-
Καλημέρες, μέρες που είναι βάλτε και κάτι που έχει νόημα, όχι τσιτάτα. Αυτά που ποσταρονται έχουν να κάνουν με την χρηματιστηριακή αξία των "assets" που έχουν αυτοί που έχουν. Για αυτο και "επανέκαμψαν" οι περιουσίες μέσα σε λίγους μήνες. Κοινώς μπαρμπούτσαλα. Διότι αν πάνε να τα πουλήσουν όλοι μαζί, θα λάβουν αέρα κοπανιστό.
Δεν λέω ότι οι τύποι είναι φτωχοί, αλλοίμονο, και μετρητά έχουν και ακίνητα έχουν και απ΄ όλα έχουν για καμιά 50ρια γενιές ίσως, αλλά μην ποστάρετε και τέτοιες ασυναρτησίες αμάσητες. -
@fiverg said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Καλημέρες, μέρες που είναι βάλτε και κάτι που έχει νόημα, όχι τσιτάτα. Αυτά που ποσταρονται έχουν να κάνουν με την χρηματιστηριακή αξία των "assets" που έχουν αυτοί που έχουν. Για αυτο και "επανέκαμψαν" οι περιουσίες μέσα σε λίγους μήνες. Κοινώς μπαρμπούτσαλα. Διότι αν πάνε να τα πουλήσουν όλοι μαζί, θα λάβουν αέρα κοπανιστό.
Δεν λέω ότι οι τύποι είναι φτωχοί, αλλοίμονο, και μετρητά έχουν και ακίνητα έχουν και απ΄ όλα έχουν για καμιά 50ρια γενιές ίσως, αλλά μην ποστάρετε και τέτοιες ασυναρτησίες αμάσητες.Με συγχωρείς αλλά ασυναρτησία αμάσητη είναι το "αν πάνε να τα πουλήσουν όλοι μαζί".
-
Ενώ αν βγάλει ο Μπέζος ας πούμε μετοχές αξίας 20 δις της Amazon στο σφυρί για πούλημα, θα μαζέψει 20 δις ακατέβατα την άλλη μέρα ε;
Τεσπα, δεν έχει να κάνει με το πνεύμα του άρθρου αλλα με τα νούμερα που δίνει δίκην εντυπωσιασμού που δεν είναι ρεαλιστικά. Όπως και οι "περιουσίες" των διαφόρων που αναφέρονται κατά καιρούς και είναι κατα βάση χαρτιά στο χρηματιστήριο που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα (ναι οκ, αντί να έχουν για 1000 γενιές έχουν "μόνο" για 100..., συμφωνώ) -
@piliourits said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Με συγχωρείς αλλά ασυναρτησία αμάσητη είναι το "αν πάνε να τα πουλήσουν όλοι μαζί".
Αυτό που σου λέει ο fiverg είναι ότι ή αποτίμηση όλων αυτών των αμύθητων περιουσιών βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην χρηματιστηριακή αποτίμηση τους, η οποία είναι τρομερά ευμετάβλητη. Επίσης όποιος έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστο με το χρηματιστήριο γνωρίζει ότι τα όποια κέρδη ή ζημιές του είναι μόνο θεωρητικά, όσο παραμένει επενδεδυμένος. Μόνο όταν πουλήσει ξέρει τι έχει. Κατά τ' άλλα σαφώς και οι ζάμπλουτοι αυτοί έχουν και περιουσίες σε μετρητά, ακίνητα κτλ που τους φτάνουν για πολλές γενιές.
Και για να επανέλθουμε στο θέμα που έθεσες, σαφώς και είναι σφάλμα από κάθε πλευρά (ανθρωπιστική, υγειονομική, οικονομική και πρακτική) η υστέρηση στον εμβολιασμό του τρίτου κόσμου.
-
Βρε σεις τι συζηταμε? Εδω που δεν βρισκομαστε στον ...τριτο κοσμο και το 45% δεν εμβολιαζεται με το τσαμπα εμβολιο τι ακουμε? Περισσοτερες ΜΕΘ για τους ψεκασμενους τριτοκοσμικους.
-
-
Ναι. Και στο Γαϊδουρονήσι κανένας θάνατος.
Ίσως παίζει ρόλο που έχει μόνο κάτι γίδια που βοσκάνε ελεύθερα.
-
-
Ένεκα της σημερινής θλιβερής επετείου, μια αποστομωτική απάντηση:
"Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν 25 προς 26 Δεκέμβρη 1991 όταν η κόκκινη σημαία έπαψε να κυματίζει στο Κρεμλίνο μετά από 74 χρόνια.
Τότε υπήρξαν εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε σημείο της Γης που, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, συναισθάνθηκαν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Οσα ακολούθησαν ξεπέρασαν ακόμα και την πιο δυσοίωνη φαντασία.
Υπήρχαν όμως και οι άλλοι. Εκείνοι που, όπως έχω σημειώσει, στη θέση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έστησαν την λέσχη της δικής τους… «ΕΣΣΔ»:
Τη λέσχη της «Ένωσης Σαχλαμάρας Σπουδαιοφανών Δοκησίσοφων».
Είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν σ’ ένα τρελό πανηγύρι «δημοκρατίας», «ελευθερίας» και «ευημερίας» πάνω στα «ερείπια του σιδηρού παραπετάσματος»… Μιλάμε για τους θαμώνες στο κλαμπ του «επιστημονικού κομπογιαννιτισμού», αυτά τα εκλεκτά δείγματα του υβριδίου της γελοιότητας που προκύπτει από τη σύζευξη του πρωτόγονου αντικομμουνισμού με την ιδεολογική τύφλωση.
Ένας από τους τελάληδες του χυδαίου αναθεωρητισμού της Ιστορίας σε εγχώριο επίπεδο (σε σημείο δικαιολόγησης ακόμα και των δωσίλογων της Κατοχής που τι να κάνουν οι καημένοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν το ΕΑΜ και τους κομμουνιστές γι’ αυτό… αναγκάστηκαν να γίνουν δωσίλογοι) είναι ο Μαραντζίδης. Ο εν λόγω πριν λίγα χρόνια μας χάρισε τα φώτα του και στο θέμα της «απελευθέρωσης» που επέφεραν στον κόσμο και ειδικά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι ανατροπές του ’90.
Θαυμάστε:
«Αν κάτι εντυπωσιάζει πραγματικά τα τελευταία χρόνια είναι πως ο μετακομμουνιστικός κόσμος, οι χώρες δηλαδή που εξήλθαν ή εξέρχονται από τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, σημαδεύουν όλο και περισσότερο με την παρουσία τους τις διεθνείς εξελίξεις. Περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο περιθώριο, τώρα καταλαμβάνει νέα θέση. Η κατάρρευση του κομμουνισμού σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση έφερε τους πληθυσμούς των χωρών αυτών στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής (…) Τελικά, από μια παράξενη ειρωνεία της ιστορίας, είναι ο καπιταλισμός που απελευθέρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις αλυσίδες τους (…) Οι μετακομμουνιστικές δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης κατάφεραν μέσα σε είκοσι χρόνια κάτι εντυπωσιακό και ίσως πρωτοφανές στη σύγχρονη Ιστορία: τη διπλή μετάβαση, δηλαδή, την οικοδόμηση μιας οικονομίας της αγοράς, πλαισιωμένης ταυτόχρονα από δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς»… (Μαραντζίδης,«Καθημερινή», 26/8/2012)
Αφού, λοιπόν,
παρακάμψουμε το γεγονός της φτώχειας και της λεηλασίας που υπέστησαν αυτές οι χώρες με το πέρασμά τους στον παράδεισο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης,
κλείσουμε τα μάτια στον περικυκλωμένο από τις φλόγες του πολέμου μεταψυχροπολεμικό κόσμο της «ειρήνης»,
προσπεράσουμε το ντελίριο δημοκρατίας που θριαμβεύει με σημαιοφόρους τους ναζί, τους φασίστες και τους ακροδεξιούς από Ουκρανία μέχρι Ουγγαρία και από Πολωνία μέχρι Βαλτικές χώρες,
ας έρθουμε να δούμε τώρα, στα 30 χρόνια μετά, το είδος της «εντυπωσιακής μετάβασης» για την οποία πανηγυρίζουν οι «σοφοί» πέριξ των καθεστωτικών σαλονιών. Πάμε να δούμε πώς μετριέται η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» της ανατροπής που συντελέστηκε το 1991, πρώτα και κύρια στην ίδια την πρώην Σοβιετική Ένωση, στη σημερινή Ρωσία, εκεί όπου ο Πούτιν και οι επιτελείς του έχουν διακηρύξει την «οριστική ρήξη» με το σοβιετικό παρελθόν:
1ο) Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ , ο πληθυσμός της Ρωσίας, λόγω της εκτίναξης της θνησιμότητας, μειώθηκε (σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας – Rosstat) κατά 6 εκατομμύρια, από τα 149 εκατομμύρια το 1993 σε κάτω από 143 εκατομμύρια το 2009. Ενώ παρατηρείτο αύξηση του πληθυσμού από το 2010 και μετά, όπως προκύπτει παλι από την Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε ξανά το 2020 κατά 510.000 και την 1η Ιανουαρίου του 2021 εκτιμήθηκε στα 146.238.000 από 146.748.000 ένα χρόνο πριν. Ο πληθυσμός της χώρας, δηλαδή, είναι σχεδόν 3 εκατομμύρια λιγότερος από εκείνον προ 28 χρόνια… Πριν από μερικά χρόνια υπολογίστηκε ότι η μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2025 θα φτάσει τα 18 εκατομμύρια και μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια.
Ήταν ο ίδιος ο Πούτιν που τον Μάρτη του 2012, σε άρθρο του στην «Komsomolskaya Pravda», ενόψει των προεδρικών εκλογών ομολογούσε ότι «σήμερα ζουν στη Ρωσία 143 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων. Αν οι παρούσες συνθήκες παραμείνουν ίδιες, το 2050 ο πληθυσμός θα είναι 107 εκατομμύρια».
Ήδη μια δεκαετία νωρίτερα η 10η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας, δημοσίευσε τα συμπεράσματά της σε άρθρο υπό τον τίτλο… «Αργός θάνατος». Όπως σημειωνόταν «οι διαστάσεις και η άνευ προηγουμένου αύξηση της θνησιμότητας και η χειροτέρευση της υγείας του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι τόσο σημαντικές που εμφανίστηκε η απειλή της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Το ποσοστό θνησιμότητας στη Ρωσία είναι τόσο υψηλό ώστε να συγκρίνεται με εκείνο χωρών της Αφρικής. Τα αίτια της αυξανόμενης θνησιμότητας αποδίδονται στην κατάρρευση του συστήματος Υγείας, της Πρόνοιας, στην κακή διατροφή και στην υπαγωγή των Ρώσων σε καθεστώς στρεσογόνων καταστάσεων, όπως η ανεργία.
2ο) Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην «LeMonde» ο Ανατόλι Βισένσκι, διευθυντής του δημογραφικού ινστιτούτου της Μόσχας, στη Ρωσία «ο ένας στους τρεις άνδρες πεθαίνει μεταξύ 20 και 60 ετών. Οι Ρώσοι άνδρες έχουν σήμερα προσδόκιμο επιβίωσης τα 61,4 έτη. Ο μέσος όρος ζωής των Ρώσων είναι κάτω από πολύ φτωχότερες χώρες, όπως π.χ. το Μπαγκλαντές». Δηλαδή το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Ρωσία, μετά την πτώση του σοσιαλισμού, λίγο έφτασε να απέχει από τα επίπεδα που ίσχυαν την εποχή του τσάρου!
Ανάμεσα στα άλλα αίτια σημειώστε κι αυτά:
α) Σύμφωνα με τους επιστήμονες γιατρούς της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας «οι συνέπειες των γκορμπατσοφικο-γελτσινικο-πουτινικών μεταρρυθμίσεων οδήγησαν στο γεγονός ότι μέσα σε 10 χρόνια (1989 – 1999) όλες οι κατηγορίες ασθενειών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 15,4%».
β) Στη χώρα που επί ΕΣΣΔ υπήρχε το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, σήμερα έχουμε το φαινόμενο της κατάρρευσης του συστήματος Υγείας με τη Ρωσία να παρέχει για την υγεία το 4,2% του ΑΕΠ έναντι 8%-10% κατά μέσο όρο στη Δύση.
γ) Ακόμα ένας αριθμός «ελευθερίας» και «ευημερίας»: Μόνο από τη μαζική έξαρση του αλκοολισμού που σημειώθηκε μετά την ανατροπή, σε διάστημα μιας 20ετίας στη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι! Σήμερα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 500.000 Ρώσοι πεθαίνουν από το αλκοόλ! Ας κάνουμε μια σύγκριση: Στα 10 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 12.000 στρατιωτικοί. Με άλλα λόγια, από το αλκοόλ πεθαίνουν κάθε χρόνο στη μετασοβιετική Ρωσία 40 φορές περισσότερα άτομα από όσα σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές απώλειες που είχε σε 10 χρόνια η Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την έκθεση της «Εστίας πολιτών της Ρωσίας» η επιδημία αλκοολισμού έχει οδηγήσει στο εκπληκτικό φαινόμενο η θνησιμότητα των ελευθέρων ανδρών να είναι τριπλάσια εκείνων που είναι κρατούμενοι στις φυλακές…
δ) Μόνο τη δεκαετία 1999 – 2009, όπως καταγράφεται από την υπηρεσία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ναρκομανών αυξήθηκε κατά 60%. Στη σημερινή Ρωσία (στοιχεία της ρώσικης ομοσπονδιακής υπηρεσίας – FSKN) υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Πάνω από 800.000 Ρώσοι πέθαναν από το 2001 ως το 2012 λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Τα κέρδη των εμπόρων ναρκωτικών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν ετησίως τα 75 δισ. δολάρια, αφού η Ρωσία έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη αγορά ηρωίνης με το 20% του παγκόσμιου εμπορίου του συγκεκριμένου «προϊόντος» να διενεργείται στο έδαφός της. Μόνο από το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι διακινείται ετησίως στα εδάφη της Ρωσίας ηρωίνη αξίας 4,5 δισ. ευρώ…
3ο) Τρομακτικά διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για τη θνησιμότητα των παιδιών και μητέρων μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Η θνησιμότητα των παιδιών στον πρώτο χρόνο της ζωής τους έφτασε να είναι έως και 2 φορές υψηλότερη απ’ ό,τι στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.
Ο παιδικός πληθυσμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, είχε μειωθεί τουλάχιστον κατά 12%. Η μητρική θνησιμότητα στη Ρωσία καταγράφηκε έως και κατά τουλάχιστον 5 φορές υψηλότερη απ’ ό,τι στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.
Σημειώστε: Από τα μεγαλύτερα θύματα της ανατροπής στη Σοβιετική Ενωση, και όχι μόνο, ήταν τα παιδιά. Η ίδια η διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η Κάρολ Μπέλαμι, είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί, παρουσιάζοντας την έκθεση του 2004, ότι «η οικονομική ανάπτυξη (σ.σ. μετά το 1990) στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ απέκλεισε τα παιδιά».
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία (και πάλι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ), ένα στα τρία παιδιά έφτασαν στην «μετακομμουνιστική» Ρωσία να ζει κάτω των ορίων της φτώχειας. Στις ρωσικές πόλεις να κυκλοφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια «παιδιά του δρόμου», ενώ πάνω από 700.000 παιδιά να βρίσκονται σε ιδρύματα, «παρατημένα» από τις οικογένειές τους.
Και κάτι ακόμα: Κάθε χρόνο στη μετασοβιετική Ρωσία εξαφανίζονται πάνω από 30.000 παιδιά, τα οποία είτε καταλήγουν στη «βιομηχανία» λευκής σαρκός, την παιδική πορνεία, είτε θυσιάζονται στο εμπόριο οργάνων…
4ο) Η «σπουδαία», κατά ορισμένους, μεταβατική διαδικασία από το σοσιαλισμό στην άγρια «οικονομία της αγοράς» και στους «δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς», συνοδεύτηκε, κατά την πρώτη μόνο δεκαετία, από πρωτοφανή στην ιστορία αύξηση των κοινωνικών νοσημάτων, όπως είναι η φυματίωση, η σύφιλη, η ναρκομανία, οι μολυσματικές ηπατίτιδες.
Η θνησιμότητα από φυματίωση σε σύγκριση με το 1990 αυξήθηκε κατά 2,5 φορές. Από το 1990 έως το 1997 η νοσηρότητα από σύφιλη αυξήθηκε κατά 64 φορές.
Εν έτη 2015 μια ασθένεια που θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί, η φυματίωση, εμφάνισε 10,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως. Όπως εξηγούσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής ο κ. Μιχάλης Κουμπής, (πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας)
«ένα μεγάλο πρόβλημα επανεμφάνισης της φυματίωσης ήταν και η κατάρρευση υγειονομικών συστημάτων. Για παράδειγμα, η πρώην Σοβιετική Ένωση με τη διάλυσή της είχε και κατάρρευση του υγειονομικού της συστήματος και, εν συνέχεια, χιλιάδες κόσμου από τις χώρες αυτές όδευσε προς την Ευρώπη, κουβαλώντας μαζί και το πρόβλημα της φυματίωσης».
Μια ματιά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πείθει ότι στο πλαίσιο του σοβιετικού κράτους, στα πρώτα μόλις χρόνια της νεαρής Σοβιετικής Ένωσης, εξαλείφθηκαν οι μολυσματικές ασθένειες. Αυτές που αναβίωσαν στη Ρωσία ακριβώς την επόμενη μέρα από την… «απελευθέρωσή της».
5ο) Ας μιλήσουμε, τώρα, για την «ελευθερία» της.. φτώχειας:
Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Rosstat», εντός του 2015 ο αριθμός των Ρώσων, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνούσαν το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 6,7 εκατομμύρια άτομα και ανήλθαν στα 23 εκατομμύρια! Δηλαδή 1 στους 6 Ρώσους «ζούσε» – επισήμως – σε συνθήκες φτώχειας, που σημαίνει ότι δεν διέθετε ούτε καν τα 123 ευρώ μηνιαίως που είχαν ορίσει οι ρωσικές αρχές σαν όριο της φτώχειας στη χώρα… Τρία χρόνια μετά, εν έτει 2018, ο Ρώσος υπουργός Εργασίας Μαξίμ Τοπίλιν παραδέχτηκε ότι κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 20 εκατομμύρια Ρώσοι.
Σύμφωνα με την φετινή καταγραφή (Γενάρης ’21 – στοιχεία του εννεάμηνου του 2020) τα άτομα που διαβιούν με εισοδήματα κάτω του ελάχιστου ορίου διαβίωσης επιβεβαιώνεται ότι ανέρχονται σε σχεδόν 20 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% του πληθυσμού. Ειδικότερα, στο τρίτο τρίμηνο του 2020 οι φτωχοί αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (18,8 εκ).
Η αλήθεια, όμως, είναι ακόμα χειρότερη: Σύμφωνα με την έρευνα (Δεκέμβρης 2018) του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ανάλυσης & Πρόβλεψης της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας & Δημόσιας Διοίκησης (σημείωση: υπάγεται στο Κρεμλίνο) α) το 22% των Ρώσων βρίσκεται στην κατηγορία των φτωχών, στην οποία ανήκουν τα άτομα τα εισοδήματα των οποίων δεν τους επιτρέπουν να αποκτήσουν τίποτα περισσότερο από τα βασικά είδη διατροφής, β) το 35,6% των Ρώσων εντάσσεται στην κατηγορία του καταναλωτικού κινδύνου. Κατά τον «Guardian» (2017) η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη: «Περίπου 23 εκατομμύρια Ρώσοι (το 16% του πληθυσμού) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (…). Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι το 41% των Ρώσων δυσκολεύεται να εξασφαλίσει χρήματα για φαγητό και ρουχισμό».
Σύμφωνα, δε, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομίας της ρωσικής Ακαδημίας Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ «μόνο το 20% του ρωσικού πληθυσμού ζει άνετα. Για το ήμισυ σχεδόν του πληθυσμού η ζωή είναι απλώς μια μάχη επιβίωσης»…
6ο) Πάμε τώρα στην άλλη όχθη της… «ελευθερίας»:
Σύμφωνα με την έκθεση (GlobalWealthReport) της CreditSuisse για το 2014: Το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στη Ρωσία κατέχει το 85% του πλούτου της χώρας και από αυτούς το 1% των πλουσίων της χώρας κατέχει το 74% του συνολικού πλούτου της Ρωσίας! Η «επίδοση» κατατάσσει τη Ρωσία στη χώρα με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα στον πλανήτη. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του 2017 που επαναβεβαιώθηκαν το 2018 με έρευνα της τράπεζας Credit Suisse, το πλουσιότερο 10% είχε φτάσει να κατέχει από το 82% λεως το 87% του πλούτου της χώρας.
Επίσης: Το 3% των κατοίκων της χώρας κατέχουν περίπου το 90% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και μετρητών στη Ρωσία, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant και με την έρευνα που πραγματοποίησε από κοινού η Ανώτατη Σχολή Οικονομίας με την τράπεζα Vneshekonombank το 2019.
Επίσης: Η διεθνής έρευνα The Wealth Report 2019 αναφέρει ότι στη Ρωσία των δεκαδων εκατομμυρίων πάμφτωχων, υπάρχουν 163.000 εκατομμυριούχοι και 1.500 πολυεκατομμυριούχοι, η περιουσία καθενός από τους οποίους υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτή την κατηγορία των πλουσίων, η Ρωσία, που 24 δισεκατομμυριούχοι της βρίσκονται στην λίστα Forbes των 500 πλουσιότερων κατοίκων του πλανήτη, βρίσκεται στις πρώτες πέντε χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με την αξιολόγηση και κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων το 2021 σε σχέση με το 2004 τριπλασιάστηκε και από τους 36 πήγε στους 117. Αυτοί οι 117 άνθρωποι – σε ένα πληθυσμό 146 εκατομμυρίων – κατέχουν το 20% σχεδόν του συνολικού πλούτου. Οι 20 πλουσιότεροι εξ αυτών διαθέτουν περιουσία άνω των 230 δισ. δολαρίων.
Επίσης: Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 η συνολική περιουσία των 200 πλουσιότερων Ρώσων ολιγαρχών έφτασε στα 460 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε αυξηθεί κατά 100 δισεκ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο.
Επίσης: Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα World Inequality Report 2022 η κοινωνική ανισότητα στη Ρωσία μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη στην Μέση Ανατολή, την Λατινική Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική…
Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Εντούτοις, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ποτέ δε θα γίνουν τόσο «εντυπωσιακά» όσο «εντυπωσιακή» είναι η «επιστημοσύνη», η «αντικειμενικότητα» και η σαχλαμάρα εκείνων που τα βαφτίζουν μετάβαση στην… «ελευθερία» και στη… «δημοκρατία».
Υστερόγραφο: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το 2018 το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr το ποσοστό των Ρώσων που νοσταλγούσαν την Σοβιετική Ένωση είχε εκτιναχθεί στο 66%. Ηταν το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε στην δεκαετία. Το 2017 το ποσοστό των Ρώσων που εξέφραζαν την λύπη τους για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έφθανε το 58% , ενώ επί δέκα συνεχή χρόνια δεν είχε υπερβεί το 61%. Η δημοσκόπηση του Levada-Centr έδειξε επίσης ότι το 60% των Ρώσων πίστευαν ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί (το ποσοστό αυτό ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων 13 ετών). Εκτός από τους Ρώσους που σε ποσοστό 69% θεωρούσαν αρνητική για τη χώρα τους τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, την ίδια άποψη εξέφρασαν οι λαοί σε Αρμενία, Κιργιστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρ της ΕΣΣΔ να εντοπίζονται στις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), μέλη πια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι αυτή η τάση “νοσταλγίας” της ΕΣΣΔ θα αρχίσει να φθίνει. Αλλά ήρθε η περσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Λεβάντα». Το αποτέλεσμα: Το 75% των Ρώσων δήλωσε πως η σοβιετική περίοδος ήταν η καλύτερη στην Ιστορία της χώρας τους. Από τα ποιοτικά στοιχεία, τέλος των ερευνών, προκύπτει ότι η πλειοψηφία αυτών που νοσταλγούν την Σοβιετική Ένωση είναι άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, ωστόσο από τα εντυπωσιακά στοιχεία έρευνας είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτού του τύπου οι διαθέσεις αυξάνονται αλματωδώς και μεταξύ των νέων ηλικίας 18-24 ετών."
-
Αυτές τις απόψεις μη τις πεις σήμερα σε πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ,γιατί θα σε φάνε ζωντανό. Κράτα τες για το Ελλαδιστάν,που ανέχεται ακόμη τα αριστερά μορφώματα.
-
@ggab said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Αυτές τις απόψεις μη τις πεις σήμερα σε πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ,γιατί θα σε φάνε ζωντανό. Κράτα τες για το Ελλαδιστάν,που ανέχεται ακόμη τα αριστερά μορφώματα.
Διάβασες εκεί που λέει ότι το 70% των Ρώσων είναι υπέρ της ΕΣΣΔ; Το άρθρο δεν έχει καμία αναφορά στην Ελλάδα, μιλάει καθαρά για την Ρωσία. Έλεος δηλαδή, που σχολιάζεις, χωρίς καν να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τι γράφει το άρθρο. Άριστερό μόρφωμα λες για την χώρα που ζούσε και ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ επί 70 χρόνια; Τα ήπιαμε μήπως σήμερα;
-
Γι'αυτό ακριβώς έγραψα οτι οι Ρώσοι δεν θέλουν να ακούν για το παρελθόν. Πιθανόν κάποιοι κομισαριοι να είναι νοσταλγοί και να έγραψαν τις πηγές σου.
-
@ggab said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Γι'αυτό ακριβώς έγραψα οτι οι Ρώσοι δεν θέλουν να ακούν για το παρελθόν. Πιθανόν κάποιοι κομισαριοι να είναι νοσταλγοί και να έγραψαν τις πηγές σου.
Ξαναρωτάω, διάβασες το άρθρο; Διάβασε την τελευταία παράγραφο, αν σου πέφτει πολύ να το διαβάσεις ολόκληρο! Οι Ρώσοι κατά 69% θεωρούν ΚΑΚΗ την πτώση της ΕΣΣΔ!!!
ΥΓ: Το ινστιτούτο Λεβάντα είναι αντικομμουνιστικό.
-
@ggab said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Αυτές τις απόψεις μη τις πεις σήμερα σε πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ,γιατί θα σε φάνε ζωντανό. Κράτα τες για το Ελλαδιστάν,που ανέχεται ακόμη τα αριστερά μορφώματα.
Μόνο στο Ελλαδιστάν υπάρχουν μουτζαχεντίν που θεωρούν καλύτερο το να είναι μια τέτοια τεράστια χώρα όπως η Ρωσία, με ό,τι ρόλο παίζει παγκόσμια, υποχείριο 5-10 μαφιόζων, αντί να αποτελεί την ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη.
-
Το θυμάμαι σαν χθες, στην ΕΡΤ 1, να βλέπω την υποστολή του Σφυροδρέπανου, μετά το αποτυχημένο "πραξικόπημα" (σε εισαγωγικά, γιατί πραξικόπημα ήταν αυτό που έκανε ο Γκορμπατσώφ, διαλύοντας την Ένωση). Τεράστια απογοήτευση και φόβος για το μέλλον του πλανήτη τότε, ειδικά βλέποντας μερικούς δικούς μου, που ως μεγαλύτεροι καταλάβαιναν περισσότερα, να κλαίνε. Όπως είπε και ο Πούτιν, η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική τραγωδία του 20ου αιώνα.
-
Διασκεδάσαμε με το παραμυθάκι του ημεροδρόμου...
Οπως σας είπε και ο φίλος .,,,
Μην τα πείτε σε κανένα Ρώσο ...
Και ακόμα περισσότερο σε κανένα πρώην ανατολικό που ήταν ΣΚΛΑΒΟΙ των σοβιετικών...
Ωραίο παραμυθάκι πάντως...
Σαν το ποιηματάκι με τον μάρξ-σαντα κλάους, ότι το εαμ έκανε αντίσταση στους γερμανούς...
Κάτι στρακαστρούκες έκανε όταν χώνευε τις λιρίτσες που έρριχναν οι εγγλέζοι στα βουνά...
Και πάντα έξω από τα χωριά που δεν τους συμπαθούσαν, ώστε οι γερμανοί να σκοτώσουν αυτούς που δεν συμπαθούσαν το εαμ...
-
Ποπ κορν και σήμερα...
Αναμένουμε ρελάνς...
Σε 3,2,1.....
-
Είναι αργά τώρα...
Πάντως αν πίνουν νερό και αφρίζουν , δεν είναι σαμπάνια....
-
@criuser said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Διασκεδάσαμε με το παραμυθάκι του ημεροδρόμου...
Οπως σας είπε και ο φίλος .,,,
Μην τα πείτε σε κανένα Ρώσο ...
Και ακόμα περισσότερο σε κανένα πρώην ανατολικό που ήταν ΣΚΛΑΒΟΙ των σοβιετικών...
Ωραίο παραμυθάκι πάντως...
Σαν το ποιηματάκι με τον μάρξ-σαντα κλάους, ότι το εαμ έκανε αντίσταση στους γερμανούς...
Κάτι στρακαστρούκες έκανε όταν χώνευε τις λιρίτσες που έρριχναν οι εγγλέζοι στα βουνά...
Και πάντα έξω από τα χωριά που δεν τους συμπαθούσαν, ώστε οι γερμανοί να σκοτώσουν αυτούς που δεν συμπαθούσαν το εαμ...
Μπαινακης-βγαινακης, ε; Είστε τόσο άνιωθοι πια; ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΡΩΣΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ!!! Τόσοι χαζοί πια;
-
….απορία….εφόσον έχουν δημοκρατία και υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα, γιατί δεν το ψηφίζουν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς?
Capitalism vs Communism Mother of all topics