Μιάς και το Σάββατο κλείνω 4 μήνες κατοχής του 1.5 hatch και με 4000 χλμ. στο οδόμετρο, θα γράψω ένα σεντόνι για τις εντυπώσεις μου. Εξ αρχής και λόγω ηλικίας, δε συμμερίστηκα τον ενθουσιασμό κάποιων παιδιών εδώ μέσα, με διθυραμβικά σχόλια και λόγω του ότι είχα στην κατοχή μου κάποια αυτ/τα με κορυφαία οδικά χαρακτηριστικά (106 rallye, punto gt, impreza sti, celica ts, s3 tfsi), θεωρώ ότι οι κάτωθι εντυπώσεις δεν είναι προϊόν αρχικού ενθουσιασμού.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ :
Ροπάτος, φιλικός στη χρήση, αθόρυβος, με καλή κατανάλωση, δυνατός όσο χρειάζεται. ΄Ερχεται άμεσα στα πρώτα 2 χλμ σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας. Κολώνει σχετικά μετά τα 200 km/h, αλλά δε μπορούμε να τα θέλουμε όλα. Η κατοστάρα βενζίνη εδώ βοηθάει. Το κιβώτιο είναι θετικό με καλό κούμπωμα και ελαφρύ συμπλέκτη, πολύ καλύτερο από ακριβότερα αυτ/τα που είχα στην κατοχή μου. Γρατζουνάει λίγο όταν είναι κρύο σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αλλά αυτό θα λυθεί μακροπρόθεσμα με upgrade αλλαγή υγρών. Κορυφαία η ποιότητα κατασκευής της εξάτμισης, η οποία δεν ακούγεται καθόλου όταν δε πιέζεις. Οι βελτιώσεις πιστεύω ότι είναι πεταμένα λεφτά και θα υποβαθμίσουν την μακροπρόθεσμη αξιοπιστία του συνόλου, αλλά περί ορέξεως και … αν δε πετάξεις δουλεμένα λεφτά δε θα μάθεις. Το rev hang ξεπερνιέται κάπως με την κατάλληλη τεχνική σε κάθε αλλαγή σε υψηλές στροφές.
ΦΡΕΝΑ :
Με δυνατό αρχικό δάγκωμα και άμεση απόκριση. Σκληρά τακάκια, που στην αρχή έβγαζαν δυνατό τρίξιμο, αλλά με τον καιρό εξαφανίστηκε. Βοηθάνε και τα primacy 3, πολύ καλά για ελαστικά 1ης τοποθέτησης, αλλά με αρκετούς θορύβους κύλισης σε κακό οδόστρωμα. Η εμπειρία μου λέει ότι σκληρά τακάκια που βγάζουν λίγη σκόνη, σημαίνει συχνή αλλαγή και των δίσκων. Μικρό το κακό.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ :
Άμεσο σε σημείο που δε χρειάζεται. Πραγματικό νυστέρι στη σβέλτη – γρήγορη οδήγηση ειδικά για αυτ/το που δε θεωρείται hot hatch. Μου θυμίζει s2000. Δε μεταφέρει κραδασμούς και αν το παρακάνεις με τιμονιά ελαφρώνει λίγο το πίσω μέρος.
ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ :
Oυδέτερη με συμμετοχικό πίσω μέρος, ιδανικό συνδυασμό άνεσης – κρατήματος και παντελή απουσία υποστροφής. Εκεί που το βάζεις εκεί πατάει. Δε χαζεύει πουθενά. Ακόμα και το body roll υπάρχει για να δείχνει στον οδηγό τι κάνει το πλαίσιο. Συμβάλει και η κορυφαία ακαμψία του νέου πλαισίου. Αεροδυναμικοί θόρυβοι μετά τα 150 και νευρικότητα – αστάθεια του πίσω μέρους μετά τα 200 και έως τον κόφτη τελικής στα 230, όταν φυσάνε δυνατοί αέρηδες και όχι μόνο. Καλό θα είναι να γίνεται μπρος – πίσω στα λάστιχα σε κάθε σέρβις για ομοιόμορφη φθορά τους. Εγώ τουλάχιστον αυτό θα κάνω. Το αυτοκίνητο έχει γενικά την κλασσική για γιαπωνέζικο, ελαφριά – άκαμπτη αίσθηση. Τη φιλοσοφία engineering που έχουν αποκτήσει οι Ιάπωνες διαμέσου της εμπλοκής τους σε πάσης φύσης αγώνες αυτ/του.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ :
Στις φωτό και τα βίντεο δεν ήθελα να το βλέπω, όταν το είδα όμως από κοντά κόλλησα. Από τα ελάχιστα αυτ/τα που το αδικούν κατάφορα οι φωτό και τα βίντεο. Aero – macho look, παντελής απουσία καμπυλών. Γωνίες, ακμές, σφήνες και ευθείες παντού. Τραβάει βλέμματα που συνοδεύονται από επιφωνήματα θαυμασμού ή μη. Γενικά είναι love it or hate it. Δεν είναι αδιάφορο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Δεν είναι astra, golf ή Α3. Οι μαύρες ματ λεπτομέρειες λερώνουν εύκολα και στα πλυντήρια πάντα με βάζουν τελευταίο γιατί λένε ότι κρατάει νερά και είναι δύσκολο στο πλύσιμο.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ :
Φυσικά και δεν έχει την ποιότητα των DUA (deutchland uber alles) και το γεγονός ότι κατασκευάστηκε σε χώρα … μπεκρήδων, σημαίνει ότι θεωρητικά είναι ευάλωτο σε μικροαστοχίες – παραλείψεις. Θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί καλύτερα υλικά στο κάτω μέρος του ταμπλώ και ο εσωτερικός φωτισμός να ακολουθεί τη τεχνολογία του εξωτερικού. Ο εξοπλισμός χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις, αλλά το σύστημα ελέγχου της πίεσης ελαστικών θα μπορούσε να σου δείχνει ποιό λάστιχο έχει χάσει πίεση και να μη ψάχνεσαι. Το Hyundai Kona έχει κάτι τέτοιο, πόσο θα κόστιζε στη χόντα. Επίσης τα πατάκια με τα οποία ήρθε το αυτ/το, που δε κουμπώνουν και σέρνονται είναι λίγο για γέλια. Οι μπροστινοί αισθητήρες υπερήχων κουδούνισαν και σε εμένα κάμποσες φορές άνευ λόγου και αιτίας, αλλά δε σκέφτηκα καν να τους αλλάξω στην εγγύηση και να ξηλώνω προφυλαχτήρες, εφόσον δουλεύουν. Έχοντας εμπειρία με προβολείς bi xenon, θα έλεγα ότι τα led είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο, αλλά με πιο γλυκό φωτισμό.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ :
Ένα πολύ τίμιο και καλό πακέτο για οιονδήποτε δεν έχει κατακλυστεί από την μόδα των suv και των μικρών ντίζελ και φυσικά έχει να πληρώσει τα 26+ χιλιαρικάκια. Μία από τις πλέον κορυφαίες προτάσεις στη κατηγορία, γιατί όχι και η κορυφαία. Δε θέλω να το συγκρίνω με οποιοδήποτε από τα προηγούμενα αυτ/τα που είχα στη κατοχή μου, γιατί θα το αδικήσω. Ως φιλοσοφία κατασκευής και precise engineering είναι ποιό κοντά στη celica TS, με διαφορετικά χαρακτηριστικά απόδοσης κινητήρα όμως. Ο τελικός κριτής είναι πάντα ο χρόνος και η αξιοπιστία ή μη του συνόλου και το κόστος συντήρησης θα ενισχύσει ή θα μετριάσει τα όποια σχόλια αρχικού ενθουσιασμού έχουν γραφτεί. Aν ξέχασα κάτι θα επανέλθω με update. Ευχαριστώ για την ανοχή και ελπίζω να μη σας κούρασα.