-
Το Scan My Tesla δίνει για τις φορτίσεις 23.602 kWh ως εξής:
· DC φόρτιση 8.756 kWh
· ΑC φόρτιση 14.846 kWh
Η πρόσθετη ενέργεια που έλαβε από την ανάκτηση ενέργειας ήταν 6.932 kWh ή 29% των kWhφόρτισης.
Degradation
Στο ερώτημα πόση είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας μετά από 107.684 km, η απάντηση αν και απλή δεν είναι εύκολη. Με ένα απλό τρόπο θεωρώ τα εξης: όταν ήταν καινούριο το Tesla (η παραγγελία έγινε Δεκέμβρη 2021) μου έδινε δυνατότητα για 507 km (Αυτονομία WLTP). Μετά από 107.684 km, με φόρτιση στο 100% μου δίνει 470 km. Άρα έχει μειωθεί κατά 37 km ή κατά 7.3%. -
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν ήταν ποτέ φτηνά τα ηλεκτρικά. Αυτή ήταν και η κόντρα μου με τους ηλεκτρικούς, που έβγαζαν την επιδότηση έξω,
Η απάντηση ειναι πολύ απλή και τα έχουμ επει 100 φορες, αν βγάλεις την επιδότηση, που θεωρώ οτι θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον αλλά με άλλα κριτήρια, και πάλι υπάρει όφελος αλλά η απόσβεση ειναι πολύ πιο αργή με το ρίσκο να έχεις και κάποιο θέμα με την μπαταρία, οπότε εκεί τα πράγματα γίνονται σύνθετα. Το γεγονός όμως οτι ακομα και τα θερμικά έχουν πάει στο θεό, μικραίνει την ψαλίδα. ακόμα και χωρίς επιδότηση, αν έχεις φορτιστή στο σπίτι, κινείσαι εντός πόλης και κάνεις αρκετά χιλιόμετρα την ημέρα, πχ πάνω απο 100, η αγορά ηλεκτρικού συμφέρει και προφανώς προπληρώνεις μια τεχνολογία όπως προπληρώνεις οτιδήποτε νεό, το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά και για οτιδήποτε νέο μπαίνει σε παραγωγή μέχρι να εδραιωθεί μετά απο χρόνια.
Δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις.
Αυτά έγραφα και εγώ και τσαντίζονταν.
Αλλά τα θερμικά όντως είχαν ανέβει πολύ πριν 2 χρόνια αμέσως μετά την πανδημία, αλλά ήδη βλέπουμε καλύτερες τιμές και προσφορές παντού.
Απλά στην αρχή όλοι ξετρελλάθηκαν με το Τέσλα και τον εξοπλισμό του και την ταχύτητα του, αλλά μετά βγήκαν τα θέματα αυτονομίας, κόστους και έχει μειωθεί το κίνητρο.
Αλλωστε και στις άλλες χώρες που κόπηκαν ή μειώθηκαν οι επιδοτήσεις οι πωλήσεις των ηλεκτρικών μειώθηκαν.
Στην Γαλλία πάντως η Σιτροέν ανέβασε 100-250 τις τιμές του θερμικού και του υβριδικού 3 και άφησε ίδιες τις τιμές του ηλεκτρικού, αλλά ταυτόχρονα το κράτος μείωσε την επιδότηση από 4000 σε 2000 από 1/1/25.
Ολα αυτά βέβαια όσο παραμένει σε ισχύ το πρόστιμο πέραν των 95 γραμμαρίων στην ΕΕ, που έχουμε εκλογές συνέχεια και νέες κυβερνήσεις που αυτό μπορεί να αλλάξει.
-
-
Ε πες μας και χιλιόμετρα
Μα καλά, τα περισσότερα στο γραφείο;
-
Απλά στην αρχή όλοι ξετρελλάθηκαν με το Τέσλα και τον εξοπλισμό του και την ταχύτητα του, αλλά μετά βγήκαν τα θέματα αυτονομίας, κόστους και έχει μειωθεί το κίνητρο.
Αλλωστε και στις άλλες χώρες που κόπηκαν ή μειώθηκαν οι επιδοτήσεις οι πωλήσεις των ηλεκτρικών μειώθηκαν.
η ηλεκτροκίνηση, έχει υπερ, εχει και κατά, δεν ειπα οτι πήρες ηλεκτρικό και έκανες την αγορά του αιώνα... να στο πω κάπως ποιο απλά, ειναι κουλτούρα ζωής, αν την γουστάρεις, δεν βλέπεις τα μειονεκτήματα, που ειναι υπαρκτά.
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ε πες μας και χιλιόμετρα
ειανι 3 Posts, δεν περνούσαν σε ένα, τσέκαρε 2 post Πίσω, 107.000
-
Μα καλά, τα περισσότερα στο γραφείο;
Οπως και εγώ, τα περισσότερα ειναι στο φορτιστή στο σπίτι, ο συγκεκριμένος έχει μικρή εταιρία στην Καλαμάτα με εγκατάσταση φ/β πάρκων, και συνεργάστηκα και εγώ μαζί του, και μάλλον στο γραφείο έχει τον φορτιστή
-
-
Κάτσε γιατί αυτό το είχα επισημάνει στο παρελθόν αλλά ατόνησε.
Μπορείς να συμμετέχεις σε τέτοια εταιρία και να έχεις στην ουσία έκπτωση στον τιμή του ρεύματος σου;
-
Μπορείς να συμμετέχεις σε τέτοια εταιρία και να έχεις στην ουσία έκπτωση στον τιμή του ρεύματος σου;
δεν γνωρίζω αν έχει φ/β στο γραφείο του, έκπτωση στο ρεύμα, δεν υπάρχει, οτι ισχύε για τα επαγγελματικά τιμολόγια.
-
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/43400610-jaguar-i-pace
είναι του 18 μόντελο, και 10 χιλιάρικα πιο φθηνο να ήτα, θα το σκεφτομουν να τα δώσω...πολύ όμορφο και στυλάτο όμως.
-
Μεταφέρω μέρος της δημοσιευσης του από το Tesla Fun Greece
Τα νούμερα
Στο διάστημα των 2,5 ετών διένυσε 107.684 km ή 43.000 km ανά έτος, με πολλά χιλιόμετρα στην Εθνική Καλαμάτας – Αθήνας, αλλά και στο νομό Μεσσηνίας. (ίσως μισά-μισά).
Σύμφωνα με τα δεδομένα φόρτισης του Tesla η συνολική ενέργεια φόρτισης ήταν 24.000 kWh.
Η μέση κατανάλωση οδήγησης που αναφέρει το Tesla ήταν 187 Wh/km.
Από την άλλη οι 24.000 kWh φόρτισης, δίνουν μέση πραγματική κατανάλωση 223 Wh/km. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου, η πραγματική κατανάλωση, και όχι η κατανάλωση οδήγησης που δεν περιλαμβάνει πολλές καταναλώσεις,. Στο κάτω κάτω δεν ενδιαφέρει και πολύ αν η ενέργεια ξοδεύτηκε κατά την οδήγηση, κατά τη στάθμευση, την προετοιμασία μπαταρίας, σε απώλειες ή δεν ξέρω τι άλλο. Σημειώνω ότι το Senty το χρησιμοποιώ ελάχιστα (2-3 φορές το μήνα) και κατά κύριο λόγο όταν παρκάρω σε δημόσιους χώρους.
Το συνολικό κόστος φόρτισης για τις 24.000 KWh ήταν 5.632 € και αναλύεται ως εξής:
Με πληρωμή = 15.232 kWh, 5.632 € ή το 63%
Δωρεάν = 8,788 kWh , 0 ή το 37%
Δηλαδή το κόστος της κίνησης ήταν 0,05 €/χιλιόμετρο.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αν είχα ένα βενζινοκίνητο αντίστοιχο όχημα με μία μέση κατανάλωση 8 lt/100 kmκαι μία μέση τιμή καυσίμου στα 2.5 χρόνια στο 1,9 €/lt, τότε το κόστος βενζίνης θα ήταν 16.368 €. Αυτό σημαίνει ότι το Tesla μου εξοικονόμησε 10.736 €, μόνο από τη βενζίνη. Αν λάβω υπόψη μου ότι δεν πληρώνω τέλη κυκλοφορίας, δεν πληρώνω αλλαγές λαδιών δεν πληρώνω service κλπ, τότε το όφελος ξεπερνάει τα 15.000 €
Η ανάλυση της πηγής φορτίσεων είναι στην πρώτη εικόναΕντάξει αυτά τα παραμύθια διαβάζω και νευριάζω γιατί μας περνάνε για ηλίθιους.
Είχε το 37 % της κατανάλωσης τζάμπα επειδή ήταν μία προσφορά. Μαγκιά του που δεν πλήρωσε αλλά όταν δεν βάζεις το κόστος αυτό σε σύγκριση με κάτι άλλο που το πληρώνεις απλά "ΚΛΕΒΕΙΣ"
Δεύτερο κλέψιμο. Συγκρίνει με απλό βενζίνης, όταν την περασμένη δεκαετία το 90 % των πωλήσεων ήταν ντίζελ και όταν εδώ και καιρό έχουμε και υβριδικά που επίσης είναι ψηλά στις πωλήσεις. Αρα "ΚΛΕΒΕΙ" ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ.
Τρίτο κλέψιμο, βάζει ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ βενζίνης 1,9 όταν αυτή εδώ και 1,5 χρόνο τουλάχιστον είναι αρκετά κάτω από 1,8. Αρα μέση τιμή να βάλω 1,75. Αρα "ΚΛΕΒΕΙ" ΣΤΟΝ ΚΥΒΟ.
Τέταρτο κλέψιμο, σε τέτοιες διαδρομές θα έπρεπε να βάλει μέση κατανάλωση ενός χαμηλού σεντάν βενζίνης, όχι θηριώδους σουβ, το πολύ 7 λίτρα. Αρα "ΚΛΕΒΕΙ" ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ.
Ας κάνουμε λοιπόν την δική του σύγκριση με τους δικούς του όρους.
7 Χ 1,75 = 12,25 €/100 χλμ. 1076,84 χλμ Χ 12,25 = 13191,29
Επειδή όμως ο βενζινοκίνητος είναι ωραίος και έχει γκόμενα την κόρη του βενζινά του έκανε το 37 % δώρο και έτσι έχει κόστος 8310,51.
Οπότε είχε όφελος ο Τέσλας 8310,51 - 5632 = 2678,51.
Είχε 4 αλλαγές λαδιών και 2 σέρβις και 2 τέλη, όλα μαζί κάπου στα 1000 με 1500 ευρώ.
Βέβαια το βενζίνης στα 104000 θα έχει αλλάξει δύο φορές λάστιχα για να είναι σωστός, ανά 40000 χλμ. Ο Τέσλας δεν μας λέει πόσα άλλαξε και πόσο του κόστισαν.
Οπότε το όφελος είναι 4000 ευρώ μείον την διαφορά ελαστικών σε βάρος του Τέσλα, άρα κάπου στα 3500.
Αν τώρα κάνουμε το ίδιο παιχνίδι με ένα ντίζελ που σε τέτοιες διαδρομές θα καίει 5 λίτρα με 1,45 μέση τιμή, άντε 1,50 έχουμε 7,5 ευρώ τα 100 χλμ ήτοι 8076,30 και επειδή το γκομενάκι υπάρχει και εδώ πάμε στα 5088.
Δηλαδή το ντιζελάκι είναι ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ από το Τέσλα σε κατανάλωση κατά 544 ευρώ.
Τέλη δεν πληρώνει το ντιζελάκι. Βάλε 700 ευρώ λάδια και σέρβις.
Βγάλε τα λάστιχα του Τέσλα, άρα έρχεται στο ίδιο κόστος.
Για τους τογιοταίους δεν θα μιλήσω εγώ.
Ας κάνουν μόνοι τους το κουμάντο τους...
Δεν είναι τυχαίο που τα ντίζελ κρατάνε τεράστιες τιμές μεταπώλησης.
-
Αν τώρα κάνουμε το ίδιο παιχνίδι με ένα ντίζελ που σε τέτοιες διαδρομές θα καίει 5 λίτρα με 1,45 μέση τιμή, άντε 1,50 έχουμε 7,5 ευρώ τα 100 χλμ ήτοι 8076,30 και επειδή το γκομενάκι υπάρχει και εδώ πάμε στα 5088.
αρχικά δεν αναφέρεις, πόσα diesel καίνε τα 5 λίτρα που λες, το fiesta 1400 κυβικά της μητέρα μου καει 5.5 και πραγματικά, δεν έχει καμία σχέση σε επιδόσεις με ένα Tesla, συγκρίνυουμε τελείως διαφορετικά πράγματα. η τιμή του 1.50 (η οποία αν θυμάμαι καλά ειναι και επιδοτούμενη από το κράτος, ή δεν τις λογαριάζουμε τις επιδοτήσεις?) που λες, δεν ίσχυει πριν 2 χρόνια, τώρα ισχύει. Δέχομαι το θέμα με την αλλαγή ελαστικών η οποία ειναι πιο συχνή, αλλά αν πάμε by the book, στο ηλεκτρικό αλλάζεις στα 25.000 -30.000 και σε ένα diesel στα 40.000, αυτή ειναι η διαφορά. Τέλος, ο συγκεκριμένος έχει κάνει χιλιόμετρα εντός εθνικής και φορτίζει σε Dc.
-
@bekiaris καλο κουραγιο και καλα ξεμπερδεμετα!
-
αρχικά δεν αναφέρεις, πόσα diesel καίνε τα 5 λίτρα που λες, το fiesta 1400 κυβικά της μητέρα μου καει 5.5 και πραγματικά, δεν έχει καμία σχέση σε επιδόσεις με ένα Tesla, συγκρίνυουμε τελείως διαφορετικά πράγματα. η τιμή του 1.50 (η οποία αν θυμάμαι καλά ειναι και επιδοτούμενη από το κράτος, ή δεν τις λογαριάζουμε τις επιδοτήσεις?) που λες, δεν ίσχυει πριν 2 χρόνια, τώρα ισχύει. Δέχομαι το θέμα με την αλλαγή ελαστικών η οποία ειναι πιο συχνή, αλλά αν πάμε by the book, στο ηλεκτρικό αλλάζεις στα 25.000 -30.000 και σε ένα diesel στα 40.000, αυτή ειναι η διαφορά. Τέλος, ο συγκεκριμένος έχει κάνει χιλιόμετρα εντός εθνικής και φορτίζει σε Dc.
Το αιρκρος είναι 1,65 ύψος και 4,15 μήκος.
Αν είχα την C5 μου που με δίλιτρο ατμοσφαιρικό με 5 ταχύτητες ταξίδευε με 7,5 -8 λίτρα με όρια + 20, ως ανάλογο σεντάν και αυτή είτε είχε ένα 6τάχυτο τουρμπάκι θα πήγαινε πιο χαμηλά κάπου στα 7, ενώ αν είχε τον 1,6 με τα 120 άλογα θα πήγαινε στα 5 λίτρα με ταχύτητες στα όρια.
Με το προηγούμενο αιρκρος αυτόματο βενζίνης έκανα 50000 χλμ και είχα μέση τιμή με πόλη κατά 60 % στα 7,5 λίτρα.
Δεν σου λέω πόσο καίνε κάτι C4 δεκαετίας σήμερα με τα 100 άλογα που είχε φίλος γιατρός παλιότερα και έκανε 150 - 200 χλμ την ημέρα.
Το 4 το έβλεπε σπάνια. Ολο το 3 είχε μπροστά η κατανάλωση του.
Φίλος έχει σειρά 1 βενζίνη και κάνει ανοικτές διαδρομές και είναι κάτω από 6.
Αλλά στέκομαι στις δικές μου εμπειρίες και μόνο.
Το επιχείρημα για επιδότηση του ντίζελ από το κράτος είναι επιπέδου Λαπ, γιατί ισχύει δεκαετίες.
Εγώ βάζω διαχρονικά πετρέλαιο σε εταιρικό πρατήριο Αβιν και οι τιμές είναι αυτές. Σήμερα βλέπω στην εφαρμογή είναι ψηλά 1,495. Εχει και γράφημα η εφαρμογή 2-3 μηνών.
Αλλά πριν αρκετούς μήνες έβαλα και κάτω από 1,40. Με 700-800 χλμ αυτονομία δεν βάζω κάπου αλλού.
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μπα φεύγω έχω δουλειά...
Αλλά χτες μετά από αυτά που σας έγραψα, γράψατε 6 σελίδες σχόλια...
Σήμερα μάλλον θα τα ξεπεράσετε...
-
Μπα φεύγω έχω δουλειά...
γραψαΝε.
Εγω μονο με τον στεφανο μιλησα -
Μπα φεύγω έχω δουλειά...
γραψαΝε.
Εγω μονο με τον στεφανο μιλησαΒρες δεν γλυτώνετε σας λέω...
Ασε γιατί θα αργήσω...
-
Αλλά πριν αρκετούς μήνες έβαλα και κάτω από 1,40. Με 700-800 χλμ αυτονομία δεν βάζω κάπου αλλού.
το πετρέλαιο ειναι για ταξίδια , σε κοντινές μετακινήσεις οι καταναλώσεις δεν ειανι αυτές που αναφέρεται. Ανέφερα οτι έχω και ηλεκτρικό και πετρέλαιο, χρησιμοποιώ και τα δύο, το fiesta εντός πόλης καιει 6-6.5, σε ταξίδια 4 λίτρα. και μιλάμε για fiesta. Οπως έχω ήδη αναφέρει, τα ηλεκτρικά δεν ειναι για συνεχόμενα ταξίδια. Επίσης, η αγορά πετρελαιοκίνητου ειναι πιο ακριβή από ενα αντίστοιχο βενζινοκίνητο, τα πετρελαιοκίνητα εχουν αρχίσει να εξαφανίζονται (φαντάζομαι το diesel gate έχει ξεχαστει?) και φυσικά, το κόστος της τρόμπας, δεν ειναι μικρό.
-
Ποιό τέζλα έχει ο φεισμπουκάκιας? Για να βάλουμε κάτι παραπλήσιο σε θερμικό. Επίσης, με 43.000 χλμ σε άδειες εθνικές το χρόνο, πας σφαιράτος για πετρέλαιο . Το οποίο έχει 5 λ/200 χλμ. (έστω), και 1,5 ευρώ το λίτρο. Οπότε τα οφέλη μειώνονται. Βέβαια και πάλι ωφελημένος θα είναι, αν και λιγότερο. Τέζλα και εγώ θα έπαιρνα στην περίπτωσή του, για να επωφεληθώ και των κινήτρων αλλά και του πουλμούρ που αυτό συνεπάγεται.
-
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ποιό τέζλα έχει ο φεισμπουκάκιας?
Tesla Model Y Long Range
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης