-
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους...
-
@lap said in Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες :
@cirus said in Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες :
Άσε μας ρε cirus. Γράψε κάτι σοβαρό επί του θέματος που θίγω να κάνουμε διάλογο. Όλο α ρε μη πω γράφεις.
Για να γράψω κάτι σοβαρό επί του θέματος που θίγεις να κάνουμε διάλογο θα πρέπει πρώτα να θεωρώ σοβαρό το θέμα που θίγεις
Προφανώς εσύ δεν το βλέπεις ως σοβαρό ενώ όλοι οι ειδικοί μηχανικοί και επιτροπες καθηγητών με σχετική εξειδίκευση παλεύουν για αυτά εδώ και δεκαετίες. Ποιος άραγε να έχει δίκιο....για να σκεφτούμε
σκεψου βαθιά και γράψε για πατζούρια.
Εμενα με ενδιαφέρουν πιο σοβαρά πράγματα όπως το πως θα γίνει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να αποτρέψουμε την πυρκαγια. όσα χρόνια με θυμάμαι έχουν γίνει στάχτη και μπούρμπερη άπειρες δασικές εκτάσεις
Οσο για το θέμα των σπιτιών η άναρχη δόμηση είναι το κύριο πρόβλημα (αυθαίρετα εκτός σχεδίου και όχι μόνο) όπως έγραψε ο kostis20 και συμφωνώ
Οταν αντιμετωπίζεις ένα οποιωδήπωτε πρόβλημα αναγεις τα πράγματα σε βαθμούς προτεραιότητας. Πρώτα αντιμετωπίζεις τα πιο σοβαρά και μετά τα δευτερεύοντας σημασίας (δεν λέω ότι είναι ανευ σημασίας). Μάντεψε όμως τι είναι τα πατζούρια. Αν ήσουν σοβαρή χώρα με σχέδιο , με αντυπυρικές ζώνες κτλ να δούμε και το άλλο κομμάτι. Οταν πας ξεβράκωτος στα αγγούρια και μιλάς για παντόφλες ..........
-
Μπα θα γράφω ότι θέλω οπως θέλω. Τώρα που έσβησε η πυρκαγιά θα λέω την άποψη μου ελεύθερα. Όποιος δεν θέλει ας μη με διαβασει.
Σε καθε πυρκαγιά καταστρέφονται περιουσίες κυρίως από τις στέγες και από τα ξύλινα παντζούρια στα παράθυρα. Και από άλλους παράγοντες αλλά οι δύο βασικοί όπως λένε οι ειδικοί είναι αυτοί.
Και για τους δύο λόγους επικρατεί στην κοινωνία η άποψη του ωραίου του κομψού υλικού και άλλες τέτοιες παπαριές. Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται ποτέ σοβαρή συζήτηση σε δημόσιο διάλογο για αυτό το θέμα. Μόλις πάει να πει κάποιος ειδικός αυτήν την άποψη στα κανάλια, οι δημοσιογράφοι το βρίσκουν βαρετό ως θέμα και αλλάζουν σε πιο τραγικά θέματα που πουλάνε.Πάνε οι άνθρωποι να πουν πως ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αντιπυρικος κανονισμός. Πρέπει να σταματήσουν να βάζουν ξύλινες πέργκολες, στέγες, παντζούρια, και στο μπαλκαν που ζούμε κανείς δεν τους δίνει σημασία. Λένε παπαριές για εξαερισμό και άλλες βλακείες.
Κάνουν καθηγητές και μηχανικοί επιτροπές, προτείνουν κανονισμους πυροπροστασίας και δη σε δασικές περιοχές εδώ και δεκαετίες, αλλά τίποτα. Κανείς δεν ασχολείται.
Βάζω στοίχημα από την γραφικότητα μου στο τοπικό αυτό, κάποιοι ίσως τους μπήκαν δεύτερες σκέψεις για το ξυλο ως υλικό. Πρέπει να γίνει γραφικός κάποιος σε αυτήν την χώρα για να τον προσέξουν και να μην επικρατήσει η επιπολαιότητα και η ηλιθιότητα.Επίσης είπε ο καταιγιδας στο νησί του λένε επιβάλουν το ξύλο στα πατζουρια. Όταν η τεχνολογία έχει προχωρήσει και υπάρχουν υπεροχα και υπερκομψα πατζουρια αλουμινίου σε σχέδιο ξύλου, η πολιτεία επιβάλει το ξύλο.
Ότι να ναι αυτή η χώρα.
+100
-
Χριστέ μου είσαι απίστευτος.
-
Χριστέ μου είσαι απίστευτος.
Ουτε στον θεό πιστεύω
-
Χαχαχα, αυτη ήταν έξυπνη απάντηση.
Στο δίνω...
Άντε σοβαρεψου τώρα.
-
Αυτά που λέει ο Lap δεν τα βλέπω λάθος. Αλλά θα έπρεπε να προυπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Εν ολίγης, ναι, σωστότερα υλικά και το κυριότερο όχι δένδρα δίπλα στο σπίτι.
Αλλά από την άλλη εδώ έχουμε σπίτια πολλών ετών που δεν υπήρχαν τέτοια υλικά και ο λόγος που πας σε μια τέτοια περιοχή είναι ακριβώς για να έχεις και κανένα δένδρο στην αυλή.
Για αντιπυρικές μέσα σε οικιστική ζώνη δεν ξέρω αλλά γενικά υπάρχει και ένα μύθος περί αντιπυρικών. Για να έχουν όλα μας τα δάση αντιπυρικές θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει σαν τον μπακλαβά (χαιρέτα το φυσικό τοπίο) και να έχουμε ξοδέψει πόσα χρήματα ώστε η αντιπυρική να είναι μέσα και στην τελευταία χαράδρα; Και πως μπορεί να γίνει τεχνικά αυτό όταν υπάρχουν ένα σωρό σημεία (η πλειοψηφία) που μηχανήματα δεν στέκονται καν;
Ο άλλος μύθος είναι "να καθαριστούν τα δάση από τα ξερόχορτα". Εχουμε 60 εκ στρέμματα δάσος, προφανώς και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Το μόνο που βλέπω είναι ευξημένη επιτήρηση με κάμερες, drones, αεροπλάνα κλπ και πολλά εναέρια μέσα (πάλι drones) που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δύσβατη περιοχή στα πρώτα λεπτά για να σβήσουν την φωτιά. -
Σε γραφικά μέρη μέσα σε δάση βάζουν ξυλινα παράθυρα, ξύλινα παντζούρια, πέργκολες και στέγες. Είναι σαν να θέλουν να καει το σπίτι τους λόγω εύφλεκτων υλικών. Ενώ υπάρχουν πολλές και σοβαρές εναλλακτικές
Στις πυρκαγιές στις αρχές του '80 στα Άνω Μελίσσια που μέναμε, πεύκο ακουμπούσε την τέντα, άρπαξε φωτιά το πεύκο, μετά η τέντα, μετά το ξύλινο παντζούρι του παραθύρου της κουζίνας και μετά κάηκε όλη η κουζίνα.
Και μετά φύγαμε από Αττική...
-
-
@fiverg said in Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες :
Αυτά που λέει ο Lap δεν τα βλέπω λάθος. Αλλά θα έπρεπε να προυπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Εν ολίγης, ναι, σωστότερα υλικά και το κυριότερο όχι δένδρα δίπλα στο σπίτι.
Αλλά από την άλλη εδώ έχουμε σπίτια πολλών ετών που δεν υπήρχαν τέτοια υλικά και ο λόγος που πας σε μια τέτοια περιοχή είναι ακριβώς για να έχεις και κανένα δένδρο στην αυλή.
Για αντιπυρικές μέσα σε οικιστική ζώνη δεν ξέρω αλλά γενικά υπάρχει και ένα μύθος περί αντιπυρικών. Για να έχουν όλα μας τα δάση αντιπυρικές θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει σαν τον μπακλαβά (χαιρέτα το φυσικό τοπίο) και να έχουμε ξοδέψει πόσα χρήματα ώστε η αντιπυρική να είναι μέσα και στην τελευταία χαράδρα; Και πως μπορεί να γίνει τεχνικά αυτό όταν υπάρχουν ένα σωρό σημεία (η πλειοψηφία) που μηχανήματα δεν στέκονται καν;
Ο άλλος μύθος είναι "να καθαριστούν τα δάση από τα ξερόχορτα". Εχουμε 60 εκ στρέμματα δάσος, προφανώς και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Το μόνο που βλέπω είναι ευξημένη επιτήρηση με κάμερες, drones, αεροπλάνα κλπ και πολλά εναέρια μέσα (πάλι drones) που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δύσβατη περιοχή στα πρώτα λεπτά για να σβήσουν την φωτιά.δεν είναι λάθος, δευτερέυοντα είναι
δεν μιλάω για αντιπυρικές σε οικιστική ζώνη αλλά στο δάσος (που δεν υπάρχουν πολλές) και τα ξερόχορτα που λέω είναι σε οικόπεδα παρατημένα (κάτι πρέπει να γίνει για αυτό)
-
Άσε μας ρε cirus. Γράψε κάτι σοβαρό επί του θέματος που θίγω να κάνουμε διάλογο. Όλο α ρε μη πω γράφεις.
Για να γράψω κάτι σοβαρό επί του θέματος που θίγεις να κάνουμε διάλογο θα πρέπει πρώτα να θεωρώ σοβαρό το θέμα που θίγεις
Προφανώς εσύ δεν το βλέπεις ως σοβαρό ενώ όλοι οι ειδικοί μηχανικοί και επιτροπες καθηγητών με σχετική εξειδίκευση παλεύουν για αυτά εδώ και δεκαετίες. Ποιος άραγε να έχει δίκιο....για να σκεφτούμε
σκεψου βαθιά και γράψε για πατζούρια.
Εμενα με ενδιαφέρουν πιο σοβαρά πράγματα όπως το πως θα γίνει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να αποτρέψουμε την πυρκαγια. όσα χρόνια με θυμάμαι έχουν γίνει στάχτη και μπούρμπερη άπειρες δασικές εκτάσεις
Οσο για το θέμα των σπιτιών η άναρχη δόμηση είναι το κύριο πρόβλημα (αυθαίρετα εκτός σχεδίου και όχι μόνο)
Να ρθει ο Λαπ στους ορεινούς οικισμούς επί το πλείστον βιοπαλαιστων που φτιάχνουν σπίτια της ανάγκης κι όχι της επίδειξης, να φχαριστηθει τσίγκο στη σκεπή και τα παντζούρια στα παλιά πέτρινα δωμάτια που τους έριξαν σεναζ κι ένα σοβατισμα...
Αλλά πόση σχέση έχει αυτό με την αποτροπή πυρκαγιάς και την καταπολέμηση πυρκαγιάς, αυτο που λέμε "Πυροπροστασια" ;
Είναι ένα ελάχιστο κλάσμα, να εστιάσουμε στο 5% της Πυροπροστασιας, στον καμμένο θάμνο κι όχι το καμμένο δάσος.
Από τι υλικό είναι τα κουφώματα είναι λίγο λιγότερο σημαντικό από το τι υφάσματα και σόλες έχουν οι εποχικοί και εθελοντές πυροσβέστες στις στολές τους, και λίγο πιο σημαντικό από τη χωρητικότητα στο ποτιστηρι του δικυκλιστη της Αστυνομίας...Εγώ βλέπω πως από κεκτημένη ταχύτητα αντιπαράθεσης, οι συμπολιτευόμενοι πολιτικοί "αντίπαλοι" θέλουν να θεωρείται επιτυχία και να παλαμοκροτούμε την δηθεν Α(χ)ριστεία εφόσον δεν υπάρχουν απανθρακωμένα πτώματα για τις κάμερες, άσχετα αν οι μεγάλες Πυρκαγιές κατάντησαν καθημερινότητα σαν τα τροχαία και μετράμε πλέον τα καμμένα στρέμματα σε εκατομμύρια το χρόνο, ενώ αυτό που διαφημίζουν ως Πυροπροστασια είναι το τίποτα που έκαναν και οι τυχάρπαστοι Ζαίοι, με τα ίδια πρόσωπα στις καίριες θέσεις και ούτε μισή παραίτηση για δείγμα.
-
Το μόνο που βλέπω είναι ευξημένη επιτήρηση με κάμερες, drones, αεροπλάνα κλπ και πολλά εναέρια μέσα (πάλι drones) που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δύσβατη περιοχή στα πρώτα λεπτά για να σβήσουν την φωτιά.δεν είναι λάθος, δευτερέυοντα είναι
δεν μιλάω για αντιπυρικές σε οικιστική ζώνη αλλά στο δάσος (που δεν υπάρχουν πολλές) και τα ξερόχορτα που λέω είναι σε οικόπεδα παρατημένα (κάτι πρέπει να γίνει για αυτό)
OK, αναρωτιέμαι λοιπόν, είχα πάει πρόσφατα στο ανατολικό Πήλιο. Δάσος απίστευτο, ζούγκλα. Δεν έχει νομίζω τόσα πολλά πεύκα αλλά αν (ο μη γένοιτο) αρπάξει φωτιά (δεν ξέρω αν γίνεται με τόσα νερά, ίσως μετά από π.χ. παρατεταμένη ξηρασία) δεν θα μείνει τίποτα.
Αναρωτιόμουνα λοιπόν όντας στο Μούρεσι και αντικρίζοντας πίσω τις πλαγιές προς Κισσό και Ζαγορά αν θα μπορούσαν να έχουν αντιπυρικές. Ομολογώ ότι με το φτωχό μου μυαλό με τις κλίσεις που έβλεπα δεν μπορούσα να καταλάβω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.Αντιθετα, το να έχεις π.χ. αισθητήρες σε διάφορα σημεία, drones να περιπολούν από πάνω και εναέρια μέσα έτοιμα να επέμβουν, μου φαίνεται πιο εφικτό.
-
OK, αναρωτιέμαι λοιπόν, είχα πάει πρόσφατα στο ανατολικό Πήλιο. Δάσος απίστευτο, ζούγκλα. Δεν έχει νομίζω τόσα πολλά πεύκα αλλά αν (ο μη γένοιτο) αρπάξει φωτιά (δεν ξέρω αν γίνεται με τόσα νερά, ίσως μετά από π.χ. παρατεταμένη ξηρασία) δεν θα μείνει τίποτα.
Αναρωτιόμουνα λοιπόν όντας στο Μούρεσι και αντικρίζοντας πίσω τις πλαγιές προς Κισσό και Ζαγορά αν θα μπορούσαν να έχουν αντιπυρικές. Ομολογώ ότι με το φτωχό μου μυαλό με τις κλίσεις που έβλεπα δεν μπορούσα να καταλάβω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.Δυστηχως δεν γίνεται σε απότομες πλαγιές κάτι τέτοιο.
Μιλάω πάντα για εκεί που γίνεται. Και είναι ΠΟΛΛΑ τα μέρη που γίνεται και δεν υπάρχουν
δεν διαφωνώ και για αισθητήρες και τεχνολογία απλά δεν ξέρω πόσο κοστοβόρο και εφικτό είναι
ΥΓ ΥΠΕΡΟΧΟ το πήλιο, από τα αγαπημένα μέρη μου
-
Καθηγητής Λέκκας τα λέει όλα.
- Χτίζονται σπίτια χωρίς αντιπυρικο κανονισμό. Γελοίες απόψεις περί οικοδόμησης σπιτιών με επιλογή υλικών που είναι άκρως εύφλεκτα σε περιοχές πρασίνου. Οπως θέλει χτίζει ο καθείς χωρίς καμία γνώση, με ότι του πουλάνε. Ως ομάδα καθηγητών είχαν προτείνει αντιπυρικο κανονισμό όπως τον αντισεισμικό αλλά πέρα βρέχει. Μόνο κάποιες οδηγίες παρέχει η πολεοδομία και ο καθένας χτιζει όπως θέλει με ότι υλικά κατεβάσει η κουτρα του.
- Πάνε να κόψουν κλαδιά κοντά από καλώδια της ΔΕΗ και κάποιοι πανηλίθιοι πάνε και αγκαλιάζουν το δέντρο για να μη του κόψουν τα κλαδιά του. Το καημένο.
- Όλοι αυτοί με τις απόψεις περί χτισίματος εύφλεκτων σπιτιών ζητούν αποζημειωση από το κράτος μετά την καταστροφή και όλοι οι πολίτες πληρώνουν το κόστος των επιλογών τους. Τα περισσότερα σπίτια είναι λάθος χτισμένα. Έκανε και νύξη αυτού που ανέφερα και πιο πάνω. Πλούσια σπίτια εκατομμυρίων ευρώ με λάθος υλικά και επιλογές μονώσεων κτλ χωρίς καμία πρόβλεψη αντιπυρικης προστασίας σε δασικές περιοχές!
Μετά είναι η αναδάσωση, ποιος ηλίθιος ξανά φυτεύει πεύκα μετά από κάθε πυρκαγιά; Άσχετοι, χωρίς καμία γνώση σε τίποτα έχουν απόψεις και στην αναδάσωση και ξανά φυτεύουν το χειρότερο δέντρο για πυρκαγιές
Εντωμεταξύ δε ξέρω τι λέει ο καθηγητής ΑΛΛΑ , τα σπίτια κτίζονται με κανονισμό ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας , εδώ και 30 χρόνια , από το 1989. Τώρα αν αυτός ο κανονισμός χρειάζεται να γίνει πιο "σκληρός" αυτό είναι άλλο θέμα.
Επίσης ο νόμος υπάρχει , αλλά εμείς χρησιμοποιούμε εκφράσεις για την κατάταξη κάποιων οικισμών , ( ζώνες μικτού δάσους και οικισμών) , οι οποίες δεν έχουν καμία πολεοδομική και νομοθετική βάση. Τι σημαίνει μικτός χώρος οικισμού και δάσους; Εκ των πραγμάτων δάσος δε νοείται εντός οικισμού!. Άρα ή το κράτος παραδέχεται την ανικανότητά του ή αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα και δεν θεωρούμε την εν λόγω πρασινάδα ως δάσος και την αντιμετωπίζουμε αλλιώς, κοινώς τη γεμίζουμε με ζώνες χέρσες αντιπυρικές , με δρόμους πυρόσβεσης, με δίκτυα πυρόσβεσης , τη φυτεύουμε αναλόγως κ.λπ. Τη βλέπουμε και τη θεωρούμε απλά ως ένα αστικό πάρκο.
Κοινώς η βάση του νόμου για τις κατοικίες είναι ορθή, (π.χ. σου επιβάλλει ποσοστό πρασίνου εντός του οικοπέδου). Αλλά από την άλλη ο ίδιος νόμος δε γίνεται να προβλέπει καταστάσεις πρόχειρα μελετημένων οικισμών χωρίς τις προδιαγραφές της πυροπροστασίας. Μπάχαλο!
Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα , ο νομός Αττικής ( με εξαίρεση ίσως την Πάρνηθα) , δεν έχει καμία οικολογική αξία ως δάσος. Όταν νομοθετικά διαχειριστούμε την εν λόγω πρασινάδα ως κάτι άλλο , τότε θα βρεθούν και οι λύσεις. Προσοχή σε καμία περίπτωση δε λέω να την κάνουμε οικόπεδα, απλά να παρεμβαίνουμε με όρους αστικού πάρκου. Οικολογική καταστροφή ήταν οι περσινές φωτιές στην Εύβοια ή η φωτιά που πήγε να πιάσει στην Βάλια Κάλντα, στην Αττική είναι ανθρώπινες τραγωδίες οι πυρκαγιές συνήθως.
-
Σε ποια πυρκαγιά έλεγαν στις ειδήσεις ότι η φωτιά λόγω του μικροκλίματος περνούσε και τις αντιπυρικες ζώνες. Δεν θυμάμαι έχω χάσει το μέτρημα με τις πυρκαγιές.
Υπόψιν 47 βαθμούς η Ισπανία, και οι περιβαλλοντολόγοι λένε πως οι αλλαγές που περίμεναν μετα το 2050 στις ακραίες θερμοκρασίες τις βλέπουν σήμερα. Υπάρχει δηλαδή μια επιταγχυνση του φαινομένου. Κάθε χρόνο θα βλέπουμε μεγάλες πυρκαγιές. Πρέπει να αλλάξουμε ολικά τον σχεδιασμό πρόληψης, οικοδόμησης, και αντιμετώπισης.
-
Αναρωτιόμουνα λοιπόν όντας στο Μούρεσι και αντικρίζοντας πίσω τις πλαγιές προς Κισσό και Ζαγορά αν θα μπορούσαν να έχουν αντιπυρικές. Ομολογώ ότι με το φτωχό μου μυαλό με τις κλίσεις που έβλεπα δεν μπορούσα να καταλάβω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.Δυστηχως δεν γίνεται σε απότομες πλαγιές κάτι τέτοιο.
Μιλάω πάντα για εκεί που γίνεται. Και είναι ΠΟΛΛΑ τα μέρη που γίνεται και δεν υπάρχουν
δεν διαφωνώ και για αισθητήρες και τεχνολογία απλά δεν ξέρω πόσο κοστοβόρο και εφικτό είναι
Σίγουρα λιγότερο κοστροβόρο και εφικτό από τα να ψάχνεις πως θα μεταφέρεις μπουλντόζες σε βουνοκορφές. Επίσης η χώρα μας είναι ορεινή, όχι πεδινή, τα δάση μας είναι σε βουνά, όχι σε πεδιάδες
-
Έχω ζήσει φωτιές από πρώτο χέρι στο πατρικό μου, 2 φορές έφτασε μέχρι το σπίτι.
Ιστορικά περάσαμε από διάφορα δόγματα αντιμετώπισης φωτιάς.
Θυμάμαι παλιά που πήγαιναν εκσκαφείς μέσα στα δάση και πάλευαν να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες. Θυμάμαι κόσμο και στρατό να σβήνει μικροεστίες με κλαδιά. Πάνε αυτά.
Περάσαμε μετά στη λογική σβήνουμε με αεροπλάνα στα δάση και όταν φτάνει στα σπίτια έχουμε γραμμές ασφάλειας. Εδώ είχε πολύ τρέξιμο από εθελοντές, περισσότερους εθελοντές έβλεπες παρά πυροσβέστες.
Τώρα φτάσαμε στο εκκενώνουμε τα πάντα κι αν καταφέρουμε να την σταματήσουμε κάπου καλώς. Αλλιώς, όπου φτάσει.Η επίσημη απάντηση είναι ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή.
Εγώ τι πιστεύω? Φτάσαμε σε απλούς αριθμούς.
Πόσο κοστίζει η πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών? 1.000 ευρώ.
Πόσο κοστίζουν οι αποζημιώσεις? 500 ευρώ.
Ας καεί ότι καεί και πληρώνουμε μετά. -
Σίγουρα λιγότερο κοστροβόρο και εφικτό από τα να ψάχνεις πως θα μεταφέρεις μπουλντόζες σε βουνοκορφές. Επίσης η χώρα μας είναι ορεινή, όχι πεδινή, τα δάση μας είναι σε βουνά, όχι σε πεδιάδες
Δεν γνωρίζω το πόσο κοστοβόρο είναι για να απαντήσω. Ειπα ήδη ότι δεν διαφωνώ απλά δεν ξέρω το κόστος
Βουνό με βουνό εχει μεγάλη διαφορά δεν είναι έτσι. Αλλο πράγμα οι απότομες πλαγιές που δεν γίνεται και σου δίνω δίκιο. Εκτός των απότομων πλαγιών σε βουνά μια χαρά γινεται
-
@civil357 said in Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες :
Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα , ο νομός Αττικής ( με εξαίρεση ίσως την Πάρνηθα) , δεν έχει καμία οικολογική αξία ως δάσος. Όταν νομοθετικά διαχειριστούμε την εν λόγω πρασινάδα ως κάτι άλλο , τότε θα βρεθούν και οι λύσεις. Προσοχή σε καμία περίπτωση δε λέω να την κάνουμε οικόπεδα, απλά να παρεμβαίνουμε με όρους αστικού πάρκου. Οικολογική καταστροφή ήταν οι περσινές φωτιές στην Εύβοια ή η φωτιά που πήγε να πιάσει στην Βάλια Κάλντα, στην Αττική είναι ανθρώπινες τραγωδίες οι πυρκαγιές συνήθως.
Αφεριμ! Συμφωνώ για την οικολογική καταστροφή σε Εύβοια και Πάρνηθα. (αλλά σαν ζώνη δάσους άξια προστασίας βάλε και τον Υμηττό στο κομμάτι που έχει απομείνει, όχι μόνο την Πάρνηθα).
Νομίζω σιωπηλά η πολιτεία μετά το Μάτι το έχει αποδεχτεί αυτό. Και προσπαθεί κυρίως να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Και όσοι νομίζουν ότι σε μια φωτιά 20 χιλ στρεμμάτων είναι εύκολο να "εκκενώσεις" σωστά τόσες χιλιάδες κόσμο είναι γελασμένοι. Δεν θα πω ότι "είναι έργο της κυβέρνησης" αυτό, η πολιτεία έπαθε (στο Μάτι) και έμαθε.
-
Ποιο Πήλιο, ποιο Ντράφι και ποια βουνά;
Μία βόλτα μέσα στο Άλσος Συγγρού, που υποτίθεται ότι είναι φυλασσόμενο και με αντιπυρικές ζώνες, αν πιάσει μία φωτιά ... ο σώζων εαυτόν σωθήτω... Τα κουκουνάρια εκτοξεύονται στα 500 μέτρα και από το πουθενά λαμπαδιάζει το σύμπαν όλο.
Μου φαίνεται ότι κανείς στο φόρουμ δεν έχει βρεθεί μέσα σε πυρκαγιά με πεύκα.
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες