-
Εγώ γράφτηκα πρόσφατα, αλλά επιλογές έδινε μόνο στο Κέντρο Υγείας... Δεν έχω μπει στη διαδικασία να ψάξω τι και πως ακόμα. Μάλλον θα κάνω αλλαγή, αν και όταν μπουν στο σύστημα κι άλλοι ιδιώτες.
** έκανα ένα έλεγχο πάλι, από τους γιατρούς που είναι στο σύστημα στην περιοχή μου, δεν είναι πλέον κανένας διαθέσιμος για επιλογή. Μεγάλη επιτυχία. -
@storm said in Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες:
Εγώ γράφτηκα τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Τότε, στην περιοχή που μένω, μου έδινε δύο μόνο δυνατότητες επιλογής γιατρού. Είτε μέσα στο Κέντρο Υγείας της περιοχής (με όποιον γιατρό είναι σε υπηρεσία), είτε έναν ιδιώτη (π.χ. Γενικής ή Παθολογικής Ιατρικής).
Το Κέντρο Υγείας το απέρριψα γιατί στην ουσία δεν αφορά οικογενειακό γιατρό με το οποίον μπορείς να έχεις μία προσωπική επικοινωνία.Γράφτηκα λοιπόν, με δέχτηκε ο γιατρός και με έβαλε να κάνω αρκετές εξετάσεις ώστε να φτιαχθεί ο φάκελος υγείας μου. Πλήρωσα μόνο ένα ποσό στις εξετάσεις. Στον γιατρό που πήγα τρεις φορές δεν πλήρωσα τίποτα. Φυσικά με έστειλε και σε άλλε δύο ειδικότητες γιατρών για κάποια θέματα που βγήκαν στην επιφάνεια και αυτά.
Εμένα πάντως μου αρέσει ο θεσμός αυτός γιατί ξέρω ότι υπάρχει ένας γιατρός που με γνωρίζει και μπορώ να τον καλέσω και να ανταποκριθεί, είτε πηγαίνοντας στο ιατρείο του, είτε να έρθει αυτός στην οικία μου αν είναι κάτι σοβαρό.
Ενώ αν πήγαινες τυχαία στον ίδιο γιατρό και έκανες όλα τα παραπάνω,δεν θα σε ήξερε και δεν θα τον εμπιστευόσουν;;;;
Ποιά διαφορά;;;; -
Τυχαία πως θα πήγαινα; Όσες φορές έχω πάει σε ιδιωτικά ιατρεία ή κλινικές ή νοσοκομεία, έχω πάει μέσω κάρτας υγείας ή μέσω ασφαλιστηρίου υγείας.
Μόνο με αυτές τις περιπτώσεις μπορώ να κάνω σύγκριση.
-
Από πάντα υπήρχε "οικογεινειακός γιατρός", είτε στα κατά τόπους ΤΟΜΥ (ή όπως τα ονομαζαν κατά καιρούς) είτε σε ιδιώτες.
Συγκεκριμένος γιατρός για συγκεκριμένο ασθενή. -
αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι το εξης.
εστω και γραφομαστε κτλ ολα καλα
εχω εναν ορθοπεδικο που παω για την μεση.
Αν πάω θα μπορει να μου γραψει εξετάσεις και φαρμακα ή θα πρέπει να παω στο οικογενειακο και αυτος να με στειλει αλλου ή να παω εκ των υστέρων για να μου γραψει αυτος τα φαρμακα/εξετάσεις του ορθοπεδικου ?
-
@k-m said in Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες:
αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι το εξης.
εστω και γραφομαστε κτλ ολα καλα
εχω εναν ορθοπεδικο που παω για την μεση.
Αν πάω θα μπορει να μου γραψει εξετάσεις και φαρμακα ή θα πρέπει να παω στο οικογενειακο και αυτος να με στειλει αλλου ή να παω εκ των υστέρων για να μου γραψει αυτος τα φαρμακα/εξετάσεις του ορθοπεδικου ?
Αυτό είναι το μέγα ερώτημα!!!!
Αν η αύξηση της συμμετοχής σε αυτούς που δεν έχουν προσωπικό ιατρό είναι τέτοια που θα καλύψει την ταλαιπωρία μιας άμεσης επίσκεψης σε ιατρό άλλης ειδικότητας;;;
Επίσης ο γιατρός της άλλης ειδικότητας θα μπορέσει σε τέτοια περίπτωση να σου γράψει φάρμακα ή εξετάσεις και με τι συμμετοχή θα γίνονται αυτές;;;Εγώ εχω κάποια αντίστοιχη κατάσταση με νευρολόγο.
Γιατί να πάω πρώτα στον προσωπικό ιατρό να με στείλει σε ΩΡΛ, αν πονάει το αυτί μου, και μην πάω κατευθείαν στον ΩΡΛ;;; -
Εμένα πάντως ο οικογενειακός γιατρός δεν μου πρότεινε άλλους γιατρούς, ούτε με έστειλε σε άλλους γιατρούς. Μου είπε ότι πρέπει, με τις εξετάσεις που με έβαλε να κάνω, να δω γιατρούς δύο ειδικοτήτων για να με πληροφορήσουν αν θα χρειαστώ κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση.
Τους άλλους γιατρούς τους βρήκα μόνος μου και δεν έχουν σχέση με το δημόσιο.
-
@nickthetrib said in Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες:
Εγώ εχω κάποια αντίστοιχη κατάσταση με νευρολόγο.
Γιατί να πάω πρώτα στον προσωπικό ιατρό να με στείλει σε ΩΡΛ, αν πονάει το αυτί μου, και μην πάω κατευθείαν στον ΩΡΛ;;;Ρε φίλε αν ξέρεις ότι έχεις συγκεκριμένο πρόβλημα δεν πας στον οικογενειακό γιατρό. Πας κατευθείαν στον γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεσαι.
Ο οικογενειακός γιατρός στην ουσία είναι ένας παθολόγος που κρατά τον φάκελο υγείας σου, συνταγογραφεί φάρμακα της ειδικότητάς του (π.χ. χοληστερίνη) και δίνει κατευθύνσεις αν οι παθολογικές εξετάσεις δείξουν κάτι περίεργο. Σε εμένα για παράδειγμα έδειξαν.
Φυσικά ότι κάνεις με τον οικογενειακό γιατρό δεν τον πληρώνεις. Σε βάζει και υπογράφεις ένα χαρτί ώστε να πληρωθεί κάπως μέσω του δημοσίου.
-
Γιατί να πάω πρώτα στον προσωπικό ιατρό να με στείλει σε ΩΡΛ, αν πονάει το αυτί μου, και μην πάω κατευθείαν στον ΩΡΛ;;;Ρε φίλε αν ξέρεις ότι έχεις συγκεκριμένο πρόβλημα δεν πας στον οικογενειακό γιατρό. Πας κατευθείαν στον γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεσαι.
Ο οικογενειακός γιατρός στην ουσία είναι ένας παθολόγος που κρατά τον φάκελο υγείας σου, συνταγογραφεί φάρμακα της ειδικότητάς του (π.χ. χοληστερίνη) και δίνει κατευθύνσεις αν οι παθολογικές εξετάσεις δείξουν κάτι περίεργο. Σε εμένα για παράδειγμα έδειξαν.
Φυσικά ότι κάνεις με τον οικογενειακό γιατρό δεν τον πληρώνεις. Σε βάζει και υπογράφεις ένα χαρτί ώστε να πληρωθεί κάπως μέσω του δημοσίου.
ο ιδιωτης που θα παω και θα πληρωσω θα μπορει να συνταγογραφει ?
γιατι καπου ειχα ακουσει παλια οτι θα πρέπει να πηγαινεις μετα στον οικογενειακο γιατρο
-
Ο οικογενειακός γιατρός στην ουσία είναι ένας παθολόγος που κρατά τον φάκελο υγείας σου. συνταγογραφεί φάρμακα της ειδικότητάς του (π.χ. χοληστερίνη) και δίνει κατευθύνσεις αν οι παθολογικές εξετάσεις δείξουν κάτι περίεργο. Σε εμένα για παράδειγμα έδειξαν.
Αν ο νευρολόγος δεν μπορεί να μου γράψει την μαγνητική με συμμετοχή 25%, αλλά την γράφει με 50%, την γ@μησα!!!
Μιλάμε για εξέταση που κοστίζει 550+€!!!
Νομίζω καταλαβαίνεις.
Δεν θα μπορώ να πάω στον νευρολόγο κατευθείαν, θα πρέπει να πάω στον οικογενειακό να μου γράψει παραπεμπτικό για νευρολόγο και μετά να πάω στον νευρολόγο να μου γράψει παραπεμπτικό για εξετάσεις, να κάνω τις εξετάσεις κλπ κλπ κλπ
Αυτό είναι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει! Τι επιπτώσεις θα έχει στις συμμετοχές αν πάει κανείς στον ιατρό της ειδικότητας που χρειάζεται!!!Κάνε κράτει!!! Ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα. Και είναι διαφορετικό από το κομμάτι οικογενειακού ιατρού που ισχύει μέχρι τώρα!!!
-
γιατι καπου ειχα ακουσει παλια οτι θα πρέπει να πηγαινεις μετα στον οικογενειακο γιατροΑνάλογα τον γιατρό. Αν είναι συμβεβλημένος με το ασφαλιστικό σου ταμείο τότε συνταγογραφεί. Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσεις πριν την επίσκεψη ή κατά την διάρκεια της επίσκεψης.
Επίσης ρωτάς και το κόστος για την επίσκεψη.
-
Οταν αυτοί που το εξήγγειλαν μάθουν πως θα δουλεύει το σύστημα και πως θα πληρώνονται οι γιατροί, θα μας το πουν κι εμάς.
-
Ο οικογενειακός γιατρός στην ουσία είναι ένας παθολόγος που κρατά τον φάκελο υγείας σου. συνταγογραφεί φάρμακα της ειδικότητάς του (π.χ. χοληστερίνη) και δίνει κατευθύνσεις αν οι παθολογικές εξετάσεις δείξουν κάτι περίεργο. Σε εμένα για παράδειγμα έδειξαν.
Αν ο νευρολόγος δεν μπορεί να μου γράψει την μαγνητική με συμμετοχή 25%, αλλά την γράφει με 50%, την γ@μησα!!!
Μιλάμε για εξέταση που κοστίζει 550+€!!!
Νομίζω καταλαβαίνεις.
Δεν θα μπορώ να πάω στον νευρολόγο κατευθείαν, θα πρέπει να πάω στον οικογενειακό να μου γράψει παραπεμπτικό για νευρολόγο και μετά να πάω στον νευρολόγο να μου γράψει παραπεμπτικό για εξετάσεις, να κάνω τις εξετάσεις κλπ κλπ κλπ
Αυτό είναι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει! Τι επιπτώσεις θα έχει στις συμμετοχές αν πάει κανείς στον ιατρό της ειδικότητας που χρειάζεται!!!Κάνε κράτει!!! Ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα. Και είναι διαφορετικό από το κομμάτι οικογενειακού ιατρού που ισχύει μέχρι τώρα!!!
Κανένας οικογενειακός γιατρός δεν θα σου δώσει παραπεμπτικό για γιατρό άλλης ειδικότητας. Το πολύ-πολύ να σου πει να πας σε δημόσιο νοσοκομείο είτε με ραντεβού, είτε στα εξωτερικά ιατρεία στα εφημερεύοντα.
Εμένα π.χ. μου είπε να πάω στο νοσοκομείο Συγγρού σε συγκεκριμένη ειδικότητα με ραντεβού.
Τώρα περί συμμετοχών εγώ δεν ξέρω και πολλά.
Αν αυτά έχουν αλλάξει ή αν θα αλλάξουν δεν το γνωρίζω.
-
γιατι καπου ειχα ακουσει παλια οτι θα πρέπει να πηγαινεις μετα στον οικογενειακο γιατροΑνάλογα τον γιατρό. Αν είναι συμβεβλημένος με το ασφαλιστικό σου ταμείο τότε συνταγογραφεί. Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσεις πριν την επίσκεψη ή κατά την διάρκεια της επίσκεψης.
Επίσης ρωτάς και το κόστος για την επίσκεψη.
μα τωρα δεν ειναι συμβεβλιμενος και συνταγογραφει.
και τωρα αν καταφερεις να πας σε συμβεβλιμενο (που εχει ο ιδιος καποια max ραντεβου το μήνα) δεν πληρωνεις. αλλα αλλο αυτο.
-
Λοιπόν,τα μέχρι τώρα δεδομένα:
α) Αν δε γραφτείς σε ΠΙ (προσωπικό ιατρό) -δημοσίου ή ιδιώτη που έχει κάνει σύμβαση- ως 1/10, μετά θα ισχύει "πέναλτι" 10% επιπλέον από την υπάρχουσα συμμετοχή σου σε παραπεμπτικά εξετάσεων και συνταγές που θα σου γράψει ο οποιοσδήποτε ιατρός.Από 1/1/23 λένε ότι θα γίνει 20% το πέναλτι (αλλά όλα αυτά μάλλον δεν είναι και οριστικά).
β) Αν έχεις ΠΙ, μπορείς να πας σε όποιας ειδικότητας ιατρό -ιδιώτη (ακόμη και χωρίς σύμβαση) ή δημόσιο- θες για κάποιο πρόβλημα σου κι αυτός αν χρειαστεί να γράψει φάρμακα ή εξετάσεις θα στα γράψει και θα τα κάνεις χωρίς πέναλτι,όπως μέχρι τώρα.
γ) Οι βασικές ειδικότητες για ΠΙ είναι γενικός ιατρός και παθολόγος.Λένε ότι ΠΙ μπορεί να γίνουν κι άλλες ειδικότητες με ασθενείς που έχουν χρόνιες ασθένειες,αλλά προσωπικά το βρίσκω άτοπο ένας καρδιολόγος ή ουρολόγος ή νευρολόγος π.χ. επειδή έχεις καρδ.ή νεφρική ανεπάρκεια η εγκεφαλικό να είναι ο ΠΙ σου,γιατί όταν θα έχεις λοίμωξη,διάρροια,πυρετό,σάκχαρο,χολή,ωτίτιδα,φαρυγγίτιδα,ζάλη,μυϊκούς πόνους,ίλλιγο,διπλωπία κ.τ.λ. να μπορεί να ασχοληθεί ολοκληρωτικά.Εν αντιθέσει με έναν παθολόγο η γεν.ιατρό που όταν διαγνώσει η υποπτευθεί βάσιμα μια καρδιολογική,νεφρολογική,νευρολογική,χειρουργική ή πνευμονολογική πάθηση που δεν μπορεί να τη χειριστεί πλήρως ο ίδιος να σε παραπέμψει σε νοσοκομείο η άλλη ειδικότητα.
δ) ο ΠΙ πληρώνεται "κατά κεφαλή" (ανάλογα και την ηλικία του ασθενούς) κι όχι κατά επίσκεψη. Δηλαδή αν γράψει 1000 άτομα θα πληρωθεί για τον καθένα από 45-25ευρώ (νομίζω αυτό ή 20ευρώ είναι το κατώτατο),ανάλογα αν είναι π.χ. 75άρης,60άρης ή 30άρης.Ο ασθενής αν είναι 30 ετών μπορεί να έρθει και μία φορά το χρόνο,αλλά αν είναι μεγάλος με προβλήματα υγείας μπορεί και κάθε 2-3 μήνες να είναι στο ιατρείο.Άρα μπορεί να παίρνεις και 6-7 ευρώ (μικτά) για κάθε επίσκεψη του,σε έναν νέο μπορεί και όλο το 25άρι (μικτά),χωρίς και να έρθει ένα έτος.Επίσης,λένε (δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως,υπάρχει μία σύγχυση κι εδώ) πως αν σκάσει σαν έκτακτο περιστατικό και μετά το δηλωμένο στον ΕΟΠΠΥ ωράριο σου,θα τον δεις χωρίς αμοιβή.Κι ένα άλλο μείον για τον ΠΙ (τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου),είναι πως αν χρειαστεί να καλύψεις θέσεις κι εφημερίες στο νοσοκομείο ή το Κ.Υ. που θα υπάγεσαι,θα πρέπει να παρουσιαστείς (δηλ. μια είδους επίταξη,-αλλά χωρίς να φαίνεται κακιά η εκάστοτε κυβέρνηση-,μέσω της υπογραφής σου στη σύμβαση).Αυτά προς το παρόν.
-
μολις μπηκα στην εφαρμογή και στο δημο μου και στους γειτονικούς 5 (αλλαζα τα στοιχεία μου) δεν υπαρχει διαθεσιμος.
παντου ειχε 8-30 εγγεγραμμενους και ολοι μη διαθεσιμοι (καποιοι ιδιωτες και καποιοι στο δημοσιο)
επίσης εγω εχω κενο για γιατρο μετα τις 18-19:00 καθε μερα, οποτε το δημοσιο αποκλειεται.
-
Ευχαριστούμε πολύ.
Μου έλυσες πολλές απορίες.Κάπου διάβασα ότι το σύστημα είναι κλειστό και θα ξαναανοιξει με επιπλέον γιατρούς.
-
@gtsartsal said in Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες:
Κάπου διάβασα ότι το σύστημα είναι κλειστό και θα ξαναανοιξει με επιπλέον γιατρούς.
Δεν είναι κλειστό το σύστημα. Χθες επέλεξα προσωπικό ιατρό για μένα και τη γυναίκα μου.
Πρόταση (έχοντας μιλήσει με γιατρό):
Διαλέξτε έναν ΠΙ, όπου βρείτε, ακόμη κι αν είναι σε γειτονικούς (ή και πιο πέρα) δήμους. Το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως έχει και είναι μόνο για να μην έχετε πρόστιμο στη συμμετοχή. -
Ο πατέρας μου έχει δικό του παθολόγο και κάθε δύο μήνες πηγαίνει και του γράφει φάρμακα.
Εκτός από τη συμμετοχή στα φάρμακα πληρώνει και 10 ευρώ τον γιατρό.
Ο γιατρός του δεν είναι στη λίστα με τους ΠΙ αλλά προκειμένου να μην πληρώνει παραπάνω συμμετοχή θα επιλέξει κάποιον άλλον.
Ο πατέρας λογικά θα συνεχίσει να πηγαίνει σε αυτόν που είναι κοντά στο σπίτι του και σε αυτόν που θα ξέρει.
Άρα ο ΠΙ θα πληρωθεί από το κράτος και πιθανόν να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πατέρα μου.
Έχω κάνει κάπου λάθος στον συλλογισμό μου;
-
Καλά μη νομίζετε ότι θα πληρωθεί και τίποτα ιδιαίτερο...Αν σκεφτειτε μόνο τα πάγια έξοδα του ιατρείου συν τη γραμματεία συν τά αναλώσιμα και τις υποχρεώσεις που θα έχει ο γιατρός προσωπικά απορώ ποιοι γιατροί αποφάσισαν να ενταχθούν....
Η σύμβαση Εντωμεταξυ είναι τόσο μονομερής που μάλλον είναι παράνομη.
Τέλος πάντων πρόκειται για μνημονιακη υποχρέωση που θέλουν να τη πραγματοποιήσουν με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.
Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες