-
Να πω και εγώ την άποψη μου, αφού η εταιρεία που εργάζομαι παράγει και πουλάει banking software (και SaaS) σε όλο τον κόσμο (Ελλάδα ελάχιστους πελάτες).
Η στροφή σε Cloud είναι εμφανέσταση και στον τραπεζικό χώρο και ειδικά σε μικρότερες τράπεζες και start-ups η Greenfields, οπου το κόστος να έχουν δικιά τους υποδομή και προσωπικό είναι τεράστιο και πάνε σε λύσεις SaaS & BaaS.
-
Η κατάσταση όντως έχει ξεκινήσει κια πάει προς το Cloud.
-
Κόστος μιας μηχανής 8vcores/56 GB RAM στο Azure κάπου 800 δολλάρια τον μήνα (χωρίς συμπαραματρούντα για extra availability κλπ). Υπάρχουν βέβαια και συμβόλαια, εκπτώσεις κλπ. Τίποτε όμως δεν είναι τσάμπα. Προφανώς και όλοι οι ITδες έχουμε βρει την νέα γη της επαγγελίας για να πουλήσουμε την πραμάτεια μας. Και σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν υποδομές το cloud είναι και σωτήριο.
Αλλά για εταιρείες που έχουν υποδομές, η υιοθέτηση βεβιασμένης μετάβασης των πάντων κατά την άποψή μου δεν θα βγει σε καλό. Βέβαια τα τωρινά στελέχη που παίρνουν τις αποφάσεις θα πάρουν τα credits και την δόξα, τα απόνερα θα τα σφουγγαρίσουν οι επόμενοι. -
@fiverg said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Αλλά για εταιρείες που έχουν υποδομές, η υιοθέτηση βεβιασμένης μετάβασης των πάντων κατά την άποψή μου δεν θα βγει σε καλό. Βέβαια τα τωρινά στελέχη που παίρνουν τις αποφάσεις θα πάρουν τα credits και την δόξα, τα απόνερα θα τα σφουγγαρίσουν οι επόμενοι.
Συμφωνώ 100%!! Για εμένα η μετάβαση σε μεγάλες εταιρείες χρειάζεται να γίνει σταδιακά.
-
Καλά έτσι γίνεται πάντα.... Όχι μόνο σε αυτόν τον κλάδο.
Ερώτηση: Τέτοια clouds με επεξεργαστική δύναμη μπορεί να την απόκτηση και κάποιος ιδιώτης;
Δηλαδή να νοικιάζει την δύναμη αυτή για να παίξει παιχνίδια αντί να αγοράσει υπολογιστή; -
Κόστος μιας μηχανής 8vcores/56 GB RAM στο Azure κάπου 800 δολλάρια τον μήνα (χωρίς συμπαραματρούντα για extra availability κλπ). Υπάρχουν βέβαια και συμβόλαια, εκπτώσεις κλπ. Τίποτε όμως δεν είναι τσάμπα. Προφανώς και όλοι οι ITδες έχουμε βρει την νέα γη της επαγγελίας για να πουλήσουμε την πραμάτεια μας. Και σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν υποδομές το cloud είναι και σωτήριο.
Αλλά για εταιρείες που έχουν υποδομές, η υιοθέτηση βεβιασμένης μετάβασης των πάντων κατά την άποψή μου δεν θα βγει σε καλό. Βέβαια τα τωρινά στελέχη που παίρνουν τις αποφάσεις θα πάρουν τα credits και την δόξα, τα απόνερα θα τα σφουγγαρίσουν οι επόμενοι.εχω βαλει καμποσες εγκαταστασεις πελατων στο αζουρ. ποναει. πολυ. οτι και να επιλεξεις, οσο και να στριψεις στα διαθεσιμα σερβισις τελικα τα ιδια θα σε χρεωσουν. και ας εισαι πολυθνικη με 1450 υποκαταστηματα. αλλα εχει κατι βασικο, αν κανεις δικο σου ντατασεντερ κλπ θα ειναι μεν φθηνοτερα και ισως και καλυτερα αλλα αυτο το ξερει μονο ο ντισιζιο μέικερ και οχι ο τσεο, αρα στη πρωτη στραβη ο ντισιζιο θα παει για οαεδ. αμα ομως πας αζουρ, ο τσεος θα καταλαβει μάικροσοφτ και οταν θα παει κατι στραβα θα πει δεν πειραζει, ο μπιλ ειναι εγγυηση και ο ντισιζιο θα συνεχισει τη θεση του.
-
Ακριβώς αυτό.
Και πλέον στους μεγάλους ομίλους ο CEO έχει από κάτω και άλλους CEO π.χ. COO, CIO κλπ...κλπ...
Και όλοι αυτοί πάνε πακέτο. Και όπου πάνε "ανακατεύουν τα νερά" για να αφήσουν και κάποιο "αποτύπωμα".
-
@lap said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Καλά έτσι γίνεται πάντα.... Όχι μόνο σε αυτόν τον κλάδο.
Ερώτηση: Τέτοια clouds με επεξεργαστική δύναμη μπορεί να την απόκτηση και κάποιος ιδιώτης;
Δηλαδή να νοικιάζει την δύναμη αυτή για να παίξει παιχνίδια αντί να αγοράσει υπολογιστή;Βεβαίως και μπορεί, δεν ξέρω βέβαια αν στα πακετα έχουν μηχανές με καλές κάρτες γραφικών γιατί συνήθως μιλάμε για cores και μνήμη, ότι δλδ χρειάζεται μια εταιρεία και όχι ένας παίκτης παιχνιδιων. Επίσης δεν ξέρω πόσο καλά και στρωτά θα μπορείς να βλέπεις την ροή του παιχινιδιού μέσα από remote πρόσβαση, δύσκολο το βλεπω, ειδικά στην ελλάδα (αν φτιαχτεί το datacenter της microsoft τελικά, μάλλον θα είναι λίγο καλύτερα).
Μπορείς να γραφτεις πάντως στο azure (και σε όποιον άλλο) και να δοκιμάσεις, σου δίνει και καμιά "300ριά ευρώ" (εικονικά) που φτάνουν/δεν φτάνουν να δοκιμάζεις έναν υπολογιστάκο 2 cores/4-6 gb ram για κανένα μήνα (όχι ανοιχτό συνέχεια βέβαια, εννοείται). -
@gatoz said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Αλλά για εταιρείες που έχουν υποδομές, η υιοθέτηση βεβιασμένης μετάβασης των πάντων κατά την άποψή μου δεν θα βγει σε καλό. Βέβαια τα τωρινά στελέχη που παίρνουν τις αποφάσεις θα πάρουν τα credits και την δόξα, τα απόνερα θα τα σφουγγαρίσουν οι επόμενοι.εχω βαλει καμποσες εγκαταστασεις πελατων στο αζουρ. ποναει. πολυ. οτι και να επιλεξεις, οσο και να στριψεις στα διαθεσιμα σερβισις τελικα τα ιδια θα σε χρεωσουν. και ας εισαι πολυθνικη με 1450 υποκαταστηματα. αλλα εχει κατι βασικο, αν κανεις δικο σου ντατασεντερ κλπ θα ειναι μεν φθηνοτερα και ισως και καλυτερα αλλα αυτο το ξερει μονο ο ντισιζιο μέικερ και οχι ο τσεο, αρα στη πρωτη στραβη ο ντισιζιο θα παει για οαεδ. αμα ομως πας αζουρ, ο τσεος θα καταλαβει μάικροσοφτ και οταν θα παει κατι στραβα θα πει δεν πειραζει, ο μπιλ ειναι εγγυηση και ο ντισιζιο θα συνεχισει τη θεση του.
Κι όταν ο Μπίλ πει κάποια στιγμή "παιδιά 20% αύξηση ακατέβατα γιατί έτσι γουστάρω" ο τωρινός ντισίζιο θα τρώει το "πακέτο συνταξιοδότησης" σε κάποια παραδείσια νησιά και ο τότε είναι που θα πάει πάλι οαεδ...
-
Παιδιά μιλάω για πολλά λεφτά. Να σας δώσω μια σύγκριση σε ένα πρόσφατο πελάτη (πριν 2 μήνες).
Δικά του όλα:
€3 μύρια το SW
€1 μύριο ο εξοπλισμός
€2 μύρια η βάση δεδομένωνΣύνολο 5 μύρια απλά για να ξεκινήσει και περί τα 4 μύρια τον χρόνο για μισθοδοσία, ασφάλεια, ενοικίαση χώρου datacenter, ψύξη χώρου κλπ.
Σύνολο στην 10ετία θα έχει πληρώσει 46 μύρια, χωρίς να υπολογίζουμε την ανάγκη (που θα υπάρξει) για upgrade εξοπλισμού και επίσης άλλα 3 μύρια που θα έχει πληρώσει σε εμάς για maintenance. Σύνολο 50 μύρια.
Εαν πάει στην λύση SaaS, έχει καλυμένα ΟΛΑ τα παραπάνω (και περισσότερα) και πληρώνει περί τα 3 μύρια τον χρόνο, άρα 30 στην 10ετία. Και χωρίς δεσμεύσεις προσωπικού, εξοπλισμού, κτηρίου κλπ.
Αυτό φυσικά σε τράπεζα που στήνεται σήμερα από το μηδέν. Εαν ήδη υπάρχουν όλες οι υποδομές ΙΤ, είναι διαφορετική συζύτηση. Όμως και πάλι ένα cloud (σαν IaaS πχ) συμφέρει μακροπρόθεσμα. Μόνο και μόνο για το elasticity και το high demand ανά περιόδους. Μία τράπεζα όφείλει να καλύπτει το 100% των αναγκών, ακόμα και εαν αυτές είναι για το 10% του χρόνου...το πληρώνει αναγκαστικά. Με το cloud το πληρώνει ΜΟΝΟ όταν το χρειάζεται.
-
Βεβαίως και ισχύουν αυτά. Με τις ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ τιμές όμως. Εγώ αυτό που αναρωτιεμαι είναι το αν δέσεις την "παραγωγή" σου με κάποιον τρίτο όταν έχεις ήδη "παραγωγή", ποιος σε προφυλάσσει από τις όποιες μελλοντικές του αυξήσεις σε 10 π.χ. χρόνια; Εννοείται ότι το να είσαι π.χ. στο Azure και να "μεταναστεύεις" στην Amazon αν τα σπάσεις με τον Bill, το βλέπω λίγο στην σφαίρα της φαντασίας (ειδικά όταν δεν θα έχεις και κόσμο να ξέρει να στο κάνει) ή θα σου στοιχίσει από μόνο του ο κούκος αηδόνι.
Μου θυμίζει λίγο η φάση την "πράσινη ενέργεια", μέχρι χτες ο λιγνίτης ήταν πανάκριβος λόγω δικαιωμάτων ρύπων και μέσα σε μια νύχτα έγινε φτηνότερος από το ΦΑ. Αν δεν είχαμε ακόμη τον λιγνίτη θα είχαμε πάρει έναν μπ@@λο να!
Το SaaS είναι λίγο διαφορετικό, το βάρος του να προσφερεις την φτηνή υπηρεσία-λογισμικό και να κάνεις τα migrations όταν θα τα σπάσεις με τον Bill πέφτει σε εσένα (τον πάροχο) και όχι στον τελικό χρήστη. -
Δίκιο έχεις, αλλά συνήθως (τουλάχιστον στον "δικό μου" χώρο) το συμβόλαιο είναι 5ετές ή 10ετές με συγκεκριμένες τιμές για αυτή την περίοδο. Οπότε η εταιρεία είναι αρκετά προφυλαγμένη. Τώρα εαν σκάσει κάτι σε στυλ πανδημίας, ΟΚ εκεί δεν είσαι προφυλαγμένος με καμία λύση.
-
Σωστά, γι αυτό και ρωτάω. Αναρρωτιέμαι τι έννοια θα έχει η "διαπραγμάτευση" σε 10 χρόνια όταν η Microsoft ξέρει ότι σε κρατάει από τα @@ αφού δεν μπορείς να φύγεις. Ναι μεν αν είσαι ένας μικρός πελάτης με λιγες δεκάδες servers, πες τους πήρες κι έφυγες. Αν είσαι τράπεζα και στήσεις ολόκληρο "σπαγγέτι" στο cloud πως να το πάρεις να φύγεις να πας αλλού;
Είσαι π.χ. η Alpha, βρήκες ένα ωραιότατο ιδιόκτητο datacenter από Emporiki, θα το κλείσεις για να τα πας όλα στο cloud? Περίεργο θα μου φαίνονταν αυτό. -
επιχειρηματικά το να μην έχεις διεξόδους διαφυγής από εξωτερικούς συνεργάτες αυτό ισούται με συνεταίρο. Καλύτερα να τον κάνεις συνεταίρο.
Λογικά θα το εξηγήσουν και θα περάσουν την ευθύνη της επιλογής στα ΔΣ.
Πάντως πολλές φορές μεγάλες εταιρίες κάνουν επενδύσεις για λόγους ασφαλείας ακομα και αν δεν πολύ συμφέρε . Είναι το μενταλιτε της κοινωνίας που υπάρχει αυτή η επιχείρηση αλλά και το είδος των μεγαλομετόχων.
Ενδιαφέρον θέμα στο πως θα εξελιχθεί αυτό το κομμάτι στις επιχειρήσεις.
-
fiverg είμαστε "συνάδελφοι"? Δούλευα και Εμπορική και Άλφα....
Όπως είπα εαν έχεις ήδη τις υποδομές, δεν συμφέρει ειδικά τώρα...όμως σε μερικά χρόνια ίσως (που θα έχει φύγει κόσμος και θα θες και λεφτά για νέο εξοπλισμό).
Πάντως δεν είναι δύσκολο να φύγεις από ένα cloud provider να πας σε άλλον, εύκολο είναι (ειδικά εαν έχεις ήδη 2 για ασφάλεια). Στο δικό μας SW πάντως είναι πανεύκολη η μετάβαση.
-
@nasos said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
@bassstarlet said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Στα 10άρια πως απενεργοποιείς αυτή την ηλιθιότητα στην αλλαγή γλώσσας;(QAA).
Πρόσθεσε τη γλώσσα με το χέρι "qaa-latn" (ψάξτη έτσι ακριβώς), κάνε reboot, βγάλτη, ξανακάνε reboot.
Μπα τίποτις..
-
-
Ανοιγω το λαπ τοπ και μου βγάζει μήνυμα ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλή και ότι ίσως να χρειάζεται αντικατάσταση. Το λαπ τοπ λειτουργεί μόνο όταν είναι στη πρίζα. Μόλις το βγάλω από την πρίζα σβήνει ενώ το σχηματάκι της μπαταρίας στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης είναι άδειο μόνιμα.
Αντικατάσταση? -
@megane98hp said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Ανοιγω το λαπ τοπ και μου βγάζει μήνυμα ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλή και ότι ίσως να χρειάζεται αντικατάσταση. Το λαπ τοπ λειτουργεί μόνο όταν είναι στη πρίζα. Μόλις το βγάλω από την πρίζα σβήνει ενώ το σχηματάκι της μπαταρίας στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης είναι άδειο μόνιμα.
Αντικατάσταση?Αλλαγή μπαταρίας.
Skroutzαρε το μοντέλο του λάπτοπ σου ή τον κωδικό της μπαταρίας. -
@megane98hp said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Αντικατάσταση?Αν το δουλεύεις και το χρειάζεσαι εκτός μπρίζας, ναι αγοράζεις μπαταρία.
Αν το χρησιμοποιείς πάντα καθιστός στο γραφείο/τραπέζι σου, το αφήνεις όπως είναι... κι αν η μπαταρία έχει σημεία φθοράς, την αφαιρείς και τη πας ανακύκλωση.
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]