-
Ίσως να δικαιολογείται μια τέτοια νομοθεσία λόγω του ότι τα περισσότερα οχήματα στους Ελληνικούς δρόμους είναι μετατροπές.
Από εκεί και πέρα με την υποχρεωτική αλλαγή δεξαμενής στην 10ετια ( εννοείται ότι αλλάζεις και πολύβαλβίδα) υπάρχει μια μικρή δικλειδα ασφαλείας σε ότι αφορά την ρήξη της δεξαμενής και την ελεγχόμενη ανακούφιση της.
Κατά τα άλλα αν έχεις όρεξη διάβασε αυτά που σου είπα και ότι απορία έχεις την συζητάμε -
@yem said in Renault Captur II:
@creative δες σε αυτό το τοπικό πριν περίπου 2 χρόνια μέχρι και σήμερα ότι έχει γραφτεί είναι σχετικό με το Captur.
Μην προσπαθείς να πείσεις κανένα, εσένα αν σου αρέσει Go for it, Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω δεν βγάζουμε εμείς τους νόμους.
@andya3 ΜΗΝ παρκάρεις σε υπόγεια Parking και σε καράβια υπάρχουν ασυνειδητοι με LPG οχήματα και παρκάρουν και αυτοί και μπορεί να ανατιναχτουν.
Απορώ στα νησιά που υπάρχουν πρατήρια με LPG πως ανεφοδιαζονται? Λες να μπαίνουν τα treiler με 20 τόνους LPG μέσα στο καράβι?
Πάνε άραγε στην Κρήτη φορτηγά με CNG κομπρεσέρ ψυγείου?
Ο ΑΒ Βασιλόπουλος που έχει CNG στα φορτηγά ψυγεία μπαίνουν να ξεφορτώσουν στις υπόγειες αποθήκες?
ΜυστήριοΣε συμπαθώ μεν, άσε τις εξυπνάδες δε.
Ανέφερα δεδομένα της φυσικής για το lpg που προφανώς ξέρει και ο νομοθέτης, δεν ανακάλυψα τίποτα το τρομακτικό, ότι προκαλείται έκρηξη όταν αναφλέγεται. Σε κλειστούς χώρους γκαράζ κλπ δεν απαγορεύεται μόνο το lpg αλλά ακόμα και το να έχεις ένα δοχείο βενζίνης. Αν κάποιοι θεωρείτε υπερβολικό το νόμο, ζητείστε να τον αλλάξουν.
Επί της ευκαιρίας, επειδή ανέφερες και το cng, δεν ξέρω αν κι αυτό απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους. Αν όμως έχει τις ίδιες ιδιότητες με to ΦΑ που χρησιμοποιούμε στα σπίτια, είναι μακράν πιο ακίνδυνο από το lpg. Είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα και δεν παγιδεύεται σε κλειστούς χώρους, διαφεύγει. Επιπρόσθετα απαιτείται μεγαλύτερη αναλογία ΦΑ στο μείγμα με τον αέρα για να προκαλέσει έκρηξη με πηγή θερμότητας, άρα απ' όλες τις πλευρές είναι πιο ασφαλές από το lpg.
Κλέινοντας θα σου πω ότι προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με το νόμο απαγόρευσης στάθμευσης των lpg σε κλειστούς χώρους. Μπορεί τα σύγχρονα lpg κατασκευαστικά να είναι απόλυτα ασφαλή, ακόμα και σε σχέση με τα βενζινοκίνητα. Αλλά ποιός βάζει το χέρι του στη φωτιά για την κατάσταση που διατηρεί κάποιος το αυτοκίνητό του και την πιθανή επικινδυνότητά του, όταν υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει σαν κινητή βόμβα και να στείλει στα θυμαράκια αθώους ανθρώπους?
-
Αυτοί εδώ πάντως λένε ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται γενικά αλλά είναι στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη του parking αν θέλει ή όχι.
-
@andya3 said in Renault Captur II:
Σε συμπαθώ μεν, άσε τις εξυπνάδες δε.
Σε ευχαριστώ για την συμπάθεια, Αλλά με στεναχωρείς
Αλλά ποιός βάζει το χέρι του στη φωτιά για την κατάσταση που διατηρεί κάποιος το αυτοκίνητό του και την πιθανή επικινδυνότητά του, όταν υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει σαν κινητή βόμβα και να στείλει στα θυμαράκια αθώους ανθρώπους?
Για αυτό υπάρχει το ΚΤΕΟ, και με βάση το ΚΤΕΟ κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες σαπακια που είναι κίνδυνος θάνατος στους δρόμους.
Επίσης μιας και άσχετος με το θέμα αλλά το αέριο γιατί να εκρήγνυται και όχι να αναφλεγεται? Νομίζω για να γίνει έκρηξη πρέπει το αέριο να είναι υπό πίεση
-
Εξαρτάται από το μείγμα και την θερμοκρασία του αέρα. Μπορεί και να εκραγεί.
https://www.ccohs.ca/oshanswers/chemicals/chem_profiles/propane.html -
@andya3 said in Renault Captur II:
Σε συμπαθώ μεν, άσε τις εξυπνάδες δε.
Σε ευχαριστώ για την συμπάθεια, Αλλά με στεναχωρείς
Αλλά ποιός βάζει το χέρι του στη φωτιά για την κατάσταση που διατηρεί κάποιος το αυτοκίνητό του και την πιθανή επικινδυνότητά του, όταν υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει σαν κινητή βόμβα και να στείλει στα θυμαράκια αθώους ανθρώπους?
Για αυτό υπάρχει το ΚΤΕΟ, και με βάση το ΚΤΕΟ κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες σαπακια που είναι κίνδυνος θάνατος στους δρόμους.
Επίσης μιας και άσχετος με το θέμα αλλά το αέριο γιατί να εκρήγνυται και όχι να αναφλεγεται? Νομίζω για να γίνει έκρηξη πρέπει το αέριο να είναι υπό πίεση
Όλα τα αέρια καύσιμα εκρήγνυνται με την ανάφλεξή τους σε κλειστό χώρο. Δεν χρειάζεται να είναι υπό πίεση. Μετά την ανάφλεξη τα καυσαέρια ανεβάζουν πολύ μεγάλη θερμοκρασία και έτσι ανεβαίνει πολύ και η πίεσή τους και κάνουν μπουμ. Η μεγάλη θερμοκρασία-πίεση των παραγόμενων καυσαερίων προκαλεί την έκρηξη, όχι η αρχική πίεση του καυσίμου.
Η διαφορά μεταξύ lpg και ΦΑ είναι ότι lpg είναι πιο βαρύ από τον ατμοσφαιρικό αέρα και αν διαρρεύσει σε κλειστό χώρο συσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία. Ενώ το κλασσικό ΦΑ είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα, οπότε θα διασκορπιστεί, θα φύγει έξω από χαραμάδες σε θύρες, παράθυρα κλπ...
Πάντως για να σταματήσουμε τη θεωρία και να μην δημιουργούνται και άδικες αρνητικές εντυπώσεις, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση σ' ένα εργοστασιακά κατασκευασμένο αυτοκίνητο αερίου να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλιώς δεν θα τα άφηναν να κυκλοφορήσουν εξ' αρχής. Είμαι σίγουρος ότι δεν παίζουν με τέτοια οι αυτοκινηβιομηχανίες, θα έχουν λάβει τα μέτρα τους.
Από την άλλη, αν όντως υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη στάθμευση αυτοκινήτων αερίου σε δημόσιους κλειστούς χώρους στάθμευσης (δεν τον έχω διαβάσει ποτέ, αλλά έχω μείνει με την εντύπωση ότι υπάρχει) δεν μπορώ να του ρίξω άδικο. Η ζωή του κόσμου δεν μπορεί να εξαρτάται από το κάθε ΚΤΕΟ ή την κατάσταση που διατηρεί το αυτοκίνητό του ο καθένας.
-
. Η μεγάλη θερμοκρασία-πίεση των παραγόμενων καυσαερίων προκαλεί την έκρηξη, όχι η αρχική πίεση του καυσίμου
Τώρα που το ανέφερες αυτό κάπου το έχω ξανακούσει.
Δεν θάβουμε κανένα αυτοκίνητο και ίσα ίσα όποιοι περιορισμοί ή αστοχίες πρέπει να αναφέρονται, απλά δεν είναι ανάγκη να εξισώσουμε την σόμπα υγραερίου - που δεν συντηρείται ποτέ και που πολλοί ελέγχουν τυχών διαρροές με ΑΝΑΠΤΉΡΑ - με ένα σύστημα υγραέριοκίνησης.
-
Επίσης η έκρηξη κάυση είναι ουσιαστικά απλά σε πολύ συντομότερο χρόνο. Γιαυτό και το πιο βίαιο αποτέλεσμα.
-
Ξέρω περίπτωση που μάλλον λόγω κακής συντήρησης του αυτοκινήτου μπουρλοτιασε ο κινητήρας (γυναίκα με 2 παιδιά μέσα πανικοβλήθηκε, μπλόκαρε το κεντρικό κλείδωμα και δεν μπορούσαν να ανοίξουν τις πίσω πόρτες να βγάλουν τα παιδιά , δεν άνοιγαν και από μέσα λόγω παιδικής ασφαλείας, την βοήθησαν τελικα περαστικοί) , με εγκατεστημένο υγραέριο δεν έκανε καμία έκρηξη ούτε υπήρξε διαρροή, με 2-3 πυροσβεστήρες από αλλά αυτοκίνητα έσβησαν την φωτιά.
Δηλαδή ακόμη και έτσι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν είναι εύκολο να συμβεί έκρηξη.
Η απορία μου όμως εμένα και η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης.
Δεν έχω ακούσει για τέτοια περιστατικά εκτός από αυτό στο Καβούρι https://www.google.com/amp/s/sputniknews.gr/amp/20210629/sovaro-trohaio-sto-kavoyri-sygkroysi-aporrimmatoforoy-me-taxi--ekrixeis-kai-fotia-14752996.html
που LPG και ΦΑ συγκρούστηκαν και έγινε Κούγκι, αλλά και πάλι από το γεγονός πως κανείς δεν τραυματίστηκε συμπεραίνω πως δόθηκε αρκετός χρόνος να βγουν και να απομακρυνθούν, απλά δεν μπόρεσαν να σβήσουν τις φλόγες και έγινε ότι έγινε μετά από λίγο όπως περίπου θα γινόταν με δεξαμενές βενζίνης απλά δεν θα ήταν τέτοιας έντασης οι εκρήξεις.
Υπάρχουν δοκιμές σύγκρουσης επίσημες για τα Renault όπως του @yem ή για τα VAG με ΦΑ για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης; -
Πιο επίσημο Crash test από το δικό μου δεν υπάρχει χαχαχαχα,
ούτε βαλβίδες ούτε σωληνάκια ούτε δεξαμενές τίποτα δεν παρουσίασε καμία βλάβη και στα υπόψιν πριν 500μ είχα φουλάρει 32λίτρα υγραέριο , η δεξαμενή ήταν μπόμπα μέχρι πάνω .Εδώ βλέπεις όλη την παραμόρφωση στο χώρο της δεξαμενής και την μετατόπιση της , φαντάσου ότι από κάτω είναι χειρότερα γιατί το yaris που με χτύπησε χώθηκε από κάτω .
Η δεξαμενή δεν είχε ούτε γρατζουνιά , έχει περιμετρικά κάτι καουτσούκ για προφύλαξη !Τώρα σίγουρα σε σφοδρές συγκρούσεις θα υπάρξει και άλλη συμπεριφορά των υλικών
-
Αυτό συμβαίνει με τα suv. Καβαλάνε τον άλλον σε περίπτωση σύγκρουσης και έτσι το δυνατότερο σημείο της ζώνης παραμόρφωσης τους χτυπάει το μαλακότερο των χαμηλών αυτοκινήτων.
Για αυτό και η mazda έχει πρόβλεψη για ζώνη παραμόρφωση με υψηλότερα οχήματα, νομίζω και η honda
-
@vagkirk said in Renault Captur II:
Ξέρω περίπτωση που μάλλον λόγω κακής συντήρησης του αυτοκινήτου μπουρλοτιασε ο κινητήρας (γυναίκα με 2 παιδιά μέσα πανικοβλήθηκε, μπλόκαρε το κεντρικό κλείδωμα και δεν μπορούσαν να ανοίξουν τις πίσω πόρτες να βγάλουν τα παιδιά , δεν άνοιγαν και από μέσα λόγω παιδικής ασφαλείας, την βοήθησαν τελικα περαστικοί) , με εγκατεστημένο υγραέριο δεν έκανε καμία έκρηξη ούτε υπήρξε διαρροή, με 2-3 πυροσβεστήρες από αλλά αυτοκίνητα έσβησαν την φωτιά.
Δηλαδή ακόμη και έτσι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν είναι εύκολο να συμβεί έκρηξη.
Η απορία μου όμως εμένα και η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης.
Δεν έχω ακούσει για τέτοια περιστατικά εκτός από αυτό στο Καβούρι https://www.google.com/amp/s/sputniknews.gr/amp/20210629/sovaro-trohaio-sto-kavoyri-sygkroysi-aporrimmatoforoy-me-taxi--ekrixeis-kai-fotia-14752996.html
που LPG και ΦΑ συγκρούστηκαν και έγινε Κούγκι, αλλά και πάλι από το γεγονός πως κανείς δεν τραυματίστηκε συμπεραίνω πως δόθηκε αρκετός χρόνος να βγουν και να απομακρυνθούν, απλά δεν μπόρεσαν να σβήσουν τις φλόγες και έγινε ότι έγινε μετά από λίγο όπως περίπου θα γινόταν με δεξαμενές βενζίνης απλά δεν θα ήταν τέτοιας έντασης οι εκρήξεις.
Υπάρχουν δοκιμές σύγκρουσης επίσημες για τα Renault όπως του @yem ή για τα VAG με ΦΑ για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης;Στα βίντεο που έχω αναρτήσει στην προηγούμενη σελίδα έχει επίσημα crash test από τη ADAC, από τη STAG και άσκηση της Πυροσβεστικής με 2 αυτοκίνητα με δεξαμενή LPG το ένα με βαλβίδα ασφαλείας όπου η φωτιά σχεδόν σβήνει μόνη της όταν τελείωσε το αέριο και στο άλλο που δεν είχε βαλβίδα ασφαλείας έσκασε η δεξαμενή και το αυτοκίνητο.
Είχα δει και ένα άλλο παλαιότερης χρονολογίας με crash test από τη Shell νομίζω που χτύπαγαν δεξαμενή LPG, παραμορφώθηκε (ήταν μια μακρόστενη, τη χτύπησαν στη μέση και έγινε σαν 8 ), αλλά δεν υπήρξε διαρροή (δεν το βρήκα για να το ανεβάσω εδώ).
Δεν έχω βρει από τη Renault κάτι, αν βρει κάποιος συνφορουμίτης εδώ ας το ανεβάσει να το δούμε. -
Πιο επίσημο Crash test από το δικό μου δεν υπάρχει χαχαχαχα,
ούτε βαλβίδες ούτε σωληνάκια ούτε δεξαμενές τίποτα δεν παρουσίασε καμία βλάβη και στα υπόψιν πριν 500μ είχα φουλάρει 32λίτρα υγραέριο , η δεξαμενή ήταν μπόμπα μέχρι πάνω .Εδώ βλέπεις όλη την παραμόρφωση στο χώρο της δεξαμενής και την μετατόπιση της , φαντάσου ότι από κάτω είναι χειρότερα γιατί το yaris που με χτύπησε χώθηκε από κάτω .
Η δεξαμενή δεν είχε ούτε γρατζουνιά , έχει περιμετρικά κάτι καουτσούκ για προφύλαξη !Τώρα σίγουρα σε σφοδρές συγκρούσεις θα υπάρξει και άλλη συμπεριφορά των υλικών
Η δεξαμενή του Captur είναι αυτή;
-
Όχι το χέρι του yem
-
Ναι @creative είδες τι ωραία και γυαλισμένο ήταν (ακόμα και μέσα) το λίγων μηνών αυτοκινητάκι μου?
-
Μια χαρά έγινε.
Ξέρεις τι σκεφτόμουν;Ότι τις ενώσεις που κάνουν στο εργοστάσιο τις έχουν μετρημένες μεχρι και την τελευταία διότι κοστίζει πολύ ως κόστος ενέργειας επί τα χιλιάδες αμαξώματα που φτιάχνουν. Αν εσένα όταν τα ξαναενωσαν βαρεσαν και κάποιες παραπάνω έτσι για σιγουριά, το έκαναν πιο άκαμπτο πίσω από τα υπόλοιπα. Μη το γελάς.... ισχύει.
-
Οπτικά η δουλειά του μάστορα φαίνεται εξαιρετικά καλή και μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει τριγμούς ή υγρασίες.
Θα πάω γιατί θέλει ρεγουλαρισμα η πόρτα πίσω και να ρίξουν και καμιά ματιά. -
@alex-mix said in Renault Captur II:
@lap said in Renault Captur II:
Κάπου είδα προγράμματα από κάποιον πάροχο. Οντως βγαίνει πολύ φθηνά η εγκατάσταση, λεπτομέρεια όμως να έχεις γκαράζ.
Δεν έχει γκαράζ καρδιά μου, Έχω όμως 2 τεράστια δέντρα μπροστά στο σπίτι από. Εκεί μπορώ να περάσω καλώδιο (είναι και φυσικό μονωτικο υλικό το δέντρο) και να βάλω τον φορτιστή στον κορμό του δέντρου!
Μετά κλασσικά καρέκλες και γλάστρες στον δρόμο μπροστά για να παρκάρω μόνο εγώ το αμάξι.Φάνη εκτός από την χρήση που ταιριάζει σχεδόν σε όλους, υπάρχει και το κόστος κτήσης και το κόστος ή η ύπαρξη του γκαράζ φόρτισης οπότε δεν κάνει για το 90% αλλά για το 15-20%.
Και στο κόστος κτήσης επιμένω, ανέβασαν τόσο άδικα την αξία των θερμικών για να μικρύνει η ψαλίδα με τα EV.> Βάλε και ένα αλεξικέραυνο στο δέντρο έτσι όταν αστράφτει να έχεις τζάμπα φόρτιση
Έτσι γυρίζεις πίσω στο 1955 δεν φορτιζεις κάτι.
-
@groover1972 said in Renault Captur II:
@alex-mix said in Renault Captur II:
@lap said in Renault Captur II:
Κάπου είδα προγράμματα από κάποιον πάροχο. Οντως βγαίνει πολύ φθηνά η εγκατάσταση, λεπτομέρεια όμως να έχεις γκαράζ.
Δεν έχει γκαράζ καρδιά μου, Έχω όμως 2 τεράστια δέντρα μπροστά στο σπίτι από. Εκεί μπορώ να περάσω καλώδιο (είναι και φυσικό μονωτικο υλικό το δέντρο) και να βάλω τον φορτιστή στον κορμό του δέντρου!
Μετά κλασσικά καρέκλες και γλάστρες στον δρόμο μπροστά για να παρκάρω μόνο εγώ το αμάξι.Φάνη εκτός από την χρήση που ταιριάζει σχεδόν σε όλους, υπάρχει και το κόστος κτήσης και το κόστος ή η ύπαρξη του γκαράζ φόρτισης οπότε δεν κάνει για το 90% αλλά για το 15-20%.
Και στο κόστος κτήσης επιμένω, ανέβασαν τόσο άδικα την αξία των θερμικών για να μικρύνει η ψαλίδα με τα EV.> Βάλε και ένα αλεξικέραυνο στο δέντρο έτσι όταν αστράφτει να έχεις τζάμπα φόρτιση
Έτσι γυρίζεις πίσω στο 1955 δεν φορτιζεις κάτι.
Αυτό ήταν πολύ καλό.....
Χαχαχα -
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου:
Αναφέρει ότι "Τα προβλήματα στις παραδόσεις παραμένουν, λόγω της μειωμένης παραγωγής, ελλείψει ημιαγωγών και πρώτων υλών, με αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος παράδοσης να κυμαίνεται μεταξύ 6-8 μηνών (εξαρτάται από το μοντέλο), με αρκετούς εμπόρους/αντιπροσώπους να μην δεσμεύονται ούτε για την τελική τιμή, ούτε για τον χρόνο παράδοσης του οχήματος.
Όπως σχολιάζουν στελέχη της εγχώριας αγοράς, "η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει μεγαλύτερη της προσφοράς, εάν και με βραδύτερο ρυθμό, με την ελπίδα η κατάσταση να αρχίζει να ομαλοποιείται από το 2023, με μεγαλύτερη παραγωγή από τα εργοστάσια". "Άρα ίσως καλύτερα από του χρόνου και αυτό με επιφύλαξη.
Renault Captur II