-
Όσοι δεν παιρνουν τετοια συμπληρώματα, πανε και μεθουν κλεισμενοι μεσα κλειστους χώρους. Ιδιαιτερα σε νεότερες ηλικίες, Σε πατώ με πατάς. Μιλάμε λιωμα γινονται όχι ένα ποτηράκι ουζακι. Τσιρίζουν φωνάζουν. Ετσι καλυπτουν τα ψυχικά τους, τεχνιέντως με οινοπνευμα. Μαλθακοι τελείως.
Τώρα που ρωτησα και αλλού και σε άλλους το ίδιο συναιβει.
Πολυ σπουδαγμενοι σε εργασίες post doc κτλ και πολυ καλό μισθό. Όταν τελειωσε το προγραμμα τρεχοντας εφυγαν.
Σπουκυ καταστασις μου είπαν, εβγαιναν και φοβιες σιγα σιγα και καταθλιπτικές τασεις, βαρεμάρα κτλ
Αντε να οργανωθουμε ρε παιδί μου, έχουμε το καλυτερο οικοπεδο, ήλιο, πανεμορφες παραλίες, πανεμορφα βουνα, τελεια νησιά, τι ωραία ζωή μπορείς να εχεις στην χωρα μας. Αχ -
Και εμείς ζήσαμε αγαπητέ Δία,δεν τα βγάζουμε από το κεφάλι μας...και έχω και αρκετές ιστορίες να διηγηθώ για το πόσο καλή είναι η ζωή στις Σκανδιναβικές χώρες. Μην μπερδεύουμε το καλά οργανωμένο κράτος με την ποιότητα ζωής,πολλές φορές δεν είναι αλληλένδετα.
-
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Όσοι δεν παιρνουν τετοια συμπληρώματα, πανε και μεθουν κλεισμενοι μεσα κλειστους χώρους.Ισοπεδωτική άποψη, αντίστοιχη με αυτή των ξένων για εμάς ότι είμαστε άχρηστοι χαβαλέδες κλπ.
Μην μπερδεύουμε το καλά οργανωμένο κράτος με την ποιότητα ζωής,πολλές φορές δεν είναι αλληλένδετα.
Μα δεν διαφωνώ σε αυτό. Είναι φυσικά και τι του αρέσει του καθενός. Προσωπικά δεν έχω καμία αγάπη σε ήλιους, θάλασσες κλπ, οπότε δεν με θέλγουν και δεν μου έλλειπαν καθόλου στο εξωτερικό.
-
Εγω αναφερω αυτα που μου είπαν αυτοι που ζουσαν εκεί.
Πινουν αιαθητα πολύ και αισθητα πιο συχνα. Οι ινδοι χεζουν στους δρομους, εκεί ιδιαιτερα σε νεαρές ηλικιες ξερνουν στους δρομους.Ασε που τους βγαινουν κατι περιεργα για τους μη ξανθους. Και ενώ δεν το αναφέρουν σε κανουν να το νιωσεις ανα καιρους. Ασχετα αν εσυ είσαι εκατο φορες πιο μορφωμένος, με πολυ πιο πολύπλοκη σκεψη, και αν φυγεις δεν μπορουν ευκολα να σε αντικαταστησουν.
Όταν δεν νιωθεις καλά μεσα σου ψαχνεις να βρείς εχθρους.
Γιατι; δεν είναι ισοπεδοτική η αποψη ότι είναι ολοι τους θυματα συνομωσίας ενός κλάδου. Αυτοκτονούσαν γιατι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν τους έκαναν σωστη προπαγάνδα, ενώ τώρα δεν αυτοκτονούν τόσο έντονα σε αριθμούς χάρης της προπαγανδας;
-
Lap, πήγαινε ζήσε μερικά χρόνια εκεί και βγάλε μετά συμπεράσματα. 'Μου είπανε, άκουσα' κλπ, είναι αστεία. Στην τελική υπάρχουν έρευνες για το ποιος λαός νιώθει πιο ευτυχισμένος και ποιος όχι.
-
Σε όλους μας λείπει το οργανωμένο κράτος και είναι φυσικό να γοητευόμαστε όταν βρισκόμαστε σε μια κανονική χώρα. όμως πουθενά δεν είναι ρόδινα δυστυχώς. Επειδή έχει γίνει πολύ κουβέντα για το σουηδικό μοντέλο,δυστυχώς τείνει να γίνει παρελθόν. Ξέρω Σουηδό υπήκοο ελληνικής καταγωγής που λόγω συνταξιοδότησης του έβαζαν ραντεβού για θεραπεία συνέπεια εγκεφαλικού μετά από κάποιους μήνες. Αναγκάστηκε να έρθει Ελλάδα να την κάνει και του κόστισε το 1/4 από ότι στην Σουηδία. Μου έλεγε η γειτόνισσα που πήγε το καλοκαίρι Στοκχόλμη και Λουλέα ότι πλέον φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο. Αύγουστο του 2004 ήμουν ταξίδι στην Σκανδιναβία. Πρώτο απόγευμα στο Ελσίνκι έβλεπες μόνο 'κροκόδειλους' στο δρόμο. 5 το απόγευμα,με 7 βαθμούς και ψιλόβροχο τους έβλεπες ξάπλα στο γκαζόν, ντίρλα από το αλκοόλ. Και δεν μιλάω για 2-3 άτομα,αλλά για δεκάδες. Μου έκανε τρομερή εντύπωση....ευτυχώς μετά από λίγες μέρες που ήμουν Γκέτεμποργκ είχαν την γιορτή της καραβίδας και έγιναν όλοι ντίρλα σε σπίτι. Μιλάμε για λιποθυμίες από το αλκοόλ. Έβλεπες στο λιμάνι του Ελσίνκι επιβάτες από το Ταλλίν να κατεβαίνουν με καρότσια αλκοόλ.Παρότι ειδικά στην Σουηδία το αλκοόλ είναι κρατικό μονοπώλιο,έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.Ο φίλος που μας φιλοξένησε στο Γκέτεμποργκ το μόνο που ζήτησε να του φέρουμε ήταν αλκοόλ από τα αφορολόγητα. Και όταν του είπαμε ότι έσπασε ένα μπουκάλι ουίσκι σχεδόν έβαλε τα κλάματα...
-
Συγγενεις μου ειναι βρε, συζηταμε ολοι μέρα.
Και απιστευτα καλοι ανθρωποι, όχι γιατι ειναι συγγενεις μου απλα επειδη είναι προσαρμοστικοι και δεκτικοι με τα παντα.
Όλα τα βλεπουν θετικά, χειρότεροι απο εμένα.Τρελαθηκαν εκει πάνω. Έλεγαν να φύγουν. Για τις σπουδες τους είχαν γυρισει όλες τις ηπειρους.
6000 € παραπάνω μισθο απο εδώ, ψαχνουν αλλού, και σκεφτονται την αθηνα, θεσσαλονική κτλ με τα προάστια και τις καλες γειτονιές σαν παράδεισο επι γης, λόγω κλίματος και της θάλασσας που είναι διπλα, όχι λόγω κτηρίων.
Δεν εχω κατι με τους ανθρωπους και το κρατος τους. Το κρατος τουςτο θαυμάζω και το διαφημίζω παντού. Θυμαμαι μου έλεγαν αδεια πατρικότητας προκειμένου να ερθει κοντα ο πατερας με τα τεκνα του. Τι λέμε τωρα;
Με τον ήλιο που δεχονται έχω και τις συνεπειες αυτού. Αυτό.
-
@kkkostas: Έτσι είναι κάπως τα πράγματα και στην Αγγλία, ειδικά σε φοιτητουπόλεις κλπ. Το ότι αυτός είναι ένας τρόπος διασκέδασης όμως για κάποιους, δεν κάνει τον λαό πιο δυστυχισμένο συνολικά. Σάμπως εδώ στα μπαρ και στα μπουζούκια ντίρλα δεν γίνονται, για να μην μιλήσουμε για ναρκωτικά; Εδώ έχουν ίσως χαμηλότερο κόφτη τελικής και δεν φτάνουν να κοιμούνται στα παγκάκια (θυμάμαι κι εγώ περιπτώσεις κοριτσιών 10 το πρωί Σαββάτου να ξερνάνε στα πάρκα της Αγγλίας από το μεθύσι την Παρασκευής).
@Lap: Θα ήθελα να μάθω κι εγώ γιατί ο ήλιος είναι τόσο καλός. Προσωπικά τον αποφεύγω όπως την πανούκλα.
-
Για τον ήλιο.
Όταν καθομαι κατω απο τον ηλιο εκτος απο το μεσημερι του καλοκαιριού που καιει τα παντα, καταλαβαινω γιατι τον εβγαλαν οι αρχαιοι ως θεό. Σε ηρεμει. Ιδιαιτερα αυτος ο ανοιξιατικος ηλιος είναι απο τις απολαυσεις της ζωής.
Μικρός κοιμόμουν την ανοιξη στον ηλιο για μεσημερι, έξω. Απο εκει πηρα και ότι ειμαι κρυονιαρης χωρις τον ήλιο.https://www.healthline.com/health/depre ... t#benefits
Είμαστε σε κρίση οικομομικη, θεσμικη, αξιών κτλ. Αλλα είμαστε πανω σε αυτο το οικόπεδο. Θα βρουμε την ακρη στο τελος και θα συνεχισουμε να ειμαστε πανω σε αυτο το οικοπεδο.
-
@kkostask
Ότι είδες τους Σουηδούς κομμάτια την ημέρα της καραβίδας (και την μέση του καλοκαιριού και τις 30 Απριλίου) δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα είναι έτσι προφανώς. Σαν να είδε τους Έλληνες ένας Σουηδός την Κυριακή του Πάσχα και να λέει αυτοί κάθε Κυριακή σουβλίζουν ένα ολόκληρο αρνί και πίνουν από το πρωί. -
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Σε ηρεμει. Ιδιαιτερα αυτος ο ανοιξιατικος ηλιος είναι απο τις απολαυσεις της ζωής.Ούτε τον Ιανουάριο δεν τον αντέχω. Νιώθω σαν βρυκόλακας που καίγεται!
Οι αρχαίοι ημών είχαν άπειρους θεούς. Και ο Άδης, του σκότους, θεός ήταν...
-
Ο Διονυσος...
Αυτα ηταν γλεντια -
Άγγλοι,η ντροπή του ανθρωπίνου είδους....ένα Φαληράκι να έχεις πάει καταλαβαίνεις πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος....
Προφανώς και δεν είναι όλοι έτσι,δεν θέλω να γενικεύσω βάση αυτού του δείγματος.
Για να γελάσουμε λίγο...πρώτη φορά με την γυναίκα μου στο Λονδίνο,είμαστε στο Σόχο Σάββατο βράδυ...κυριολεκτικά κόλαση από τον κόσμο....βλέπει η γυναίκα μου ένα μεγάλο μπαρ με ημίγυμνους λαδωμένους άντρες να χορεύουν πάνω στο μπαρ,δυνατή μουσική κλπ. Πάμε για ένα ποτό? μου λέει. Αποκλείεται της λέω. Μα γιατί?Και της λέω βλέπεις καμία κοπέλα μέσα στο μαγαζί? Και καταλήξαμε σε ένα ινδικό για κοτόπουλο μασάλα
@Super@T Δεν είπα πουθενά ότι είναι έτσι κάθε μέρα αν και τις 11 μέρες που έκατσα Σουηδία είδα αρκετούς να πηγαίνουν τοίχο τοίχο ακόμα και στις 12 το μεσημέρι. Αυτονόητο ότι δεν είναι ο κανόνας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!Το θέμα είναι ότι όλοι οι Βορειοευρωπαίοι δεν πίνουν για το λεγόμενο socializing αλλά πίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Αν δεν γίνουν κουρούμπελο,δεν σηκώνονται. -
Έίχαμε έναν στη δουλειά που έχει παντρευτεί μια Φινλανδή. Τη γνώρισε στο Λονδίνο στο μεταπτυχιακό του. Όταν στη συζήτηση λέγαμε τι πίνουμε από ουίσκια/κρασιά/μπύρες κ.α. για να κάνουμε τον καμπόσο, αυτός γέλαγε. Δεν έχετε πάει Σκανδιναυία μας έλεγε, να δείτε το ουίσκι και τη βότκα με το νεροπότηρο στο τραπέζι δίπλα στο πρωινό, ούτε εκατοντάδες κάθε Σάββατο βράδυ να έχουν γίνει δαυλιά από το πιώμα στην κεντρική πλατεία στο Ελσίνκι και να περπατάνε σαν καρτούν δεξιά-αριστερά.
Τελικά πέρισυ μετοίκησαν στο Λονδίνο με τα παιδιά, καθαρά για λόγους βιοποριστικούς. Η γυναίκα του εδώ δεν εργαζόταν, είχανε και δύο παιδιά στο δημοτικό, και παρόλο που έχουν συγγενείς στην Φινλανδία και λόγω καταγωγής μπορούσαν εκεί να βρούνε σχετικά βαρβάτες δουλειές και οι δύο, ούτε ήθελαν ν' ακούσουν γι' αυτό το ενδεχόμενο και πριτίμησαν να ρισκάρουν στο σχετικά άγνωστο και αναστατωμένο από το μπρέξιτ Λονδίνο. Τα δε παιδιά άμα πήγαιναν Φινλανδία θα γύριζαν πίσω κολυμπώντας, τους το είχαν ξεκόψει αμφότερα, με το ζόρι τα πάνε κάθε χειμώνα να δούνε τους συγγενείς, και μόνο αν το συνδυάσουν με διάφορα όπως σκι, χωριό του αγιοβασίλη κ.α., αλλιώς ούτε ζωγραφιστή δεν την θέλουν.
Από την άλλη από οργάνωση και πρόνοια είναι μακράν ΑΛΛΟΥ. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Έίχαμε έναν στη δουλειά που έχει παντρευτεί μια Φινλανδή. Τη γνώρισε στο Λονδίνο στο μεταπτυχιακό του. Όταν στη συζήτηση λέγαμε τι πίνουμε από ουίσκια/κρασιά/μπύρες κ.α. για να κάνουμε τον καμπόσο, αυτός γέλαγε.Επειδή είμαι καλός σε αυτό το σπορ, έχω να πω τα εξής:
- Με τους Άγγλους τα βγάζαμε πέρα: 5 μπύρες και 5 ποτά τη βραδιά, άνετα.
- Με τους Σκανδιναβούς ζοριζόμουν παραπάνω. Είχα κολλητό από την Ισλανδία (ακόμα μιλάμε στο skype), ανεβαίναμε στο μπουκάλι ποτού, μετά τις 5 μπύρες... έκαστος.
- Και μετά έρχονταν οι Σλάβοι και απλά σηκώναμε τα χέρια ψηλά. Ένα μπουκάλι βότκα για ζέσταμα και μετά ξεκινούσαν...
-
Σαν συνέχεια να πω ότι κάθε χρόνο η Φινλανδή γιαγιά (ο παππούς έχει πεθάνει) ερχόταν στη χώρα μας και καθόταν κανα τρίμηνο. Όταν ήταν να φύγει έκλαιγε με αναφιλητά, όχι μόνο για την παρέα που θα έχανε, αλλά και την καλοπέραση και την ευχάριστη ατμόσφαιρα. Την πηγαίνανε στο χωριό το Πάσχα, κυκλοφορούσε έξω καθημερινώς με άνετα ρούχα, μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι για μπάνιο (μένουν Μεσόγεια), επισκέψεις σε φιλικά και συγγενικά σπίτια κάθε 3 και λίγο, μπάρμπεκιου και κυριακάτικες συναθροίσεις τακτικά κ.τ.λ., μέχρι και η λαική και το σούπερ κάθε Σάββατο της φαινόταν πανηγύρι και ευκαιρία για βόλτα. Είχε πάθει την πλάκα της με το πόσο εύκολα κάποιοι εδώ έκαναν σχετικά 'ζωάρα', αν και με αστεία σύνταξη ή μισθό, ενώ έχει να το λέει ότι δεν έχει δει ποτέ μεθυσμένο στο δρόμο ή σε σπίτι δέκα χρόνια τώρα.
Εκεί το να δεις κάποιον 'σανίδα' από το πιώμα είναι συνηθισμένο θέαμα. -
Το να σε έχουν 'καλοπερασάκια' κάπου και να μην θέλεις να φύγεις, δεν είναι περίεργο. Κι εμένα αν με τάιζαν κάπου τσάμπα, θα έλεγα τα καλύτερα. Όπως λέει η θεία μου η Γερμανίδα όταν έρχεται στο σπίτι της στην Σκιάθο.
-
Ότι και να λέμε η διαβίωση εδώ είναι εξαιρετική . Αλλά και στις άλλες χώρες μπορείς να ζήσεις . Υπάρχουν διάφορες αβάντες που σε ξεκουράζουν . Εγώ θα μπορούσα να ζήσω άνετα στην Γερμανία και στην Γαλλία και στις άλλες κεντρικές χώρες . Στην Σκανδιναβία δεν το νομίζω . Δεν θα κέρδιζα κάτι σε κράτος και θα έχανα πολύ σε κλίμα και ευκολία μετακίνησης .
Θεωρώ την Γερμανογαλλία την καλύτερη περιοχή . Μπορείς με το αμάξι κάθε ΣΚ να είσαι σε πολύ διαφορετικά μέρη , ώστε να μην βαρεθείς ποτέ . Το κράτος λειτουργεί , δουλειές υπάρχουν και κοινωνική ζωή μπορείς να έχεις . Υπάρχουν και τόσοι Ελληνες εκεί...
-
Παντως τα δικα μου παιδια δεν εχουν κανενα προβλημα να μενουν εκει . Ηδη η μεγαλη μου σπουδαζει εκει και απο το φθινόπωρο εχει παει 2 φορες εσθονια και 1 φορα στοκχολμη και 1 βδομαδα διακοπες βερολινο και σε λιγες μερες ερχεται
για μια βδομαδα ελλαδα ετσι για να σπαει η μονοτονια .
Φυσικα εγω δεν εχω δωσει δραχμη ετσι ; Οι σπουδες της και η διαβιωση της ειναι υποθεση και υποχρεωση του Φινλανδικου κρατους προς τους πολιτες του .Ακομα και εδω ειναι οργανωμενοι και απλοι , μην πουμε για τα τραπεζια απο τον πρεσβη.
Πολες οικογενειες πηγαν εκει με την κριση αλλα και πολλα παιδια για σπουδες (μιλαμε για μικτες οικογενειες)
φετος ξερουμε τουλαχιστον 7 και μια κοπελλα για μεταπτυχιακο.Πολλα παιδια πανε επισης εκει στρατο , μολις τελειωσε
παιδι φιλικης μας οικογενειας και εμεινε μετα για σπουδες .Το θεωρουν φοβερη εμπειρια και υποχρεωση και ερχονται απ ολο τον κοσμο, στην ελλαδα εφευγαν για να μην πανε.
Σιγουρα καποιοι δεν μενουν ουτε με σφαιρες ιδιως μεγαλυτερης ηλικιας και φραγκατος σαν τα μελη του παροντος φορουμ
dstou η δικη μου πεθερα εχει να ερθει 6 χρονια. αν θελεις με πμ πως την ελεγαν την κοπελλα και που ακριβως εμεναν. -
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Οι ινδοι χεζουν στους δρομους, εκεί ιδιαιτερα σε νεαρές ηλικιες ξερνουν στους δρομους.Από που έχω ακούσει για Ινδία, ούτε τσάμπα δεν πήγαινα!
6000 € παραπάνω μισθο απο εδώ, ψαχνουν αλλού, και σκεφτονται την αθηνα, θεσσαλονική κτλ με τα προάστια και τις καλες γειτονιές σαν παράδεισο επι γης, λόγω κλίματος και της θάλασσας που είναι διπλα, όχι λόγω κτηρίων.
Ε 600ε εδώ, 6600 εδώ. Σιγά τη διαφορά.
Το καλύτερο είναι remote δουλειά στο εξωτερικό και μένεις εδώ και όπου θέλεις ανά πάσα στιγμή.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#9]