-
@Fanis75, μπορείς σε αυτόματο κιβώτιο να παρκάρεις με την όπισθεν σε ανηφόρα καβαλώντας το πεζοδρόμιο με τις δύο ακριανές ρόδες;
-
@Fanis75, μπορείς σε αυτόματο κιβώτιο να παρκάρεις με την όπισθεν σε ανηφόρα καβαλώντας το πεζοδρόμιο με τις δύο ακριανές ρόδες;
Ναι φυσικά, γιατι να μην μπορείς!?! Μάλιστα το παρκάρισμα σε ανηφόρα είναι πολύ πιο εύκολο, αφού μπορείς να κινείς το αυτοκίνητο - κυριολεκτικά - πόντο πόντο χωρίς καμία φθορά στο σύστημα.
Θυμάμαι όταν έμενα Λυκαβηττό σε όλες τις ανηφόρες μύριζε καμένος συμπλέκτης και εγώ με την bmw πάρκαρα κύριος και όλοι νόμιζαν ότι είμαι οδηγάρα...που να ήξεραν για αυτόματο κιβώτιο...αχαχα!!ΥΓ: Μιλάω για κλασσικό αυτόματο με μετατροπέα ροπής, όχι για ρομποτιζέ χειροκίνητο.
-
famas wrote:
Ναι φυσικά, γιατι να μην μπορείς!?! Μάλιστα το παρκάρισμα σε ανηφόρα είναι πολύ πιο εύκολο, αφού μπορείς να κινείς το αυτοκίνητο - κυριολεκτικά - πόντο πόντο χωρίς καμία φθορά στο σύστημα.
Θυμάμαι όταν έμενα Λυκαβηττό σε όλες τις ανηφόρες μύριζε καμένος συμπλέκτης και εγώ με την bmw πάρκαρα κύριος και όλοι νόμιζαν ότι είμαι οδηγάρα...που να ήξεραν για αυτόματο κιβώτιο...αχαχα!!ΥΓ: Μιλάω για κλασσικό αυτόματο με μετατροπέα ροπής, όχι για ρομποτιζέ χειροκίνητο.
Ευχαριστώ. Θα έλεγες το ίδιο και για αυτόματο διπλοσύμπλεκτο;
-
Τα χειροκίνητα πάντως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Η πλειονότητα των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη είναι χειροκίνητα, άρα υπάρχει αγορά για αυτά. Όποιος θέλει αυτόματο, έχει πολλές επιλογές. Όντως είναι ευκολία στο σταμάτα-ξεκίνα, αλλά στην εκτός πόλης, ή σπορ οδήγηση, πρέπει να έχουν χειροκίνητο έλεγχο, αλλιώς είναι εκνευριστικά.
-
Ευχαριστώ. Θα έλεγες το ίδιο και για αυτόματο διπλοσύμπλεκτο;
Ναι ως προς το ότι δνε έχει πρόβλημα να παρκάρει όπως λές, αλλά όχι ώς προς τις φθορές. Εφόσον έχει κανονικό συμπλέκτη, αυτός πατινάρει και άρα φθείρεται. Απλά το πατινάρισμα γίνεται πιο ελεγχόμενα από ότι γίνεται από έναν οδηγό. Όμως γενικά τα 2πλοσύμπελκτα (ένας λόγος που δεν τα συμπαθώ) δεν αγαπάνε τέτοια συμπεριφορά και γενικά κίνηση σε πόλη.
Τα χειροκίνητα πάντως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Η πλειονότητα των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη είναι χειροκίνητα, άρα υπάρχει αγορά για αυτά. Όποιος θέλει αυτόματο, έχει πολλές επιλογές. Όντως είναι ευκολία στο σταμάτα-ξεκίνα, αλλά στην εκτός πόλης, ή σπορ οδήγηση, πρέπει να έχουν χειροκίνητο έλεγχο, αλλιώς είναι εκνευριστικά.
Υπάρχει αγορά Αλέξανδρε, ακριβώς για τους ίδιους λόγους που ανέφερα πιο πρίν...κόστος και φόβος (για το άγνωστο - δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που δοκίμασε καλό αυτόματο και γύρισε πίσω στο χειροκίνητο).
Για την σπορ οδήγηση συμφωνώ, αλλά 1) το 95% των αυτομάτων πλέον έχουν χειροκίνητη λειτουργία και 2) σπορ οδήγηση και καθημερινά αυτοκίνητα είναι λίγο αστείο...τι σπορ οδήγηση με ένα SUV 110-150 ίππων? Αλλά ακόμα και εκεί με το αυτόματο κιβώτιο σε χειροκίνητη λειτουργία (πρόσφατα με το DS3 το δοκίμασα) οδηγείς πιο σπορτίφ (γιατι σπορ δεν είναι) από ότι με το χειροκίνητο. Στην Ε.Ο η χειροκίνητο λειτουργία δεν έχει νόημα.
-
Οδηγησες το ds3;;;
-
REALZEUS wrote:
Υπάρχει αγορά Αλέξανδρε, ακριβώς για τους ίδιους λόγους που ανέφερα πιο πρίν...κόστος και φόβος (για το άγνωστο - δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που δοκίμασε καλό αυτόματο και γύρισε πίσω στο χειροκίνητο).
Για την σπορ οδήγηση συμφωνώ, αλλά 1) το 95% των αυτομάτων πλέον έχουν χειροκίνητη λειτουργία και 2) σπορ οδήγηση και καθημερινά αυτοκίνητα είναι λίγο αστείο...τι σπορ οδήγηση με ένα SUV 110-150 ίππων? Αλλά ακόμα και εκεί με το αυτόματο κιβώτιο σε χειροκίνητη λειτουργία (πρόσφατα με το DS3 το δοκίμασα) οδηγείς πιο σπορτίφ (γιατι σπορ δεν είναι) από ότι με το χειροκίνητο. Στην Ε.Ο η χειροκίνητο λειτουργία δεν έχει νόημα.
Εγώ πάλι γνωρίζω τέτοιον κόσμο, είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Οπότε δεν είναι μόνο το κόστος και ο όποιος φόβος.
Επίσης δεν υπάρχουν μόνον SUV στην αγορά, αλλά και σπορτίβικα saloon & hatch.... Για αυτό είπα ότι θες χειροκίνητη λειτουργία σε πολλές καταστάσεις, ακόμα και στην Εθνική (για κατεβάσματα σε προσπεράσεις και σε μεγάλες κατωφέρειες). Εγώ αναγκάζομαι και το κάνω από τον μοχλό βέβαια όταν είμαι στην αυτόματη λειτουργία, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αυτός ο έλεγχος και είναι ακόμα καλύτερα αν υπάρχουν paddles που λειτουργούν σε όλα τα modes.
-
Για το φρενάρισμα συμφωνώ Αλέξανδρε (αν και τα σύγχρονα αυτόματα το καταλαβαίνουν και υποβιβάζουν), αλλά για το προσπέρασμα δεν χρειάζεται, το kick-down είναι συνήθως πιο γρήγορο και αποτελεσματικό!
Πάμε πίσω στα του C3 Aircross. Είχα ζητήσει από τα κεντρικά να κάνω test drive το diesel αυτόματο και εαν δεν υπάρχει, έστω το βενζίνης αυτόματο. Μόλις με πήραν τηλέφωνο...ΔΕΝ υπάρχει αυτόματο αυτοκίνητο για test drive!!!
Ένα είχαν βενζίνης και το έχουν πουλήσει εδω και 2-3 μήνες και δεν έχουν φέρει άλλο! Όταν τα λέω εγώ για τον Συγγελίδη, δεν με πιστεύετε....είναι ακόμα μπακάλικο της γειτονιάς, λειτουργεί ως οικογενειακό μαγαζί και όχι ως εισαγωγέας 4 εταιριών. Όταν και εαν φέρουν αυτόματο, θα με ενημερώσουν. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει ούτε έαν αυτόματο, έστω ενός στελέχους, αλλά μάλλον δεν θέλουν να το δώσουν.
-
+1
Στην Αμερική επί 4 μήνες οδηγούσα ένα Ford Taurus και ένα Chevrolet Impala. Φυσικά και τα δύο με πολλά κυβικά και με αυτόματα κιβώτια. Όργωσα όλη την πολιτεία της Φλόριντα με αυτά.
Όλα καλά και ωραία, αλλά το μόνο που πρόσφερε το αυτόματο κιβώτιο ήταν η ευκολία, τίποτα παραπάνω. Οδηγική νωθρότητα, βαρεμάρα και ένα στυλ οδήγησης σαν να οδηγούσα κουτιά με ρόδες. Ειδικά όταν ήμουν σε δρόμους τύπου interstate βράδυ που βγαίναμε για βόλτες ήταν η απόλυτη υπνηλία. Τέτοια οδηγική βαρεμάρα δεν την έχω ξαναζήσει στη ζωή μου. Σαν τα ζόμπι ήμασταν στους δρόμους.
Ευτυχώς που είχε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με την μουσική που ακούω και μας ξύπναγε λιγάκι.
-
Πάμε πίσω στα του C3 Aircross. Είχα ζητήσει από τα κεντρικά να κάνω test drive το diesel αυτόματο και εαν δεν υπάρχει, έστω το βενζίνης αυτόματο. Μόλις με πήραν τηλέφωνο...ΔΕΝ υπάρχει αυτόματο αυτοκίνητο για test drive!!!
Ένα είχαν βενζίνης και το έχουν πουλήσει εδω και 2-3 μήνες και δεν έχουν φέρει άλλο! Όταν τα λέω εγώ για τον Συγγελίδη, δεν με πιστεύετε....είναι ακόμα μπακάλικο της γειτονιάς, λειτουργεί ως οικογενειακό μαγαζί και όχι ως εισαγωγέας 4 εταιριών. Όταν και εαν φέρουν αυτόματο, θα με ενημερώσουν. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει ούτε έαν αυτόματο, έστω ενός στελέχους, αλλά μάλλον δεν θέλουν να το δώσουν.
Πήρες τηλέφωνο στην ΩΜΕΓΑ στην Αγία Παρασκευή; Πιθανά να έχουν.
-
-
Αυτα που αναφερεις ειναι τραγικα αυτοκίνητα, με ακομα τραγικότερα αυτόματα!! Για αυτο εγραψα για «συγχρονα» αυτοματα κιβώτια. Προφανως εαν εχεις οδηγησει αυτα που λες δεν θα θες να ξαναοδηγήσεις αυτόματο...αχαχα!!
-
Αναμένω απο την Ωμέγα (δεν ειχαν πριν λιγο καιρό κ μπυ ειπαν να βρουν μεσα απο την Σιτροέν). Οποτε εστειλα email στην Citroen Hellas και μου τηλεφώνησαν σήμερα .
-
-
Για το φρενάρισμα συμφωνώ Αλέξανδρε (αν και τα σύγχρονα αυτόματα το καταλαβαίνουν και υποβιβάζουν), αλλά για το προσπέρασμα δεν χρειάζεται, το kick-down είναι συνήθως πιο γρήγορο και αποτελεσματικό!
Ακόμα και σε σπορ αυτοκίνητα, η χειροκίνητη λειτουργία είναι πάντα ταχύτερη. Το καλύτερο παράδειγμα όμως είναι το προσπέρασμα σε επαρχιακό δρόμο, όπου δεν θες καν να περιμένεις να κατεβάσεις τελευταία στιγμή, ούτε χειροκίνητα, ούτε αυτόματα. Βάζεις την ταχύτητα που θες από πριν και περιμένεις την κατάλληλη στιγμή για να πατήσεις τέρμα γκάζι και να περάσεις, όπως θα έκανες και σε ένα χειροκίνητο.
-
Θα συμφωνήσω με τον Lap! Το 6άρι χειροκίνητο του Focus/Kuga είναι από τα πραγματικά καλά 6άρια και σίγουρα καλύτερο σε αίσθηση από το 6άρι της PSA. Για το 5άρι της PSA δεν το συζητάω καν, μέτριο και βγάλε...
Lap wrote:
Και εχεις και καλο κιβωτιο....πανε σε παλια γαλλικα....θα τρελαινοσουν
Μέτριο κιβώτιο έχω...
-
Όταν λοιπόν πήρα το 208 σιχτίριζα το κιβώτιο. Δυσκολευόμουν αρκετες φορές να βάλω ταχύτητα,γρατζουνούσε,η 1η έμπαινε δύσκολα κλπ. Έλεγα ότι δεν ειναι δυνατόν το 2016 να βγαίνουν τέτοια κιβώτια. Μάλιστα,δεν είχε καμία σχέση με το κιβωτιο του τεστ ντράιβ. Μην γελάσετε αλλά μόλις άλλαξα βαλβολίνες είδα ένα εντελώς διαφορετικό κιβώτιο. Κανένα γρατζούνισμα,καμία ασάφεια,κανένα κόμπιασμα. Τι στο διάολο,σπορέλαιο είχαν βάλει μέσα? Πλέον η λειτουργία του μου θυμίζει πολύ το κιβωτιο του Φόκους που είχα πριν. Τουλάχιστον αξιοπρεπέστατο.
-
το έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές. όσοι οδηγούν ωραία χειροκίνητα κιβώτια της φορντ, ή κάποια vag και ιαπωνικά που δεν είναι κι άσχημα, 'αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται' και το συγκρίνουν με αρχαία 4τάχυτα αυτόματα που ίσως έτυχε κάποτε να δοκιμάσουν, που κλώτσαγαν, βογκούσαν κι ήταν συνεχώς με λάθος σχέση...
Τα σύγχρονα αυτόματα, έχουν σχεδόν τα διπλάσια γρανάζια-σχέσεις, έχουν λύσει τα υδραυλικά κλπ. θέματα που είχαν (κυρίως λόγω της τρελής προόδου στα ηλεκτρονικά συστήματα, μικρουπολογιστές και τους αισθητήρες που περιέχει πλέον κάθε μηχανική κατασκευή) και έχουν όλα σειραϊκή λειτουργία όταν το επιλέξει ο οδηγός, και διακόπτες kick-down. Ούτε να αφήνεις το πόδι απ' το γκάζι, ούτε να κάνεις υπολογισμούς για το προσπέρασμα κλπ.
σε χαλαρή οδήγηση, όλα τα σύγχρονα αυτόματα έχουν τη λογική 'μια σχέση πάνω', αυτό που κάποτε έπρεπε να το μάθεις για να το κάνεις σωστά για να γίνεται οικονομία καυσίμου και 'αρχοντική' οδήγηση. Αν δείτε καινούριο αμάξι με χειροκίνητο κιβώτιο, που όλα έχουν ένδειξη αλλαγής ταχτητήτων, όλα σε προτρέπουν να οδηγείς και το χειροκίνητο με τον ίδιο τρόπο. Αλλά όταν γουστάρεις ή χρειάζεσαι, το βάζεις σειραϊκό και κάνεις πολύ πιο γρήγορες και αλάνθαστες αλλαγές.
Στην Ευρώπη δεν έχουν εξαπλωθεί τα αυτόματα, λόγω κόστους αγοράς και καυσίμων, μικρά αυτοκίνητα με μικρούς κινητήρες και μεγάλα κόστη. Και όντως τα παλιότερα αυτόματα, μπορούσαν να δουλέψουν ικανοποιητικά μόνο με κινητήρες πάνω από 2 χιλιάδες κυβικά, σπαταλούσαν 20% παραπάνω ενέργεια, και λόγω των μηχανικών συστημάτων δεν είχαν λειτουργία ακριβείας. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αντιστραφεί.
-
Όλα έχουν kick-down εδώ και δεκαετίες, αλλά πολλές φορές καθυστερούν. Η χειροκίνητη λειτουργία βέβαια λύνει αυτά τα προβλήματα, αρκεί φυσικά να μην 'κοιμάται' κι αυτή...
-
@ piliourits: Η σύγκριση που έκανα εγώ όμως ήταν μεταξύ χειροκίνητων κιβωτίων. Κατά τ' αλλά κι εγώ είμαι της άποψης ότι πλέον (από την εμφάνιση των πρώτων DSG και μετά, γιατί αυτά ήταν που οδήγησαν και όλο τον ανταγωνισμό να παρουσιάσει σύγχρονα αυτόματα κιβώτια είτε διπλού συμπλέκτη είτε με μετατροπέα ροπής) το χειροκίνητο κιβώτιο είναι ένας αναχρονισμός! Πέραν του σεβαστού κόστους αγοράς, πρακτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάρεις αυτόματο σήμερα, με την εξαίρεση ίσως των CVT, που δεν λένε.
-
Είδα και εγώ 18 μηνύματα από χτες στο θέμα και λέω , εντάξει παρέλαβε ο Στόρμ και έχουν αρχίσει οι ευχές και τα υπόλοιπα .
Και διαβάζω για αυτόματα κιβώτια .
Εδώ παραμένοντας στο θέμα να πω ότι πλέον το Αιρκρός σε βενζίνη θα έχει αυτόματο μόνο στους 130 ίππους και θα είναι και σε ακριβή έκδοση , οπότε ίσως να μην το φέρνουν έτσι , παρά μόνο με παραγγελία γιατί μπορεί να πατάει το σκαλοπάτι των φόρων . Αντίστοιχα στο αυτόματο ντίζελ έχουμε μόνο την ακριβή να πατάει το σκαλοπάτι των φόρων και οι άλλες είναι οριακές μάλιστα η i touch δεν παίρνει τίποτα .
Γυρίζοντας στα αυτόματα κιβώτια πράγματι είναι ευκολία , αλλά πρέπει να έχουμε κάποια πράγματα στο νου μας . Αρχικά ενώ η αλλαγή δίσκου στα συμβατικά είναι γύρω στα 300 € , στα αυτόματα λένε ότι γύρω στα 150.000 χλμ , θέλεις 1000 € .
Το δεύτερο είναι ότι πριν 10-15 χρόνια , είχαμε άλλα αυτόματα και άλλο οδικό δίκτυο .
Το 2001 που πήρα εταιρικό το Grand Cherokee είχε αυτόματο 4τάχυτο με την 4η οβερντράιβ . Αυτό σημαίνει ότι αν ήσουν σε ορεινό δρόμο , παράδειγμα Καλαμπάκα - Γιάννενα πριν την Εγνατία και ήθελες να κατεβάσεις χειροκίνητα , η καθυστέρηση από την αλλαγή στο λεβιέ , μέχρι να περάσει στον κινητήρα ήταν χαλαρά 3-4 δευτερόλεπτα , οπότε έπρεπε να το υπολογίζεις αυτό .
Το 2005 που πήρα το ML-350 με εξελιγμένο 7τάχυτο αυτόματο , που είχε και ενδιάμεση συμπεριφορά , ανάλογα πόσο πάταγες το γκάζι , η υστέρηση ήταν μικρότερη , αλλά και πάλι δεν ήταν τόσο άμεση όσο το χειροκίνητο .
Ετσι όταν το 2009 άλλαξα , αποφάσισα να γυρίσω σε χειροκίνητο .
Σήμερα με την αποπεράτωση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων , τα αυτόματα έχουν εξελιχθεί οπότε μάλλον θα είναι πιο άνετη η διαβίωση , αλλά πάντα θα ελλοχεύει το ψηλό κόστος επισκευής .
-
Εδώ παραμένοντας στο θέμα να πω ότι πλέον το Αιρκρός σε βενζίνη θα έχει αυτόματο μόνο στους 130 ίππους και θα είναι και σε ακριβή έκδοση , οπότε ίσως να μην το φέρνουν έτσι , παρά μόνο με παραγγελία γιατί μπορεί να πατάει το σκαλοπάτι των φόρων . Αντίστοιχα στο αυτόματο ντίζελ έχουμε μόνο την ακριβή να πατάει το σκαλοπάτι των φόρων και οι άλλες είναι οριακές μάλιστα η i touch δεν παίρνει τίποτα .
Γυρίζοντας στα αυτόματα κιβώτια πράγματι είναι ευκολία , αλλά πρέπει να έχουμε κάποια πράγματα στο νου μας . Αρχικά ενώ η αλλαγή δίσκου στα συμβατικά είναι γύρω στα 300 € , στα αυτόματα λένε ότι γύρω στα 150.000 χλμ , θέλεις 1000 € .
Το ξέρω αυτό με την ακριβή έκδοση (το έχεις ξαναγράψει), αλλά η εισαγωγική οφείλει να έχει ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο για test drive / δημοσιογραφικό. Δεν γίνεται, επειδή είναι ακριβό, να μην έχουν αυτοκίνητο για δοκιμή! Απλά είναι το 'μπακάλικο' του Συγγελίδη, χρόνια γνωστό!
Στα αυτόματα τώρα:
-
Αλλαγή δίσκου ΔΕΝ υπάρχει, ούτε φυσικά κόστος €1.000 για τίποτα (εκτός εαν πάθει βλάβη). Θέλει μόνο κάθε 100-120.000χλμ αλλαγή στις βαλβολίνες με κόστος περί τα €150-200. Σαφώς η συντήρηση του αυτόματου είναι πολύ φτηνότερη από του χειροκίνητου.
Δίσκους θέλουν μόνο τα αυτοματοποιημένα χειροκίνητα (και τα διπλού συμπλέκτη), αλλά αυτά δεν είναι κανονικά αυτόματα αλλά αυτοατοποιημένα χειροκίνητα, άρα έχουν τα ίδια μηχανικά μερή με τα χειροκίνητα (δλδ. δίσκο-πλατό) και επιπλέον μηχανικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. -
Μην συγκρίνει το αρχαίο αυτόματο της Jeep με τα σύγχρονα αυτόματα. Αυτό που λές ήταν τραγικό και σωζόταν μόνο από τα πολλά κυβικά.
-
-
Αυτοματο με τα 130 ατια εχει παραγγελθει μεσω leasing απο τελη Απριλιου και ακομα δεν εχει ερθει
Citroen C3 Aircross 2018