-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Και εγώ την ίδια απορία είχα... Ποτέ δεν είχα diesel, αλλά στη βενζίνη ποτέ δεν είδα διαφορά (είτε ήταν 100αρα είτε Χ είτε Υ)...
Εξαρτάται το αυτοκίνητο. Αν π.χ. έχεις S2000 με 12:1 συμπίεση είναι αδύνατο να μην καταλάβεις την διαφορά 100άρας με 95άρα.
Για τα diesel που έγραψα και πιο πάνω, υποψιάζομαι ότι μάλλον η Shell λέει την αλήθει, αφαιρεί τα βαρύτερα κλάσματα του πετρελαίου και τα αντικαθιστά με GTL που είναι λεπτόρευστο. Οπότε πέφτει συνολικά το ιξώδες του καυσίμου. Απλά μια θεωρία.Δεν καταλαβαινεις τιποτα φιλε μου αναμεσα σε 95αρα και 100αρα στα ατμοσφαιρικα, εχουμε ενα type r κ20a με 11.7 συμπιεση και απλα δεν υπαρχει διαφορα.
Φυσικά και κάνει σε ατμοσφαιρικά με υψηλή συμπίεση, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες και μεγάλα φορτία μηχανής (πχ ανηφόρα με κλιματισμό). Σε δύναμη, εκεί ειδικά που τη βγάζει το TypeR, μηδαμινές διαφορές όντως.
-
σε τουρμπο και ατμοσφαιρικα με υψηλή συμπίεση εννοείτε ότι έχουμε διαφορά.
Εαν δεν βάλω καλή βενζίνη στο impreza και ο knock sensor 'ακούσει' πυρακια, τότε ρίχνει minimum 10 μοιρες αβανς που σημαίνει 30-40 άλογα. Η διαφορά είναι τραγική.
-
Αν έχεις πολλά άλογα ίσως να καταλαβαίνεις τη διαφορα αφού χάνεις/κερδίζεις περισσότερα (σε απόλυτα νούμερα).
Εγώ πάντως στο 122 tsi (που είναι τούρμπο με σχέση συμπίεσης 10:1) δεν βλέπω διαφορά στην αίσθηση. Δε λέω ότι δεν έχει διαφορά, λέω ότι δεν την καταλάβαίνω. Τώρα αν μπει στο δυναμόμετρο μπορεί να δώσει 5 άλογα παραπάνω και να κάνει καμιά ρεπριζ μισό δευτερόλεπτο λιγότερο.
Στην κατανάλωση πάντως που είναι εύκολα (?) μετρήσιμο μέγεθος σίγουρα δεν είδα διαφορά.
-
Καλησπέρα σε όλους,
Έχω το Kia Rio 1.1D 2013 (30.000χλμ) και η γυναίκα μου το i30 1.4D 2013 (15.000χλμ). Και στα 2 αυτοκίνητα βάζοντας EKO Avio αφήνοντας το γκάζι με ταχύτητα στο κιβώτιο και κίνηση με χιλιόμετρα (π.χ. 80) η κατανάλωση δεν δείχνει 0 αλλά περίπου 2-3 λίτρα. Όταν συμβαίνει αυτό (όχι συνέχεια αλλά 3-4 φορές ανά γέμισμα) μου ανεβαίνει και η στιγμιαία (και προφανώς η μέση) κατανάλωση...
Έχω βάλει AVIO από πρατήριο με τις ταινίες στη Λ. Δημοκρατίας (Αχαρναί) και στο εταιρικό της Πετρούπολης (Πετρουπόλεως χαμηλά - σχεδόν Θηβών). Το ίδιο πράγμα κάθε φορά.
Το ίδιο θέμα είχα και με το Shell V-Power Diesel και στα 2 αυτοκίνητα.
Το έχω παρατηρήσει επίσης, όταν μπαίνω Αττική Οδό από έξοδο 6 προς Κατεχάκη με τέρμα γκάζι. Στα φανάρια μετά την έξοδο, η κατανάλωση χωρίς γκάζι με ταχύτητα (όπως έγραψα πιο πάνω) μέχρι να σταματήσω είναι 2-3l/100km. και μου ανάβει το λαμπάκι του κουμπιού START&STOP (δεν σβήνει το αυτοκίνητο - σαν να το έχω απενεργοποιήσει).
Πριν 3 μέρες, έβαλα από το προαναφερθέν εταιρικό το απλό diesel της ΕΚΟ. Ο κινητήρας είναι πιο αθόρυβος και δεν παρουσίασε (ακόμη) το πρόβλημα με την κατανάλωση και το ISG λειτουργεί κανονικά. Να σημειώσω ότι στο δικό μου (Kia Rio) αναβόσβησε πριν 1 μήνα περίπου η ένδειξη της μηχανής και απ΄ότι είδα με το κινητό έκανε 'αναγκαστική' αναγέννηση το φίλτρο DPF (στην αρχή τρόμαξα γιατί το καλοκαίρι άλλαξα κινητήρα επειδή είχε κολλήσει στις 6000 στροφές χωρίς γκάζι με αποτέλεσμα να κάψει μέχρι και τα λάδια! 7χρόνια εγγύηση όμως)
Για πείτε μου τη γνώμη σας...
-
Πολύ πιθανό τη στιγμή εκείνη να κάνει αναζωογόνηση και λόγου του ότι έχει ανάγκη το καύσιμο για αυτό και δεν κλείνει εντελώς την παροχή. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι σωστό να σβήσει ο κινητήρας όταν σταματήσεις και για αυτό σε ενημερώνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι εφικτό. Για πες μας την εμπειρία σου με τις 6000 σαλ. πίσω τι γινόταν; ντουμάνι; Την στάθμη την είχες τσεκάρει ποτέ;
-
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Πολύ πιθανό τη στιγμή εκείνη να κάνει αναζωογόνηση και λόγου του ότι έχει ανάγκη το καύσιμο για αυτό και δεν κλείνει εντελώς την παροχή. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι σωστό να σβήσει ο κινητήρας όταν σταματήσεις και για αυτό σε ενημερώνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι εφικτό. Για πες μας την εμπειρία σου με τις 6000 σαλ. πίσω τι γινόταν; ντουμάνι; Την στάθμη την είχες τσεκάρει ποτέ;σωστος ο κωστας.
-
Runaway diesel. Το χειροτερο που μπορει να συμβει οταν δεν διαβαζεις το μανιουαλ του diesel. Φιλε δυστυχως δεν φταιει το καυσιμο. Και χρυσαφι να βαλεις αν διακοπτεις συνεχεια την αναγεννηση του φιλτρου μικροσωματιδιων, παλι θα τιναξεις το μοτερ στον αερα με την εισοδο πετρελαιου στο λαδι του κινητηρα.
-
Ο χρήστης kosath έγραψε:
Καλησπέρα σε όλους,Έχω το Kia Rio 1.1D 2013 (30.000χλμ) και η γυναίκα μου το i30 1.4D 2013 (15.000χλμ). Και στα 2 αυτοκίνητα βάζοντας EKO Avio αφήνοντας το γκάζι με ταχύτητα στο κιβώτιο και κίνηση με χιλιόμετρα (π.χ. 80) η κατανάλωση δεν δείχνει 0 αλλά περίπου 2-3 λίτρα. Όταν συμβαίνει αυτό (όχι συνέχεια αλλά 3-4 φορές ανά γέμισμα) μου ανεβαίνει και η στιγμιαία (και προφανώς η μέση) κατανάλωση...
Έχω βάλει AVIO από πρατήριο με τις ταινίες στη Λ. Δημοκρατίας (Αχαρναί) και στο εταιρικό της Πετρούπολης (Πετρουπόλεως χαμηλά - σχεδόν Θηβών). Το ίδιο πράγμα κάθε φορά.
Το ίδιο θέμα είχα και με το Shell V-Power Diesel και στα 2 αυτοκίνητα.
Το έχω παρατηρήσει επίσης, όταν μπαίνω Αττική Οδό από έξοδο 6 προς Κατεχάκη με τέρμα γκάζι. Στα φανάρια μετά την έξοδο, η κατανάλωση χωρίς γκάζι με ταχύτητα (όπως έγραψα πιο πάνω) μέχρι να σταματήσω είναι 2-3l/100km. και μου ανάβει το λαμπάκι του κουμπιού START&STOP (δεν σβήνει το αυτοκίνητο - σαν να το έχω απενεργοποιήσει).
Πριν 3 μέρες, έβαλα από το προαναφερθέν εταιρικό το απλό diesel της ΕΚΟ. Ο κινητήρας είναι πιο αθόρυβος και δεν παρουσίασε (ακόμη) το πρόβλημα με την κατανάλωση και το ISG λειτουργεί κανονικά. Να σημειώσω ότι στο δικό μου (Kia Rio) αναβόσβησε πριν 1 μήνα περίπου η ένδειξη της μηχανής και απ΄ότι είδα με το κινητό έκανε 'αναγκαστική' αναγέννηση το φίλτρο DPF (στην αρχή τρόμαξα γιατί το καλοκαίρι άλλαξα κινητήρα επειδή είχε κολλήσει στις 6000 στροφές χωρίς γκάζι με αποτέλεσμα να κάψει μέχρι και τα λάδια! 7χρόνια εγγύηση όμως)
Για πείτε μου τη γνώμη σας...
Όπως στο είπαν. 99% κάνει ενεργητική αναγέννηση που σημαίνει ψεκασμός περίσσειας καυσίμου, γι αυτό και δεν είανι στο 0 όταν αφήνεις το γκάζι. Αυτές τις διαδικασίες πρέπει να τις αφήσεις να ολοκληρώνονται αλλιώς η άσχημη εμπειρία σου θα επαναληφθεί. Μου κάνει εντύπωση όμως. Πριν αρχίσει να τα παίζει ο κινητήρας δε σου εμφάνισε ένδειξη για αλλαγή λαδιών ή υψηλή στάθμη αυτών;
Dexter, επειδή το manual του Yaris το έχω διαβάσει, πουθενά δεν αναφέρει ουσιαστικά πράγματα για τη λειτουργία του DPF. Μόνο αν εμφανιστεί πρόβλημα, να απευθυνθείς σε εξουσιοδοτημένο.
-
Καπου αναφερει πως αντιλαμβανεσαι αν κανει αναγεννηση ( αυξημενο ρελαντι κλπ). Αν δεν κανω λαθος γραφει με ποσες στροφες / χλμ να το οδηγεις εκεινη την ωρα.
Τι να εγραφε δηλαδη. Οτι οι κατασκευαστες δεν μπορουν να βαλουν μπεκ απευθειας εγχυσης καθαριστικου στο φιλτρο για να μην τρεχει ο κοσμακης. Απο τους πωλητες δε, μαυρα μεσανυχτα, ισως κ εσκεμμενα. -
Ο χρήστης dexter13 έγραψε:
Καπου αναφερει πως αντιλαμβανεσαι αν κανει αναγεννηση ( αυξημενο ρελαντι κλπ). Αν δεν κανω λαθος γραφει με ποσες στροφες / χλμ να το οδηγεις εκεινη την ωρα.
Τι να εγραφε δηλαδη. Οτι οι κατασκευαστες δεν μπορουν να βαλουν μπεκ απευθειας εγχυσης καθαριστικου στο φιλτρο για να μην τρεχει ο κοσμακης. Απο τους πωλητες δε, μαυρα μεσανυχτα, ισως κ εσκεμμενα.Ακόμη κι αν μιλάει για ρελαντί, δεν είναι εύκολο πάντα να το παρατηρείς. Και γενικά η ενημέρωση της πλειοψηφίας (αλλά και πολλών εξουσιοδοτημένων) περί DPF είναι τόσο μικρή που θεωρώ δε φταίει ότι δε διαβάζουν το μανουαλ. Από τις αντιπροσωπείες είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια δεν ενημερώνουν καθόλου
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
Και εγώ την ίδια απορία είχα... Ποτέ δεν είχα diesel, αλλά στη βενζίνη ποτέ δεν είδα διαφορά (είτε ήταν 100αρα είτε Χ είτε Υ)...το ιδιο , ουτε σε βενζινη , αλλα ουτε και στο diesel τωρα . το ιδιο και παλιοτερα με το ασετον .σε οσους ειχα δωσει εβλεπαν φοβερες διαφορες.
πολυ πλασιντο -
Ο χρήστης dexter13 έγραψε:
Runaway diesel. Το χειροτερο που μπορει να συμβει οταν δεν διαβαζεις το μανιουαλ του diesel. Φιλε δυστυχως δεν φταιει το καυσιμο. Και χρυσαφι να βαλεις αν διακοπτεις συνεχεια την αναγεννηση του φιλτρου μικροσωματιδιων, παλι θα τιναξεις το μοτερ στον αερα με την εισοδο πετρελαιου στο λαδι του κινητηρα.Αγαπητέ Dexter, το manual το έχω διαβάσει 4 φορές μέχρι τώρα. Την πρώτη μέρα που πήρα το αυτοκίνητο 2 φορές μάλιστα. Δεν αναφέρει πουθενά κάτι για την αναγέννηση και το φίλτρο DPF...
Ξέχασα να αναφέρω ότι ο κινητήρας κόλλησε στις 6000 στροφές λόγω μη ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία για έγκαιρη αναβάθμιση του εγκεφάλου. Και έται άλλαξα κινητήρα και τρόμπα πετρελαίου εντός εγγύησης φυσικά...
Αν κάποιος έχει KIA πετρέλαιο και έχει ή γνωρίζει λεπτομέρειες για την αναγέννηση ας τις παραθέσει παρακαλώ.
Και σήμερα, κανένα θέμα με το απλό πετρέλαιο της ΕΚΟ. Μέση κατανάλωση 5.3 και πέφτει (χθες 5.5)!
-
Μακαρι να μην την πατησει κανεις. Αν δε το γραφει το μανιουαλ, ζητησε απο τον τεχνικο τους συμβουλο να σε κατευθυνει. Κανε μια αναζητηση κ στο διαδικτυο να δεις αποψεις. Το dpf θελει καλο λαδι κ οχι διακοπη της αναγεννησης για οσο χρονο διαρκει. Δε λεω οτι φταις εσυ. Κριμα καινουριο αμαξι να γινεται τετοια ζημια με κινδυνο προκλησης ατυχηματος.
-
Ο χρήστης kosath έγραψε:
Runaway diesel. Το χειροτερο που μπορει να συμβει οταν δεν διαβαζεις το μανιουαλ του diesel. Φιλε δυστυχως δεν φταιει το καυσιμο. Και χρυσαφι να βαλεις αν διακοπτεις συνεχεια την αναγεννηση του φιλτρου μικροσωματιδιων, παλι θα τιναξεις το μοτερ στον αερα με την εισοδο πετρελαιου στο λαδι του κινητηρα.
Αγαπητέ Dexter, το manual το έχω διαβάσει 4 φορές μέχρι τώρα. Την πρώτη μέρα που πήρα το αυτοκίνητο 2 φορές μάλιστα. Δεν αναφέρει πουθενά κάτι για την αναγέννηση και το φίλτρο DPF...
Ξέχασα να αναφέρω ότι ο κινητήρας κόλλησε στις 6000 στροφές λόγω μη ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία για έγκαιρη αναβάθμιση του εγκεφάλου. Και έται άλλαξα κινητήρα και τρόμπα πετρελαίου εντός εγγύησης φυσικά...
Αν κάποιος έχει KIA πετρέλαιο και έχει ή γνωρίζει λεπτομέρειες για την αναγέννηση ας τις παραθέσει παρακαλώ.
Και σήμερα, κανένα θέμα με το απλό πετρέλαιο της ΕΚΟ. Μέση κατανάλωση 5.3 και πέφτει (χθες 5.5)!
Δηλαδή ο εγκέφαλος έδωσε αυτοβούλως καύσιμο στο κινητήρα και τον έσπασε; Δεν έσπασε από υψηλή στάθμη λιπαντικού;
-
Απο τις αποτυχημενες-μη ολοκληρωμενες αναγεννησεις εισηλθε σιγα σιγα ποσοτητα πετρελαιου στο χωρο του κινητηρα κ δεν εσβηνε μεχρι να τα διαλυσει ολα, γιατι πλημμυρισε με πετρελαιο. Χοντρικα στο περιγραφω. Μπορουσε να σβησει αν εβαζες μεγαλη σχεση στο κιβωτιο ξ αφηνες αποτομα συμπλεκτη.
-
ειχε δημοσιευτει ενα ποστ πριν αρκετους μηνες που ανεφερε ενα τετοιο περιστατικο:
Ανεβηκε πολυ η σταθη του λαδιου (το οποιο ανακατευοταν με πετρελαιο) και δεν μπορουσε ο οδηγος να σβησει το αυτοκινητο
Τελικα το σταματησε αλλα κατεστρεψε τον κινητηρα.
Δεν θυμαμαι σε ποιο θεμα ειχε δημοσιευτει, δεν μπορεσα να το βρω με ενα προχειρο ψαξιμο που εκανα.Αν θυμαμαι καλα, αναφεροταν στην αναγκη να ελεγχουμε τακτικα τη σταθμη λαδιου, ειδικα σε πετρελαιοκινητα που κινουνται στην πολη
-
Αυτο νομιζω γινεται απο τις αναθυμιασεις πετρελαιου στο στροφαλοθαλαμο περνανε στην εισαγωγη και ο κινητηρας ανεβαζει απεριοριστα στροφες και καταστρεφεται.
-
Παιδια εσεις με τα πετρελαια οταν πατε σε εταιρικα shell εχετε την ιδια μανουρα με τον υπαλληλο να σας πουλησει vpower εναντι απλου diesel οπως στην βενζινη? Εχει παραγινει το κακο στη βενζινη , ειναι πλεον προκλητικα αγενεστατοι.
-
Ο χρήστης bebes έγραψε:
ειχε δημοσιευτει ενα ποστ πριν αρκετους μηνες που ανεφερε ενα τετοιο περιστατικο:Ανεβηκε πολυ η σταθη του λαδιου (το οποιο ανακατευοταν με πετρελαιο) και δεν μπορουσε ο οδηγος να σβησει το αυτοκινητο
Δεν θυμαμαι σε ποιο θεμα ειχε δημοσιευτει, δεν μπορεσα να το βρω με ενα προχειρο ψαξιμο που εκανα.Αν θυμαμαι καλα, αναφεροταν στην αναγκη να ελεγχουμε τακτικα τη σταθμη λαδιου, ειδικα σε πετρελαιοκινητα που κινουνται στην πολη
Το θέμα έχει αναλυθεί και εδώ: viewtopic.php?f=6&t=53132&start=480
που είναι το κανονικό topic. Έχει και μερικά βιντεάκια από σπάσιμο κινητήρων. -
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
ειχε δημοσιευτει ενα ποστ πριν αρκετους μηνες που ανεφερε ενα τετοιο περιστατικο:
Ανεβηκε πολυ η σταθη του λαδιου (το οποιο ανακατευοταν με πετρελαιο) και δεν μπορουσε ο οδηγος να σβησει το αυτοκινητο
Το θέμα έχει αναλυθεί και εδώ: viewtopic.php?f=6&t=53132&start=480
που είναι το κανονικό topic. Έχει και μερικά βιντεάκια από σπάσιμο κινητήρων.οχι, δεν εννοουσα αυτο.
πρεπει να ειχαμε παλια ενα θεμα με τιτλο: 'Diesel εναντιον Βενζινης', ή 'πλεονεκτηματα πετρλαιοκινησης', ή καπως ετσι.
Πιθανον να 'σκοτωθήκαμε' και να το διεγραψαν, αν και δε νομιζω.παντως δεν μπορω να το βρω και ειχαν γραφτει πολλες σελιδες εκει...
Καύσιμα Diesel: Απόψεις;