-
@bekiaris: με βρίσκεις σύμφωνο!! Απλά πιστεύω ότι σε 2-3 χρόνια (που θα έχουμε ξεπεράσει το βρεφικό στάδιο) θα έχουμε καλύτερα αυτοκίνητα με μεγαλύτερη αυτονομία και ταυτόχρονα χαμηλότερη τιμή. Επισης, π.χ. με €20-22.000 μπορείς να αγοράσεις υβριδικό Τογιότα που είναι αρκετά κοντά στην ηλεκτροκίνηση (πιο κοντά απο τα απλά θερμικά), χωρίς να ξεφύγεις πολύ στην τιμή και να έχεις και ένα πολύ αξιόλογο αυτοκίνητο σήμερα. Αλλά σίγουρα τα αυτοκίνητα σήμερα είναι αρκετά ακριβά γενικά.
-
@bekiaris συμφωνώ με τα τελευταία post με σένα και με το Φάνη, δεν γράφω γενικά, ότι είμαστε κατά των ηλεκτρικών, απλά το πραγματικό πεδίο χρήσης τους είναι λίγο εξειδικευμένο αυτή τη στιγμή, και επειδή μένουνε Ελλάδα, και εδώ θα το χρησιμοποιούμε, και όχι Νορβηγία/Δανία, αναφερουμε κάποιους παράγοντες που κάνουν την αγορά τους εξειδικευμένη περίπτωση, αυτή τη στιγμή.
Εγώ σαν gadge-τακιας και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, την ψάχνω εδώ και καιρό για κάθε τι ηλεκτρικό, αλλά ακόμη δεν έχω βρει κάτι να με βολεύει, είμαι σίγουρος ότι μέσα στην επόμενη 5ετια (καλά να είμαστε) θα έχω ένα ηλεκτρικό όχημα, αλλά αυτό περισσότερο επειδή έχω πλήθος οχημάτων και μου αρέσει η εξειδίκευση, όχι επειδή μπορεί να γίνει το κύριο όχημά μου.
Είμαι επίσης σίγουρος, ότι το κύριο οικογενειακό μας αυτοκίνητο θα είναι ακόμη diesel.
Φιλικά όλα αυτά, δεν έχουμε κανέναν πόλεμο, όταν μας συμφέρει θα πάρουμε όλοι ηλεκτρικά, να είσαι σίγουρος, αλλά περιμένουμε να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση.
Η γνώμη μου επίσης είναι, ότι θα υπάρξει ένα ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, που οι πωλήσεις ηλεκτρικών θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες των υποδομών και δυνατότητες φόρτισης, δηλαδή ακόμη και η πτώση των τιμών, για 2-3 χρόνια δεν θα τα κάνει no brainer, καθώς θα έχουν ξεπεράσει σε απόλυτους αριθμούς τις υποδομές της χώρας μας για να στηρίξει έναν αξιόλογο (σε αριθμούς) στόλο ηλεκτρικών. Μάλλον μετά το 2025 θα δούμε μία κανονικότητα και θα βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για mainstream επιλογές στην Ελλάδα.
-
Το μειονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μόνο ένα και αυτό είναι η μπαταρία (βλ. χρόνος φόρτισης, αυτονομία). Τα υπόλοιπα 2 αφορούν τις υποδομές, κατά πρώτον τα σημεία φόρτισης και κατα δεύτερον και πολύ σημαντικότερο τις υποδομές των ηλεκτρικών δικτύων.
Για μένα πίσω από την πολιτκή της ΕΕ για την μείωση των ρύπων (όπως και στον τομέα της ενέργειας) κρύβεται μια τεράστια υποκρισία. Αντί να σπρώχνει 'επενδύσεις' και πολιτικές που τελικά αφορούν και μπορούν να εφαρμοστούν από μια ελάχιστη μειοψηφία αγοραστών, (αντίστοιχης κοινωνικής τάξης) αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μετακυλήσουν το κόστος ανάπτυξης σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα τους, η πρώτη φροντίδα θα έπρεπε να ήταν η αντικατάσταση του απίστευτα γερασμένου αριθμού οχημάτων, τα οποία μολύνουν 200 φορές παραπάνω και κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, μέσω γενναίων επιδοτήσεων προς το αγοραστικό κοινό και αλλαγής της ληστρικής φορολόγησης. Έτσι και άμεση περιβαλλοντολογική βελτίωση θα είχαμε σε όλα τα αστικά κέντρα και ο κόσμος θα είχε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί με ασφάλεια. Η βελτίωση των ΚΕΚ άλλωστε έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα είτε μέσω της χρήσης υβριδικών συστημάτων ή/και αυτόνομα (βλ πχ τον skyactive X της mazda).
Αντ' αυτού κάθονται και συζητάνε στα σοβαρά σενάρια κατάργησης των ΚΕΚ από το 2025 λες και αν όλοι αύριο είχαμε τζάμπα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα το κάναμε και κάτι, και καθόμαστε και μετράμε αν ΕΝΑ ηλεκτρικό αυτοκίνητο σήμερα ειναι καλύτερο και φιλικότερο απο ΕΝΑ αντίστοιχο με ΚΕΚ. Ωραία είναι. Ε και;
Η ηλεκτροκίνηση έχει χρόνο μπροστά της για να ωριμάσει και να γίνει προσιτή στο κοινό (αν γίνει ποτέ)...
...και για να μην παρεξηγηθώ εννοείται ότι είμαι υπερ της ηλεκτροκίνησης, άλλωστε απασχολούμαι σε αυτόν τον τομέα.
Η εξέλιξη και η εφαρμογή της θα πρέπει να ακολουθεί τις τεχνολογίες και τις κοινωνίες όπως αναπτύσσονται, δεν μπορεί να 'επιβληθεί' με αυτόν τον τρόπο που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια.
-
Τι ωραία που συζητάμε όταν θέλετε πάντως, χωρίς ακραιότητες, χωρίς ειρωνείες, χωρίς να κουραζόμαστε. Ευγε!!! συμφωνώ με τα παραπάνω κ χαίρομαι που λέμε τα καλά κ τα κακά της ηλεκτροκίνησης οπως πραγματικά ειναι, κ οχι οπως θέλει να τα βλέπει η κάθε μερια.
-
Τι ωραία που συζητάμε όταν θέλετε πάντως, χωρίς ακραιότητες, χωρίς ειρωνείες, χωρίς να κουραζόμαστε. Ευγε!!! συμφωνώ με τα παραπάνω κ χαίρομαι που λέμε τα καλά κ τα κακά της ηλεκτροκίνησης οπως πραγματικά ειναι, κ οχι οπως θέλει να τα βλέπει η κάθε μερια.
Βρε συ, ίδια μεριά είμαστε, οι 'καταναλωτές'!
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα!
Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, π.χ στις 2 κύριες κατοικίες μου (Αθήνα και επαρχία) δεν προβλέπεται ΚΑΝΕΝΑΣ ένοικος να πάρει ηλεκτρικό πριν από εμένα, και οι πυλωτες χωράνε 3 και 4 αυτοκίνητα (σε συνολικά 20 διαμερισματων περίπου).
Εδώ και 3 μήνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε να βάλουμε σύρμα για να μην μπαίνουν περιστέρια σε κάτι μεριές, σκέψου να αρχίσω να τους λέω για θέσεις φόρτισης και τα τοιαύτα! Άσε που παρκάρω στον ακάλυπτο και όχι σε πυλωτη, και στο άλλο παρκάρω κάτω από κάτι ελιές..αν βρώ! Και είναι εκτός κέντρου και οι 2 πολυκατοικίες. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ακόμη τα πράγματα.
-
Σήμερα με πήγαν βόλτα με Model 3 Long Range (4,4' για το 0-100) και μου υποσχέθηκαν να με πάνε και με Performance (3,2'). Ένα μόνο νιώθω: https://www.youtube.com/watch?v=_lgfxpu7_YU
Τι διαστημόπλοιο ήταν αυτό... Τι ονειρικό όχημα! Σας χαρίζω όλα τα ΜΗ Tesla τού κόσμου (εντάξει, κρατάω μια πισινή και την Taycan). Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές οδοντόκρεμες. Ειδικά αν αναλογιστεί τα χρήματα που κοστίζει, το λες και κλεψιά.
-
Έχει καταιγιστική επιτάχυνση...αλλά η Taycan είναι πολύ ανώτερη αλλά και αρκετά πιο ακριβή.
-
Δεν ήταν μόνο η επιτάχυνση. Έχω ξαναμπεί σε δυνατά αυτοκίνητα. Ήταν ακαριαίο, μου προξενούσε γέλιο (όπως στα βιντεάκια στο Youtube. Κι όχι, δεν άρχισα να τσιρίζω). Μου άρεσε πάρα πολύ το πώς φίλτραρε τις λακούβες. Ερωτεύτηκα την οθόνη και το ηχοσύστημά του. Το αμάξι ήταν όνειρο. Κόκκινο με λευκό εσωτερικό.
Κι η πλάκα είναι ότι δεν ήταν καν το γρήγορο. Η άλλη πλάκα είναι ότι μπαίνουν οι κάτοχοι Model S και το περιγράφουν ως κοτέτσι (μπροστά στα δικά τους).
-
Έπρεπε να φορας μπλούζα με ανοιχτό μπούστο και την ζώνη ανάμεσα.
-
Άσε, γιατί στα 107 κιλά μου, δε θες να με δεις με ανοιχτό μπούστο και τη ζώνη ανάμεσα χαχαχα!
-
Η φάση είναι Τζιμ Κάρεϊ στο Ηλίθιος και Πανηλίθιος. Την πέφτει στη μορφονιά, τη ρωτάει αν υπάρχει πιθανότητα να τα φτιάξουν, του απαντάει 'μία στο εκατομμύριο' κι αυτός σκάει τρελό χαμόγελο. So there is a chance και φεύγει ευτυχισμένος! Τελικά είναι ξεκάθαρα πώς θα μεταφράσεις τα νούμερα. Άνθρωποι που όλοι τη μέρα κατηγορούν τα ηλεκτρικά, αγάλλονται που ένα 10% δε δηλώνει ενθουσιαμένο με την επιλογή του, αγνοώντας το βροντερό 90%. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!
βασικά όποιος ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ να καταλάβει πως οι άνθρωποι ΔΕΝ κατηγορούν τα Ηλεκτρικά, αλλά λένε πως αυτά τα οχήματα είναι ακόμη ανώριμα για το ευρύ κοινό και δεν είναι δυνατόν να το εξυπηρετήσουν στη παρούσα φάση, δεν πρόκειται να το καταλάβει. Λέγε λέγε τα επόμενα 10-20 χρόνια, στο τέλος θα πεσει μέσα ο dimsabas, και θα χω και γω ηλεκτρικό, αλλά αυτός θα ψάχνει ακόμη αν πρέπει να πάρει πετρογκάζι ή μαζουτ, ενώ τα υπέροχα αυτά Ηλεκτρικά που προκαλούν οργασμούς στους ιδιοκτήτες τους, ειναι ΗΔΗ ΕΔΩ...
-
Ο λόγος που το Τέσλα και το ταυκάν τα λες και κλεψιά σε αυτή την τιμή είναι απλός: είναι κλεψιά. Γιατί,απλούστατα, δεν έχουν τέλος ταξινόμησης και φόρο πολυτελείας. Αν είχαν θα κόστιζαν 2 φορές πάνω, και βάλε.
-
Το Μ3 έχει κι επιδότηση, τα υπόλοιπα όχι.
-
Εκανε τεστ ο Ματ ο γνωστός όλες τις εκδόσεις model 3 ταυτόχρονα. Ψαχτο να το δεις. Από στάση το performance πάει πολύ δυνατά. Εν κινήσει το long range όμως είναι πάαααρα πολύ κοντά.
Το έχουν παρακάνει με το long range σε vfm και επιδόσεις. Αν ακριβήνει δε θα εκπλαγώ.
-
https://www.facebook.com/685902660/posts/10159168965992661/
Είναι η δεύτερη φορά που διαβάζω ότι η ηλεκτρική εκδοχή είναι απλώς το καλύτερο μοντέλο τής γκάμας. Η πρώτη ήταν με τη Φαμπιάτου και το ηλεκτρικό Mini.
Κάτι αντίστοιχο έχω γράψει κι εγώ για το e-Up, αλλά δε μετράει γιατί δεν είμαι δημοσιογράφος.
-
Δεν με αφήνει να δω το ποστ στο ΦΒ. Τι λέει? Για ποιο μοντέλο είναι?
-
Μιχάλης Γεωργιάδης, 500e.
-
Ερχεται σε λιγο καιρο το ID3 με τιμη πολυ κοντα στα 30Κ απο οτι εμαθα, με καποιες εκπτωσεις στον εξοπλισμο και την μικρη μπαταρια φυσικα.
-
https://www.zougla.gr/automoto/news/article/ton-martio-pouli8ikan-stin-elada-8984-aftokinita
Βάζω τα στοιχεία γιατί έχουμε εντονο θετικό πρόσημο. Και τι βλέπουμε; 70% full θερμικα. Άκρως λογικό για τη χώρα και τις ανάγκες/δυνατότητες της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της.
Τώρα ότι κάποιος μπορεί να εκταμιευσει τα χρηματα για 500e και cooper SE αλλά δε θα έπαιρνε τα competizione και JCW αντιστοιχα...
Προσοχή, δε μιλάω για άλλα ηλεκτρικά, αλλά για τα συγκεκριμένα δύο. Θα προτιμούσε δλδ κάποιος να ακουμπήσει 24Κ και 33Κ αντίστοιχα όχι για τις κορυφαίες θερμικές εκδόσεις 2 οδηγοκεντρικοτατων αυτοκινήτων με στυλ κιόλας αλλά για να τα πάρει 'μπριζατα'...
-
Ερχεται σε λιγο καιρο το ID3 με τιμη πολυ κοντα στα 30Κ απο οτι εμαθα, με καποιες εκπτωσεις στον εξοπλισμο και την μικρη μπαταρια φυσικα.
Το αυτό με είπε και μένα πωλητής στην Αργυρούπολη. Με την επιδότηση θα πέσει στα 25-25,5. Η αλήθεια είναι ότι για όποιον δεν ταξιδεύει, η μεγάλη μπαταρία είναι περιττό κόστος. Σε χρήματα, σε βάρος, σε περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από την άλλη, η μεγάλη μπαταρία είναι ξενοιασιά και σου επιτρέπει να ταξιδεύεις και με 120-130, κάτι που δεν κάνεις με τις μικρές εκδόσεις αν μιλάμε για μακρινό ταξίδι. Όχι για Σπάτα-Ελευσίνα, εκεί πας και με 160άρες.
Εδώ τα στοιχεία του: https://ev-database.org/car/1127/Volkswagen-ID3-Pure-Performance
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης