Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης
    • 1
    • 2
    • 90
    • 91
    • 92
    • 93
    • 94
    • 897
    • 898
    • 92 / 898
    Περί αυτοκίνησης
    161
    17944
    408070
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • D
      dimsabas last edited by

Σήμερα επισκέφθηκα την αντιπροσωπεία της Mazda στη Γλυφάδα και περιεργάστηκα το ΜΧ-30. Έχω διαβάσει πάρα πολύ καλά λόγια κι ανυπομονώ να το οδηγήσω. Μέχρι τότε, θα σας αναφέρω τις στατικές εντυπώσεις μου και θα τις αντιπαραβάλω με το ηλεκτρικό Kona. Και τα δύο κοστίζουν παραπλήσια χρήματα, αλλά το Κόνα υπερέχει σαφώς σε μπαταρία κι αυτονομία.

Το λοιπόν, το ΜΧ είναι ίσως το πιο προσεγμένο αυτοκίνητο στο οποίο έχω κάτσει μέσα. Τουλάχιστον από αυτά που έχουν μια λογική τιμή, γιατί προ μηνός είχα κάτσει σε μια καινούρια Χ5 45e και χάζεψα λίγο. Απίστευτα δέρματα, αλουμίνια, φελλοί (ναι, έτσι με πληροφόρησε ο πωλητής). Ακόμα κι ο κεντρικός καθρέπτης ήταν ποιοτικότατος, καμία σχέση με τους κλασικούς, όπου το πλαστικό αγκαλιάζει το γυαλί. Εδώ θύμιζε τις κυρτές οθόνες των πιο ακριβών Samsung. Ήταν ένα πραγματικά απίστευτο εσωτερικό για να βρίσκεσαι μέσα του. Από την άλλη, το Kona ήταν ένα πολύ πιο μέτριο και ήπιο σχεδιαστικά μοντέλο. Με φυσιολογικά σκληρά πλαστικά, γενικώς σού δίνει την εικόνα ένος Β-σουβλακιού της σειράς. Ξέρετε, Juke, Stonic, 500X, ένα ακόμα βρε αδερφέ.

Βέβαια, στα ηλεκτρικά οχήματα, η ουσία βρίσκεται από κάτω, οπότε πρέπει να αξιολογήσουμε τα δύο αυτοκίνητα αναφορικά με τις ανάγκες του καθενός.

Το ένα προορίζεται για πρώτο οικογενειακό (ειδικά το 64άρι Kona, με την αυτονομία που αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα, μπορεί άνετα να παίξει τον ρόλο του βασικού αυτοκινήτου μιας τετραμελούς οικογένειας). Το άλλο είναι αυστηρά δεύτερο. Στο λέει κι ο πωλητής για να μην τον πρήξεις με την αυτονομία που είναι για γέλια (για πρώτο). 200 χιλιόμετρα, ναι, καλά το διαβάσατε! Και τι; Αν βγεις στην εθνική και πηγαίνεις με 120, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα θα πρέπει να σταματήσεις. Είναι λοιπόν αυστηρά για πόλη. Ο κύριος να έχει την EQC/E-tron/Model X και να πάρει το ΜΧ για την κυρία, να πηγαίνει στο τζακούζι και στα αγγλικά των μικρών (άκυρο, θα κάνουν ιδιαίτερο στο σπίτι). Ναι, αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο για τη Mazda αν δεν ήταν ΤΟΣΟ στριμωγμένο στο εσωτερικό του. Νομίζω ότι δεν έχω μπει σε αυτοκίνητο με χειρότερη εκμετάλλευση χώρων. Καταρχάς, έχεις ένα τέραστιο καπό (που ακριβώς επειδή είναι ηλεκτρικό, λογικά δεν έχει τίποτα μέσα του), λες και βρίσκεσαι σε roadster (Ζ3 εσύ?). Το μισό αυτοκίνητο πάει στο καπό. Στο άλλο μισό, έχεις μια γενικώς στριμωγμένη καμπίνα για τους δύο μπροστινούς, με το πιο δύσκολο μπες-βγες που θυμάμαι σε αντίστοιχης κατηγορίας αυτοκίνητο. Είμαι και μεγαλόσωμο αγόρι βέβαια (1.94, 100+ κιλά). Αλλά το μεγάλο δράμα είναι πίσω. Οι πόρτες ανοίγουν ανάποδα κι εντυπωσιάζουν αλλά μόνο τους έξω. Γιατί στους μέσα, μάλλον θα τους απογοητεύσει το φινιστρίνι που θυμίζει RΧ-8. Κι αν εκείνο ήταν ένα σπορ μοντέλο με μια οικογενειακή επίφαση, εδώ μιλάμε για ένα οικογενειακό σουβλάκι πόλης, που τελικά δεν είναι τόσο σουβλάκι, σίγουρα όχι οικογενειακό, σίγουρα πόλης, αλλά λογικά πολύ σπορ σε αίσθηση. Ας υποθέσουμε ότι καταφέρνεις να μπεις πίσω, κλείνεις και την πόρτα. Το πλάτος είναι αυστηρά για δύο, το κεφάλι βρίσκει στην οροφή χωρίς να έχει ηλιοροφή, ο χώρος για τα πόδια είναι χειρότερος από του ηλεκτρικού 208 που δοκίμασα πριν κάνα μήνα. Η δε ορατότητα προς τα έξω θυμίζει πολεμίστρα.

Πού απευθύνεται λοιπόν το ΜΧ-30; Σε εργένη ή τέλος πάντων σε ζευγάρι που δεν το νοιάζουν και πολύ το τι βλέπουν ή νιώθουν τα παιδιά τους (εμπρός στο δρόμο που χάραξε το CHR!). Που κινείται κυρίως εντός πόλης κι είτε έχει άλλο για τα ταξίδια, είτε έχει κοντινά εξοχικά. Καθόμουν κι υπολόγιζα τι θα χρειαζόταν για να πάω στα δύο δικά μου εξοχικά, χοντρικά υπολογίστε 300-350 χιλιόμετρα. Σίγουρα μία βαρβάτη στάση (εκεί που όλα θα χρειάζονται μια μικρότερη και τα Tesla long range θα πηγαίνουν σερί). Κι αν μετά από κάποια χρόνια υπάρξει μια μικρή πτώση της αυτονομίας, τότε ίσως θα χρειάζεται και μια δεύτερη μικρή. Κι όλα αυτά ταξιδεύοντας με 90-100, όχι παραπάνω.

Το θέμα είναι ότι οι εξελίξεις στα ηλεκτρικά καπλάζουν. Οι μπαταρίες θα βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο. Στα αυτοκίνητα πόλης, που θα τα φορτίζεις κάθε βράδυ σπίτι σου, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Δηλαδή αν αγοράσω σήμερα ένα Citigo, μου είναι αδιάφορο αν σε 5 χρόνια οι μπαταρίες φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα/αντέχουν πολύ περισσότερο πριν χάσουν αυτονομία/είναι πιο ελαφριές. Τα 260 χιλιόμετρα φτάνουν και περισσεύουν για την καθημερινή αστική χρήση, ακόμα κι αν χάσουν ένα 10-20% μετά από 10 χρόνια. Κάθε βράδυ θα το πριζώνω έτσι κι αλλιώς, ας βγάλει 300.000 χιλιόμετρα σε 20 χρόνια και μετά πάμε για άλλα. Λέμε τώρα.

Στην περίπτωση όμως ενός ΜΧ-30, που κοστίζει 33 χιλιάρικα, οι εξελίξεις θα το φέρουν αντιμέτωπο με μια δραματική απαξίωση. Σε 5 χρόνια, μπορεί να μην το αγοράζει κανείς και να πρέπει να ρίξεις την τιμή στα 10 χιλιάρικα. Όπως ακριβώς σήμερα στέκονται όλοι σκεπτικοί στο Leaf πρώτης γενιάς. Ποιος θα πάρει αμάξι με οικογενειακές διαστάσεις και 100 χιλιόμετρα αυτονομίας; Μόνο κάποιος που μένει σε προάστιο, που δεν τον νοιάζουν οι μικρές διαστάσεις, ίσα-ίσα που επιζητά την περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τα κουβαδάκια, αλλά δεν κάνει και πάρα πολλά χιλιόμετρα καθημερινά. Μικρό κοινό.

Την ίδια στιγμή, το πιο φτωχικό κι άσχημο και προσγειωμένο Kona δεν πρόκειται να σε κερδίσει στην έκθεση. Όμως, θα μπεις και θα βγεις σαν άνθρωπος. Το παιδί σου θα κάτσει πίσω σου κανονικά κι όχι σαν τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή του Ναυπλίου. Θα βγάλει άνετα τα χιλιόμετρα που πρέπει, ακόμα κι αν πρόκειται για την έκδοση με τη μικρή μπαταρία. Θα το πάρεις για πρώτο και δε θα σε προδώσει.

Το λύσαμε λοιπόν; Χμμμ, σχεδόν! Γιατί μπαίνει κι ο παράγοντας της τιμής. Για 32 και 33 χιλιάρικα, η ποιότητα του ΜΧ-30 είναι ασύγκριτη. Και σκέφτεσαι ότι κοστίζει λίγο παραπάνω από τα Honda e/Mini/Nissan Leaf/e-208/Corsa. Δηλαδή αν κάποιος έχει σκοπό να δώσει 30 για αυτοκίνητο πόλης, ας δώσει 33 να πάρει αμαξάρα. Όμως, να είναι συνειδητοποιημένος ότι είναι το δεύτερο, το αστικής χρήσης. Και να μη ζητά πολλά σε θέματα χώρων. Ενδεχομένως, η τελευταία μου ένσταση να αφορά τον δικό μου σωματότυπο και μια καλλίγραμμη κοκόνα να μην εκφράσει το παραμικρό παράπονο.

Εις αναμονή της οδήγησης, έχω αφήσει τα στοιχεία μου και για τα δύο μοντέλα.

https://cartalk.gr/

1 Reply Last reply Reply Quote 6
      • fanis75
        fanis75 moderator @dimsabas last edited by

Το παιδί σου θα κάτσει πίσω σου κανονικά κι όχι σαν τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή του Ναυπλίου.

Εντάξει κλαίω από τα γέλια!!  Όλο το κέιμενο πολύ καλό βέβαια...κέφια το sabas!!

Το είδα και εγώ στο περιοδικό αλλά μου έκανε τρομερά αρνητική εντύπωση η αυτομία. Εν έτη 2021 έχει αυτονομία i3 του 2015. Απαράδεκτη υλοποίηση από την Μάζντα σε αυτό το θέμα. Κατά τα άλλα σίγουρ ακαλοφτιαγμένο και αρκετά όμορφο.

We are one, We are a universe. Forebears of what will be, Scions of the Devonian sea...

1 Reply Last reply Reply Quote 3
        • bekiaris
          bekiaris @fanis75 last edited by

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπούν σε αυτά τα λεφτά με τόσο χαμηλή αυτονομία...αν  κ από εμφάνιση εμένα μου αρέσει .

1 Reply Last reply Reply Quote 5
          • D
            dstou last edited by

To ηλεκτροκίνητο CX-30 δεν έχει σχεδιαστεί για μεγάλες αποστάσεις, αλλά γι' αυτούς που έχουν ήδη ένα συμβατικό ιχ και θέλουν ένα άλλο, ηλεκτρικό, είτε για την πόλη είτε για λίγο παραέξω διαδρομές κατά κύριο λόγο κυκλικές.

Έτσι έχει σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα το βάρος να κρατιέται σε λογικά επίπεδα και να μην ανεβαίνει πολύ το κοστολόγιο, αλλά και εξόχως, για να αφήσει χώρο στο επερχόμενο CX-30 REX να αναλάβει αυτό το ρόλο των μεγάλων διαδρομών.

1 Reply Last reply Reply Quote 3
            • bekiaris
              bekiaris @dstou last edited by

To ηλεκτροκίνητο CX-30 δεν έχει σχεδιαστεί για μεγάλες αποστάσεις, αλλά γι' αυτούς που έχουν ήδη ένα συμβατικό ιχ και θέλουν ένα άλλο, ηλεκτρικό, είτε για την πόλη είτε για λίγο παραέξω διαδρομές κατά κύριο λόγο κυκλικές.

Νομίζω το mazda κάνει χωρίς την επιδότηση 37.000. Λίγο πιο ακριβό (κανά χιλιάρικο) πρέπει να ειναι το peugeut e 2008 με αυτονομία 320 χιλιόμετρα. Δεν είμαι σίγουρος για τις τιμές, νομίζω ομως οτι κινούνται στα ίδια επίπεδα... γιατι να μην πάρει κάποιος το e 2008 που ειναι ακόμα πιο ωραίο, μεγαλύτερη αυτονομια?

1 Reply Last reply Reply Quote 4
              • D
                dimsabas last edited by

Δεν έχουν σχέση στην ποιότητα και δε μιλάω μόνο για την απτή (που κι εκεί υπάρχει μεγάλη διαφορά). Έχω τρομερή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Mazda, έχοντας λιώσει οικογενειακώς ένα 121 (από καινούριο μέχρι την απόσυρση μετά από 25 χρόνια κι άπειρα χιλιόμετρα), ένα 323 GTX (τετρακίνητο τούρμπο) και τρία Miata για την αφεντιά μου. Όλα έτρωγαν τρελό ξύλο, με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση και δεν έκαναν τσικ. Ο πωλητής επέμενε ότι και τα σημερινά Mazda φτιάχνονται στην Ιαπωνία.

Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο μοντέλο θέτει πολλούς περιορισμούς στον αγοραστή του, αυτούς που ανέφερα, μειώνοντας πολύ το αγοραστικό του κοινό.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                • bekiaris
                  bekiaris @dimsabas last edited by

Δεν έχουν σχέση στην ποιότητα και δε μιλάω μόνο για την απτή (που κι εκεί υπάρχει μεγάλη διαφορά). Έχω τρομερή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Mazda,

Δεν διαφωνώ. Οτι κ να ισχύει όμως, σε αυτά τα χρήματα με αυτή την αυτονομία δνε νομιζω τουλάχιστον στην Ελλάδα να τα καταφέρει...ακόμα κ με τους παράγοντες που αναφέρεις, εγώ θα αγόραζα το e 2008, ειναι ωραίο κ η αυτονομία στα ηλεκτρικά ειναι το άλφα κ το ωμέγα, διότι είναι οχήματα με πολλούς περιορισμούς. Να είμαι ειλικρινής, ήδη σκέφτομαι να προτεινω στην εταιρία που εχω το leasing (leaf) αν γίνεται κ με ποιους όρους αντικατάσταση στο πεζάκι.

1 Reply Last reply Reply Quote 7
                  • fanis75
                    fanis75 moderator last edited by

Αυτή την στιγμή η πιο καλή λύση και ρεαλιστική σε σχετικά λογικά χρήματα είναι το Hyundai Kona, που έχει αυτονομία περί τα 450-500χλμ. σε πραγματικές συνθήκες. Αλλιώς μετά Tesal, Jaguar klp. Τα υπόλοιπα είναι συμβιβασμοί. Αναμένω και τα VAG σε ρελαιστικές συνθήκες, να δούμε τις αυτονομία έχουν.

We are one, We are a universe. Forebears of what will be, Scions of the Devonian sea...

• bekiaris
                      bekiaris @fanis75 last edited by

Αυτή την στιγμή η πιο καλή λύση και ρεαλιστική σε σχετικά λογικά χρήματα είναι το Hyundai Kona, που έχει αυτονομία περί τα 450-500χλμ.

Κάτσε, λες την έκδοση premium με την 64 μπαταρία στα 43 χιλιάρικα? μιλάμε ότι ειναι 5 χιλιάρικα παραπάνω από το peugeut κ περίπου ένα 10αρικο (χωρίς επιδότηση) από το mazda...το κόστος ξεφεύγει κατά πολύ.

1 Reply Last reply Reply Quote 6
                      • fanis75
                        fanis75 moderator @bekiaris last edited by

Κάτσε, λες την έκδοση premium με την 64 μπαταρία στα 43 χιλιάρικα? μιλάμε ότι ειναι 5 χιλιάρικα παραπάνω από το peugeut κ περίπου ένα 10αρικο (χωρίς επιδότηση) από το mazda...το κόστος ξεφεύγει κατά πολύ.

Αναφέρομαι καθαρά στο τι είναι χρηστικό και ρεαλιστικό. Το πόσο κοστίζει, ΟΚ είναι θέμα με όλα τα ηλεκτρικά, τι να κάνουμε? Μιλάω καθαρά πρακτικά, το κόστος είναι όσο είναι, είπαμε είναι ένα από τα μεινοεκτήματα.

Όμως, στα €31Κ παίρνεις με την μικρή μπαταρία και αυτονομία 435χλμ στην πόλη και 300 σε μικτές συνθήκες. Και με €38Κ παίρνεις την μεγάλη μπαταρία με 600χλμ στην πόλη και 450 σε συνδυασμένο κύκλο. Όποιος θέλει ηλεκτρικό που να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ώς κανονικό αυτόκινητο, τόσα πρέπει να πληρώσει σήμερα.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                        • D
                          dimsabas last edited by

Επί προσωπικού, κανένα από τα παραπάνω δε με καλύπτει σε χώρους. Θα κοιτούσα το Skoda Enyaq για οικογενειακό (το πρώτο ηλεκτρικό που πλησιάζει τιμολογιακά τα θερμικά, θυμίζω 29.500 για διαστάσεις Kodiaq) και το Dacia Spring για μικρό. Με 40-45 χιλιάρικα έχεις ξεμπερδέψει με τα δύο οχήματα της οικογένειας, για όλες τις χρήσεις.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          • H
                            harisma23 last edited by

Κακά μαντάτα για τη Tesla, απόλυτα αναμενόμενα για μένα (είχα γράψει σχετικά παλαιότερα):

https://www.forbes.com/sites/jimcollins/2020/11/04/vw-sold-75x-as-many-id3s-in-the-netherlands-in-october-as-tesla-sold-model-3s/?sh=795882c03eb5

https://www.forbes.com/sites/jimcollins/2020/10/01/volkswagen-sold-nearly-twice-as-many-id3s-in-norway-in-september-as-tesla-sold-model-3s/?sh=7d8aee64a745

• D
                              dimsabas last edited by

Κακά μαντάτα για όλους τους υπόλοιπους, όχι για την Tesla. Αυτή ήδη πουλάει όσα μπορεί να παράξει. Οι υπόλοιποι χάνουν πωλήσεις.

• L
                                lap last edited by

Εδω που τα λεμε. Ευρωπαιοι ειναι, εχουν συγκεκριμενα ευρωπαϊκα γουστα. Αναμενόμενο.

Μας αρεσοθν τα μικρα με μεγαλους εσωτερικους χωρους και ποιοτητα κατασκευης. Αυτοι ειναι οι Ευρωπαιοι. Διοτι ζουν σε πολεις που εχουν 500-1000 ετων ιστορια με στενα και στενακια και δρομακια.

Αλλες οι συνθηκες.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• R
                                  rngmhtsos @harisma23 last edited by

Κακά μαντάτα για τη Tesla, απόλυτα αναμενόμενα για μένα (είχα γράψει σχετικά παλαιότερα):

https://www.forbes.com/sites/jimcollins/2020/11/04/vw-sold-75x-as-many-id3s-in-the-netherlands-in-october-as-tesla-sold-model-3s/?sh=795882c03eb5

https://www.forbes.com/sites/jimcollins/2020/10/01/volkswagen-sold-nearly-twice-as-many-id3s-in-norway-in-september-as-tesla-sold-model-3s/?sh=7d8aee64a745

Δεν ξέρω τι σημαίνει για την tesla, αλλά σίγουρα εάν ο Jimακος έγραφε σε φόρουμ έτσι, θα έτρωγε μπαν για flamming.
                                  Ο τύπος πρέπει να έχει ρίξει πολλά σε αντίπαλο στοκ για να βγάζει τέτοια υστερία.

• 2
                                    21-quadra @dimsabas last edited by

Δεν έχουν σχέση στην ποιότητα και δε μιλάω μόνο για την απτή (που κι εκεί υπάρχει μεγάλη διαφορά). Έχω τρομερή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Mazda, έχοντας λιώσει οικογενειακώς ένα 121 (από καινούριο μέχρι την απόσυρση μετά από 25 χρόνια κι άπειρα χιλιόμετρα), ένα 323 GTX (τετρακίνητο τούρμπο) και τρία Miata για την αφεντιά μου. Όλα έτρωγαν τρελό ξύλο, με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση και δεν έκαναν τσικ. Ο πωλητής επέμενε ότι και τα σημερινά Mazda φτιάχνονται στην Ιαπωνία.

Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο μοντέλο θέτει πολλούς περιορισμούς στον αγοραστή του, αυτούς που ανέφερα, μειώνοντας πολύ το αγοραστικό του κοινό.

Το 323 GTX έπρεπε να το κρατήσεις, αυτά τα αυτοκίνητα πρέπει να ζούν και να μην πεθαίνουν.

• H
                                      harisma23 last edited by

Εγώ πάντως έκανα τις παραπομπές για να υποστηρίξω την άποψη μου που έχω καταγράψει και στο παρελθόν: Από τη στιγμή που θα μπουν οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης, η φούσκα (ως χρηματιστηριακό μέγεθος και όχι ως τεχνολογία, διευκρινίζω) της Tesla έχει τελειώσει!

Το μόνο που μπορεί να αναμένει στο μέλλον είναι είτε να γίνει αντικείμενο εξαγοράς από κάποια αυτοκινητοβιομηχανία που θέλει να 'κόψει δρόμο' στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης είτε να κινηθεί προς πιο niche τμήματα της αγοράς.

• D
                                        dimsabas last edited by

Η 'φούσκα' τούς έχει χορτάσει καρπαζιά, δε βλέπω τον λόγο να κάτσει να την εξαγοράσουν.

Το 323 πουλήθηκε σε άλλον, δεν πέθανε. Και δεν υπήρχε περίπτωση να το κρατήσω, από τη στιγμή που έμπλεξα με τα Miata, είδα το φως το αληθινό! Πολύ πιο απολαυστικά αυτοκίνητα, τα χαιρόμουν είτε πήγαινα μέχρι το περίπτερο κι έσκαγα τρία παντιλίκια είτε κατέβαζα την κουκούλα. Το 323 ήταν απολαυστικό μόνο στην πίστα (μπήκα δύο φορές στα Μέγαρα) ή σε επαρχιακό δρόμο, που κινδύνευα να σκοτώσω ή να σκοτωθώ. Άσε, πισωκίνητο για πάντα!

• piliourits
                                          piliourits @dimsabas last edited by

Η 'φούσκα' τούς έχει χορτάσει καρπαζιά, δε βλέπω τον λόγο να κάτσει να την εξαγοράσουν.

Δεν είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οικονομικά της Tesla, ούτε τα αυτοκίνητά της με αφορούν ιδιαίτερα, τα υπόλοιπα πρότζεκτ του Μασκ φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η εταιρεία από τότε που ιδρύθηκε παρουσιάζει συνέχεια ζημίες. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που κατάφερε να παρουσιάσει κάποια εκατομμύρια κέρδη, κι αυτό πουλώντας 'αέρα'. Δηλαδή η για πρώτη φορά κερδοφορία της, οφείλεται στο ότι πούλησε ακριβά δικαιώματα ρύπων σε άλλες εταιρείες που παράγουν θερμικά αυτοκίνητα...

το ότι 'βγάζει λεφτά' από τα θερμικά αυτοκίνητα, ενώ απ' τα ηλεκτρικά της 'μπαίνει μέσα' θα έπρεπε σε κάποιο βαθμό να προϊδεάζει για το μέλλον.

Επίσης ένα κομμάτι κερδοφορίας ήταν από αναβαθμίσεις λογισμικού των υπαρχόντων αυτοκινήτων της, κόστους 8.000 δολαρίων έκαστο κι άλλες τέτοιες πηγές εσόδων. Παράλληλα, σε αγορές που κυριαρχούσε όπως της Νορβηγίας που βρίσκονται '30 χρόνια μπροστά', διαβάζω πως εκτός του Tesla 3 εχουν πάρει κεφάλι σε πωλήσεις ηλεκτρικών οι παραδοσιακοί κατασκευαστές πολυτελείας.

Η πρωτοπορία της εταιρείας είναι άλλο πράγμα, κι άλλο τα τεράστια βιομηχανικά μεγέθη κατασκευαστών παγκοσμίως που πουλάνε εκατομύρια αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Δε λέμε πως θα εξαφανιστεί η εταιρεία, αλλά μακροχρόνια το πολύ να είναι ένας μικρός συγκριτικά κατασκευαστής που πουλάει προηγμένη τεχνολογία και πνευματικά δικαιώματα.

Mountains all around me, reaching out to heaven...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                          • bekiaris
                                            bekiaris @piliourits last edited by

Δε λέμε πως θα εξαφανιστεί η εταιρεία, αλλά μακροχρόνια το πολύ να είναι ένας μικρός συγκριτικά κατασκευαστής που πουλάει προηγμένη τεχνολογία και πνευματικά δικαιώματα.

χαχα καλά έχω κλάψει με αυτό το Post...κ πως εξηγείς οτι έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την toyota? κ ξέρεις τι θα πει toyota ως brand name Κτλ...φαντάζομαι η γνωστή καραμέλα, απλά όλα ειναι χρηματιστήριο...που αργά η γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Το οτι η tesla εμπαινε μέσα τόσα χρόνια, δεν λέει κάτι, σημασία έχει ποια ειναι η προοπτική για το μέλλον. Κ στα δικά μου μάτια, ειναι αυτή που οδηγεί παγκόσμια την ηλεκτροκίνηση, κ αυτό για εμένα λέει πολλά.

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 90
                                            • 91
                                            • 92
                                            • 93
                                            • 94
                                            • 897
                                            • 898