη δεν το κάνουν πλήρως. Αν κάποια ανάδοχος εταιρεία σχετίζεται με παρόχους ρεύματος πιθανόν να δρα ανταγωνιστικά στη Τεσλα)
-
Ακόμη λιγότεροι σταθμοί από όσους υπολόγιζα βάζει η Τέσλα, θυμίζω είχα προβλέψει 12 χωρίς τα νησιά. Σύμφωνα με το λινκ που έβαλα στην προηγούμενη σελίδα, μόνο μοντέλα με 80/85άρα μπαταρία και πάνω μπορούν να βγάλουν 300 χλμ. άνετα.Ανετα εννοώ 4 άτομα με αποσκευές,ερκοντίσιο,130χαω στην εθνική συνεχώς.
χμμ, κάντα 80-110 το πολύ τα χιλιόμετρα και για λόγους νομιμότητας και για να βγαίνει η μπαταρία, καθώς τα Τέσλα τα καταγράφει συνεχώς και ο ηλεκτρονικός τους ρουφιάνος νομίζω
-
Θεωρούμε ότι ξεκινάμε από την Αθήνα με την μπαταρία στο 100%. Ας υποθέσουμε ότι θα φτάσουμε στη Λαμία με την μπαταρία στο 60% για τα μοντέλα Long Range ή με 40% για αυτά με τη μικρή μπαταρία. Ταχύτητα κίνησης στα 120. Εκεί θα γεμίσουμε στο 90%, το παραπάνω απαιτεί πολλή ώρα και παραπάνω κόστος για να επιτευχθεί, άρα δε συμφέρει.
Τα μοντέλα Long Range θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύοντας με 120 (όχι παραπάνω όμως) με μονοψήφιο ποσοστό στην μπαταρία (κάπου μεταξύ 5 και 10%). Κανένα πρόβλημα. Είτε θα πάνε για ύπνο και θα φορτίσουν στο σπίτι/ξενοδοχείο είτε θα πάνε για γέμισμα, εφόσον θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους ή εφόσον δεν έχουν πρόσβαση σε φορτιστή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα μοντέλα που έχουν μικρότερη μπαταρία θα καλύψουν την ίδια απόσταση, ταξιδεύοντας όμως με 100 και θα φτάσουν πάλι ξελιγωμένα. Θεωρώ ότι το σωστό θα ήταν να υπάρχει ακόμα μια στάση στο ενδιάμεσο, ώστε να μην υφίσταται αυτή η ανασφάλεια. Βέβαια, οι κάτοχοι Tesla θα αντιτείνουν ότι το σύστημα του αυτοκινήτου λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα και σε πληροφορεί διαρκώς για το ποια είναι η αυτονομία σου, πού βρίσκεται ο επόμενος φορτιστής, με ποια ταχύτητα πρέπει να κινείσαι για να φτάσεις άνετα εκεί. Κι από ό,τι έχω δει σε βιντεάκια στο εξωτερικό, τα δεδομένα είναι πάντα απαισιόδοξα (δηλαδή σου λέει ότι θα φτάσεις με 10% και τελικά φτάνεις με 20%), μάλλον για να πιάσουν το χειρότερο σενάριο ή για να αποθαρρύνουν τους πιο ριψοκίνδυνους. Παρ' όλα αυτά, ένας σταθμός φόρτισης ακόμα θα ήταν ευεργετικός για την ξενοιασιά.
Επίσης, δεν μπορούμε να περιμένουν πλημμύρα φορτιστών από τη στιγμή που δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα αυτοκίνητο στην ελληνική αγορά. Όταν αρχίσουν οι πωλήσεις, μπει κάνα φράγκο στο σακούλι, δείξει η αγορά ότι αγκαλιάζει τη μάρκα, τότε θα δούμε και περισσότερους φορτιστές.
Επίσης, είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου αυτό που ισχύει σε όλα τα ηλεκτρικά: δεν τα αγοράζεις αν δεν έχεις εξασφαλισμένη φόρτιση σε καθημερινή βάση.
-
Ερώτηση.. κατά τη διαδικασία της φόρτισης τι ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες ? Δλδ μπορώ να φορτίσω υπό βροχή ή υπό χιονόπτωση ?
Πάω πχ χωριό . Ναι οκ αν πάω και έρθω παίζει να τη βγάζω με μια φόρτιση σε ένα ηλεκτρικό με μεγάλη αυτονομία. Έλα όμως που θέλω να κάνω και τις βόλτες μου στην περιοχή οπότε αναγκαστικά να πρέπει να βρώ ένα τρόπο να φορτίσω στο ενδιάμεσο.
Θα μπορώ να 'τραβήξω μπαλαντέζα' σε μη κλειστό χώρο πάρκινγκ ή δεν παίζει ως σενάριο ?
-
Μη βάζεις έξτρα ζητήματα!!!
Είπαμε η αυτονομία και η φόρτιση είναι θέματα από μόνα τους!!! Βάζεις και άλλους παράγοντες στη μέση???
Καιρικές συνθήκες, επηρεάζουν την αυτονομία από μόνες τους, την φόρτιση ακόμα περισσότερο (νερό και μεγάλης έντασης ρεύμα μαζί) σε κλειστό χώρο οκ, σε ανοιχτό??? Ειδικά θέμα μπαλαντέζας στο χωριό (να είναι η μπαλαντέζα σε πολύ καλή κατάσταση από μόνωση, και να μην βρέχεται η ένωση μπαλαντέζας φις και φις αμαξιού (μονωτική ταινία κάργα μου μυρίζει).
Γμτ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχουν πολλά θέματα να λυθούν για να πούμε ότι η ηλεκτροκίνηση έχει ουσιαστική προοπτική στην Ελλάδα.
-
https://carselectric.gr/tesla-pou-tha-valei-tous-fortistes-tis-stin-ellada/
Aς μου εξηγησει καποιος γιατι Σπαρτη και οχι Τριπολη? Τρελλο το βλεπω. Επισης αυτοι που θα ερχοντε με πλοιο απο Ιταλια θα εχουν αρκετη φορτιση να βγαλουν το ταξιδι και μετα να πανε στην Αθηνα; Και αυτο μου φαινεται παραξενο.
-
Πολύ ωραίο και ποιοτικό το 500e! (και 3πορτο,αν έχεις μικρά παιδιά)
Αυτό και το Honda e, μου αρέσουν. Βέβαια η αυτονομία τους είναι μικρή (το 500 βγαίνει σε 2 εκδόσεις με μικρή 24άρα μπαταρία αυτον. 170χλμ. και μεγάλη 42άρα 300χλμ.), αλλά ίσως για αποκλειστικά πόλη και με τις μικρές μπαταρίες φαίνονται καλά. Το ΑΜΙ είναι άλλη ιστορία,πολύ πιο φθηνό,πιο εύκολη φόρτιση,αλλά θα το έλεγα περισσότερο κλειστό μοτοποδήλατο παρά αυτοκίνητο.
Πάντως κι εγώ πιστεύω,πως η διάδοση της ηλεκτροκίνησης είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει από οχήματα πόλης παρά από μεγαλύτερων κατηγοριών που χρειάζονται μεγαλύτερες αυτονομίες κι επέκταση δικτύου φόρτισης σε μεγάλες αποστάσεις,εκτός πόλεων.Και για τη χώρα μας, μάλλον μιλάμε για λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από τώρα.
500Ε θα το αγορασω μαλλον αλλα μονο αν η τιμη πεσει στα 16κ ευρω. Εχω γκαραζ με πριζα κλπ. Μαλλον απο ολα τα ηλεκτρικα αυτο μου κανει περισσοτερο κυριως γιατι θελω μικρο για τις πολεις και να χωραει ανετα στο γκαραζ. Ποσο να κανει σε 6 μηνες?
-
500Ε θα το αγορασω μαλλον αλλα μονο αν η τιμη πεσει στα 16κ ευρω. Εχω γκαραζ με πριζα κλπ. Μαλλον απο ολα τα ηλεκτρικα αυτο μου κανει περισσοτερο κυριως γιατι θελω μικρο για τις πολεις και να χωραει ανετα στο γκαραζ. Ποσο να κανει σε 6 μηνες?
τώρα κάνει 19.970 με την επιδότηση, δεν πιστεύω σε διαφορετική τιμή μετά από 6 μήνες. σε κανα δυο χρόνια να το δεις δυο χιλιαρικα κάτω αλλά θα ισχύει η επιδότηση? αν έχεις πάρκινγκ πάρτο κ σε αυτή την τιμή, αν κάνεις χιλιόμετρα (πάνω από 20.000) μέσα στην πόλη θα τα βγάλεις τα χρήματα σου κ θα έχεις κ χαμηλό κόστος συντήρησης. Κ ειναι κ ομορφούλικο κ θα γουατάρει κ η γυναίκα. Θα με θυμηθείς φίλε, κάνε την κίνηση σου.
-
wantone wrote:
τώρα κάνει 19.970 με την επιδότηση, δεν πιστεύω σε διαφορετική τιμή μετά από 6 μήνες. σε κανα δυο χρόνια να το δεις δυο χιλιαρικα κάτω αλλά θα ισχύει η επιδότηση? αν έχεις πάρκινγκ πάρτο κ σε αυτή την τιμή, αν κάνεις χιλιόμετρα (πάνω από 20.000) μέσα στην πόλη θα τα βγάλεις τα χρήματα σου κ θα έχεις κ χαμηλό κόστος συντήρησης. Κ ειναι κ ομορφούλικο κ θα γουατάρει κ η γυναίκα. Θα με θυμηθείς φίλε, κάνε την κίνηση σου.
Δεν εχω αναγκη για αμαξι τωρα ειδικα σε εποχες Κορονα που δεν παω πουθενα. Στο μελλον και εφοσων πεσουν οι τιμες τοτε θα το παρω αν το χρειαζομαι. Θα το παρω μονο αν η εμπηρεια αγορας ειναι παρομοια με να αγορασεις εναν ακριβο υπολογιστη. Ειναι ειναι να παρακαλαμε να μπλεκουμε με υψηλα κοστολογια κλπ τοτε θα μεινω με το υπαρχον καινουριο BMW θερμικο για αλλα 15 χρονια.
-
Προβλέπω ότι σε έξι μήνες, το 500άρακι θα κοστίζει ακριβώς το ίδιο με τώρα. Οπότε, αν σου αρέσει, μην περιμένεις να φθηνύνει, ίσως αυτό γίνει σε καμιά τριετία, όχι σε ένα εξάμηνο.
Η φόρτιση είναι δυνατή κι ασφαλής υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Δηλαδή στη Νορβηγία, που τα 60% των πωλήσεων μπαίνουν στην πρίζα, τι κάνουν; Τα φορτίζουν κάθε καλοκαίρια; Αυτά για τους πιστοποιημένους φορτιστές, όχι στην μπαλαντέζα στο χωριό σου. Εκεί θα είσαι προσεκτικός, όπως θα έκανες κι αν τραβούσες μπαλαντέζα μέχρι την άλλη άκρη του οικοπέδου για να σουβλίσεις το αρνί ή να φωταγωγήσεις ένα δέντρο. Λογικά, επειδή δε θα έχεις τριφασικό ρεύμα στο χωριό, θα ρυθμίσεις την ένταση της φόρτισης στην πιο χαμηλή ρύθμιση. Με αυτό τον τρόπο, δε θα έχεις 15 χιλιόμετρα προσλαμβανόμενης αυτονομίας ανά ώρα αλλά λιγότερα. Γενικώς, έχουμε στο μυαλό μας ότι η φόρτιση με σούκο είναι συμπληρωματική κι όχι η κύρια φόρτιση*, δηλαδή μην περιμένεις ότι θα φτάσεις με το Model S Plain των 100 kWh στο χωριό μετά από 600 χιλιόμετρα, θα το μπριζώσεις στο πλυσταριό και το επόμενο πρωί θα είσαι έτοιμος για να γυρίσεις πίσω. Βέβαια, αν έχεις το νου σου και το μπριζώνεις όποτε επιστρέφεις σπίτι, τότε τα 10 χιλιόμετρα/ώρα θα αυγατίσουν.
Αναφορικά με την επιλογή της Σπάρτης αντί για την Τρίπολη, φαντάζομαι ότι έχει να κάνει αφενός με την κάλυψη της νότιας Πελοποννήσου, αφού τα Tesla θα έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα ή την Πάτρα ή όπου αλλού φορτισμένα. Δεύτερον, ίσως η Sparta να αντηχεί αλλιώς στα ώτα των τουριστών από την Τριπολιτσά. Άλλωστε, αυτή είναι η πρώτη φάση, εικάζω ότι σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη... Όπως μας δείχνει η διεθνής εμπειρία, το δίκτυο των ταχυφορτιστών διαρκώς επεκτείνεται, ακόμα και σε χώρες που τις θεωρούμε υπερπλήρεις.
Επίσης, τα Tesla μπορούν να φορτίσουν κι αλλού, όχι μόνο στους δικούς τους φορτιστές. Δηλαδή βγαίνει ο Ευρωπαίος στην Πάτρα κι είναι ξελιγωμένος. Θα πάει να φρεσκαριστεί στον Ψαθόπυργο, δε θα περιμένει να φτάσει στην Αθήνα.
*Εξαίρεση τα μοντέλα με μικρή αυτονομία, κάτω των 150 χιλιομέτρων. Δηλαδή ένα Leaf πρώτης γενιάς, μια παλιά i3, τα C-Zero, Mitsubishi και τα ηλεκτρικά Smart. Αυτά, σε ένα βράδυ μπορούν πολύ άνετα να πάνε από το 10 στο 90% και να είναι ετοιμοπόλεμα το πρωί για τον αστικό κάματο.
-
Ερώτηση.. κατά τη διαδικασία της φόρτισης τι ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες ? Δλδ μπορώ να φορτίσω υπό βροχή ή υπό χιονόπτωση ?
Πάω πχ χωριό . Ναι οκ αν πάω και έρθω παίζει να τη βγάζω με μια φόρτιση σε ένα ηλεκτρικό με μεγάλη αυτονομία. Έλα όμως που θέλω να κάνω και τις βόλτες μου στην περιοχή οπότε αναγκαστικά να πρέπει να βρώ ένα τρόπο να φορτίσω στο ενδιάμεσο.
Θα μπορώ να 'τραβήξω μπαλαντέζα' σε μη κλειστό χώρο πάρκινγκ ή δεν παίζει ως σενάριο ?
Δεν ξέρω τί ηλεκτρονικά έχουν τα αυτοκίνητα επάνω τους για τη φόρτιση, δεν έχω δει ποτέ, αλλά επειδή είμαι άνθρωπος που πάντα παίρνω ως βάση το worst case senario για να μένουν τουλάχιστον τα μισά τα ρούχα, το βρίσκω πολύ ριψοκίνδυνο και 'wishfull thinking' που λέμε και στο χωριό που θα πάμε να φορτίσουμε με τη μπαλατέζα...
σκέφτομαι πως για να είναι επαρκώς μονωμένη για υπαίθριο χώρο από καλώδιο μέχρι φις η μπαλατέζα, και να μπορεί να σηκώσει όλα τα αμπέρ που μπορεί να τραβήξει το αμάξι και να δώσει η πρίζα χωρίς να ανάψει το καλώδιό της (και για επαναλαμβανόμενες χρήσεις, όχι μια φορά και πέταμα...), θα πρέπει να κοστίζει κανα 200άρι ευρώ και να έχει σοβαρές πιστοποιήσεις, όχι Lidl (αν κι αυτοί δεν πουλάνε μάπα πράμα συνήθως) και κάτι τύπου 'Alex Pack' που πωλούνταν κάποτε... έπειτα θα πρέπει να χει κι ένα σοβαρό πίνακα και καλωδίωση το σπίτι στο χωριό, κι όχι σαν εξωραϊσμένο σεράι του '60 που έχουμε πολλοί απ' τον παππού, γιατί αν δε βάλουμε καμιά φωτιά κουμπώνοντας σοβαρή και συνεχόμενη κατανάλωση, θα πέφτει η ασφάλεια, το ρολόι 50ετίας θα έχει ζόρια, θα προκαλέσει πρόβλημα στη κατοίκηση... μετά όπως διαβάζω εδώ, για να πεις πως θα φορτίσεις φουλ να είσαι έτοιμος να γυρίσεις μέσα σε παλιόκαιρο, κίνηση και μποτιλιάρισμα, θέλει 2 εικοσιτετράωρα συνεχόμενα... αν κάνεις και τίποτα βόλτες στα πέριξ, πας για μπάνιο κλπ. θα έρχεται μία η άλλη η ημερήσια φόρτιση με τις βόλτες και θα περισσεύει ελάχιστο μπάτερι τζούς για το ταξίδι της επιστροφής... δηλαδή είναι ελαφρώς επικουρική η φόρτιση μπαλατέζας από τυπική σούκο των ~10 Amp που έχουμε στο χωριό και δεν μπορείς να στηριχτείς σε αυτή, εκτός κι αν το χωριό είναι λίγο παραπέρα απ' τα Οινόφυτα...
-
Εξαιρετικά ενδιαφέρον, τόσο για όλες τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει όσο - κυρίως - για την τεχνολογία του ηλεκτροκινηήτρα (αλλά και των μπαταριών). Διαβάστε π.χ.:
' Για παράδειγμα ο κινητήρας είναι μεν σύγχρονος, αλλά όχι μόνιμου μαγνήτη. Η διέγερσή του ρότορα γίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα και είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο υλοποιείται σε κινητήρα με ισχύ πάνω από 100 kW.
Το πρώτο πλεονέκτημα από αυτό είναι ο ιδανικός τρόπος με τον οποίο αποδίδονται τα 400 Nm (0-5.000 ) και οι 286 PS. Η πολύ αθόρυβη λειτουργία ακόμα και στις 17.000 rpm του ορίου είναι ακόμα ένα προσόν, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακός είναι ο βαθμός απόδοσης που αγγίζει το 93%. Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό προτέρημα που δεν έχει να κάνει με τον κινητήρα τον ίδιο: Καθότι δεν υπάρχει μαγνήτης δεν απαιτούνται σπάνια ορυκτά υλικά, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται 67% λιγότερο κοβάλτιο (ανά kW) από το μέσο όρο.'
https://www.drive.gr/test-drives/dokimi/dokimazoyme-tin-bmw-ix3
-
Κατανοητά τα παραπάνω. Στην μόνιμη κατοικία ας πούμε υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές. Στα χωριά των περισσοτέρων όμως ακόμα κι αν έχουμε σχετικά νέο οίκημα, σπάνια θα βρείς τριφασικό,κλειστούς χώρους πάρκινγκ και είναι οι καιρικές συνθήκες πιο άγριες και άστατες. Επίσης εκτός από ασύμφορες είναι και αδύνατες τέτοιες εγκαταστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις.Εξ ού και οι απορίες.
Πάντως περισσότερο από τις τιμές το θέμα για εμένα με τα ηλεκτρικά παραμένει η πρακτικότητα ανεφοδιασμού. Είπαμε να κάνουμε τη ζωή μας ποιοτική και εύκολη και όχι να βάζουμε μπελάδες στο κεφάλι μας. Εγώ υπέρ τους είμαι αλλά στο κατάλληλο timing.
-
@Mastoras: Προς το παρόν, όπως έχουμε συζητήσει, τα ηλεκτρικά στην Ελλάδα είναι μόνο για την πόλη και λίγο περιαστικά. Ειδικότερα στην Ελλάδα με τέτοια μορφολογία και τόσα ορεινά χωριά αλλά και νησιά, η πρακτικότητα ενός ηλεκτρικού θα είναι πάντα αμφισβητήσιμη και προβληματική. Δεν γίνεται να μπουν φορτιστές σε πάρα πολλά μέρη, τα οποία και λόγω μορφολογίας αδειάζουν την μπαταρία για πλάκα. Εαν πάς Καρπενήσι π.χ. έχει τόσο ανηφόρα για πολλά χιλιόμετρα και προφανώς καμία δυνατότητα τοποθέτησης φορτιστών...σε πολλά σημεία δεν έχει ούτε ρεύμα! Και πόσα τέτοια μέρη έχουμε στην χώρα μας?
-
σημαινει οτι ανα 15-20μ θα πρέπει να υπαρχει τετοια φορτιση αλλιως θα παιζουμε μπουνιες ποιος θα πιασει την καλη την θεση διπλα εκτος αν πιστευουμε οτι θα αμολάμε καλωδια μπαλαντεζες μεσα στα σπασμένα πεζοδρομια και μεσα στα νερα που θα τα κατουράνε και θα τα χεζουν οι σκυλοι...
Εδώ είναι και όλο το 'ζουμί' που δεν αντιλαμβάνονται όσοι δεν έχουν ταξιδέψει πολύ ή ζήσει εκτός Ελλάδος...
στις 'μη υπανάπτυκτες' περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, γενικώς όπου ΔΕΝ 'είναι Βαλκάνια', είναι τελείως μα τελείως διαφορετική και ξεκάθαρη η χρήση γης, η διαμόρφωση των περιοχών για κατοίκηση, οι ήδη υπάρχουσες υποδομές δικτύων (ενέργειας-τηλεπικοινωνιών), όλο το αστικό τοπίο και περιβάλλον, για δεκαετίες ήδη!
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν αυτοί είναι ένα γενικό 'μερεμέτι' για λίγους μήνες και να έχουν 'παντού' φόρτιση Δ.Χ.
Στην Ελλάδα (και τις υπόλοιπες 'Μεσανατολίτικες' πόλεις των Βαλκανίων υποθέτω) ΤΙ θα πρωτοκάνουμε απ' όλα αυτά;
-
Μπαλαντεζα. Εγω αυτο θελω να δω...μπαλαντεζες στα πεζοδρομια. Δεν ξεχνας και που εχεις παρκαρει. Ακολουθεις το καλώδιο μεχρι το αυτοκινητο.
-
Χαχαχα να πας διακοπες σε περιοχη χωρις ρευμα με ηλεκτρικο αυτοκινητο
Τη φατσα του τυπα απο την οδικη βοηθεια θα θελα να δω......
-
Ακριβώς τα ίδια σκέφτομαι Φάνη, εσύ και μερικοί άλλοι τα εκφράζετε καλύτερα και πιο fancy
Δεν είναι οτι δε θέλω τα ηλεκτρικά το ξαναλέω, υπάρχει όλη η καλή θέληση, αλλά αν υποψιαστώ οτι πάνε να μου τα επιβάλουν με αντικίνητρα στα θερμικά και με το στανιό θα ξυπνήσει ο ελληνάρας μέσα μου και θα τα ντριμπλάρω σα το μακαρίτη τον Μαραντόνα
-
Πέρα από την πλάκα, στα ηλεκτρικά παίζει ήδη μπαλαντέζα, χρόνια τώρα. Στην οδό Υπάτης στη Βάρη, παρκάρει i3 έξω από μονοκατοικία. Μέσα από τα κάγκελα και την πρασινάδα ξεπροβάλλει η απόληξη της μπαλαντέζας, οπότε φισώνει ο κάτοχος κι όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Βέβαια, δεν έχω περάσει βράδυ, να δω αν το καλώδιο του αυτοκινήτου είναι στο πάτωμα ή αιωρείται μες στα σκοτάδια κι ενοχλεί.
Επίσης, στον κεντρικότερο δρόμο τού Κορωπίου παρκάρει Mitsubishi (το αντίστοιχο του Citroen C-Zero) και φορτίζει με μπαλαντέζα από το μπαλκόνι.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης