-
Μιλάω για ηλεκτρικά όχι για υβριδικά. Τα υβριδικά δεν ήρθαν για να μείνουν, είναι μια μεσοβέζικη λύση και θα εξαφανιστούν σχετικά σύντομα -λίγα χρόνια μετά την εξαφάνιση των αμιγώς θερμικών. Με βάση τα σχετικά άρθρα και τις σοβαρές αναλύσεις που διαβάζω τελευταία τα ηλεκτρικά θα κυριαρχήσουν στις πωλήσεις στις αναπτυγμένες περιοχές (Βόρεια Αμερική, Ε.Ε., κ.α.) συντομότερα απ' ό,τι πιστεύουμε συνήθως. Όταν λέω σύντομα δεν εννοώ σε πέντε χρόνια αλλά όχι και σε δεκαετίες σίγουρα. Φυσικά οι φτωχές περιοχές του πλανήτη θα συνεχίσουν να έχουν τα θερμικά σαπάκια για πολύ καιρό ακόμα και το γεγονός αυτό θα διατηρήσει τις πωλήσεις συμβατικών κινητήρων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Googlαρε ένα σχετικό άρθρο το οποίο αναφέρεται στο κόστος των μπαταριών και σε άλλα ενδιαφέροντα, που λέει μεταξύ άλλων ότι δε θα υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να αγοράσει κανείς αυτοκίνητο με κινητήρα εωτερικής καύσης μετά το 2025:
'Electric cars 'as cheap to manufacture' as regular models by 2024' | Environment | The Guardian
Όταν ένα ηλεκτρικό θα μπορέσει να φορτίσει σε 5 λεπτά και να βγάλει 500 χλμ, τότε θα αντικαταστήσει τα θερμικά και τα υβριδικά. Ως τότε οι αναλύσεις που διαβάζεις είναι για γέλια.
-
Το θεμα ειναι που θα το πανε οι εταιρειες. Αν κοψουν τις επιλογες αγορας θα αναγκασουν και τον ελληνα που παρκαρει 500μ μακρια απο το σπιτι του να αγοράσει ηλεκτρικο ( αφου τον βάλουν να δανειστει και να επιδοτηθει!). Είναι τόσο ανωμαλοι οι κυβερνόντες και τόσο πιονια που ότι πουν οι γερμανοι θα το κανουν χωρις να απαιτήσουν τιποτα.
Πρωτα θα παρουμε ηλεκτρικα και μετα θα βάλουν τον κολλήτο που εκανε αλουμινια μετα μασκες αλεξιπτωτα και μετά θα τραβαει καλωδια και θα στηνει φορτιστές...οπότε καταλαβαίνετε ποσο καλα θα δουλεύουν...
Αυτό, όπως το έγραψες, θεωρώ και εγώ ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο!
-
Όλα αυτά στην Ελλάδα κολλάνε στο οικονομικό. Και λέγοντας οικονομικό είναι τα 25-30000 ευρώ που δεν έχει για να πάρει ένα αμάξι ο μέσος Έλληνας που δεν θα χώρα μέσα την οικογένεια και τις αποσκευές ( 270 λτ) και με βασικό εξοπλισμό γιατί αν θες και έξοπλισμο και ηλεκτρικο θες +10000 ακόμα.
Και αν ας πούμε ο Έλληνας βρει τα λεφτά με δάνεια και επιδοτήσεις για να πάρει το αμάξι αν δεν υπάρξει δίκτυο αστικό φόρτισης με πυκνότητα κολώνας φωτισμού ( που πάλι δλδ δεν φτάνουν δλδ για το 30% των αυτοκινήτων της γειτονιάς ) πάλι δεν μπορεί να προχωρήσει.
Γιατί για να έχεις κλειστή θέση πάρκινγκ που απαιτείται τώρα για να φορτίσεις με ασφάλεια θέλει οικονομικό/ κοινωνικό στάτους ακόμα υψηλότερο από τα ελάχιστα 25-30000 ευρώ της αγοράς.
Αν πχ 1-2 στους 10 έχουν τα λεφτά για την αγορά την κλειστή θέση την εχουν οι 5/100 και μπορεί να λέω και πολλούς. Πχ προσωπικά πέρα από τα αφεντικά μου ξέρω μόνο 1-2 άτομα με πρόσβαση σε κλειστή θέση πάρκινγκ σε Αθήνα Θεσσαλονίκη. Σε επαρχία είναι λίγο πιο εύκολο αυτό. Αθήνα Θεσσαλονίκη πρέπει να έχεις ...εξαψηφια φορολογική δήλωση ( αν είσαι εντιμος) για να έχεις πρόσβαση σε κλειστή θέση πάρκινγκ ( που να μην είναι νοικιασμένη ...)
-
Βαγγέλη, με τα σημερινά δεδομένα, είναι απίθανο να χρειαστείς αλλαγή μπαταρίας στην οκταετία. Εκτός αν δουλεύεις ταρίφας κι έχεις 500.000 χιλιόμετρα μετά από αυτά τα χρόνια.
Ας πούμε ότι αγοράζεις το 208 και σου βγάζει 350 χιλιόμετρα μες στην πόλη, ενώ μετά από 8 χρόνια θα σου βγάζει 310. Είναι αυτός λόγος αλλαγής;
Αν το σκέφτεσαι σοβαρά, πες πόσα χρήματα διαθέτεις και ποιο μοντέλο γλυκοκοιτάς.
Προς το παρόν το ηλεκτρικό το σκέφτομαι αλλά όχι για άμεση αγορά αλλά σε 1-2 χρόνια.
Τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω είναι ως 25-26 χιλιάδες αν πειστώ ότι θα είναι χρηστικό και θα μου κάνει την απόσβεση.
Νομίζω η επιδότηση θα τρέχει μέχρι τέλη του επόμενου έτους οπότε εκεί ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να πάρεις κάτι που κάνει γύρω στα 30 χιλιάρικα και να σου βγει 24 ας πουμε.
Μου αρέσει εμφανισιακά το Μοκκα αλλά νομίζω έχει μικρή αυτονομία.
Τώρα έβλεπα και το Κόνα που θα βγει και με 64 kwh μπαταρία και 480 χιλιόμετρα αυτονομία. Αλλά πιστευω θα ξεφεύγει σε τιμή
-
Τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω είναι ως 25-26 χιλιάδες αν πειστώ ότι θα είναι χρηστικό και θα μου κάνει την απόσβεση.
Πόσα χιλιόμετρα κάνεις την ημέρα ή γενικά μέσα στον χρόνο? έχεις χώρο φόρτισης ιδιαίτερα με νυχτερινό ρεύμα?
-
Eχω γκαραζ με πριζα απλη σουκο και μονοφασικο ρευμα. Θα ηθελα ενα ηλεκτρικο αλλα θα το δικαιολογουσα μονο αν ηταν φθηνο. Πχ το νεο 500ε αν πεσει σε τιμη θα το ηθελα.
Οσοι έχουν γκαράζ στην Ελλάδα το πολύ να έχουν τέτοια πρίζα. Που σημάινει ασφάλεια 10Αmp με το ρεύμα αυτό θα είναι φέξε μου και γλύστρησα η φόρτιση. Για σοβαρή χρήση κι όχι 10 χιλιόμετρα τη μέρα, πιστεύω πως πέρα από ακριβούς φορτιστές, θα χρειάζεται και τριφασικό και πολύ ενισχυμένη καλωδίωση από το ρολόι στο γκαράζ.
-
Τώρα έβλεπα και το Κόνα που θα βγει και με 64 kwh μπαταρία και 480 χιλιόμετρα αυτονομία. Αλλά πιστευω θα ξεφεύγει σε τιμή
Τι εννοείς 'θα βγει'? Έχει ήδη βγει, το είχαν και τεστ οι 4Τ. €37.965 με την επιδότηση και αυτονομία που αγγίζει τα 600χλμ στην πόλη και 400+ στην Ε.Ο με ταχύτητα 120χ.α.ω (δλδ να μην σέρνεσαι). Είναι ίσως ό,τι καλύτερο με κάτω από €40Κ από πλευράς αυτονομίας και χρηστικότητας. Αλλά πολύ ακριβό.
-
Μελλοντικά πάντως δεν μου φαίνεται πολύ απίθανο να γεμίσουμε με σταθμούς φόρτισης σε πεζοδρόμια και χρέωση τύπου παρκόμετρο
-
Vagelis4 wrote:
Πόσα χιλιόμετρα κάνεις την ημέρα ή γενικά μέσα στον χρόνο? έχεις χώρο φόρτισης ιδιαίτερα με νυχτερινό ρεύμα?
Κάνω 20000 χιλιόμετρα τον χρόνο περίπου. Χώρο φόρτισης έχω στο χωριό μου στα 35 χιλιόμετρα από εκεί που μένω.
Στο διαμέρισμα δεν έχουμε ξεχωριστά πάρκινκ και πιστεύω ότι δεν γίνεται να φορτίζεις πετώντας μπαλαντέζα από τον τέταρτο.
Πιστεύω όμως ότι θα βόλευε μία μέρα την βδομάδα να φορτίζω στο χωριό, έτσι και αλλιώς πάω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
-
Vagelis4 wrote:
Τι εννοείς 'θα βγει'? Έχει ήδη βγει, το είχαν και τεστ οι 4Τ. €37.965 με την επιδότηση και αυτονομία που αγγίζει τα 600χλμ στην πόλη και 400+ στην Ε.Ο με ταχύτητα 120χ.α.ω (δλδ να μην σέρνεσαι). Είναι ίσως ό,τι καλύτερο με κάτω από €40Κ από πλευράς αυτονομίας και χρηστικότητας. Αλλά πολύ ακριβό.
Οκ η τιμή είναι απαγορευτική δεν γίνεται ποτέ απόσβεση
-
Βαγγέλης4,περίμενε 2 χρονάκια,θα ανταμειφθείς,θα υπάρχουν 20 μοντέλα σαν αυτά που κοιτάς. Και φθηνότερα,και με καλύτερες μπαταρίες.
-
Βαγγέλης4,περίμενε 2 χρονάκια,θα ανταμειφθείς,θα υπάρχουν 20 μοντέλα σαν αυτά που κοιτάς. Και φθηνότερα,και με καλύτερες μπαταρίες.
Κάπως έτσι το σκέφτομαι και εγώ
-
Κάνω 20000 χιλιόμετρα τον χρόνο περίπου. Χώρο φόρτισης έχω στο χωριό μου στα 35 χιλιόμετρα από εκεί που μένω.
Τα χιλιόμετρα που κάνεις είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο. Επίσης η διαδικασία που περιγράφεις ειναι λίγο περίπλοκη, δηλαδή αν τελειώνει η μπαταρία θα πηγαίνεις 35 χιλιόμετρα να φορτίσεις, αν τύχει όμως κάτι έκτακτο? είναι λίγο μπλέξιμο κ βάλε κ την γυναικεία μουρμούρα στη μέση. Αυτό που αναφέρεται να πέσουν οι τιμές σε δύο χρονάκια, ειναι για μένα ουτοπία. Θα πέσουν τόσο ώστε να ξεπεράσουν κ την κρατική επιδότητηση? αμφιβάλω προσωπικά (κανένας βέβαια δεν ξέρει), μία η άλλη θα είμαστε σε δυο τρία χρόνια, θα μειωθεί λίγο το κόστος αγοράς, αλλά θα καταργηθούν οι επιδωτήσεις...
-
το μονο σιγουρο....ποσο να κονομισεις απο τις μασκες?!! χρειαζομαστε νεα προτζεκτ. Θα γεμισουμε με φορτιστές που θα τους χαλανε οι μπαχαλάκηδες και θα τους κλεβουν οι γυφτοι.
Φυσικα για να φορτίζουν το 1 στα 3 αμαξια που θελουν τα αφεντικα απο γερμανια το 2030 σημαινει οτι ανα 15-20μ θα πρέπει να υπαρχει τετοια φορτιση αλλιως θα παιζουμε μπουνιες ποιος θα πιασει την καλη την θεση διπλα εκτος αν πιστευουμε οτι θα αμολάμε καλωδια μπαλαντεζες μεσα στα σπασμένα πεζοδρομια και μεσα στα νερα που θα τα κατουράνε και θα τα χεζουν οι σκυλοι...
-
Με βάση τα δεδομένα σου, μην κάνεις κάνα αστείο και πάρεις ηλεκτρικό, θα μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή.
Σε άλλα νέα, έμαθα ότι ο μεσοτοιχία γείτονας θα πάρει Tesla. Δεν ξέρω μοντέλο κι έκδοση μπαταρίας, αλλά θα μάθω. Ίσως με πάει και βόλτα. Δυστυχώς δεν έχουμε τόσο καλές σχέσεις ώστε να ζητήσω να το οδηγήσω. Ευτυχώς έχω καταθέσει αίτημα test drive στην αντιπροσωπεία στο Mall κι αναμένω.
-
Ξεκινα απο τωρα τα 'Να μωρε, μας περίσσεψε ενα κεϊκ και σας το φεραμε'
-
Χαχαχα, μετά από 37 χρόνια γειτνίασης, λες να αποδώσουν τέτοια κόλπα; Δεν πειράζει, ας είναι καλά η αντιπροσωπεία. Έχω και ξάδελφο ματσωμένο που θέλει να πάρει το Model Y, λέει. Οπότε θα έχω τα τυχερά μου. Το θέμα είναι βέβαια να το βάλω στο γκαράζ μου, όχι να το οδηγήσω για 10-20'.
-
-
https://carselectric.gr/tesla-pou-tha-valei-tous-fortistes-tis-stin-ellada/
Από τη στρατηγικά επιλεγμένη θέση της Λαμίας, προβλέπω μόνο κάποιους σταθμούς φόρτισης στην Εθνική για να βγαίνει το ταξίδι λίγο πριν αδειάσει η μπαταρία από και προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα... δε ξέρω αν είναι αυτό που περιμένουμε (μάλλον έλπιζαν κάποιοι) πως θα 'έχει παντού φορτιστές Τέσλα' ειδικά αν αφήσουν απ' έξω πόλεις σα τη Λάρισα (με το σκεπτικό πως μέχρι εκεί φτάνει το φορτισμένο αμάξι έτσι κι αλλιώς). ΘΑ δείξει στη πράξη τι θα συμβεί και αν προβλέπεται κι αλλη επέκταση μέσα στη 5ετία.
-
Η απόσταση Λαμία-Θεσσαλονίκη δεν είναι άνετη για όλα τα μοντέλα της Tesla. Μιλάμε για 300 χιλιόμετρα και δεδομένου ότι κανείς δε θα ξεκινήσει από τη Λαμία στο 100% (γιατί αυτό θα απαιτούσε πολλή ώρα φόρτισης), η Θεσσαλονίκη θα έρχεται πολύ αργά και βασανιστικά. Με ταχύτητα κίνησης 90 χιλιόμετρα την ώρα και με την μπαταρία σε μονοψήφιο νούμερο. Δεν είναι όλα τα μοντέλα Long Range, ούτε όλα φρέσκα. Υπάρχουν μοντέλα 7-8 ετών με μειωμένη αυτονομία. Ήθελε έναν σταθμό ακόμα στο ενδιάμεσο ΚΑΙ για αυτούς.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης