-
@storm said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Αν παρακολουθήσει κάποιος τα γραπτά του piliourits μπορεί να καταλάβει τι περίπου θα ήθελε για οικονομικό, αλλά και για πολιτικό/κοινωνικό σύστημα.
Προφανώς δεν είμαι αυτός που θα αναλύσει τι ακριβώς θέλει ο piliourits, σίγουρα όμως θέλει ισότητα, ισονομία, αξιοκρατία ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλα για να μην υπάρχουν ακραίες ανισότητες.
Όταν βλέπει αναξιοκρατία, ρεμούλα, απατεωνιά, κοροϊδία κλπ... αντιδρά, γίνεται καυστικός, κατακρίνει, καταγγέλει. Πιστεύει ότι με το υπάρχων σύστημα δεν υπάρχει προοπτική για όλους και πράγματι έτσι είναι.ok. Μπορεί σε εμένα να μην μου αρέσει να διαβάζω συνέχεια μία "γκρίνια" που έχει σαν στόχο κυρίως την Δεξιά (ο λαός δεν ξεχνά), τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους, τους ακροδεξιούς κλπ..., αλλά ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω τους άλλους στην τελική;
Αφού εγώ σίγουρα είμαι πρωταθλητής γκρίνιας στο φόρουμ εκ'ιδρύσεως...Οπότε όλα μια χαρά, η ζωή συνεχίζεται και ο καθένας εκφράζεται όπως θέλει, πάντα τηρώντας τους κανόνες χρήσης του φόρουμ για να μην υπάρξουν κλειδώματα, αποβολές κλπ...
Σίγουρα Δημοκρατια έχουμε και ο καθένας λέει την αποψή του.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα κανένα ούτε με τα γραπτα του piliouri ούτε τα δικά σου
ισότητα, ισονομία, αξιοκρατία ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλα για να μην υπάρχουν ακραίες ανισότητες όλοι θέλουμε
και την δεξια καλά κάνει και την κράζει, σάμπως και μεις δεν την κραζουμε?
το τοπικ είναι όμως καπιταλισμός εναντια σε κομμουνισμό να θυμισω και για αυτό υποτίθεται μιλάμε
και λέω εγώ οτι είναι άκυρο το ερώτημα καθε αυτό γιατι πλέον δεν υπάρχει κομμουνισμός έχει κριθεί το ματς από παλιά
χαλι μαυρο είναι ο καπιταλισμός λοιπον , ενα συστημα άδικο τελείως που υπηρετει τα συμφέροντα και τους δυνατους. Αλλά έχει υιοθετηθει από όλους σε όλο τον κόσμο έστω και με μικροδιαφορες.
Υπάρχει εναλακτική στον ορίζοντα? Εγώ λέω οχι, δεν βλέπω κάτι άλλο
δεν βρίσκω νόημα να πω τα κακά του καπιταλισμου που όλοι τα ξέρουμε.....
-
@fiverg said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Καλά, βεβαίως και υπάρχει κάποια αντιπρόταση... Κομμουνισμός... Κάποια μέλη (τιμή τους) το διαφημίζουν καθαρά.
Αυτο το δέχομαι και το σέβομαι, να μας πουν αυτά τα μέλη λοιπόν να συζητήσουμε.
Που έχει αυτη την στιγμή κομμουνισμό, και που λειτουργει καλά και σωστα με καλύτερα απότελέσματα από τον καπιταλισμό?
εγω δεν ξέρω κανένα. και γω έχω ψηφισει ΚΚΕ (και Πασοκάρα χαχαχαχαχ και ΝΔ και Συνασπισμό και Συριζα) και γω υπήρξα ονειροπόλος ότι ολοι είμαστε ίσοι και πίστεψα στην ιδεα του κομμουνισμού αλλο τωρα που μεγάλωσα.
-
Ευτυχώς στα νιάτα μας υπήρχε ο Λεωνίδας και η ευφράδεια του και έτσι αρκετοί, απέφυγαν τα νεανικά ολισθήματα στην ΚΝΕ, τηρώντας το ρητό Ρήγας Φεραίος κάθε σέξι νέος...
Από την άλλη έχουμε διαπιστώσει, ότι καλύτερο βιογραφικό από την ΚΝΕ, για να γίνεις στέλεχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, δεν υπήρξε.
Υπουργοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, βουλευτές, της νδ είχαν θητεύσει στην ΚΝΕ.
Κάποιοι μάλιστα και σε ψηλές θέσεις.
-
Φίλε φορντάκια κι εγώ καταλαβαίνω τι λες, η μόνη διαφωνία μας είναι πως δίνουμε άλλο ορισμό στην λέξη Καπιταλισμός.
Το άλυτο πρόβλημα των Semantics που προσπαθούν ανεπιτυχώς να λύσουν πολλοί σοφοί άνθρωποι.
Γι αυτό δεν έχω κάποια μονολεκτική απάντηση να σου δώσω.Μεγάλη έκπληξη η σταρατη και σωστή κουβέντα του Στορμ.
Και το ότι βγαίνει και τη γράφει απλά κι ωραία, τον ανεβάζει πολύ στην εκτίμηση μου (αν αυτό έχει κάποια αξία) πάρα την σχεδόν αντίθετη θεώρηση του κόσμου που έχουμε.Μαρτυράει από μόνος του κι ο fiver πως στέκεται μαζί με άλλα γυμνασιόπαιδα στη γωνία, με σκοπό να κάνει γιούχα, σε όποια γνώμη είναι αντίθετη απ δική του...
Όποιος συμμετέχει στην κουβέντα καλοπροεραιτα κι όχι σαν οπαδός, διαβάζει και κρίνει τη στάση των θυμωμενων εφήβων που μεγάλωναν με Α και ΟΥ και τα γνωστά και νομίζουν πως αν κάνουν σαματά όλοι μαζί κάτι θα καταφέρουν...Ο λόγος που δεν μπορώ και δεν θέλω να γράψω "Κομμουνισμός" ως αντιπρόταση, είναι πάλι τα Semantics.
Οι "οπαδοί του Καπιταλισμού" κρατάνε μόνο την χειρότερη εκδοχή των όσων συνέβησαν και θέλουν απλά να κάνουν σαματά.
Αν είναι έτσι όμως, πρέπει να συγκρίνουν τον Κομμουνισμό με το Ναζισμο, το Απαρτχάιντ, τις αμέτρητες Χουντες που λέγαμε, το ταλιμπανικο καθεστώς, όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα του Καπιταλισμού, να δούμε, ποιος θα κερδίσει στο ζύγι;
Ο σοβιετικος κομμουνισμος νικήθηκε, δεν απέτυχε απλά. Προσωπικά έχω πολλές αντιρρήσεις στο τι ακριβώς υπήρξε αυτό το Σύστημα ή Καθεστώς, και δεν μπορώ να το προτείνω ως λύση για το μέλλον.
Σέβομαι όμως απεριόριστα κι εκτιμώ το μοναδικό θαύμα που επιτευχθεί στην Ιστορία, το κατευθείαν πέρασμα απο μια ημι-φεουδαρχια στην πιο σύγχρονη κοινωνία που γευτηκε ο κόσμος, παρ ολα τα σφάλματα, ως δείγμα για το προς τα που πρέπει να πάει η ανθρωπότητα.
Κομμουνισμό είχε κι η Γιουκοσλαβία, πολύ πιο πετυχημένο καθεστώς απ τα υπόλοιπα Βαλκάνια και την νεοελληνική κατάντια που μας έφτασε στο σήμερα, αλλά νικήθηκε κι αυτός. Με αισχρό τρόπο, την πραγματική ουσία του Καπιταλισμού, τον πόλεμο για το κέρδος.
Κομμουνισμό έχει κι η Κούβα, αλλά είναι ανοησία να λένε οι αφραγκοι Καπιταλισται πως δεν πέτυχε, έχοντας την πιο ισχυρή Δύναμη της ιστορίας να τους σαμποταρει με αιώνιο εμπάργκο.Το σύστημα που μπορεί να λύσει τα τρέχοντα προβλήματα και αδιέξοδα και να εξασφαλίσει πρόοδο της ανθρωπότητας είναι κάτι προς εκείνη την κατεύθυνση, προφανώς διαφορετικό όσο διαφορετικοί είναι οι καιροί.
-
Βασικά από τους έχοντες κέντρο και δεξιά θεώρηση, ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τους Α και Ου, σε αντίθεση με τους έχοντες αριστερή θεώρηση, που η συμμετοχή σε οργανώσεις είναι θέσφατο.
Θέσφατο είναι και σε όσους έχουν ακροδεξιά και πέραν θεώρηση, γιατί και αυτοί σοσιαλιστές είναι.
Οπότε δεν χρεώνονται στον καπιταλισμό, οι σοσιαλιστές εθνικιστές, αφού είναι μαζί με τα άλλα τους αδέλφια...
Αλλωστε η ελευθερία του επιχειρείν, για να υπάρξει πρέπει να υπάρξει ελευθερία πρώτα.
Τώρα το τι πέτυχε το Υπαρκτό, πέρα από τους ντόπιους στην Ελλάδα, που το μάθαιναν από την κοκκινοσκουφίτσα και τους 7 νάνους, το έμαθαν καλύτερα αυτοί που το έζησαν, οι οποίοι σε ποσοστό 90+ %, δεν θέλουν να το ξαναζήσουν και έχουν απαγορεύσει κάθε τι που τους το θυμίζει.
Υπάρχει βέβαια και το 10 % που ήταν εξουσία, ή κοντά στην εξουσία τότε και προσπαθεί να ξαναγίνει.
Στην Ρωσία τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά λόγω του μεγέθους και του βεληνεκούς της χώρας, αλλά στις μικρές χώρες της Ευρώπης, όταν ακούσουνε κομμουνισμό, λένε φτού κακά...
-
Αν θέλουμε να κάνουμε ήρεμη συζήτηση, τρεις παρατηρήσεις:
Κάθε σύγκριση της Ελλάδας με τον σοβιετικό κομμουνισμό είναι άτυχης. Μιλάμε για μια χώρα (ΕΣΣΔ) με τον μισό και βάλε ίσως φυσικό πλούτο της γης, μια υπερδυναμη. Το ελληνικό παράδειγμα με τις δεδομένες πλουτοπαραγωγικές πηγές θα ήταν κοντύτερα στην Βουλγαρία η και την Αλβανία. Την ΕΣΣΔ ας την συγκρίνει όποιος θέλει με όμοια μεγέθη.Κατά όλες τις μαρτυρίες, το βιοτικό επίπεδο στην πρώην Γιουγκοσλαβία απείχε του ελληνικού. Μιλάμε για εποχές περί το 80-85, πριν πέσει ο κομμουνισμός. Δεν μπορεί να μην είχατε κάποιο γνωστό φοιτητή εκεί... Και δεν μιλάω για "καλσόν" αλλά για ουρές για ψωμί, για σουπερμάρκετ άδεια κλπ.
Καπιταλισμός στις ΗΠΑ, αλλά καπιταλισμός και σε Αυστραλία και Καναδά και Ν Ζηλανδια. Και αυτές τεράστιες χώρες με πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δεν νομίζω ότι θα υπηρχε άνθρωπος στην γη που αν ήταν ουρανοκατέβατος (χωρίς συγγενείς και δεσμούς, φίλους κλπ) δεν θα διάλεγε να ζήσει εκεί και θα προτιμούσε έστω και την ΕΣΣΔ (την πιο ας πούμε πλούσια κομμουνιστική χώρα) στα καλύτερα της.
-
@piliourits said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Φίλε φορντάκια κι εγώ καταλαβαίνω τι λες, η μόνη διαφωνία μας είναι πως δίνουμε άλλο ορισμό στην λέξη Καπιταλισμός.
Το άλυτο πρόβλημα των Semantics που προσπαθούν ανεπιτυχώς να λύσουν πολλοί σοφοί άνθρωποι.
Γι αυτό δεν έχω κάποια μονολεκτική απάντηση να σου δώσω.Μεγάλη έκπληξη η σταρατη και σωστή κουβέντα του Στορμ.
Και το ότι βγαίνει και τη γράφει απλά κι ωραία, τον ανεβάζει πολύ στην εκτίμηση μου (αν αυτό έχει κάποια αξία) πάρα την σχεδόν αντίθετη θεώρηση του κόσμου που έχουμε.Μαρτυράει από μόνος του κι ο fiver πως στέκεται μαζί με άλλα γυμνασιόπαιδα στη γωνία, με σκοπό να κάνει γιούχα, σε όποια γνώμη είναι αντίθετη απ δική του...
Όποιος συμμετέχει στην κουβέντα καλοπροεραιτα κι όχι σαν οπαδός, διαβάζει και κρίνει τη στάση των θυμωμενων εφήβων που μεγάλωναν με Α και ΟΥ και τα γνωστά και νομίζουν πως αν κάνουν σαματά όλοι μαζί κάτι θα καταφέρουν...Ο λόγος που δεν μπορώ και δεν θέλω να γράψω "Κομμουνισμός" ως αντιπρόταση, είναι πάλι τα Semantics.
Οι "οπαδοί του Καπιταλισμού" κρατάνε μόνο την χειρότερη εκδοχή των όσων συνέβησαν και θέλουν απλά να κάνουν σαματά.
Αν είναι έτσι όμως, πρέπει να συγκρίνουν τον Κομμουνισμό με το Ναζισμο, το Απαρτχάιντ, τις αμέτρητες Χουντες που λέγαμε, το ταλιμπανικο καθεστώς, όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα του Καπιταλισμού, να δούμε, ποιος θα κερδίσει στο ζύγι;
Ο σοβιετικος κομμουνισμος νικήθηκε, δεν απέτυχε απλά. Προσωπικά έχω πολλές αντιρρήσεις στο τι ακριβώς υπήρξε αυτό το Σύστημα ή Καθεστώς, και δεν μπορώ να το προτείνω ως λύση για το μέλλον.
Σέβομαι όμως απεριόριστα κι εκτιμώ το μοναδικό θαύμα που επιτευχθεί στην Ιστορία, το κατευθείαν πέρασμα απο μια ημι-φεουδαρχια στην πιο σύγχρονη κοινωνία που γευτηκε ο κόσμος, παρ ολα τα σφάλματα, ως δείγμα για το προς τα που πρέπει να πάει η ανθρωπότητα.
Κομμουνισμό είχε κι η Γιουκοσλαβία, πολύ πιο πετυχημένο καθεστώς απ τα υπόλοιπα Βαλκάνια και την νεοελληνική κατάντια που μας έφτασε στο σήμερα, αλλά νικήθηκε κι αυτός. Με αισχρό τρόπο, την πραγματική ουσία του Καπιταλισμού, τον πόλεμο για το κέρδος.
Κομμουνισμό έχει κι η Κούβα, αλλά είναι ανοησία να λένε οι αφραγκοι Καπιταλισται πως δεν πέτυχε, έχοντας την πιο ισχυρή Δύναμη της ιστορίας να τους σαμποταρει με αιώνιο εμπάργκο.Το σύστημα που μπορεί να λύσει τα τρέχοντα προβλήματα και αδιέξοδα και να εξασφαλίσει πρόοδο της ανθρωπότητας είναι κάτι προς εκείνη την κατεύθυνση, προφανώς διαφορετικό όσο διαφορετικοί είναι οι καιροί.
Χαιρομαι που επιτέλους αν και με πολύ μεγάλο πρόλογο είπες τι πιστεύεις.
καιρός ήταν.
Εγω το σέβομαι αυτό.
Ολες τις απόψεις τις σέβομαι. Το να κρύβεσαι δεν μαρέσει. Να μην ντρέπεστε για αυτό που πιστεύετε. Εκτος αν ειναι κάτι φασιστικό.
Προτείνεις δηλαδή κάποιου είδος κομμουνισμού ενώ όλες οι υπολοιπες προσπάθειες απέτυχαν . Για την κουβα λες ότι δεν ορθοποδει επείδη δεν την αφήνουν.
Χαριτωμένο δεν λέω. Ας πούμε ότι έχεις δικιο να μην πάω κόντρα. Ποιος σου λέει ότι τον ιδεατο αυτό κομμουνισμό τον αποδέχονται και τον θέλουν όλοι (αλλιώς δεν μπορεί να πετύχει) και ποιος σου λέει ότι σε μια παγκόσμια οικονομία που δεν παράγεις τίποτα δεν θα μείνεις 100 χρόνια πίσω γιατι εμπάργκο θα φας σίγουρα στην καλύτερη. Στην χειρότερη θα αφήσουν την Τουρκία δίπλα σου να σε καταπιει. Λέμε τώρα για την Ελλάδα σαν παράδειγμα
τεσπα εγώ ειμαι ευτυχής που εκφράστηκες και δεν θα πω άλλα.
Εισαι ονειροπόλος. Καλό είναι αυτο
-
Δεν ξέρω αν γίνεται να αντιπαρατεθούμε, και σε προσωπικό επίπεδο αν χρειάζεται, εντός αξιοπρεπων ορίων και χωρίς εφηβικές εξάρσεις οργής κακομαθημενου παιδιού, όπως στο παρελθόν.
Αν γίνεται, και μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά χωρίς εχθρες, εγώ θα ήθελα να σημειώσω πως δεν καταφερομαι κατά του Νεοφιλελεύθερου Καπιταλισμού ως αναξιοπαθουντας που υποφέρω, όπως κάποιοι νομίζουν.
Ίσως κατά μία έννοια να παίζω μέχρι στιγμής "καλύτερα" το καπιταλιστικό παιχνίδι από κάποιους οπαδούς του Καπιταλισμού, εφόσον με μικρότερη "επένδυση" και "ρίσκο" πετυχαίνω μεγαλύτερο "κέρδος"...
Και θα το έκανα ακόμη καλύτερα, αν παραμεριζα ηθικούς φραγμούς κι αξιοπρέπεια.
Στην ουσία αυτό είναι που μου τη σπάει στη νεοφιλελεύθερη έκφραση και αυτό που πάει να γίνει ο Καπιταλισμός.
Ότι δεν γίνεται να παίζεις το παιχνίδι όντας νόμιμος και ηθικός και στην ουσία ακέραιος άνθρωπος.
Και πιστεύω πως πολλοί (μην παρεξηγηθουν πάλι) αυτό "αγαπούν" στον Καπιταλισμό.
Ότι η αρένα του Καπιταλισμού απαλλάσσει από ηθικά βαρίδια κι εμπόδια, κι όλα επιτρέπονται και όσο πιο πολλούς κοροϊδεύεις ή εκμεταλλευεσαι, δηλαδή όσο πιο ανήθικος γίνεσαι, τόσο πιο μάγκας είσαι και τόσο περισσότερο κέρδος συσσωρευεις το οποίο χρησιμοποιείς στη συνέχεια σαν όπλο για να θέσεις νέα στάνταρ ανηθικότητας και να τα ξεπεράσεις. Κι ότι αυτό γίνεται χιονοστιβάδα σε όλη την κοινωνία, και τα πιο "ταπεινά" μέλη της δέχονται την ανηθικότητα σαν μέρος της ανθρώπινης φύσης, όπως γράφανε κάποιοι προηγουμένως. Η νοοτροπία του μικροκακοποιου σαν μέρος ταχα της ανθρώπινης φύσης, εδώ γίνεται ο κλεψας του κλεψαντος, έτσι είναι ο ντουνιάς κλπ. -
@piliourits said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
και τα πιο "ταπεινά" μέλη της δέχονται την ανηθικότητα σαν μέρος της ανθρώπινης φύσης, όπως γράφανε κάποιοι προηγουμένως. Η νοοτροπία του μικροκακοποιου σαν μέρος ταχα της ανθρώπινης φύσης, εδώ γίνεται ο κλεψας του κλεψαντος, έτσι είναι ο ντουνιάς κλπ.Η ανηθικότητα είναι μέρος της ιστορίας του ανθρώπου, μακαρι να ήταν διαφορετικά.....
Κακό είναι αλλά είναι αλήθεια , το να μην αποδέχεσαι να εισαι εσύ ανηθικος το καταλαβαίνω
το να αρνεισαι την ιστορία και τα δείγματα που έχουμε δείξει σαν ανθρωποι χαρακτηρισέ το εσύ όπως νομίζεις για να μην παρεξηγηθω γιατι είναι αστείο
Η αντιπαράθεση και η διαφωνία είναι καλό πράγμα δείχνει σκεπτόμενους ανθρώπους που απλά σκεφτονται διαφορετικά.
Οι υβρεις και οι εξαρσεις ειναι περιττες , θεωρω τον εαυτό μου πολιτισμένο (όχι πάντα αλλά προσπαθώ )
-
Νομίζω ότι ένα σύστημα πρέπει να κρίνεται στην εποχή του και στον λαό που εφαρμόζεται.
Θαυμάζουμε τον κομμουνισμό στην επαναστατική Ρωσία, σωστά. Έλα όμως που και ο καπιταλισμός (το έχουμε πει πολλές φορές) πήρε μια χώρα γελαδαρηδων (ΗΠΑ) και την έκανε πρώτη δύναμη στον κόσμο τις αρχές του 20ου αιώνα. Με ανισότητες βεβαίως αλλά και στην ΕΣΣΔ κάποιοι έσπαγαν πέτρες στα Γκουλάγκ.
Κομμουνισμό και οι Αλβανοί, κομμουνισμό και οι Γιουγκοσλάβοι και οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι... Καμία σχέση ο ένας με τον άλλο. Καπιταλισμό οι Βραζιλιάνοι, καπιταλισμό και οι Ελβετοί.
Το θέμα είναι τι ταιριάζει καλύτερα σε μια χώρα, προσωπική μου άποψη ότι χώρες με μικρές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες δεν ταιριάζουν πολύ με τον κομμουνισμο αλλά οκ, δέχομαι και τον αντίλογοΥΓ: τα α και ου δεν ξέρω πως έχουν παρεισφρήσει, προσωπικά δεν ήμουν ποτέ μέλος νεολαίας και δεν έχω πατήσει ποτέ σε προεκλογική συγκέντρωση. Αν θέλουμε να κάνουμε πλακιτσα, να αρχίσουμε να μιλάμε για κνεεεεεε (κατά το γνωστό μπεεεεε) παρόλο που μπορεί και τα εδώ μέλη να μην έχουν περάσει ποτέ από γραφείο του κόμματος.
-
Είναι πολλά να πούμε αλλά θα γραφτούν σεντόνια... Να ξιφουλκουσε κάποιος υπέρ του Καπιταλισμού σε άλλες εποχές, ότι εκεί τότε στον κομμουνισμό περίμεναν στην ουρά με το δελτίο για λίγο κρέας, αλλά εδώ μπορούσες να πας να αγοράσεις ένα κιλό κάθε Κυριακή και το Πάσχα ολόκληρο αρνί, είχε κάποιο νόημα.
Όταν ξιφουλκει με γραφικους στα φόρουμ υπέρ του Καπιταλισμού, ενώ ταυτόχρονα έχει ανοιχτό ένα tab στο fuel pass, ένα στο power pass, ένα στο "κουπόνι ερκοντίσιον" και τα κάνει συνεχώς refresh να δει πότε θα ανοίξουν, ενώ βγάζει τα προς το ζην συμπληρώνοντας αιτήσεις στο Εξοικονομώ, κι ακόμη εξυμνεί τον Νεοφιλελεύθερο Καπιταλισμο, το νόημα πάει περίπατο.(Ελπίζω να μη βγει κανένας φίλος αγαπημένος και σκίζει πάλι τα ιμάτιά του για την άδικη προσωπική επίθεση που υφίσταται. Είναι προφανές πως κάνω ένα αστεϊσμό ΚΙ ΥΠΕΡΒΑΛΛΩ για να δείξω πόσο αντιφάσκουν κι εθελοτυφλουν όσοι γράφουν ως υπερασπιστές του αποτυχημένου σημερινού Καπιταλισμού, τρέφω απέραντο σεβασμό για τον κλάδο των Μηχανικών που χτίζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά τον κόσμο μας και τους έχουμε ανάγκη, και τυγχάνει να είναι μηχανικοί κάποιοι που διαφωνούμε. )
-
Γράφουμε ταυτόχρονα και μερικά τα διαβάζουμε εταιροχρονισμενα.
Βεβαίως και ήταν μεγάλη πρόοδος της ανθρωπότητας κάποτε ο Καπιταλισμός.
Η παραγωγή και εμπορία Διμητσανίτικου Μπαρουτιού ήταν καπιταλιστική ενέργεια που έφερε πρόοδο και Δημοκρατία, σαν παράδειγμα. Το να πουλάει την τέχνη του ο κάθε άνθρωπος αντί να είναι δούλος.
Επαναστατική πρόοδος της ανθρωπότητας. Αλλά δυστυχώς, όχι πια.
Ακόμη και η καπιταλιστική Apple θα μπορούσε να μοστράρεται, υπό κάποια οπτική, σαν καπιταλιστική πρόοδος της ανθρωπότητας, όταν έφτιαξε το iPhone.
ΑΛΛΆ το να φτιάχνει το μοντέλο 6-7-8-12-135 και να είναι γι αυτό η πλουσιότερη εταιρεία με ατελείωτο χρήμα συσσωρευμενο εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικης κρίσης, μεγάλη παρακμή και καταστροφική για την ανθρωπότητα διαχείριση, απύθμενη ανηθικότητα.
(Όπως δυστυχώς και η συστηματική γενοκτονία γηγενων Αμερικανών κι εξολόθρευση της υπάρχουσας πανίδας, κι η υποδούλωση των Αφρικανών, ως "θαύμα" των ΗΠΑ) -
Άρα (σωστά μάλλον) συμπεραίνουμε ότι αν κάποιος δεν ασχολείται/δεν έχει λαμβάνειν τίποτα από όλα αυτά τα "pass" της κυβέρνησης, μάλλον δεν έχει να περιμένει κάτι πολύ καλύτερο από μια αλλαγή συστήματος επί το αριστεροτερον.
-
Μου φτάνει για σήμερα ότι έπαψες να κρύβεσαι και είπες ότι πιστεύεις σε καινούργια μορφη κομμουνισμού.
Κράξε τώρα τον καπιταλισμό όσο γουστάρεις.
Πάω να κάνω αίτηση για fuel pass και επιδότηση για ψυγείο , καλό βράδυ
-
Αλληλούια !
-
@cirus said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Εγώ από την άλλη λέω ότι υπάρχουν εναλλακτικές.
Αλλά η άποψή μου δεν θα αρέσει, γιατί απαιτεί "σπάσιμο αυγών" για το πέρασμα σε μία άλλη κατάσταση κοινωνική/πολιτική/οικονομικήΚαι χωρίς "σπάσιμο αυγών, ομελέτα" δεν γίνεται.
Στην σημερινή Ελλάδα θεωρώ αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο.
-
Αρκεί να μην έχει και τα τσόφλια μέσα, σαν τις Χατζηδάκιες ομελέτες της ΔΕΗ κλπ. που δεν τρώγονται με τίποτα.
-
Αλλά η άποψή μου δεν θα αρέσει, γιατί απαιτεί "σπάσιμο αυγών" για το πέρασμα σε μία άλλη κατάσταση κοινωνική/πολιτική/οικονομικήΚαι χωρίς "σπάσιμο αυγών, ομελέτα" δεν γίνεται.
Οταν λες υπάρχουν εναλλακτικές ονόμασε τες. Μη το λες γενικά και αοριστα.
Συζήτηση κάνουμε τι σε νοιαζει αν αρέσει η αποψη σου ή όχι??????
Εγω δεν ντρέπομαι για τις δικές μου απόψεις , τις λέω και σε όποιον αρέσουν τι να κάνουμε
ΥΓ Μονο αν είναι φασιστική κράτα την για τον εαυτό σου. Εκεί να ντρέπεσαι δεν πειράζει
-
Προφανώς δεν είμαι αυτός που θα αναλύσει τι ακριβώς θέλει ο piliourits, σίγουρα όμως θέλει ισότητα, ισονομία, αξιοκρατία ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλα για να μην υπάρχουν ακραίες ανισότητες.
Εξαιρετική τοποθέτηση!!!
Κρατάω αυτό, γιατί πολύς κόσμος το θέλει, αλλά είναι ουτοπικό. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ίσοι, ίδιοι, το ίδιο τυχεροί κλπ. Έτσι είναι η ζωή και για αυτό επικρατεί το σύστημα αυτό το οποίο ναι είναι άδικο. Ούτε υπάρχει αξιοκρατία, ποτέ δεν υπήρξε...εδώ μέσα στην ίδια οικογένεια ένα παιδί είναι πιο ευνοημένο από ένα άλλο...αυτές είναι έννοιες φιλοσοφικές αλλά καθαρά θεωρητικές. Στην πράξη ανεφάρμοστες.
-
Οταν λες υπάρχουν εναλλακτικές ονόμασε τες. Μη το λες γενικά και αοριστα.
Συζήτηση κάνουμε τι σε νοιαζει αν αρέσει η αποψη σου ή όχι??????
Εγω δεν ντρέπομαι για τις δικές μου απόψεις , τις λέω και σε όποιον αρέσουν τι να κάνουμε
ΥΓ Μονο αν είναι φασιστική κράτα την για τον εαυτό σου. Εκεί να ντρέπεσαι δεν πειράζει
Φασιστική ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου;
Δεν νομίζω...Ήταν όμως μία εξέγερση απέναντι σε ένα καθεστώς.
Τα καθεστώτα μόνο έτσι πέφτουν και αλλάζουν ρότα οι χώρες.Αν θεωρηθεί ότι στην Ελλάδα έχει παλουκωθεί ένα συγκεκριμένο πολιτικό/οικονομικό/κοινωνικό καθεστώς, αυτό μπορεί να γκρεμισθεί μόνο με εξέγερση.
Τώρα, αν η εξέγερση θα έχει το λαό μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις, αυτό είναι άλλο θέμα.
Φυσικά αυτά δεν πρόκειται να συμβούν στην Ελλάδα ποτέ.
Σε άλλες χώρες όμως συμβαίνουν.
Capitalism vs Communism Mother of all topics